16 juni 2024

Redaktionen

 

 

 

 


 

 

 

 




Arkitekterna Krook & Tjäder vill bidra till att möta utmaningarna tillsammans med befintliga och nya kunder genom att tillsätta Cia Eriksson (bilden) som ansvarig för affärsområdet Retail. Hon har stor erfarenhet inom Retail både nationellt och internationellt bland annat med arbete inom Ikea. Hon har idag rollen som kreativ strateg på Krook & Tjäder och hon utökar nu sitt uppdrag med start i december 2020.

– Jag ser fram mot uppdraget som ansvarig inom Retail och utvecklingen framåt, säger Cia Eriksson, kreativ strateg och nytillsatt som ansvarig inom kompetensområdet Retail. Vi kommer att fortsätta att utveckla samarbetet med våra befintliga och nya kunder i en bransch som står inför stora utmaningar. Jag ser fram mot att ta mig an kopplingen mellan den digitala och den fysiska miljön. Funktion och upplevelse och hur de kommer att samspela framöver.

Med flera uppdrag som kreativ ledare på Ikea både i Sverige och i Österrike har Cia Eriksson en bred erfarenhet med en nära koppling till innovation och hållbarhet. Med ett konceptuellt arbetssätt och med ett gränsöverskridande förhållningssätt mellan olika discipliner sammanför hon design, arkitektur och kommunikation.

– Vi har sett stora förändringar inom Retail under en längre tid med kraftig acceleration det senaste året, konstaterar Johan von Wachenfeldt, vd för Krook & Tjäder. Hos oss på Krook & Tjäder betyder nya förutsättningar nya möjligheter som vi agerar på. Genom Cia, som idag arbetar hos oss som kreativ strateg ser vi goda möjligheter att möta branschens nya förutsättningar.

torsdag, 03 december 2020 16:07

Arkitektbranschen dök under 2020

 

 

 


Tobias Olsson tillträdde den 30 juni 2020 som Sveriges Arkitekters nya förbundsdirektör.

 

 

 

 

 

 




Alla pilar pekar neråt i Sveriges Arkitekters branschrapport 2020. Omsättning och rörelsemarginal minskar, arvodena är pressade och arbetslösheten är den högsta på 15 år. Men allt är inte nattsvart – vissa segment och företag klarar sig bra.

– Våra arkitektföretagare har upplevt en rad oerhört goda år. Nu dyker marknaden, projekt skjuts upp eller ställs in vilket så klart påverkar arkitektföretagen negativt. Det allvarligaste ur ett samhällsperspektiv är att de offentliga investeringarna minskar, alltså i skolor, särskilda boenden och andra kommunala och regionala projekt som är nödvändiga för allas vårt välbefinnande, säger förbundsdirektör Tobias Olsson.

Sveriges Arkitekters branschrapport har publicerats varje år sedan 2015 och visar en kraftigt expanderande bransch. I år är rapporten annorlunda utformad än tidigare; ett tidsdokument som speglar den osäkra tillvaro vi alla lever i på grund av coronapandemin.

Årets rapport visar att den brist på visshet som präglat 2020 har gett ett generellt ogynnsamt avtryck i arkitektbranschen. Majoriteten av de företagare som svarat på förbundets sysselsättnings- och arvodesenkät ser minskade möjligheter att få offentliga uppdrag att rita skolor och andra samhällsfastigheter. Även kommersiella lokaler som exempelvis hotell, handel och industri har bromsat in. Fler företag ger positiva svar i fråga om bostäder. Bostadsbyggandet ökade under årets första sex månader, men enligt SCB:s prognos minskar det 2021.

De mindre företagen (1–50 anställda) är generellt mer optimistiska än de stora i enkäten. De är nöjda med sin beläggning och vissa planerar att nyanställa.

– En orsak till de mindres ljusare syn är en marknadsförändring som antagligen kan kopplas till coronapandemin. Fler privatpersoner än tidigare har anlitat arkitekter under året och det är uppdrag som i första hand går till småföretag. Det ska bli intressant att se om trenden med privatpersoner som byggherrar håller i sig, säger Tobias Olsson.

De i sin helhet nedåtgående siffrorna innebär dock att de flesta arkitektföretag behöver rusta sig. För att inspirera Sveriges Arkitekters företagande medlemmar har en rad kvalificerade branschföreträdare skrivit varsitt kapitel med bäring på arkitektföretagens framtid. Flera av författarna återkommer till resiliens, det vill säga motståndskraft genom förändringsförmåga, som en nyckel till framgångsrikt företagande. Alltså att noga hålla koll på de globala megatrenderna liksom på de mindre lokala och snabbt ställa om utifrån omvärldsförändringar.

