16 juni 2024

Redaktionen

 

 

 


Fastigheten Sadelplatsen 1 i Solna är belägen på Vallgatan 11 vid Järva krog och den har under många år inrymt Audi som bedrivit bilförsäljning där.

 


 

 

 

 

 

 

 







Fabege har avyttrat fastigheten Sadelplatsen 1 i Solna till CapMan. Fastigheten är belägen på Vallgatan 11 vid Järva krog och har under många år inrymt Audi som bedrivit bilförsäljning där. Fastigheten, som omfattar 6.360 kvm uthyrbar area för bilförsäljning och kontor samt ett P-däck, är idag näst intill tomställd.

Försäljningen sker i bolag med ett underliggande fastighetsvärde om 260 Mkr och ger ett resultat om 43 Mkr före skatt och 52 Mkr efter skatt.  Resultatet kommer att redovisas under fjärde kvartalet.

Tillträde sker senast 1 april 2021.

– Fastigheten ligger inte inom något av våra prioriterade områden och det känns därför naturligt att avyttra den kommenterar Stefan Dahlbo, vd och koncernchef för Fabege.

 

– Vi är mycket nöjda med förvärvet och med möjligheten att skräddarsy tillgången för att passa dagens krav och förväntningar på kontor. Vårt team har mycken erfarenhet från liknande renoverings- och uthyrningsprojekt i Solna. Vi har redan inlett hyresdiskussioner och fått stort intresse från flera potentiella hyresgäster, säger Anna Reuterskiöld, partner och chef för CapMan Real Estate Sweden.

CapMans fastighetsteam består av över 40 medarbetare i Helsingfors, Stockholm, Köpenhamn och Oslo. CapMan Real Estate förvaltar för närvarande totalt cirka 2,8 miljarder euro i fastighetstillgångar.

 

 

 


I området för Högskolan i Halmstad ingår Fanborgen 3 som under namnet Trade Center är Halmstads näst högsta byggnad med 24 våningar om 73,5 meter och speglande glasfasad. Fastigheten byggdes år 1991 och har flera konferenslokaler med havsutsikt. Den högsta byggnaden i Halmstad är Viking Malts anläggning om 83 meter.

 


 

 

 

 

 

 

 







Castellum avyttrar fastigheterna i högskoleområdet i Halmstad. Köpare är Intea Fastigheter som därmed ökar sitt bestånd i området. Total uthyrningsbar yta är 36.376 kvm och försäljningspriset uppgår netto till 714 Mkr efter avdrag för uppskjuten skatt och omkostnader om cirka 16 Mkr.

Försäljningen omfattar fastigheterna Fanborgen 3 samt del av Fanan 39 och ingår i högskoleområdet i Halmstad. Fanborgen 3 under namnet Trade Center Fanan 39 är Halmstads näst högsta byggnad med 24 våningar om 73,5 meter och speglande glasfasad. Fastigheten byggdes år 1991 och har flera konferenslokaler med havsutsikt.

– Efter att ha ägt dessa fastigheter under en längre tid känns det nu bra att lämna över till Intea Fastigheter som sedan tidigare har stark närvaro i området. Vi är övertygade om att den fortsatta utvecklingen sker bäst med en och samma ägare av hela området., säger Henrik Saxborn, vd för Castellum AB.

– Vi har haft ögonen på dessa hus under flera år. Intea har som strategi att växa på de orter där vi redan är verksamma. Detta är en väl sammanhållen portfölj som kompletterar våra fastigheter på området och möjliggör en fortsatt utveckling av ett centralt beläget område i staden. Som född och uppvuxen i Halmstad ligger detta förvärv mig extra varmt om hjärtat, säger Peter Jacobsson på Intea.

Ekonomiskt tillträde sker per 1 januari 2021. Efter förvärvet uppgår Inteas bestånd i Halmstad till 78.100 kvm.

 

Affären i sammandrag
1. Castellum genomför en avyttring av fastigheter inom högskoleområdet i Halmstad. 2. Köpare: Intea Fastigheter AB. 3. Försäljningspris netto: 714 Mkr. 4. Hyresvärde: 55 Mkr. 5. Ekonomisk uthyrningsgrad: 94 procent. 6. Återstående genomsnittlig kontraktstid: 2,8 år. 7. Total uthyrbar area: 36.376 kvm. 8. Frånträdesdag: 4 januari 2021. 9. Affären omfattar fastigheterna Fanborgen 3 och del av Fanan 39.


