25 juni 2024

Redaktionen

måndag, 21 december 2020 12:08

Atrium Ljungberg köper i Uppsala för 234 Mkr

 

 

 


Atrium Ljungberg köper av Besqab och Ikano fastigheten Uppsala Kungsängen 22:2, som ligger vid Skeppskajen utmed Fyrisån. Fastigheten uppfördes mellan åren 1902 och 1940 och är för Uppsalaborna mer känd som Ångkvarnen där Lantmännen under 150 år bedrev sin verksamhet

 

 

 

 

 

 


Atrium Ljungberg köper, i centrala Uppsala av Parkgate AB, ägt av Oscar Engelbert, fastigheten Kvarngärdet 33:2, även kallat Mejeriet. Fastigheten omfattar cirka 2.500 kvm uthyrbar area och är fullt uthyrd.

 

 

 

 

 

 

 



Atrium Ljungberg har tecknat avtal om två förvärv i centrala Uppsala, dels fastigheten Uppsala Kvarngärdet 33:2, även kallat Mejeriet, dels delar av projektfastigheten Uppsala Kungsängen 22:2. Fastigheterna omfattar tillsammans närmare 12.000 kvm och de förvärvas för totalt 234 Mkr.

Uppsala Kungsängen 22:2 ligger vid Skeppskajen utmed Fyrisån. Fastigheten uppfördes mellan åren 1902 och 1940 och är för Uppsalaborna mer känd som Ångkvarnen där Lantmännen under 150 år bedrev sin verksamhet. Förvärvet avser tre historiska byggnader inom fastigheten; Silon, Kvarnen och Jästfabriken som alla har ett högt kulturvärde. Säljare är Efter genomfört projekt kommer de tre byggnaderna att omfatta cirka 9.300 kvm kontor med publika bottenvåningar. Förvärvet sker genom en bolagsaffär och är villkorat av att detaljplanen för fastigheten vinner laga kraft. Tillträdet är beräknat till första halvåret 2023 och byggnaderna kommer att kunna stå klara för inflyttning 2026. Säljare är Parkgate AB, ägt av Oscar Engelbert.

– Visionen för området är att skapa en levande stadsdel där unika kontor blandas med bostäder och verksamheter såsom restauranger, handel, förskolor och kultur. Byggnaderna har ett fantastiskt läge invid Fyrisån och ska bli en förbindelselänk mellan city och Kungsängen. Karaktären i området kommer att präglas av de gamla industribyggnaderna som bevaras och får nytt liv, säger Annica Ånäs, vd för Atrium Ljungberg.

Mejeriet uppfördes 1912 och är beläget i centrala Uppsala, cirka fem minuters promenad från Uppsala Centralstation och Forumtorget. Som namnet antyder var byggnaden fram till 1997 ett mejeri men byggdes år 2000 om och till för att inrymma kontor. Fastigheten omfattar cirka 2.500 kvm uthyrbar area och är fullt uthyrd. Förvärvet sker genom en bolagsaffär till ett underliggande fastighetsvärde om 149  Mkr. Tillträde sker 22 december 2020.

Atrium Ljungberg äger sedan tidigare Forumkvarteret i centrala Uppsala som under de senaste åren omvandlats till att bli ett urbant stadskvarter med ett blandat innehåll av moderna kontor, bostäder och handel i gatuplan.

–  Uppsala är ett av våra mest prioriterade områden där vi varit en aktiv fastighetsägare under lång tid. Det är en av Sveriges snabbast växande städer och Uppsala kommun beräknar att staden inom ett antal år kommer att ha ytterligare 140.000 invånare och närmare 70.000 nya arbetsplatser. Med förvärvet av Ångkvarnen och Mejeriet flyttar Atrium Ljungberg fram positionerna i centrala Uppsala och ökar erbjudandet av attraktiva kontor, avslutar Annica Ånäs.

Efter drygt 150 år av produktion av kvarnprodukter kommer nu Lantmännens tomt vid Fyrisån omvandlas till Skeppskajen – ett nytt kapitel i områdets historia. Här kommer Besqab och Ikano Bostad att bygga 900 bostäder. Nu säljer Besqab och Ikano Bostad tre kulturhistoriska byggnader till Atrium Ljungberg. Tillsammans skapar företagen en ny och levande stadsdel med bostäder, kontor, nöje och kultur.

