1 maj 2024

 

 

 


Castellum gör förvärv i Östra hamnen i Malmö. Bild Castellum

 

 

 

 

 

Castellum Region Öresund har på kort tid genomfört en serie förvärv av logistikfastigheter i Malmö och Helsingborg, till ett sammanlagt förvärvspris om ca 190 Mkr.
Det handlar om en fyrklöver av strategiskt intressanta affärer som befäster Castellum som proaktiv aktör inom svensk logistik.

 

I slutet av december kommunicerade Castellum försäljningen av färdigutvecklad lager och logistik till Blackstone, en affär som inte på något sätt innebär minskat engagemang inom segmentet. De aktuella förvärven i Öresund signalerar fortsatt satsning på ett område som genererar bra kassaflöden. Genom att förvärva dessa fyra fastigheter i bra lägen och med möjlighet till fortsatt expansion stärks Castellums position inom logistik, inte minst i den dynamiska Öresundsregionen.

 

Med den ökande e-handeln som primus motor fortsätter logistikbranschen att växa i högt tempo. Öresundsregionen med Malmö och Helsingborg i täten upplever en boom kring fastigheter anpassade för den ökande efterfrågan, och Castellum är högst delaktig i regionens dynamiska utveckling.

 

– Jag är väldigt glad över att vi kan inleda det nya året med dessa strategiska förvärv inom logistik. Vi ser stor potential i samtliga dessa affärer, och betraktar dem som kompletteringsköp med utvecklingsmöjligheter till befintligt bestånd, säger Ola Orsmark, vd för Castellum Region Öresund.

 

Fakta om de fyra förvärven

Drevet 1, Långeberga i Helsingborg. Helsingborg är ett snabbväxande logistiknav och ett fokusområde där vi ser möjlighet till fortsatt tillväxt. Med ett kommunikationsnära läge utmed E4/E6 genomfördes den 23 november förvärv av mark för lager och logistik, med möjlighet att uppföra två byggnader med totalt cirka 41.000 kvm uthyrningsbar area. Säljare: SMEBAB Holding Ångermanland AB/Skanska Mark och Exploatering Bygg AB. Tomt: cirka 51 000 kvm. Byggbar LOA: cirka 41.000 kvm Tillträdesdatum: den 25 november 2020 Förvärvspris inklusive omkostnader: cirka 28 Mkr

 

Sälen 4, Nyhamnen. Malmö/Nyhamnen är Malmös stora utvecklingsområde för blandad stadsbebyggelse. Genom förvärvet som sker via bolag och omfattar tomträtten Sälen 4, befäster vi vår närvaro i området där Castellum redan har flera engagemang. Med sitt citynära läge och kunder verksamma inom logistik är detta ett strategiskt betydelsefullt förvärv i ett intressant utvecklingsområde. Säljare: Fem privatägda mindre bolag. Tomtareal: 5.129 kvm. Total uthyrbar area: 1.889 kvm. Ekonomisk uthyrningsgrad: 100 procent. Hyresvärde: cirla 1 Mkr på årsbasis. Tillträdesdatum: den 1 december 2020. Förvärvspris inklusive omkostnader: cirka  13 Mkr.

 

Eggegrund 7, Östra hamnen, Malmö. Denna attraktiva logistikfastighet i Östra hamnen förhyrs i sin helhet av Edström Logistics som tillsammans med Castellum planerar att vidareutveckla och expandera sin verksamhet med ytterligare lokaler. Förvärvet sker via bolag och omfattar tomträtten Eggegrund 7.  Säljare: S. Edström Logistics Malmö AB. Tomtareal: 42.432 kvm.Total uthyrbar area: 14 902 kvm. Ekonomisk uthyrningsgrad: 100 procent. Hyresvärde: cirka 75 Mkr på årsbasis.  Tillträdesdatum: den 1 mars 20211. Förvärvspris inklusive omkostnader: cirka 115 Mkr.

 

Flintkärnan 5, Fosie, Malmö. Fosieby industriområde i Malmö är en etablerad storhet inom logistik och lager, med verksamhet sedan 1970. Idag är över 300 företag etablerade med arbetsplats för fler än 10.000 personer. För Castellum är Fosie en prioriterad delmarknad för intressanta fastighetsförvärv. I detta fall adderas dessutom flera kundrelationer inom B2B-sektorn i Skanskasfären. Säljare: Nöddesta Holding AB/Skanska Sverige AB Tomtareal: 9.949 kvm.Total uthyrbar area: 3 730 kvm. Ekonomisk uthyrningsgrad: 89 procent. Hyresvärde: cirka Förvärvspris inklusive omkostnader: 31 Mkr

Publicerad i Nyheter 2021

 

 

 


Från vänster Henrik Saxborn, vd för Castellum och Rutger Arnhult, Castellums största aktieägare.

