16 juni 2024

Redaktionen

 

 

 

 


 

 

 

 




Affärsområdet Project Management för Niras i Uppsala, som bland annat arbetar inom byggprojekt har i sin strategiska plan en målsättning att växa verksamheten i Uppsala med omnejd, då Niras ser att det finns en spännande marknad att verka på. Genom att tillsätta Djibrilo Djalo (bilden) som teamledare för Uppsala kommer Niras att öka sin marknadsbearbetning och utveckling i enlighet med strategin.

Djibrilo Djalo har en gedigen erfarenhet inom bygg och fastighet och han har arbetat som byggprojektledare i Niras i 3 år. Han är utbildad byggnadsingenjör från KTH och han har även studerat internationell ekonomi på Louisburg College, North Carolina.

– Jag ser fram emot mitt nya uppdrag med både stolthet och ödmjukhet. Jag ser även fram emot att ta mig an utmaningen i att utveckla vårt kontor och marknad i Uppsala tillsammans med mitt team, säger Djibrilo Djalo.

– Vi ser bra utvecklingsmöjligheter i Uppsala även under dessa tider. Jag tror att Djibrilo, med sitt sätt att bygga relationer kommer att få Niras kontor och medarbetare att växa och blomstra. Uppsala är en lokal marknad och Djibrilo har förmågan att möta människor på dess nivå, säger Torgny Westerberg, ansvarig för projektledning Niras region Mitt.

torsdag, 10 december 2020 14:45

Ekerö bygger nytt badhus

 

 

 


Entrétorget utanför badhuset i två plan med total yta om cirka 4.500 kvm. På det undre planet finns teknik och kontor. På entréplanet finns bad och café vid Träkvistavallens idrottsplats på Ekerö. Illustration: Cobab AB

 

 

 

 

 







Under år 2020 har Ekerö kommun och badhusentreprenören Cobab AB tagit fram handlingar för det nya badhuset. Resultatet är ett badhus i två våningar. för cirka 230 Mkr. Det undre planet innehåller framför allt teknikutrymmen och på entréplanet finns badytorna. Här finns en 25 meters simbassäng med 8 banor och trampolin/hopptorn, undervisningsbassäng och multibassäng samt ett par bubbelpooler. I badhuset finns ett kafé som ska vara samlingsplats för hela Träkvistavallen. Bygglovsansökan har nu lämnats in och de första bilderna kan presenteras.

Den första fasen av badhuset är i princip avslutad och inför nästa fas, det vill säga byggandet av badhuset, ska ärendet upp till tekniska nämnden och kommunstyrelsen strax efter årsskiftet. Byggstart beräknas ske under våren och färdigställandet kring årsskiftet 2022/2023. Men innan schaktning kan påbörjas måste KOM-huset (Kontor, Omklädning, Möten) stå klart och några gamla byggnader rivas för att ge plats åt badhuset.

– Vi får ett attraktivt och användarvänligt badhus för lek, träning och en rik fritid. Det är något som kommunens invånare länge har efterfrågat. Badhuset är helt i enlighet med fullmäktiges beslutade ramprogram och vi ser fram mot byggstarten efter de formella besluten efter årsskiftet, säger Adam Reuterskiöld (M), kommunstyrelsens ordförande.

 

Han fortsätter:

– En stor utmaning har varit att badhuset ska inrymmas i gällande detaljplan. För konsultgruppen har det inneburit att arbeta med centimetrarna. Möjligheten att starta byggnationen redan till våren och hur grundläggningen kan utföras är andra viktiga förutsättningar för att budgeten ska hållas.


– Vår vision för badhuset är att gestaltningen ska utgå från den klassiska arkitekturen och naturen, samtidigt som arkitekturen uppfyller de krav som gäller för ett modernt badhus, säger Erik Edström, arkitekt i Ekerö kommun.

Utanför badhusets entré kommer ett nytt torg att bildas på Träkvistavallen. Inifrån ses aktiviteter vid vallen och den vackra skogen intill. Den utvändiga arkitekturen speglar de invändiga funktionerna och fasaderna kläs i beständiga trä- och skivmaterial. Den konkava plåtfasaden vid badhusets entré skapar ett djup och en vacker rytmik likt en våg. Invändigt återfinns trä genom inklädnader och limträbalkar. Under den mörka tiden av året kan badhuset belysas vackert invändigt och även utvändigt med ornamentbelysning för att framhäva upplevelsen av konceptet.

