16 juni 2024

Redaktionen

 

 

 


Ett helt kvarter, innefattande Lunagallerian, mitt i Södertäljes citykärna, ska rivas om ett par år, därför förhandlingsläget nu mycket fördelaktigt.

 

 

 

 



Ett helt kvarter, innefattande Lunagallerian, mitt i Södertäljes citykärna, ska rivas. Men inte förrän om ett par år. För den som tillfälligt vill öppna butik, café eller annat på denna attraktiva plats är förhandlingsläget nu mycket fördelaktigt.

– Vi vill att gallerian ska fyllas med liv och rörelse så länge den finns kvar men kan samtidigt inte lova kontrakt som stäcker sig längre än ett par år, säger Dikran Masso, förvaltare Telge Fastigheter. För att det ska vara intressant för både gamla och nya hyresgäster att stanna i gallerian utan besittningsskydd, behöver vi göra kostnadsbilden mer intressant för dem.

Befintliga hyresgäster kan alltså, trots beslut om rivning av gallerian, vara kvar i sina lokaler ytterligare ett par år. Men det finns också några lokaler som står tomma, som skulle kunna hyras ut på korttidskontrakt till butiker, caféer och andra verksamheter.

– Vi tänker att detta kan vara ett utmärkt tillfälle för den som vill testa sin affärsidé eller någon som vill har ett framgångsrikt koncept på annan ort och vill känna på intresset i Södertälje, menar Dikran Masso. De får ett centralt läge med en riktigt förmånlig hyra.


onsdag, 09 december 2020 14:43

Wihlborgs hyr ut 7.000 kvm i Helsingborg

 

 

 


Lucu Food flyttar in i Gymnasten 4 och öppnar sommaren 2021 i södra Helsingborg. Foto:Alexander Olivera

 


På Ättekulla  i södra Helsingborg flyttar Medea AB in i fastigheten Bunkagården Västra 8 i januari 2021.
Foto:Alexander Olivera

 

 

 



Wihlborgs har i dagarna tecknat två större avtal i södra Helsingborg. Lucu Food öppnar en matbutik på 3.000 kvm vid Landskronavägen och Medea AB flyttar in på 4.000 på Ättekulla.

Lucu Food flyttar in i Gymnasten 4 och öppnar sommaren 2021
. Lucu Food finns sedan tidigare i Malmö och har ett brett sortiment där man erbjuder råvaror hämtade från olika matkulturer runt om i hela världen.

På Ättekulla flyttar Medea AB in i fastigheten Bunkagården Västra 8 i januari 2021. Medea är en snabbt växande leverantör av produkter, tjänster och lagerhållning av krisprodukter och medicinsk skyddsutrustning med huvudkontor och huvudlager i Helsingborg.

–  Dessa två kontrakt visar än en gång på bredden i regionens näringsliv där vi ser en bra blandning av tjänsteföretag, tillverkning, logistik och handel. Lucu Food blir ett fint tillskott i södra Helsingborg och med sitt spännande sortiment en tillgång för hela Helsingborg med omnejd. Det är också roligt att vi med kort varsel kunnat lösa Medeas lokalbehov och välkomna även dem som ny hyresgäst hos Wihlborgs, säger Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs.

onsdag, 09 december 2020 14:27

SBB drar tillbaka budet på Entra

 

 

 


Den uppdaterade värderingen ökar värdet på Entras fastighetsportfölj med 8,1 procent till 56,5 miljarder NOK, från 51,8 miljarder NOK som presenterades i kvartalsrapporten för det tredje kvartalet. Nettoavkastningen på Entras portfölj, med den uppdaterade värderingen, är cirka 4,5 procent.

 

 

 

 



SBB offentliggjorde ett bud att förvärva samtliga utestående aktier i Entra ASA den 27 november 2020. Sedan budet lämnades har SBB utfört åtgärder i förhållande till de villkor som följer av erbjudandet. Entra offentliggjorde idag ett pressmeddelande avseende en betydande ökad värdering av sitt fastighetsbestånd. Den uppdaterade värderingen är inte genomförd i linje med tidigare praxis och, enligt SBB, inte i linje med den norska marknadsutvecklingen i allmänhet.