 

 

 

 

 

 

 

Castellum offentliggör i samband med ett reviderat erbjudandet på Entra att bolaget ingått två avtal om att avyttra en fastighetsportfölj bestående av 214 färdigutvecklade fastigheter inom främst lager- och logistik i Sverige till Arckle Holdco S.à r.l, ett dotterbolag till fonder förvaltade av The Blackstone Group för en nettolikvid om 18,1 Mdr kr. Fastigheterna kommer inkluderas i Blackstones europeiska plattform för så kallad ”last mile”-logistik, Mileway. Försäljningspriset för den avyttrade fastighetsportföljen överstiger den senaste värderingen av portföljen med 20 procent och medför en yield om 4,7 procent.

Försäljningen av fastighetsportföljen till Blackstone i sammandrag:
1. Castellum avyttrar 214 fastigheter. 2. Försäljningspris: 18,1 Mdr kr efter avdrag för upplupen skatt om cirka 900 Mkr. 3. Hyresvärde: 1.200 Mkr. 4. Ekonomisk uthyrningsgrad: 92 procent. 5. 6. Uthyrningsbar area: Cirka 1,27 miljoner kvm.

Den avyttrade fastighetsportföljen har en sammanlagd uthyrningsbar area om 1.265.150 kvm och försäljningspriset uppgår netto till 18,1 Mdr kr efter avdrag för upplupen skatt och omkostnader om cirka 900 Mkr. Försäljningen sker i två etapper med en första etapp om 39 fastigheter mot en nettolikvid om 5,0 Mdr kr följt av en försäljning av den andra etappen, som är villkorad av fullföljande av det reviderade erbjudandet. Försäljningen av respektive etapp är villkorad av en omstrukturering som enbart genomförs för av att avskilja fastighetsportföljen.

Avyttringen av fastighetsportföljen är villkorad av att Blackstone erhåller sedvanliga konkurrensgodkännanden, vilket förväntas erhållas före utgången av acceptfristen av det Reviderade Erbjudandet. Den första etappen förväntas slutföras omkring utgången av acceptfristen för det Reviderade Erbjudandet och den andra etappen förväntas slutföras i slutet på första kvartalet 2021 eller i början av andra kvartalet 2021

Vinsten och värderingsökningen, som följer av att försäljningen av fastighetsportföljen till Blackstone sker till en premie om 20 procent till bokfört värde, förväntas ha en positiv påverkan på Castellums EPRA NRV om cirka 8 kr per aktie efter slutförande av de båda försäljningsetapperna

Köpeskillingen från försäljningen av fastighetsportföljen till Blackstone kommer användas för att täcka delar av kontantvederlaget i det reviderade erbjudandet samt för framtida investeringar. Även efter samgåendet med Entra kommer Castellum fortsätta att arbeta för att bibehålla en av de starkaste balansräkningarna inom fastighetssektorn, där belåningsgraden väsentligen kommer vara i linje med Castellums nuvarande belåningsgrad. Castellum kommer på sikt utvärdera sin kapitalbindning och om det finns överskottskapital från försäljningen av fastighetsportföljen till Blackstone efter genomförandet av det reviderade erbjudandet, kommer Castellum överväga att överföra överskottskapital till aktieägarna

Efter avyttringen av fastighetsportföljen till Blackstone kommer Castellum fortsätta att vara aktiv inom och bibehålla en exponering till segmentet lager- och logistikfastigheter med 40 fastigheter på balansräkningen och projekt under utveckling, där Säve Flygplats är ett av de största projekten. Kvarvarande logistik/lager fastigheter samt lätt industri har en total uthyrningsbar area om cirka 360.000 kvm till ett värde om 4,9 Mdr kr i fastighetsvärde och cirka 310 Mkr miljoner i årligt hyresvärde. Utvecklingsportföljen, som förväntas färdigställas över kommande år, förväntas leverera en utökning av uthyrningsbar area med cirka en miljon kvm, inklusive 800.000 kvmvid Säve Flygplats. Castellums fortsatta närvaro inom fastighetssegmentet för lager/logistik och lätt industri medför betryggande tillväxtpotential med uppsida från utvecklingsprojekten.

