16 juni 2024

Redaktionen

 

 

 


Styrelsen i Entra med ordförande Siri Hatlen, har meddelat att den under måndagen den 7 december 2020 har initierat en extern värdering av företagets portfölj, en värdering som förväntas publiceras senast fredagen den 11 december 2020.

 

 

 

 

 

 

 



Fastighets AB Balder har under måndagen den 7 december 2020  lämnat ett flaggningsmeddelande om att bolaget har förvärvat 5,1 procent av aktierna i Entra ASA som är noterat på Oslo Börs.
Men till skillnad från SBB, se länk, och Castellum, se länk, kommer inte Balder lägga ett bud på hela bolaget.

– Vi föredrar att Entra fortsätter som ett noterat bolag på Oslo Börs. Bolaget är välskött, har ett fint fastighetsbestånd och ett bra management som över tid kommer att skapa värden för bolagets intressenter. Vi ser Entra som en bra långsiktig investering och har inte för avsikt att lägga ett bud på hela bolaget, säger Balders vd, Erik Selin.

Enligt norska Finansavisen har Balders senaste aktieköp skett till genomsnittskursen 178,63 NOK per aktie. Sedan den 4 november 2020 har kursen i Entra stigit från 129,50 NOK till en kurs i dag den 7 december 2020 om 179,20 NOK.

 

Styrelsen i Entra med ordförande Siri Hatlen, har meddelat att den under måndagen den 7 december 2020 har initierat en extern värdering av företagets portfölj , en värdering som förväntas publiceras senast fredagen den 11 december 2020.

 

I en kommentar kan sägas att Balder, med ett fastighetsvärde om 151,1 Mdr kr, blockerar tills vidare Castellums respektive SBB:s strävan att bli Nordens största noterade fastighetsbolag. SF


måndag, 07 december 2020 11:57

Obos investerar 700 Mkr i Gasklockan

 

 

 


Obos ska bygga Gasklockan med 320 lägenheter som ett så viktigt landmärke i Norra Djurgårdsstaden som når 110 meter över havet och blir synligt i hela staden. Gasklockan är en stor markinvestering för Obos på uppemot 700 miljoner kronor. Byggstart beräknas ske första kvartalet 2023 och säljstart under 2022. Första inflyttning i Gasklockan uppskattas äga rum 2026. Foto: White Arkitekter


 

 

Obos koncernchef Daniel Kjørberg Siraj.

 

 

 

 

 

 

Sofia Ljungdahl, vd för Obos Nya Hem och ansvarig för Obos storstadssatsning.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Den medlemsägda bostadsutvecklaren OBOS har vunnit markanvisningstävlingen för Gasklocka 3 och 4 i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. I projektet ryms cirka 320 lägenheter, förskola och lokaler för kontor och handel i markplan. Byggstart av projektet beräknas ske 2023 och den första inflyttning beräknas till 2026. Obos har under det senaste året erhållit ytterligare två markanvisningar på 325 lägenheter på Kolkajen i samma område, vilket innebär att OBOS sammanlagt kommer bygga omkring 650 bostäder i Norra Djurgårdsstaden.

Norska Obos har nyligen öppnat sitt medlemsprogram i Sverige och har samtidigt offentliggjort sina nya mål: att inom en femårsperiod dubblera sin årliga försäljning från dagens 1.500 till 3.000 bostäder i Sverige med ett särskilt fokus på de tre storstadsregionerna.

– Gasklockan är unik i flera avseenden och vi är väldigt glada att Stockholm stad ger oss förtroendet att utveckla ett så viktigt landmärke som når 110 meter över havet och blir synligt i hela staden. Gasklockan är en stor markinvestering för Obos på uppemot 700 miljoner kronor. Tillsammans med lanseringen av medlemsprogrammet i Sverige och vårt nya mål att fördubbla försäljningen av bostäder visar vi att vi menar allvar med vår storstadssatsning, säger Obos koncernchef Daniel Kjørberg Siraj.

