25 juni 2024

Redaktionen

torsdag, 14 januari 2021 12:15

Skanska tecknar stort hyresavtal i Houston

 

 

 


Skanska bygger ett kontorshus i 29 våningar i Houstons centrala affärsdistrikt, intill Houston Discovery Green Park.

 

 

 

 

Skanska har tecknat ett 15-årigt hyresavtal med den internationella advokatfirman Norton Rose Fulbright i sitt kommande 28 våningars kontorsprojekt i centrala Houston, Texas, USA. Advokatbyrån hyr in sig på 32 procent av byggnadens yta.

 

Kontorshuset ligger i Houstons centrala affärsdistrikt, intill Houston Discovery Green Park och nära kontorshuset Bank of America Tower som även det har utvecklats av Skanska och såldes 2019.

 

Marken köptes så sent som under 2019. Byggnaden är utformad för att uppnå LEED Platinum-certifiering. Projektstart och orderbokning kommer att bokföras när alla nödvändiga tillstånd är på plats.

 

Sedan 2009 har Skanska USA Commercial Development investerat mer än 2 miljarder dollar i kontor och flerfamiljsprojekt och har utvecklat kontor för hyresgäster såsom Waste Management, Bank of America, Brooks Sports, PricewaterhouseCoopers och Tommy Bahama.

 

 

 


Domen från mark- och miljödomstolen innebär att det kan byggas cirka 1.900 bostäder blandat med verksamheter, 16 förskoleavdelningar, två parker samt en skola. Bild: SödraÄnggården, vy Parken

 

 

 

 

 

Mark- och miljödomstolen avslår överklagandena av detaljplanen för Södra Änggården. Byggnationen av knappt 2.000 bostäder, skolor och parker kan därmed påbörjas i år.

 

Den 12 januari meddelade mark- och miljödomstolen att den avslår överklagandena av detaljplanen för Södra Änggården. Detaljplanen för omvandlingen av Högsbo industriområde till Södra Änggården antogs av kommunfullmäktige i april förra året och överklagades därefter.

 

Domen från mark- och miljödomstolen innebär att det kan byggas cirka 1.900 bostäder blandat med verksamheter, 16 förskoleavdelningar, två parker samt en skola. Förutsatt att beslutet inte överklagas, vinner det laga kraft och byggnationen av bostäder, skolor och parker kan påbörjas under 2021.

 

Planarbetet har pågått sedan 2016 och ingår i BoStad2021. För cirka tre år sedan togs ett omtag då en tidigare exploatör valde att stå utanför planarbetet. En förutsättning i detaljplanen är att säkerställa att verksamheter som idag är etablerade i området ska kunna vara kvar samtidigt som nya tillförs.

 

Skärmande bebyggelse och flytt av bostäder innebär att bullret hanteras enligt de riktlinjer som finns idag. Den lukt som efter luktreducerande åtgärder kan finnas i området har bedömts som ofarlig och acceptabel.

 

Under 2017 och 2018 tecknade Platzer avtal med Bonava, Peab Bostad, Magnus Månsson Fastigheter, Hökerum Bygg och Skanska Nya Hem om merparten av de bostadsbyggrätter som planeras i Södra Änggården. Avtalen villkoras av att detaljplanen vinner laga kraft.

 

– Att mark- och miljödomstolen nu avslår överklagandena innebär att vi tar ett steg närmare omvandlingen av norra Högsbo till Södra Änggården. Domstolens beslut är ett kvitto på att de ansträngningar vi gjort under planarbetet, för att säkerställa befintliga verksamheters samexistens med planerade bostäderna, skolorna och parkerna, har varit tillräckliga. Vi och övriga aktörer ser fram mot att komma igång med arbetet med att förverkliga vår vision om en levande stadsdel vid Änggårdsbergets fot mer tillgänglig för göteborgarna, säger Lisa Häggdahl, affärsutvecklare och ansvarig för arbetet med detaljplanen på Platzer.

torsdag, 14 januari 2021 11:33

Skanska avtalar om 26.000 kvm i Polen

 

 

 


Skanska har hyrt ut till 87 procent i kontorsbyggnaden Nowy Rynek i Poznan, Polen.

 

 

 

 

 

Skanska har tecknat ett hyresavtal med ett teknikföretag för drygt 26.000 kvm kontor och 177 parkeringsplatser. Avtalet gäller den tredje kontorsbyggnaden i ett större område med en blandning av verksamheter och bostäder i Poznan, Polen. Hyresgästen flyttar in under andra kvartalet 2021. Med detta hyresavtal är byggnaden nu uthyrd till 87 procent.