– Vi uppmanar företagarna att använda den här skakiga tiden till att ställa om – allt ifrån att kompetensutveckla sina medarbetare till att erbjuda nya typer av kundnytta. Med branschrapporten hoppas vi kunna ge stöd till våra företagande medlemmar, säger Tobias Olsson.

Nyckeltal för arkitektföretag

 

Omsättning år 2019: 10,8 miljarder kr. År 2020 prognos: 10,2 miljarder kr. Omsättning per anställd år 2019: 1,2 miljoner kr. År 2020: Osäkerheten på arbetsmarknaden gör att Sveriges Arkitekters  inte kan göra en prognos

Rörelsemarginal år 2019: 11,7 procent. År 2020 prognos 8,6 procent.

Arbetslöshet i augusti 2019: 1,8 procent. I oktober 2020: 3,8 procent,

Antal anställda år 2019: cirka 9.000.

Sveriges Arkitekter är en fack- och branschorganisation för alla arkitekter i Sverige, vare sig de jobbar med inredning, hus, landskap eller planering.  Sveriges Arkitekter organiserar omkring 90 procent av den samlade arkitektkåren


torsdag, 03 december 2020 15:16

Lotta Sundell blir chef på White i Halmstad

 

 

 

 


 

 

 

 




Rekryteringen av Lotta Sundell (bilden) innebär att hon tillträder som ny kontorschef för White i Halmstad. Nuvarande kontorschef Jimmie Ahlgren går vidare inom företaget och blir affärsutvecklingschef för projektledning.

Lotta Sundell
är utbildad arkitekt och har arbetat som gruppchef sen 2018. Sedan november i år är hon även partner. På White har hon bland annat gestaltat om- och tillbyggnaden av Hallands Konstmuseum, nya Polisutbildningen i Växjö och det pågående projektet med nya Östergårdsskolan i Halmstad.

– Det är med spänning jag ser fram emot rollen som kontorschef och de arbetsuppgifter de innebär. Arkitektyrket handlar mycket om att förstå och lösa komplexa problem i samarbete med många andra och det är erfarenheter jag tar med mig i rollen som kontorschef, säger Lotta Sundell, tillträdande kontorschef på White i Halmstad.

Det är i en föränderlig värld hon intar sin nya position, men Lotta är övertygad om att det finns massor av möjligheter och initiativ att ta tillvara på, inte minst transformationer av alla byggnader och miljöer som behöver nytt innehåll i spåren av pandemin.

– Jag ser fram emot att knyta ännu fler kontakter, skapa nya samarbeten och tillsammans med våra kunder skapa hållbara och formstarka projekt samt ta tillvara på de möjligheter som uppstått i det nya normala. Det gäller både stadsplanering, nya satsningar och transformation av befintliga lokaler som idag kanske står tomma. En till synes liten förändring i någons vardag, hemmet eller på arbetsplatsen kan göra livet både roligare, vackrare och lättare. Det är en kraft vi har som arkitekter, säger Lotta Sundell.

Nuvarande kontorschef Jimmie Ahlgren går vidare inom företaget och blir affärsutvecklingschef för projektledning, när White satsar på att öka kompetens och kapacitet inom affärsområdet.

– Lotta Sundell är en erfaren arkitekt och ledare. Tillsammans med henne kommer Halmstadskontoret att utvecklas vidare, och erbjuda våra kunder hållbar arkitektur och samhällsbyggnad för framtiden. Samtidigt får Jimmie Ahlgren en strategiskt viktig roll i att förstärka affärsområdet projektledning. Det är ett kritiskt kompetensområde för att vi skall kunna ta ett bredare ansvar för genomförbarheten i våra projekt och skapa värde för våra kunder, säger Alexandra Hagen, vd för White Arkitekter.

torsdag, 03 december 2020 15:06

ALM Småa Bostad bygger i Rönninge centrum

 

 

 


Rönninge centrum, även kallat Rönninge Sjöstad utvecklas tillsammans med Salem kommun och syftar till att skapa ett sammanhållet och trivsamt centrum med cirka 200 nya bostäder, nya butikslokaler och en upprustad torgmiljö. Nu byggstartar ALM Småa Bostad 77 lägenheter i Rönninge centrum

 

 

 

 

 

 

 





ALM Småa Bostad byggstartar 77 lägenheter i Rönninge centrum. Projektet Flädern ingår i den affären som ALM Småa Bostad och Svenska Nyttobostäder ingick i somras, vilken totalt omfattar cirka 4.700 enheter och som innebär en lägre risk och en effektivare leverans för ALM Småa Bostad.

