16 juni 2024

Redaktionen

 

 

 


Skanska har sålt två kontorsbyggnader i parken Campus 6 som ligger i hjärtat av Bukarests attraktiva område, Centre-West.



 

 

 

 

 

 

 







Skanska har sålt två kontorsbyggnader i Bukarest till S IMMO AG, ett österrikiskt fastighetsbolag. Transaktionen värderas till 97 MEUR, cirka 995 Mkr, och den kommer att bokföras i Skanska Commercial Development Europe i fjärde kvartalet 2020. Tillträde till fastigheterna planeras till andra kvartalet 2021.

Kontorsbyggnaderna heter Campus 6.2 och 6.3 och utgör en del av en kontorsparken Campus 6 som totalt består av fyra byggnader. Campus 6 ligger i hjärtat av Bukarests attraktiva område, Centre-West.

Komplexets andra och tredje byggnad består av nästan 38.000 kvm och de har hyrts ut till 99 procent. De största hyresgästerna är blue chip-företagen Microsoft och Société Générale European Business Services.

Campus 6.2 levererades i oktober 2020 och Campus 6.3 kommer att levereras under Q1 2021. Båda byggnaderna har redan uppnått LEED Gold och WELL Silver pre-certifiering.

 

 

 


Tidig visionsbild av Framtidens Stora Sköndal. Bild: NREP/TMRW



 

 

 

 

 

 

 







NREP har valts ut som en av aktörerna i utvecklingen av Framtidens Stora Sköndal i södra Stockholm. Med nytänkande idéer om miljömässig och social hållbarhet planerar bolaget ett kvarter med cirka hundra bostadsrätter kring en öppen och inbjudande gård. Den nya stadsdelen ska byggas på starka värderingar kring hållbarhet – såväl i arkitektur och gestaltning som miljö, sociala hänsynstaganden och hur ny teknik kan förenkla livet.


NREP fortsätter sin tillväxt inom innovativ bostadsutveckling i Stockholmsregionen. Nu har bolaget fått
förtroendet att bygga ett kvarter i den andra etappen av Framtidens Stora Sköndal. Avtalet är tecknat med Stora Sköndals Framtidsutveckling som ägs av Stiftelsen Stora Sköndal.


Framtidens Stora Sköndal är inget vanligt stadsutvecklingsprojekt. Det ska bli en stadsdel med hållbar
livskvalitet som utgångspunkt. Inkludering, mångfald och variation, men framför allt hållbarhet ges stort
fokus. I en nära samverkansprocess ska projektets aktörer tillsammans hitta metoder, processer och
aktiviteter som bygger social hållbarhet i området. Allt för att ge människor nya och positiva förutsättningar att leva och växa.

– Vi ser fram emot att vara med i utvecklingen av Framtidens Stora Sköndal. Här går man från ord till
handling i hållbarhetsfrågan på flera plan. Särskilt stolta är vi över att ha blivit valda utifrån vårt starka
fokus på hållbarhet och vi vill bidra med nytänkande idéer som verkligen gör skillnad på lång sikt, säger Rickard Langerfors, bostadschef på NREP.

Etapp 2a av Framtidens Stora Sköndal omfattar cirka 1.000 bostäder. NREPs kvarter innehåller cirka 100 bostadsrätter och byggs kring en öppen och inbjudande gårdsmiljö med både privata uteplatser och gemensamma träffpunkter. Gedigna naturmaterial som tegel, natursten, plåt och trä samspelar med befintlig bebyggelse och natur. I ett av kvarterets hörn planeras en kommersiell lokal med entré mot gatan, som ger området ännu mer liv och rörelse. Det planeras även gröna tak med solpaneler och takterrasser.

– Jag är övertygad om att NREP kommer bidra med både kunskap och engagemang i arbetet med Framtidens Stora Sköndal. Deras ambition att vilja bidra till bättre och mer hållbara samhällen går helt i linje med hur vi vill att den nya stadsdelen ska växa fram, säger Tomas Krywult, vd och fastighetschef för Stora Sköndals Framtidsutveckling.

Framtidens Stora Sköndal är lead partner i innovationsprogrammet Viable Cities med KTH som värdorganisation. Viable Cities är den hittills största satsningen som genomförts i Sverige på forskning och innovation om smarta och hållbara städer på medborgarnas villkor. Programmet samlar över 80 aktörer från många olika forskningsfält, näringsliv, offentlig verksamhet och civilsamhälle. Fokusområden utgår från medborgarnas intressen, drivkrafter och behov och genomförs med tydlig medborgarinvolvering.

