25 juni 2024

Redaktionen

 

 

 


Nordika säljer en fastighet i Helsingfors vars huvudsakliga hyresgäst är HUS, Helsingfors Universitetssjukhus, som nyttjar fastigheten för barn- och ungdomspsykiatrisk vård.

 

 

 

 

 

 

 

Nordika har avyttrat en modern samhällsfastighet i Helsingfors till eQ Finnish Care Fund efter att Nordika har tecknat ett sjuårigt avtal med den största hyresgästen.

Fastigheten förvärvades av Nordika i april 2017 som en del av en fastighetsportfölj i Helsingfors. Se länk.
Fastighetens huvudsakliga hyresgäst är HUS, Helsingfors Universitetssjukhus, som nyttjar fastigheten för barn- och ungdomspsykiatrisk vård.

Sedan förvärvet har Nordika arbetat proaktivt tillsammans med hyresgästen för att förlänga hyresavtalet med HUS och som ett resultat av detta tecknades ett nytt sjuårigt avtal i slutet av 2019.

Eftersom transaktionsmarknaden för samhällsfastigheter utvecklats starkt under 2020 beslutade Nordika att marknadsföra fastigheten i en bred process vilket gav förutsättningarna för en bra transaktion.

 

 

 


Britta Blaxhult, vd för Selvaag Bostad.

 

 

 

 

 

 

 

Under torsdagen den 17 december 2020 beslutade Exploateringsnämnden i Stockholms stad att markanvisa ett bostadsrättskvarter till Selvaag Bostad i Slakthusområdets etapp 3. Slakthusområdet är en del av Söderstaden – ett av Stockholms största utvecklingsområden. En blandstad med bostäder, arbetsplatser och service samt ett rikt kulturliv att ta del av.

Moderbolaget Selvaag Bolig har lång erfarenhet av större stadsdelsutvecklingsprojekt och bolaget har byggt mer än 55.000 bostäder i Norge, främst i Osloområdet, sedan starten 1948. Markanvisningen är bolagets nästa kliv för vidare etablering i Sverige. Sedan tidigare har Selvaag en markanvisning i Årstafältet etapp 5.

– Det är glädjande att återigen få förtroendet att vara med och utveckla Stockholm. Vi har ambitioner om fler projekt och söker aktivt efter byggrätter. Slakthusområdet är en bra fortsättning på det vi har påbörjat, säger Sverre Molvik, vd för Selvaag Bolig.

Byggstart för etappen planeras till 2027.
– Slakthusområdet är en väldigt spännande stadsdel med unika möjligheter och vi ser fram emot att att utveckla ett aktivt, tryggt och trivsamt område, säger Britta Blaxhult, vd för Selvaag Bostad.

fredag, 18 december 2020 12:54

Niam köper bostäder i Botkyrka av Peab

 

 

 


Niam köper ett hyresrättsprojekt av Peab under uppförande om totalt 84 lägenheter, inklusive 66 parkeringsplatser, i Botkyrka, söder om Stockholm.

 

 

 

 

 

 

 

Niam har tecknat avtal om förvärv av ett hyresrättsprojekt under uppförande om totalt 84 lägenheter, inklusive 66 parkeringsplatser. Projektet ligger i Botkyrka, cirka 45 minuter från centrala Stockholm. Vidare har bostäderna närhet till natur samt skolor och affärer. Fastigheten ligger i ett expansivt mikroområde där 3.500 bostäder kommer utvecklas till 2030.

Säljaren och utvecklaren är Peab, ett av de ledande byggbolagen i Norden. Niam övertar bostäderna vid färdigställande, vilket är under Q1 2023.

Christian Ekberg, Director Acquisitions Sverige, är mycket positiv till förvärvet och säger:
– Bostäderna kommer tillhandahålla många framtida hyresgäster en attraktiv bostad med hög kvalitet och närhet till ett stort utbud av bekvämligheter. Bostadsprojektet är ett bra tillskott i vår växande svenska bostadsportfölj och vi ser fram emot ett fortsatt gott samarbete med Peab under utvecklingen samt till övertagandet i början på 2023.

Göran Linder, affärsområdeschef Peab Projektutveckling, säger:
– Den starka efterfrågan på hyresrätter har gett oss goda möjligheter att utveckla fastigheter som hyresrättsprojekt och naturligtvis är det mycket glädjande att vi kan bidra till utbudet av olika boendeformer i fler kommuner.
fredag, 18 december 2020 12:44

Skanska hyr ut till Facil Europe i Göteborg

 

 

 


Sörred Kubiklager är ett 20.100 kvm stort klimatsmart lager som är strategiskt placerat, granne med Volvo Cars i Torslanda och med närhet till Göteborg hamn, vilket är ett av Skandinaviens viktigaste logistikområden.