– Efter att ha byggt och utvecklat fastighetsportföljen för lager/logistik och lätt industri är vi nu övertygade om att tiden är inne för att generera en vinst och avyttra en färdigutvecklad del av portföljen till en attraktiv premie mot senaste värderingen. Vi behåller en attraktiv exponering mot fastigheter inom lager-/logistik och lätt industri genom befintliga intäktsgenererande tillgångar, 100 procent av våra utvecklingsfastigheter inom logistik samt vår förvaltningsplattform för logistikfastigheter, säger Henrik Saxborn, verkställande direktör för Castellum.

– Vi är mycket nöjda över att förvärva denna högkvalitativa fastighetsportfölj som kommer stärka vår exponering mot Sveriges största och snabbast växande marknader och göra det möjligt för oss att ännu bättre stödja våra kunder. Vi har en långsiktig tro på den fundamentala styrkan i Sveriges ekonomi och det är ett naturligt steg för oss att fortsätta bygga ut vår fastighetsportfölj för ”last mile logistics” i regionen”, kommenterar Mileway.

Mileway
Mileway är den största ägaren av så kallade ”last mile logistics” logistikfastigheter i Europa. Bolagets verksamhet sträcker sig över hela Europa med 1 400 fastigheter i tio betydande europeiska ekonomier. 80 procent av Mileways fastighetsportfölj återfinns i bolagets fyra största marknader Storbritannien, Tyskland, Nederländerna och Frankrike, och bolaget har en stadigt växande närvaro i Norden. Mileways huvudkontor är beläget i Amsterdam och bolaget har fler än 250 personer i sin personalstyrka med lokal närvaro i alla bolagets marknader.

Rådgivare
Castellum har för det reviderade erbjudandet anlitat J.P. Morgan Securities plc som lead finansiell rådgivare och Danske Bank A/S som joint finansiell rådgivare samt Mannheimer Swartling Advokatbyrå och Advokatfirmaet BAHR AS som legala rådgivare.

Blackstone har anlitat BNP Paribas, Cushman & Wakefield, Roschier och Simpson Thacher & Bartlett.

 

Höjt bud på Entra

Samtidigt med försäljningen till Blackstone höjer Castellum utbytes- och kontanterbjudandet till Entras aktieägare.

Det var den 26 november 2020 som Castellum lämnade ett offentligt utbytes- och kontanterbjudande till berättigade aktieägare i Entra ASA. Nu höjer Castellum budet på Entra med 13,9 procent genom att erbjuda varje berättigad aktieägare i Entra 8 nyemitterade aktier i Castellum för varje 13 aktier i Entra samt NOK 54,39 NOK i kontanter för varje aktie i Entra, vilket värderar varje enskild aktie i Entra till NOK 185,00, exklusive synergier. Acceptfristen för det reviderade erbjudandet förväntas inledas omkring den 8 januari 2020.

Det sammanlagda nya vederlaget kommer bestå av upp till 102.850.495 nyemitterade aktier i Castellum, och upp till 9.091.033.453 NOK i kontanter, exklusive 15 miljoner aktier i Entra redan ägda av Castellum.

Baserat på ovannämnda värdering av Castellums aktie innebär det reviderade budet en premie om:
1. 28,7 procent i förhållande till den opåverkade stängningskursen för Entras aktie den 23 november 2020
2. 41,6 procent i förhållande till Entras volymviktade genomsnittliga betalkurs för 3-månadersperioden som avslutades den 23 november 2020. 3. 14,2 procent i förhållande till Entras rapporterade EPRA NRV[5] under tredje kvartalet 2020.

Transaktionen beräknas generera årliga kostnads- och finansieringssynergier om minst 300 Mkr. Entras aktieägare kommer äga cirka 27 procent av aktierna i det sammanslagna bolaget och tar därmed del av synergivinsterna vilka motsvarar cirka 16 NOK per aktie i Entra. Vidare får berättigade aktieägare i Entra som accepterar det reviderade budet ta del av ytterligare värdeökning genom den ökning i EPRA NRV som förväntas från försäljningen av fastighetsportföljen 8 kr per aktie i Castellum.

