27 april 2024

Redaktionen

 

I Rosendal, ett par kilometer från Uppsala centrum, växer en helt ny stadsdel fram. Här ska OOF Bostad bygga 87 bostäder på Prefektgatan 8.

 


För första gången sedan hösten 2017 säljer Uppsala kommun mark för bostadsrätter, det blev klart när bostadsutvecklaren OOF Bostad AB fått beslut från kommunens Mark- och exploateringsutskott.

 

OOF Bostad har köpt mark för att bygga 87 bostadslägenheter och en lokal för centrumändamål i Rosendal (Kåbo 64:2). Projektet innehåller ettor, tvåor och treor mellan 30-99 kvadratmeter och byggs inne i Rosendals etapp två, granne med Siegbahnparken.

 

OOF:s projekt bär namnet Prefektgatan 8 och har till viss del stöpts om sedan den ursprungliga, bland annat genom att nya entreprenörer har upphandlats, vilket ledde till att priserna för bostäderna kunde sänkas.

 

– Att vi igen öppnar upp för bostadsrätter är ett styrkebesked. Uppsalas bostadsmarknad står stark. Vi behöver bygga blandat och det är välkommet att vi får in en aktör som kan utveckla Rosendal ytterligare med energismarta bostadsrätter, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

 

OOF har arbetat mycket med byggnadens energiförbrukning och energiberäkningen visar i dagsläget en årlig energiförbrukning om 50 kWh/år. I steget mot att få mer klimatsmarta hem är energiförbrukningen en nyckelfråga och solceller kommer att installeras på taket. Dessutom kommer varje hushålls energi- och varmvattenförbrukning att synliggöras genom IMD-mätning (individuell mätning och debitering).

 

OOF Bostad bildades 2015. Sedan starten har bolaget visat stark tillväxt och bedriver idag projektutveckling av tolv fastigheter i Uppsala.

 

Kontorsförmedlaren Workaround hyr nu lokaler i ett magasin i Frihamnen som ägs av Stockholms Hamnar.

 


Ett nytt samarbete mellan Stockholms Hamnar och Workaround skapar möjligheter att hyra flexibla kontorsytor i unika lokaler i det framväxande Frihamnen. Från och med första augusti hyr Stockholms Hamnar ut unika lokaler med fri utsikt i Frihamnen till kontorsförmedlaren Workaround. Den totala ytan motsvarar 2.200 kvm och kommer att användas till flexibla kontorslösningar.

 

 

– Vi ser mycket positivt på det här samarbetet, som samtidigt innebär att vi kan erbjuda intressenter inom det befintliga beståndet mer flexibla ytor, säger Louisa Åkerfeldt som är strategiskt ansvarig för utvecklingen av Stockholms Hamnars fastighetsbestånd.

 

Lokalen är belägen i en unik tegelbyggnad från 1926 som historiskt använts som magasin för hamnverksamheten.

 

– Vi tycker att det är ett spännande och roligt projekt. Området är unikt, lokalen är unik i sitt slag och nu skapar vi en bra lösning för små och medelstora företag som vill sitta i Frihamnen, säger Andreas Broryd, medgrundare av Workaround. Vi hoppas också kunna bidra till ännu mera liv i området eftersom vi tillför fler än 200 arbetsplatser och 100-tals besökare utöver det.

 

Frihamnen blir allt tydligare en del av Stockholms innerstad de kommande åren. I anslutning till stadsdelen finns planer på 1.700 bostäder och 4.000 arbetsplatser samt förbättrade kommunikationer och fler publika verksamheter, restauranger och lokal service.


Stockholms Hamnar förvaltar cirka 90 byggnader om totalt 200.000 kvm samt 1,1 miljoner kvm mark i anslutning till stadens hamnanläggningar.


Workaround är Sveriges ledande digitala förmedlare av kontor och kontorsplatser. Företaget etablerades under 2015 och har sedan starten vuxit kraftigt. Workaround finns idag i nio svenska städer och erbjuder förutom förmedling även flexibla kontorslösningar i egen regi. I dagsläget hyr företaget ut över 14.000 kvm i Stockholm.

 

 


 

 


Christina Fernström (bilden t v) blir ny finanschef på Rikshem. Hon har arbetat på Rikshem som tf finanschef sedan hösten 2018. Dessförinnan har hon arbetat som interimskonsult inom finansområdet, bland annat som finanschef för Plantagen och Aleris. Hon har också varit finanskonsult på E&Y, CFO på Jernhusen och finanschef på Fastighets AB Tornet. Christina Fernström är civilekonom från Stockholms universitet.

