28 april 2024

Redaktionen

 


Noterade Selvaag Boligs nya svenska kontor ska ledas av Britta Blaxhult (bilden), som närmast kommer som mark- och projektförvärvschef på Einar Mattsson Projekt AB, skriver Selvaag Bolig i ett pressmeddelande.

 

Selvaag Bolig har varit närvarande på den svenska marknaden sedan år 2010 genom samarbetsprojekten Svea Serenad, Svea Fanfar och Sädesärlan med Veidekke. Selvaag Boligs nya svenska kontor ska främst skydda Selvaag Boligs ägarintressen i befintliga projekt, men kontoret ska även förvärva nya utvecklingsfastigheter.

 

– Vi är mycket nöjda med att ha Britta Blaxhult i laget. Vi har haft en grundlig rekryteringsprocess och hon är den bästa kandidaten för att leda det nya svenska kontoret. Hon har ett brett nätverk av kontakter och hon har en unik erfarenhet från både offentliga myndigheter och från stora bostadsutvecklare, säger Rolf Thorsen, vd för noterade Selvaag Bolig.

 

– Selvaag Bolig är en långsiktig aktör som lyckas skapa goda och hållbara bo- och stadsmiljöer och företaget har effektiva byggprocesser. Det är spännande att kunna bygga upp den svenska verksamheten, säger Britta Blaxhult.

 

Britta Blaxhult är civilingenjör från KTH.  Han har cirka 30 års erfarenhet i branschen från ledande positioner på NCC, Stockholms stad, Veidekke och Einar Mattsson.

 

Selvaag Bolig ASA har under sin 70-åriga historia byggt med mer än 55.000 bostäder i Norge sedan starten år 1948. Bolaget har byggt framförallt i Stor-Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim och Stockholm. För närvarande uppför Selvaag Bolig cirka 1.500 bostäder.

 

 

 

 






 

Volymhandelscentrumet iHede, i norra Kungsbacka, om 7.500 kvm, ska öppna under våren 2020.

 


Aspelin Ramm Fastigheter har tecknat hyresavtal med Jula om 3.200 kvm för volymhandel intill Hederondellen i norra Kungsbacka. Samtidigt hyr restaurangkedjan Linnea & Basilika 510 kvm av totalt 7.500 kvm i den nya handelsfastigheten som nu uppförs på den obebyggda tomten.


– Jula är en av landets allra största aktörer för hemmafixare med en aktiv livsstil. Att de väljer att etablera ett varuhus i Hede innebär att vi nu har påbörjat bygget av Kungsbackas nya handelscentrum i iHede, säger Kristian Höglind, affärsutvecklare på Aspelin Ramm Fastigheter.

 

Bygget av det nya handelscentrumet har redan påbörjats och i september nästa år beräknas fastigheten vara klar för inflyttning av de första hyresgästerna.

 

– Efter många turer känns det nu väldigt bra att vi kan gå vidare med projektet. Jula är den stora och stabila hyresgäst som vi har behövt göra klart med innan vi har kunnat påbörja bygget. Inom kort räknar jag med att vi kan presentera ytterligare någon eller några hyresgäster som etablerar sig i iHede, säger Kristian Höglind.

 

Fastigheten Hede 4:15 om 17.000 kvm tomtyta ligger ett stenkast från Hede pendeltågstation som redan idag är en central knutpunkt för resandet i Kungsbacka. Förutom ett nytt stationshus har det byggts 1.000 nya parkeringsplatser öster om spårområdet och en ny stor cykelparkering vid stationsområdet.

 

– Med bygget av volymhandelscentrumet iHede befäster vi hela området som ett väldigt starkt handelsområde i kommunen med grannar som Willys, Hedin Bil och Hede Fashion Outlet. Eftersom det här är den sista obebyggda tomten så har det varit viktigt för oss att hitta hyresgäster som bidrar till att utveckla området och kommunen ytterligare, säger Kristian Höglind.

 

Etableringen är Julas första varuhus i Kungsbacka kommun. Sedan tidigare finns Jula bland annat i Göteborg, Partille, Mölndal och Varberg.

 

– Vi öppnar i ett attraktivt och fint läge med bra tillgänglighet, bra skyltmöjligheter och bra synlighet. Med etableringen på iHede i Kungsbacka stärker vi vår position i Västsverige, säger Johan Sjöhagra, Julas Director of Sales Operations.