 

I en kommentar kan sägas att Balder har en fördel i budstriden om Entras fastigheter värderade till cirka 55 Mdr kr. Nu äger Balder cirka 15 procent av aktierna i Entra, enligt Finansavisen, mot Castellum som äger cirka 8,2 procent av samtliga aktier i Entra. Entras styrelse har tidigare rekommenderat sina aktieägare att inte acceptera budet från Castellum medan Balders vd Erik Selin har meddelat att Balder inte är intressat av att köpa upp hela bolaget Entra. SF

Publicerad i Nyheter 2020
torsdag, 17 december 2020 16:38

Joacim Sjöberg, ny styrelseledamot i KlaraBo

 

 

 

 


 

 

 

 





KlaraBo förstärker och breddar styrelsens kompetens inom det finansiella området genom att utse Joacim Sjöberg (bilden)som ny styrelseledamot efter Andreas Morfiadakis som avgår ur styrelsen för att helt fokusera på verksamheten i egenskap av bolagets vd. Genom invalet av Joacim Sjöberg breddas och förstärks styrelsens kompetens och erfarenhet av finansiering och transaktioner.

Förstärkningen ses som ett viktigt steg i arbetet med att förbereda för den börsnotering som planeras ske i slutet av 2021 eller början av 2022.

Joacim Sjöberg har en bakgrund inom fastighetstransaktioner och investmentbanking med olika chefsbefattningar på Jones Lang LaSalle, Enskilda Securities och Swedbank där han var Head of Corporate Finance under fem år. Han har även varit vice vd i Hemfosa och han sitter i styrelsen för Castellum respektive Wästbygg Gruppen. Joacim Sjöberg har en jur.kand. från Stockholms universitet och han är född 1964.

– Rekryteringen är ett steg i att göra KlaraBo mer börsfähigt där Joacim tillför värdefull kompetens och gedigen erfarenhet av kapitalmarknaden och börsnoterade fastighetsbolag, säger Lennart Sten, styrelseordförande i KlaraBo.

Publicerad i Nytt jobb 2020

 

 

 


Liselotte Hjorth är ny styrelseordförande för Brunswick Real Estate Capital. Hon har en omfattande erfarenhet från bank, finans och fastigheter genom olika positioner inom SEB i Sverige och i SEB Tyskland.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brunswick Real Estates låneverksamhet kan summera ett starkt 2020 med fördubbling av förvaltat kapital och 5 Mdr  i utlåning till välrenommerade fastighetsbolag. Brunswick satsar på ytterligare tillväxt under kommande år och förstärker teamet genom ett flertal seniora rekryteringar.

Redan 2013 etablerade Brunswick Nordens första fond med inriktning mot säkerställd finansiering av kommersiella fastigheter. Under 2020 lanserades Brunswicks tredje fastighetskreditfond med några av Nordens största institutionella investerare, såsom Folksam och KLP. Därmed fördubblades förvaltat kapital i fonderna till totalt 22 miljarder kronor. De två senaste fonderna har ett tydligt fokus på hållbara fastighetsinvesteringar och kan erbjuda gröna lån.

Total utlåning under året uppgick till rekordhöga 5 Mdr kr och gröna lån utgör nu cirka en tredjedel av Fond II:s exponering. Bland låntagarna återfinns ett flertal av marknadens största fastighetsbolag, som Balder och Castellum.

Pontus Sundin, vd Brunswick Real Estate Capital, säger
– Vi har gått i täten för fastighetsrelaterad private debt i Norden och det känns väldigt roligt att konstatera att vår affärsmodell blir ett allt viktigare alternativ till traditionella banklån. Långa, säkerställda lån och tydliga hållbarhetsmål är en attraktiv kombination för både låntagare och investerare.

Vidare, tillträder Liselotte Hjorth som ny styrelseordförande för Brunswick Real Estate Capital. Hon har en omfattande erfarenhet från bank, finans och fastigheter genom olika positioner inom SEB i Sverige och i SEB Tyskland.

Brunswick förstärker också teamet på investeringssidan genom Petra Fagrell och Christian Fredefors. Petra Fagrell kommer senast från BNP Paribas i London och Christian  Fredefors kommer närmast från SBAB.