Obos har tidigare aviserat flera stora projekt i Stockholmsområdet, bland annat nya markanvisningar vid Kolkajen i Norra Djurgårdsstaden och på Årstafältet, samt nyligen ett förvärv av kvarteret Tårpilen i Sollentuna. Efter att Stockholm stad idag har aviserat Obos som vinnare i markanvisningstävlingen om Gasklocka 3 och 4 får Obos nu möjlighet att utveckla cirka 320 nya bostäder med tillhörande verksamheter inom den antagna detaljplanen.

– Intresset för att bygga i Norra Djurgårdsstaden är stort, det understryker resultatet från markanvisningstävlingen. Staden fick in fem anbud från etablerade aktörer. Obos, som tog hem anbudstävlingen, är en stabil och långsiktig aktör med ambition att vara med i utvecklingen av Stockholm, säger Staffan Lorentz, projektchef i Norra Djurgårdsstaden.

Byggstart beräknas ske första kvartalet 2023 och säljstart under 2022. Första inflyttning i Gasklockan uppskattas äga rum 2026.


– Tillsammans med Veidekke Entreprenad har vi utvecklat en gedigen plattform för ett framgångsrikt genomförande. Vi kommer i nära dialog med Stockholm stad utveckla projektets stora potential och bidra till fler bostäder i Stockholm, säger Sofia Ljungdahl, vd för Obos Nya Hem och ansvarig för Obos storstadssatsning.

Norra Djurgårdsstaden är ett av Europas mest omfattande stadsutvecklingsprojekt och ett av Stockholm stads utpekade hållbarhetsprofilområden.

– Vi ser oss inte bara som bostadsutvecklare utan också som samhällsutvecklare, och för oss blir det därför viktigt att tillvarata de värden som redan finns i området. Vår ambition är att omkring 20 procent av bostäderna i Gasklockan ska erbjudas till våra medlemmar genom nya modeller för boköp, som sänker trösklarna till drömboendet och gör ett sådant här attraktivt projekt tillgängligt för fler människor, säger Sofia Ljungdahl.

Aviseringen av Obos som vinnande anbudsgivare följer på Obos lansering av sitt medlemsprogram i Sverige. Sedan den 30 november är medlemskap i Obos öppen för svenskar vilket ger förköpsrätt till alla nya bostäder som OBOS säljer. Beslut om markanvisningen kommer att tas i exploateringsnämnden den 17 december.

Tillsammans med Stockholm stad inleder nu Obos arbetet med att mer i detalj planera och genomföra projektet Gasklockan. Inledningsvis kommer detta ske genom ett parallellt uppdrag tillsammans med välrenommerade arkitekter där staden ingår i bedömningen.

– Vi ser fram emot fortsatt bra samarbete, dialog och att med gemensamma krafter förverkliga detta fantastiska projekt, avslutar Sofia Ljungdahl.

 

I en kommentar kan sägas att utgången för Oscar Properties stämning mot Stockholm stad för nedlagda kostnader i projektet Gasklockan är fortfarande oviss. SF  Se länk:

 

 

 

 


 

 

 

 




Rekryteringen av  Martin Schollin, 52 år, (bilden), innebär att han blir en ny partner på Pangea Property Partners. Han har arbetat som projektledare på Pangeas kontor i Stockholm sedan oktober 2019. Martin Schollin är en av Sveriges mest erfarna transaktionsrådgivare och han har arbetat i fastighetsmarknaden i 25 år. Han är utbildad civilingenjör från KTH och han inledde sin karriär på Catella. Han blev sedermera en av grundarna till Tenzing. Därefter arbetade han fyra år på JLL.

– Martin har visat sig vara en stark resurs för oss och ett positivt energirikt tillskott till teamet sedan han började i Pangea för drygt ett år sedan, säger Joakim Arvius, Sverigechef på Pangea Property Partners.

– Hans kompetens och erfarenhet talar för sig själva. Vi är mycket nöjda med att han nu är en del av partnerskapet, säger Bård Bjølgerud, vd och partner på Pangea.

Pangea Property Partners har nu totalt nio partners, alla aktiva i företagets dagliga verksamhet.

– Det bästa med att arbeta i Pangea är att arbeta med så många duktiga människor. Det är fantastiskt utvecklande. Jag är väldigt glad att vara en del av partnerskapet och ser fram emot att fortsätta skapa värde för våra kunder, säger Martin Schollin.