Den nya tillhandahållna informationen skapar osäkerhet 0m den historiska rapporteringen från Entra. Denna historiska rapportering utgör grunden för SBB:s bud och SBB känner inte längre tillräcklig säkerhet i tillförlitligheten på Entras historiska rapportering.

Den uppdaterade värderingen ökar värdet på Entras fastighetsportfölj med 8,1 procent till 56,5 miljarder NOK, från 51,8 miljarder NOK som presenterades i kvartalsrapporten för det tredje kvartalet. Detta motsvarar en värdeökning på 23 NOK per aktie jämfört med bokförda värden per 30 september 2020, justerat för minoritetsintressen och investeringar under perioden. Entras EPRA NRV var 162 NOK per aktie per 30 september 2020. Nettoavkastningen på Entras portfölj med den uppdaterade värderingen är cirka 4,5 procent.

Motivet för värdeökningen tillskrivs främst lägre avkastning på transaktionsmarknaden. SBB vill påpeka att det endast har funnits ett begränsat antal relevanta transaktioner och att dessa transaktioner inkluderar justeringar av verkligt värde för bland annat uppskjuten skatt och finansiella derivat – motsvarande EPRA NNNAV-metoden som rapporterades under Q3 2020 till 147 NOK per aktie.

SBB vill framhäva att bolaget inte har fått tillgång till någon detaljerad information i samband med due diligence- eftersom Entra har begränsat åtkomsten till information med hänvisning till att SBB är en konkurrent på den norska marknaden (SBB:s norska portfölj består huvudsakligen av förskolor, äldreomsorg, LSS-boenden och på geografiska lägen där Entra inte är representerade). SBB anser sig därmed inte fått en rättvis behandling och bolaget har inte haft möjlighet att uppfylla villkoret för due diligence i samband med budet. Mot bakgrund av ovanstående måste SBB meddela att villkoret i erbjudandet efter due diligence inte kommer att kunna uppfyllas och därmed drar SBB tillbaka erbjudandet.

onsdag, 09 december 2020 14:09

Profi hyr ut i nordicForum, Kista

 

 

 


Profi Fastigheter har genomfört en omfattande uppdatering av nordicForum iKista,omfattande 44.000 kvm, och skapat en konceptfastighet med stora loungeytor, gym, cykelrum och flexibla kontorslösningar i form av det egenutvecklade konceptet C/O

 

 

 

 



Profi Fastigheter har tecknat hyresavtal med Systemair om 600 kvm i nordicForum på Torshamnsgatan 35 i Kista. Systemair flyttar sitt Stockholmskontor och showroom och tillträder sina nya lokaler under kvartal 2, 2021.

Profi Fastigheter har genomfört en omfattande uppdatering av nordicForum och skapat en konceptfastighet med stora loungeytor, gym, cykelrum och flexibla kontorslösningar i form av det egenutvecklade konceptet C/O. Samtidigt har reception, restaurang och konferensytor totalrenoverats i samarbete med Sabis. Under vintern färdigställs en helt ny entré, fasader uppdateras och ny utemiljö skapas med tydligare angöring, stora grönytor med bland annat utegym och möbler för möten utomhus.

Thomas Jonasson, chef för strategisk uthyrning Profi Fastigheter, säger:
– Vår strategi att utveckla en kontorsprodukt med arbetsplatskvalité utöver det vanliga har fungerat fantastiskt bra. Systemair är det femte företaget som, sedan sommaren, har beslutat sig för att etablera nytt kontor i nordicForum.

