25 juni 2024

Redaktionen

 

 

 


Illustrationsplan med Åke Sundvalls markanvisning med en byggrätt om 48.000 kvm ljus BTA inringad i Barkabystaden IV i Järfälla.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Järfälla kommun och Åke Sundvall tecknar avtal om markanvisning för två stadskvarter med stort kommersiellt innehåll i ett strategiskt läge med entré till den framtida tunnelbanan i Barkarbystaden.

– De här kvarteren är två mycket viktiga pusselbitar i att utveckla en livfull, dynamisk och hållbar stadsmiljö där företag och människor kan utvecklas och må bra sida vid sida i Barkarbystaden, säger Jonathan Björniden (L), ordförande i planutskottet.

De två kvarteren ligger mitt emot varandra och omfattar tillsammans 48 000 kvm BTA. I det ena kvarteret ligger en integrerad tunnelbaneuppgång med biljetthall. Åke Sundvall planerar för: 1. Bostäder, mestadels bostadsrätter eller äganderätter men även hyresrätter. 2.  Kontor för enmans- eller fåmansföretag. 3.Service. 4. Vård- och hälsoverksamheter/läkarhus. 5. Kommersiella lokaler för restauranger och handel om totalt 11.400 kvm. 6. Restaurangstråk.

Åke Sundvalls ambition är att skapa en målpunkt i Barkarbystaden med en arkitektonisk gestaltning av hög kvalitet för de två kvarteren.

– Åke Sundvall har sedan tidigare ett stort engagemang i Barkarbystaden och har byggt omtyckta och prisbelönta kvarter av mycket hög kvalitet. Det känns extra roligt att de väljer att investera på nytt i det här mycket strategiskt viktiga läget där många tusen människor kommer att tillbringa sin tid varje dag, säger Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

Sedan år 2017 har Åke Sundvall varit en av kommunens utvalda ankarbyggherrar i arbetet med detaljplanen och kvalitetsprogrammet för det aktuella området och bidragit med kunskap ur byggbolagets perspektiv för att säkerställa ett tekniskt, ekonomiskt och hållbart genomförande. Aktiv i Barkarbystaden har Åke Sundvall emellertid varit sedan år 2007.

– Vi är stolta och hedrade över att återigen få förtroendet att vara med och vidareutveckla Barkarbystaden. Dessa två kvarter kommer i framtiden utgöra hjärtat av stadsdelen med såväl gångstråk, tunnelbaneuppgång, restauranger, butiker och kvalitativt boende. Vi har en vision om att skapa stadens mest omtyckta områden, och de här två kvarteren har alla förutsättningar för att leva upp till den visionen, säger Martin Sundvall, vd för Åke Sundvall Byggnads AB.                                                                                

Byggstart för de två kvarteren beräknas preliminärt till slutet av 2022 och början av 2023.

Markanvisningsavtalet med Åke Sundvall avser del av fastigheten Barkarby 2:2 inom detaljplan för Barkarbystaden IV och omfattar en total byggrätt om 48.000 kvm ljus BTA.


Beslut om godkännande av markanvisningsavtal med Åke Sundvall Projekt AB togs av kommunstyrelsen i Järfälla måndagen den 14 december 2020.

Stadsutvecklingsområdet Barkarby
Enligt avtal om utbyggnad av tunnelbana till Barkarby ska Järfälla kommun uppföra 14.000 bostäder i tunnelbanans influensområde fram till år 2032. Inom stadsutvecklingsområdet Barkarby pågår utbyggnad inom detaljplan för Barkarbystaden I, Barkarbystaden II, Barkarbystaden III, Barkarbystaden IV och Barkarbystaden X, Veddesta I och Veddesta III samt detaljplanearbete för detaljplanerna Veddesta II och Veddesta IV.


 

 

 


Riksbyggens 49 bostäder, 1 rok – 4 rok, vid Citadellskajen i Malmö, kostar mellan 2 Mkr och 14 Mkr för 42 kvm till 132 kvm med avgifter mellan 2.787 kr/mån – 7.213 kr/mån.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu startar Riksbyggen försäljningen av de 49 lägenheterna i Brf Slottshamnen. De nya bostäderna kommer att ligga längs kanalen vid Citadellsvägen, mitt emot Malmöhus Slott. Byggstarten är planerad att ske under våren 2021 och Brf Slottshamnen är den första av tre etapper med sammanlagt 180 bostäder i kvarteret.