– Vi är jätteglada att kunna tillföra marknaden fler kvadratsmarta och kommunikationsnära lägenheter i Stockholm. Detta är den första av många bostadsprojekt som vi kommer att leverera till Svenska Nyttobostäder, säger Louise Eklund, affärsområdeschef för ALM Småa Bostad.

Projektet involverar flera av ALM-koncernens bolag där ALM Småa Bostad utvecklar, 2xA Entreprenad bygger och Svenska Nyttobostäder kommer att äga och förvalta de färdigställda bostäderna. De färdigställda lägenheterna beräknas tillträdas av Svenska Nyttobostäder under Q3 2022 och ge normaliserade driftnetton om cirka 10 Mkr.

Rönninge centrum, även kallat Rönninge Sjöstad utvecklas tillsammans med Salem kommun och syftar till att skapa ett sammanhållet och trivsamt centrum med cirka 200 nya bostäder, nya butikslokaler och en upprustad torgmiljö. Rönninge centrum, ligger i direkt anslutning till både pendeltågsstation och flertalet anslutningsbussar med tvärförbindelser. Förutom närservice och restauranger finns här även Skönviksparken och sjön Flaten.

Projekt Flädern är den tredje etappen som bolaget utvecklar i området.

 

 

 


Jureskogs planerar att öppna hösten 2021 och kommer att ligga i norra delen av Gränbystaden i Uppsala. Hamburgerrestaurangen kommer att erbjuda drive thru och förutom traditionella burgare även servera många vegoalternativ samt ha utskänkningstillstånd. Gränbystaden, som ägs av Atrium Ljungberg, är Uppsalas andra stadskärna med bostäder, underhållning, restauranger, service och vård. Under 2019 serverades cirka 2,5 miljoner måltider på nära trettio restauranger och caféer i Gränbystaden.

 

 

 

 

 

 

 





Hamburgerkedjan Jureskogs har tecknat avtal med Atrium Ljungberg om att öppna i Gränbystaden, Uppsala. Den nya restaurangen blir deras sjätte i Sverige.
– Läget intill Max, McDonald’s och E4:an är perfekt,  säger stjärnkrögaren och grundaren Johan Jureskog, som också avslöjar en hemlig ingrediens i köket.

När Jureskogs öppnade sin första hamburgerrestaurang för drygt två år sen var målet att göra snabbmatsburgare i världsklass gällande såväl smak som miljöavtryck, till ett överkomligt pris. Idag har de kommit en bra bit på väg och har tecknat avtal för sin sjätte restaurang i Gränbystaden, Uppsala. Hemligheten med de goda burgarna är köttet som kommer från svenska mjölkkor och aldrig fryses ner. Det är en erfarenhet han tar med sig från sin hyllade lyxkrog AG.

– Kött från utvalda svenska mjölkkor har mer smak, och är min personliga favorit, säger Johan Jureskog. Eftersom korna också ger mjölk under flera år gör de ett mindre klimatavtryck, vilket är prioriterat på Jureskogs.

Jureskogs planerar att öppna hösten 2021 och kommer att ligga i norra delen av Gränbystaden. Hamburgerrestaurangen kommer att erbjuda drive thru och förutom traditionella burgare servera många vegoalternativ samt ha utskänkningstillstånd.

– Vi är väldigt glada att Jureskogs öppnar i Gränbystaden, säger Charlotta Gustafson, Head of Leasing på Atrium Ljungberg. Norra delen är en mycket populär restaurangdestination och nu höjs kvalitetsnivån ytterligare ett snäpp.

Gränbystaden är Uppsalas andra stadskärna med bostäder, underhållning, restauranger, service och vård. Under 2019 serverades cirka 2,5 miljoner måltider på nära trettio restauranger och caféer.

Hyresavtalet med Jureskogs är ett så kallat grönt hyresavtal - en överenskommelse mellan hyresvärd och hyresgäst om gemensamma åtgärder för att behålla eller förbättra lokalens miljömässiga prestanda. Patrik Engman på Engnes har hjälpt Jureskogs med avtalet.

