27 april 2024

Redaktionen

onsdag, 28 augusti 2019 10:08

NCC bygger för Familjebostäder i Älvsjö

 

Familjebostäders 129 hyresrätter ska stå klara år 2021 i Älvsjöstaden.

 


NCC ska i samverkan med Familjebostäder bygga 129 hyreslägenheter i nya stadsdelen Älvsjöstaden, söder om Stockholm. Ordern uppgår till cirka 300 Mkr.

 

– Vi är glada över att samarbetet med Familjebostäder växer. Vi arbetar tillsammans i ett tidigt skede för att få ut det mesta av allas erfarenheter och kunskaper. Det ger rätt förutsättningar för ett hållbart resultat som gynnar alla, säger Henrik Landelius, affärsområdeschef NCC Building Sweden.

 

Kabelverket 17 omfattar ett kvarter i den tredje etappen med 129 lägenheter fördelade i tre bostadshus, varav ett blir ett högre hus med 20 våningar. De välplanerade lägenheterna blir i storleken 1–4 rum och kök med balkong eller uteplats och hög kvalitet i materialval. I källarplan byggs även ett garage med cirka 30 platser.

 

Projektet arbetar efter Älvsjöstadens plan för miljö och energi och bostäderna uppförs enligt Miljöbyggnad nivå Silver.

 

– Bostäderna i det här området kommer att ha gedigna material och låg energiförbrukning samtidigt som de är kostnads- och yteffektiva, vilket möjliggör för Familjebostäder att sätta rimliga hyror, säger Henrik Landelius.

 

Markarbeten har påbörjats och inflyttning planeras till 2021.

 

Affären om cirka 300 Mkr orderregistreras i tredje kvartalet 2019 i affärsområde NCC Building Sweden.

 

tisdag, 27 augusti 2019 16:08

Anders Runberg, ny byggchef på Järntorget

 



Rekrytering av Anders Runberg (bilden) innebär att han blir ny byggchef på Järntorget. Han kommer närmast från tjänsten som regionchef på Wästbygg och han har dessförinnan bland annat arbetat som regionchef på Serneke. Anders Runberg är även ledamot vid yrkeshögskolan Nackademin. Han tillträder sin tjänst den 2 september

 

– Vi är mycket glada över att välkomna Anders till Järntorget. Hans erfarenhet av projektets alla delar är mycket värdefull och bidrar med viktiga perspektiv i vår fortsatta utveckling. Anders kommer att vara central i säkerställandet av att vi lever upp till våra höga krav på kvalitet och att varje projekts unika förutsättningar tas tillvara på ett sätt som kommer de boende till gagn, säger Fredrik Arpe, vd för Järntorget Byggintressenter

 

– Jag ser verkligen fram emot att få arbeta med Järntorget. Med bolagets fina historia i grunden och en stabilitet som ger möjlighet att anpassa sig efter en föränderlig marknad skapar Järntorget riktigt goda möjligheter framåt. Jag är mycket inspirerad över möjligheten att få vara en del av företagets framtid, säger Anders Runberg.

 

 

 

 

 






 



Rekrytering av Sofia Ljungdahl (bilden) innebär att hon blir Besqabs nya regionchef i Uppsala. Hon har haft rollen som stabschef på Besqab sedan maj 2015 och hon har suttit i koncernledningen sedan februari 2016, med ansvar för produktion, HR och IT. Hon har bred erfarenhet med över 20 år inom bostadsbranschen.

 

– Sofia tar med sig gedigen kompetens till Uppsalakontoret, ett värdefullt bidrag till det intensiva arbetet med att fortsätta utveckla regionen, säger Anette Frumerie, vd för Besqab. Jag är glad att Sofia tackade ja till det här jobbet. Vi har arbetat ihop tidigare och jag känner väl till hennes kvalitéer.

 

– Det ska bli mycket inspirerande att få ta ansvaret för Uppsala där Besqab just nu har alla olika boendeformer i produktion; småhus, bostadsrättslägenheter, hyresrätter och vårdboende. Därutöver har vi en fantastiskt fin byggrättsportfölj i Uppsala som jag hoppas kunna bidra till att förverkliga genom min erfarenhet i bostadsbranschen, säger Sofia Ljungdahl, som tillträder som regionchef den 7 oktober. I samband med detta lämnar Albert Koistinen rollen som regionchef och han övergår till tjänsten som affärsutvecklare i Uppsala. Albert Koistinen lämnar även i och med detta Besqabs koncernledning.