Pangea har cirka 35 anställda med kontor i Oslo, Stockholm och London. Bolaget har ett strategiskt samarbete i Finland. Sedan år 2010 har Pangea Property Partners varit rådgivare i fler än 450 transaktioner med ett underliggande fastighetsvärde om drygt 35 miljarder euro.

fredag, 04 december 2020 14:14

Heimstaden köper i Eskilstuna av Nyfosa

 

 

 


Fredrik Årman, transaktionschef för Heimstaden.

 

 

 

 

 

 

 


Heimstaden dotterbolag, Heimstaden Bostad, har tecknat ett avtalat med Nyfosa om förvärv av två fastigheter i Eskilstuna till ett värde av 445 Mkr. Fastigheten Namnsdagen 1 stod klart för inflyttning år 2018 och består av 164 bostäder och 109 garageplatser. Fastigheten Nacken 1 är ett nyproduktionsprojekt om 208 bostäder med planerad inflyttning första kvartalet 2023.

Med förvärvet stärker Heimstaden Bostad sin närvaro i Eskilstuna. Heimstaden Bostad äger och förvaltar sedan i början av november 559 bostäder i Eskilstuna och bolaget har hunnit bygga upp en lokal förvaltningsorganisation. De två fastigheterna är belägna i Munktellstaden, ett anrikt industriområde norr om staden. Läget bedöms vara ett av Eskilstunas mest attraktiva.

Namnsdagen 1 är uppförd med kraven i enlighet med Miljöbyggnad silver. Nacken 1 är ett nyproduktionsprojekt som ska byggas i enlighet med Miljöbyggnad silver och kommer energimässigt att uppfylla kraven för att erhålla det förstärkta energistödet.

– Det finns ett uppdämt behov av nya bostäder i flera av landets kommuner, Eskilstuna inkluderat, och fastigheterna i Munktellstaden kommer bidra till kommunens utveckling och attraktivitet. Vi strävar alltid efter att fånga de viktiga miljöaspekterna i våra nyproduktionsprojekt, detta gör vi för att bibehålla kvaliteten i våra bostäder. Vi har en stark tro på Eskilstuna och ambitionen är att vi framöver ska fortsätta växa och vara med och bidra till stadens vision år 2030, säger Fredrik Årman, transaktionschef för Heimstaden.

Fastigheten Namnsdagen 1 innefattar hyresbostäder med en total uthyrningsbar yta om cirka 9.000 kvm och ett årligt hyresvärde om 18,5 Mkr. Fastigheten Nacken 1, belägen i Munktellstaden i Eskilstuna, är en projektfastighet med bygglov för uppförande av cirka 14.000 kvm BTA för bostäder. Frånträde för de båda fastigheterna sker den 4 december 2020.

– Vi säljer vidare hyresbostäderna i den portfölj vi nyligen förvärvade av Estea. Genom försäljningen frigörs kapital för nya förvärv med bättre avkastning och fortsatt tillväxt, kommenterar Stina Lindh Hök, vd för Nyfosa.

 

 

 


Eklanda Park köper tre fastigheter i Partille, Högsbo och i Kungsbacka från Lixon Fastigheter, där systerbolaget Mjuk Biltvätt är hyresgäst.

 

 

 

 

 

 

 


Eklanda Park köper tre fastigheter från Lixon Fastigheter AB, där systerbolaget Mjuk Biltvätt är hyresgäst. Affären frigör kapital för fortsatt expansion för Mjuk Biltvätt och erbjuder en långsiktig och stabil hyresgäst för de nya ägarna.

De tre berörda fastigheterna ligger i Partille, Högsbo och Kungsbacka, där det Lixonägda bolaget Mjuk Biltvätt bedriververksamhet med miljövänliga biltvättar. Den äldsta anläggningen finns i Sävedalen, där man startade företaget redan 1997. Sedan dess har Mjuk Biltvätt expanderat kraftigt med anläggningar runt och i storstadsregionerna.