 

 

 

 


 

 

 

 




Serneke Sverige har rekryterat Emile Hamon (bilden), som får rollen som strategi- och verksamhetsutvecklingschef för entreprenadverksamheten i bolaget.

– Vi har ju som ett av våra uttalade mål att stärka lönsamheten. Emiles roll blir att stödja och utveckla vår produkt och vår affär för entreprenadverksamheten i Serneke Sverige. Han kommer således att bli en viktig kugge i arbetet med att bygga ett starkare Serneke med bättre stabilitet och lönsamhet. Emile besitter både erfarenhet och kunskap som kommer att bli framgångsfaktorer. Jag är mycket glad att han vill ansluta till vårt team och önskar honom varmt välkommen, säger Anders Arfvén, vd för Serneke Sverige.

Emile Hamon kommer närmast från Skanska och rollen som avdelningschef Processområde Entreprenad. Han har även haft en stor del av sin karriär hos Veidekke där han bland annat haft rollen som verksamhetsutvecklingschef för bolagets svenska verksamhet med fokus på produktivitet.

Emile Harmon kommer att ingå i ledningsgruppen för Serneke Sverige. Förutom det strategiska arbetet med att utveckla affären och verksamheten, kommer han att få ett operativt ledningsansvar för stödfunktionerna KMA, Inköp och Kalkyl på central nivå.

– Jag ser verkligen fram emot möjligheten att bidra till Sernekes fortsatta resa med fokus på verksamheten och affären. Vi ska fortsätta utmana, bygga smart och hållbart, säger Emile Hamon.

Emile Harmon tillträder sin tjänst den 14 december 2020.

fredag, 11 december 2020 16:50

ALM Equity kan bygga 1.000 bostäder i Kista

 

 

 


Detaljplanen för ALM Småa Bostads stora stadsutvecklingsprojekt Kista Square Garden har vunnit laga kraft om cirka 70.000 kvm BTA. Kista Square Garden ägs till 50 procent vardera av Klövern och ALM Equity.



 

 

 

 

 

 

 







Detaljplanen för ALM Småa Bostads stora stadsutvecklingsprojekt Kista Square Garden har vunnit laga kraft om cirka 70.000 kvm BTA. Fastigheten som idag består av kontor och handel kommer genomgå en stor omvandling till cirka 1.000 bostadslägenheter samt ytor för handel, kontor och gym. Hela byggnaden är underbyggd med garage som är sammankopplat med garagen till Kista Galleria.

Kista Square Garden ägs tillsammans med Klövern (cirka 50 procent) och är sålt till ett gemensamt förvaltningsbolag som kommer förvalta fastigheten efter färdigställande. Första etappen beräknas byggstarta under första halvåret 2021.

 

Kista Square Garden blir en viktig del av ALM Equitys växande förvaltningsaffär som utöver ägandet i Svenska Nyttobostäder består av förvaltning i egen regi. Målsättningen är att skapa en stor portfölj av moderna och klimatsmarta förvaltningsfastigheter tillsammans med andra aktörer på marknaden.

– Vi ser fram emot att bidra i utvecklingen av Kista till en levande stadsdel med nya bostäder och moderna kontors- och handelsytor. Kista Square Garden bidrar med ett tillskott av nyproducerade, kvadratsmarta och kommunikationsnära bostäder i Stockholm. Med Kistas utbud av arbetsplatser och handel så kommer detta bli en oerhört attraktiv boendemiljö. Att vi kan bevara och återbruka en tidigare kontorsbyggnad och anpassa den till framtida ändamål istället för att riva och bygga nytt minimerar klimatavtrycket, säger Louise Eklund, affärsområdeschef, ALM Småa Bostad.

I Kista Square Garden läggs stor vikt vid att möta morgondagens behov med digitalisering, hållbarhet och flexibilitet. Projektet ligger vid Jan Stenbecks Torg, med direkt anslutning till tunnelbana och flertalet anslutningsbussar med tvärförbindelser. Dessutom kommer en station för tvärbanans nya Kistagren, som sträcker sig mellan Bromma flygplats och Helenelund, ligga intill området. Tvärbanan passerar genom tre kommuner – Stockholm, Sundbyberg och Sollentuna.