 

 

Fastigheten Ellenbogen 38 på Baltzarsgatan 23 i centrala Malmö, om cirka 5.000 kvm, uppfördes år 1969 och har främst fungerat som läkarhus.


Det välkända Läkarhuset Ellenbogen på Baltzarsgatan 23 i hjärtat av Malmö får just nu en helt ny glans, när Skandia Fastigheter förvandlar tidigare vårdlokaler till kontor. Efter uthyrningar till det omtalade techbolaget Minut, IT-företaget SQL Systems och arkitektkontoret Minjar är den fem våningar höga byggnaden snart fullt uthyrd.

 

De före detta vårdlokalerna i Läkarhuset Ellenbogen blir snart kontor utöver det vanliga, med hållbara och exklusiva materialval, en gemensam lounge- och konferensdel samt stora terrasser på vissa våningsplan. Ett av företagen som lockades av konceptet är omtalade Minut, som gör smarta hemlarm och bland annat finns med på Ny Tekniks lista över Sveriges mest lovande startupföretag.

 

– Kombinationen centralt läge, hög standard och effektiva lokaler som vi kan växa i är svår att slå men också svår att hitta. Här har Skandia Fastigheter verkligen lyckats skapa en svårslagen produkt, säger Marcus Ljungblad, medgrundare på Minut.

 

Omdaningen på Baltzarsgatan 23 möjliggjordes genom att den tidigare hyresgästen Praktikertjänst hittade nya lokaler i samma kvarter. Enligt Tim Prevolnik, marknadsområdeschef på Skandia Fastigheter i Malmö, var det perfekt tajmat.

 

– Det har varit stort intresse för projektet. Marknaden har uppskattat vårt sätt att arbeta med det interiöra konceptet, inom såväl design som de hållbara materialvalen och de tekniska lösningarna. Självklart är det jätteroligt att ett av Malmös mest spännande tech-bolag nu väljer att flytta in, och vi ser fram emot möjligheten att få bidra till deras och övriga hyresgästers fortsatta tillväxt och framgång, säger Tim Prevolnik.

 

CA Fastigheter ska bygga om Hus 10/Reningshus II, med en uthyrningsbar yta om cirka 2.500 kvm, till Sandvik som ska flytta in i juni 2020.


CA Fastigheter ska bygga om fastighet i Gasverket för Sandvik. CA Fastigheter har tecknat avtal med Sandvik om en förhyrning av Hus 10/Reningshus II med en uthyrningsbar yta om cirka 2.500 kvm som ska byggas om för ett av bolagets affärsområden som därmed får ett eget hus i området som ska innehålla både kontor och showroom. Sandviks verksamhet som flyttar sitter idag i Stockholm CBD och bolaget väljer Gasverket som sin nästa destination med inflyttning i juni 2020. Nyligen gjorde CA Fastigheter en uthyrning om 3.500 kvm i Gasverket. Se länk.

 

I de gamla tegelbyggnaderna kommer det växa fram ett stadsdelscentrum med en stadsmässighet och en unik arkitektonisk inramning, som också fungerar som en mötesplats för drivna människor och företag inom områden som kultur, design och gastronomi. I Gasverket skapas det en mix av nya upplevelser, vackra miljöer och kommersiella lokaler med en god teknisk standard.

 

Vi är mycket glada över att ytterligare ett välrenommerat bolag valt Gasverket och är övertygade om att Sandvik är en innovativ och långsiktig aktör som stärker området som mötesplats och nav för handel, kultur, upplevelser samt utbildning. Vi ser fram emot ett långt och gott samarbete, säger regionchef Pernilla Claesson.


Tidigare har CA Fastigheter kommunicerat att man gjort klart med bl.a. Berghs School of Communication i Hus 8/Reningshuset med inflyttning i årsskiftet 2020/2021 men redan i höst kommer man i Gasverket kunna träna i Klätterverkets nya hall i Hus 7/Mätarhuset, handla i Systembolagets butik i Hus 20/Maskinhuset då även Bobergsskolan öppnar.

 

– Uthyrningsarbetet som intensifierats det senaste halvåret, i takt med att byggnaderna blivit visningsbara, har gått mycket bra och vi kommer under denna s.k. första etapp ha en succesiv inflyttning av verksamheter från hösten 2019 och drygt ett år framåt. Det återstår ett par fastigheter som vi kommer lägga vårt fokus på under det närmaste året. Andra etappen eller den s.k. ”östra” delen av projektet som nu är ute på samråd tar några år till att utveckla, säger Gasverkets projektansvarige Anders Nyström.