Profi Fastigheter förvärvade tomträtten Borgarfjord 2  om 44.000 kvm i november 2016 av SveaReal. Förvärvet hade då relativt stora kontorsvakanser och Profi har sedan dess drivit ett aktivt uthyrnings- och förvaltningsarbete. Fastigheten, som består av två huskroppar och 1.000 parkeringsplatser, ligger i bästa kommunikationsläge med gångavstånd till såväl Kista Centrum med tunnelbana som Helenelunds pendeltågsstation.

 

Hyresgäster är bland annat Sabis, DirektPress, Asus, Kofax, Hamamatsu och Strongpoint.

 

 

 


Skanska bygger en grundskola i Växjö som får en bruttoyta på drygt 8.000 kvm. Skolan, som säljs till Hemsö, utvecklas i nära samarbete med  Internationella Engelska Skolan. Byggnationen beräknas vara färdigställd under tredje kvartalet 2022.

 

 

 

 



Skanska har sålt en grundskola i Telestadshöjden, Växjö, till fastighetsbolaget Hemsö. Skolan, som är under uppförande, inkluderar även en förskola och en idrottshall. Försäljningssumman är cirka 300 Mkr och transaktionen bokförs i Skanska Kommersiell Fastighetsutveckling i fjärde kvartalet 2020.

Skanska som har tecknat ett 20-årigt hyresavtal med Internationella Engelska Skolan och ett 15-årigt hyresavtal med Kunskapsförskolan.

Skolan får en bruttoyta på drygt 8.000 kvm och den utvecklas i nära samarbete med hyresgästerna. Projektet kommer att ha hållbarhet som en ledstjärna. För att skapa en god skolmiljö läggs stor vikt vid hälsosamma materialval, god ventilation och närhet till växtlighet. Avsikten är att skolan ska miljöcertifieras enligt LEED Silver. Designen utformas för att främja en trygg och inkluderade miljö med öppna ytor och god belysning.

Grundskolan som planeras för 600 elever i årskurs F-9 samt idrottshallen kommer att förhyras av Internationella Engelska Skolan. Förskolan för 125 barn kommer att förhyras av Kunskapsförskolan. Projektet har utvecklats av Skanska, som också är entreprenör för byggnationen.

– Vi är glada över att sälja denna skola, som utvecklas med starkt fokus på hållbarhet, till Hemsö. Det känns tryggt med en köpare som har en gedigen erfarenhet av förvaltning av skolfastigheter, säger Alexandra Lauren, vice vd, Skanska Sverige AB.

– Vi ser det här förvärvet som mycket attraktivt och det passar väl in vår strategi att äga moderna skolor i växande kommuner. Förvärvet ger oss också förutsättningar för en effektivare förvaltning i Växjö då vårt fastighetsbestånd utökas, säger Nils Styf, vd för Hemsö. 

Området Telestadshöjden ligger 4 km söder om Växjö centrum och kommer att exploateras med 700 nya bostäder de närmaste åren.

Grundskolan utgör en del i stadsutvecklingsprojektet Telestadshöjden, där Skanska och Boklok tillsammans med Växjö kommun utvecklar bostäder i blandad bebyggelse.

Skolorna, exklusive idrottshallen, kommer att certifieras enligt LEED Silver. Byggnationen beräknas vara färdigställd under tredje kvartalet 2022.

onsdag, 09 december 2020 13:39

Niam köper logistik i Farsta för 900 Mkr

 

 

 


Niam köper en logistikbyggnad om 45.000 kvm, inklusive garage, av Logistic Contractor för 900 Mkr. Byggnaden är fullt uthyrd till MatHem. Niam tillträder fastigheten i samband med färdigställandet under första kvartalet 2022.

 

 

 

 

 



Niam har ingått ett avtal med Logistic Contractor, som ingår i Wästbygg Gruppen, om förvärv av en logistikanläggning under uppförande i Farsta, söder om centrala Stockholm. Niam tillträder den nyckelfärdiga fastigheten i samband med färdigställandet under första kvartalet 2022.  Köpeskillingen uppgår till cirka 900 Mkr.

