28 april 2024

Redaktionen

 

NP3 Fastigheter med vd Andreas Nelvig, gör nu sina första köp i det nya affärsområdet att växa i städerna Västerås, Örebro och Karlstad.


NP3 Fastigheter har i tre separata transaktioner förvärvat åtta fastigheter för ett underliggande fastighetsvärde om 318,5 miljoner kronor. Fastigheterna omfattar en uthyrningsbar area om 51.000 kvm och är fullt uthyrda. Hyresvärdet uppgår till 24,4 Mkr.

 

NP3 förvärvar sex fullt uthyrda industrifastigheter av AB Sagax för ett underliggande fastighetsvärde om 233 Mkr. Fastigheterna är belägna i Västerås, Örebro, Eskilstuna, Karlstad, Enköping och Karlskoga. Fastigheterna omfattar 27.500 kvm uthyrningsbar area och en markareal om 118.000 kvm. Det årliga hyresvärdet uppgår till 18,6 Mkr och den genomsnittliga återstående löptiden för hyresavtalen uppgår till 9 år. Fastigheterna tillträdes under fredagen 30 september med undantag för fastigheten i Karlskoga som beräknas tillträdas under det fjärde kvartalet 2019. Förvärvet är i enlighet med den utlagda strategin att växa i ett nytt affärsområde kring städerna Västerås, Örebro och Karlstad.

 

En industrifastighet har förvärvats i Sundsvall för ett underliggande fastighetsvärde om 69,5 Mkr. Den uthyrningsbara arean uppgår till 21.500 kvm och markarealen till 21.000 kvm. Det årliga hyresvärdet uppgår till 4,1 Mkr. Fastigheten är fullt uthyrd och tillträds den 30 september 2019.

 

En industrifastighet har förvärvats i Gävle för ett underliggande fastighetsvärde om 16 Mkr. Den uthyrningsbara arean uppgår till 2.000 kvm och markarealen till 10.000 kvm. Det årliga hyresvärdet uppgår till 1,7 Mkr. Fastigheten är fullt uthyrd och tillträds den 1 oktober 2019.

 


Katarina Wåhlin (bilden) Alm blir stadsutvecklingsdirektör i Nacka kommun. Hennes uppdrag blir att driva Nackas stadsutveckling för en stark och balanserad tillväxt i takt med Nackabor, miljö och ekonomi.

 

Nacka kommun ska växa med många nya bostäder, arbetsplatser, välfärdsfastigheter och ny infrastruktur fram till 2030/2040. Katarina Wåhlin Alm kommer till en expansiv och nyskapande kommun som är på väg in i ett genomförandeskede av många stora och komplexa bygg- och infrastrukturprojekt.

 

– Jag är oerhört glad att Katarina vill ta sig an uppdraget som stadsutvecklingsdirektör i Nacka. Hon har precis den kompetens och erfarenhet vi har sökt. Fokus i uppdraget kommande år är en stadsutveckling i takt med medborgare, miljö och ekonomi och en fortsatt positiv utveckling av Nackas egen mark, säger Lena Dahlstedt, stadsdirektör i Nacka kommun.

 

Katarina Wåhlin Alm har bred erfarenhet av fastighetsutveckling från den privata sektorn. Hon arbetat i nästan sex år som Sverigechef för NCC Property Development med fokus på kommersiell fastighetsutveckling. Hon är civilingenjör från Chalmers med en gedigen fastighetsbakrund och projekterfarenhet från olika ledande roller, bland annat på Vasakronan, Folksam och AP Fastigheter.

 

– Jag ser verkligen fram emot detta uppdrag och möjligheten att bidra till att göra skillnad i en ambitiös kommun som Nacka. Stadsutveckling är utmanande, angeläget och utvecklande för alla inblandade ur många perspektiv och som Nackabo känns det såklart extra inspirerande att ta mig an detta uppdrag, säger Katarina Wåhlin Alm.

 

Katarina Wåhlin Alm tillträder tjänsten som stadsutvecklingsdirektör i Nacka kommun senast vid årsskiftet.

 

 






fredag, 30 augusti 2019 13:01

White: Studenthuset i Linköpings invigs

 

Studenthuset, omfattande 15.000 kvm vid Linköpings universitet är en unik byggnad som samlar studenter och forskare från hela campus Valla och möjliggör gränsöverskridande möten. Foto: Åke E:son Lindman

 

 


Studenthuset samlar bibliotek, restaurang, studentservice, konferens och studieplatser på en och samma plats. Genom sin placering och välkomnande, öppna entréplan blir Studenthuset en naturlig förlängning av campusområdets sociala pulsåder. Foto: Anders Fredriksen

 

 


Under fredagen invigs Studenthuset, omfattande 15.000 kvm vid Linköpings universitet. En unik byggnad som samlar studenter och forskare från hela campus Valla och möjliggör gränsöverskridande möten. I gestaltningen, som stödjer Linköpings Universitetets starka hållbarhetsprofil, integreras lösningar som baseras på Whites praktiknära forskning och utveckling för att skapa en kreativ miljö som bryter ny mark och sätter omtanke om människan främst. Studenthuset i Linköping ägs och förvaltas av Akademiska Hus.