 

Sofia Ljungdahl är född 1969. Hon är civilingenjör från Chalmers Tekniska Högskola i väg- och vattenbyggnadsteknik. Hon har tidigare varit projektutvecklingschef på Rikshem AB samt vd för Peab Bostad AB. Hon har även erfarenhet från ledande befattningar i JM-koncernen inom såväl byggverksamhet som projektutveckling och nu närmast i fyra år som stabschef på Besqab.

 

 

 






tisdag, 27 augusti 2019 11:53

NCC byggstartar Nordeas kontor i Aarhus

 

År 2021 ska Nordeas nya kontor i Aarhus stå klart på Frederiks Plads. Koncernens danska huvudkontor kommer att fortsätta att vara kvar i Köpenhamn. Illustration: CF Møller Arkitekter

 

 

 

 

Från vänster Bünyamin Simsek, rådman i Aarhus, Jakob Bundsgaard, Aarhus borgmästare, Claus Pedersen-Bjergaard, Nordeas regiondirektör, Michael Fangel, Nordea samt Ole Faurby, regiondirektör och vd för NCC Fastighetsutveckling Danmark.


Cirka 500 av Nordeas anställda i Aarhus kan se fram emot att arbeta i en modern kontorsmiljö designad av C.F. Møller Arkitekter och utvecklade enligt NCC Property Developments företagskoncept, vilket bland annat innebär ett hälsosamt inomhusklimat, låg energiförbrukning och ett antal gemensamma anläggningar som en kantine och ett mötescenter. Hela Frederiks Plads, där invånarna redan har flyttat in i lägenheterna, har utvecklats i sin helhet så att det passar in i stadens andra stadsliv.


Fastigheten är miljöcertifierad enligt det internationella DGNB-systemet och målet är nå klass Guld. DGNB är en av världens ledande standarder för certifiering av byggnader och hållbarhet i staden.

Det innebär att fastigheten uppfyller höga miljömässiga, ekonomiska och sociala hållbarhetskrav – och hyresgäster kan spara pengar på energiförbrukning och samtidigt ha ett bra inomhusklimat till förmån för välbefinnande. Helt i linje med NCC:s ambition att leva upp till FN:s globala mål.

– Vi på NCC är stolta över att välkomna Nordea som en hyresgäst här på Frederiks Plads, och vi är glada över att kunna utveckla en mycket central del av Århus centrum. Vi ser fram emot ett fortsatt bra samarbete med både Nordea och Aarhus kommun, säger Ole Faurby, vd för NCC Property Development, Danmark.

tisdag, 27 augusti 2019 10:30

T-banan Odenplan–Arenastaden är godkänd

 

Tunnelbanans sträckning mellan Odenplan och Arenastaden som börjar byggas i år för att invigas som en ny gul linje år 2025.

 


I måndags godkände kommunfullmäktige i Solna detaljplanen för utbyggnaden av tunnelbanan, den gula linjen, till Arenastaden via Hagastaden och Södra Hagalund.  Planen omfattar tunnlar och anläggningar under mark samt tillhörande anläggningar ovan mark, som till exempel entrébyggnader. Detaljplaneförslaget har varit ute på granskning i två steg, enligt beslut i byggnadsnämnden juni 2017 respektive september 2018. En miljökonsekvensbeskrivning har tagits fram till järnvägsplanen, som också gäller för detaljplanearbetet. Byggstart för den gula linjen är i år 2019 och byggtiden är cirka sex år, vilket innebär att den nya gula linjen ska invigas år 2025.

 

– Beslutet om detaljplan är en milstolpe för utbyggnaden av ny tunnelbana genom Solna och en förutsättning för en hållbar stadsutveckling. Nya bostadskvarter, torg och förskolor växer fram i anslutning till de tunnelbanestationerna, vilket också bidrar till stadens medfinansiering av utbyggnaden av tunnelbanan och den nya stationen Södra Hagalund, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande.


Tre nya stationer

Den nya gula linjen utgörs av sammanlagt fyra kilometer långa spårtunnlar från Odenplan till Arenastaden. Tre nya stationer byggs på sträckan: Hagastaden, Södra Hagalund och Arenastaden.

 

Hagastaden

Den nya stadsdelen Hagastaden knyter samman Solna med Stockholm med nya bostäder och arbetsplatser vid ett av världens främsta områden för Life Science. Här byggs den nya tunnelbanestationen med en uppgång mot Torsplan i Stockholm, och tre entréer i norr i anslutning till Solnavägen, Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.