I Kista finns cirka 1.000 företag och över 30.000 personer som arbetar i stadsdelen. Sveriges ”Silicon Valley” genomgår just nu en stor förvandling, där företags- och bostadsområdena knyts samman för att bilda en levande stadslik miljö. Epicentret i detta arbete är Kista Galleria och Jan Stenbecks Torg, som ligger granne med Kista Square Garden.

 

 

 


Sverker Källgården, vd för Cibus Nordic Real Estate AB.

 


 

 

 

 

 

 

 







Cibus Nordic Real Estate AB har fredagen den 11 december 2020 tecknat avtal gällande förvärv av en fastighetsportfölj bestående av 7 fastigheter i Finland för 102 MEUR, cirka 1.047 Mkr. Tillträde till fastigheterna beräknas till den 17 december 2020.


Fastigheterna, som har en total uthyrbar area om cirka 58.000 kvm, är byggda mellan 2007-2018 och är belägna i Helsingfors-, Tammerfors-, Åbo- samt Seinäjokiregionen. Samtliga fastigheter har antingen Kesko, Tokmanni eller S-Gruppen som ankarhyresgäst och den genomsnittligt återstående hyrestiden är närmare sex år. I samband med förvärvet tecknades ett nytt seniorlån hos OP Corporate Bank.

Bolagets vd, Sverker Källgården, kommenterar:
– Fastigheterna är perfekta tillskott till vår nuvarande portfölj, och detta är ett ypperligt tillfälle för oss att snabbt växa med ett förvärv. Dessutom är vi glada för vårt nya samarbete, inklusive en seniorlånefacilitet, med OP Bank.

Med detta förvärv, inklusive tidigare pressmeddelade men ej tillträdda fastigheter, uppskattar Cibus att det årliga driftnettot i intjäningsförmågan per den 31 december 2020 totalt uppgår till 72,6 MEUR, cirka 775 Mkr.

 

 

 

 


 

 

 

 




Rekryteringen av Manne Aronsson (bilden) innebär att han blir ny vd för det norskägda fastighetsbolaget Aspelin Ramm Fastigheter. Han kommer närmast från en tjänst som ansvarig för Bonava Riks i Sverige och har tidigare arbetat i olika chefsbefattningar inom NCC.

– Vi är glada över att ha rekryterat Manne Aronsson som ny vd för Aspelin Ramm Fastigheter i Sverige. Han har under sin spännande karriär, både i Sverige och Norge, visat att han behärskar alla aspekter av fastighetsutveckling samtidigt som han är en skicklig chef och lagledare. För oss är det viktigt med en ledare som har en god kännedom om den lokala marknaden och har goda relationer med viktiga aktörer i branschen, säger Gunnar Bøyum, koncernchef och styrelseordförande för Aspelin Ramm Fastigheter.

Manne Aronsson efterträder Lennart Karlsson som varit vd för Aspelin Ramm Fastigheter sedan år 2000 då bolaget var ett nystartat dotterbolag som arbetade med utvecklingen av Eriksbergsområdet på Norra Älvstranden i Göteborg.

– Lennart Karlsson har gjort ett fantastiskt arbete med att bygga upp Aspelin Ramm Fastigheter i Sverige. Under hans 22 år som vd har han, tillsammans med sina kompetenta medarbetare, utvecklat den svenska verksamheten med god lönsamhet till ett bolag som idag utgör mellan 25 och 30 procent av vår totala omsättning. Jag ser fram emot en fortsatt positiv och framgångsrik utveckling med Manne Aronsson som ny vd, säger Gunnar Bøyum.

Manne Aronsson tillträder formellt som ny vd för Aspelin Ramm Fastigheter senast den 1 juni nästa år 2021. Från det renodlade bostadsutvecklingsbolaget Bonava tar han nu klivet över till ett bolag med fastighetsutvecklingsprojekt av lite mer skiftande karaktär och innehåll.

– Fastighetsutveckling är det roligaste som finns och att få möjlighet att arbeta med såväl bostäder som med kontors-, handels- och servicefastigheter ska bli väldigt spännande. Min ambition är att långsiktigt expandera och stärka bolagets närvaro på den svenska marknaden med en varierad produktutvecklingsportfölj och med en balanserad risk, säger Manne Aronsson.

Mellan åren 2014 och 2018 arbetade Manne Aronsson under nästan fem år i Norge som chef för NCC Property Development Norway.