 

 

 


– Det blir vårt första grundskoleprojekt i Ystad,  säger Catrin Viksten, chef för Magnolia Samhällsfastigheter.

 

 

 

 

 

 

 




Magnolia Bostad har förvärvat mark i Ystad för utveckling av cirka 32.800 kvm BTA bestående av 450 bostäder och en skola. Fastigheten är belägen i bostadsområdet Erikslid i de västra delarna av Ystad.

Förvärvet sker som en bolagsaffär och avser fastigheterna del av Lotsen 1, Lotsen 2 och Lotsen 9. Förvärvet är villkorat av att detaljplan vinner lagakraft, något som förväntas ske under andra halvåret 2021. Området är naturskönt och havsnära och ligger knappt tre kilometer från centrala Ystad där Pågatågen når Malmö på cirka 50 minuter.

– Förvärvet är en naturlig fortsättning på Magnolia Bostads utveckling i Ystad. Vi är glada att utveckla både bostäder och en skola i denna attraktiva del av Ystad, säger Mats Nilsson, regionchef för Magnolia Syd.

Samhällsfastigheter, däribland förskolor och skolor, ingår i Magnolia Bostads utveckling av nya bostadsområden. Närheten till förskola och skola är viktig. Magnolia Bostad lägger därför stor omsorg vid utformning och placering av förskolor och skolor i sina utvecklingsprojekt. Skolan i projektet i Ystad planeras som en lågstadieskola för cirka 200 elever.

– Vi ser mycket framemot att utveckla en skola i Ystad. Vi utvecklar sedan tidigare förskolor och äldreboenden. Det här blir vårt första grundskoleprojekt,  säger Catrin Viksten, chef för Magnolia Samhällsfastigheter.

Magnolia Bostad har sedan tidigare förvärvat mark för utveckling av cirka 425 bostäder i närområdet. Av dessa är 225 hyresbostäder under uppförande med en planerad inflyttning under andra halvåret 2023. Med detta förvärv utvecklar Magnolia Bostad totalt cirka 875 bostäder och en skola i Ystad.


torsdag, 03 december 2020 09:52

Heimstaden köper nyproduktion i Strängnäs

 

 

 


Projektet Castor 1 är beläget cirka två kilometer söder om Strängnäs stadskärna i området Finningerondellen. Bild: Ritningshuset


 

 

Projektet Flädern 4 är vackert placerade på Tosterön cirka två kilometer norr om Strängnäs centrum med närhet till både natur och hav. Bild: Ritningshuset


 

 

 

 

 

 

 

 

 


Heimstaden Bostad har avtalat om att förvärva 4 projektfastigheter som ett turn-key upplägg i Strängnäs. Säljare är Framfastgruppen AB och projekten omfattar en total yta om cirka 8.200 kvm fördelat på 149 bostäder. Byggstart är under Q4 2020 och färdigställande och övertagande förväntas ske under Q4 2022. Bedömt fastighetsvärde vid färdigställande uppgår till 250 Mkr. Säljaren var Framfastgruppens med Newsec som rådgivare.

 

Heimstaden Bostad har varit etablerade i Strängnäs sedan år 2018 och har idag 450 bostäder. Kommunens attraktiva läge och tillväxtmöjligheter är anledningen till förvärvet från Framfastgruppen AB. Säljaren har valt Derome och Fagerheim Dalarna till att uppföra fastigheterna.

De 149 bostäderna och 126 parkeringsplatser som ingår i avtalet är belägna på två platser i Strängnäs kommun. Flädern 4 och Misteln 3 är vackert placerade på Tosterön cirka två kilometer norr om Strängnäs centrum med närhet till både natur och hav. Ett attraktivt område som förväntas att växa med ett varierat bostadsbestånd. Den andra hälften av projektportföljen; Castor 1 and Sirius 1, är belägna cirka två kilometer söder om stadskärnan i området Finningerondellen.

– Vi är glada över att kunna komplettera vårt befintliga bestånd i Strängnäs med dessa fina projekt. Strängnäs är en kommun med potential och vi ser fram emot att fylla husen med människor, liv och rörelse, säger Tom Rasmussen, Senior Investment Manager, Heimstaden.