Södra Hagalund

Här möjliggör den nya tunnelbanelinjen en mängd nya bostäder och arbetsplatser i samband med att Solnavägen omvandlas till levande stadsgata med butiker, restauranger och service i gatuplan. I anslutning till stationen utvecklas Hagalunds arbetsplatsområde till en ny stadsdel.

 

Arenastaden

Med en mängd stora företag och arbetsplatser i området tillsammans med Mall of Scandinavia och Friends Arena är Arenastaden ett av Sveriges mest besökstäta områden. Den nya tunnelbanestationen bildar tillsammans med pendeltåg, tvärbana och busslinjer en viktig regional knutpunkt, men kopplar även samman Arenastaden med såväl Hagalund som Vasalund.


Medfinansiering till tunnelbanan

Utbyggnaden av tunnelbanan från Odenplan till Arenastaden via Hagastaden och Södra Hagalund är ett resultat av förhandlingar mellan Staten, Stockholms läns landsting, Stockholms stad och Solna stad inom ramen för Stockholmsförhandlingen.

 

Inriktningen är att Solna stad medfinansierar utbyggnaden av den nya tunnelbanelinjen med 600 Mkr och utbyggnaden av tunnelbanestationen Södra Hagalund med 650 Mkr. Stadens medfinansiering finansieras i sin tur genom bidrag från planerade och pågående byggprojekt för nya bostäder och arbetsplatser i anslutning till den nya tunnelbanan. Bidragen för medfinansiering uppgår i nuläget till 553,8 Mkr, för undertecknade exploateringsavtal. Därutöver tillkommer bidrag i ett antal principöverenskommelser vad gäller planerade byggprojekt i anslutning till tunnelbanan.

 

tisdag, 27 augusti 2019 10:14

Stockholmshus till Solberga

 

Visionsbild för de 130 hyresrätterna som Stockholmshem ska bygga i korsningen Främlingsvägen och Kristallvägen i Solberga.

 


Stockholmshem ska bygga cirka 130 bostäder som Stockholmshus på två platser längs Folkparksvägen, i Solberga. I korsningen Folkparksvägen och Kristallvägen föreslås cirka 90 lägenheter i sex bostadshus. Fyra av husen placeras längs Folkparksvägen och två längs Kristallvägen. En innergård med bevarad naturmark skapas i kvarterets södra del.

 

Cirka 500 meter söderut på Folkparksvägen, mittemot Citrusgårdens förskola, föreslås även cirka 40 lägenheter i tre bostadshus. Husen placeras längs Folkparksvägen och får entréer mot gatan.

 

Samtliga lägenheter planeras bli hyresrätter och bostadshusen uppförs enligt modellen för Stockholmshus. Byggnaderna ska uppföras som lamellhus, med släta sadeltak i fyra till fem våningar. Planen möjliggör även lokaler i bottenvåning för centrumändamål längs Folkparksvägen.

 

Träd och naturmark ska sparas i så stor utsträckning som möjligt mellan den nya och den befintliga bebyggelsen. Både för att anknyta till Solbergas karaktär av ”hus i park” och för att behålla möjligheter till rekreation på och intill den egna bostadsgården.


Detaljplanen planeras gå ut på granskning under kvartal 1, år 2020 med ett antagande i stadsbyggnadsnämnden under kvartal 2, år 2020.

 

 

 

 

De 113 lägenheterna i Fyrklövern, intill Väsby centrum, kommer att vara fördelade på två byggnader i sju våningsplan med tillhörande gård, garage och lokaler.

 



I området Fyrklövern, precis intill Upplands Väsby Centrum, kommer Riksbyggen att bygga 113 hyresrätter. Byggstarten är planerad till mars/april 2020 med en första inflyttning under vintern 2021/22. Husen byggs med högt ställda hållbarhetskrav och kommer att certifieras med Miljöbyggnad Silver. Riksbyggen har tecknat entreprenadavtal med TL Bygg för genomförande av projektet.

 

– Riksbyggen fortsätter sitt arbete med att tillföra Stockholmsregionen fler hyresrätter som det råder en akut brist på. Vi är mycket glada över vårt första hyresrättsprojekt i Upplands Väsby och att Riksbyggen genom det kan bidra till kommunens tillväxt, säger Carl-Johan Hansson, chef för affärsområde Fastigheter på Riksbyggen.