– Lixon Holdings långsiktiga förvaltning innebär att de här fastigheterna idag har ett betydligt högre värde än när vi förvärvade dem. Genom försäljningen frigör vi därmed kapital för fortsatt expansion av Mjuk Biltvätt, samtidigt som vi lämnar över ägandeskapet till en betrodd och väletablerad fastighetsägare, berättar Henrik Kronlid, koncernchef på Lixon Holding.

I samband med affären tecknar Mjuk Biltvätt 20-åriga hyresavtal med Eklanda Park. Hyresgästen tryggar därmed driften i anläggningarna, samtidigt som bolaget kan fortsätta att utveckla verksamheten. Planen är att anlägga tre nya biltvättar per år under de kommande fem åren.

– Vi ser att det finns ett stort behov av miljömässigt hållbara biltvättar runt om i landet och de senaste fem åren har vi etablerat oss i både Malmö och Stockholm, och totalt byggt sju nya anläggningar i storstadsregionerna. Med nytt kapital kan vi fortsätta växa och vi räknar med att driva 25 anläggningar år 2025, säger vd Andreas Thomé på Mjuk Biltvätt.

– Det är så klart viktigt för oss att vi fått en stark och långsiktig hyresvärd i den här expansiva fasen och det är extra roligt att det är ett Göteborgsföretag. Vi tror dessutom på ett utökat samarbete med Eklanda Park där de potentiellt kan bygga anläggningar åt oss framöver, fortsätter han.

Från Eklanda Parks sida välkomnar bolaget också samarbetet och ser det som ett naturligt steg i sitt fastighetsägande.

– När möjligheten att förvärva de här fastigheter dök upp, kände vi direkt att det var något som intresserade oss. Med tanke på deras goda lägen och den växande verksamhet som bedrivs där, passar fastigheterna väl in i vårt nuvarande fastighetsbestånd och hur vi tänker oss vår framtida tillväxt. Detta förvärv är välkommet och vi ser fram emot ett spännande och gott samarbete med Mjuk Biltvätt, säger Fredrik Ljung, grundare och delägare i Eklanda Park.

Hos Colliers uppfattar rådgivaren att det finns en trend kring den här typen av långsiktigt ägande och samarbeten.

– Intresset för moderna fastigheter i kombination med långa hyresavtal fortsätter vara attraktivt på investerarmarknaden. Detta är tre stora och populära anläggningar i bra skyltlägen, vilket gjort att intresset varit stort, förklarar Joachim Svedberg på Colliers International, som varit säljarens rådgivare i affären.

Lixon Holding startades 1993 och är ägare till Lixon Fastigheter samt Mjuk Biltvätt AB. Mjuk Biltvätt startades 1997 och har idag 10 antal anläggningar i storstadsregionerna.

Eklanda Park Fastighets AB är ett privatägt fastighetsbolag som äger och förvaltar kommersiella fastigheter i attraktiva lägen. Bolagets vision är att arbeta långsiktigt tillsammans med sina hyresgäster genom att erbjuda hög kvalitet, service och ett personligt bemötande.

 

 

 


Skanska bygger nya Gylle grundskola i Borlänge. Skolan beräknas kunna ta emot 1.200 elever. Skanskas uppdrag innefattar även att uppföra en idrottshall i anslutning till skolan.

 

 

 

 

 

 

 


Skanska har tecknat avtal med Borlänge Kommun om att bygga nya Gylle grundskola. Uppdraget omfattar cirka 19.000 kvm nybyggnation samt en mindre ombyggnation. Kontraktet är värt cirka 620 Mkr vilket inkluderas i orderingången för Skanska Sverige i fjärde kvartalet 2020.

Gylle skola är en av de största grundskolorna i Dalarna och byggdes för cirka 60 år sedan. Skolans volym utökas nu för att kunna ta emot ett växande elevantal. Efter nybyggnation beräknas skolan kunna ta emot 1.200 elever. Skanskas uppdrag innefattar även att uppföra en idrottshall i anslutning till skolan.

Samarbetet med Borlänge Kommun bedrivs i partnering och Skanska har under de senaste två åren i en första fas arbetat med förberedelser för projektet.