– Med Uppsalas bästa solläge blir Skeppskajen en del av Uppsala där människor inte bara bor utan också möts - på ett torg, på en krog, på en utställning eller bara för att ta del av ett stadsliv som är öppet för alla, säger Åsa Lehto, verksamhetschef för Skeppskajen.

Detaljplanen för området är just nu på granskning till den 11 januari 2021. När detaljplanen vinner laga kraft kommer rivningsarbeten att starta för att lämna plats för utvecklingen av de nya kvarteren.

 

 

 


Utvecklingsprojektet Norra Station, i kvarteret Härden, är beläget där Norra Stationsgatan möter Hälsingegatan i Stockholm. Illustration: Humlegården Fastigheter och BSK Arkitekter

 


 

 

 

 

 

 

 

Bland över 50 lokalförslag föll valet på Humlegårdens utvecklingsprojekt Norra Station i Hagastaden när Post- och telestyrelsen sökte nytt kontor. Det sexåriga avtalet avser lokaler om cirka 5.700 kvm. Inflyttning sker 1 december 2021.

Post- och telestyrelsen hyr lokaler om cirka 5.700 kvm på Hälsingegatan 38 i kvarteret Härden 15. Fastigheten är en del av Norra Station, Humlegårdens stora utvecklingsprojekt beläget mitt i mötet mellan Vasastaden och Hagastaden. Här genomgår ett befintligt kvarter en spännande och omfattande utveckling, med målsättningen att skapa en ny nod i området. Intresset för platsen är stort. Norra Station har en total uthyrningsbar yta om cirka 18.000 kvm och genom tidigare uthyrningar under året är nu omkring 11.000 kvm uthyrda. Flera dialoger med intressenter pågår.

– Vi har valt att ta ett helhetsgrepp om kvarteret, med ambitionen att skapa en ny nod i området. Läget är utmärkt, precis i mötet mellan Vasastaden och det framväxande Hagastaden. Det skapar en naturlig dynamik och gör platsen intressant. Här möts man idag av urbana stadskvarter som tydligt visar att stadsdelen blivit den utvidgning av Stockholms innerstad som man strävat efter, säger Anneli Jansson, vd för Humlegården Fastigheter.

Post- och telestyrelsen (PTS) är den myndighet i Sverige som ansvarar för bevakningen av elektronisk kommunikation och post. Myndigheten hade flera krav när de sökte lokaler i Stockholm. Närhet till Centralstationen och spårbunden kollektivtrafik, ett kontor som ska stödja verksamhetens nya arbetssätt, främja samarbete och stärka gemenskapen. Myndigheten har även höga krav på flexibilitet och sökte lokaler som kan förändras i takt med att verksamhetens behov utvecklas.

– Vi är mycket glada över att få välkomna PTS till Norra Station. Konkurrensen har varit hård och vi ser uthyrningen som ett tydligt kvitto på platsens attraktivitet och att vi träffat rätt i vår ambitionsnivå. Norra Station utvecklas för att möta moderna arbetssätt och framtidens krav på föränderlighet, flexibilitet och ett intressant sammanhang. Kunderna efterfrågar hög service och effektiva ytor men även delningstjänster som innebär att kontoret sträcker sig bortom den egna lokalens väggar, säger Anneli Jansson.

Tenant & Partner har varit PTS rådgivare.


 

 

 


Från vänster Henrik Saxborn, vd för Castellum och Rutger Arnhult, Castellums största aktieägare.

 

 

 

 

 

 

 

Castellum offentliggör i samband med ett reviderat erbjudandet på Entra att bolaget ingått två avtal om att avyttra en fastighetsportfölj bestående av 214 färdigutvecklade fastigheter inom främst lager- och logistik i Sverige till Arckle Holdco S.à r.l, ett dotterbolag till fonder förvaltade av The Blackstone Group för en nettolikvid om 18,1 Mdr kr. Fastigheterna kommer inkluderas i Blackstones europeiska plattform för så kallad ”last mile”-logistik, Mileway. Försäljningspriset för den avyttrade fastighetsportföljen överstiger den senaste värderingen av portföljen med 20 procent och medför en yield om 4,7 procent.

Försäljningen av fastighetsportföljen till Blackstone i sammandrag:
1. Castellum avyttrar 214 fastigheter. 2. Försäljningspris: 18,1 Mdr kr efter avdrag för upplupen skatt om cirka 900 Mkr. 3. Hyresvärde: 1.200 Mkr. 4. Ekonomisk uthyrningsgrad: 92 procent. 5. 6. Uthyrningsbar area: Cirka 1,27 miljoner kvm.