– Aspelin Ramm Fastigheter är ett starkt och spännande varumärke med ett väldigt gott rykte, både i Norge och Sverige. För mig kännetecknas bolaget av en genuin passion för innovativ och medmänsklig fastighetsutveckling, där kommunikationen är rak, ärlig och tydlig och där beslutsvägarna är både korta och snabba. Det är faktorer som jag tycker är viktiga när man bygger relationer, utvecklar team och gör affärer, säger Manne Aronsson.

Att Aspelin Ramm Fastigheter får en ny vd är ingenting som förändrar bolagets långsiktiga inriktning och fokus.

– God arkitektur, slitstarka och passande material samt respekt för miljön och omgivningen är centrala värden som alltid legat till grund för Aspelin Ramm Fastigheters utvecklingsarbete. Det har varit grunden för bolagets framgångsrika tillväxt historiskt och är också den stabila grund på vilken företaget ska utvecklas vidare i framtiden med mig som chef och ledare, avslutar Manne Aronsson.

 

 

 


Restates flagga på Kungsgatan 26 i Stockholm.

 


 

 

 

 

 

 

 







Vid extra föreningsstämma den 9 december 2020 röstade hyresgästerna i Bostadsrättsföreningen Näringsministern i Bagarmossen ja till förvärvet av tomträtten till fastigheten Stockholm Näringsministern 1. Ombildningen är en av de som just nu pågår inom Stockholms allmännytta. Det som gjorde denna köpstämma speciell var att den skedde helt digitalt och är därmed den första köpstämman i en bostadsrättsförening att genomföras via en digital plattform.


– Att kunna genomföra en informativ och rättssäker köpstämma i dessa pandemitider känns oerhört bra säger Patrik Rosén, vd för Restate Bjurfors Isaksson Partners AB.

Pandemin har föranlett att Restate och föreningens styrelse valt att genomföra köpstämman på detta sätt, men det visar också på verktyg som helt säkert kommer att bli mer vanliga i dessa sammanhang även under mer normala förhållanden i framtiden.

– Vi är stolta över att ha fått förtroendet att företräda hyresgästerna i hälften av de bostadsrättsföreningar som nu har fått ett erbjudande inom ramen för ägardirektivet inom Stockholms allmännytta. Som dedikerat ombildningsföretag med uppdraget att garantera att köpstämmor skall genomföras informativt och juridiskt korrekt är det glädjande att vi kunnat uppfylla båda dessa krav på ett utmärkt sätt berättar Jan Bjurfors, medgrundare av Restate Bjurfors Isaksson Partners AB.


fredag, 11 december 2020 14:42

Galären växer i Luleå

 

 

 


Galären har köpt fastigheten Fjärilen 3 i centrala Luleå, en fastighet som har en  framtida utvecklingspotential för nyproduktion av bostäder.

 


 

 

 

 

 

 

 







Under fredagen den 11 december 2020 förvärvade koncernen Galären en kontorsfastighet i centrala Luleå. Förvärvet avser fastigheten Fjärilen 3 på Hornsgatan 12 på Varvet.

Fastigheten Fjärilen 3 utgörs av en mindre kontorsbyggnad i tre plan med drygt 600 kvm lokaler och ett drygt tiotal företagshyresgäster. Säljare av fastigheten är RgHg Fastighets AB.

Fastigheten kommer tillsvidare att förvaltas i koncernen Galärens ägo. Men koncernen ser framtida utvecklingsmöjligheter för fastigheten.

– Vi är glada att kunna öka vårt bestånd med ytterligare en fastighet, dessutom ett stenkast från vår nyproducerade bostadsfastighet i kvarteret Hägern, säger Gunnar Tåhlin, vd för Galären i Luleå. Anledningen till förvärvet är att fastigheten har en framtida utvecklingspotential. I en mer långsiktig plan ser vi möjlighet till nyproduktion av bostäder på fastigheten, en sådan plan kan dock realiseras först om några år.


Galären tillträder fastigheten den 22 december i år.

– Galärens långsiktiga, strategiska plan är att vikta om portföljen till fler bostäder och är ett arbete som pågått sedan ett antal år tillbaka. Det här förvärvet är helt i led med den planen, berättar Örjan Lindström, CFO och vice vd för Galären i Luleå. Vi ser en fantastisk möjlighet att i framtiden utveckla en attraktiv bostadsfastighet på Fjärilen 3.

