23 juni 2024
torsdag, 12 november 2015 17:31

Mall of Scandinavia har öppnat

Skrivet av 
alt
Nu har Nordens största köpcentrum Mall of Scandinavia öppnats omfattande 100.000 kvm.

 

alt

Köpcentrumet har 224 butiker, 22 restauranger samt 3.700 bilplatser under jord. Bild: Wingårdhs Arkitekter

 

alt

Ett dragplåster är SF-bion med 15 salonger, en IMAX-biograf samt fyra VIP-salonger med integrerad restaurang- och bardel. Bild: SF

 

Invigningen av Nordens största köpcentrum Mall of Scandinavia i Solna ägde rum under torsdagskvällen med ett fyrverkeri över Arenastaden. Inne i köpcentrumet bjöds det på artistunderhållning, smakprover från restauranger och ett flertal shower. Under dagen fick pressen en förhandstitt som följdes av tal av arkitekten Gert Wingårdh, SFs vd Maria Skoglund. Från Unibail–Rodamco talade utvecklingschefen Per Ronnevik och den franske utvecklingschefen Olivier Bossard.

 

Smolk i glädjebägaren, nu när centrumet äntligen är klart, är dels att samtliga butiker inte kommer att öppna i dag, eftersom H&M:s butiker med And Other Stories öppnar först den 26 november. Det har gett anledning till att Fackförbundet Elektrikerna har anmält säkerhetsbrister på bygget till Elsäkerhetsverket.

 

Dels har Mall of Scandinavia blivit dyrt. Peab skriver i sin niomånadersrapport att ”uppdraget att bygga Mall of Scandinavia i Solna, Peabs största projekt någonsin, har varit utmanande från start, både på grund av projektets storlek och utifrån förändringar under projektets gång. Projektet har blivit väsentligen dyrare än ursprungskontraktet från hösten 2011 på grund av de stora förändringarna.”

 

Nu sägs det att Mall of Scandinavia har kostat drygt 6 Mdr kr. I december 2011 uppskattades kostnaden till 4,1 Mdr kr. Sedan blev allt försenat. Unibail-Rodamco som presenterade projektet Mall of Scandinavia i april 2008 räknade då med att projektet skulle bli färdigställt under år 2012.

 

Men nu är skapelsen klar med 224 butiker, med dragplåstret SF-bio med 15 salonger inklusive en IMAX-bio, 4 VIP-salonger samt 3.700 parkeringsplatser under jord.

 

Nu följer event och erbjudande under hela helgen i Mall of Scandinavia. Nu får framtiden visa vad försäljningen innebär för de 224 butikerna och de 22 restauranger samt hur stabila dessa hyresgäster blir framgent. Enligt HUI Research fanns det under 2013 totalt 358 köpcentrum och handelsområden i Sverige, i olika storlekar och av olika karaktär. Dessa omsatte tillsammans totalt cirka 243 Mdr kr, motsvarande 38 procent av den totala omsättningen i svensk detaljhandel som var cirka 647 Mdr kr. 

 

Så frågan blir: Hur trenden blir för hushållens inköp? Nu ska köpcentrum vara en upplevelse. Men i en kommentar kan sägas att ordet upplevelse är starkt. Och en upplevelse är individuell. Själv har jag knappt haft ett halvt dussin upplevelser i mitt liv. TM