25 juni 2024

Redaktionen

 

 

 


Gladsheim köper i Skärblacka strax utanför Norrköping totalt 135 lägenheter fördelade på sex fastigheter med en total yta om 10.327 kvm.


 

 

 

 

 

 

 







Gladsheim Fastigheter tillträde under den 22 december 2020 ett bostadsbestånd i Skärblacka strax utanför Norrköping. Med förvärvet uppgår Gladsheims bestånd till över 1.000 lägenheter med ett fastighetsvärde överstigande en miljard kronor. Det förvärvade beståndet består av 135 lägenheter fördelade på sex fastigheter och den totala ytan uppgår till 10.327 kvm. Förvärvet sker i bolagsform med ett underliggande fastighetsvärde på 101,5 Mkr och med en direktavkastning på 5,0 procent. Säljare är KSST Group AB.

– Med förvärvet uppgår Gladsheims fastighetsvärde till över en miljard. Ett viktigt steg i Gladsheims tillväxtresa,  inleder David Dahlgren, vd för Gladsheim.

– Beståndet är Gladsheims första förvärv i regionen och en start på ett framtida förvaltningskluster i Norrköping och Linköping med omnejd. Vi ser fram emot att utöka vår närvaro i ytterligare en stark region, fortsätter David Dahlgren.

Skärblacka är en attraktiv ort med ett starkt geografiskt strategiskt läge. Orten har god tillgång till kommunikation och närhet till Norrköping med ett avstånd på endast 18 minuter med bil. Skärblacka är en av Norrköpings kommuns största tätorter. Skärblacka har ett levande närområde med livsmedelsbutik, apotek, bibliotek och restauranger. Det finns även ett flertal förskolor och grundskolor i Skärblacka.  

– Fastigheterna har just de egenskaper Gladsheim söker, med bästa läge i stan och goda möjligheter för oss att utveckla fastigheterna. Genom vår renoveringsmetodik och fokus på en trevlig boendemiljö kommer Gladsheim också kunna erbjuda attraktiva lägenheter med nyproduktionsstandard till en rimlig månadskostnad, avslutar David Dahlgren.

– Gladsheim fortsätter att växa med attraktiva bostäder i starka regioner. Med en återhållsam belåning och starka kassaflöden står Gladsheim väl rustade och att gå in i det nya året med ett bestånd om över 1000 lägenheter ska bli fantastiskt roligt, kommenterar Fredrik Gynnerstedt, CFO på Gladsheim.

Gladsheims rådgivare i förvärvet var Setterwalls Advokatbyrå och Amblin. Säljarens rådgivare var Nordier Property Advisors och Glimstedt Advokatbyrå.

 

 

 


I försäljningen från ÅB Kodit Ky till M&G European Property Fund ingick ett kvarter bostäder i stadsdelen Pasila i Helsingfors.


 

 

 

 

 

 

 






YIT: s och Ålandsbankens joint venture ÅB Kodit Ky säljer sina bostadsbestånd till en brittisk fond som heter M&G European Property Fund. Catella har varit rådgivare i affären. För 148,5 MEUR, nära 1,5 Mdr kr, förvärvar M&G European Property Fund en portfölj med totalt 630 lägenheter, omfattande 28.000 kvm. YIT kommer tillkännage resultatet för försäljningen under 2020/2021.

De sålda fastigheterna ligger i huvudsak i Helsingforsregionen, men även i Åbo, Tammerfors och Tavastehus.

– Den inhemska bostadsprodukten är för närvarande beroende av global efterfrågan. Med en räntenivån om noll procent söker investerare globalt stabila kassaflödesmål. För närvarande är investeringar i större städer mycket lämpliga för många investerare. Fördelar med Finland inkluderar euron och bra lagstiftning. ÅB Kodit Ky bestämde sig för att dra nytta av situationen och sälja sin bostadsportfölj till den engelska ansedda fonden M&G European Property Fund, som var intresserad av att komma in på den finska marknaden för bostadsinvesteringar, säger fastighetsförvaltaren Antti Valkama och portföljförvaltaren Thomas Castrén på Ålandsbankens fondförvaltningsbolag.

