25 juni 2024

Redaktionen

 

 

 


Skanska bygger kontor om 46.300 kvm i London åt British Land.


 

 

 

 

 

 

 


Skanska har tecknat ett kontrakt med British Land PLC om att bygga på Blossom Street i London. Kontraktet är värt 180 miljoner pund, cirka 2 Mdr kr, vilket kommer att inkluderas i orderingången för Europa för det fjärde kvartalet 2020.

Skanska kommer att bygga på Blossom Street cirka 46.300 kvm lokaler för kontor, detaljhandel, allmänna lokaler och bostäder. Skanska ska även ansvara för installationer i projektet.

Målet är att miljöcertifiera byggnaden enligt BREEAM, nivå Excellent.

Byggnadsarbetena påbörjas i början på 2021 och planeras att slutföras i augusti 2023.

Skanska är ett av de ledande projektutvecklings- och byggföretagen i Europa. Utanför Norden har företaget verksamhet inom husbyggnad samt infrastrukturbyggande i Polen, Tjeckien & Slovakien samt i Storbritannien. Skanska utvecklar kommersiella fastigheter på utvalda hemmamarknader i Polen, Tjeckien, Rumänien och Ungern, medan bostadsutvecklingen är aktiv i Polen, Tjeckien samt i Storbritannien med BoKloks koncept. Skanska omsatte 33 miljarder kronor under 2019 och hade cirka 11.700 anställda i sina europeiska verksamheter utanför Norden.

 

 

 


Jurn Hoeksema ersätter Lars-Åke Tollemark som ny vd för Unibail-Rodamco-Westfield Norden.


 

 

 

 

 

 

 

Unibail-Rodamco-Westfield Norden meddelar att bolaget gör ett vd-byte i början av nästa år. Från och med den 1 januari tillträder Jurn Hoeksema som ny Managing Director. Jurn Hoeksema har en lång och bred erfarenhet inom fastighetsbranschen och han har de senaste två åren arbetat inom URW-koncernen som Director of Operations Europe.

Det franskägda fastighetsbolaget Unibail-Rodamco-Westfield annonserar idag att Jurn Hoeksema tillträder som ny vd för Norden, från och med den 1 januari. Jurn Hoeksema kommer ursprungligen från Holland, men har bott i Stockholm i sex år och han är bekant med den lokala marknaden. Han har tidigare arbetat som COO på Citycon och han har en lång och bred erfarenhet av att arbeta inom fastighetsbranschen.

– Jag känner mig hedrad att inta rollen som vd för Unibail-Rodamco-Westfield Norden. Med min kombinerade erfarenhet från fastighetsbranschen, retail samt från många år av arbete utomlands, hoppas jag kunna tillföra ett internationellt perspektiv och flertalet idéer om hur vi tillsammans som team ska kunna fortsätta att utmana branschen, och fortsätta erbjuda de bästa destinationerna för våra besökare, säger Jurn Hoeksema.

– Efter tio år i rollen som vd för Unibail-Rodamco-Westfield Norden, och efter att ha hanterat den allra mest kritiska corona-situationen, känns det som helt rätt timing att lämna över posten. Jag är väldigt glad över att det är just Jurn Hoeksema som tar över och jag är övertygad om att han är helt rätt person för att fortsätta leda teamet, utmana branschen och driva bolaget vidare härifrån, säger Lars-Åke Tollemark, avgående vd.

Lars-Åke Tollemark går vidare inom URW-koncernen och tillträder rollen som Senior Advisor. Han kommer främst att arbeta med rådgivning och strategisk stöttning kring utveckling, förhandling och Public Affairs. Det nya kontraktet sträcker sig åtminstone till april 2023. Lars-Åke Tollemark kliver av vd-rollen den sista december 2020, varpå överlämning och interna förberedelser äger rum under januari månad 2021.

 

 

 


Qualtrics Tower, känd som 2 + U, är en kontorsbyggnad om 65.000 kvm, i centrala Seattle, Washington. Det 150 meter höga tornet i 38 våningar ligger på 2nd Avenue och University Street. Byggnaden blev färdigställd under det tredje kvartalet 2019. Den största kontorshyresgästen är mjukvaruföretaget Qualtrics, som har givit namn åt byggnaden.

