24 juni 2024
onsdag, 28 oktober 2015 14:14

Uppsala Akademiförvaltning planerar ny Filmstad

Skrivet av 
alt

Förslag på ny Filmstad vid Dragarbrunnsgatan i Uppsala. Illustrationsbild: Werket Arkitekter


SF Bio har under lång tid sökt efter en lämplig plats för att kunna skapa en modern, sammanhållen Filmstad i centrala Uppsala. Tillsammans med Uppsala Akademiförvaltning och NCM Development har ett gemensamt förslag tagits fram för en sådan anläggning i kvarteret Plantan i hörnet Klostergatan/Dragarbrunnsgatan.
    

Kvarteret ligger precis där Dragarbrunnsgatan blir gåfartsgata – ett centralt läge med bra kommunikationer och som är lätt att nå för alla besökare.
    

– En ny Filmstad i kvarteret kommer att bidra till att hela Uppsala city blir mer levande och attraktiv. Förutom en ny Filmstad planerar vi för restauranger och annan service i kvarteret, säger Torbjörn Axelsson, fastighetschef på Uppsala Akademiförvaltning.
    

Han fortsätter:
– För att få till alla delar krävs att delar av nuvarande hus rivs för att möjliggöra uppförande av en ny byggnad. En ändring av gällande detaljplan kommer att krävas, och en ansökan är inlämnad till Uppsala kommun.

 

Peter Broström, avtals- och inköpschef SF Bio, framhåller att det är viktigt för biografkedjan att hitta rätt läge i centrum för att ersätta nuvarande anläggningar med en ny Filmstad, där inte minst tillgänglighet och kommunikationer spelar stor roll.
    

– Även om det byggs mycket i Uppsala så dyker denna typ av läge inte upp speciellt ofta. Med en ny Filmstad kommer vi att kunna erbjuda besökarna en överlägsen film- och biografupplevelse när det gäller ljud, bild och komfort som inte går att få till i nuvarande lokaler. Vår önskan är att den nya Filmstaden ska ha minst lika många salonger och platser som den nuvarande, säger han.
    

Ambitionen med en ny Filmstad är gemensam även om inga bindande avtal ännu är gjorda.
  

– Tiden för färdigställandet är beroende av planarbetet. En förhoppning är att projektet kan färdigställas under 2018, säger Lars Toll, uppdragsansvarig på NCM Development.