 

– Under min tid som tf finanschef på Rikshem har jag konstaterat att detta är ett bolag med goda framtidsutsikter och kompetenta medarbetare. Det känns jätteroligt att få förtroendet att vara kvar som finanschef på permanent basis, säger Christina Fernström, ny finanschef på Rikshem.

 

– Christina Fernström har under sin korta tid i bolaget gjort mycket goda insatser och har blivit en uppskattad medarbetare. Hennes långa erfarenhet från finansområdet inom olika branscher är något som Rikshem kommer att ha stor nytta av och jag är mycket nöjd med att Christina nu blir permanent finanschef på Rikshem, säger Anders Lilja, CFO på Rikshem.

 

Christina Fernström övergår till sin permanenta tjänst omgående. I rollen ingår bland annat ansvar för Rikshems upplåning och finansstrategier samt ansvar för investerarrelationer.

 

Jacob Bruzelius (bilden t h), idag finanschef på Rikshem, har utsetts till bolagets chef för analys och portföljstrategi. Han har över 15 års erfarenhet av finans- och fastighetsbranschen och har en examen inom bygg- och fastighetsekonomi från KTH. Jacob Bruzelius har arbetat på Rikshem sedan år 2012 och han kom från en tjänst som Director inom Global Restructuring Group på Royal Bank of Scotland. I sitt nya uppdrag på Rikshem får Jacob Bruzelius ansvar för portföljstrategin som är en viktig del i Rikshems arbete för att säkra en högre totalavkastning.

 

– Jag är väldigt glad att få komma närmare fastighetsaffären igen, vilket är mitt egentliga huvudområde och jag ser fram emot att få fortsätta bidra till bolagets utveckling, säger Jacob Bruzelius.

 

– Vi har under en tid sett behovet av denna strategiska funktion och ökad analyskompetens i verksamheten. Vi vill att människor ska kunna växa hos Rikshem och därför känns det extra bra att vi nu kan internrekrytera Jacob Bruzelius som från dag ett kommer kunna ta ett ordentligt grepp om portföljanalysen, säger Petter Jurdell, chef affärs- och hållbarhetsutveckling på Rikshem.

 

Tjänsten som chef analys och portföljstrategi är nyinrättad och Jacob Bruzelius tillträder omgående.

 

.

 

 

 

 






 

Godsjärnvägen Hamnbanan, etapp Eriksberg-Pölsebo i Göteborg, omfattar en sträcka om 1.900 meter, varav 1.100 meter är i tunnel.

 


Skanska har tecknat avtal med Trafikverket om att bygga dubbelspår till godsjärnvägen Hamnbanan, etapp Eriksberg-Pölsebo, i Göteborg. Kontraktet är värt cirka 1,3 Mdr kr, vilket inkluderas i Skanska Sveriges orderingång för det tredje kvartalet 2019.

 

Utbyggnaden är en sträcka om 1.900 meter, varav 1.100 meter i tunnel, norr om det befintliga enkelspåret. I projektet ingår även anläggning av provisoriska spår för trafikomledning, rivning av befintlig anläggning inklusive en bro, omfattande ledningsomläggningar, nya gång- och cykelvägar, ny fotbollsplan samt nytt klubbhus åt Eriksbergs IF.

 

Enligt Trafikverket ska det nya dubbelspåret vika av från nuvarande spår efter Nordviksbron. Därefter går det i en cirka1 km lång tunnel, fortsätter igenom Bratteråsberget, vidare under Krokängsparken för att mynna ut vid Pölsebo. Här ansluter spåren till nuvarande spår. Pölsebo bangård, de gamla spåren och bron över Säterigatan rivs.

 

Skanska planerar byggstart till hösten 2019 och hela projektet ska vara färdigställt under 2024.

 

onsdag, 21 augusti 2019 10:29

Fastators bolag växer

 

Joachim Kuylenstierna, vd för Fastator.

 


I rapporten för första halvåret 2019 säger Joachim Kuylenstierna, vd för Fastator, att bolagets intresseföretag växer:

– Våra innehavsbolag går starkt och nya förvärv i dessa bolag har förstärkt kassaflödet ytterligare, vilket kommer att visa sig framgent. Det gäller även de affärer vi planterat under perioden, som nu skjuter skott inför framtiden.


Vid halvårsskiftet ägde Fastator fem större innehav; intressebolagen Offentliga Hus och GenovaFastator samt dotterbolagen Nordic PM, Industrisamhället och Point.