 


 

 

 

 

 

 

 


Skanska säljer en 95-procentig ägarandel i kontorsfastigheten 2 + U i Seattle, Washington, USA, till ett rekordbelopp om 669 miljoner dollar, cirka 5,53 Mdr kr, till den sydkoreanska finanskoncernen Hana Alternative Asset Management, tillsammans med Hana Financial Group. Transaktionen kommer att bokföras av Skanska USA Commercial Development under fjärde kvartalet 2020. Hana kommer omgående ta över och påbörja verksamhet av kontorsfastigheten 2+U.

2 + U består av en byggnad på 65.000 kvm i Seattles Central Business District och en 2.200 kvm stor yta i gatuplan känd som Urban Village, med lokal detaljhandel och kulturutbud. Tornbyggnaden i 38 våningar är 150 meter hög. Kontorshyresgäster inkluderar mjukvaruföretaget Qualtrics som är den största hyresgästen som givit namn åt byggnaden. Andra större hyresgäster i 2–U är Indeed.com, Dropbox Inc. och Spaces.

Byggandet av 2 + U påbörjades under andra kvartalet 2017. Både exteriör och grundläggande interiör slutfördes under tredje kvartalet 2019. Sedan dess har kontinuerliga hyresgästanpassningar gjorts. Ett arbete som kommer att fortsätta varefter hyresgästerna flyttar in.
måndag, 21 december 2020 17:14

Fojab hyr av Stena i Trikåfabriken, Malmö

 

 

 


Stena Fastigheter låter Trikåfabriken, fastigheten Bilden 10, genomgå en omfattande renovering och ombyggnad. Lokalarea för renoveringen är cirka 4.850 kvm LOA. Trikåfabriken ligger på Monbijougatan 13-17, Friisgatan 28-30 och Helsingborgsgatan 15-17, i Möllevången, Malmö.

 


 

 

 

 

 

 

 

Fojab har tecknat ett avtal med Stena Fastigheter om att hyra kontorslokaler i den befintliga fastigheten Trikåfabriken på Möllevången i Malmö. En inspirerande och kreativ miljö med möjlighet att skapa hållbar arkitektur med stark karaktär och identitet har varit vägledande i valet av de nya lokalerna. Fastigheten kommer att genomgå en omfattande renovering och ombyggnad.

Det har under en längre tid pågått en lokalprocess där Fojab sökt ny lokal för Malmökontoret med syfte att ta företaget vidare till nästa steg i utvecklingen av arkitektur och varumärke.

– Vi är jätteglada över möjligheten att skapa vårt framtida kontor i Stenas fastighet. Våra nya lokaler utformas med fokus på att skapa en inspirerande och kreativ miljö där vi kommer utveckla vårt arbetssätt och skapa en plats där medarbetare, beställare och samarbetspartners trivs. Vi ser fram emot att i kommande uppdrag fortsätta leverera arkitektur som tar utgångspunkt i starka idéer med målet att stärka våra beställares affär, säger Daniel Nord, vd för Fojab.

Trikåfabriken är en byggnad med spännande arkitektur som vi kommer att bevara och förädla i så hög utsträckning som möjligt. Fojab kommer ansvara för utformning och gestaltning i samband med utveckling och ombyggnad av hela fastigheten. Området runt Bergsgatan/Friisgatan är i en spännande utveckling med många kreativa näringar. Vi på Fojab kommer tillsammans med Stena vara med och driva den utvecklingen.

– Att flytta till den här delen av Malmö känns helt rätt. Det finns en framåtanda och innovationskraft i hela stadsdelen och jag är övertygad om att lokalerna kommer att bidra till fortsatta framgångar. Platsen erbjuder också mycket bra kommunikationer samt närhet till service och kultur. Vi ser det som viktiga delar i ett hållbart arbetsliv, fortsätter Carl Kylberg, kontorschef på Fojab i Malmö och Helsingborg.