– Det känns fantastiskt att kunna erbjuda ett av Malmös mest attraktiva lägen. Riksbyggen kommer att bygga ett kvarter med lägenheter utöver det vanliga och där hållbarhet är en självklar del genom hela projektet, säger Henrik Persson, sälj- och marknadsansvarig för Riksbyggens affärsområde Bostad SydVäst.

Nordens äldsta renässansslott byggdes på andra sidan kanalen för 500 år sedan. Riksbyggens ska nu omvandla ett gammalt industrikvarter till moderna bostäder för nutidens Malmöbor. Lägenhetsstorlekarna kommer att variera från 42-131 kvm.

– Högst upp i Brf Slottshamnen kommer vi att skapa magnifika penthouselägenheter med fantastiska takterrasser. Många av lägenheterna kommer att ha två balkonger, berättar Henrik Persson.

I kvarteret kommer det att finnas både bil- och cykelpool. I cykelpoolen kommer det bland annat att finnas både el-lådcyklar och vanliga el-cyklar. Medlemsavgift till bil- och cykelpoolerna bekostas av Riksbyggen under den första 10-årsperioden. Husen kommer att få sedumtak och solceller.

– Det nya kvarteret blir en kronjuvel mitt i centrala Malmö. Läget är unikt med bara några minuter från city, Ribersborgsstranden, och Västra Hamnen, säger Henrik Persson.

 

 

 


Liselotte Hjorth är ny styrelseordförande för Brunswick Real Estate Capital. Hon har en omfattande erfarenhet från bank, finans och fastigheter genom olika positioner inom SEB i Sverige och i SEB Tyskland.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brunswick Real Estates låneverksamhet kan summera ett starkt 2020 med fördubbling av förvaltat kapital och 5 Mdr  i utlåning till välrenommerade fastighetsbolag. Brunswick satsar på ytterligare tillväxt under kommande år och förstärker teamet genom ett flertal seniora rekryteringar.

Redan 2013 etablerade Brunswick Nordens första fond med inriktning mot säkerställd finansiering av kommersiella fastigheter. Under 2020 lanserades Brunswicks tredje fastighetskreditfond med några av Nordens största institutionella investerare, såsom Folksam och KLP. Därmed fördubblades förvaltat kapital i fonderna till totalt 22 miljarder kronor. De två senaste fonderna har ett tydligt fokus på hållbara fastighetsinvesteringar och kan erbjuda gröna lån.

Total utlåning under året uppgick till rekordhöga 5 Mdr kr och gröna lån utgör nu cirka en tredjedel av Fond II:s exponering. Bland låntagarna återfinns ett flertal av marknadens största fastighetsbolag, som Balder och Castellum.

Pontus Sundin, vd Brunswick Real Estate Capital, säger
– Vi har gått i täten för fastighetsrelaterad private debt i Norden och det känns väldigt roligt att konstatera att vår affärsmodell blir ett allt viktigare alternativ till traditionella banklån. Långa, säkerställda lån och tydliga hållbarhetsmål är en attraktiv kombination för både låntagare och investerare.

Vidare, tillträder Liselotte Hjorth som ny styrelseordförande för Brunswick Real Estate Capital. Hon har en omfattande erfarenhet från bank, finans och fastigheter genom olika positioner inom SEB i Sverige och i SEB Tyskland.

Brunswick förstärker också teamet på investeringssidan genom Petra Fagrell och Christian Fredefors. Petra Fagrell kommer senast från BNP Paribas i London och Christian  Fredefors kommer närmast från SBAB.