Byggnaden kommer efter färdigställandet att ha en yta på 45.000 kvm inklusive garage. Den är fullt uthyrd till MatHem som i och med nyproduktionen får en modern och hållbar produktions- och logistikanläggning, väl anpassad till den tillväxtfas som företaget befinner sig i. Den nya anläggningen ska certifieras enligt Miljöbyggnad, där målet är att uppnå guldnivån, och den kommer att drivas av en större solcellsinstallation.

Daniel Andersson, Head of Acquisitions Sverige, Niam, säger:
– Med en hög teknisk standard och attraktiv geografisk placering är denna fastighet ett bra tillskott till vår logistikportfölj. Logistic Contractor kommer utveckla en hållbar och modern logistikanläggning, som passar vår framtida hyresgäst MatHem optimalt.”

Benn Karlberg, vd för Logistic Contractor AB, säger:
– Vi har haft en positiv dialog med Niam under avtalsprocessen och ser fram emot ett fortsatt gott samarbete under det dryga år som återstår av produktionstiden. Intresset från olika aktörer på logistikmarknaden har varit stort även denna gång, precis som vid tidigare fastighetsförsäljningar. MatHem-fastigheten är den femte egenutvecklade anläggningen som vi säljer i år och vi har därmed avyttrat fastigheter till ett värde av nästan 1,9 miljarder kronor under 2020.

Cushman & Wakefield och Werks Advokater har agerat som rådgivare till Logistic Contractor i affären.

tisdag, 08 december 2020 18:08

Colliers rådgivare åt Tobias Emanuelsson

 

 

 


Tobias Emanuelsson ska utveckla radhus på Fullerö utanför Uppsala.

 

 

 

 

 

 



Colliers har agerat rådgivare i processen då Tobias Emanuelsson, (Randviken Fastigheter, Vault och Polar), inlett ett samarbete med Lillskär om att utveckla bostäder. Först ut är ett projekt med radhus på Fullerö utanför Uppsala. Målsättningen är att tillskapa 16 moderna radhus med familjen i fokus, försäljningsarbetet kommer att påbörjas under första kvartalet 2021 och projektet beräknas stå klart sommaren 2022. Projektvolymen uppgår till drygt 100 Mkr.

– Jag ser fram emot att inleda arbetet med Lillskär och det känns kul att inte behöva tacka nej till affärer som annars ligger utanför mitt fokusområde. Nu hoppas vi att detta är en start på något och att vi genomför fler projekt tillsammans, säger Tobias Emanuelsson.

– Vi är glada att nu kunna inleda ett samarbete med Tobias Emanuelsson i och med projektet i Fullerö och förhoppningen är att det kan bli fler gemensamma projekt framöver, säger Tore Berglund vd för Lillskär.

Lillskär är heltäckande när det gäller bostadsutveckling. Bolagets kompetens spänner från byggteknik, affärsutveckling och ekonomi till marknad och försäljning. I dagsläget rymmer Lillskärs totala portfölj nära 800 bostäder.

 

 

 


Mikael Åslund, chef för affärsenhet JM Fastighetsutveckling.

 

 

 

 

 

 



JM skapar en struktur för färdigutvecklade hyresrättsfastigheter där JM har ett åtagande att säkerställa långsiktig förvaltning. JM har ingått avtal med Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF) och Stiftelsen för Kunskaps- och Kompetensutveckling (KK-stiftelsen) om ett gemensamt ägt bolag, joint venture, inför långsiktigt ägande av hyresrättsfastigheter som i första hand är upplåtna på tomträtt. JM kommer att ha en ägarandel om 20 procent i det nybildade bolaget. I samband med bildandet av bolaget överlåter JM hyresrättsfastigheter med ett marknadsvärde om 1.060 Mkr som innebär ett resultat om 170 Mkr och ett positivt kassaflöde om 980 Mkr som redovisas under det fjärde kvartalet 2020 inom affärssegmentet JM Fastighetsutveckling.

