25 juni 2024

Redaktionen

 

 

 


Logicenters bygger nu en 72.000 kvm stor logistikanläggning för Dahl Sverige AB i Bålsta med inflyttning i slutet av år 2022.

 

 

 

 

 

 

 

I Bålsta, strax norr om Stockholm, ska Logicenters nu utveckla en 72.000 kvm stor logistikanläggning för Dahl Sverige AB. Det står klart sedan parterna tecknat ett hyresavtal. Fastigheten ska bli Dahls nya centrallager och beräknas stå redo för inflyttning i slutet av 2022. Vidare har Logicenters även förvärvat Dahls nuvarande 45.000 kvm stora logistikanläggning belägen i Kallhäll, mellan Bålsta och Stockholm.

Logicenters avslutar året med en dubbel storaffär samtidigt som man fortsätter att befästa sin närvaro i Stockholmsregionen. I Bålsta, Håbo kommun, kommer Logicenters att utveckla en 72.000 kvm stor logistikanläggning för VVS-grossisten Dahl Sverige AB. Logicenters kommer själva att stå för uppförandet av det toppmoderna och högautomatiserade centrallagret – vilket kommer att utvecklas i nära samråd med Dahl för att passa företagets samtliga logistiska behov.

– Att Logicenters har fått förtroendet att få utveckla Dahls nya logistikanläggning är oerhört roligt. Vi har mångårig erfarenhet av varandra och det känns helt naturligt att ta samarbetet till nästa nivå. Att det nya centrallagret dessutom är en av årets största logistiktransaktioner i Sverige är givetvis också en fin merit. Det är en fröjd att få etablera sig i en kommun som Håbo som verkligen förstår värdet av modern logistik och jag vill tacka kommunen för ännu ett gott samarbete, säger Matthias Kettelhoit, Head of Logicenters.

Vidare har Logicenters även förvärvat Dahls nuvarande 45.000 kvm stora logistikanläggning belägen i Kallhäll, i grannkommunen Järfälla. Tillträdet sker under första kvartalet 2021 och det kommer att finnas möjlighet för Logicenters att bygga ut anläggningen med upp till 12.000 kvm utöver den befintliga lagerytan. Dahl kommer att fortsatt bedriva verksamhet i fastigheten tills dess att det nya centrallagret i Bålsta har färdigställts.

– Vi är oerhört glada över att återigen kroka arm med Logicenters. Det är givande att få samarbeta med en aktör som delar vår syn på hur morgondagens logistikanläggningar ska utvecklas och vi ser fram emot att flytta in i vårt nya toppmoderna centrallager, säger Göran Dahlin, vd för Dahl Sverige AB.

I linje med Logicenters höga hållbarhetsmål kommer den nya fastigheten i Bålsta att certifieras enligt miljöcertifieringen BREEAM Very Good. Det finns även möjlighet att installera solceller på fastighetens tak. Den befintliga lagerlokalen i Kallhäll kommer att vid Logicenters tillträde genomgå en hållbarhetsbesiktning.

– Det är mycket glädjande att Logicenters återigen har valt att etablera sig i vår kommun och vi ser även fram emot att välkomna Dahl till Håbo. Vi är övertygade om att Håbos strategiska läge i regionen kommer att komma deras verksamhet väl till pass, säger Mattias Jonsgården, kommundirektör i Håbo kommun.

– Företag och företagande skapar arbetstillfällen och är en prioriterad fråga i kommunen. Vi är därför glada över den nya etableringen i Håbo och ser positivt på de höga hållbarhetsmålen och fastighetens tänkta miljöcertifiering, säger Liselotte Grahn Elg, kommunstyrelsens ordförande i Håbo kommun.
torsdag, 17 december 2020 14:22

Oljecisterna rivs nu på Loudden

 

 

 


Nu rivs det på Lodudden vid Värtahamnen i Stockholm för att bygga ett stadsområde med bland annat 4.000 bostäder med  start år 2025.

 

 

 

 

 

 

 

Innan Loudden i Stockholm börjar bebyggas år 2025, med 4.000 bostäder och 2.000 arbetsplatser och publika verksamheter, ska området planläggas, saneras och byggnader ska rivas, vilket är arbeten som pågår just nu.