 

 

 

 

 

 

 

Skanska har tecknat ett hyresavtal med Facil Europe BV för lager- och logistikverksamhet samt kontor om totalt 3.500 kvm i Sörred Kubiklager i Göteborg på Hisingen.

Sörred Kubiklager är ett 20.100 kvm stort klimatsmart lager som är strategiskt placerat, granne med Volvo Cars i Torslanda och med närhet till Göteborg hamn, vilket är ett av Skandinaviens viktigaste logistikområden. Närheten till centrala Göteborg erbjuder hyresgästerna såväl goda pendlingsmöjligheter som snabb åtkomst till Europavägarna.

– Det känns fantastiskt att välkomna Facil Europe BV som projektets första hyresgäst, och att kunna erbjuda en klimatsmart och flexibel lokal med snabb inflyttning som uppfyller Facils högt ställda krav. Kubiklager fyller verkligen sin funktion på marknaden med moderna lagerlokaler till såväl mindre som större företag, helt i enlighet med vårt koncept, säger Ida Granqvist, ansvarig marknadsområdeschef Logistik, Skanska Fastigheter.

– Att investera i ett nytt lager har varit på tapeten länge och det känns kul att vi äntligen hittat ett lager som passar oss väl. Att lagret dessutom är klimatsmart är något som vi på Facil värderar högt. Flytten är ett givande nästa steg i alla aspekter helt enkelt, säger Daniel Mackinovski, Branch Manager, Facil.

Kubiklager är ett koncept för moderna lager- och logistiklokaler med flexibla avtalstider och lokalstorlekar. Sörred Kubiklager stod färdigt under tredje kvartalet 2020 och är Skanskas tredje i ordningen. Projektet har en stark grön profil med bland annat Grön betong och solceller på taket. Fastigheten uppfyller kraven för certifieringen GreenBuilding – ny byggnad.

 

 

 


Från vänster: Ilija Batljan, vd för SBB och Joachim Kuylenstierna, vd för Fastator.

 

 

 

 

 

 

 

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB, SBB ingick under fredagen den 18 december 2020 ett avtal med säljarna i Fastator AB, Offentliga Nordic Property Holding SARL, CLBRM Private S.A., SICAR on behalf of its Compartment Real Assets och Nordact AB om att köpa dessa bolags aktier i Offentliga Hus i Norden AB. Detta förvärv omfattar 138.917.953 aktier, motsvarande 54,3 procent av aktier och röster i Offentliga Hus, aktier som är noterade på Nasdaq First North Premier.

Parterna har kommit överens om ett pris om 15,40 kronor per aktie i Offentliga Hus och ska erläggas med 10,78 kronor kontant och 4,62 kronor med nyemitterade D-aktier i SBB. Totalt motsvarar det ett kontantvederlag om 1.497.535,533 kronor och totalt 20.703.256 nya D-aktier i SBB till ett värde om totalt 641.800.943 kronor baserat på ett pris om 31 kronor per D-aktie, innebärande en fördelning om 70 procent kontant vederlag och 30 procent nya D-aktier i SBB. Den totala köpeskillingen för samtliga aktier i transaktionen är 2.139.336.476 kronor.

Transaktionen förväntas tillträdas den 23 december 2020

I ett pressmeddelande skriver Fastator att bolaget säljer sitt direkta och indirekta innehav Offentliga Hus med
67.519.878 aktier, motsvarande 26,4 procent av aktier och röster.

Parterna har kommit överens om ett pris om 15,40 kronor per aktie i Offentliga Hus som ska erläggas till 70 procent kontant och 30 procent D-aktier i SBB, baserat på ett pris om 31 kronor per D-aktie. Den totala köpeskillingen för samtliga aktier i transaktionen är 2.139 Mkr, varav köpeskillingen för Fastators direkta och indirekta innehav uppgår till 1.040 Mkr.

– När Ilija startade SBB så fick jag, under en gemensam middag, frågan hur det kändes att få en konkurrent. Mitt svar var då; - Va bra, då har vi en köpare av våra aktier när vi byggt klart, för Ilija kommer att bli störst! Detta var 2016. Jag visste, och nu vet alla andra, att SBB kommer att bli störst. I denna affär finns det bara en sak som jag inte är nöjd med; Fastator ville ha fler aktier i SBB, och mindre kontanter, kommenterar Joachim Kuylenstierna, vd för Fastator.


torsdag, 17 december 2020 17:36

Klart för 2.250 nya bostäder i Sigtuna

 

 

 


Cirka 2.250 nya bostäder ska byggas i Sigtuna kommun med prioritering på småhus och bostadsrätter. Foto: Sigtuna kommun

 

 

 

 

 

 

 

De kommande fem åren finns en målsättning att bygga omkring 2.250 nya bostäder i Sigtuna kommun. Prioriteringen ska framför allt ligga på småhus och bostadsrätter, med syftet att skapa mångsidiga bostadsområden och motverka segregation.

