25 juni 2024

Redaktionen

torsdag, 14 januari 2021 16:26

Catena investerar 300 Mkr i Morgongåva

 

 

 


Catena bygger en logistikanläggning om cirka 38.000 kvm för Babyland i Företagsparken Morgongåva, som ligger cirka 40 kilometer väster om Uppsala.

 

 


Catena investerar ytterligare 300 Mkr i företagsparken Morgongåva efter att tecknat avtal med Morgongåva Företagspark om nybyggnationsprojekt av ytterligare en e-handelsanläggning i området

Den nya logistikanläggningen om cirka 38.000 kvm uppförs på fastigheten Morgongåva 15:33 i Företagsparken Morgongåva, som ligger cirka 40 kilometer väster om Uppsala. Ett 12-årigt hyresavtal har tecknats med Babyland som avser att hantera sina e-handelsleveranser i anläggningen.

Den nya logistikanläggningen miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad Silver med strikta krav på energi, inomhusmiljö och materialval – på taket kommer solceller att installeras. Den totala investeringen beräknas ge ett driftsöverskott om cirka 17,8 Mkr.

I samma område finns flera aktörer, bland annat e-handelsapoteket Apotea som har sin verksamhet i Catenas befintliga anläggning Snesholm 1:16.

– Morgongåva är ett nav för e-handelslogistik med en tydlig miljöprofil. När området växer stärks positionen ytterligare och de som verkar i området kommer kunna dra ännu mer nytta av de samordningsvinster som alltid uppstår i den här typen av kluster, det är positivt både ekonomiskt och ur ett hållbarhetsperspektiv, säger Jörgen Eriksson, vd för Catena.

– Det är glädjande att vi fortsätter expandera. Sedan tidigare har vi ett mycket gott samarbete med Catena och det känns naturligt att vi kan vidareutveckla Morgongåva Företagspark tillsammans, säger Henrik Lindley, vd för Domarbo Skog Aktiebolag och Morgongåva Företagspark AB.

Byggstart är beräknad till första kvartalet 2021 och inflyttning är planerad till februari 2022.

 

 

 


Riksbyggen bygger totalt 182 hyresrätter i Berga Park, Linköping, samtidigt som försäljningen av 43  bostadsrätter i Brf Riddaren pågår och där endast ett fåtal lägenheter finns kvar.

 

 

 


Nu pågår resningen av stommarna till det andra av Riksbyggens två hus med totalt 182 hyresrätter i Berga Park, Linköping. Samtidigt pågår försäljningen av bostadsrätter i Brf Riddaren för fullt och bara ett fåtal lägenheter finns kvar. Hösten 2021 startar inflyttningen i de nya, Svanenmärkta, bostäderna som kommer att bilda ett nytt och levande bostadsområde.

– Det är fantastiskt att se ett nytt bostadskvarter ta form. Området är uppbyggt med lekparker, grönskande promenadstråk och med trivsamma innegårdar för umgänge. Med blandade upplåtelseformer och Svanenmärkta bostäder finns långsiktiga förutsättningar för ett levande och hållbart bostadsområde, säger Patrik Rosenlund, marknadsområdeschef Bostad Riksbyggen.

I två huskroppar byggs 182 hyreslägenheter om sju till åtta våningar. Lägenheterna byggs i storlekarna 1-3 rum och kök och samtliga ligger mot en grön innergård. I den ena huskroppen pågår resningen av stommar medan den andra har kommit lite längre och där pågår arbetet med att skapa ett tätt hus.

– Under våren startar vi uthyrningen av lägenheterna. Det blir hög standard i alla lägenheter, till exempel blir det ekparkett i alla rum och i de helkaklade badrummen finns både tvättmaskin och torktumlare, berättar Patrice Wedlund, säljare och marknadskoordinator hyresrätter på Riksbyggen.

De 43 bostadsrätterna i Brf Riddaren i Berga Park är yteffektiva och de minsta lägenheterna kan passa perfekt som studentlägenhet. Storlekarna är 1-3 rum och kök med en boyta på 35–59 kvm. Lägenheterna är ljusa och välplanerade och husen är utformade så att de ska vara beständiga och lättskötta över tid.

– Försäljningen har tagit fart rejält under senare tid och idag har vi bara åtta lägenheter kvar att sälja. Inflyttningen i Brf Riddaren startar under hösten 2021 och det ska bli fantastiskt kul att välkomna de första boende till sina nya lägenheter, säger Maria Drott, säljare på Riksbyggen.