Under nästan 100 år har Loudden varit en viktig hamn för transport av olja och bensin i Stockholmsområdet. Nästa år tar Stockholms stad över förvaltningen av området då de sista verksamheterna har avvecklats och containerhamnen flyttat till Norvik. Under året har saneringen påbörjats, ett arbete som kommer ta minst två år beroende på markens tidigare verksamhet och framtida användning. Även rivning av cisterner och ledningar är igång. Flera av byggnaderna kommer att stå kvar, men ett fåtal som är förorenade kommer man behöva riva för att marken under ska kunna saneras.

– Byggnaderna berättar en historia om platsen och vi funderar i nuläget på hur vi ska använda dessa i framtiden, säger Kristin Quistgaard, planeringsprojektchef i stadsutvecklingsprojektet Norra Djurgårdsstaden.

Samtidigt som marken saneras jobbar Stockholms stad med att ta fram ett planprogram för området som utreder förutsättningarna och visionerna. Planprogrammet går ut på samråd under hösten 2021. Under 2021 flyttas även krossverksamheten från Södra Värtahamnen till containerhamnen i Loudden.

– Något som kanske inte så många vet är att det, på varierande djup, ligger fem stycken bergrum i varierande storlek som har använts till lagring av bensin och olja. Vår önskan är att kunna använda bergrummen på olika sätt och för att få en exakt bild av deras placeringar och utseende kommer vi laserscanna dem under 2021. Exempelvis skulle bergrummen kunna användas till verksamheter inom idrott och teknik eller som garage. Men innan dess behöver bergrummen saneras, avslutar Kristin Quistgaard.

 

 

 


Bonava säljer 105 hyresbostäder till NREP i grannskapet Fasanrækkerne är beläget i Ørestad, Köpenhamn.

 

 

 

 

 

 

 


Bonava säljer 105 hyresbostäder i Köpenhamn till investeraren NREP. De boende förväntas kunna flytta in med start under det tredje kvartalet 2022 och projektet förväntas resultatavräknas under det fjärde kvartalet 2022.

– Den här affären är i linje med vår strategi om att genomföra ytterligare investeraraffärer i Danmark, och på andra marknader. Att utveckla hållbara hyresbostäder av hög kvalitet utgör en viktig del i förverkligandet av vår vision om att skapa hem och lyckliga grannskap, säger Joachim Hallengren, vd för Bonava.

Grannskapet Fasanrækkerne är beläget i Ørestad, Köpenhamn, i ett område där Bonava tidigare utvecklat hyresprojekt. De boende kommer att ha nära till rekreationsområden, kollektivtrafik, skolor och service. Bostäderna kommer att miljömärkas enligt DGNB:s guldstandard, ett certifikat som säkerställer att bostäderna håller en hög standard utifrån kriterierna miljö, klimat och finansiell hållbarhet.

Bonava har som första bostadsutvecklare i Europa fått bolagets klimatmål godkända av Science Based Targets initiative. Fram till år 2030 ska Bonava minska bolagets negativa klimatpåverkan med 50 procent genom fastställda klimatmål i enlighet med FN:s klimatpanels rekommendation om att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader.
torsdag, 17 december 2020 13:28

Fastators Point köper galleria Örnsköldsvik

 

 

 


Point Properties har förvärvat och tillträtt centrumfastigheten Magasinet i Örnsköldsvik som är en centrumgalleria vid Stora Torget i Örnsköldsvik. Centrumfastighetens uthyrningsbara ytan uppgår till 9.100 kvm med en uthyrningsgrad om 98 procent.

 

 

 

 

 

 

 


Point Properties har förvärvat och tillträtt centrumfastigheten Magasinet i Örnsköldsvik. Fastigheten London 12 är en centrumgalleria i Örnsköldsvik vid Stora Torget med ett underliggande fastighetsvärde om 116,2 Mkr. Den uthyrningsbara ytan uppgår till 9.100 kvm med en uthyrningsgrad om 98 procent och ett årligt hyresvärde om 12,7 Mkr. Genomsnittlig kontraktslängd är 2,6 år där de största hyresgästerna är Hemköp, Nordic Wellnes, Clas Ohlson och Systembolaget som flyttar in i september 2021. Förvärvet finansieras via eget kapital och lån.

Point äger idag 15 fastigheter i främst södra och mellersta Sverige med framtida bostadsbyggrätter om totalt cirka 80.000 kvm.