Motivet till den etablerade strukturen är att möjliggöra utökad satsning på hyresrättsbostäder genom att tillskjuta kapital i det långsiktiga ägandet samtidigt som denna del av JMs bostadsaffär hålls kapitaleffektiv. Därigenom kan JM allokera mer kapital till utveckling av hyresrättsbostäder i takt med att nya investerings- och utvecklingsmöjligheter ges.

I samband med överlåtelsen av fastigheter och bildandet av det nya bolaget realiseras ett resultat för JM om 170 Mkr och ett kassaflöde om 980 Mkr. JMs investering i det nya bolaget uppgår till cirka 80 Mkr. Affären kommer att redovisas inom affärssegmentet JM Fastighetsutveckling under det fjärde kvartalet 2020. Bolaget kommer att ha en ändamålsenlig kapitalstruktur med eget och lånat kapital.

JM ansvarar för driften av bolaget och fastigheterna samt utveckling av nya fastigheter som långsiktigt placeras i det nya bolaget. Bolagets första investering utgörs av 418 hyresrättsbostäder, som består av följande tillgångar:
1. Tomträtten till fastigheterna Stockholm Träsliperiet 6 och Stockholm Stämplaren 5 i Stureby, Stockholm, om totalt 187 hyresrättsbostäder. 2. Tomträtten till fastigheterna Stockholm Gröna Rutan 3. Tomträtten till fastigheten Sicklaön 40:21 i Sickla, Nacka, om totalt 93 hyresrättsbostäder och 4. Stockholm Gustafs Skål 1 i Bredäng, Stockholm, om totalt 138 hyresrättsbostäder

– Vi är mycket glada för att vi tillsammans med SSF och KK-stiftelsen har lyckats skapa en struktur som förenar JMs affärsmodell för utveckling av bostäder med ett ansvarstagande för långsiktig förvaltning av hyresrättsbostäder på ett samhällsmässigt bidragande sätt, säger Mikael Åslund, chef för affärsenhet JM Fastighetsutveckling.

 

 

 


Magnus Meyer, vd för WSP Europe.

 

 

 

 

 

 



Som ett led i målet att bli världens ledande miljökonsulter aviserar WSP att koncernen har för avsikt att förvärva miljökonsulten Golder med 7.000 medarbetare världen över. Förvärvet stärker WSP både i Norden och i Europa med 700 nya medarbetare samt med en närvaro i ett antal nya europeiska länder.

– Vi är väldigt glada över möjligheten att kunna förvärva Golder. Det är ett väl ansett bolag och ligger helt i linje med vår globala och europeiska strategi att växa och framför allt att kliva fram som en allt starkare miljökonsult. För svensk del innebär förstärkningen att vi är nära eller faktiskt redan på förstaplatsen på den svenska miljötjänstmarknaden, säger Magnus Meyer, vd för WSP Europe.

Det avsedda förvärvet av Golder är en i raden av investeringar i samma riktning. Förra året förvärvade WSP flera miljöinriktade bolag, exempelvis danska Orbicon och nederländska Lievense.

– Utöver dessa förvärv har vi historiskt haft en stark organisk tillväxt på miljösidan, vilket vi kommer att fokusera på även under nästa år och framåt, berättar Kristina Englund, affärsområdeschef för WSP Environmental med idag 600 medarbetare i Sverige. Utöver WSP Environmental arbetar många andra delar inom WSP med angränsande tjänster och hållbarhet i ett bredare perspektiv. Så den här utvecklingen är väldigt spännande för hela bolaget.

Dr. Hisham Mahmoud, Global President och Chief Executive Officer på Golder, kommenterar förvärvet:
– Kombinationen av Golders erfarenheter inom industri med WSPs imponerande globala plattform kommer addera värde för både medarbetare och kunder. Vi ser att kultur och värderingar i de båda bolagen kompletterar varandra på ett väldigt bra sätt, vilket borgar för en framgångsrik integration.

WSP

Med förvärvet växer WSP till att vara 54.000 medarbetare varav 14.000 inom miljötjänster. I Norden växer WSP från 1.000 miljökonsulter till 1.300. Förvärvet väntas slutföras under andra kvartalet 2021 och därefter kan integrationen av de båda bolagen påbörjas.