 

Nowy Rynek är Skanskas tredje kommersiella utvecklingsprojekt i Poznan, med en total uthyrbar yta om cirka 100.000 kvm. Huset ligger i det centrala affärsdistriktet som utgör ett nytt kvarter i staden Poznan. Skanska sålde de två första byggnaderna i Nowy Rynek till Franklin Templeton Investments och Corum Asset Management. Den tredje byggnaden kommer att omfatta cirka 39.000 kvm och förväntas få flera certifieringar: LEED Platinum, Building without Barriers och WELL Core & Shell (silver).

 

Byggandet av det tredje huset i kontorskomplexet Nowy Rynek startade i maj 2019 och det kommer att stå färdigt under andra kvartalet 2021. Lokalerna kommer att överlämnas till hyresgästen i flera faser, med den första planerad till juni 2021

torsdag, 14 januari 2021 11:29

CBRE köper av Magnolia i Sundbyberg

 

 

 


CBRE Global Investors köper ett projekt med 200 hyresbostäder i Västra Ursvik i Sundbyberg.

 

 

 

 

 

Magnolia Bostad har sålt 200 hyresbostäder i stadsdelen Västra Ursvik i Sundbyberg till CBRE Global Investors. Projektet omfattar cirka 12.500 kvm BTA för bostäder samt cirka 300 kvm BTA lokaler och 73 garageplatser. Bedömt fastighetsvärde vid färdigställande uppgår till cirka 588 Mkr.

 

Försäljningen avser fastigheten Sundbyberg 2:185 och sker genom bolagsaffär. Projektet är Magnolia Bostads första försäljning till CBRE Global Investors och totalentreprenad är tecknad med Mecon Bygg AB.

 

Projektet i Västra Ursvik har lagakraftvunnen detaljplan och ligger inom detaljplanen Torget med direkt närhet till kommande dragning av tvärbanan. Husen är ritade av Lindberg Stenberg Arkitekter.

 

Byggnation beräknas påbörjas under slutet av första kvartalet 2021 och inflyttning är beräknad till sommaren 2023. Vinstavräkning sker i det fjärde kvartalet 2020. Efter försäljning och frånträde av projektet har Magnolia Bostad ett projektledningsavtal med köparen som löper fram till inflyttning.

 

– Detta är vårt andra projekt inom detaljplanen Torget och vi ser fram emot att produktionsstarta båda i närtid och vara med och utveckla kommande Ursviks Torg. Vi är också glada över att ha fått inleda ett samarbete med CBRE Global Investors, säger Björn Bergman, regionchef Öst.

 

Wigge & Partners har agerat legala rådgivare till Magnolia Bostad.

 

 

 


Castellum gör förvärv i Östra hamnen i Malmö. Bild Castellum

 

 

 

 

 

Castellum Region Öresund har på kort tid genomfört en serie förvärv av logistikfastigheter i Malmö och Helsingborg, till ett sammanlagt förvärvspris om ca 190 Mkr.
Det handlar om en fyrklöver av strategiskt intressanta affärer som befäster Castellum som proaktiv aktör inom svensk logistik.

 

I slutet av december kommunicerade Castellum försäljningen av färdigutvecklad lager och logistik till Blackstone, en affär som inte på något sätt innebär minskat engagemang inom segmentet. De aktuella förvärven i Öresund signalerar fortsatt satsning på ett område som genererar bra kassaflöden. Genom att förvärva dessa fyra fastigheter i bra lägen och med möjlighet till fortsatt expansion stärks Castellums position inom logistik, inte minst i den dynamiska Öresundsregionen.

 

Med den ökande e-handeln som primus motor fortsätter logistikbranschen att växa i högt tempo. Öresundsregionen med Malmö och Helsingborg i täten upplever en boom kring fastigheter anpassade för den ökande efterfrågan, och Castellum är högst delaktig i regionens dynamiska utveckling.

 

– Jag är väldigt glad över att vi kan inleda det nya året med dessa strategiska förvärv inom logistik. Vi ser stor potential i samtliga dessa affärer, och betraktar dem som kompletteringsköp med utvecklingsmöjligheter till befintligt bestånd, säger Ola Orsmark, vd för Castellum Region Öresund.