Segmentet Partnership Properties kommer att investera intäkterna från försäljningen i  gemensamma investeringsprojekt för att skapa mer tillväxt för företaget.

YIT och Ålandsbankens joint venture, som investerar i hyresbostäder, grundades i september 2019. YITs aktieinnehav i den gemensamma investeringen var 40 procent och Ålandsbankens aktieinnehav var 60 procent.



tisdag, 22 december 2020 17:17

Tyska CapRate premiärköper i Malmö

 

 

 


Caprate förvärvar det stora projektet Katrinelund Centrum i Malmö där bolaget planerar att bygga cirka 700 lägenheter och för att investera 700 till 800 Mkr innan projektet är fullt färdigställt.


 

 

 

 

 

 

 




Angermann har agerat rådgivare åt obligationsägarna i projektet Katrinelund Centrum där det tyska bolaget CapRate etablerar sig i Norden genom sitt förvärv. Totala investeringen uppgår till mellan 700 och 800 Mkr  och innebär en påbyggnad med fem våningar bostäder på befintlig fastighet.

CapRate är ett tyskt fastighetsutvecklingsbolag med huvudkontor i Berlin som består av ett antal partners med erfarenhet av fastighetsutveckling runt om i Europa. Bolaget expanderar och öppnar upp ett kontor i Köpenhamn/Malmö och förvärvar det stora projektet Katrinelund Centrum i Malmö.

CapRate planerar att bygga uppåt 700 lägenheter och kommer att investera 700 till 800 Mkr innan projektet är fullt färdigställt. En ny detaljplan för fastigheten har vunnit laga kraft vilket innebär en påbyggnad med 5 våningsplan för bostäder ovanför köpcentret.

– För CapRate är det ett spännande projekt där vi kommer skapa ett stort antal nya bostäder, framförallt för Malmös unga befolkning. Detta i kombination med möjlighet att utveckla centret till att bli en ny typ av mötesplats med bostäder, aktiviteter, handel, sport och restauranger tror vi är framtidens koncept, säger Peter Schunk, styrelseordförande för CapRate.

– Angermann har strukturerat arbetat med att hitta en köpare till projektet där framförallt stort intresse har kommit från internationella investerare med erfarenhet från liknande projekt runt om i Europa där boende och köpcentrum, samhällsservice, och aktiviteter integreras på ett attraktivt sätt, säger Claes Virgin, Managing Partner på transaktionsrådgivningsfirman Angermann.

Det sker stor utveckling i Norra Sorgenfri som är ett av Malmös mest centrala och största utvecklingsområde med cirka tio nya bostadskvarter. Investeringen är ett stort tillskott för området och påverkar stadsbilden positivt.

– Vi är mycket glada att vi kan locka en ny utländsk investerare till Norden som sett de positiva möjligheterna som finns här genom detta unika projekt, tillägger Claes Virgin.


tisdag, 22 december 2020 17:05

Fabege utökar koncernledningen

 

 

 


Nya i Fabeges koncernledning är från vänster: Gunilla Cornell, Charlotte Liliegren och Elisabet Olin.


 

 

 

 

 

 

 


Under året har Fabeges chef för stads- och fastighetsutveckling, HR-chefen samt Kommunikationschefen varit adjungerade medlemmar av koncernledningen. Nu permanentas deras roller och Fabeges koncernledning består från och med den 1 januari av totalt nio medlemmar.

Sedan tidigare består koncernledningen av Stefan Dahlbo (vd), Åsa Bergström (vice vd), Klaus Hansen Vikström (extern vice vd), Anders Borggren, Klas Holmgren och Charlotta Liljefors Rosell. Koncernledningen kompletteras nu med Charlotte Liliegren, chef stads- och fastighetsutveckling, Gunilla Cornell, HR-chef samt Elisabet Olin, kommunikationschef.