Pontus Sundin fortsätter:
– Att få förnyat förtroende från våra investerare och samtidigt attrahera seniora personer från branschen till nyckelpositioner inom verksamheten är ett riktigt styrkebesked. Teamet är rustat för tillväxt med uppbackning av en väldigt erfaren styrelse och investeringskommitté.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Publicerad i Nyheter 2020

 

 

 


Tomträtten Sandhagen 9 på Rökerigatan 19, strax intill Globen och Tele 2 Arena i Slakthusområdet, omfattar 5.669 kvm. Fastigheten är uthyrd till 99 procent.

 


 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 




Humlegården avyttrar tomträtten Sandhagen 9 vid Globen. Köpare är Castellum. Underliggande fastighetsvärde uppgår till 310 Mkr och frånträde sker den 12 januari 2021. Enligt Castellum sker affären till ett förvärvspris om 298 Mkr inklusive omkostnader om cirka 2 Mkr.


Sandhagen 9 är en tomträtt belägen på Rökerigatan 19, strax intill Globen och Tele 2 Arena i Slakthusområdet. Den BREEAM-certifierade byggnaden uppfördes 1989 och genomgick en restaurering 2005. Den uthyrningsbara ytan uppgår till cirka 5.670 kvm, varav knappt 5 000 kvm avser kontorslokaler. I fastigheten finns även en butikslokal samt lager.

– Sandhagen 9 har varit i Humlegårdens ägo sedan 2004 och värdeutvecklingen har under dessa år varit mycket stark. Försäljningen är i linje med vår strategi om att fokusera på våra primära kluster i Stockholmsområdet, där vi kan ta ett större grepp om utvecklingen av platsen och skapa synergier i vår förvaltnings- och utvecklingsportfölj, säger Anneli Jansson, vd för Humlegården.

– Slakthusområdet är ett av Stockholms mest intressanta utvecklingsområden. Genom denna affär ökar vi våra möjligheter bygga och erbjuda kontorsvolym i ett strategiskt utvecklingskluster”, säger Henrik Saxborn, vd  för Castellum AB.

– Vi vet hur man skapar framgångsrika arbetsplatser som möter dagens krav på tekniska lösningar, samtidigt som miljöerna tar hänsyn till människors behov. Det finns en stor efterfrågan och intresse, med många hyresgäster som vill komma från start. Nu är vi redo att utveckla lokaler som på alla sätt möter den efterfrågan, säger Martin Bjöörn, vd för Castellum Region Stockholm-Norr.

Affären genomförs som en bolagsförsäljning och frånträde sker den 12 januari 2021.

Affären i korthet:
1. Castellum förvärvar tomträtten till kontorsfastigheten Sandhagen 9 av Humlegården Holding III AB. 2. Förvärvspris: 298 Mkr, inklusive omkostnader om cirka 2 Mkr. 3. Tillträde: den 12 januari 2021. 4. Uthyrbar area: 5.669 kvm. 6. Årligt hyresvärde: cirka 16 Mkr. 7. Större hyresgäst: Profina Holding. 8. Ekonomisk uthyrningsgrad: 99 procent. 10. Genomsnittlig kontraktsduration: 1,7 år.

Publicerad i Stockholmsnyheter 2020
måndag, 14 december 2020 14:54

Entra säger nej till Castellums bud

 

 

 


Siri Hatlen, styrelseordförande i Entra.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 







Styrelsen för Entra säger i ett pressmeddelande att den inte kommer att rekommendera det avsedda frivilliga aktiebytet och kontanterbjudandet för bolagets aktier som meddelats av Castellum AB den 26 november. Orsaken är att erbjudandet undervärderar Entras tillgångar och bolagets utsikter för långsiktigt värdeskapande. Styrelsen förblir dock öppen för möjligheter att skapa ytterligare aktieägarvärde och kommer att försöka fastställa om villkoren för en potentiell transaktion med Castellum kan förbättras för att utgöra ett rekommenderat förslag.

– Efter initiativ från Castellum och Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB har styrelsen dessutom utvärderat andra strategiska alternativ och fortsätter att fortsätta utvärdera de som fortfarande är relevanta. Om en tydligt värdeskapande transaktion skulle identifieras med Castellum eller någon annan part, kommer styrelsen att överväga hur en sådan transaktion ska vara bäst strukturerad och genomförd. Detta kan innebära alternativa transaktionsmodeller till ett frivilligt erbjudande för Entras aktier. Styrelsens mål är fortsatt att öka aktieägarvärdet och göra det som är i aktieägarnas och företagets bästa gemensamma intresse. Målet är att avsluta styrelsens syn på den bästa handlingen för Entra före den 21 december. säger Siri Hatlen, styrelseordförande i Entra.