 

Fakta om de fyra förvärven

Drevet 1, Långeberga i Helsingborg. Helsingborg är ett snabbväxande logistiknav och ett fokusområde där vi ser möjlighet till fortsatt tillväxt. Med ett kommunikationsnära läge utmed E4/E6 genomfördes den 23 november förvärv av mark för lager och logistik, med möjlighet att uppföra två byggnader med totalt cirka 41.000 kvm uthyrningsbar area. Säljare: SMEBAB Holding Ångermanland AB/Skanska Mark och Exploatering Bygg AB. Tomt: cirka 51 000 kvm. Byggbar LOA: cirka 41.000 kvm Tillträdesdatum: den 25 november 2020 Förvärvspris inklusive omkostnader: cirka 28 Mkr

 

Sälen 4, Nyhamnen. Malmö/Nyhamnen är Malmös stora utvecklingsområde för blandad stadsbebyggelse. Genom förvärvet som sker via bolag och omfattar tomträtten Sälen 4, befäster vi vår närvaro i området där Castellum redan har flera engagemang. Med sitt citynära läge och kunder verksamma inom logistik är detta ett strategiskt betydelsefullt förvärv i ett intressant utvecklingsområde. Säljare: Fem privatägda mindre bolag. Tomtareal: 5.129 kvm. Total uthyrbar area: 1.889 kvm. Ekonomisk uthyrningsgrad: 100 procent. Hyresvärde: cirla 1 Mkr på årsbasis. Tillträdesdatum: den 1 december 2020. Förvärvspris inklusive omkostnader: cirka  13 Mkr.

 

Eggegrund 7, Östra hamnen, Malmö. Denna attraktiva logistikfastighet i Östra hamnen förhyrs i sin helhet av Edström Logistics som tillsammans med Castellum planerar att vidareutveckla och expandera sin verksamhet med ytterligare lokaler. Förvärvet sker via bolag och omfattar tomträtten Eggegrund 7.  Säljare: S. Edström Logistics Malmö AB. Tomtareal: 42.432 kvm.Total uthyrbar area: 14 902 kvm. Ekonomisk uthyrningsgrad: 100 procent. Hyresvärde: cirka 75 Mkr på årsbasis.  Tillträdesdatum: den 1 mars 20211. Förvärvspris inklusive omkostnader: cirka 115 Mkr.

 

Flintkärnan 5, Fosie, Malmö. Fosieby industriområde i Malmö är en etablerad storhet inom logistik och lager, med verksamhet sedan 1970. Idag är över 300 företag etablerade med arbetsplats för fler än 10.000 personer. För Castellum är Fosie en prioriterad delmarknad för intressanta fastighetsförvärv. I detta fall adderas dessutom flera kundrelationer inom B2B-sektorn i Skanskasfären. Säljare: Nöddesta Holding AB/Skanska Sverige AB Tomtareal: 9.949 kvm.Total uthyrbar area: 3 730 kvm. Ekonomisk uthyrningsgrad: 89 procent. Hyresvärde: cirka Förvärvspris inklusive omkostnader: 31 Mkr

torsdag, 14 januari 2021 11:18

Besqab och URW utvecklar Solna Centrum

 

 

 


De nya bostadskvarteren i Solna Centrum kommer att innehålla totalt cirka 380 bostäder. Foto: Besqab och BAU

 

 

 

 

 

 

Efter att detaljplanen för kvarteret Banken nu vunnit laga kraft står det klart att Besqab och Unibail-Rodamco-Westfield (URW) kan gå vidare med att utveckla de nya bostads-kvarteren längs Solnavägen och påbörja omvandlingen av Solna Centrum.

 

Besqab kommer att uppföra de nya bostadskvarteren ovanpå URW’s befintliga parkeringsdäck vid Solna Centrum, vidare längs Solnavägen in mot Hagastaden. De nya bostadskvarteren kommer att innehålla totalt cirka 380 bostäder och utgör startskottet för Solnavägens omvandling till stadsgata. Bostadskvarteren kommer även att innehålla ett LSS-boende samt butiker och närservice i bottenvåningarna.

 

Läget för de nya bostäderna blir mycket centralt i Solna med all tänkbar service och med promenadavstånd till Hagastaden. De nya bostadskvarteren kommer även att ligga i direkt anslutning till tunnelbana, pendeltåg, buss och tvärbana.

 

– Vi är glada för att detaljplanen nu vunnit laga kraft så att vi kan gå vidare med utvecklingen av det här spännande läget i Solna som binder samman de nya stadskvarteren i Hagastaden med det gamla Råsunda. Solnavägen kommer att bli ett mer levande stråk när den utvecklas till en esplanad med restauranger och butiker. Här planerar vi för moderna och välplanerade lägenheter i direkt anslutning till alla tänkbara kommunikationer och service, säger Lotta Niland, chef Projektutveckling Bostad på Besqab.