– Point affärsidé är att återskapa levande stadskärnor där vi utvecklar våra fastigheter med boende, handel och samhällsservice. Det handlar om att förvandla städernas tynande centrum till att gjuta nytt liv och skapa ett nav för hela orters positiva utveckling. Precis det som vi redan har lanserat på tre orter hitintills och fortsätter med i rask takt, kommenterar Magnus Åkesson, tillträdande vd för Point.

– Point visar på Fastators förmåga att utnyttja vår breda fastighetskompetens till att se både samhällets utveckling och samtidigt skapa goda tillväxtmöjligheter där såväl samhälle som hyresgäster och aktieägare blir vinnare, kommenterar Joachim Kuylenstierna, vd för Fastator.
torsdag, 17 december 2020 12:49

SBB köper två skolfastigheter av Wallenstam

 

 

 


Fastigheten Nordstaden 24:11 omfattar cirka 4.200 kvm på Kronhusgatan 16/Östra Hamngatan 15 i Göteborg. Skolfastigheten är fullt uthyrd till Vittraskolorna AB som största hyresgäst.

 

 

 

 

 

 

 


Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB, förvärvar två centralt belägna samhällsfastigheter med skolverksamhet i Göteborg av Wallenstam för ett överenskommet sammanlagt fastighetsvärde om 380 Mkr. Frånträde sker den 1 april 2021.


Fastigheten Nordstaden 24:11 omfattar cirka 4.200 kvm och är idag fullt uthyrd. Största hyresgäst är Vittraskolorna AB. Fastigheten Inom Vallgraven 64:31 omfattar cirka 1.700 kvm. Hyresgäst är Kitas utbildning, som förhyr hela ytan.

– SBB är Nordens största ägare av samhällsfastigheter och vi är glada att köpa två välförvaltade skolfastigheter i centrala Göteborg från en långsiktig aktör som Wallenstam. Vi ser fram emot att hitta ytterligare möjligheter för samarbete med Wallenstam framöver, säger Ilija Batljan, vd för SBB.

– Det är väldigt roligt att kunna genomföra denna affär med SBB, där vi säljer två fina fastigheter med utbildningslokaler som vi har ägt, förvaltat och utvecklat i ett antal år. Det känns bra att SBB med sitt fokus på samhällsfastigheter nu tar över dessa, säger Hans Wallenstam, vd för Wallenstam.

Fastigheten Nordstaden 24:11 omfattar cirka 4.200 kvm på Kronhusgatan 16/Östra Hamngatan 15 i Göteborg. Skolfastigheten är fullt uthyrd till Vittraskolorna AB som största hyresgäst.

torsdag, 17 december 2020 12:02

Balder räddar Sernekes Karlatornet

 

 

 


Balder går in som hälftenägare i Sernekes Karlatornet som ska bli Nordens högsta skyskrapa 245 meter hög i 73 våningar.

 

 

 

 

 

 


Balder köper 50 procent av aktierna i Karlatornet AB, blir aktieägare i Serneke Group samt avtalar om förvärv från Serneke av nära 1.400 hyresrätter samt drygt 12.000 kvm kommersiella lokaler. Det betyder att Sernekes storprojekt räddas eftersom finansieringen av Karlatornet har saknats och projektet stått helt still under 2020. Se länk.

 

– Det känns mycket glädjande att få vara del av förverkligandet av ett så unikt stadsutvecklingsprojekt. Att Karlatornet ingår som en del i en långsiktig affär med Serneke, som omfattar nästan 1.400 hyresrätter och drygt 12.000 kvm kommersiella lokaler, känns extra roligt, säger Erik Selin, vd för Balder.

 

Fastighets AB Balder har den 17 december 2020 ingått avtal om att förvärva preferensaktier i Karlatornet AB för 25.000 kronor motsvarande 50 procent av kapital och röster. Karlatornet är ägare av fastigheterna där Nordens högsta skyskrapa, som består av 73 våningar och är 245 meter hög, ska byggas. Fastigheterna omfattar cirka 600 lägenheter, 300 hotellrum samt 8.000 kvm kontorslokaler. Idag är cirka 80 procent av lägenheterna sålda och 100 procent av hotell- och kontorslokalerna uthyrda. Enligt avtal så säkerställer Serneke återstående osålda lägenheter. Balder erhåller samtidigt en option att förvärva de kommersiella lokalerna.