 

 

 


Krister Karlsson, vice vd för Samhällsbyggnadsbolaget i Norden.

 


 

 

 

 

 

 

 







Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB, bygger 640 lägenheter om 31.352 kvm BOA i Västerås, Nykvarn, Skellefteå och Växjö och investerar 1,2 Mdr kr med ett årligt driftnetto om 55,8 Mkr.
SBB är en av Nordens ledande fastighetsutvecklare med en byggrättsportfölj som omfattar 2,2 miljoner kvm BTA vilket motsvarar cirka 29 000 bostäder. SBB påbörjar byggnation i fyra städer.

Västerås – 174 hyresrätter
som uppförs i centrala Västerås i stadsdelen Ängsgärdet. Byggnaderna värms upp med bergvärme och kommer att ha en energianvändning nära halva kravet i Boverkets byggregler (”BBR”). Byggnaderna certifieras enligt Miljöbyggnad Silver. Första inflyttning sker preliminärt mars 2023.

Nykvarn – 178 hyresrätter som uppförs i Bergtorp, ett nytt bostadsområde i södra Nykvarn. Byggnaderna uppförs med massiv trästomme och kommer att ha en energianvändning nära halva kravet i BBR. Första inflyttning sker preliminärt oktober 2021.

Skellefteå – 161 hyresrätter i Västra Erikslid, ett område som är först ut av Skellefteås nya planerade bostadsområden. Byggnaderna uppförs med trästomme och kommer att ha en energianvändning nära halva kravet i BBR genom bl.a. spillvattenvärmeåtervinning och solceller.

Växjö – 127 trygghetsbostäder med gemensamhetslokaler vid Hovshaga centrum. Byggnaderna uppförs med massiv trästomme och de kommer att certifieras enligt Miljöbyggnad Silver. Första inflyttning sker preliminärt juni 2022.

Investeringen ger en yield on cost om 4,65 procent.

– Med dessa projekt fortsätter vi förädlingen av vår stora byggrättsportfölj. Det är fantastiska värden som skapas för samhället genom att fler erbjuds nyproducerade och energieffektiva bostäder. I alla våra nyproducerade bostäder arbetar vi mot vårt hållbarhetsmål att vara helt klimatneutrala år 2030, säger Krister Karlsson, vice vd för Samhällsbyggnadsbolaget i Norden.

 

 

 

 


 

 

 

 




Rekryteringen av Moa Andersson (bilden) innebär att hon blir kommunikationschef för Sveafastigheter. Hon kommer även ingå i Sveafastigheters hållbarhetsteam och bland annat leda arbetet med företagets hållbarhetsrapportering och social hållbarhet inom genomförande.

Sveafastigheter har ett flertal projekt som genomsyras av såväl social som miljömässig hållbarhet. Som en del i det fortsatta utvecklingsarbetet börjar nu Moa Andersson. Hon har de senaste åren etablerat Boinstitutet, en plattform för framtidsfrågorna om ett socialt hållbart boende, som är ett initiativ från Hyresgästföreningens Riksförbund. Boinstitutet har bland annat initierat forskning och rapporter, arrangerat seminarier och delat ut Bopriset, i syfte att lyfta fram hyresrättens betydelse för en fungerande bostadsmarknad med en mix av boende- och upplåtelseformer.

– Moa har gjort ett imponerande arbete att bygga upp Boinstitutet och skapa en arena om framtidens bostäder. Vi ser fram emot att tillsammans med Moa fortsätta utveckla vårt arbete med hållbar stadsutveckling, säger Harry McNeil, marknads- och hållbarhetschef på Sveafastigheter.

torsdag, 10 december 2020 19:26

​500 bostäder planeras i Holma, Malmö

 

 

 


I ett område längs Pildammsvägen och Ärtholmsvägen i Malmö planeras 500 bostäder.