 

Projektet med de 113 lägenheterna är fördelade på två byggnader i sju våningsplan med tillhörande gård, garage och lokaler. Området Fyrklövern ligger granne med Väsby centrum och det är promenadavstånd till pendeltågsstationen.

 

– I Fyrklövern har Riksbyggen under våren haft inflyttning i Brf Ljuspunkten med 95 bostadsrätter. Riksbyggen är en långsiktig samhällsbyggare med målsättningen att bygga bostäder för många olika målgrupper, säger Stefan Högman, marknadsområdeschef på Riksbyggen Bostad i Norra Stockholm.

 

Den sociala hållbarheten är viktig i Riksbyggens bostadsprojekt. Till bostadshusen kommer en levande innergård som bland annat innehåller plats för rekreation, lek och cykelparkering samt ett trevligt orangeri att byggas.

 

 

Kontorsfastigheten Grow, omfattande 25.000 kvm i Solna strand, är fullt uthyrd. Inflyttningen, som nu har påbörjats, pågår året ut.

 


 

 

 

 

Det var extra festligt när den första inflyttningen i den nya kontorsfastigheten Grow påbörjades i måndags. Foto: Jonas Malmström


Under måndagen välkomnade Humlegården de första hyresgästerna till den nya kontorsfastigheten Grow, omfattande totalt 25.000 kvm, i Solna strand. Området har även fått ett starkt tillskott i form av restaurang K-Märkt, som slagit upp sina portar i Grows entréplan.

 

De nyinflyttade fick ett varmt mottagande när de kom till jobbet på måndagsmorgonen. Fastigheten är fullt uthyrd och inflyttningen som nu har påbörjats pågår året ut. Hyresgäster är Arbetsförmedlingens Huvudkontor, Qlik, Technopolis co-workingkoncept UMA Workspace, Key Solution, DNV GL och restaurang K-Märkt.

 

Humlegården satte siktet på högsta möjliga miljöcertifiering och Grow har certifierats preliminärt enligt Miljöbyggnad Guld. På taket finns solceller vars elproduktion motsvarar full laddning till cirka 40 elhybridbilar per dag. Här finns även fyra gröna takterrasser om totalt 600 kvm varav två även innehåller orangerier som hyresgästerna kan nyttja. Tillsammans med Bee Urban ska man även tillföra grönytor med möjlighet för boplatser för fåglar och insekter.

 

Om några veckor är Humlegården klara med ett utegym vid ekbacken intill Grow som blir tillgängligt för allmänheten. Den som cykelpendlar till jobbet kan se fram emot vad som kanske är Solnas finaste cykelparkering. Entrén till garaget sker genom en paviljong i corten. Här finns cirka 320 platser och det erbjuds både möjlighet att ladda elcyklar och tillgång till ett ”cykel-SPA” där man kan tvätta, meka och pumpa däcken.

 

– Vi har fått mycket positiv respons kring vår satsning på Grow och det känns roligt att få se hur kvarteret fylls med liv och rörelse. Grow erbjuder kontorslokaler utöver det vanliga och visar hur vi genom att kombinera omsorgsfullt gestaltade miljöer, mötesplatser samt service och tjänster som underlättar vardagen skapar en attraktiv plats, säger Maria Lidström, stadsutvecklingschef på Humlegården.

 

Den hållbarhetsprofilerade restaurangen, som slog upp sina portar redan i fredags, erbjuder frukost, lunch och catering. Restaurangen i Solna strand blir den femte etableringen för K-märkt och den första utanför tullarna. K-märkt drivs av en trio med gott renommé; kocken Hanna Normark, vinkyparen Jens Dolk samt konditorn Daniel Roos. Tillsammans har de lång erfarenhet och stor kompetens från en rad olika restauranger. K-märkt arbetar efter en princip de kallar WFFW, We Fight Food Waste, som innebär att man strävar efter att förena volym med kvalitet, att laga god, nyttig och gärna grön mat samt att på ett kreativt och lite udda sätt jobba med hållbarhet.

 



Rekryteringen av Göran Westberg (bilden), senior advisor på Ebab, innebär att han blir ny vd för Ebab Fastighetsutveckling efter Lennart Berg som efter åtta år lämnar sitt uppdrag i bolaget under december 2019. Göran Westberg har varit på Ebab i över 35 år och har varit delägare sedan 90-talet.