– Vi ser fram emot ett långsiktigt samarbete och är väldigt glada över att FOJAB valt vår fastighet för sitt nya kontor i Malmö. Byggnaden har en spännande historia på ett attraktivt läge och jag är övertygad om att FOJAB tillsammans med oss kommer att skapa ett hållbart kontor, som många kan ta del av, säger Unni Sollbe, vd för Stena Fastigheter i Malmö.

FOJABs nuvarande kontor ligger i Dockan i Malmö. Inflyttning i de nya lokalerna beräknas ske i årsskiftet 2021/2022.

 

 

 


Fastigheten Kasernen 8 ligger i direkt anslutning till Hagaparken i Solna. Vårdaktören Aleris är långsiktig hyresgäst.

 

 

 

 

 

 


Alecta köper Kasernen 8 av Praktikertjänst Fastigheter AB för 714 Mkr. Fastigheten omfattar cirka 7.100 kvm.

 

 

 



Alecta Fastigheter köper fastigheten Kasernen 8 som ligger i direkt anslutning till Hagaparken i Solna. Vårdaktören Aleris är långsiktig hyresgäst som bedriver högkvalitativ vård i fastigheten.

Den förvärvade fastigheten är cirka 7.100 kvm och det underliggande fastighetsvärdet i transaktionen uppgår till 714 Mkr. Kasernen 8 är fullt uthyrd till Aleris på ett långt hyresavtal. Här bedriver Aleris högkvalitativ vård i ett av Sveriges modernaste rehabiliteringscenter för ryggmärgsskadade-, stroke-, MS- och ortoped/kirurgpatienter.

– Vi är fantastiskt glada över att få möjligheten att förvärva den här unika fastigheten. Verksamheten som utövas på platsen har ett så viktigt syfte då människor ges möjlighet till rehabilitering i en fantastisk miljö. Förvärvet ligger i linje med vår strategi och inriktning, både vad gäller fastighetsslag och läge, säger Johanna Boltzius, transaktionschef för Alecta Fastigheter.

Säljare är Praktikertjänst Fastigheter AB och fastigheten beräknas tillträdas tidigast 1 februari 2021, den exakta tidpunkten är beroende av pågående fastighetsbildning.

Alecta Fastigheter AB, ett helägt dotterbolag till Alecta, är under uppbyggnad. Initialt kommer bolaget att äga och förvalta fastigheter till ett värde av 45 miljarder svenska kronor. Målet är att bolaget ska växa genom både förvärv och utveckling, i kombination med aktiv förvaltning och stort kund- och hållbarhetsfokus.

Andelen fastigheter i Alectas portfölj ska öka de närmaste fem åren, vilket innebär nya investeringar i svenska och utländska fastigheter på cirka 50 miljarder svenska kronor. Investeringstakten är beroende av om Alecta hittar möjligheter som möter de avkastningskrav som finns på investeringarna.




måndag, 21 december 2020 16:46

Skanska renoverar regeringsbyggnaden i Oslo

 

 

 


Anders Behring Breivik utförde ensam terrorattentaten i Norge 2011, då 8 dog i bombningarna vid regeringsbyggnaden i Oslo och 69 dog på Utøya. Efter bombdådet mot regeringsbyggnaden i Oslo har cirka 400 ton byggmaterial och asbestavfall förts bort från kvarteret under en period om ett år.

 

 

 

 

 

 

 

Skanska har tecknat avtal med Statsbygg, den norska regeringens byggnadskommissionär, fastighetsförvaltare och utvecklare, för renovering av regeringsbyggnaden i Oslo. Kontraktet är värt 1,12 miljarder NOK, cirka 1,1 Mdr kr, vilket inkluderas i den nordiska orderingången för fjärde kvartalet 2020.

Renoveringen av regeringsbyggnaden, känd som Høyblokken, är en del av ett antal renoverings- och nybyggnadsprojekt som ingår i återuppbyggnaden av regeringskvarteret i centrala Oslo. Høyblokken var en av de byggnader som drabbades av omfattande skador i terrorattacken den 22 juli 2011. Byggnaden kommer att renoveras för att ge ett säkert och funktionellt kontor för nästan 500 personer.