 

 

 


Fastators Point Properties ska bygga två centrumgallerior i centrala Bollnäs, innehållande sammanlagt 184 lägenheter.

 


 

 

 

 

 

 

 







Bara fyrtiofem dagar efter att Point Properties, ett dotterbolag till Fastator, lanserade visionen för Nya Brotorget i Bollnäs har Bollnäs kommun redan bifallit ansökan om ny detaljplan. Projektet omfattar två centrumgallerior i centrala Bollnäs som kommer att bebyggas med sammanlagt 184 lägenheter.

– Vi lanserade vår vision för Nya Brotorget i Bollnäs med en stor utställning där allmänhet och politiker samtidigt fick se våra planer. Reaktionerna var minst sagt överväldigande, och  från dag ett har vi därefter haft ett mycket gott samarbete med kommunen, säger Magnus Åkesson, tillträdande vd för Point Properties.

Point fokuserar på att återskapa levande stadskärnor runt om i landet genom att utveckla sina centrumfastigheter och ta ett helhetsgrepp kring boende, handel och samhällsservice. Point äger idag 14 fastigheter i främst södra och mellersta Sverige. Bollnäs är det tredje projektet som lanserats senaste året efter Motala och Trelleborg. Totalt handlar det om drygt 450 lägenheter där intresseanmälan för bostad är det tredubbla.

– Points förslag med Nya Brotorget blev något av en glädjechock för hela Bollnäs, säger Bashir Hajo, stadsarkitekt i Bollnäs. I ett slag förändrades Bollnäs mittpunkt från något ganska sterilt till ett levande centrum med bostäder och arkitektur som knyter an till Hälsinglands traditioner. Projektet med Nya Brotorget har i allra högsta grad bidragit till att ge hela orten framtidstro och råg i ryggen för att utvecklas och attrahera såväl människor som företag och verksamheter.

Point siktar på att Nya Brotorget ska färdigställas 2023 och bolaget kan nu föra processen vidare med att upprätta detaljplan i samråd med Bollnäs Kommun.

– Points koncept med att återskapa levande stadskärnor har utvecklats till något av ett segertåg genom landet. Och då med dessa tre projekt är Point bara i början av något som i grunden kommer att förändra svenska städers stadskärnor och orternas positiva förutsättningar för framtiden. kommenterar Joachim Kuylenstierna, vd för Fastator.

 

 

 


Omställningsaktören TRR Trygghetsrådet, har avtalat att hyra 1.070 kvm kontorslokaler på Nils Ericsonsgatan 17. Inflyttningen är planerad till augusti 2021.

 


 

 

 

 

 

 

 







Omställningsaktören TRR Trygghetsrådet flyttar till ny adress i Nordstan, Göteborg, efter att ha tecknat ett hyresavtal med Hufvudstaden. Kontorslokalen är på 1.070 kvm och ligger på Nils Ericsonsgatan 17. Inflyttningen är planerad till augusti 2021.

–  Det är med glädje vi välkomnar TRR till våra lokaler på Nils Ericsonsgatan. Det centrala läget gör det lätt för TRR:s medarbetare och de tjänstemän och företag de stöttar att ta sig dit. Lokalerna är väl anpassade för TRR:s verksamhet som kräver flexibilitet och en känsla av öppenhet, säger Anki Håkansson, förvaltningschef för affärsområde Göteborg, Hufvudstaden.

TRR Trygghetsrådet är en icke vinstdrivande stiftelse som stöttar uppsagda tjänstemän, förtroendevalda och arbetsgivare inom privat sektor i samband med omställning. Organisationen stöttar uppsagda tjänstemän på vägen mot en ny anställning, studier eller att starta eget företag. TRR har 35.000 anslutna medlemsföretag där totalt 950.000 tjänstemän arbetar.

– Vi stöttar uppsagda tjänstemän med personlig rådgivning, seminarier och praktiska övningar vilket innebär möten mellan människor. Under pandemin sker detta digitalt, men vi ser en framtid där vi kommer att mötas på kontoret igen. De som besöker TRR ska känna tillit till och engagemang från oss. Lokalerna är en viktig del av det. Därför ser vi fram emot att flytta in i vårt nya kontor på Nils Ericsonsgatan, säger Gabriella Nilsson, regionchef Väst för TRR.