Golder
Golder grundades 1960 och har sitt huvudkontor i Mississauga, Ontario, Kanada och är ett medarbetarägt ingenjörs- och konsultföretag med 60 års erfarenhet inom geovetenskapssektorn, en teknisk nisch fokuserad på jord- och miljöförhållanden. Golder tillhandahåller tjänster inom teknik, sanering, regelverk och efterlevnad, design och miljö till kunder inom bland annat gruv- och tillverknings samt infrastruktur. Golder har 155 kontor med cirka 7.000 anställda i mer än 30 länder världen över.


 

 

 


Per Björklund är regionchef för Hyresgästföreningen Stockholm.

 

 

 

 

 

 



På grund av pandemin är det synnerligen kärvt i de lokala hyresförhandlingarna mellan de kommunala bostadsbolagen Familjebostäder, Stockholmshem, Svenska Bostäder och Hyresgästföreningen i Region Stockholm. Dessa hyresförhandlingarna avslutades i början av december utan att parterna har nått en överenskommelse för nya hyror 2021. Ärendet hänskjuts därmed till Hyresmarknadskommittén för avgörande.

De tre kommunala bostadsbolagen  i Stockholm yrkade initialt  2,8 procent i hyreshöjning från 1 januari 2021. Hyresgästföreningens motbud var en hyressänkning motsvarande –2,8 procent från 1 januari 2021. Efter förhandlingar under mer än två månader konstateras att parterna står allt för långt i från varandra och förhandlingarna avslutades. Ärendet hänskjuts till Hyresmarknadskommittén för avgörande.

– Vår ambition har varit att komma överens och vi har även i år varit villiga att kompromissa. Vi lever i en orolig tid och endast ett mindre antal hyresgäster har varit i kontakt med oss gällande svårighet att betala hyran och då finns ett skyddsnät. En hyreshöjning är nödvändig även i år för att säkerställa hyresrättens och allmännyttans roll på lång sikt, säger Jonas Schneider, vd för Familjebostäder.

–  Alla som värnar allmännyttan och vår roll på bostadsmarknaden måste inse att en utveckling där kostnadsökningarna varje år överstiger intäktsökningarna är något som missgynnar hyresgästerna i ett längre perspektiv. Inom allmännyttan stannar alla pengar i bolaget och används till att utveckla och förbättra verksamheten för våra hyresgäster, säger Anette Sand, vd för Stockholmshem.

– Den årliga hyreshöjningen används till att underhålla våra fastigheter och skapa trygga utemiljöer i våra bostadsområden. Våra hyresgäster är värda en bra service och bra bostäder, vilket även gäller för kommande generation som vill bo hos oss. Det är därför avgörande att båda parterna framgent tar ett långsiktigt ansvar för att relevanta förutsättningar återspeglas i den årliga justeringen av hyresnivån, säger Stefan Sandberg, vd för Svenska Bostäder.

I ett pressmeddelande skriver Hyresgästföreningen i Stockholm:
– Hyresgästföreningens uppfattning är att Stockholms allmännyttor är några av landets största och mest välmående hyresvärdar med en mycket god ekonomi. Bolagen har inte påverkats nämnvärt av krisen, däremot har hyresgäster drabbats hårt i form av minskade inkomster och hög arbetslöshet. Stockholms stads allmännyttor yrkade i år 2,8 procent hyreshöjning från 1 januari 2021. Deras sista bud var 2,4 procent. Ett bud vi ej kunde acceptera med tanke på rådande omständigheter där människor har drabbats mycket hårt ekonomiskt. Inte minst i Stockholm som är den region i landet som drabbats mest.

– Att i en av de största kriserna i svensk modern tid komma med så höga yrkanden på hyreshöjning anser vi är tondövt och helt orimligt, säger Katarina Kalavainen, hyresgäst i Familjebostäder.