Totalt kommer 17.000 kvm att renoveras och byggas om. Arbetet förväntas starta i januari 2021 och byggnaden kommer att stå färdig 2023.

Byggnaden uppfördes ursprungligen av Skanska Norge, då känt som Ingeniør F. Selmer, i slutet av 1950-talet. Den genomgick omfattande renoveringar på 1990-talet och återigen var det Skanska som fick kontraktet.

Skanska omsatte cirka 70 Mdr kr i sin nordiska verksamhet och hade drygt 15.200 anställda under 2019.

måndag, 21 december 2020 16:14

NCC byggstartar Papirøen i Köpenhamn

 

 

 


På Papirøen i centrala Köpenhamn byggs nu bostäder, lokaler och hotell. Illustration: COBE Arkitekter

 

 

 

 

 

 


NCC har nu skapat en byggarbetsplats på Christianshavn i Köpenhamn för att genomföra det komplexa projektet med hotell, bostäder och företag. I bakgrunden syns Operan och Amaliehaven.

 

 

 

 

 

 

 



NCC kan nu påbörja det stora bygget av Papirøen för Udviklingsselskabet CØ P/S. Bakom företaget står Danica Ejendomsselskab (50 procent), Unionkul Ejendomme (37,5 procent) och Nordkranen (12,5 procent).
De sista detaljerna i det stora projektet Papirøen är på plats och byggandet kan nu påbörjas.

NCC har nu skapat en byggarbetsplats på Christianshavn i Köpenhamn för att genomföra det komplexa projektet med hotell, bostäder och företag.

– Vi har sett fram emot denna dag, när vi verkligen kan börja förverkliga detta spännande projekt, säger Palle Bjerre Rasmussen, chef för NCC Building Nordics i Danmark.

Palle Bjerre Rasmussen betonar att det är ett projekt med många olika inslag och detaljer som måste genomföras samtidigt på begränsat utrymme för byggaktivitet och med trånga förhållanden mitt i staden.

– Så vi drar nytta av hela vår erfarenhet av planering, logistik och professionell kompetens, och vi ser fram emot att sätta detta vidare i vårt konstruktiva samarbete med kund, konsulter och arkitekt, säger Palle Bjerre Rasmussen.

NCC har nu löst den logistiska utmaningen att etablera en byggarbetsplats på en ö mitt i Köpenhamn

Ordern tillkännagavs 2019. I samband med byggstarten under fjärde kvartalet 2020 kommer ordervärdet att vara cirka 1,2 miljarder danska kronor.

Fakta Papirøen i Köpenhamn
1. Bostadsrätter om  20.250 kvm. 2. Lokaler om 7.000 kvm. 3. Hyresrätter om 6.750 kvm. 4. Hotel om 6.000 kvm 5. Arkitekt: COBE.


 

 

 


Skanska köper mark med goda förbindelser till transport- och pendlingsnavet Pasila station (bilden) och till Helsingfors centrum. Detaljplanen för området omfattar 43.100 kvm med byggrätter avsett för 600-700 bostäder som kommer att uppföras där det idag finns TV-studior som används av finska MTV3.

 

 

 

 

 

 

 

Skanska har förvärvat 18.000 kvm mark i regionen Pasila i Helsingfors. Säljare är NV Property Fund I och förvärvet uppgår till EUR 49M, cirka 495 Mkr.

Området har ett utmärkt läge med goda förbindelser till transport- och pendlingsnavet Pasila station och till stadens centrum. Det finns också direkt tillgång till rekreationsområdet Helsingfors centralpark.

Detaljplanen omfattar 43.100 kvm med byggrätter avsett för 600-700 bostäder som kommer att uppföras där det idag finns TV-studior som används av finska MTV3.

Byggandet av de första bostadshusen beräknas börja år 2023 och området beräknas vara färdigt i sin helhet i början av 2030-talet. Markförvärvet är det största Skanska hittills har gjort i Finland.