Pontus Sundin fortsätter:
– Att få förnyat förtroende från våra investerare och samtidigt attrahera seniora personer från branschen till nyckelpositioner inom verksamheten är ett riktigt styrkebesked. Teamet är rustat för tillväxt med uppbackning av en väldigt erfaren styrelse och investeringskommitté.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 


Fastigheten Hammaren 16, omfattande 5.500 kvm i Skövde, hyrs av Raoul Wallenbergskolan. Foto: Tango

 


 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 




Förvärvet består av fastigheten Hammaren 16 i centrala Skövde som idag till största delen inrymmer Raoul Wallenbergskolan. Genom köpet ökar Stenvalvet fastighetsbeståndet i Skövde och fastigheten passar väl i den befintliga portföljen av samhällsfastigheter. Fastigheterna i Skövde förvaltas av Stenvalvets organisation i region syd.

– Stenvalvet finns redan på plats i Skövde och vi tycker att staden med den innovativa drivkraft som finns här gör affären mycket spännande. Vi hoppas kunna fortsätta växa i Skövde, säger Charlotte Högberg, affärsutvecklare på Stenvalvet.


onsdag, 16 december 2020 12:45

Amasten köper i Eskilstuna för 275 Mkr

 

 

 


Amastens förvärv för 275 Mkr omfattar ett projektet i tre etapper om totalt 152 hyreslägenheter i centrala Eskilstuna.

 


 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 




Amasten Fastighets AB har tecknat avtal om att köpa fastigheterna Nystavaren 5, 6 och 7 i Eskilstuna. Projektet är under uppförande och omfattar 152 hyreslägenheter med underliggande garage i centrala Eskilstuna. Säljaren är Frense Living Real Estate AB.

Affären genomförs i bolagsform genom ett upplägg som Forward Funding. Avtalet baseras på ett underliggande fastighetsvärde om 275 Mkr. Den preliminära köpeskillingen för aktierna uppgår till cirka 39,4 Mkr
.

Projektet omfattar tre etapper om totalt 152 hyreslägenheter i centrala Eskilstuna. Säljaren åtar sig att agera byggherre och färdigställa projektet och kommer att överlämna en nyckelfärdig produkt till Amasten. Amasten åtar sig att finansiera projektet. Projektet förväntas färdigställas under sommaren 2022. Vid färdigställande förväntas projektets sammanlagda driftsöverskott uppgå till cirka 10,9 Mkr.

– Köpet passar oss perfekt. Ett innovativt högkvalitativt hus, byggt av en driven lokal entreprenör i en attraktiv stad, som med stark ledning utvecklat Eskilstuna till logistikcentra och universitetsstad. Amasten blir nu en allt större fastighetsaktör i Eskilstuna med 350 välbelägna lägenheter i staden, säger Mikael Rånes, tf vd för Amasten.

 

 

 


Rustas nya centrallager ska omfattar cirka 68.000 kvm och det byggs av Wilfast och NRP intill Rustas befintliga lager om 117.000 kvm i Norrköping.

 


 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 




Wilfast, har tillsammans med den norska samarbetspartnern Ness, Risan & Partners (NRP), förvärvat Rustas nya centrallager i Norrköping som beräknas stå färdigt i september 2021.  Wilfast har aktivt medverkat i genomförandet av transaktionen och medverkar även som medinvesterare i projektet. Vid tillträdet tar Wilfast över förvaltningen av projektet.

– Vi har en lång och mycket väl fungerande relation med Rusta vilket är en viktig anledning till att vi har fått möjlighet att förvärva den här fina logistikfastigheten där vi samtidigt ingått ett långsiktigt hyresavtal med Rusta, säger Mattias Wilson, vd för Wilfast.

Den nya fastigheten omfattar cirka 68.000 kvm och är belägen intill Rustas befintliga lager om 117.000 kvm som redan idag förvaltas av Wilfast tillsammans med Ness, Risan & Partners.

– Det befintliga lagret förvaltar vi tillsammans med NRP sedan 2015 och vi har redan hunnit medverka till flera utbyggnader. Att vi nu får förtroendet att även förvärva det nya lagret är naturligtvis väldigt roligt och ett kvitto på att Wilfast är en kompetent, erfaren och professionell transaktionspartner och förvaltare av logistikfastigheter, säger Mattias Wilson.