 

 

– Att få in Balder som delägare i Karlatornet är en optimal lösning för oss, för projektet och för staden. I Balder har vi en stabil och långsiktig partner med stark lokal förankring och med samma starka tro på projektet och utvecklingen av staden som vi. Tillsammans ska vi nu fortsätta genomförandet av en unik stadsutveckling som kommer att stärka Göteborg och förhoppningsvis skapa stolthet hos göteborgarna, säger Ola Serneke, vd för Serneke Group.

 

Serneke garanterar de totala kostnaderna för att uppföra Karlatornet och har redan investerat 1.500 Mkr i grundläggning och påbörjat uppförande av de första våningarna. Balder tillskjuter 500 Mkr i form av aktieägarlån och resterande finansieringsbehov har säkerställts genom ett byggkreditiv från Nordea om 3.000 Mkr.

 

Preferensaktierna medför endast rätt till en prioriterad utdelning om 600 Mkr. Balder har även tecknat 2,3 miljoner B-aktier i Serneke för en teckningskurs om 53 kronor, motsvarande 122 Mkr.

 

Balder avtalar även om att köpa 1.400 hyreslägenheter samt 12.000 kvm kommersiella lokaler av Serneke. Cirka 75 procent av lägenheterna kommer att byggas i Stockholm, Göteborg och Malmö. Den största delen av lägenheterna kommer att färdigställas mellan 2023-2025 och resterande under 2028. De kommersiella lokalerna, med undantag av kommersiella bottenvåningar i bostadshusen, är samhällsfastigheter såsom skola och myndighetsbyggnader. Affären bedöms ha ett underliggande fastighetsvärde, inklusive investeringsstöd, om cirka 3.200 Mkr.

 

Som en del av strukturaffären har styrelsen i Serneke fattat beslut om att emittera sammanlagt 2,3 miljoner  aktier av serie B till Balder som därmed blir ägare till cirka ett 8,2 procent av aktierna och 3,1 procent av rösterna i Serneke efter utspädning. Aktierna emitteras till 53 kronor per aktie, vilket innebär ett likvidtillskott för Serneke om totalt cirka 122 Mkr. Beslutet sker inom ramen för ett befintligt bemyndigande från årsstämman den 5 maj 2020. De nya aktierna kommer inte att berättiga till deltagande med företrädesrätt i den beslutade företrädesemissionen.

Trots Balders räddning av Serneke sjönk kursen i Serneke Group under dagen med 22,5 procent till cirka 60 kronor. Orsaken till att kursen rasar till 60 kr är nyemissionen av 2,3 miljoner aktier för cirka 53 kronor per aktie som Serneke genomför i strukturaffären med Balder. SF


 

 

 


Stockholms Handelskammares andel, om 49,6 procent i Mässfastigheter i Stockholm AB, säljs för 428 Mkr till Stockholms stad.

 

 

 

 

 

 

 


Stockholms stad och Stockholms Handelskammare är överens om att staden förvärvar Handelskammarens andel, om 49,6 procent i Mässfastigheter i Stockholm AB (Stockholmsmässan) för 428 Mkr.  Stockholms stad blir därmed ensam ägare till Stockholmsmässan i Älvsjö. I dag, onsdagen den 17 december 2020, fattar Stockholms Stadshus AB beslut om att godkänna förvärvet och föreslå köpet för kommunfullmäktige.

– Vi är nöjda över den överenskommelse som har träffats med Handelskammaren och ser fram emot att utveckla Stockholmsmässan in i framtiden. Stockholmsmässan är en viktig mötesplats för stockholmare och näringsliv, men också för besökare från hela Sverige och världen, säger Anna König Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholms stad.

– Det täta samarbetet mellan staden och Handelskammaren har under femtio år varit framgångsrikt och vi har lyckats etablera Sveriges största mäss- och kongressanläggning i Älvsjö. Efter en gedigen analys som pågått under en lång tid har vi gjort bedömningen att det är rätt läge att renodla vår verksamhet och har därför erbjudit Stockholms stad vår andel i bolaget, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd för Stockholms Handelskammare.

Stockholmsmässans ordinarie verksamhet har i stor grad påverkats av den pågående pandemin och så gott som alla mässor och kongresser har ställts in sedan i mars. Lokalerna har istället bland annat använts till fältsjukhus och nu till jul för paketutlämning i regi av PostNord.

Stockholmsmässan planerar nu för att verksamheten kan komma igång i större omfattning hösten 2021.