 

 

 

 


 

 

 

 





Rekryteringarna av Carolina Lindberg (bilden t v) som fastighetsförvaltare samt Ulrika Klingberg Ekman (bilden t h) som uthyrare av kommersiella lokaler, innebär att Bonnier Fastigheter förstärker organisationen i Uppsala,

– Vi ser fram mot att bli ett större team i Uppsala och tillsammans med Carolina och Ulrika fortsätta vår långsiktiga satsning i Uppsala, säger Lars Skoglund, marknadsområdeschef för Bonnier Fastigheter Uppsala.

Bonnier Fastigheters satsning i Uppsala är långsiktig och ambitionen är att utvecklas till ett av de ledande fastighetsbolagen i Uppsala. Bolaget etablerade sig i Uppsala 2018 genom förvärvet av de välkända kontorsfastigheterna Stationsgallerian och Muninhuset. Under 2020 har tillväxten fortsatt med förvärvet av kvarteret Cykelfabriken samt projektstart av Munin NXT – ett helt nytt kontorshus i bästa läge.

Carolina Lindberg har anställts som fastighetsförvaltare och kommer till en början att vara ansvarig för kvarteret Cykelfabriken. Hon kommer närmast från en tjänst som fastighetsförvaltare på Region Uppsala där hon har förvaltat en del av Akademiska sjukhuset. Dessförinnan arbetade hon som uthyrare på Uppsalahem.

Ulrika Klingberg Ekman har anställts som uthyrare inom kommersiell uthyrning. Hon har flerårig erfarenhet från fastighetsbranschen och kommer närmast från Mäklarhuset Uppsala Kommersiella där hon de senaste 5 åren förmedlat kommersiella lokaler i Uppsala med omnejd.


måndag, 21 december 2020 12:34

Skanska bygger hyreshus för Citycon i Esbo

 

 

 


Skanska kommer att uppföra 275 lägenheter åt Cityccn i fyra byggnader med 4–14 våningar i den nordvästra änden av Lippulaiva i Esbo, utanför Helsingsfors. Produktionen påbörjas våren 2021 och den kommer att vara färdigställd i slutet av 2022 och i början av 2023.

 


 

 

 

 

 

 

 

Skanska har tecknat avtal med Citycon Oyj om att bygga hyreslägenheter i Esbo, utanför Helsingfors. Kontraktet är värt 39 MEUR, cirka 395 Mkr, vilket kommer att inkluderas i orderingången för Norden för det fjärde kvartalet 2020.

Projektet omfattar 275 lägenheter i fyra separata byggnader med en total yta på cirka 12.800 kvm. Byggnaderna kommer att värmas upp med geotermisk energi och solpaneler. vilket bidrar till att generera en del av den el som används av fastigheten.

Byggnaderna uppförs intill köpcentret Lippulaiva som för närvarande byggs av Skanska. Skanska har tidigare byggt ett flertal köpcentra för Citycon i Finland.

De 275 lägenheterna kommer att uppföras i fyra byggnader med 4–14 våningar i den nordvästra änden av Lippulaiva ovanför bussterminalen. Produktionen påbörjas våren 2021 och den kommer att vara färdigställd i slutet av 2022 och i början av 2023. Produktionen är ett steg Citycons strävan att växa med sin bostadsverksamhet. Totalt kommer åtta bostadsbyggander, inklusive 550 nya lägenheter, att byggas på platsen. Det preliminära avtalet om försäljning av bostäder tecknades med Hausia den 2 december 2020..

– Vi valde Skanska som vår partner på grundval av de mottagna anbuden och vi är övertygade om att när vi väljer samma byggföretag för både köpcentret och bostäderna kommer att minimera riskerna under produktionen samt försäkra oss den genomförs med samma höga kvalitet, säger Risto Seppo, fastighetsutvecklingschef på Citycon.

– Jag är mycket glad över att vårt samarbete med Citycon även fortsätter med bostadshus. I produktioen använder vi på Skanskas kompetens , allt från design och upphandling till konstruktion, säger Jorma Seppä, distriktschef på Skanska.