Arbetet med att ta fram handlingar för badhuset har bedrivits i samverkan. Det innebär att kommunen beskriver funktionerna och att Cobab svarar för de tekniska lösningarna. Fullmäktiges beslutade ramprogram från 2019 och totalbudget på 230 Mkr är förutsättningar för projektet. Samverkan är ett nytt arbetssätt för kommunen och erfarenheterna är mycket goda. Redan planeras fler projekt att genomföras i samverkan med entreprenörer.


 

 

 


Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties, har lyckats vända aktiekursen med drygt 56 procent.

 


 

 

 

 

 

 

 







Oscar Properties Holding AB har tecknat avtal om två förvärv för totalt 1.390 Mkr, dels köp av en portfölj bestående av fem kommersiella fastigheter i Västberga/Älvsjö för 745 Mkr, dels köp av en lagerfastighet i Helsingborg för 645 Mkr. Båda förvärven är villkorade av finansiering. Oscar Properties beräknar att bolagets totala driftnetto från förvaltningsfastigheter kommer att uppgå till cirka 165 Mkr kronor årligen.

Säljare till fastigheterna i Västberga/Älvsjö är Peter Eriksson Fastighets AB och säljare till fastigheten i Helsingborg är Kvalitena AB. Förvärven beräknas ge ett totalt årligt driftnetto om cirka 83 Mkr. Förvärven är villkorade av finansiering fram till 1 mars 2021 och planerat tillträde är den 11 mars 2021.

Finansieringen planeras bestå av en kombination av till större delen en ny skuldfinansiering, en apportemission riktad till respektive säljare om totalt 122 Mkr och resterande genom likvida medel och en företrädesemission.

Teckningskursen i apportemissionerna är fastställd till 0,22 kronor per ny aktie. Kallelse till bolagsstämma för att behandla emissionerna kommer att offentliggöras separat så snart som möjligt. 

Det samlade årliga hyresvärdet uppgår efter dessa affärer, inklusive förvärvet av Valerum som kommunicerades den 13 oktober 2020, till cirka 215 Mkr med ett driftnetto om cirka 165 Mkr enligt bolagets bedömning.

– Genom garanterade kassaflöden från förvärvet av fastighetsportföljen Valerum och nu dessa förvärv skapar vi goda förutsättningar att kunna fortsätta på den inslagna vägen, vilka kommer att ge ett betydande tillskott till verksamheten, och som även möjliggör den fortsatta fastighets- och bostadsutvecklingen. Kassaflödet kommer långsiktigt att stödja vår kärnverksamhet och utgöra en bas för ytterligare kompletterande förvärv, säger Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties.

Med dessa affärer får Oscar Properties även två nya aktieägare. Däribland Kvalitena med stor erfarenhet från fastighetsbranschen.

– Oscar Properties nya resa är spännande, och vi ser fram emot att vara med och bidra till att vidareutveckla verksamheten som en långsiktig aktieägare, säger Jonas Vestin, tf vd för Kvalitena, i en kommentar till affären.

Börsen såg positivt på affärem då aktien i Oscar Properties steg med drygt 56 procent till 0,43 kr under dagen.

 

 

 


Erik Selin och Balder är en ny storägare i Entra.

 


 

 

 

 

 







Balder har ökat sitt innehav i norska fastighetsbolaget Entra till 10 procent av aktierna, rapporterar Nyhetsbyrån Direkt med hänvisning till ett flaggningsmeddelande.

– Vi har inte förändrat vår strategi sedan i måndags utan vi ser fortfarande det som en finansiell investering i ett bra bolag med bra ledning, säger Erik Selin till Realtid.

Balder köpte aktier i Entra, motsvarande 5 procent av aktierna i bolaget den 7 december. Se länk.

Castellum, som lagt ett offentligt bud på Entra och köpte aktier i Entra, motsvarande 8 procent av aktier i bolaget, den 26 november. Se länk.


SBB, som även det lagt ett bud på Entra, meddelade under onsdagen den 9 december att bolaget drar tillbaka sitt bud, och hänvisade till bristande tillgång till information om Entra under bolagets due diligence process. Entra avfärdar SBB:s påståenden och säger att alla intressenterna fått tillgång till precis samma information.

 

 

 


Fastigheten på Johanneslundsvägen 12 ligger med skyltläge vid E 4an i Upplands Väsby. Fastigheten, som omfattar cirka 21.100 kvm, var tidigare Siemens huvudkontor.