 

–  Solna Centrum är en oslipad diamant på ett av Sveriges bästa lägen. Vi ser verkligen fram emot att fortsätta att utveckla centrala Solna, tillsammans med staden och Besqab, säger Lars-Åke Tollemark, Senior Advisor på Unibail-Rodamco-Westfield Nordics.

 

– Det här är ett bra exempel där Besqab är med och utvecklar attraktiva platser och miljöer där människor vill bo och vistas. Tillsammans med staden och URW har vi jobbat för att Solnaborna ska få en attraktiv mötesplats och en ny urban bostadsmiljö. Under december har vi öppnat för möjligheten att lämna en anmälan för köp och intresset har varit stort vilket visar att området är mycket attraktivt, säger Carola Lavén, vd för Besqab.

 

Bostadsprojektet planeras att produktionsstartas under andra kvartalet 2021.





tisdag, 22 december 2020 20:21

Dagens Fastighetsaktie gör juluppehåll

 

 

 


Berg på Möja i Stockholms skärgård.

 

 

 

 

 

 

Dagens Fastighetsaktie gör uppehåll till måndagen den 11 januari 2021. Ett par nyhetssammanfattningar kommer att publiceras under mellandagarna.

 

Våra läsare önskas en avkopplande ledighet.





tisdag, 22 december 2020 20:11

Arwidsro köper i Staffanstorp och i Uppsala

 

 

 


Rondellens Handelsområde i Staffanstorp (bilden tv) omfattar cirka 29.100 kvm uthyrningsbar area med ett fastighetsvärde om 307 Mkr och ett hyresvärde om 27,4 Mkr. Stenhagens handelsområde sydväst om centrala Uppsala (bilden t h), omfattar cirka 12.000 kvm uthyrningsbar area med ett fastighetsvärde om 207 Mkr och ett hyresvärde om 16,3 Mkr.

 

 

 

 

 

 







Arwidsro förvärvar Rondellens Handelsområde i Staffanstorp från MIMS Invest AB samt två handelsfastigheter i Stenhagens handelsområde från Patrizia.

Förvärvet från MIMS Invest AB omfattar cirka 29.100 kvm uthyrningsbar area med ett fastighetsvärde om 307 Mkr och ett hyresvärde om 27,4 Mkr. Fastigheterna har en genomsnittlig hyreslängd om cirka sex år och en ekonomisk beläggningsgrad på 100procent. Arwidsro tillträdde den 22 december 2020.

Rondellens Handelsområde består av moderna handelsfastigheter med stark betoning på hälsa och livsmedel med hyresgäster såsom Willys, Plantagen, Dollarstore, STC-träningsklubb, Returhuset och Padel of Sweden.

–Vi är stolta över att få ta över Rondellens Handelsområde som familjen Mårtensson har utvecklat i generationer. Förhoppningsvis kan vi tillsammans med familjen Mårtensson fortsätta utveckla handelsplatsen, säger Peter Zonabend, vd för Arwidsro.

– Vi ser goda möjligheter att fortsätta utvecklingen med hållbar livsstil och hälsa i fokus. Såväl läge som hyresgäster ger goda förutsättningar att i samklang med omgivningen växa till framtidens handelsplats, säger Gustav Lilliehöök, transaktionsansvarig för Arwidsro

Förvärvet från Patrizia omfattar två handelsfastigheter i Stenhagens handelsområde sydväst om centrala Uppsala, cirka 12.000 kvm uthyrningsbar area med ett fastighetsvärde om 207 Mkr och ett hyresvärde om 16,3 Mkr. Fastigheterna har en genomsnittlig hyreslängd om 5,2 år och en ekonomisk beläggningsgrad på 100 procent. Arwidsro tillträder fastigheterna den 15 januari 2021.

Fastigheterna Berthåga 11:20 och Berthåga 11:36 är uppförda 2010 och 2011 i enlighet med kraven för Greenbuilding och BREEAM. Största hyresgäster är Willys, Dollarstore, Rusta och Systembolaget.

–Det känns mycket bra att göra inträde i Uppsala kommun och i synnerhet när det kommer till moderna, energieffektiva byggnader med stabila hyresgäster som kompletterar varandra. säger Gustav Lilliehöök.