Han fortsätter:
– Marknaden för logistikfastigheter är het just nu och det finns många köpare till eftertraktade objekt som Rustas nya lager i Norrköping. Med en flexibel organisation och ett nära samarbete med en kompentent och stark finansiär som NRP kan vi erbjuda ett attraktivt upplägg där vi fungerar som både medinvesterare och förvaltare. Det innebär en trygghet för våra hyresgäster och är en garant för att våra fastigheter hanteras långsiktigt med både omsorg och noggrannhet.

Rusta är en detaljhandelskedja som grundades 1986 och DEN har idag nära 170 varuhus i Sverige, Norge, Tyskland och Finland. Den framgångsrika affärsmodellen har ända sedan starten fokuserat på en effektiv logistikhantering, vilket starkt har bidragit till den snabba tillväxten.

– Med Wilfast som förvaltare kan vi känna oss trygga med att allt fungerar. De har genom åren visat att de är professionella och lyhörda vilket innebär att de hanterar förvaltningsärenden snabbt och effektivt. Det gör att vi fullt ut  kan fokusera på vår kärnverksamhet, att vara en effektiv import- och detaljhandelskedja, säger Anders Forsgren, grundare av och huvudägare till Rusta.

 

 

 


Portland International Airport är en gemensam civil- och militär flygplats och den är den största flygplatsen i den amerikanska delstaten Oregon, och den står för 90 procent av delstatens passagerarflyg och med mer än 95 procent av dess flygfrakt.

 


 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 




Skanska har tecknat ett tilläggskontrakt med Port of Portland för förbättringar av Portland International Airport i Portland, Oregon, USA, i ett joint venture med Hoffman Construction Company. Skanskas andel av kontraktet är värt 80 miljoner dollar, cirka 670 Mkr, vilket kommer att inkluderas i orderingången för USA för fjärde kvartalet 2020.

Kontraktet omfattar anläggningsarbeten, upprustning och utbyggnad av terminalbyggnader samt iordningställande av tillfälliga inrättningar.

Byggnadsarbetena är påbörjade och planeras vara färdiga under år 2025.


 

 

 


Tomträtten Sandhagen 9 på Rökerigatan 19, strax intill Globen och Tele 2 Arena i Slakthusområdet, omfattar 5.669 kvm. Fastigheten är uthyrd till 99 procent.

 


 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 




Humlegården avyttrar tomträtten Sandhagen 9 vid Globen. Köpare är Castellum. Underliggande fastighetsvärde uppgår till 310 Mkr och frånträde sker den 12 januari 2021. Enligt Castellum sker affären till ett förvärvspris om 298 Mkr inklusive omkostnader om cirka 2 Mkr.


Sandhagen 9 är en tomträtt belägen på Rökerigatan 19, strax intill Globen och Tele 2 Arena i Slakthusområdet. Den BREEAM-certifierade byggnaden uppfördes 1989 och genomgick en restaurering 2005. Den uthyrningsbara ytan uppgår till cirka 5.670 kvm, varav knappt 5 000 kvm avser kontorslokaler. I fastigheten finns även en butikslokal samt lager.

– Sandhagen 9 har varit i Humlegårdens ägo sedan 2004 och värdeutvecklingen har under dessa år varit mycket stark. Försäljningen är i linje med vår strategi om att fokusera på våra primära kluster i Stockholmsområdet, där vi kan ta ett större grepp om utvecklingen av platsen och skapa synergier i vår förvaltnings- och utvecklingsportfölj, säger Anneli Jansson, vd för Humlegården.

– Slakthusområdet är ett av Stockholms mest intressanta utvecklingsområden. Genom denna affär ökar vi våra möjligheter bygga och erbjuda kontorsvolym i ett strategiskt utvecklingskluster”, säger Henrik Saxborn, vd  för Castellum AB.

– Vi vet hur man skapar framgångsrika arbetsplatser som möter dagens krav på tekniska lösningar, samtidigt som miljöerna tar hänsyn till människors behov. Det finns en stor efterfrågan och intresse, med många hyresgäster som vill komma från start. Nu är vi redo att utveckla lokaler som på alla sätt möter den efterfrågan, säger Martin Bjöörn, vd för Castellum Region Stockholm-Norr.

