27 april 2024

Redaktionen

torsdag, 29 augusti 2019 10:14

Profi Fastigheter hyr ut 1.300 kvm i Bredden

 

Takcentrum Sverige AB ska hyra 1.300 kvm butikslokaler i Profis fastighet på Breddens västra sida av E4.

 


Profi Fastigheter hyr ut 1.300 kvm butikslokaler till Takcentrum i Bredden. Takcentrums etablering kompletterar och stärker Breddens utbud inom segmenten hem, fritid och bygg ytterligare. Tillträde sker under september 2019.

 

Takcentrum Sverige AB, som är en komplett leverantör inom tak och tätskikt, växer och etablerar sin andra enhet i Stockholmsområdet genom att hyra 1.300 kvm butikslokaler i Profis fastighet på Breddens västra sida av E4. Uthyrningen ligger i linje med Profis strategi att skapa norra Stockholms ledande kluster av verksamheter inom hem, fritid och bygg i Bredden. Övriga verksamheter är bland annat Bauhaus, Mio Möbler, Jysk, Marbodal, Folkpool, Sveafönster och Kakeldax. Under 2020 kompletteras utbudet dessutom med ett Biltema-varuhus.

 

Mathias Björkman, chef aktiv förvaltning på Profi Fastigheter, säger:

– Takcentrum är ett välkommet tillskott i Bredden och kompletterar på ett utmärkt sätt övriga verksamheter på den västra sidan om E4:an. Nu har vi i stort sett inga vakanta handelsytor kvar varför vi ser över hur vi kan utveckla beståndet ytterligare för att skapa fler attraktiva butikslokaler.

 

Bredden är beläget utmed E4:an mellan Stockholm och Arlanda, och omfattar närmare 200.000 kvm kontor och handel. Idag arbetar cirka 3.000 personer i Bredden och företagen i området står för 30 procent av den totala lönesumman som betalas ut i Upplands Väsby kommun. Profi Fastigheter driver ett omfattande utvecklingsarbete för platsen i syfte att skapa en levande stadsdel där människor bor, lever och arbetar.

 

onsdag, 28 augusti 2019 21:12

Willhem gjorde sitt bästa halvårsresultat

 

Mikael Granath, vd för Willhem.


Willhem ökade sitt rörelseresultat för första halvåret till 1.515 Mkr (1.236), vilket är det bästa resultatet sedan bolaget bildades år 2011. I rapporten säger vd Mikael Granath:
– Det har varit ett mycket positivt första halvår för Willhem med det bästa rörelseresultatet sedan starten av bolaget. Driftnettot ökade med 8,7 procent jämfört med föregående år och värdeutvecklingen på fastigheterna uppgick till 2,4 procent. Vår egen kostnadseffektiva nyproduktion och Willhemlyftet bidrar till det starka resultatet. Med siffror som pekar i rätt riktning, nöjdare kunder och nöjdare medarbetare ser jag fram emot fortsättningen på året.

 

Marknadsvärdet på bolagets 503 (502) fastigheter om cirka 1,8 miljoner kvm,  ökade vid utgången av perioden till 37.489 Mkr (34.087). Under första halvåret var den orealiserade värdeförändring på fastigheterna 890 Mkr (662), vilket motsvarade en värdeökning på 2,4 procent (2,0).

 

Hyresintäkterna ökade till 1.123 Mkr (1.071), en ökning med 4,9 procent. Driftnettot steg med 8,7 procent till 663 Mkr (610) med en ökning av jämförbart fastighetsbestånd som var 5,8 procent. Resultat efter skatt minskade till 603 Mkr (847), framförallt på grund av att värdeförändringen på finansiella instrument försämrades till –531 Mkr (62).

 

Det egna kapitalet ökade under perioden till 13.330 Mkr (11.683), med en soliditet om 33,3 procent (32,8) och en räntetäckningsgrad som stärktes till 3,2 gånger (2,7).