Den avyttrade fastighetsportföljen har en sammanlagd uthyrningsbar area om 1.265.150 kvm och försäljningspriset uppgår netto till 18,1 Mdr kr efter avdrag för upplupen skatt och omkostnader om cirka 900 Mkr. Försäljningen sker i två etapper med en första etapp om 39 fastigheter mot en nettolikvid om 5,0 Mdr kr följt av en försäljning av den andra etappen, som är villkorad av fullföljande av det reviderade erbjudandet. Försäljningen av respektive etapp är villkorad av en omstrukturering som enbart genomförs för av att avskilja fastighetsportföljen.

Avyttringen av fastighetsportföljen är villkorad av att Blackstone erhåller sedvanliga konkurrensgodkännanden, vilket förväntas erhållas före utgången av acceptfristen av det Reviderade Erbjudandet. Den första etappen förväntas slutföras omkring utgången av acceptfristen för det Reviderade Erbjudandet och den andra etappen förväntas slutföras i slutet på första kvartalet 2021 eller i början av andra kvartalet 2021

Vinsten och värderingsökningen, som följer av att försäljningen av fastighetsportföljen till Blackstone sker till en premie om 20 procent till bokfört värde, förväntas ha en positiv påverkan på Castellums EPRA NRV om cirka 8 kr per aktie efter slutförande av de båda försäljningsetapperna

Köpeskillingen från försäljningen av fastighetsportföljen till Blackstone kommer användas för att täcka delar av kontantvederlaget i det reviderade erbjudandet samt för framtida investeringar. Även efter samgåendet med Entra kommer Castellum fortsätta att arbeta för att bibehålla en av de starkaste balansräkningarna inom fastighetssektorn, där belåningsgraden väsentligen kommer vara i linje med Castellums nuvarande belåningsgrad. Castellum kommer på sikt utvärdera sin kapitalbindning och om det finns överskottskapital från försäljningen av fastighetsportföljen till Blackstone efter genomförandet av det reviderade erbjudandet, kommer Castellum överväga att överföra överskottskapital till aktieägarna

Efter avyttringen av fastighetsportföljen till Blackstone kommer Castellum fortsätta att vara aktiv inom och bibehålla en exponering till segmentet lager- och logistikfastigheter med 40 fastigheter på balansräkningen och projekt under utveckling, där Säve Flygplats är ett av de största projekten. Kvarvarande logistik/lager fastigheter samt lätt industri har en total uthyrningsbar area om cirka 360.000 kvm till ett värde om 4,9 Mdr kr i fastighetsvärde och cirka 310 Mkr miljoner i årligt hyresvärde. Utvecklingsportföljen, som förväntas färdigställas över kommande år, förväntas leverera en utökning av uthyrningsbar area med cirka en miljon kvm, inklusive 800.000 kvmvid Säve Flygplats. Castellums fortsatta närvaro inom fastighetssegmentet för lager/logistik och lätt industri medför betryggande tillväxtpotential med uppsida från utvecklingsprojekten.

– Efter att ha byggt och utvecklat fastighetsportföljen för lager/logistik och lätt industri är vi nu övertygade om att tiden är inne för att generera en vinst och avyttra en färdigutvecklad del av portföljen till en attraktiv premie mot senaste värderingen. Vi behåller en attraktiv exponering mot fastigheter inom lager-/logistik och lätt industri genom befintliga intäktsgenererande tillgångar, 100 procent av våra utvecklingsfastigheter inom logistik samt vår förvaltningsplattform för logistikfastigheter, säger Henrik Saxborn, verkställande direktör för Castellum.

– Vi är mycket nöjda över att förvärva denna högkvalitativa fastighetsportfölj som kommer stärka vår exponering mot Sveriges största och snabbast växande marknader och göra det möjligt för oss att ännu bättre stödja våra kunder. Vi har en långsiktig tro på den fundamentala styrkan i Sveriges ekonomi och det är ett naturligt steg för oss att fortsätta bygga ut vår fastighetsportfölj för ”last mile logistics” i regionen”, kommenterar Mileway.