Byggstart sker omgående och projektet ska vara helt färdigt under 2026. Produktionen kommer dock ske i etapper, vilket innebär att delar av verksamheten ska kunna flytta in i den första färdigställda etappen redan 2022/2023.

 

 

 


ALM Småa Bostad omvandlar Ericssons gamla industriområde vid Telefonplan till ett levande bostadsområde med kommersiella bottenvåningar i samtliga kvarter. Området kallas The Brick och Lignum utgör 204 av totalt cirka 1.400 bostäder.

 

 

 

 

 

 

 


ALM Equitys dotterbolag ALM Småa Bostad byggstartar 204 lägenheter i The Brick, Telefonplan. Projektet Lignum ingår i den affär som ALM Småa Bostad och Svenska Nyttobostäder ingick i somras, vilken totalt omfattar cirka 4.700 enheter och som innebär en lägre risk och en effektivare leverans för ALM Småa Bostad. Byggstarten av Lignum innebär att ALM Småa Bostad har 1.691 enheter i produktion varav 97 procent är mot förvaltningsmarknaden. 

– Vi är glada att kunna meddela ännu en byggstart av fler kvadratsmarta lägenheter i kommunikationsnära lägen i Stockholm. Lignum är det andra projektet som byggstartas från tidigare kommunicerad affär med Svenska Nyttobostäder. Projektet är också den andra etappen som byggstartas i The Brick-området och vi ser framemot att inom kort fortsätta utvecklingen i området med ytterligare byggstarter, säger Louise Eklund, affärsområdeschef för ALM Småa Bostad.  

Projektet involverar flera av ALM-koncernens bolag där ALM Småa Bostad utvecklar, 2xA Entreprenad bygger och Svenska Nyttobostäder kommer att äga och förvalta de färdigställda bostäderna. De färdigställda lägenheterna beräknas tillträdas av Svenska Nyttobostäder Q4 2023 och ge normaliserade driftnetton om cirka 25 Mkr.

ALM Småa Bostad omvandlar Ericssons gamla industriområde vid Telefonplan till ett levande bostadsområde med kommersiella bottenvåningar i samtliga kvarter. Området kallas The Brick och Lignum utgör 204 av totalt cirka 1.400 bostäder. The Brick är en väl integrerad del av Stockholm, tack vare närheten till kollektivtrafik, cykelbanor och promenadstråk direkt in till Stockholm city. Området är mycket populärt med flertalet restauranger och bra närservice. Svandammsparken ligger endast 300 meter bort och sjön Trekanten och Hägerstensbadet finns på promenadavstånd.

 

 

 


Johan Eriksson, vd för Estea AB.

 

 

 

 

 

 

 


Willhem AB har ingått avtal om försäljning av fem samhällsfastigheter i Borås. Överenskommet fastighetsvärde är 221,5 Mkr och köpare är Estea Omsorgsfastigheter AB.

Affären avser fem fastigheter belägna i centrala Borås. Fastigheterna är idag fullt uthyrda till Borås stad för verksamheter som äldreboende, LSS-boende och HVB-boende. Avtalslängderna varierar, men portföljen som helhet har en hyresviktad återstående löptid om 5,3 år.  Den årliga kontrakterade hyresintäkter för fastigheterna beräknas uppgå till cirka 11,8 Mkr.

– Förvärvet innebär att fondens portfölj växer ytterligare med en långsiktig kommunal hyresgäst i en intressant region. Fastigheterna, som i huvudsak är belägna i stadskärnan, bedöms ge ett förutsägbart och stabilt kassaflöde, i kombination med identifierad utvecklingspotential, säger Johan Eriksson, vd för Estea AB.

Han fortsätter:
– Vi har i och med detta förvärv effektivt allokerat kapitalet från den emission vi genomförde tidigare i höst. För att ta tillvara på de möjligheter vi ser i marknaden, och det stora intresse vi mött från investerare, öppnar vi nu fonden för ytterligare investeringar genom en emission.

Morris Law
har agerat legal rådgivare åt Estea Omsorgsfastigheter AB i samband med förvärvet.