 

 


Rekryteringen av Karin Wickberg (bilden) innebär att hon i början av november 2019 tillträder tjänsten som ny marknadschef för Nordiska Kompaniet (NK). Hon kommer att ingå i NK:s ledningsgrupp där fokus nu är NK:s stora förändringsprojekt som går in i sin slutfas år 2020.

 

Karin Wickberg kommer närmast från rollen som marknadschef på Kasthall. Som NK:s marknadschef kommer hon att leda marknadsteamet i Stockholm och Göteborg med att fortsätta arbetet med att stärka NK som ett varuhus i världsklass.

 

– Jag är mycket glad att få välkomna Karin Wickberg till NK. Hennes breda erfarenhet från retail och från ledande globala varumärken kommer att vara en stor tillgång för oss. Karin börjar i en spännande tid av förändring där vi tillsammans tar NK in i en ny epok, säger Henrik Andreasson, vd för Nordiska Kompaniet. Karin har tidigare haft ledande roller inom marknadsföring för varumärken som Kasthall, Electrolux, Hästens och British Airways. Hon har stor erfarenhet av att arbeta med en bred palett av kanaler, digitala likväl som fysiska möten, för att skapa kundengagemang.

 

– Det är en stor ära för mig att ta mig an rollen som marknadschef på NK. NK är ett fint och anrikt varumärke med en fascinerande historia och starkt kundengagemang. Jag ser väldigt mycket fram emot att vara delaktig i NK:s framtida utveckling, säger Karin Wickberg, tillträdande marknadschef för Nordiska Kompaniet.

 

 

 

 

 






tisdag, 20 augusti 2019 07:30

Johanna Skogestig, ny vd för Vasakronan

 

Johanna Skogestig tillträder som vd för Vasakronan den 1 november i år.


Styrelsen har utsett Johanna Skogestig, 45 år, till ny vd för Vasakronan. Hon är idag chef för Vasakronans fastighetsinvesteringar och hon tar över efter Fredrik Wirdenius som lämnar sitt uppdrag den 1 november 2019.

 

Johanna Skogestig har tidigare varit CIO på Areim och innan dess har hon haft motsvarande roll på Sveafastigheter. Sedan år 2015 har hon varit ansvarig för Vasakronans analys- och transaktionsverksamhet. Hon sitter i styrelsen för Fastighets AB Regio och Cibus.

 

– Jag skulle vilja påstå att det här är en av fastighetsbranschens mest utmanande vd-roller och det har givetvis varit ett stort intresse. Vi har haft många kvalificerade kandidater i en bred och djup process, både externa och interna. Johanna uppfyller alla våra krav och har i sin nuvarande roll dessutom visat vilken kapacitet hon har, säger Ulrika Francke, styrelseordförande i Vasakronan.

 

Johanna Skogestig har arbetat med fastighetstransaktioner och investeringsstrategi i flera olika bolag under många år och med ett antal styrelseuppdrag i olika bolag. Mellan åren 1998-2007 arbetade hon på dåvarande AP Fastigheter, nuvarande Vasakronan, och hon satt redan då i ledningsgruppen. År 2015 återvände hon till Vasakronan för att bli chef för fastighetsinvesteringar.

 

– Vi har en spännande tid framför oss och otroligt mycket på gång i företaget. Alla som jobbar på Vasakronan har ett engagemang och en kompetens som gör att det är kul att gå till jobbet varje dag. Att nu får göra det som vd känns ännu roligare och jag är väldigt stolt att jag fått förtroendet, säger Johanna Skogestig, blivande vd på Vasakronan.

 

Fredrik Wirdenius kommer att vara kvar som vd fram till att Johanna Skogestig tillträder den 1 november 2019.

 

Serneke har sålt 485 av totalt 594 lägenheter i Karlatornet. Men dessa köpare får vänta på inflyttning tidigast under andra halvåret 2022. Den dyraste lägenheten om 370 kvm högst upp i det 245 meter höga tornet såldes i mars 2018 för drygt 66 Mkr.


Efter genomlysning och omstrukturering av projekt Karlastaden uppdaterar Serneke tidplanen. Inflyttningen i Nordens högsta hus börjar under andra halvåret 2022.