De tre som nu utses till att vara ordinarie i koncernledningen har alla arbetat på Fabege under många år och de har gedigna erfarenheter för sina respektive roller. De har också varit viktiga för att vi nått vår nuvarande position och har centrala roller för vår framtida utveckling. Jag är glad över den kompetens och drivkraft som vi har i koncernledningen, säger Stefan Dahlbo, vd och koncernchef för Fabege.

Gunilla Cornell, har varit anställd som HR chef i Fabege sedan år 2011 och i bolaget som konsult sedan år 2008. Hon har tidigare arbetat som konsult inom verksamhetsutveckling, management och projektledning, både som egen och på Tietoenator.

Charlotte Liliegren, har varit anställd i Fabege sedan år 2006. Hon har arbetet inom uthyrning, förvaltning och sedan år 2013 som chef för stads- och fastighetsutveckling. Hon har dessförinnan arbetat på Tornet AB, Stena Fastigheter AB samt Drott AB i roller som uthyrare, affärsutvecklare samt analytiker.

Elisabet Olin, har varit anställd som kommunikationschef, med ansvar för extern och intern kommunikation, i Fabege sedan år 2013. Hon hade tidigare en liknande befattning på Billerud sedan år 2001.

Nya i Fabeges koncernledning är från vänster: Gunilla Cornell, Charlotte Liliegren och Elisabet Olin.

 

 

 


Hebas 64 hyresrätter uppförs i Åby ängar, 400 meter från Vallentuna centrum där Roslagsbanan stannar.



Hebas äldreboende med 60 bostäder uppförs med solcellsanläggning, växthus, fontän och rehab.

 

 





Heba Fastighets AB har tecknat avtal med Vallentuna Utvecklings AB, ett samägt bolag mellan Åke Sundvall och Hemgården, gällande förvärv av ett äldreboende med 60 lägenheter samt 64 hyresrätter i Åby ängar, Vallentuna. Köpeskillingen uppgår till cirka 78 Mkr med ett underliggande fastighetsvärde om 403 Mkr. Tillträde planeras till juni 2021.

– Att Heba etablerar sig i Vallentuna känns helt rätt. Och att vi förvärvar ytterligare ett äldreboende ligger i linje med strategin för hur vi ska växa. Läget är attraktivt med närhet till bra service, goda kommunikationer och vacker natur. Här finns förutsättningar att skapa en god livsmiljö för olika faser i livet, säger Patrik Emanuelsson, vd för Heba.

Fastigheterna ligger i Åby ängar, 400 meter från Vallentuna centrum där Roslagsbanan stannar. Området är modernt med det småskaliga samhällets alla fördelar inom räckhåll. Äldreboendet uppförs med solcellsanläggning, växthus, fontän och rehab. Gården erbjuder en lugn, grön utemiljö med flera uteplatser och möjlighet till lättare träning. Huset disponerar även en stor takterrass med växthus.

Äldreboendet kommer att drivas av omsorgsföretaget Humana.

Hyresbostäderna har en inbäddad lummig gård i söderläge med naturliga mötesplatser. I kombination med husets varma färgskala skapas en varm och trygg miljö med känsla av småstad och hemtrevnad. Inredningen kännetecknas av tidlösa material som åldras med värdighet.

Fastigheterna uppförs på entreprenad av Åke Sundvall Byggnads AB. Tillträde sker efter färdigställandet i juni 2021.
tisdag, 22 december 2020 16:32

Heba tillträder Opalen i Täby park

 

 

 


Hebas fastighet Opalen i Täby park omfattar 142 hyresrätter.


 

 

 

 

 

 

 


Heba tillträder nu den sedan tidigare förvärvade fastigheten Opalen i Täby park. Husen med 142 hyresrätter har färdigställts under hösten och inflyttning har skett i etapper.