Mileway
Mileway är den största ägaren av så kallade ”last mile logistics” logistikfastigheter i Europa. Bolagets verksamhet sträcker sig över hela Europa med 1 400 fastigheter i tio betydande europeiska ekonomier. 80 procent av Mileways fastighetsportfölj återfinns i bolagets fyra största marknader Storbritannien, Tyskland, Nederländerna och Frankrike, och bolaget har en stadigt växande närvaro i Norden. Mileways huvudkontor är beläget i Amsterdam och bolaget har fler än 250 personer i sin personalstyrka med lokal närvaro i alla bolagets marknader.

Rådgivare
Castellum har för det reviderade erbjudandet anlitat J.P. Morgan Securities plc som lead finansiell rådgivare och Danske Bank A/S som joint finansiell rådgivare samt Mannheimer Swartling Advokatbyrå och Advokatfirmaet BAHR AS som legala rådgivare.

Blackstone har anlitat BNP Paribas, Cushman & Wakefield, Roschier och Simpson Thacher & Bartlett.

 

Höjt bud på Entra

Samtidigt med försäljningen till Blackstone höjer Castellum utbytes- och kontanterbjudandet till Entras aktieägare.

Det var den 26 november 2020 som Castellum lämnade ett offentligt utbytes- och kontanterbjudande till berättigade aktieägare i Entra ASA. Nu höjer Castellum budet på Entra med 13,9 procent genom att erbjuda varje berättigad aktieägare i Entra 8 nyemitterade aktier i Castellum för varje 13 aktier i Entra samt NOK 54,39 NOK i kontanter för varje aktie i Entra, vilket värderar varje enskild aktie i Entra till NOK 185,00, exklusive synergier. Acceptfristen för det reviderade erbjudandet förväntas inledas omkring den 8 januari 2020.

Det sammanlagda nya vederlaget kommer bestå av upp till 102.850.495 nyemitterade aktier i Castellum, och upp till 9.091.033.453 NOK i kontanter, exklusive 15 miljoner aktier i Entra redan ägda av Castellum.

Baserat på ovannämnda värdering av Castellums aktie innebär det reviderade budet en premie om:
1. 28,7 procent i förhållande till den opåverkade stängningskursen för Entras aktie den 23 november 2020
2. 41,6 procent i förhållande till Entras volymviktade genomsnittliga betalkurs för 3-månadersperioden som avslutades den 23 november 2020. 3. 14,2 procent i förhållande till Entras rapporterade EPRA NRV[5] under tredje kvartalet 2020.

Transaktionen beräknas generera årliga kostnads- och finansieringssynergier om minst 300 Mkr. Entras aktieägare kommer äga cirka 27 procent av aktierna i det sammanslagna bolaget och tar därmed del av synergivinsterna vilka motsvarar cirka 16 NOK per aktie i Entra. Vidare får berättigade aktieägare i Entra som accepterar det reviderade budet ta del av ytterligare värdeökning genom den ökning i EPRA NRV som förväntas från försäljningen av fastighetsportföljen 8 kr per aktie i Castellum.

 

I en kommentar kan sägas att Balder har en fördel i budstriden om Entras fastigheter värderade till cirka 55 Mdr kr. Nu äger Balder cirka 15 procent av aktierna i Entra, enligt Finansavisen, mot Castellum som äger cirka 8,2 procent av samtliga aktier i Entra. Entras styrelse har tidigare rekommenderat sina aktieägare att inte acceptera budet från Castellum medan Balders vd Erik Selin har meddelat att Balder inte är intressat av att köpa upp hela bolaget Entra. SF

fredag, 18 december 2020 17:50

Knut Pousette blir ny vd för Fastator

 

 

 

 


 

 

 

 





Styrelsen för Fastator meddelar att bolaget rekryterat Knut Pousette (bilden) till ny vd. Han tillträder den första februari 2021 och ersätter då Joachim Kuylenstierna som efter fyra framgångsrika år på vd-posten nu går tillbaka till en renodlad affärsutvecklingsroll. Ledningsgruppen utökas därmed från tre till fyra personer.

– Jag är mycket glad över att kunna presentera Knut Pousette som ny vd för Fastator. Knut är en kompetent ledare med lång erfarenhet från noterade entreprenöriella bolag inom fastighetsbranschen. Jag är övertygad om att han och nuvarande ledning tillsammans med övriga medarbetare kommer kunna leda Fastator till nästa nivå på vår tillväxtresa. Under Joachims ledning har Fastator sett en kraftig värdetillväxt och etablerat sig som ledande vad gäller att bygga nya bolag i fastighetsrelaterade segment. Bara i år har vi noterat två av våra innehav. Genom rekryteringen av Knut tar vi också ytterligare ett viktigt steg mot huvudlistan, säger Björn Rosengren, styrelseordförande för Fastator.