Det totala antalet bostäder i kommunen uppgick den 1 januari 2020 till nästan 20.000. Drygt 40 procent av dessa var hyresrätter.

–  Bostadspolitiken spelar en viktig roll i arbetet med att komma tillrätta med de socioekonomiska utmaningar som finns i vissa kommundelar, där byggandet tidigare fokuserat på flerbostadshus och då främst hyresrätter. Genom en balans mellan olika upplåtelseformer skapas väl integrerade och mångsidiga bostadsområden vilket motverkar segregation, säger Mats Weibull (M), ordförande bygg- och trafiknämnden.

Annat som lyfts i programmet för bostadsbyggande är att varje kommundel ska få utvecklas utifrån sina starka sidor, sin kulturella identitet och sina förutsättningar och att tryggheten och gemenskapen i kommundelarna ska förbättras genom fysiska åtgärder i den yttre miljön samt fortsatt bostadssocialt arbete. Värdefulla grönområden liksom de kulturhistoriskt värdefulla delarna ska bevaras och hållbarhet ska vara ett ledord, bland annat genom att alltid arbeta och tänka klimatsmart.

Det var under kommunfullmäktiges sammanträde den 16 december som programmet för bostadsbyggande antogs.

Programmet redovisar mål och inriktning för bostadsbyggande i Sigtuna kommun under åren 2021-2025 och är satt med hänsyn till bland annat befolkningsutveckling, näringslivets förändringar samt framtida infrastruktur och kollektivtrafik.

– Programmet är unikt på det sättet att vi uppdaterar våra siffror varje år i varje projekt, därmed blir styrningen lättare och konsekvensen tydligare att se. Vi för också en bred dialog med exploatörer och SigtunaHem samt mellan berörda förvaltningar inom kommunen. Det gör att vi uppnår en bred förankring och får en större träffsäkerhet i byggprognoserna, säger Andreas Thoor, planchef i Sigtuna kommun.


 

 

 


Den fastighet som Sveaviken köper har ett attraktivt läge i Sorgenfri i centrala Malmö. Ett planarbete pågår på fastigheten för utveckling av cirka 400 bostäder.

 

 

 

 

 

 

 

Sveaviken Bostad AB har, genom det helägda dotterbolaget Sveaviken Holding 2 AB, avtalat om att förvärva fastigheten Malmö Tangenten 2 som är belägen i Sorgenfri i centrala Malmö. Det överenskomna fastighetsvärdet beräknas till 4.500 kr/kvm ljus BTA och fastställs vid lagakraftvunnen detaljplan. Tillträde är villkorat av att detaljplanen för fastigheterna vinner laga kraft, vilket förväntas ske under första halvåret 2022. Säljer gör Zenia Fastighets AB. Walthon Advokater har agerat legal rådgivare åt Sveaviken Bostad AB.

Fastigheten har ett attraktivt läge i Sorgenfri. Planarbete pågår för utveckling av cirka 400 bostäder. Byggstart förväntas ske under första halvåret 2022. Sorgenfri är ett av Malmös största och mest centrala stadsutvecklingsprojekt. 

– Vi är mycket glada över förvärvet av denna fastighet som vi ser fram emot att utveckla och förvalta långsiktigt. Läget i Malmö är mycket bra och vi ser fram emot att etablera oss i staden. Vi ser även fram emot att utveckla fastigheten och göra detta till ett attraktivt bostadskvarter i innerstaden. Vi är också glada över att inom en snar framtid kunna erbjuda Malmöborna nya bostäder med hög standard och en tilltalande arkitektur, Pär Thomaeus, grundare av och vd för Sveaviken Bostad.

 

 

 


Magnus Andersson, vd för Aros Bostad.

 

 

 

 

 

 

 

Aros Bostadsutveckling AB förvärvar sex fastigheter i Snättringe genom ett JV med Frentab AB. Bostadsprojektet är Aros Bostads första projekt i Huddinge kommun. Ambitionen är att redan 2021 påbörja produktionen av ett nytt bostadsområde med totalt 160 bostadsrätter, fördelade på flerbostadshus och radhus.