– Heba har ansvarat för uthyrningen som gått snabbt. Lägenheterna är trivsamma och läget nära Täby centrum och Roslagsbanans station Galoppfältet är attraktivt. Att husen är miljöcertifierade enligt modellen Skanska Hållbar Hyresbostad, motsvarande miljöbyggnad Silver, är viktigt för oss. Det går i linje med vår strävan att minimera miljöpåverkan i allt vi gör, säger Patrik Emanuelsson, vd för Heba.

Täby park är en helt ny stadsdel med fokus på ett hållbart liv i stadsmiljö där höga mål har satts vad gäller hållbarhet och miljöaspekter. Området kommer fortsätta växa efter Hebas tillträde. Här planeras för 6.000 bostäder och 5.000 arbetsplatser.

Lägenheterna i Opalen är ettor till fyror, fördelade på fyra olika hus som ligger väl integrerade i området. Till varje lägenhet hör balkong eller uteplats.

Heba förvärvade fastigheten som ett projekt 2018 från tidigare ägaren Skanska Hyresbostäder som färdigställt byggprojektet.


 

 

 


Magnolias projekt med 346 bostäder i Handen har en lagakraftvunnen detaljplan. Foto: Visionsbild 3D House AB


 

 

 

 

 

 

 


Magnolia Bostad säljer 346 boenden i Handen, Haninge kommun till Heimstaden Bostad. Bedömt fastighetsvärde vid färdigställande uppgår till cirka 850 Mkr.

Försäljningen sker som en bolagsaffär och avser fastigheterna Haninge Söderbymalm 3:541, 3:542 och 3:543. Projektet, som har lagakraftvunnen detaljplan, består av flerbostadshus i två kvarter med bostäder, lokaler och garage. Totalentreprenadavtal är tecknat med Consto och byggnaderna kommer att certifieras i enlighet med Miljöbyggnad Silver. Efter försäljning och frånträde av projektet har Magnolia Bostad ett projektledningsavtal med köparen som löper fram till inflyttning. Projektledningsavtalet faktureras och intäktsredovisas löpande.

– Vi är glada över förvärvet i Haninge, vi får möjligheten att bidra till kommunens tillväxt och attraktivitet, samtidigt som vi breddar vår portfölj och stärker vår närvaro i Stockholmsregionen. Produktionen speglar också vårt miljöfokus då beståndet ska byggas enligt Miljöbyggnad Silver, säger Tom Rasmussen, Senior Investment Manager för Heimstaden Bostad.

– Detta blir ytterligare ett projekt där vi tillsammans med Heimstaden Bostad uppför trivsamma boenden med både närhet till natur och goda kommunikationer. Det är roligt att se hur vårt samarbete växer, vi utvecklar nu gemensamt ett stort antal boenden runt om i Sverige, säger Björn Bergman, regionchef Öst för Magnolia Bostad.

Bostadsprojektet ligger naturnära med en gång- och cykelbro till Rudans friluftsområde. Det är promenadavstånd till Haninge Centrum och pendeltågen som når centrala Stockholm på 30 minuter. Projektet utvecklades initialt för egen förvaltning och resultatet från transaktionen kommer därför att redovisas som värdeförändring förvaltningsfastigheter.

Wigge & Partners har varit rådgivare åt Magnolia Bostad.




tisdag, 22 december 2020 15:24

Stockholms stad säljer kvarter i Kista äng

 

 

 


Detaljplanen för Kista äng med byggherrarnas respektive kvarter utmärkta.


 

 

 

 

 

 

 


1. Exploateringsnämnden säljer Akalla 4:1 omfattande investeringsutgifter om cirka 603 Mkr och investeringsinkomster om 0,3 Mkr samt föreslår att kommunfullmäktige godkänner genomförandet och ger exploateringsnämnden, genom exploateringskontoret, i uppdrag att genomföra projektet.

2. Exploateringsnämnden godkänner för sin del försäljning av mark inom Akalla 4:1 till Index Invest International AB med dotterbolag, med en försäljningsinkomst om cirka 114 Mkr samt föreslår att kommunfullmäktige godkänner försäljningen och ger exploateringsnämnden, genom exploateringskontoret, i uppdrag att träffa erforderliga avtal.