Affären genomförs som en bolagsförsäljning och frånträde sker den 12 januari 2021.

Affären i korthet:
1. Castellum förvärvar tomträtten till kontorsfastigheten Sandhagen 9 av Humlegården Holding III AB. 2. Förvärvspris: 298 Mkr, inklusive omkostnader om cirka 2 Mkr. 3. Tillträde: den 12 januari 2021. 4. Uthyrbar area: 5.669 kvm. 6. Årligt hyresvärde: cirka 16 Mkr. 7. Större hyresgäst: Profina Holding. 8. Ekonomisk uthyrningsgrad: 99 procent. 10. Genomsnittlig kontraktsduration: 1,7 år.

tisdag, 15 december 2020 15:35

Sten Mörtstedt avliden

 

 

 


Sten Mörtstedt, grundare av och verkställande direktör för CLS Holdings, dog den 15 december 2020 i 80 års ålder.

 


 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 




I ett pressmeddelande skriver CLS Holdings att: ”Det är med stor sorg som CLS meddelar att Sten Mörtstedt, grundare och verkställande direktör, har dött idag vid 80 års ålder.”

Sten Mörtstedt grundade CLS 1987 efter mer än 25 års verksamhet i fastighetsbranschen, initialt på Svenska Handelsbanken i Stockholm och sedan på Citadellet AB. Sedan år 1987 ägnade Sten Mörtstedt sig åt CLS som han utvecklade med tillgångar på mer än 2,1 miljarder pund, cirka 23,6 Mdr kr genom en stark historia av att leverera överlägsen avkastning.

Sten Mortstedt, som ägde 51,46 procent av aktierna i CLS Holdings, en ägarandel som nu finns representerad i styrelsen av dottern Anna Seeley, vice verkställande direktör.

Lennart Sten, ordförande för CLS, säger:
– Sten var en anmärkningsvärd affärsman och vän och han levererade betydande långsiktigt värde för alla våra aktieägare. Han kommer att saknas djupt av alla på CLS och våra tankar är hos hans familj.

Anna Seeley, vice ordförande för CLS och styrelseledamot i fonden för CLS, säger:
– Det här är verkligen en sorglig dag för vår familj och vi kommer att sakna honom mycket. Min far var en inspirerande man vars arv kommer att fortsätta att existera genom de företag han skapade och de välgörenhetsorganisationer som han stödde. Fonden kommer att fortsätta att stödja CLS, som den menar har ett starkt ledarskap på plats för att fortsätta leverera betydande långsiktigt värde för CLS aktieägare.

 

 

 


Bostadsportföljen som Niam säljer till Heimstaden för 16,6 Mdr kr består huvudsakligen av radhus över hela Danmark i stora och medelstora städer. Bilden radhus i Da Vinci Park, Aalborg

 


 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 




Niam har tecknat avtal om att sälja en dansk bostadsportfölj, där fastighetsbolaget HD Ejendomme ingår, till Heimstaden. Totalt ingår 152 bostadsfastigheter med 6.237 bostäder, varav flera är utvecklade inom Niams ägande, samt 35 kommersiella fastigheter. Bostadsportföljen består huvudsakligen av radhus över hela Danmark i stora och medelstora städer, såsom Odense, Vejle, Horsens, Silkeborg och Randers. Transaktionsvärdet uppgår till drygt 12,1 miljarder DKK, motsvarande drygt 16,6 Mdr kr, vilket enligt siffror från Real Capital Analytics gör denna affär till den största fastighetstransaktionen någonsin i Danmark.

Niam identifierade tidigt den danska bostadsmarknaden som attraktiv och har därefter förvärvat och utvecklat HD Ejendommes plattform för förvaltning, transaktion och projektutveckling. Niams fonder har genomfört totalt 107 bostadsförvärv med 8.883 bostäder i Norden samt utvecklat ett flertal bostadsutvecklingsprojekt, varav flera från initierad detaljplansprocess till färdigställande.