 

Intäkterna under perioden uppgick till 76,1 Mkr (45,8). De högre intäkterna berodde både på förvärv av fastigheter och på en ökning av förvaltningstjänster i Nordic PM. Hyresintäkterna under perioden ökade till 22,9 Mkr (1,3) liksom värdeförändringarna från fastigheter som steg 172,0 Mkr (3,5). Denna ökning var dels en effekt av omförhandlade hyror och sänkta direktavkastningskrav, dels att värdeförändringarna var kopplade till en större fastighetsportfölj i jämförelse med motsvarande period föregående år.  Resultatet från intressebolag minskade till 16,2 Mkr (191,8).

 

Resultatet efter skatt för halvåret minskade efter en skattebelastning om –28,8 Mkr (0,27) till 142,2 Mkr (193,3).

 

I balansen ökade fastighetsvärdet starkt i koncernen till 1.126,0 Mkr (46,2). Det högre värdet berodde dels på förvärvet av Industrisamhället under fjärde kvartalet 2018, som tidigare var ett hälftenägt intressebolag, dels på ett flertal fastighetsförvärv sent under 2018 och under första halvåret 2019. De största förvärven har gjorts i dotterbolaget Point där fem centrumfastigheter med redovisat värde om totalt 320,0 Mkr har förvärvats och i Fastator AB där två fastigheter har förvärvats med ett redovisat marknadsvärde om totalt 402,7 Mkr.

 

De totala tillgångarna i koncernen mer än fördubblades till 2,36 Mdr kr (1,07) samtidigt som de långfristiga skulderna steg till 932,4 Mkr liksom de kortfristiga skulderna vila ökade till 378,4 Mkr (26,7). Det innebar att det egna kapitalet steg till 1.046,9 Mkr (777,4) med en soliditet som minskade till 44,4 procent (72,8). Substansvärdet per aktie efter utspädning ökade kraftigt till 74,3 kr (55,5). SF

 

 

 

Barnängen 6, omfattande 11.000 kvm på Södermalm, är skyddsklassad och uppfördes 1917. Bild: Scius Partners

 


Scius har tecknat ett hyresavtal med Spotify om förhyrning om 3.700 kvm kontorsyta fördelat över två våningsplan i fastigheten Barnängen 6 på Södermalm. Inflyttning sker under kvartal 1 år 2020. Fastigheten blir därmed fullt uthyrd. Sotifys rådgivare har Cushman & Wakefield varit.


Mikael Freudmann på Scius säger:
–Vi välkomnar Spotify och ser fram emot att utveckla fastigheten vidare och ta till vara dess unika industriella arkitektur och historia när konceptet växer fram. Barnängen 6 kommer att bli en inspirerande kontorsfastighet med företag som skapar en dynamisk atmosfär tillsammans.

 

Barnängen 6 omfattar cirka 11.000 kvm och förvärvades mars 2019 av Scius tillsammans med Angelo Gordon. Säljare var AFA Fastigheter.

 

 


 

tisdag, 20 augusti 2019 13:10

Catella CRIM köper för 323 Mkr i Tyskland

 

Flygbild över Braunschweig i Niedersachsen.

 


Catella Residential Investment Management (CRIM) har förvärvat ett bostadsprojekt med 100 lägenheter och lokalyta för stormarknad i Braunschweig, Niedersachsen samt en bostadsfastighet i Dresden för totalt cirka 30 MEUR, cirka 323 Mkr.

 

Förvärvet i Braunschweig är en del av en ny stadsbyggnadsutveckling om 20.000 kvm på Berliner Straße / Kurzekampstraße, cirka 3,5 km nordost om det gamla centrumet. Det nyckelfärdiga projektet består av tre byggnader, som kommer att rymma klassiska hyreslägenheter med flera rum men även optimerade bostäder om 2 rum samt 27 så kallade sociala bostäder. I en fastighet kommer en ledande stormarknadskedja att hyra cirka 750 kvm i en bottenvåning.

 

CRIM förvärvade Braunschweig-projektet för knappt 22 MEUR i ett separat mandat för en sydtysk pensionsplan inom dess Institutional Investment Partners Fund (2IP).

 

Matthias Bursi, Catella Fund Manager European Residential, säger:

– Catella Residentials första förvärv i Braunschweig är en förlängning av vår strategi att investera bortom de viktigaste europeiska metropolerna till andra växande städer och regioner med gedigen demografi och ekonomiska utsikter och attraktiva risk-avkastningsprofiler. Vi har kunnat bygga upp en diversifierad portfölj på 600 MEUR i fyra länder för denna institutionella kund under de senaste tre åren.



 

tisdag, 20 augusti 2019 12:52

Datscha lanserar Footfall

 

Datscha Footfall erbjuder bättre lägesanalyser.