– Då min mor gick bort tidigare i år och min far börjar få sviktande hälsa så behöver jag ha större möjlighet att ägna tid åt familjeföretaget. Vd-rollen innebär en hel del administrativt arbete, inte minst inför ett börsbyte, som jag ärligt talat helst slipper. Jag kommer nu kunna gå ner från fulltid till heltid. Jag kommer bäst till min rätt där jag kan ägna min tid åt att leta upp och skapa nya affärsmöjligheter för Fastator, kommenterar Joachim Kuylenstierna.

Knut Pousette, född 1972, har gedigen erfarenhet från tunga poster inom fastighetsbranschen, däribland i rollen som vd för fastighetskoncernen Kvalitena och genom styrelseuppdrag i bland annat noterade Stendörren Fastigheter AB och D Carnegie Co AB. Därtill har han mångårig erfarenhet från ideellt arbete inom skola , bland annat som styrelseordförande, stiftare och grundare av Campus Manilla liksom skolan Ebba Brahe.

– Jag ser fram emot att ta mig an rollen som vd för Fastator. Tillsammans med bolagets ledning, styrelse och medarbetare kommer min främsta prioritet vara att slutföra den påbörjade listbytesprocessen samtidigt som jag ser fortsatt goda möjligheter för tillväxt i både nya och befintliga innehavsbolag, säger Knut Pousette, tillträdande vd  för Fastator.

 

 

 


Visionsbild av ett våningsplan på Sveavägen 98 i Stockholm.

 

 

 

 

 

 

 

Sveavägen 98 fick en stor vakans efter att den tidigare hyresgästen avflyttat från tre helplan i fastigheten, som består av totalt fem våningar. Nu är två av våningsplanen uthyrda till Offerta Group.

Tillsammans med fastighetsägaren Federativs Förlagshus AB valde Savills att göra lokalerna stomrena och tillskapa nya yteffektiva och öppna kontorsytor. De ljusa och öppna ytorna blev helt rätt för Offerta Group som lämnar Kungsbron 1 och World Trade Center.

Offerta Group har haft Mirjam Adler på Affärslogistik som rådgivare.

– Det har varit en spännande process att få skapa nya möjligheter i denna 50-tals industrifastighet och hitta rätt hyresgäst för lokalerna. Nu hoppas vi gå i hamn med det sista våningsplanet också, säger Jessica Gräsberg, Head of Agency på Savills.

–  Att ha en part som hjälp oss i denna process har varit väldigt värdefullt, Mirjam har verkligen stöttat oss i det och Savills har varit väldigt tillmötesgående. Nu vi ser fram emot att växa in i dessa lokaler då vi är i en expansiv fas i företaget, säger Anna Bergius, vd för Offerta Group AB.

– Efter att ha sökt lokaler för Offertas räkning och funnit detta relativt unika projekt, med möjlighet att skapa något nytt i en gammal fastighet och bistått till avtalstecknande, börjar nu nästa resa, att planera och projektleda Offerta in i deras nya huvudkontor, säger Mirjam Adler, projektledare på Affärslogik Svenska AB.

 

 

 


Catena ska bygga om fastigheten Storheden 2:1 på Krossvägen 3 i Luleå till en terminal om totalt 4.198 kvm, bestående av 2.684 kvm kyllager och 704 kvm fryslager.

 

 

 

 

 

 

 

Catena bygger en ny logistikanläggning för Kyl- och Frysexpressen Nord på ett strategiskt logistikläge i Luleå, en investering om cirka 70 Mkr då Catena förvärvar fastigheten Storheden 2:1 av Pegasus Real Estate. På den drygt 19.200 kvm stora markarean i Luleå kommun kommer Catena att uppföra en terminal om totalt 4.198 kvm, bestående av 2.684 kvm kyllager och 704 kvm fryslager. Anläggningen certifieras enligt Miljöbyggnad Silver och på taket kommer en solcellsanläggning att installeras. Möjligheter finns även för framtida expansion.