På entréplan kommer en ljus och välutrustad tvättstuga att vara placerad. På samma våningsplan finns också den bokningsbara gemensamhetslokalen och övernattningslägenheten för dom boende i Brf Riddaren.

Svanenmärkningen av husen är ett kvitto på att husen är en bra produkt. En utomstående, oberoende part som ställer tuffa krav och kontrollerar hela byggprocessen. Resultatet blir en byggnad där människor får en sund inomhusmiljö, och där påverkan på miljön blir så liten som möjligt.

Berga Park, Linköping, Riksbyggen

 

 

 


Den japanska modekedjans första butik i Göteborg och den fjärde butiken i Skandinavien, hyr totalt 1.900 kvm i Vasakronans fastighet på Fredsgatan i Kompassen, Fredstan, Göteborg.

 

 

 


Uniqlos första butik, den första i Göteborg, öppnar våren 2021 och då i Vasakronans fastighet på Fredsgatan i Kompassen, Fredstan. Förhyrningen omfattar totalt 1.900 kvm varav drygt 1.000 kvm butiksyta.

Etableringen görs i Fredstan i bästa läge i Kompassen, korsningen Fredsgatan/Kyrkogatan. Butiken är fördelad på två plan och kommer att erbjuda göteborgarna LifeWear – kläder för män, kvinnor och barn utformade för en mer bekväm och bättre vardag.

Butiken blir den japanska modekedjans första i Göteborg och den fjärde i Skandinavien. Varumärket gjorde sin entré på den Nordiska marknaden i augusti 2018 och valde då att göra detta i Vasakronans ikoniska fastighet Sverigehuset vid Kungsträdgården i centrala Stockholm.

Vasakronan är en av de aktörer som långsiktigt och under många år aktivt har drivit utvecklingen av Fredstan och idag är området en av Göteborgs främsta shoppingdestinationer.

– Fredstan är numera en profilerad stadsdel med ett utbud som är unikt för Göteborg. Hit söker sig årligen åtta miljoner besökare för att besöka någon av de drygt 200 butiker och restauranger som finns här. UNIQLO är ytterligare ett starkt och efterlängtat bidrag till stadens handelsutbud. Butiken kommer att bli en destination för kunder från hela Göteborgsregionen, säger Kristina Pettersson Post, chef för region Göteborg, Vasakronan.

 

 

 


NRP och Wilfast säljer en logistikanläggning om 45.500 kvm i Kungsbacka för 768 Mkr.

 

 

 


NRP har tillsammans med Wilfast och andra externa investerare sålt en logistikanläggning om 45.500 kvm i Kungsbacka för 768 Mkr. Den största hyresgästen i fastigheten är det internationella livsmedelsföretaget Paulig, som bland annat äger varumärkena Santa Maria, Risenta och Paulig.

– Affärsplanen när vi köpte fastigheten 2016 var att utveckla fastigheten och förlänga hyresperioden med Paulig samt hyra ut de lediga utrymmena för att öka hyresintäkterna. Tillsammans med Wilfast har vi nu genomfört den planen och därmed ökat fastighetsvärdet i enlighet med vår strategi för investeringsfonden som nu är i en avvecklingsfas, säger Eirik Forthun, partner och fondförvaltare på NRP Asset Management.

NRP är ett privatägt Oslo-baserat investmentbolag som bland annat investerar i fastigheter och som idag äger cirka 1,5 miljoner kvm lokalyta i logistikfastigheter i de nordiska länderna
. NRP är en av de största onoterade aktörerna inom detta segment och erbjuder både privata fastighetsfonder och direktinvesteringar till sina investerare. Sedan år 2000 har NRP Group genomfört nästan 200 kommersiella fastighetstransaktioner i Norden, vilket har gett en jämn och bra avkastning till investerarna.

– För just detta projekt har vi haft en betydande mängd direkta investerare vid sidan av vår investeringsfond och vi är väldigt glada över resultatet och den avkastning som vi har genererat. Värdet som skapats i detta projekt är ett resultat av den framgångsrika samarbetsmodell som vi har haft i många år och som kombinerar fondinvesterare, direkta investerare, Wilfast och NRP, säger Knut Ekjord, partner och chef för direkta fastighetsinvesteringar på NRP Finans.