 

Ebab Fastighetsutveckling har sedan starten 2011 utvecklats till ett välrenommerat konsultbolag med fokus på tidiga skeden och erbjuder idag djup kompetens kring hållbar stads- och fastighetsutveckling. Tillsammans med Ebab i Stockholm AB och Ebab Installationsteknik AB kan Ebab-koncernen erbjuda fastighetsägare och investerare professionell rådgivning och projektledning i alla skeden av ett projekt.

 

– Jag ser fram emot den möjlighet som nu erbjuds att ta Ebab ytterligare ett steg i riktningen att bli det kompletta konsulthuset i allt från kvalitativ rådgivning i tidiga skeden till ett aktivt genomförande av ett projekt, säger Göran Westberg.

 

– Ebab Fastighetsutveckling har under åren utvecklat en process där hållbarhetsaspekterna i de tidiga skedena hanteras tydligt vilket skapar goda förutsättningar att möta en omvärld i förändring. Vi ser stora möjligheter att fortsätta bredda vårt utbud, under hösten kommer vi kunna presentera ett utvecklat erbjudande som vi vet är intressant för många av våra kunder, säger Kaarel Lehiste, styrelseordförande och koncernchef.

 

Lennart Berg kommer att gå in som vice vd i Mälarstaden Asset Management AB och kommer att kvarstå som aktiv delägare i Ebab. Göran Westberg tillträder posten som vd den 1 september.

 

 

 

 






 

NCC:s utvecklingsprojekt i Valle i stadsdelen Helsefyr i Oslo omfattar nära 60.000 kvm byggrätter kontor och är strategiskt belägen, väl synlig invid E6:an.

 



NCC säljer kontorsprojekten Valle Wood och Valle View inklusive resterande byggrätter i området Helsfyr i Oslo till Valle Eiendom Holding AS, ett av Pareto Securities nybildat fastighetsbolag, för närmare 2 Mdr kr. Affären genomförs i två steg, den första i fjärde kvartalet 2019 och den andra under 2021.

 

– Utvecklingen och försäljningen av Valle Wood och Valle View är utmärkta exempel på framgångsrik fastighetsutveckling. NCC har i detta stadsutvecklingsprojekt varit en aktiv pådrivare av att göra Valle-området till en vital del av den norska huvudstaden, säger Thomas Dahle, chef för NCC Property Development i Norge.

 

NCC:s utvecklingsprojekt i Valle omfattar nära 60.000 kvm byggrätter kontor och är strategiskt belägen, väl synlig invid E6:an och med närhet till tunnelbana, flygbussar och genomfartsleder.

 

Kontorsprojekten byggs i etapper där Valle Wood färdigställdes sommaren 2019 och är Norges största kommersiella fastighet i massivträ. Andra etappen, Valle View, är inledd och uthyrd till norska UDI med planerat färdigställande Q2 2021.

 

Utöver de två första projekten återstår cirka 27.000 kvm byggrätter för kontor inklusive cirka 83 parkeringsplatser i projektet Valle Vision.


Valle Eiendom Holding AS, ett av Paretos Securities nybildat fastighetsbolag, har tecknat avtal med NCC om förvärv av hela Valle-projektet som omfattar samtliga etapper inklusive återstående byggrätter för ett underliggande fastighetsvärde om närmare 2 Mdr kr. Affären genomförs som en bolagsförsäljning i affärsområde NCC Property Development. Det första steget omfattar Valle Wood och Valle Vision (byggrätter) och beräknas ge en positiv resultatpåverkan i Q4 2019.

 

Tillträdet samt erläggandet av köpeskillingen för Valle View beräknas ge en positiv resultatpåverkan i samband med färdigställandet i Q2 2021.

 

Vid tecknande av detta avtal är uthyrningsgraden 87 procent för Valle Wood respektive 69 procent för Valle View. NCC lämnar i samband med försäljningen hyresgarantier för outhyrda ytor under 5 år från tillträdet av respektive etapp.

 

Helsfyr är ett etablerat kontorsområde i Oslo. Utvecklingen av Valle är en del av den samlade utvecklingsplanen för området som också inkluderar stadion för Vålerenga fotbollsklubb, butiker, skola och cirka 300 bostadslägenheter.

 

Valle Wood och Valle View miljöcertifieras enligt det internationella systemet BREEAM, nivå Excellent. NCC har som mål att minimera miljöpåverkan och bidra med värde för både kunder och samhälle