 

Sedan årsskiftet har hela projekt Karlastaden, inklusive Karlatornet, genomgått en genomlysning och omstrukturering, bland annat för att optimera ytor och användning. Under våren har Serneke genom ett exklusivitetsavtal inlett en förhandling med en ny partner i projektet för en komplett finansiering av Karlatornet. Dessa processer får till följd att den ursprungliga tidplanen uppdateras och inflyttningen i Karlatornet inleds andra halvåret 2022. Enligt en första tidplan skulle inflyttningen starta under senare delen av 2021.

 

– Karlatornet är ett omfattande projekt som saknar motstycke i landet. Vi tror starkt på projektet och är väldigt beslutsamma att genomföra det med de höga ambitioner på kvalitet som våra kunder, Göteborgs Stad och vi själva förväntar oss. När vår genomlysning av projektet nu visar att vi behöver något mer tid än våra första bedömningar, bör man se det i perspektivet att Karlatornet kommer att vara ett unikt inslag i Göteborg väldigt lång tid framöver, säger Ola Serneke, vd för Serneke Group.

 

Den förhandling som just nu pågår med en internationell aktör i syfte att få in en partner i projektet förväntas bli klar under tredje kvartalet. Grundläggningsarbetena färdigställdes i början av sommaren i samband med gjutningen av bottenplattan till tornet och nu fortsätter Serneke med byggnadsarbetena ovan mark.

 

Intresset för att bo i Karlatornet har sedan projektet startades varit mycket stort och drygt 80 procent av de 594 lägenheterna är sålda. Köparna av lägenheterna i Karlatornet har informerats om den uppdaterade tidplanen.

 

– De 485 kunder som redan köpt lägenhet är tillsammans med oss på Serneke del av ett projekt som kommer förändra Göteborgs stadsbild och synen på vår stad för all framtid. Boendet vi kommer leverera till dem blir helt unikt och kan inte jämföras med något annat. Jag har därför goda förhoppningar att de förstår utmaningarna som kommer med ett sådant här projekt och att de även kan acceptera att inflyttningen flyttas fram något, säger Ola Serneke.

 

 

 

måndag, 19 augusti 2019 09:54

SLP köper av Stena för nybygge i Malmö

 

SLP har tillträtt en fastighet och tomt i Östra hamnområdet i Malmö med en yta om drygt 27.000 kvm som Stena Fastigheter har sålt.


SLP har förvärvat och tillträtt en fastighet och tomt i Östra hamnområdet i Malmö med en yta om drygt 27.000 kvm. Säljare är Stena Fastigheter. SLP planerar att uppföra en ny logistikfastighet på tomten med inriktning framförallt mot verksamheter inom citylogistik.

 

– Vi får genom förvärvet möjlighet att erbjuda marknaden en ny och modern logistikfastighet på ett mycket attraktivt läge i Malmö, säger Peter Strand som är styrelseordförande i SLP.

 

Malmöbolaget SLP har redan under sina första verksamhetsmånader förvärvat flera fastigheter och har som målsättning att vara ett självklart alternativ för lager- och logistikfastigheter.

 

– Stena Fastigheter fokuserar på utveckling och förvaltning av bostäder och kontor och med en önskan att renodla verksamheten är vi glada över att vi genom snabbt och bra samarbete kunde göra denna affär tillsammans, säger Sofia Granlund på Stena Fastigheter.

 

Malmöbolaget SLP – Swedish Logistic Property – är ett Malmöbaserat fastighetsbolag med fokus på lager- och logistikfastigheter. Bakom bolaget ligger bland annat fastighetsprofilerna Erik Selin, Peter Strand, Mikael Hoffman och Greg Dingizian.

 

 

 

Från vänster: Morten Grongstad, koncernchef för AF Gruppen och Betonmasts grundare och vd Jørgen Evensen.

 


AF Gruppen ASA med AF Gruppen Bygg i Sverige har, via Betonmast Holding AS, ett företag som ägs till 66 procent av AF Gruppen och till 34 procent av ledningen och tidigare aktieägare i Betonmast, ingått ett avtal om köp av 100 procent av aktierna i byggbolaget Betonmast AS. Budet på samtliga aktier uppgår till 2.075 MNOK, cirka 2,23 Mdr kr.