Wilfast arbetar främst med förvaltning av kommersiella fastigheter inom lager, logistik, industri och handel, men även med uthyrning, utveckling, förvärv, finansiering och försäljning på den nordiska fastighetsmarknaden. Oftast medverkar Wilfast även som investerare i de fastigheter som de har i uppdrag att förvalta.

– Vi är en flexibel organisation som genom vårt mångåriga samarbete med NRP har den finansiella trygghet som krävs för att vara delaktiga också i lite större fastighetsprojekt. Att vi ofta fungerar som både fastighetsägare och förvaltare är en del av vår affärsidé och vårt långsiktiga engagemang i fastigheterna som vi förvaltar. Samtidigt innebär det en trygghet för våra hyresgäster och en garanti för att våra hus hanteras med omsorg och stor noggrannhet, säger Mattias Wilson, vd för Wilfast.
torsdag, 14 januari 2021 13:00

Grönt Fabege enligt CICERO

 

 

 


Mia Häggström, hållbarhetschef för Fabege.

 

 

 


CICERO Shades of Green har genomfört en oberoende utvärdering av Fabege ur ett hållbarhetsperspektiv. Resultatet visar att 95 procent av Fabeges intäkter och investeringar 2020 klassats som gröna. Vidare har Fabege av CICERO erhållit högsta betyg, excellent, vid utvärdering av bolagets styrning inom hållbarhet.

Enligt CICEROs bedömning har Fabege en omfattande hållbarhetsstrategi med ambitiösa klimatmål.

CICERO Shades of Green utvärderar obligationer och aktier ur ett hållbarhetsperspektiv.
Metodiken vid bedömning av aktier bygger på en kvantitativ och kvalitativ analys av ett bolags hela verksamhet där både intäktsströmmar och investeringar klassificeras i tre nyanser av grönt (eller brunt) beroende på hur väl de är i linje med en koldioxidneutral framtid. I utvärderingen bedöms även bolagets styrning och strategi kopplade till hållbarhet.

– Resultatet visar att det är uppenbart lönsamt att bedriva sin verksamhet på ett hållbart sätt. Vi vill bidra positivt till en långsiktigt hållbar utveckling av Stockholmsregionen och Fabege har högt uppsatta mål för att framtidssäkra både fastigheter och kunderbjudanden. Vi har kommit långt men är ödmjuka inför att bygg- och fastighetssektorns nödvändiga klimatomställning kommer att prägla vårt arbete under lång tid, kommenterar Mia Häggström, hållbarhetschef för Fabege.

I november 2020 rankades Fabege som global ledare inom sektorn kontor bland börsnoterade fastighetsbolag i GRESBs (Global Real Estate Sustainability Benchmark) årliga utvärdering av fastighetssektorn ur ett hållbarhetsperspektiv. Och i december uppnåddes målet 100 procent grön finansiering.

– Vi får idag allt fler frågor från investerare på aktiemarknaden om vår strategi och våra målsättningar inom hållbarhet. CICEROs uttalande är ett fint betyg på att vi är på rätt väg och stärker oss i utmaningen att bidra till att Parisavtalets mål uppnås, kommenterar Åsa Bergström, CFO för Fabege.

Några av Fabeges hållbarhetsmål:
1. Klimatneutral förvaltning (scope 1 och 2) år 2030. 2. Indirekta utsläpp (scope 3) ska halveras till år 2030.
3. Miljöcertifiering av hela fastighetsportföljen 100 procent (idag 100 procent). 4. Grön finansiering ska vara 100 procent (idag 100 procent). 5. Genomsnittlig energiförbrukning ska 2023 uppgå till i genomsnitt max 77 kWh/kvm, (idag 81 kWh/kvm.)

 

 

 

 


 

 

 

 








Rekryteringen av Monika Andersson (bilden) innebär att hon blir Director för Colliers affärsområde Corporate Solutions, med placering i Stockholm. Hon har lång och gedigen erfarenhet från fastighetsbranschen, nu senast som fastigshetschef på Accenture där hon ansvarat för bolagets 30 kontor i Norden och Baltikum.

Anders Thor Boutelje
, Head of Corporate Solutions, säger:
– Vi är väldigt glada över att Monika ansluter till Colliers och Corporate Solutions. . Hennes kompetens och gedigna erfarenhet inom fastigheter är en stor tillgång för teamet.