 

Willhem förvärvade under perioden en fastighet med 96 lägenheter i Helsingborg samt 11 fastigheter i Malmö med 201 lägenheter, till ett totalt fastighetsvärde om 506 Mkr. I juni förvärvades 66 lägenheter i Stockholm vilka är under produktion till ett avtalat fastighetsvärde om 190 Mkr.

 

Under perioden har 781 lägenheter i Malmö avyttrats till ett avtalat fastighetsvärde om 900 Mkr.


Willhem är finansiellt starkt. I rapporten säger Mikael Granath:

 

– Vi fortsätter att vara aktiva på kapitalmarknaden där vi i huvudsak finansierar vår verksamhet. Den totala finansieringen uppgick till 22.887 Mkr, varav obligationer var 14.574 Mkr, certifikat 4,576 Mkr och banklån 3.737 Mkr. I januari har tre gröna obligationer emitterats till ett totalt värde om 1.300 Mkr. SF

onsdag, 28 augusti 2019 16:44

Minus 35,9 Mkr för Prime Living

 

Lars Wikstöm, vd för Prime Living, säger i rapporten att han inte kan garantera att bolagets finansiella problem går att lösa.


Det är tufft för studentbostadsbolaget Prime Living som för första halvåret redovisar en förlust om –35,9 Mkr före skatt. Koncernens intäkter minskade till 27,0 Mkr (27,5) efter att värdeförändringen av fastigheter minskade starkt till 12,7 Mkr (107,1).


Under perioden har Prime Living ingått ett avtal om standstill gällande bolagets säkerställda obligationslån om 400 Mkr och det säkerställda aktieägarlånet om cirka 39,3 Mkr.

 

Bolaget har beslutat att lägga ut fastigheten Folio 102601F i Sandyford, Dublin, till försäljning. Prime Living har erhållit ett bygglov för att bygga ett studentboende om totalt 25.459 kvm och 818 bäddar på sin fastighet i Sandyford, Dublin.

 

Styrelsen förslog bolagsstämman bemyndigande att besluta om nyemissioner om upp till ett sammanlagt belopp om högst 400 Mkr. Syftet med beslutet är att möjliggöra för Prime Living att anskaffa kapital för att färdigställa bolagets fastighetsutvecklingsprojekt i Spånga samt i Dublin, Irland.

 

Mark och Miljööverdomstolen upphävde Byggnadsnämndens i Göteborg Stads tidsbegränsade bygglov för uppförande av 370 lägenheter på de obebyggda fastigheterna Rambergsstaden 733:401 och 68:1.

 

Efter periodens utgång har Lunds universitet lämnat in en stämningsansökan om fordringar på cirka 3,4 Mkr gentemot Prime Living AB och dess helägda dotterbolag Prime Living Lund AB.

 

I en kommentar kan sägas att det är bistert för Prime Living då det egna kapitalet sjönk under perioden till 160,0 Mkr (801,2) med en soliditet som rasade till 9 procent (32) samtidigt som värdet på förvaltningsfastigheterna minskade till 1,72 Mdr kr (2,27).

Vd Lars Wikstöm säger i rapporten att han inte kan garantera att bolagets finansiella problem går att lösa:

– I förlängningen av de finansiella frågor som står i fokus för vårt arbete ska bolaget söka byggnadskreditiv och slutfinansiering för fastigheterna i Spånga, så att vi kan komma igång med projektet och realisera dess värdepotential. Under förutsättning att vi lyckas lösa finansieringen och färdigställa Spångaprojekt kommer Prime Living i framtiden att kunna förvalta total omkring 2.100 lägenheter och generera ett driftsnetto på närmare 100 Mkr per år. Jag vill understryka att situationen för bolaget är allvarlig, och att det är många förhandlingar som måste falla väl ut för att driften av verksamheten ska kunna fortgå. Det finns fortfarande inga garantier för att vi lyckas med allt detta, men vi närmar oss målet steg för steg.