 


Med Datscha Footfall samlas information hur människor rör sig på gator på olika tider på dygnet. Alldeles snart är det dags för lanseringen av Datscha Footfall och redan nu kan kunder använda Datscha Footfall.

 


En kund kan själv göra analyser kring vad som är ett A-läge, och det kan vara viktig information vid beslut kring etablering, ett köp, en ny satsning eller kanske rentav vid en förhandling. Eller så kan kunden ta fram information om hur rörelsemönstret ser ut i ett visst område för att välja att satsa på en lokal på markplan, såsom kontor eller butik.

 

Datscha Footfall erbjuder: 1. Ännu bättre lägesanalyser. 2. Möjlighet att finna mikrolägen. 3. Möjlighet att kombinera data, t. ex Footfall med Fastighetsägare. 4. Utföra egna analyser av vart människor rör sig.

 

 

Åke Sundvall bygger två fastigheter i Vallentuna, dels ett äldreboende där Hemgården är delägare, dels bostäder för egen regi.

 


Åke Sundvall har under sommaren startat bygget av ett äldreboende med 60 lägenheter åt Humana samt 64 lägenheter i egen regi i Vallentuna.


De två fastigheterna, där Hemgården är delägare, ligger i ett kvarter runt en grönskande innergård. Bostäderna mitt emot äldreboendet kommer alla att ha en uteplats eller balkong. Under huset kommer det finnas garage, förråd, tvättstuga samt aktivitetsrum. På gården återfinns flera sociala ytor samt en trevlig boulebana. Tillträde till de båda fastigheterna kommer att ske etappvis under första halvåret 2021.

 

– Åke Sundvall har en ambition om att bygga hus som tillför något extra till området de befinner sig i och som får människor att må bra. Vi tycker att båda dessa fastigheter lever väl upp till denna ambition och det känns bra att vi nu är igång på riktigt med mark- och grundarbeten, säger Martin Sundvall, vd för Åke Sundvall Byggnads AB.

 

tisdag, 20 augusti 2019 12:24

Scheiwiller Svensson blir Gatun Arkitekter

 

Bild från kontoret på Åsögatan i Stockholm.

 

 


Ari Leinonen, arkitekt och vd för Gatun Arkitekter.

 


Efter nästan 25 år i branschen byter Scheiwiller Svensson Arkitektkontor namn till Gatun Arkitekter.

 

– Det är på gatan som staden lever, säger Ari Leinonen, arkitekt och vd för Gatun Arkitekter. Det är där människor möts. Och det är för människorna vi utformar våra projekt.

 

Det nya namnet förtydligar vad företaget står för och gör, berättar vd Ari Leinonen:

– Vi är ett etablerat arkitektkontor som funnits i snart 25 år, och vi har haft samma attityd hela tiden – att arkitektur skapas med människan i centrum.

 

– Vi vill manifestera att vi är ett lag som jobbar tillsammans, med olika perspektiv, säger Jonas Bäckström, styrelseordförande i Gatun. Det är multikulturellt, ungt och gammalt.

 

Kontoret består idag av ett femtiotal medarbetare med pågående uppdrag över hela Sverige samt några utanför landets gränser. Typen av projekt spänner från inredningsuppdrag och publika byggnader, kontor och bostäder, till industri och stadsbyggnad.

 

– Vi jobbar alltid i team, fortsätter Ari Leinonen. För varje projekt sätter vi ihop det bästa möjliga arbetslaget. Därför kändes det naturligt att byta till ett namn som bättre speglar vårt sätt att jobba.

 

Det nya namnet Gatun Arkitekter kommer från en äldre stavning av ordet gatan och symboliserar idén om att ta vara på gatuperspektivet.

 

– När människor möts så händer saker, förklarar Jonas Bäckström. Det leder till nya insikter och idéer, ny utveckling och tillväxt. Vi investerar mycket i nya sätt att utnyttja teknikens möjligheter och visualisera projekt. Att ta in fler dimensioner som handlar om smak, doft och ljud i arkitekturen. Allt i syfte att få till en nytänkande och human arkitektur.


Gatun Arkitekter jobbar just nu med projekt som Slakthusområdet i Stockholm, Life City i Hagastaden, E.ONs nya kretsloppsanläggning vid Högbytorp och en masterplan för utomhusarenan Dalhalla i Rättvik.


Med uppdrag inom kontor, bostäder, industri och publika miljöer skapar Gatun Arkitekter (fd Scheiwiller Svensson) nytänkande och human arkitektur baserad på lång och bred erfarenhet.