 

 

 


Stena Fastigheter köper en kontorsbyggnad om cirka 19.000 kvm i Warszawa. Cirka 85 procent av kontorsytan i fastigheten är uthyrd till internationella såväl som till inhemska hyresgäster.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Skanska säljer den andra byggnaden i kontorskomplexet Spark i Warszawa, Polen, till Stena Fastigheter AB för 70 miljoner euro, cirka 720 kr. Transaktionen kommer att bokföras av Skanska Commercial Development Europe i fjärde kvartalet 2020. Tillträde till fastigheten planeras till första kvartalet 2021.

Den andra byggnaden i Spark är en del av ett kontorskomplex som består av tre byggnader. Spark ligger i hjärtat av Wola, en av de snabbast växande affärs- och kontorsdistrikten i Warszawa. Byggnad två består av cirka 19.000 kvm och cirka 85 procent av ytan är uthyrd till internationella såväl som till  inhemska hyresgäster såsom UPC Polska, PCF Group, PKO Faktoring och INC Research (Syneos).

Fastigheten, som nu säljs, färdigställdes under första kvartalet 2019. Den har redan uppnått LEED Platinium- såväl som Building without barriers-certifieringar. Dessutom förväntas den också nå WELL Core & Shell (Guld) certifiering och ingå i WELL Health-Safety Rating, där et ingår kontorslokaler med högsta säkerhetsstandard med minskad risk för sjukdomsöverföring.

Skanska är ett av de ledande projektutvecklings- och byggföretagen i Europa. Utanför Norden har företaget verksamhet inom husbyggnad samt infrastrukturbyggande i Polen, Tjeckien & Slovakien samt i Storbritannien. Skanska utvecklar kommersiella fastigheter på utvalda hemmamarknader i Polen, Tjeckien, Rumänien och Ungern, medan bostadsutvecklingen är aktiv i Polen, Tjeckien samt i Storbritannien med BoKloks koncept. Skanska omsatte 33 miljarder kronor under 2019 och hade cirka 11.700 anställda i sina europeiska verksamheter utanför Norde

 

 

 


Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Oscar Properties Holding har, enligt plan, erhållit finansiering för förvärvet av Valerum om 1,4 Mdr kr från Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB. Bolaget har erhållit kreditlöften från banker samt, via dotterbolaget Valerum AB emitterat en säkerställd obligation om 710 Mkr och ingått garantiavtal och emottagit teckningsförbindelser uppgående till cirka 80 procent av den pågående företrädesemissionen. Därmed är all finansiering för Förvärvet säkrad inför tillträde som sker efter att emissionen är genomförd.

Däremot har resultatet av utbyteserbjudande som Oscar Properties riktade till sina preferensaktieägare varit svagt, eftersom endast ägare med cirka 22 procent av det totala antalet preferensaktier i bolaget exklusive redan återköpta aktier har tackat ja till erbjudandet och endast 32 procent av ägarna till det totala antalet preferensaktier av serie B accepterade erbjudandet. Tillsammans med det erbjudande som riktades till ägarna av preferensaktier under 2019 har bolaget nu återköpt 61 procent av det totala antalet preferensaktier i bolaget. Oscar Properties kommer nu att emittera 49.239.515 stamaktier till följd av utbyteserbjudandet.


 

 

 


Nordic PM hyr ut på Sandhamnsgatan 63 i Stockholm, i en fastighet i kvarteret Settin som omfattar totalt 7.483 kvm, invid sportfältet på Gärdet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



På uppdrag av fastighetsägaren Fastighets AB Stettin hyr Nordic PM ut en ljus och modern kontorslokal på Sandhamnsgatan 63 i Stockholm, i en fastighet i kvarteret Settin som omfattar totalt 7.483 kvm, invid sportfältet på Gärdet.

Tillträdande hyresgäst är Sales Support Sweden AB, ett av Sveriges ledande säljbolag. Hyresavtalet löper på 6 år och ytorna skräddarsys nu inför tillträdet i början av juni 2021.

Fastigheten ligger med närhet till naturområde och sportfält. Det är en modern kontorsfastighet med en mängd servicefunktioner såsom konferensytor, gym, restauranger, gemensam terrass för hyresgäster, dusch och omklädningsrum, cykelparkering, garage och postservice.

– Vi är glada att vårt effektiva uthyrningsarbete och det goda samarbetet med fastighetsägaren och hyresgästens representant lett till att huset får ytterligare en stabil och långsiktig hyresgäst, säger Ulrica Sjölund, uthyrningschef på Nordic PM AB.