3. Exploateringsnämnden godkänner för sin del försäljning av mark inom Akalla 4:1 till Arkvision AB med dotterbolag, med en försäljningsinkomst om cirka 107 Mkr samt föreslår att kommunfullmäktige godkänner försäljningen och ger exploateringsnämnden, genom exploateringskontoret, i uppdrag att träffa erforderliga avtal.

4. Exploateringsnämnden godkänner för sin del försäljning av mark inom Akalla 4:1 till SSM Bygg och Fastighets AB med dotterbolag, med en försäljningsinkomst om cirka 109 Mkr samt föreslår att kommunfullmäktige godkänner försäljningen och ger exploateringsnämnden, genom exploateringskontoret, i uppdrag att träffa erforderliga avtal.

Staden har sedan början på 2000-talet arbetat med att utveckla Kista verksamhetsområde till en levande stadsdel. En vision för Kistas utveckling togs fram i början på 2000-talet och i samband med det arbetet togs en strukturplan för Kista fram. Kontoret har under de senaste 15 åren genomfört flera projekt som omfattas av strukturplanen för Kista science city.

Cirka 1.000 bostäder är hittills färdigställda eller under produktion i enlighet med visionen för Kista science city.

Hittills har tre etapper bostäder enligt strukturplanen genomförts. Kista gård med cirka 480 lägenheter, utbyggnaden av cirka 170 småhus och flerbostadshus på Kistahöjden samt 366 lägenheter i Kista Torn.

Med projektet Kista äng startar staden sitt hittills största bostadsprojekt i Kistas företagsområde. Kista äng innehåller åtta bostadskvarter innehållande cirka 1.500- 1.600 bostäder och cirka  4.500 kvm lokaler som möjliggör för verksamheter så som restauranger, matbutik, kontor m.m. Projektet innehåller även en F-9 skola för 900 elever och förskolor.

Antalet bostäder bedöms bli större än vid inriktningsbeslut dels för att kvarteren vuxit under planprocessen och dels eftersom bolagen i större uträckning projekterat för mindre lägenheter. Detta medför att det totala antalet lägenheter ökar med cirka 300 jämfört med när markanvisningarna senast redovisades i samband med att inriktningsbeslutet för projektet togs.

Kista äng är idag planlagt för idrottsändamål men används som parkering. Exploateringskontoret har tecknat överenskommelse om exploatering med överlåtelse av mark med Index Invest International AB, Arkvision AB (f.d. Mälarholmen AB) och SSM Bygg och fastighets AB. Samtliga dessa bolag avser att genomföra sina respektive projekt genom helägda dotterbolag.

Överenskommelse om exploaterings med tomträttsupplåtelse har tecknats med Byggvesta AB, Stockholms Kooperativa Bostadsförening SKB och Skolfastigheter i Stockholm AB. Byggvesta AB avser genomföra projektet genom två helägda dotterbolag.


Staden utför omfattande investeringar i allmän platsmark för att skapa nya offentliga ytor samt knyta ihop befintligt vägnät med den nya strukturen inom Kista äng. Förutom utbyggnaden av allmän plats inom Kista äng har projektet utökats från inriktningsbeslutet till att även innehålla Torshamnsgatan och Borgarfjordsgatan.

Lönsamhetskalkylen enligt nuvärdesmetoden för projektet redovisar positivt nettonuvärde om 129 Mkr. De sammanlagda utgifterna i löpande prisnivå beräknas till cirka 603 Mkr. Projektets täckningsgrad inklusive nedlagda nettoutgifter beräknas uppgå till 118  procent. Försäljningsinkomster beräknas till 635 Mkr.


Exploateringskontoret anser att projektet Kista äng har goda förutsättningar att bidra med ett välbehövligt tillskott med bostäder i Kista. Projektet tar ett stort steg framåt för att utveckla företagsområdet i Kista till ett mer levande område med befolkning över hela dygnet.