 

 

 

 

 




Fastpartner har tecknat hyresavtal på Johanneslundsvägen 12 med MAXFPS AB, Delibruket Flatbread, JAMEC Artists AB samt flertalet kontor i Fastoffice Upplands Väsby om totalt cirka 3.300  kvm.

Hyresavtalet med MAXFPS AB har en hyrestid på 6 år och avser cirka 2.300 kvm kontor, butik och lager. MAXFPS AB driver e-handeln MaxGaming med fokus på gaming och e-sport och är idag en av de största marknadsaktörerna inom området. Hyresavtalet med restaurangkedjan Delibruket Flatbread AB avser cirka 700 kvm. Alla hyresgäster flyttar in under första halvåret 2021.

Fastigheten J12, med fastighetsbeteckningen Hammarby Smedby 1:458, var tidigare Siemens huvudkontor och ligger i ett utmärkt läge utmed E4:an som kopplar samman Arlanda med Stockholm city. Fastigheten erbjuder idag en hög servicenivå med bland annat Fastpartners egna kontorshotellskoncept Fastoffice, restaurang, gym, en förstklassig konferensanläggning med stora gemensamhetsytor, samt en bemannad reception.

– Det är mycket glädjande att vi nu kan hälsa flertalet nya hyresgäster välkomna till vår fastighet i Upplands Väsby. Det stora intresset för moderna kontor med hög standard och brett serviceutbud i området ser vi som ett kvitto på att vi arbetar i rätt riktning. Vår ambition är att skapa en attraktiv och hållbar plats som inspirerar och uppmuntrar till en aktiv livsstil, säger Filip Dolata, områdeschef för Fastpartner.

onsdag, 09 december 2020 16:19

Prime Living blir Studentbostäder i Sverige

 

 

 


Rebecka Eidenert utsågs vd för Studentbostäder i Sverige dem 26 november 2020 till ny vd för det nya sammanslagna bolaget Studentbostäder i Sverige/Prime Living AB. De största aktieägarna i nya Studentbostäder i Sverige är SBB, Fastator, Phoenix Insurance och Amasten. Studentbostäder i Sverige handlas nu på börsen då samgåendet med börsnoterade Prime Living slutförts.

 

 

 

 

 



Styrelsen i Studentbostäder i Sverige AB, under namnändring från Prime Living AB, har beslutat den 9 december 2020 beslutat om nya finansiella och operationella mål, ny utdelningspolicy samt offentliggör ytterligare finansiell information.

Studentbostäder i Sveriges fastighetsportfölj består av över 4.000 studentbostäder på 13 orter med ett fastighetsvärde om cirka 3.500 Mkr. Utöver fastighetsportföljen har bolaget en projektportfölj om cirka 2.000 studentbostäder till ett värde vid slutförande om cirka 2.000 MSEK. Bolaget är idag ett rikstäckande studentfastighetsbolag på den svenska marknaden. Bolagets EPRA NAV uppgick per den 30 september 2020 till cirka 1 1.347 Mkr.


Studentbostäder i Sveriges nya finansiella mål
1. Generera tillväxt i förvaltningsresultat per aktie som över en femårsperiod i genomsnitt uppgår till minst 20 procent per år. 2. Generera tillväxt i substansvärde per aktie som över en femårsperiod i genomsnitt uppgår till minst 20 procent per år. 3. Räntetäckningsgrad över tid om minst 2,0 gånger. 4. Belåningsgrad om maximalt 70 procent av marknadsvärdet av koncernens förvaltningsfastigheter. 5. Soliditet om minst 25 procent.

Studentbostäder i Sveriges nya operationella mål

A. Produktionsstarta i genomsnitt 700 –1 000 studentbostäder per år över en femårsperiod. B. Vid utgången av år 2025 förvalta minst 10.000 studentbostäder

Studentbostäder i Sveriges nya utdelningspolicy

C. Utdelningen ska långsiktigt uppgå till 50 procent av förvaltningsresultatet. D. Studentbostäder i Sverige kommer de närmaste åren prioritera tillväxt före utdelning vilket kan medföra en låg eller utebliven utdelning. E. Studentbostäder i Sveriges intjäningsförmåga är per den 30 september 2020. F. Med projekt i produktion avses 209 studentbostäder i Stockholm och 548 studentbostäder i Malmö som förväntas slutföras under första halvåret 2021.