Den totala uthyrningsbara arean i affären är 6.616 kvm och samtliga fastigheter i portföljen klassas som samhällsfastigheter. Anledningen till försäljningen är Willhems inriktning mot att äga och förvalta bostadsfastigheter.

Frånträde beräknas ske den 15 december 2020. Panreal har varit säljarens rådgivare i affären.

 

 

 


Skanska planerar att utveckla en 27 våningar hög och cirka 58.000 kvm stor klass A-kontorsbyggnad på 380 Stuart Street, i BlackBay, Boston. Bild: Skidmore, Owings & Merrill LLP.

 

 

 

 

 

 

 


Skanska har förvärvat cirka 2.787 kvm mark i Boston, Massachusetts, USA. Säljaren är John Hancock Life Insurance Company. Investeringen uppgår till 177 miljoner dollar, cirka 1,5 Mdr kr. Skanska planerar att utveckla en 27 våningar hög och cirka 58.000 kvm stor klass A-kontorsbyggnad med affärslokaler vid gatuplan samt parkeringsplatser under marken på 380 Stuart Street i stadsdelen Back Bay i Boston. Projektet förväntas nå LEED® Platinum-, Fitwell- och WiredScore-certifieringar.

Platsen är belägen i centrum av staden, nära Boston Public Garden, Boston Common och det trendiga shoppingområdet Newbury Street. Förvärvet utgör Skanskas sjunde kommersiella satsning i Greater Boston, och en av de få kvarvarande möjligheterna för ny grundläggande utveckling i området Back Bay.

Sedan 2009 har Skanska kommersiella fastigheter i USA investerat mer än 2 miljarder dollar i kontors- och flerfamiljshus samt utvecklat huvudkontor för hyresgäster såsom Waste Management, Bank of America, Brooks Sports, PricewaterhouseCoopers och Tommy Bahama.


torsdag, 03 december 2020 17:02

Catella: Kreditmarginalerna ökar

 

 

 


Jacob Bruzelius, Head of Debt Advisory på Catella och Arvid Lindqvist, analyschef på Catella.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bankernas syn på fastighetssektorn försämrades då kreditmarginalerna ökade medan aktiemarknaden för fastighetsrelaterade aktier utvecklades starkt till följd av positiva vaccinresultat.

– Årets sista CREDI-undersökning tyder på att kreditmarknadssentimentet har svalnat då huvudindexet är tillbaka under 50-strecket, drivet av högre kreditmarginaler i samband med att bankerna täcker upp för förväntade kreditförluster och lägre lönsamhet framöver, säger Jacob Bruzelius, Head of Debt Advisory på Catella.

– De senaste åren har massiva monetära och finanspolitiska stimulanser gynnat fastighetsmarknaden. Emellertid börjar fler och fler investerare räkna med högre inflation framöver när den ekonomiska återhämtningen tar fart nästa år. Centralbankerna kommer att ha en svår balansgång att hantera framöver, då utrymmet för högre långräntor är mycket begränsat med dagens fastighetsvärden, säger Arvid Lindqvist, analyschef på Catella.

– Under tredje kvartalet återhämtar sig obligationsmarknaden medan förändringarna i kreditspreadar varierar mellan fastighetssegmenten. Fastighetsbolag som fokuserar på kontor har sett sina kreditmarginaler öka tre gånger mer än motsvarande ökning för fastighetsbolag som fokuserar på bostadsfastigheter, säger Jacob Bruzelius.

– Fastighetsaktierna har haft en stark utveckling på börsen där sektorer med stabila kassaflöden som bostäder, samhällsfastigheter och industri/logistik har utmärkt sig. Under den senaste månaden har dock bolag inriktade på kontor, handel och hotell gått ännu starkare, om än från låga nivåer, i och med de positiva vaccinnyheterna och förväntningar om en stark tillväxt under det andra halvåret 2021, avslutar Arvid Lindqvist.

Catellas kreditbarometer CREDI (Catella Real Estate Debt Indicator) består av två delar: dels ett index baserat på en enkät till noterade fastighetsbolag och aktiva banker, dels en uppsättning index och analyser baserade på allmänt tillgängliga uppgifter.