 

onsdag, 28 augusti 2019 12:18

NCC säljer i Esbo till Varma för 850 Mkr

 

NCC bygger nu för Varma den första utbyggnadsetappen i  Hatsina, Esbo, Finland. Etappen består av cirka 18.500 kvm uthyrningsbar yta för kontor samt cirka 380 parkeringsplatser i separat parkeringshus.


NCC har tecknat ett långt hyresavtal om cirka 10.000 kvm med Trimble Solutions Corporation i det nya kontorsprojektet i Hatsina, Esbo, Finland. NCC har vidare tecknat avtal med pensionsförsäkringsbolaget Varma om försäljning när projektet är färdigt. Försäljningen till Varma genomförs som en bolagsaffär. Affären förväntas ge en positiv resultatpåverkan under det tredje kvartalet 2021 i affärsområde NCC Property Development. Fastighetsvärdet, som baseras på vissa överenskomna kriterier, fastställs i samband färdigställande och beräknas uppgå till cirka 850 Mkr. Tillträde beräknas ske i tredje kvartalet 2021.


Esbo är Finlands näst största och snabbast växande stad och en del av Helsingfors storstadsområde. Området Hatsina, där NCC kommer vara en aktiv aktör, är ett större utvecklingsområde som omfattar nära 100.000 kvm byggrätter för kontor, hotell, handel samt bostäder.

 

– Detta är ett bra exempel på hur vi vill fortsätta driva och utveckla kontorsmarknaden i Esbo och Helsingfors storstadsregion. Jag är väldigt glad att vi genom Trimble har en långsiktig hyresgäst och att Varma har ambitionen att bli en långsiktig fastighetsägare i Hatsina där vi fortsatt kommer vara en aktiv stadsutvecklare, säger Petri Bergström, Head of NCC Property Development Finland.

 

NCC:s projekt utgör den första utbyggnadsetappen i området och består av cirka 18.500 kvm uthyrningsbar yta för kontor samt cirka 380 parkeringsplatser i separat parkeringshus. Trimble Solutions Corporation, ett internationellt mjukvaruföretag med digitala informationsmodeller för bygg-, energibranschen och offentliga förvaltningsbolag, har tecknat ett långt hyresavtal om cirka 10.300 kvm med beräknad inflyttning under 2021.

 

– Vi är mycket glada över detta projekt med NCC, som vill använda moderna digitala verktyg. Det här är ett bra tillfälle att demonstrera våra lösningar, säger Timo Keinänen, vd för Trimble Solutions.

 

NCC har även tecknat avtal med pensionsförsäkringsbolaget Varma om försäljning av av  det anslutande parkeringshuset.

 

– Varma är redan ägare till intilliggande Panorama Tower vid Leppävaara stationen och denna investering är ett utmärkt tillskott till vår position i området. Platsen erbjuder bra lokala bekvämligheter och kommunikationen kommer att bli ännu bättre med nya regionaltåget Jokeri Light Rail, säger Ilkka Tomperi, Head of Real Estate Varma.

 

Aktuell uthyrningsgrad uppgår till cirka 56 procent beräknat på uthyrningsbar yta. Entreprenaden utförs av NCC Building Nordics och orderregistreras i samband med planerad byggstart, tredje kvartalet 2019.

 

Projektet ska miljöcertifieras enligt det internationella systemet BREEAM, nivå Excellent.

 

 

onsdag, 28 augusti 2019 11:59

Bostadspriserna accelererar i Tyskland

 

Bonava är en av Tysklands största bostadsbyggare. I Berlin, i stadsdelen Schönefelt, kostar Bonavas lägenheter om 54 kvm till 102 kvm från 197.900 euro till 404.900 euro, cirka 2,12 Mkr till 4,35 Mkr.