Hyresgäst i anläggningen blir Kyl- och Frysexpressen Nord
som erbjuder kompletta logistiklösningar inom dagligvarusegmentet och har terminaler strategiskt utspridda i Norrlands största städer. Ett 10-årigt avtal har tecknats med Kyl- och Frysexpressen Nord vilket beräknas generera ett driftsöverskott om cirka 4,8 Mkr.

– Det här är en investering för en stabil aktör på ett utmärkt logistikläge i anslutning till de varuflöden och transportleder som försörjer Norrland. Projektet stärker Catenas position i landets norra delar ytterligare, säger Tobias Karlsson, regionchef Stockholm på Catena.

– Den nya terminalen kommer att ligga på en strategiskt viktig plats för vårt arbete med att förse hela Norrland med livsmedel. Extra glädjande för oss som är ett norrländskt logistikbolag är att terminalen innebär nya arbetstillfällen. Vi kommer att vara i behov av att rekrytera cirka tio personer, säger Jon Widell, vd för Kyl- och Frysexpressen Nord.

Byggnationen startar i januari 2021, Kyl- och Frysexpressen Nord planerar att flytta in under hösten 2021.

 

 

 


Logistik- och lagerfastigheten Varberg Bälgen 1 har en friköpt tomtareal om drygt 75.000 kvm och en uthyrningsbar yta om 25.248 kvm. På fastigheten finns ytterligare byggrätt inom ramen för befintlig detaljplan.

 

 

 

 

 

 

 

Fortinova Fastigheter har genom ett helägt dotterföretag ingått avtal med A1 Invest AB samt PAMN Red Holding AB om logistik- och lagerfastigheten Varberg Bälgen 1. Fastigheten förvärvas genom en bolagsaffär till ett fastighetsvärde om 157 Mkr. Köpeskillingen för aktierna uppgår till cirka 111 Mkr. Tillträde planeras den 15 januari 2021 och förvärvet planeras att finansieras genom egen kassa.

Fastigheten har en friköpt tomtareal om drygt 75.000 kvm och en uthyrningsbar yta om 25.248 kvm. På fastigheten finns ytterligare byggrätt inom ramen för befintlig detaljplan. Nilson Group AB, som är Skandinaviens ledande skokoncern, har sitt huvudkontor i fastigheten. Hyresavtalet är ett ”triple-net”-avtal med en kvarvarande hyresavtalstid om 12 år. Hyresvärdet är 12,2 Mkr med ett bedömt driftnetto om 10,5 Mkr.

Fastigheten har ett starkt läge i Nedregårdens Industriområde, endast cirka 2 km från E6. Nedregårdens Industriområde är beläget cirka 3 km nordost om centrala Varberg och i närområdet finns ett antal stora företagsetableringar. Transportmöjligheterna är mycket goda tack vare närhet till såväl E6 som järnvägsstationen och Varbergs Hamn.

– Vi är glada över att vi har fått möjlighet att förvärva denna fina fastighet och vi ser fram emot ett bra samarbete och framtida gemensamma utvecklingsmöjligheter med NilsonGroup, säger Anders Valdemarsson, vice vd för Fortinova Fastigheter.


 

 

 


År 2013 startade bygget av vad som kommit att förvandla ett tidigare slitet tekniskt förråd i Alingsås till Bolltorps handelsområde.

 

 

 

 

 

 

 

Svenska Handelsfastigheter förvärvar Bolltorps handelsområde i Alingsås för en köpeskilling om drygt 240 Mkr. Fastigheten är fullt uthyrd och omfattar cirka 14 000 kvm butiksyta samt drygt 37.300 kvm mark. Hyresgäster är Coop, Dollarstore, Lager 157, Rusta, ÖoB och Jysk. Advokatfirman Glimstedt har biträtt Svenska Handelsfastigheter medan Advokatfirman Alf Lindqvist varit legal rådgivare för Ekström Fastigheter där CBRE agerade säljrådgivare.

År 2013 startade bygget av vad som kommit att förvandla ett tidigare slitet tekniskt förråd i Alingsås till Bolltorps handelsområde. År 2020 visar nu Ekströms Fastigheter stolt upp en av Västsveriges starkaste handelsdestinationer, där flertalet av landets ledande aktörer inom lågpris- och volymhandel finns representerade. Ekströms har valt att i samband härmed låta ansvaret för den fortsatta förvaltningen och utvecklingen av området övertas av Svenska Handelsfastigheter.