Kalkylen ger ett positivt nettonuvärde och innehåller en reserv för bedömda osäkerheter. Dessa kommer att beaktas och hanteras under detaljprojektering och genomförande av allmän platsmark.


 

 

 

 


 

 

 

 





Helsingborgs stad har utsett Magnus Prochéus (bilden), regionchef i Malmö och medlem i Wihlborgs koncernledning till ny fastighetsdirektör i Helsingborg. Han frånträder därmed sin roll på Wihlborgs.

Magnus Prochéus
har varit anställd på Wihlborgs sedan februari 2019 och han ansvarar för Wihlborgs fastighetsbestånd i Malmö.

– Magnus har gjort en fin insats på Wihlborgs och har med sin erfarenhet och sitt ledarskap varit med och byggt upp en stark och handlingskraftig organisation för förvaltningsområde Malmö. Det fokuserade och kundnära arbetssättet fortsätter därmed med stort engagemang från hela förvaltningsorganisationen, säger Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs.

Magnus Prochéus kommer att lämna Wihlborgs senast den 21 juni 2021. Nu inleds rekryteringen av en ersättare.

tisdag, 22 december 2020 13:16

NP3 Fastigheter köper för 420 Mkr

 

 

 


Andreas Wahlén, vd för NP3 Fastigheter.


 

 

 

 

 

 

 


NP3 Fastigheter AB har förvärvat 80 procent av aktierna i ett fastighetsägande bolag med ett fastighetsvärde om 309 Mkr. NP3 har därtill i fyra separata transaktioner förvärvat fyra fastigheter, med verksamhet primärt för industriändamål, till ett fastighetsvärde om 111 Mkr och avyttrat en fastighet till ett fastighetsvärde om 18 Mkr.

NP3 har genom bolag förvärvat 80 procent av en industri- och lagerfastighet i Falun med ett fastighetsvärde om 309 Mkr. Det lokala bolaget som tidigare förvaltat och varit med att utveckla fastigheten sedan 2006 kvarstår som ägare till 20 procent av aktierna vilket medför en fortsatt kontinuitet för hyresgäster och fortsatt värdeskapande. Den uthyrningsbara arean uppgår till 67.400 kvm och tomtarealen till 136.400 kvm. Det årliga hyresvärdet är 48,8 Mkr. Uthyrningsgraden uppgår till 89 procent och den genomsnittliga durationen är 3,6 år. Aktierna tillträds under andra kvartalet 2021.

De övriga fyra fastigheterna som förvärvats ligger i Västerås, Luleå, Gävle och Östersund och har ett sammanlagt fastighetsvärde om 111 Mkr. Fastigheternas uthyrningsbara area uppgår till 17.800 kvm med en tomtareal på 75.800 kvm. Det sammanlagda hyresvärdet uppgår till 13,4 Mkr, med en genomsnittlig duration på 1,7 år. Uthyrningsgraden är 85 procent. Tillträde kommer ske under fjärde kvartalet 2020 och första kvartalet 2021.

En fastighet i Mölndal har sålts för 18 Mkr och den frånträds under fjärde kvartalet 2020. Fastigheten har ett hyresvärde om 1,3 Mkr. Fastigheten har en uthyrningsbar yta om 2.500 kvm och är uthyrd till 89 procent.

NP3 är ett kassaflödesorienterat fastighetsbolag med fokus på kommersiella förvaltningsfastigheter med hög direktavkastning i främst norra Sverige. Den 30 september 2020 uppgick fastighetsbeståndet till cirka 1,4 miljoner kvm uthyrbar area fördelat på 382 fastigheter inom segmenten handel, industri/logistik, kontor och specialfastigheter. Fastighetsbeståndet är indelat i sex marknadsområden: Sundsvall, Gävle, Dalarna, Östersund, Umeå och Luleå. Fastighetsvärdet per den 30 september 2020 uppgick till 12.079 Mkr-