Henrik Gerdin, Fund Manager på Niam säger:
– Vi är mycket nöjda över att framgångsrikt ha genomfört vår strategi att bygga ett stort och attraktivt förvaltningsbestånd, samt att ha utvecklat det aktuella bolaget och dess operationella nyckeltal positivt. Niam har gedigen kunskap och erfarenhet av bostäder i Norden, ett segment där vi fortsatt kommer vara aktiva inom transaktion, förvaltning och projektutveckling.

Michael Berthelsen, Country Manager Denmark på Niam säger:
– Efter flera års uppbyggnad av portföljen i högt tempo, parallellt med aktiv förvaltning, är vi glada över att kunna lämna över till en stark och professionell aktör som Heimstaden.

Transaktionen är föremål för godkännande av den danska konkurrensmyndigheten.

 

Transaktionen omfattar också nio tomter avsedda för 73.000 kvm bostäder. HD Ejendomme har en gedigen erfarenhet av fastighetsutveckling och Heimstaden kommer löpande att utvärdera möjligheterna till att utveckla dessa tomter.

En stor del av portföljen har uppförts under de senaste 20 åren, där en tredjedel uppförts under de senaste tre åren. 10 procent av bruttohyresintäkterna kommer från reglerade bostäder som byggts före 1992.

De kommersiella enheterna består primärt av lager-, logistik- och enklare industriella fastigheter belägna i samma regioner som bostadsportföljen, vilket skapar operativa synergier. Heimstaden planerar att avyttra dessa fastigheter gradvis över de kommande åren.

HD Ejendomme är baserat i Odense med en helt integrerad operationell plattform. Bolaget består av cirka 85 anställda, inklusive administration, uthyrning, fastighets- och anläggningshanteringstjänster samt expertis inom fastighetsutveckling.

– Bolagen kompletterar varandra väl, såväl geografiskt som organisatoriskt, och man har en gemensam syn på kundservice och värderingsstyrd kultur. Det är en matchning med stor potential, och jag ser fram emot att samarbeta med våra nya kollegor och tillsammans leverera Friendly Homes i Danmark, säger Michael Byrgesen Hansen, landschef för Heimstaden Danmark.

Innan förvärvet bestod Heimstadens danska portfölj av cirka 10.000 bostäder koncentrerade runt huvudstaden och större städer. Heimstaden Danmark har ca 130 anställda baserade i Köpenhamn och Horsens.

Det kombinerade bolaget kommer att leverera en stark plattform för fastighetsförvaltning i hela landet och möjliggöra ytterligare tillväxt förankrad i en värderingsbaserad affärsmodell och långsiktigt investeringsperspektiv.

Patrik Hall
, vd för Heimstaden kommenterar:
– Heimstaden fortsätter att följa strategin om att växa hållbart och med kvalitet på de europeiska marknaderna. Under 2020 har vi gjort ett antal strategiska förvärv på nya och befintliga marknader, samtidigt som vi byggt upp en organisations styrka och kapacitet. Det här förvärvet representerar en unik möjlighet att bredda oss med en attraktiv portfölj med bra förvaltning på en av våra existerande marknader, helt i linje med Heimstadens strategi. Med transaktionen kommer Danmark att bli Heimstadens största marknad i relation till värdering med en förbättrad kapacitet för fortsatt tillväxt i Danmark.

Fakta och nyckeltal
1. Köpeskilling: SEK 16.6 Mdkr (DKK 12.1 Mdkr). 2. Operationell plattform med 85 anställda. 3. Totalt 152 fastigheter med 6.237 bostäder (594.400 kvm), varav 357 bostäder är under uppförande med leverans såsom nyckelfärdiga inom 12 månader (34 000 kvm). 4. Totalt 35 kommersiella enheter (182.700 kvm). 5. Totalt 9 tomter för framtida bostäder om 73 600 kvm. 6. Andel bruttohyresintäkt från reglerade bostäder: 10 procent.
7. Årlig bruttohyresintäkt, bostäder: SEK 824 Mkr (DKK 601 Mkr). 9. Total årlig bruttohyresintäkt: SEK 938 Mkr (DKK 684 Mkr). 10 Totalt SEK 52 Mkr (DKK 38 Mkr) av bruttohyresintäkterna är hänförda till enheter under uppförande.