Monika Andersson, Director Corporate Solutions. säger:
– Jag ser mycket fram emot att arbeta på Colliers inom Corporate Solutions. Det är en fantastisk möjlighet att fortsätta jobba med fastigheter och driva fram nya och bättre kontorslösningar för kunder och partners. Allt detta i en spännande miljö, tillsammans med nya kollegor och kunder.”

Teamet bakom Colliers Corporate Solutions levererar skräddarsydda fastighetstjänster för hyresgäster som vill ha en professionell företrädare i fastighetsrelaterade frågor. Utöver Corporate Solutions erbjuder Colliers fastighetsrådgivning inom Capital Markets, Leasing samt Valuation.

 

 

 


Christer Edfeldt, vd för Bostadsförmedlingen i Stockholm.

 

 

 


Bostadsförmedlingen i Stockholm förmedlade 17.735 hyresbostäder under 2020. Därmed slog Bostadsförmedlingen för tredje året i rad de tidigare förmedlingsrekorden. Dessutom minskade den genomsnittliga kötiden med över ett år.

Under 2020 förmedlade Bostadsförmedlingen 2.705 bostäder fler än under 2019. I antal var det de vanliga hyresrätterna som ökade allra mest, men även förmedlingen av senior-, ungdoms- och studentbostäder ökade under 2020.

–  Det är glädjande att Stockholms bostadsförmedling går för högtryck. Antalet förmedlade bostäder når i år all time high och kötiden är den lägsta på flera år. Parallellt jobbar vi även med effektivare förmedling och enklare betalsätt. Arbetet fortsätter under 2021 med att etablera fler samarbeten med regionens bostadsbolag, och att förmedla fler bostäder till stockholmarna, säger Bostadsförmedlingens styrelseordförande Dennis Wedin (M).

Bostadskön växte med 31.912 personer under 2020. Det är en något mindre ökning än föregående år. Andelen aktiva, definierat som personer som gör minst fem intresseanmälningar per år, minskade med en procentenhet och låg därmed på 12 procent.

Den genomsnittliga kötiden som behövdes för att få en vanlig hyresrätt genom bostadskön under 2020 var 9,3 år. Det är en minskning med 1,2 år jämfört med föregående år. Bostadsförmedlingens vd Christer Edfeldt ser flera orsaker till trendbrottet:

– Under pandemin har det knappt förekommit några lägenhetsvisningar. Det kan göra att personer med långa kötider blir mer försiktiga med att tacka ja till en bostad. Att andelen aktiva i bostadskön minskat tyder också på det. Men redan före pandemin hade kötidsökningen börjat plana ut, vilket troligen har att göra med att vi de senaste åren har förmedlat allt fler bostäder.

Kortfakta 2020 (2019 inom parentes)
1. Totalt antal förmedlade lägenheter: 17.735 (15.030). 2. Genomsnittlig kötid hela regionen: 9,3 år (10,5). 3. Antal personer i kön den 31 december: 706.632 personer (674.720). 4. Antal förmedlade vanliga hyresrätter: 10.642 (8.900). 5. Antal förmedlade studentbostäder: 3.135 (2.854). 5. Antal förmedlade ungdomsbostäder: 2.002 (1.692). 6. Antal förmedlade seniorbostäder: 375 (341).

 

 

 

 

 


 

 

 

 





Christopher Brunvoll (bilden) har anställts som ny CFO för Selvaag Bolig ASA. Han kommer från positionen som vd för Urban Property Management AS och har har tidigare varit CFO i Selvaag Bolig.

 

– Vi har många mycket kompetenta sökande. Efter en noggrann utvärdering föll valet på den kandidat som känner både branschen och företaget bäst,säger vd Sverre Molvik.

 

Christopher Brunvoll föddes 1977 och han har en magisterexamen i redovisning och revision från Norwegian School of Management. Han började sin karriär i PricewaterhouseCoopers AS och fortsatte som Group Financial Controller i Selvaag Bolig år 2010, där han arbetade som CFO i företaget från 2014 till 2020 och han har varit anställd vald styrelseledamot i sex år.

 

Från 2020 har han varit vd för Urban Property, ett partnerföretag som äger Selvaag Boligs tomter.

 

Vd Sverre Molvik kommer att hantera CFO-rollen tills Brunvoll tillträder senast den 1 maj 2021.