 


 

 

 

 

 

 

 


Holma och Kroksbäck har genom citytunnelns tillkomst och utvecklingen i Hyllie gått från att vara två områden i utkanten av Malmö till att bli mer centrala. Det gör förutsättningarna för boende och verksamheter ännu bättre och just nu pågår ett intensivt arbete med att göra stadsdelen tryggare och mer attraktiv. På dagens sammanträde sa stadsbyggnadsnämnden ja till planerna för ett område i norra Holma som på sikt ska leda till att det byggs 500 nya bostäder, parkeringshus och fler cykel- och gångbanor.

Området ifråga sträcker sig utmed Pildammsvägen och Ärtholmsvägen, som är tänkta att byggas om till så kallade stadsmässiga gator och kompletteras med gång- och cykelbanor för ökad trafiksäkerhet.

De planerade bostäderna ska i sin utformning bidra till en mer inbjudande och välkomnande miljö för de som rör sig i området. I några av dem ska det finnas verksamhetslokaler på bottenplan.

– Med planerna för Holma ser vi till att knyta ihop området med sin omgivning och resten av staden samtidigt som vi skapar en trygg plats där människor kan mötas, bo och verka – i dag och i framtiden, säger Sofia Hedén (S), stadsbyggnadsnämndens ordförande.

– De nya bostäderna i Holma bidrar till att knyta ihop olika stadsdelar. Holma, Kroksbäck, Gröndal och Kulladal kommer att bli mer integrerade stadsdelar genom den positiva utveckling vi ser i området framöver, säger Lars Hellström (L), stadsbyggnadsnämndens vice ordförande.
torsdag, 10 december 2020 19:20

Nu byggs Forum Medicum i Lund för 820 Mkr

 

 

 


Forum Medicum har ritats av Henning Larsen Architects som 2015 utsågs till vinnare i ett parallellt skissuppdrag. Inflyttningen är planerad till försommaren 2023.

 


 

 

 

 

 

 

 


Den nya byggnaden vid Lunds universitet möjliggör en samlokalisering av medicinsk och hälsovetenskaplig utbildning och forskning och blir en viktig del i den Medicinska fakultetens framtida utveckling. Forum Medicum, som ska stå klart under 2023, är en av de största satsningar som universitetet och Akademiska Hus någonsin gjort tillsammans.

Förberedelserna inför byggnationen har pågått sedan i maj, men det är idag som ett digitalt firande markerar den officiella byggstarten. Akademiska Hus investerar 820 Mkr Forum Medicum som omfattar cirka 16.000  kvm nybyggnad och cirka 7.800 kvm ombyggnad av Biomedicinskt centrum (BMC) vid Sölvegatan i Lund. Syftet med den nya byggnaden är att tillgodose Medicinska fakultetens behov av toppmoderna lokaler för utbildning, forskning och kontor och att ta till vara värdefulla möjligheter till nya samarbetsformer mellan fakultetens utbildningar i medicin, hälsa och vård.

– Vi är glada över att bygget av Forum Medicum nu är igång. Med den nya byggnaden skapar vi ett sammanhållet medicinskt och hälsovetenskapligt kunskapscentrum som ska bidra till fakultetens utveckling. Samtidigt innebär den nya byggnaden att platsen vid Sölvegatan bli mer öppen och inbjudande, något som ska göra verksamheterna i Forum Medicum mer tillgängliga för omvärlden, säger Magnus Huss, marknadsområdesdirektör för Akademiska Hus.

Ombyggnadsdelen består av tre huskroppar och innehåller en av de större utmaningarna i projektet - en tilldockning till det befintliga BMC-komplexet samt en påbyggnad. Nybyggnaden kommer att ha publika utrymmen i bottenplan och fem våningar för undervisning och kontor samt en mindre, indragen takvåning. Med café eller restaurang och entréer i olika riktningar skapas en välkomnande miljö för de som ska på föreläsning, till sin arbetsplats eller bara är sugna på en kaffe. Stort fokus har lagts på flexibilitet för kontors- och undervisningslokaler så att de enkelt ska kunna nyttjas och förändras utifrån lärosätets olika behov.