– Med Svenska Handelsfastigheter som köpare hamnar Bolltorps handelsområde i goda händer. De besitter hög kompetens inom detta verksamhetssegment och har kunskap, ambition och kraft att på ett seriöst sätt förvalta och fortsätta utvecklingen av handelsområdet, säger PA Ekström, vd för säljarbolaget Ekström Fastigheter i Alingsås AB.

– Jag vill passa på att tacka alla samarbetspartners, hyresgäster och kunder för gott samarbete under de här åren. Det har verkligen varit en fantastiskt rolig och utmanande resa under vilken vi har haft bygg- och utvecklingsprojekt igång i stort sett hela tiden sedan vi köpte fastigheten 2014, tillägger PA Ekström som hälsar den nye ägaren välkommen och önskar lycka till.

– Vi är glada och stolta över att ha fått förtroende att överta förvaltningen av handelsområdet. Genom förvärvet stärker vi samtidigt samarbetet med hyresgästerna då vi i samtliga fall redan har dem som hyresgäster på andra orter. Bolltorps handelsområde har ett bra läge och vi ser potential för fortsatt utveckling, säger Jöran Rydberg, affärsutvecklare vid Svenska Handelsfastigheter.

Affären sker i form av en bolagsöverlåtelse. Genom förvärvet adderas Alingsås till de orter där Svenska Handelsfastigheter är verksamt och totalt är bolaget därmed representerat i 65 kommuner.

 

 

 


Pär Thomaeus, grundare av och vd för Sveaviken Bostad.

 

 

 

 

 

 

 

Sveaviken Bostad AB har fått en markanvisning i Hässelby och bolaget planerar för cirka 100 lägenheter. Beslutet togs i Stockholm stads exploateringsnämnd torsdagen den 17 december.

Markanvisningen sker inom fastigheten Grimsta 1:2 i Hässelby gård. Fastigheten ligger utmed Maltesholmsvägen. Priset för marken är satt till 7.200 kr/kvm ljus BTA och tänkt exploatering är 6.000 kvm BTA. Byggstart planeras till 2023.

– Vi ser fram emot att jobba tillsammans med Stockholms stad med den nya detaljplanen för området. Vi är glada över att kunna tillföra en byggnation som kan bidra till att skapa en gata med stadsmässiga kvaliteter Vi är också glada över att inom en snar framtid kunna erbjuda Hässelbyborna nya klimat- och kvadratsmarta bostäder med hög standard och en tilltalande arkitektur. Vi vill rikta ett särskilt tack till Nina Gustafsson som varit avgörande för markanvisningens förvekligande. Tack även till arkitektbyrån Jägnefält Milton för ett väl utfört förslag, säger Pär Thomaeus, grundare av och vd för Sveaviken Bostad.
fredag, 18 december 2020 14:49

Genova bygger 300 hyresbostäder i Knivsta

 

 

 


I ett joint venture med Redito byggstartar Genova cirka 300 hyresbostäder vid tågstationen i Knivsta. Foto: Kod Arkitekter

 

 

 

 

 

 

 

Genova har startat projekt Segerdal beläget i centrala Knivsta, granne med kommunhuset och i direkt anslutning till tågstationen. Projektet avser nyproduktion av cirka 300 hyresbostäder med en uthyrningsbar yta om cirka 17.000 kvm. Byggnaderna kommer att miljöcertifieras och första inflyttning beräknas ske vid årsskiftet 2022/2023. Projektet genomförs som ett joint venture tillsammans med Redito.

– Nu påbörjar vi Genovas andra projekt med nyproduktion av hyresbostäder i Knivsta, även detta med planerad miljöcertifiering. Genova har ett tydligt fokus på utveckling av hållbara hyresbostäder som tillsammans med samhällsfastigheter på sikt kommer att utgöra en betydande del av vårt fastighetsbestånd, kommenterar Michael Moschewitz, vd för Genova.

Genova Property Group AB äger, förvaltar och utvecklar fastigheter med fokus på Storstockholm och Uppsala. Per den 30 september 2020 ägde bolaget fastigheter till ett värde om cirka 5,2 Mdr kr och en uthyrbar yta om cirka 187.000 kvm samt innehade 5.777 bostadsbyggrätter. Genovas preferensaktier och stamaktier är sedan den 12 juni respektive 30 juni 2020 upptagna till handel på Nasdaq Stockholm.