– 2020 har varit ett dystert år, men framåt ser det ljusare ut. Människors vilja att mötas, såväl på mässor som kongresser, är mycket stort och Stockholmsmässan står redo att sätta igång när restriktionerna lättas. Det är nu enormt viktigt att regeringen ger riktat stöd till drabbade verksamheter runt om i landet som i princip haft näringsförbud under hela 2020, säger Anna König Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholms stad.

Fakta
Stockholms stad förvärvar Handelskammarens andel om 49,6 procent i koncernen Mässfastigheter i Stockholm AB med dotterbolaget Stockholmsmässan AB. Mässfastigheter i Stockholm AB med dotterbolaget Stockholmsmässan AB blir med andelsförvärvet ett av staden helägt bolag inom koncernen Stockholms Stadshus AB. Tillträdesdag sker vid ett beslut om laga kraft. Fastigheter fär Stockholmsmässan AB är Mässhallen 1, hotell och Älvsjö gård

 

 

 


Whites nya kallbadhus i Vägga, Karlshamn.

 

 

 

 

 

 

 


Fem år har gått sedan Parisavtalet antogs med målet att begränsa den globala uppvärmningen med 1,5 grad. Men effekterna av klimatförändringarna gör sig allt mer påminda. För att driva på klimatomställningen lanserar White Arkitekter nu sin första Färdplan för en klimatpositiv framtid med fokus på Hållbara livsmiljöer, Cirkulär arkitektur och Klimatneutral design.

Bygg- och fastighetsbranschen svarar idag för en femtedel av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser.Samtidigt har Sverige en topplacering när det gäller konsumtion och det skulle krävas drygt fyra jordklot om hela världen höll samma takt. Således har cirkularitet och återbruk en avgörande betydelse för att klimatmålen ska uppnås. Cirkulär arkitektur är också ett av de tre fokusområden som White lyfter som viktigast i sin färdplan Klimat 2030.

– Vår roll är att forma den fysiska miljön och vi lägger tidigt grunden för att säkerställa ett hållbart liv över generationer. Som Skandinaviens största arkitektkontor har vi både ett ansvar och möjlighet att driva klimatomställningen i allt från planering av städer, design av byggnader och interiörer, till att skapa förutsättningar för en hållbar livsstil, säger Anna Graaf, hållbarhetschef på White Arkitekter.

För att branschen ska komma längre i klimatomställningen menar White att det krävs ett ändrat synsätt där utgångspunkten alltid behöver vara att ta vara på det som redan finns. Det allra bästa för miljön är trots allt att inte bygga alls. Företaget vill utmana med cirkulär arkitektur och skapa ny design, funktion och attraktiva miljöer av det befintliga.

White har sedan tidigare deklarerat en ambitiös vision om att all arkitektur ska vara formstark och klimatpositiv 2030. För att nå dit krävs tydliga mål och strategier och färdplanen fokuserar mycket på vilket samhälle företaget vill bidra till att skapa:

– Vi ser framför oss att det klimatpositiva samhället är ett stort kretslopp, som bygger på en cirkulär ekonomi med ett långsiktigt livscykelperspektiv. Byggnader är klimatpositiva och miljöer planeras för att kunna hantera ett förändrat klimat, men samtidigt säkerställa människors hälsa, biologisk mångfald och möjlighet att leva på ett klimatsmart sätt, säger Anna Graaf.

I färdplanen siktar bolaget bland annat på att alla projekteringsuppdrag ska vara klimatneutrala eller bättre till 2030. År 2023 ska alla uppdrag kunna redovisa en klimatbudget och klimatdeklaration. Till 2030 ska företaget dessutom halvera utsläppen från sin egen verksamhet jämfört med 2018, för att nå 1,5-gradersmålet.


Men för att nå längre kommer White även satsa på att utveckla nya tjänster och modeller för digital design. Dessutom är kunskapsutveckling ihop med kunder och andra samarbetspartners en nyckel för att kunna nå klimatmålen.

– Samhället behöver göra en radikal omställning och den behöver göras nu! Vårt sätt att bidra till omställningen är genom arkitektur, avslutar Anna Graaf.


 

 

 


Dan Törnsten, vd för Colliers Sverige.

 

 

 

 

 

 

 


Hur har fastighetsbranschen hanterat Covid-19 och vad har vi lärt oss, så här långt?  I en intervju med Dan Törnsten, vd för Colliers Sverige, säger han.