 

Styrelsen i det noterade bolaget Studentbostäder i Sverige AB  består av Björn Rosengren (styrelseordförande), Karin Krook och Sven-Göran Svensson. Ledningsgruppen består av Rebecka Eidenert (vd), Lars Wikström (CFO), Samira Mchaiter (förvaltningschef) samt Camilla Thunmarker (projektchef).

onsdag, 09 december 2020 15:58

Amasten har 97,5 procent av aktierna i SSM

 

 

 


Mikael Rånes är tillförordnad verkställande direktör för Amasten från den 16 november 2020.

 

 

 

 

 



Den 14 oktober 2020 offentliggjorde Amasten Fastighets AB uppköpserbjudande till aktieägarna i SSM Holding AB. Acceptfristen för erbjudandet löpte ut den 7 december 2020 och erbjudandet har accepterats i sådan utsträckning att Amasten efter den initiala acceptfristen kontrollerar 97,5 procent av aktierna och rösterna i SSM. Amasten har för avsikt avnotera SSM:s aktie från Nasdaq Stockholm.


Amasten förlänger acceptfristen för erbjudandet till och med den 15 januari 2021 för att kvarvarande aktieägare ska ges möjlighet att acceptera Erbjudandet.

Amasten äger sedan tidigare 17,4 miljoner i SSM, motsvarande 29,6 procent av aktierna och rösterna i SSM. Fram till och med den 7 december 2020 har nära 40 miöjoner aktier i SSM lämnats in i erbjudandet. Amasten innehar därmed totalt cirka 57,4 miljoner aktier i SSM, motsvarande 97,5 procent av aktierna och rösterna i SSM.

För att möjliggöra för de aktieägare som ännu inte har accepterat erbjudandet att överlåta sina aktier till Amasten förlängs acceptfristen till och med den 15 januari 2021. Utbetalning av vederlag till de aktieägare som redan har accepterat Erbjudandet förväntas påbörjas omkring den 15 december 2020. Utbetalning av vederlag till de aktieägare som accepterar Erbjudandet under den förlängda acceptfristen beräknas kunna påbörjas omkring den 25 januari 2021.

Amasten förbehåller sig rätten att förlänga acceptfristen för erbjudandet och att senarelägga tidpunkten för utbetalning av vederlag.



onsdag, 09 december 2020 15:47

Catena säljer Godsvagnen 6 i Örebro

 

 

 


Tobias Karlsson är regionchef på Catena.

 

 

 

 

 



Fastigheten Godsvagnen 6 i Örebro kommun har sålts av Catena till en köpeskilling om 157 Mkr, vilket överstiger värderingen per kvartal tre med cirka 5 procent. Köpare är en statlig aktör. Fastigheten har en uthyrningsbar yta om 19.600 kvm och en markarea om cirka 60.700 kvm. Hyresvärdet uppgår till cirka 12 Mkr och frånträde har skett under december.


– Försäljningen är en bra och långsiktig lösning både för den enskilda fastigheten och för sammansättningen i vårt totala fastighetsbestånd, säger Tobias Karlsson som är regionchef på Catena.

Godsvagnen 6, omfattande 19.600 kvm, på Terminalgatan 2 i Örebro, uppfördes 1992.

 

 

 


Stockholm Globe Arena Fastigheter är ett fastighetsbolag som ägs av Stockholms kommun genom Stockholms Stadshus AB, som äger och förvaltar arenorna i Globenområdet: Hovet, Globen och Tele2 Arena. Mats Viker är vd.

 

 

 

 

 



På grund av starkt minskade intäkter har Stockholms stad beslutat att sälja tomtmark intill Stockholm Globe Arena. Bolaget Stockholm Globe Arena Fastigheters resultat för 2020 efter finansnetto budgeteras till –106 Mkr. Då en relativt stor del av bolagets kostnader och resultat består av räntekostnader och avskrivningar är det av vikt att en avyttring av markinnehavet sker för ett långsiktigt hållbart resultat.


År 2020 har varit ett omvälvande år för  Stockholm Globe Arena. Coronakrisen ledde till att alla evenemang ställdes in efter den 10 mars 2020. Detta gav direkt effekt på bolagets intäkter då arenaoperatörens olika kontrakt är delvis omsättningsbaserade.
Även för bolagets hyresgäster i Tolv Stockholm innebar coronakrisen ett mycket stort tapp i omsättning. Dialogen med hyresgästerna har varit omfattande under 2020. För att undvika konkurser har bolaget i samförstånd med ägare både hanterat hyresnedsättningar och avbetalningsplaner för Tolv Stockholm.