– Forum Medicum spelar genom sin centrala placering en ytterst en viktig roll för att ge Medicinska fakulteten möjlighet att kunna agera snabbfotat som arbetsgivare i framtiden. Den nya byggnaden stärker våra möjligheter till samverkan med universitetssjukhusvården, LTH och de samhällsvetenskapliga, humanistiska och teologiska fakulteterna som ligger ett stenkast härifrån. Forum Medicum innebär även att studenter från alla våra utbildningar kan mötas under ett och samma tak vilket ger helt nya möjligheter för interaktion, säger Erik Renström, dekan vid Medicinska fakulteten och tillträdande rektor för Lunds universitet.


torsdag, 10 december 2020 19:07

Besqab bygger nytt kvarter för eget ägande

 

 

 


Besqabs projekt Kapellgärdet i Uppsala omfattar hyresrätter, vårdbostäder och en förskola med en total uthyrbar yta om 12.590 kvm. Foto: Besqab

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Besqab har beslutat att starta produktionen av ett nytt bostadskvarter i Uppsala för eget ägande. I och med produktions­starten växer Besqabs befintliga fastighetsportfölj med 146 hyresrätter, 80 vårdbostäder och en förskola. Det är ett viktigt steg mot det operativa målet att uppnå ett underliggande driftnetto om 100 Mkr senast år 2023.

I början av november offentliggjorde Besqab att verksamheten breddas till att också innefatta ägande och förvaltning av egenutvecklade hyresrätter, vårdboenden och annan samhällsservice. Målsättningen är att inom dessa segment successivt bygga upp en fastighetsportfölj som senast år 2023 ger ett årligt underliggande driftnetto om 100 Mkr. Med säkerställd finansiering och samtliga myndighetsbeslut på plats har Besqab beslutat att produktionsstarta projektet Kapellgärdet under december. Projektet adderar därmed till den befintliga fastighetsportföljen om tre vårdboenden i Nacka, Stockholm och Uppsala.

– Besqab har under många år utvecklat och uppfört hyresrätter åt externa beställare och med vår breddade affär kommer vi nu göra det för eget ägande. Det är därför extra roligt att vi kan starta produktionen av dessa välplanerade och hållbara hyresrätter i Kapellgärdet som dessutom kommer att bidra med bra kassaflöden till verksamheten, säger Jens Rooth, chef för Hyresfastigheter.

Projektet i Kapellgärdet omfattar hyresrätter, vårdbostäder och en förskola med en total uthyrbar yta om 12.590 kvm. Vårdbostäderna och förskolan är uthyrda på 15-åriga hyres­avtal till privata operatörer. Uthyrningen av hyresrätterna kommer påbörjas senare.

– Vi är glada att kunna utöka vår attraktiva förvaltningsportfölj med ännu ett vårdboende där vi, liksom för förskolan, tecknat långsiktiga hyresavtal. Verksamheterna som de privata operatörerna bedriver blir ett bra tillskott i området och för Uppsalaborna, säger Bo Björfors, chef för astighetsutveckling.

Projektet beräknas färdigställas i etapper med en successiv inflyttning från första kvartalet 2023 till och med första kvartalet 2024. I planen för kvarteret ingår även cirka 15 radhus vilka planeras uppföras som bostadsrätter i ett senare skede.

– Kapellgärdet är ytterligare ett bra exempel på hur vi utvecklar attraktiva boendemiljöer med blandat innehåll som tillför värden för boenden, hyresgäster, grannar och kommunen, säger Besqabs vd Carola Lavén.



 

 

 


Ett av projekten är Enedalshöjden beläget i området Bergsäter med gångavstånd till både centrum som natur. Två fristående huskroppar uppförs längs Åsboholmsgatan och Enedalsgatan.

 

 

 

 

 

 

 

 

Fortinova Fastigheter AB  har ingått avtal med NewCo Bergdalen AB (samägt bolag av Järngrinden AB och Mjöbäcks Entreprenad AB) avseende ett hyresrättsprojekt om 149 lägenheter i området Bergdalen i Borås. Vidare har avtal ingåtts med Järngrinden AB:s helägda dotterbolag Järngrinden Markutveckling Holding AB om förvärv av 160 hyreslägenheter, i två olika projekt, i Borås.