Hur vill du sammanfatta 2020?
Dan Törnsten:

– För oss började 2020 med en rivstart! 2019 var för oss ett rekordår och det fortsatte in i 2020 där vi hade ett par väldigt starka månader. När Covid-19 sedan kom var det en total chock för oss, som för de flesta. Den första tiden gick åt till att se över alla våra kostnader och planera för verksamheten de närmaste månaderna.  Läget stabiliserade sig något närmare sommaren för att sedan blossa upp igen i början på hösten. Som bolag har vi försökt finnas där för våra medarbetare och kunder, i en turbulent och oviss tid.”

Hur upplever du att branschen hanterat Corona-pandemin?
Dan Törnsten:

– Jag tycker fastighetsbranschen har hanterat Covid-19 föredömligt. Man har sett många  exempel på goda samarbeten och en vilja att hjälpa varandra att hitta kreativa lösningar för att kunna genomföra det arbete som måste göras.”

Vad tror och hoppas du på för 2021?
Dan Törnsten:

– Jag tror det kommer bli ett mycket utvecklande år där det finns ett uppdämt behov av att ses och göra affärer. Kontorets framtid är något som ivrigt diskuteras och det skall bli intressant att se vad företag fattar för beslut när det gäller sina arbetsplatser, vilket kan komma att påverka ytor, arbetssätt etc. Detta arbete har bara precis börjat, det ska bli spännande att följa utvecklingen.”

Vad är den största lärdomen från detta året?
Dan Törnsten:

– Den stora lärdomen är att man inte skall ta något eller någon för givet! Vi behöver ha stor respekt för att händelser kan inträffa som man inte kan styra över fullt ut, eller ha möjlighet att påverka.

 

 

 


Kulturparken – en ny park som föreslås byggas utanför Culturen. Illustration: Archus och Sweco Architects

 

 

 

 

 

 

 

 


På torsdag den 16 december 2020 väntas byggnadsnämnden i Västerås besluta om granskning av tre detaljplaner för Kopparlunden. Planerna innehåller cirka 1.700 nya bostäder och innebär en omvandling av Kopparlunden till en levande, unik, öppen, hållbar och attraktiv stadsdel. Omvandlingen planeras med hänsyn till områdets kulturhistoriskt värdefulla industribebyggelse.

Under samrådet för Kopparlunden hösten 2019, där invånare och myndigheter kunde lämna förslag och idéer, kom många synpunkter. De handlade främst om hur byggnaderna ska se ut, hur kulturmiljön påverkas, att det behövs fler parker och lösningar om trafik och parkering. Byggnadsnämnden i Västerås har nu gjort stora ändringar av planförslagen för att ta hänsyn till de åsikter som kom in.

Några viktiga förändringar är:
1. Större hänsyn ska tas till kulturmiljön, främst genom att man nu föreslår en annan placering och höjd på den nya bebyggelsen, samt att fasaderna ska utgöras av mer tegel. 2. Antalet bostäder har ändrats från 2.100 till 1.700. 3. Det har varit viktig för att skapa mer park- och torgytor per invånare. I de nya planförslagen är det cirka 40 procent mer park- och torgyta per invånare. 4. Två nya parker finns med i nya förslaget: Verksparken och Kulturparken. 5. Förskolegårdarna föreslås bli större. 6. Det finns flera nya förslag för bättre säkerhet och tillgänglighet för fotgängare och cyklister. 7. Det finns även nya förslag som ska motverka risken för bilköer.

Nu ska byggnadsnämnden besluta om granskning. Det är det sista steget innan planerna kommer upp för beslut om antagande.

– Det nya förslaget ser verkligen bra ut och man har fått till en bra avvägning mellan nybyggnad och bevarande. Blandningen av nytt och gammalt gör att Kopparlunden kommer att bli ett unikt och mycket spännande område i Västerås, säger byggnadsnämndens ordförande Monica Stolpe Nordin.

På byggnadsnämndens bord ligger även detaljplanen för det nya polishuset som ska ligga inom det så kallade Mälarportsområdet i korsningen Björnövägen/Kungsängsgatan. Planförslaget innebär att ett polishus med tillhörande verksamheter, så som häkte, kan skapas. Nu väntas beslut om att skicka planen på samråd.

– Den här detaljplanen ligger inom Mälarporten i ett läge som blir mycket viktigt för Västerås kommande utveckling. Tillgängligheten och gestaltningsfrågorna är därför extra viktiga för att vi ska kunna få till en bra och hållbar helhetsmiljö, säger Carl Arnö, stadsbyggnadsdirektör.