Under 2020 har bolaget genomfört en rad underhållsåtgärder i Hovet samt Globen. Den uteblivna verksamheten med evenemang ger bolaget möjlighet att genomföra fler åtgärder till en lägre kostnad då det inte blir några stillestånd och arbetet kan planeras effektivt. Dessutom har lyckade upphandlingar delvis till följd av Coronakrisen sänkt bolagets planerade kostnader.

Budgetmässigt planeras det för ett normalår 2021, enligt treårsplanen från våren 2020. Dock finns det mörka moln på himlen gällande utvecklingen av både evenemangsverksamheten och verksamheten i Tolv Stockholm för främst första halvåret 2021. Sannolikhet att Stockholm Globe Arena Fastigheter AB även under första halvåret 2021 inte kommer att se annat än fotbollsmatcher och ishockeymatcher med ingen eller begränsad publik är betydande. Risken är också stor att andra halvåret kommer att påverkas och att internationella artistturnéer inte återstartar förrän tidigast under senhösten 2021 eller i värsta fall 2022.

Under de senaste dagarna har det kommit positiva nyheter kring vaccin, men frågan om när ett vaccin kan ge en tillräckligt brett skydd i samhället för att en återgång till intensiv evenemangsverksamhet kan ske, är fortfarande svävande. Intill dess den frågan är besvarad kommer den internationella evenemangsbranschen vara fortsatt stängd. Även om artister och arrangörer är mycket ivriga att återstarta turnéverksamheter kommer det troligen inte göras innan man med säkerhet vet att man kan fylla arenornas läktare igen.

Arbetet med projektet Globen 2.0 fortsätter under 2021. Under slutat av 2020 och början av 2021 går projektet på lågvarv beroende på nu rådande pandemi, och att anbudsgivare inte har möjlighet att besöka Globen för att uppleva arenan. Stockholm Globe Arena Fastigheter AB bedömer att om de team som är kvar i processen inte kan besöka Globen kommer de få svårt att producera bästa möjliga förslag till ägaren  Stockholms stad så länge de inte haft möjlighet att besöka arenan på plats.


Under 2021 kommer ett flertal underhållsåtgärder att genomföras i främst Globen. Bolaget fortsätter nyttja möjligheterna med mindre verksamhet för att utföra underhåll på ett kostnadseffektivt sätt. Arbetet med kommande avyttring av den södra byggrätten fortsätter. Frågan bevakas även i det pågående arbetet med utvecklingen av Slakthusområdet.

Investeringarna år 2021 beräknas uppgå till 28 Mkr, vilket är i paritet med kommunfullmäktiges förslag till budget för 2021. Investeringarna består till största del av ersättningsinvesteringar i Globen.

onsdag, 09 december 2020 15:05

Patrik Andersson lämnar Skanska för Peab

 

 

 

 


 

 

 

 




Rekryteringen av Patrik Andersson (bilden) innebär att han blir vd för Peab Grundläggning. Han kommer närmast från Skanska där han arbetar som operativ chef för Region Special. Han har även arbetet som chef för Skanskas grundläggningsverksamhet i södra Sverige under många år.

– Jag är mycket glad över att välkomna Patrik till Peab. Med Patriks gedigna erfarenhet och breda kompetens inom grundläggning har han stora möjligheter att fortsätta den fina utvecklingen som Peab Grundläggning har idag; ett bolag som omsätter cirka 700 miljoner kronor och som är en stark aktör på den svenska marknaden, säger Lotta Brändström affärsområdeschef Peab Anläggning.

Peab Grundläggning är ett av Sveriges största grundläggningsföretag och det är ett helägt dotterbolag till Peab AB.

– Jag har följt Peab Grundläggnings verksamhet under många år och sett hur de har utvecklats på ett mycket intressant sätt. Att jag nu får möjligheten att fortsätta den utvecklingen tillsammans med alla medarbetare ser jag mycket fram emot samtidigt som jag ser att jag kan bidra med mina tidigare erfarenheter till verksamheten. Jag brinner för projekt som styrs mot tydliga mål och med hög kvalitet samt att arbetet utförs på ett effektivt och säkert sätt, säger Patrik Andersson.

Patrik Andersson tillträder sin nya tjänst den 8 mars 2021 och han kommer att utgå från Göteborg.