Det underliggande fastighetsvärdet i de tre bolagsaffärerna är 619 Mkr efter avdrag för latent skatt. Den preliminära köpeskillingen för aktierna i de fastighetsägande bolagen uppgår till 236,5 Mkr. Handpenning har erlagts med 30 Mkr och finansiering av förvärvet vid tillträde planeras att ske genom egen kassa och bankfinansiering
. Affärerna är villkorade av att Länsstyrelsen fattar beslut om investeringsstöd enligt 16 § förordning (2016:881) om statligt investeringsstöd för hyresbostäder. Affären är strukturerad som en ”forward purchase”-affär med erfarna och etablerade parter. Beräknat färdigställande varierar i projekten från september 2022 till mars 2023. Den uthyrningsbara boarean uppgår till 17.423 kvm och hyresvärdet är cirka 29 Mkr.

– Vi är glada över att genom de här affärerna förvärva våra första bostadsfastigheter i Borås vilket bidrar till vår fortsatta tillväxt. Fastigheterna kommer att utgöra en attraktiv förvaltningsenhet i en tillväxtregion, säger Anders Valdemarsson, vice vd för Fortinova Fastigheter AB.

Advokatfirman Vinge KB
har agerat legal rådgivare till Fortinova. Wesslau Söderqvist Advokatbyrå har varit legal rådgivare till säljaren. Colliers har agerat transaktionsrådgivare till säljarna.






 

 

 


Nordr bygger i Rissne169 hyresrättslägenheter i fyra lamellhus och ett punkthus, med en uthyrningsbar area om cirka 9.000 kvm, åt Bantorget Hyresbostäder.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Nordr (fd Veidekke Eiendom) har utvecklat projektet Rissnehöjden sedan 2005 med ambitionen att göra Rissne mer stadslikt med fler bostäder, lokaler för verksamheter, gator, lokalgator och förbättrade kommunikationer. På den aktuella fastigheten i Rissne planeras för 169 hyresrättslägenheter i fyra lamellhus och ett punkthus, med en uthyrningsbar area om cirka 9.000 kvm.

Som en del av Nordrs löpande portföljstrategi väljer nu bolaget att sälja projektet till Bantorget Hyresbostäder som förvärvar utvecklingsprojektet enligt så kallad forward-funding, där Nordr fortsatt driver och projektleder byggnationen utifrån exploateringsavtalet som tecknades 2019. TM & Partners har varit Nordrs legala rådgivare i affären.

- Vi arbetar löpande med vår projektportfölj och den affär som vi nu gör med Rissnehöjden ligger helt i linje med vår affärsstrategi, där hyresrätter ska komplettera vår kärnaffär - utveckling av bostadsrätter, säger Lukas Nilsson, Transaktionsansvarig Affärsutvecklare, Nordr.

- Vi är glada att genomföra detta förvärv av ett attraktivt projekt i Stockholm. Genom förvärvet så ökar vi vår portfölj i Stockholm och ser fram emot ett gott samarbete med Nordr, säger Erik Spernaes, vd för Bantorget Hyresbostäder.

Byggstart planeras till strax efter årsskiftet och Credentia kommer vara ansvariga för entreprenaden.

- Vi ser väldigt mycket fram emot att nu få starta produktionen av detta fina projekt efter ett givande samarbete med Nordr i tidigt skede, säger Oskar Öhlin, regionchef för Credentia.

 

 

 


Skanska ska bygga tre flerbostadshus med totalt 170 subventionerade lägenheter i stadsdelen Jätkäsaari i Helsingfors.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skanska har tecknat ett avtal med Helsingfors stad om att bygga nya lägenheter i Helsingfors, Finland. Kontraktet är värt 34 MEUR, cirka 350 Mkr, vilket inkluderas i orderingången för Norden i fjärde kvartalet 2020.

Projektet omfattar tre flerbostadshus med totalt 170 subventionerade lägenheter i stadsdelen Jätkäsaari i Helsingfors. Byggnaderna kommer att bli energieffektiva och utrustas med solpaneler på taken som hjälper till att generera en del av den el som används i fastigheten. Dessutom kommer ett återvinningssystem för avloppsvatten att installeras i den högsta av de tre byggnaderna.

Utöver bygguppdraget ansvarar Skanska för husens design och tekniska installationer. Husen uppförs i samma kvarter där Skanska redan är igång med byggandet av andra hyreshus åt Helsingfors stad.

Projektet är planerat att påbörjas i december 2020 och förväntas vara färdigt under tredje kvartalet 2023.