 

 

 

 


 

 

 

 





Styrelsen i CA Fastigheter AB har utsett Andreas von Hedenberg (bilden) som ny vd för CA Fastigheter AB. Han kommer närmast från en tjänst som affärsutvecklingschef och del i företagsledningen på Fastpartner AB.

 

I sin roll på Fastpartner har Andreas von Hedenberg främst arbetat med affärs- och strategiutveckling samt transaktioner. Dessförinnan har han haft olika roller såväl utanför som i fastighetsbranschen, bland annat för M2 Asset Management och Wästbygg Gruppen.

 

– Vi är oerhört glada över att Andreas von Hedenberg accepterat rollen som vd för CA Fastigheter. Med sitt starka fokus på affärsfrågor är Andreas rätt person att ta sig an uppgiften att utveckla och växa CA Fastigheter vidare, säger Johan Damne, vd för Claesson & Anderzén AB.

 

– Med ett bestånd av både kommersiella fastigheter och bostadsfastigheter, en intressant projektportfölj och starka och långsiktiga ägare, är CA Fastigheter väl rustat för framtiden. Jag ser väldigt mycket fram emot att tillträda som ny vd för CA Fastigheter och att tillsammans med mina nya kollegor vidareutveckla bolaget, säger Andreas von Hedenberg.

 

Andreas von Hedenberg tillträder som vd för CA Fastigheter AB under våren 2021.

 

CA Fastigheter AB med dotterbolag ingår i CA koncernen med moderbolaget Claesson & Anderzén AB som grundades redan 1912. CA Fastigheter AB är ett fastighetsbolag med en fastighetsportfölj om 700.000 kvm uthyrningsbar yta och därutöver en omfattande fastighetsutvecklingsportfölj. Verksamheten bedrivs såväl i Sverige som utomlands genom sex regionkontor i Sverige och därutöver med representation i Tyskland, Estland och Ryssland. Totalt har CA Fastigheter AB cirka 100 anställda.

torsdag, 14 januari 2021 12:18

SPG säljer projekt i Haninge till Patrizia

 

 

 


Scandinavian Property Group, SPG, säljer 189 hyresätter till Patrizia i Vegastaden, Haninge.

 

 

 


Scandinavian Property Group, SPG, har tecknat avtal om försäljning av ett bostadsprojekt i Vegastaden, Haninge. Projektet är beläget i direkt anslutning till den nybyggda pendeltågsstationen, cirka 20 minuter från Stockholm Central.

 

Projektet omfattar totalt 10.600 kvm fördelat på 189 moderna hyresrättslägenheter samt en ICA butik i bottenplan. I tillägg byggs 121 parkeringsplatser i garage. Projektet kommer att vara färdigställt i januari 2022.

 

SPG utvecklar totalt 292 lägenheter i Vega. De första 103 bostadsrätterna är slutsålda och inflyttade. Projektet vann under förra året Haninges arkitekturpris.

 

– SPG förvärvade projektet i Vega under 2017 och har sedan dess utvecklat och färdigställt ett stort antal lägenheter i området. Det projektet som vi nu avyttrar är den sista etappen som har ett exceptionellt läge vid pendeltågsstationen och en stor ICA butik i byggnaden. Vega är ett mycket attraktivt projekt som vi är väldigt stolta över, säger Carl Zetterqvist, vd för SPG i Sverige.

 

– Vi är extra glada över att vi säljer till en så professionell och långsiktig ägare som Patrizia och vi hoppas att detta bara är starten på en fortsatt affärsrelation, fortsätter Carl Zetterqvist.

 

– Vi fick möjlighet att förvärva en högkvalitativ modern tillgång med bra kollektivförbindelser som innebär enkel och bekväm tillgång till centrala Stockholm, säger Johan Lagerdahl, Country Manager och Head of Asset Management, Patrizia Sverige. Vegastaden har ett utmärkt läge och vi fortsätter att leta efter nya möjligheter i Sverige.

 

– Patrizia är en ledare inom bostadssektorn och vi ser fram emot ytterligare bostadsaffärer i Sverige, säger Jörg Laue, chef nordiska transaktioner, Patrizia. Vi ser bostadsinvesteringar som en säker tillgång vilka levererar en stabil avkastning till våra investerare.

 

Tango och Schjødt har varit säljarens rådgivare.