Entra säger vidare att aktieägare uppmanas att avstå från att vidta några åtgärder för deras aktier i Entra som kan skada deras intressen och att vara försiktiga när de handlar med bolagets aktier. Det kan inte finnas någon säkerhet att något erbjudande eller transaktion kommer att göras eller slutföras.

Publicerad i Nyheter 2020
måndag, 14 december 2020 14:06

CapMan säljer till Castellum i Helsingfors

 

 

 


Castellum köper fastigheten Hämeentie 15 på Tavastavägen 15 i centrala Helsingfors av CapMan. Fastigheten omfattar 7.879 kvm.


 

 

 

 

 

 

 







Castellum har förvärvat ett anrikt kontorshus i Helsingfors, beläget i ett av stadens mest dynamiska utvecklingsområden. Förvärvspriset uppgår till 23,7 MEUR, cirka 242 Mkr, inklusive omkostnader om cirka 0,7 MEUR, cirka 7,15 Mkr.

Förvärvet avser Hämeentie 15, en anrik och strategiskt belägen kontorsfastighet i stadsdelen Sörnäinen där den postindustriella miljön och kreativa atmosfären gjort området till ett alltmer centralt och tillgängligt stadsområde som är högt eftertraktat för kontor och affärslokaler. Sörnäinen ligger strax norr om CBD med utmärkta kommunikationer. Det ligger dessutom på kort promenadavstånd till det intensivt utvecklande Kalasatama och de fastigheter som ingick vårt förvärv av fastighetsbolaget Lindström Invest i mitten av november.

Fastigheten Hämeentie 15 byggdes 1956 med påbyggnad 1990. Byggnaden erbjuder även service i form av gym samt en restaurang och en bastu med terrass överst i huset.

– Det känns utmärkt att vi genomfört ett bra förvärv i ett bra delområde. Vi signalerar vi vår vilja att vara
aktiva i den fortsatta expansionen i Helsingfors, konstaterar Henrik Saxborn, vd för Castellum.

– Vi har genomfört betydande uppdateringar av Hämeentie 15 under fyra års ägande och vi är mycket nöjda med den omvandling som denna fastighet har genomgått. Under vårt ägande har vi tagit in högklassiga hyresgäster, och ökat rörelseresultatet väsentligt. Nu är den perfekta tidpunkten för en ny ägare att ta över, säger Sampsa Apajalahti, Investment Director på CapMan Real Estate.

Affären i sammandrag
1. Castellum förvärvar fastigheten Hämeentie 15 av CapMan Nordic Real Estate Investment S.á.r.l. 3. Förvärvspris: 23,7 MEUR, cirka 242 Mkr, inklusive omkostnader om cirka 0,7 MEUR, cirka 7,15 Mkr. 3. Hyresvärde: 2 MEUR, cirka 20,4 Mkr. 4. Ekonomisk uthyrningsgrad: 86 procent. 5. Återstående genomsnittlig kontraktslängd: 3,2 år. 6. Total uthyrbar area: 7.879 kvm. 7. Tillträdesdag: 11 december 2020. 8. Större hyresgäster: Senaatti, Axa Partners, ITV Studios, Duunitori.


Publicerad i Nyheter 2020

 

 

 


Fastigheten Manfred 8 är ett kontorshus omfattande 8.690 kvm på Vasagatan 16 i centrala Västerås.



 

 

 

 

 

 

 







Castellum har förvärvat en klassisk kontorsfastighet i hjärtat av Västerås av säljaren Kungsporten. Förvärvspriset uppgår till 194 Mkr. Tillträde sker den 15 december 2020.


Kontorsfastigheten Manfred 8 i Västerås är ett klassiskt bank-, affärs- och kontorshus i stadens mest centrala gatukorsning. Fastigheten byggdes 1972 för bland annat bank och apotek. Idag är Nordea, Västerås stad, Lantmäterimyndigheten och Arbetsförmedlingen hyresgästerna i det särpräglade huset med sin uttrycksfulla profil.

– Västerås är en tillväxtstad med stark inflyttning och välmående näringsliv, och vi gläder oss verkligen åt detta förvärv i Västerås absoluta hjärta, konstaterar Henrik Saxborn, vd för Castellum. Affären bidrar till att vi ytterligare ökar vår närvaro i hela den dynamiska Mälardalsregionen.