Bostadspriserna ökade med 8,21 procent i Tyskland, jämfört med priserna för ett år sedan, i en mätning under andra kvartalet 2019, enligt Global Property Guide.


Tysklands bostadsmarknad är stabil. Medelpriset för lägenheter steg med 8,21 procent under året fram till andra kvartalet 2019, en kraftig förbättring från föregående års tillväxt om 1,74 procent.

 

Efterfrågan på bostäder är fortsatt stark, drivet av låga räntor, urbanisering och generellt sunda hushållsekonomier. Nyligen har migrationskrisen och den starka ekonomiska tillväxten bidragit till den redan starka efterfrågan i landet.

 

 

Trots detta är byggverksamheten fortsatt svag. Under första halvåret 2019 minskade byggloven för bostäder med 2,3 procent till 164.641 enheter jämfört med samma period förra året, enligt Federal Statistical Office (Destatis).


Hyresintäkterna för bostäder har stigit måttligt från 2,9 procent till 3,7 procent under det senaste året. Priset för lägenheter i Berlin är cirka 58.900 kr/kvm.

 

Tillväxten år 2018 för Tysklands ekonomi var 1,4 procent för 2018 jämfört med från 2,2 procent för 2017, vilket var den svagaste expansionen på fem år, enligt Destatis.

 

Europas största ekonomi fortsätter att vara svag i år, med en BNP som ökar endast med 0,7 procent under första kvartalet och 0,4 procent under andra kvartalet, framförallt på grund av en fallande export. Nyligen har den tyska regeringen sänkt tillväxtprognosen i år till 0,5 procent, från den tidigare prognosens om 1 procent.

 

 

Med sina 2.500 kvm är solcellsanläggningen i Atrium Ljungbergs Mobilia den största av sitt slag i Malmö och en av de största i Sverige. Under ett år kommer anläggningen att kunna producera drygt 450.000 kilowattimmar el, vilket motsvarar den mängd som skulle krävas för att driva en elbil 250.000 mil.


Atrium Ljungberg har installerat solceller på Mobilias tak i Malmö. Med sina 2.500 kvm är anläggningen den största av sitt slag i Malmö – och den stärker Mobilias vision att bli Malmös grönaste stadskvarter.

– Det här är ett viktigt steg i Atrium Ljungbergs hållbarhetsarbete, som vi tror kommer uppskattas av såväl närboende som Mobilias besökare. Att ta tillvara på den energi som solen ger och själva producera förnyelsebar el är ett bidrag för att klara de klimatutmaningar som vi står inför, säger Anders Murmark, fastighetschef på Atrium Ljungberg i Malmö.

 

Med sina 2.500 kvm är solcellsanläggningen i Mobilia den största av sitt slag i Malmö och en av de största i Sverige. Under ett år kommer anläggningen att kunna producera drygt 450.000 kilowattimmar el, vilket motsvarar den mängd som skulle krävas för att driva en elbil 250.000 mil.

 

Med satsningen på solceller i Malmö vill Atrium Ljungberg bidra ytterligare till att skapa en hållbar stad, där människor kan mötas på ett klimatvänligt sätt. Bolaget har sedan tidigare investerat i stora solcellsanläggningar på fler fastigheter i Sickla, Stockholm.

 

Under en solig timme i juni producerar solcellsanläggningen el motsvarande: 1. Elbilkörning cirka 340 mil. 2. Laddning av cirka 46.000 mobiltelefoner. 3. Bryggning av cirka 29.000 koppar kaffe.

 

Investeringen i solceller är ett led i Atrium Ljungbergs hållbarhetsarbete. Bolaget har satt upp flera hållbarhetsmål där det viktigaste är att minska energianvändningen. Atrium Ljungberg prioriterar också grön finansiering genom gröna obligationer och gröna banklån med koppling till våra hållbarhetsprojekt.

 

 

Skanska kommer att riva det befintliga gymnasiet Highline Public Schools i Burien i Washington för att bygga en ny 22.000 kvm stor skola.