– Vi tycker att hyresgästmixen i fastigheterna är mycket bra och kommer omgående påbörja en certifiering för Miljöbyggnad iDrift, säger Peter Zonabend.

Förvärven kommer att finansieras med egna medel och bankfinansiering.

Rådgivare i transaktionerna för Arwidsro var Törngren Magnell & Partners och PropCon samt Catella Corporate Finance gällande Stenhagens handelsområde. MIMS biträddes av Advokatfirman Lindahl och Croisette Real Estate Partner och Patrizia biträddes av Roschier och Savills.
tisdag, 22 december 2020 19:00

SPG säljer 300 bostäder i Bålsta

 

 

 


SPG har sålt cirka 300 hyresrätter, nära pendeltågsstationen i Bålsta Centrum.

 

 

 

 

 

 







Scandinavian Property Group, SPG, har tecknat ett avtal om försäljning för cirka 300 lägenheter i Bålsta, Håbo kommun, till Vatne Property för 640 Mkr. Projektet är beläget i nära anslutning till pendeltågsstationen i Bålsta Centrum.

Bostäderna färdigställs successivt och det sista kvarteret kommer att vara klart för inflyttning sommaren 2023. Byggnationen är pågående med NCC som totalentreprenör.

– SPG förvärvade projektet i Bålsta under hösten 2017 då detaljplaneprocessen var pågående och bolaget har sedan dess arbetat intensivt med att säkerställa ett genomförande av projektet som innehåller såväl bostadsrätter som hyresrätter. Då vi sålt cirka 70 procent av bostadsrätterna var det naturligt att nu även hitta en långsiktig ägare för hyresrätterna, säger Carl Zetterqvist, vd för SPG i Sverige.

– Vi är glada att kunna genomföra vår första affär i Sverige genom att förvärva nyproducerade hyresrätter i Stockholmsområdet. Vi vill tacka SPG och våra rådgivare för ett gott samarbete i affären och ser fram emot att göra ytterligare förvärv av hyresrätter i den svenska marknaden under 2021, säger Einar Futsæther, Head of Investments på Vatne Property.

Tango och Schjødt har varit säljarens rådgivare. Nordanö och Wigge & Partners har varit köparens rådgivare.

tisdag, 22 december 2020 18:49

Riksbyggen bygger Kungälvs högsta hus

 

 

 


Riksbyggens lägenheter i Kungälv får varierande storlekar, från 1:or på 35 kvm till 5:or på 117 kvm. Huset byggs med en lägre del på sex våningar samt en högre på 14 våningar, som blir Kungälvs högsta hus.

 

 

 

 

 

 

 







Riksbyggen planerar nu för fjärde etappen i Kongahälla, Kungälv. Brf Kaprifolen kommer att bli Kungälvs högsta hus med 14 våningar och sammanlagt 99 lägenheter. Entreprenadavtal har nu tecknats med Serneke för genomförande av projektet.

– Riksbyggen fortsätter sitt framgångsrika bostadsbyggande i Kungälv med den fjärde bostadsrättsföreningen, Brf Kaprifolen. Brf Kaprifolen har ett fantastiskt läge vid parken och med nya Kongahälla Center och resecentrum bara något kvarter bort, säger Rasmus Edlund, projektchef på Riksbyggen.

Lägenheterna får varierande storlekar, från 1:or på 35 kvm till 5:or på 117 kvm. Huset byggs med en lägre del på sex våningar samt en högre på 14 våningar, som blir Kungälvs högsta hus. Projektet miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad Silver.

Brf Kaprifolen kommer ha 23 garageplatser som alla har möjlighet till elbilsladdning. Det kommer också att finns bilpool med fri avgift under det första året samt en cykelpool.

– I hela projektet finns hållarhet med i både stort och litet, bland annat kommer föreningen att få solpaneler och sedumtak, berättar Rasmus Edlund.

Planerad byggstart för Brf Kaprifolen är i början av 2022 och bostäderna med en planerad inflyttning under 2024.

Den sista lägenheten av sammanlagt 61 bostadsrätter i Riksbyggens Brf Murgrönan i Kongahälla, Kungälv, såldes i november. Brf Murgrönan är Riksbyggens tredje etapp i Kongahälla med start för inflyttningen i mars 2021.

– Det är jättekul att alla bostadsrätter i Brf Murgrönan nu är sålda. Detta visar att marknaden i Kungälv är fortsatt stark och efterfrågan att bo i Kongahälla är stor, säger Karin Ekström, sälj- och marknadsansvarig på Riksbyggen, säljare på Riksbyggen Bostad.