Affären i sammandrag

1. Castellum förvärvar fastigheten Manfred 8 av Kungsporten, 2. Förvärvspris: 194 Mkr. 3. Tillträdesdag: 15 december 2020. 4. Genomsnittlig kontraktslängd: 2,1 år. 5. Hyresvärde: 16,1 Mkr. 6. Större hyresgäster: Nordea, Västerås stad, Lantmäterimyndigheten och Arbetsförmedlingen. 7. Uthyrningsbar area respektive uthyrningsgrad: 8 690 kvm, 90 procent.

Publicerad i Nyheter 2020

 

 

 


I området för Högskolan i Halmstad ingår Fanborgen 3 som under namnet Trade Center är Halmstads näst högsta byggnad med 24 våningar om 73,5 meter och speglande glasfasad. Fastigheten byggdes år 1991 och har flera konferenslokaler med havsutsikt. Den högsta byggnaden i Halmstad är Viking Malts anläggning om 83 meter.

 


 

 

 

 

 

 

 







Castellum avyttrar fastigheterna i högskoleområdet i Halmstad. Köpare är Intea Fastigheter som därmed ökar sitt bestånd i området. Total uthyrningsbar yta är 36.376 kvm och försäljningspriset uppgår netto till 714 Mkr efter avdrag för uppskjuten skatt och omkostnader om cirka 16 Mkr.

Försäljningen omfattar fastigheterna Fanborgen 3 samt del av Fanan 39 och ingår i högskoleområdet i Halmstad. Fanborgen 3 under namnet Trade Center Fanan 39 är Halmstads näst högsta byggnad med 24 våningar om 73,5 meter och speglande glasfasad. Fastigheten byggdes år 1991 och har flera konferenslokaler med havsutsikt.

– Efter att ha ägt dessa fastigheter under en längre tid känns det nu bra att lämna över till Intea Fastigheter som sedan tidigare har stark närvaro i området. Vi är övertygade om att den fortsatta utvecklingen sker bäst med en och samma ägare av hela området., säger Henrik Saxborn, vd för Castellum AB.

– Vi har haft ögonen på dessa hus under flera år. Intea har som strategi att växa på de orter där vi redan är verksamma. Detta är en väl sammanhållen portfölj som kompletterar våra fastigheter på området och möjliggör en fortsatt utveckling av ett centralt beläget område i staden. Som född och uppvuxen i Halmstad ligger detta förvärv mig extra varmt om hjärtat, säger Peter Jacobsson på Intea.

Ekonomiskt tillträde sker per 1 januari 2021. Efter förvärvet uppgår Inteas bestånd i Halmstad till 78.100 kvm.

 

Affären i sammandrag
1. Castellum genomför en avyttring av fastigheter inom högskoleområdet i Halmstad. 2. Köpare: Intea Fastigheter AB. 3. Försäljningspris netto: 714 Mkr. 4. Hyresvärde: 55 Mkr. 5. Ekonomisk uthyrningsgrad: 94 procent. 6. Återstående genomsnittlig kontraktstid: 2,8 år. 7. Total uthyrbar area: 36.376 kvm. 8. Frånträdesdag: 4 januari 2021. 9. Affären omfattar fastigheterna Fanborgen 3 och del av Fanan 39.


Publicerad i Nyheter 2020

 

 

 


Erik Selin och Balder är en ny storägare i Entra.

 


 

 

 

 

 







Balder har ökat sitt innehav i norska fastighetsbolaget Entra till 10 procent av aktierna, rapporterar Nyhetsbyrån Direkt med hänvisning till ett flaggningsmeddelande.

– Vi har inte förändrat vår strategi sedan i måndags utan vi ser fortfarande det som en finansiell investering i ett bra bolag med bra ledning, säger Erik Selin till Realtid.

Balder köpte aktier i Entra, motsvarande 5 procent av aktierna i bolaget den 7 december. Se länk.

Castellum, som lagt ett offentligt bud på Entra och köpte aktier i Entra, motsvarande 8 procent av aktier i bolaget, den 26 november. Se länk.


SBB, som även det lagt ett bud på Entra, meddelade under onsdagen den 9 december att bolaget drar tillbaka sitt bud, och hänvisade till bristande tillgång till information om Entra under bolagets due diligence process. Entra avfärdar SBB:s påståenden och säger att alla intressenterna fått tillgång till precis samma information.

Publicerad i Nyheter 2020