Skanska har tecknat ett avtal om att bygga Highline Public Schools i Burien, Washington, USA, för 113,5 miljoner dollar, cirka 1,1 Mdr kr, ett belopp som inkluderas i orderingången för USA för det tredje kvartalet 2019.

 

Skanska kommer att riva det befintliga gymnasiet och bygga en ny 22.000 kvm stor skola, som kommer att inrymma upp till 1.500 elever. Projektet omfattar allmänna- och specialklassrum, en teater, dramaklassrum, laboratorier och flera gym och tennisbanor.

 

Förbättringarna av skolgården kommer att omfatta nya rekreationsområden, nya områden för lämning och hämtning av elever, busshållplats, parkering för personal och besökare samt förbättringar precis utanför skolgården till angränsande gator.

 

Projektet pågår och ska vara klart under juni 2021.


onsdag, 28 augusti 2019 10:51

DollarStore och MAX till iHede i Kungsbacka

 

Uthyrningen till Dollarstore om 2.750 kvm och Max Burgers om 519 kvm innebär att IHede är fullt uthyrd.


Affärskedjan DollarStore öppnar ett nytt varuhus om 2.750 kvm i handelscentrumet iHede i Kungsbacka. Även MAX Burgers har tecknat avtal om att öppna en restaurang i det nya volymhandelscentrumet som beräknas stå färdigt i september 2020.

 

– Uthyrningarna innebär att vi knyter ytterligare två väldigt starka och välkända varumärken till vår satsning på volymhandel i Kungsbacka, säger Kristian Höglind, affärsutvecklare på Aspelin Ramm Fastigheter.

 

Aspelin Ramm Fastigheter har tidigare även utvecklat handelscentrumet Lugnetrondellen i Varberg som öppnade under hösten 2017. Också där finns DollarStore och MAX bland hyresgästerna.

 

– Vi har haft ett väldigt bra och smidigt samarbete med DollarStore och MAX i Varberg, så det känns naturligtvis bra att kunna fortsätta det positiva samarbetet också här i Kungsbacka. Det innebär också att det nu endast finns en ledig lokal på 520 kvm innan iHede är fullt uthyrt. Sedan tidigare är det klart att Jula och Linnéa & Basilika flyttar in i fastigheten, säger Kristian Höglind.


DollarStore växer snabbt och öppnar varje år ett 20-tal nya varuhus på olika platser runt om i Sverige. Idag har kedjan 91 varuhus och öppnar i oktober i år ett nytt varuhus i Falkenberg. Fredrik Holmström, etableringsansvarig på DollarStore, är nöjd med att nu äntligen ha hittat en lämplig plats också i Kungsbacka. Han säger:

– Vi har varit intresserade av att etablera oss i Kungsbacka under flera år och när iHede blev aktuellt så var det inte så mycket att tveka om. Det är ett attraktivt läge med bra trafikflöden och med mycket handel i närområdet, och i själva handelscentrumet blir det en bra mix av olika verksamheter som kompletterar varandra väldigt väl.

 

Enligt honom var även närheten till Göteborg, med Hede pendeltågstation alldeles i närheten, en bidragande orsak till valet av iHede för den nya etableringen och han säger:

– Väldigt många människor hör av sig till oss och önskar att vi ska öppna upp i deras närområde. Och med tanke på att vi ännu inte finns i Göteborg så hoppas vi att också göteborgarna ska hitta hit för att uppleva lågpris på riktigt.


Den familjeägda hamburgerkedjan MAX Burgers har idag 148 restauranger, varav 127 i Sverige, och sysselsätter cirka 5.500 medarbetare. Den nya restaurangen blir 519 kvm och byggs ihop med handelscentrumet på ett liknande sätt som i Lugnetrondellen i Varberg.