 

Betonmast har cirka 1.000 anställda och koncernen består av totalt 16 företag i segmenten Betonmast Sverige, Betonmast Projektutveckling och Betonmast Norge. Företagen hade en omsättning på 6.942 MNOK och ett resultat om 217 MNOK år 2018.

 

– Betonmast har haft en enastående tillväxt sedan starten 2006 och är ett välskött företag med kompetent personal och ledning, spännande projekt, stark tillväxt och god lönsamhet samt en solid orderstock. AF Gruppen har ett långsiktigt och industriellt syfte med ägandet, och vi har för avsikt att vara en aktiv ägare. Med vårt inträde hoppas vi kunna tillföra kompetens och insikter som kan bidra till att öka värdeskapandet i företaget på kort och lång sikt. Vi anser att detta är en mycket bra lösning för företaget, medarbetarna och kunderna, säger Morten Grongstad, koncernchef för AF Gruppen.

 

Projektportföljen i Betonmast-koncernen omfattar allt från större bostadsprojekt till kommersiella och offentliga byggnader. Betonmast-koncernen är en viktig aktör inom byggande för den offentliga sektorn och besitter specialkompetens inom projektutveckling och partneravtal.

 

Via budet på samtliga aktier uppgår till 2.075 MNOK, kommer ledningen och tidigare aktieägare i Betonmast kommer att finansiera sin andel av köpet genom att tillföra 352 MNOK i eget kapital till Betonmast Holding.

 

AF Gruppen kommer att finansiera resten av köpeskillingen genom en kombination av eget kapital och lån. AF Gruppen finansierar köpet genom AF Gruppens befintliga låneramar samt genom att göra en riktad emission på 400 MNOK, riktad mot bolagets fyra största aktieägare, OBOS BBL, ØMF Holding AS, Constructio AS och Folketrygdfondet, som tillsammans har åtagit sig att teckna alla emissionsaktier. Den riktade emissionen förväntas utföras i samband med genomförandet av köpet till en teckningskurs motsvarande börskursen vid den aktuella tidpunkten.

 

 

 

 

 

måndag, 19 augusti 2019 09:08

SBAB: Få privatpersoner vill hyra ut

 

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.


I dagarna börjar cirka 290.000 förväntansfulla personer att studera på landets universitet och högskolor. Precis som tidigare år är det en utmaning för studenterna att hitta boende på studieorten och många blir tvungna att tacka nej till utbildningar. Ett sätt att bo för landets studenter är att hyra av privatpersoner, ett rum, en friggebod eller ett Attefallshus. Om bara svenska folket öppnade upp sina hem. I SBAB:s rapport Komma Hem svarar endast 4 procent av svenskarna att de i dag hyr ut delar av sitt hem. Dessutom uppger hela 82 procent att de inte kan tänka sig att hyra ut.

 

På frågan varför man inte hyr ut delar av sin bostad var det vanligaste svaret att man anser att ”det skulle inkräkta på privatlivet” (56 procent), det näst vanligaste svaret var att man ”inte har tillräckligt med plats” (47 procent) följt av ”det skulle inte vara värt hyran jag skulle få” (15 procent) och ”de jag bor med skulle inte vilja det” (13 procent).

 

– Man kan ha förståelse för att människor värnar om sitt privatliv, men det kan finnas mycket att vinna på att hyra ut. Ekonomiskt kan hyran bli ett fint tillskott till den egna hushållskassan, med mer i plånboken eller möjlighet till ett ökat sparande. Dessutom gör man ju en god gärning samtidigt som man hjälper till att lindra bostadskrisen. Genom att hyra ut kan det bli lite mer liv för den som bor ensam i ett stort hus, och följer fler efter kan ett helt kvarter vakna till liv. I vår rapport pratade vi med en familj som hyr ut sitt Attefallshus till en student. På det sättet kunde familjen betala utgifterna för bygget av detsamma. Dessutom sågs attefallshuset som ett möjligt framtida boende för barnen när de blir stora nog att flytta hemifrån. En riktig win-win-situation, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

 

– Det talas om att fler och fler är öppna för att hyra ut delar av sina hem och att Skatteverket har sett en 30-procentig ökning av antalet deklarerade privatuthyrningar. Det är positivt och förhoppningsvis kommer fler och fler vilja och våga hyra ut, speciellt med tanke på att det nog är väldigt många som sitter med tomma rum i sitt hus eller i sin bostadsrätt, avslutar Claudia Wörmann.