Aros Bostad har förvärvat fastigheterna Putsaren 1 - 4, Poeten 1 och Postiljonen 10 i ett JV med Frentab, där Aros Bostads andel uppgår till 51 procent. Detaljplan finns redan för fastigheterna, vilken ger möjlighet att utveckla cirka 120 lägenheter och 40 småhus. Den totala utvecklingsarean motsvarar drygt 16.700 kvm ljus BTA.


Aros Bostads andel i projektet genomförs i två olika strukturer, där flerbostadshusen förvärvas genom Aros Bostads fjärde fond, Aros Bostad IV, och småhusdelen förvärvas helt av Aros Bostad.

Fastigheterna är belägna i ett naturområde utmed Gamla Stockholmsvägen, angränsande till befintliga bostadsområden samt Källbrinks idrottsplats och skola. Området har goda kommunikationsmöjligheter och direkt närhet till Gömmarens naturreservat. Det nya bostadsområdet beräknas vara färdigställt i början av 2023.

Magnus Andersson
, vd för Aros Bostad, säger:
– Vi ser fram emot att utveckla detta attraktiva bostadsprojekt i samarbete med Frentab. Huddinge är en ny marknad för Aros Bostad och förvärvet går helt i linje med Aros Bostads tillväxtstrategi. Vi har som mål att uppnå 800-1.000 bostäder i pågående produktion genom att expandera till nya marknader i kombination med att bredda vår bostadsprodukt inom ett lägre prissegment.
torsdag, 17 december 2020 16:51

SPG köper attraktiv tomt utanför Oslo

 

 

 


Scandinavian Property Group, SPG, har tillsammans med Bakkegruppen AS köpt en tomt,  cirka 2 mil öster om Oslo, som kan bebyggas med 180 bostäder.

 

 

 

 

 

 

 

Scandinavian Property Group, SPG, har tillsammans med Bakkegruppen AS förvärvat en fastighet om cirka 12.000 kvm i Dammensvika i Rælingens kommune, cirka 2 mil öster om Oslo. Fastigheten är belägen i ett centralt utvecklingsområde med gångavstånd till Lillestrøm station. Fastigheten ingår som del av en större detaljplan och SPG har som målsättning att bygga cirka 180 nya bostäder.

– Tomten har en väldigt attraktiv belägenhet med endast 600 meter till Lillestrøm Station, säger Managing Partner Knut Holte. Detta förvärv är i linje med SPGs strategi om att utveckla områden i närheten av strategiska knytpunkter.

– Vi har tidigare utvecklat flera områden i Rælingen, där vi upplever en stark efterfrågan på nya boendekoncept i regionen, säger koncernchefen i Bakkegruppen, Morthen Bakke.

Projektet kommer vara ett samarbetsprojekt med SPG och Bakkegruppen som redan idag har flera pågående bostadsprojekt nära färdigställande tillsammans. De senaste åren har bolagen tillsammans utvecklat cirka 1.000 nya bostäder.

Scandinavian Property Group är ett fastighetsbolag som grundades 2004 och verkar på den skandinaviska marknaden.  Organisationen består av 20 anställda med kontor i Oslo och Stockholm. SPG är en industriell aktör inom tre specifika områden, bostäder, samhällsfastigheter, samt projektutveckling av kontor och handel. SPG har sedan 2004 genomfört fastighetstransaktioner för över 60 Mdr kr.


torsdag, 17 december 2020 16:38

Joacim Sjöberg, ny styrelseledamot i KlaraBo

 

 

 

 


 

 

 

 





KlaraBo förstärker och breddar styrelsens kompetens inom det finansiella området genom att utse Joacim Sjöberg (bilden)som ny styrelseledamot efter Andreas Morfiadakis som avgår ur styrelsen för att helt fokusera på verksamheten i egenskap av bolagets vd. Genom invalet av Joacim Sjöberg breddas och förstärks styrelsens kompetens och erfarenhet av finansiering och transaktioner.

Förstärkningen ses som ett viktigt steg i arbetet med att förbereda för den börsnotering som planeras ske i slutet av 2021 eller början av 2022.

Joacim Sjöberg har en bakgrund inom fastighetstransaktioner och investmentbanking med olika chefsbefattningar på Jones Lang LaSalle, Enskilda Securities och Swedbank där han var Head of Corporate Finance under fem år. Han har även varit vice vd i Hemfosa och han sitter i styrelsen för Castellum respektive Wästbygg Gruppen. Joacim Sjöberg har en jur.kand. från Stockholms universitet och han är född 1964.

– Rekryteringen är ett steg i att göra KlaraBo mer börsfähigt där Joacim tillför värdefull kompetens och gedigen erfarenhet av kapitalmarknaden och börsnoterade fastighetsbolag, säger Lennart Sten, styrelseordförande i KlaraBo.