 

– Det är fantastiskt roligt att planera för öppningen av ännu en restaurang i Västsverige. MAX expanderar fortfarande kraftigt och räknar med att öppna ytterligare 75 restauranger i Sverige inom de närmaste åren varav en stor del i Göteborgsregionen. Vi har en stor tilltro till utvecklingen i Kungsbacka och speciellt i Hede. Förutom att servera Sveriges godaste burgare till boende och besökare i Kungsbacka, så innebär en ny restaurang nya arbetstillfällen. Vi räknar med att 40-50 personer kommer att rekryteras, säger Tony Jakobsson, vice Sverigechef MAX Burgers.

 


 

Villa Kviberg blir det tredje äldreboendet i Göteborg som Skanska utvecklar och bygger i samarbete med Vardaga.

 


Skanska utvecklar och bygger ett nytt äldreboende, Villa Kviberg, i Göteborg. Avtal har tecknats med Vardaga AB om driften av boendet. Under onsdagen den 28 augusti tas det första spadtaget för äldreboendet som ska stå färdigt i början av 2021.

 

Villa Kviberg blir det tredje äldreboendet i Göteborg som Skanska utvecklar och bygger i samarbete med Vardaga.

 

– Vi ser fram emot att återigen få samarbeta med Vardaga och skapa detta äldreboende i ett så fint läge. Behovet av boende för de äldre är stort i Göteborg och det här har alla förutsättningar att bli väldigt attraktivt, säger Charlotte Adlerton Gadd, affärsutvecklare, Skanska Sverige AB.

 

Villa Kviberg blir fyra våningar högt med 77 lägenheter i ett område där Skanska redan har utvecklat bostadsområdet Kvibergs Ängar. Här erbjuds smidiga kommunikationsmöjligheter in till Göteborg samt fina grönområden och aktivitetsslingan Kvibergsrundan inpå knuten.

 

– Vi vet att vi är en uppskattad aktör i Göteborg och det känns därför väldigt roligt att få möjlighet att välkomna ännu fler äldre till oss genom denna etablering av ytterligare ett modernt och välplanerat äldreboende i egen regi, säger Ulla Tansen, affärsområdeschef Vardaga.

 

Villa Kviberg byggs för att motsvara högt ställda hållbarhetskrav och ska certifieras enligt LEED. Huset kommer att utrustas med solceller på taket.

 

Byggnadsarbetena inleds omgående och boendet ska stå klart för inflyttning under första kvartalet 2021.

 

 

Till sommaren 2021 ska Sehlhall ha uppfört ett äldreboende om 40 lägenheter och en förskola om fem avdelningar i Upplands Väsby.

 


I juni i år bildades Sehlhall Fastigheter som satsar på samhällsfastigheter. Bakom bolaget finns bland annat Carl-Henric Svanberg och familjen Hirsch som medverkade i en första resning om 200 Mkr. Bolagets styrelseordförande är före detta finansministern Anders Borg. Nu köper Sehlhall mark i Upplands Väsby för uppförande av ett äldreboende och en förskola.

 

Säljare av marken, som består av två fastigheter är, dels Svenska kyrkan, dels en privat markägare. Förvärvet har genomförts för att uppföra ett modernt äldreboende om 40 lägenheter och en förskola om fem avdelningar. Total byggnadsvolym uppgår till 4.300 kvm

 

– Forskningen och empirin ger en samstämmig bild; äldre som vistas nära barn håller sig friskare, mår bättre psykiskt och blir mer sociala sinsemellan. Även barn mår bra av att se, möta och interagera med äldre. Det här projektet möjliggör för Sehlhall Fastigheter att ytterligare förstärka landets sociala infrastruktur, säger Dan T. Sehlberg, vd och koncernchef för Sehlhall Fastigheter.

 

Projekten i Upplands Väsby, som utvecklas inom affärsområdet Sehlhall Vårdbostäder, beräknas vara färdigställt till sommaren 2021.