– Studenthuset är en byggnad utöver det vanliga och det är jätteroligt att studenterna äntligen får ta den efterlängtade byggnaden i besittning, säger Linda Mattsson, ansvarig arkitekt på White.

 

Huset som certifierats med Miljöbyggnad Guld genomsyras av hållbarhet och innehåller många innovativa lösningar. Bland annat har Whites dagsljusspecialist Marie-Claude Dubois genomfört en avancerad studie inom ramen för ett forskningsprojekt, där åtta olika kvalitetsaspekter av dagsljus simulerades och utvärderades.

 

– Här har vi undersökt dagsljusets designmöjligheter långt bortom dagsljusfaktorn, som är det mått för dagsljus som normalt brukar användas, säger Marie-Claude Dubois.

 

Beräkningarna vägledde utformningen av rummen och valen av material. Tydligast kommer detta till uttryck i det centrala, trappande biblioteksrummet, som fullkomligt flödar av naturligt ljus.

 

Arkitekterna har även samarbetat med specialister inom parametrisk design som med datorns hjälp kunnat beräkna fönsterstorlek och placering med stor precision, vilket resulterat att den karaktärsfulla röda fasaden både är energieffektiv och skapar optimala ljusförhållanden för husets vitt skilda verksamheter.

 

Linköpings universitets starka hållbarhetsprofil synliggörs bland annat i den omfattande användningen av trä och takvinklarna som optimerats för en stor solcellsanläggning, vilket gör att Studenthusets uttrycksfulla utformning får ytterligare vikt som identitetsbärare för universitetet.

 

Studenthuset samlar bibliotek, restaurang, studentservice, konferens och studieplatser på en och samma plats. Genom sin placering och välkomnande, öppna entréplan blir Studenthuset en naturlig förlängning av campusområdets sociala pulsåder, Corson, och fungerar som en mötesplats som överbryggar gränserna mellan universitetsområdets olika delar.

 

Genom att bidra till utvecklingen av hela Campus Valla, är huset på många sätt mer än en bara en byggnad. Huset är framförallt en plats som ska stödja möten mellan olika människor och intressen, säger Ola Strandell, handläggande arkitekt.

 

 

torsdag, 29 augusti 2019 12:38

Wihlborgs hyr ut 25.000 kvm i Köpenhamn

 

Assa Abloy hyr 4.000 kvm av Wihlborgs på  Borupvang 5d i Ballerup, 14 km väster om Köpenhamn. Foto: Forup Fotografi

 


Wihlborgs har tecknat hyresavtal för totalt 25.000 kvm med hyresgäster som flyttar in i nya lokaler hos Wihlborgs under hösten. Det samlade hyresvärdet för avtalen uppgår till drygt 19 miljoner danska kronor, cirka 27,3 Mkr.

 

Uthyrningarna avser både befintliga och nya hyresgäster och kunderna är en rad större företag. Bland de nya hyresgästerna finns Infineon, RTC Transport A/S, Scandinavian Tobacco Group och Assa Abloy.

 

Infineon har nyligen flyttat in på 1.400 kvm i Hørkær 16 i Herlev. Under hösten flyttar RTC Transport A/S in på 14.500 kvm i Abildager 8-14 i Brøndby och Scandinavian Tobacco Group i nya lokaler om 5.000 kvm i Sandtoften 9 i Gentofte. Under 2020 flyttar Assa Abloy till Borupvang 5d i Ballerup där företaget hyr 4.000 kvm.

 

– Vi har vuxit avsevärt i Danmark under de senaste åren, och vår ökande uthyrningsgrad bekräftar att det är ett strategiskt klokt beslut. Efterfrågan är god på moderna lokaler och vändningen i danska ekonomin som inleddes för några år sedan gör att framtidsutsikterna är goda. Vi har också utvecklat ett starkt koncept med hög servicegrad och stark närvaro i våra fastighetsområden som uppskattas av hyresgästerna, säger Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs Fastigheter

torsdag, 29 augusti 2019 12:09

White: Arkitekturfestival Stockholm 2019

 

En eminent panel på Arkitekturfestivalen 2019 i Stockholm var från vänster: Dan Hill, Director of Strategic Design, Vinnova, Monica von Schmalensee från White var moderator, Thorleif Falk, stadsarkitekt i Stockholms stad, Helena Bjarnegård, riksarkitekt och Christer Larsson, stadsbyggnadsdirektör i Malmö.

 

 

 

 

Alexandra Hagen, vd för White, talade om god arkitektur som mycket hänger samman med kreativitet.

 

 


Ulla Bergström, kontorschef för White i Stockholm, framhöll i sitt tal att arkitektur är ett bra verktyg i de utmaningar vi står inför. Det handlar om att se olika perspektiv men också att hitta nya lösningar på de frågor som kommer upp och ha modet att förändra.

 

 


Det fanns många aktiviteter på Arkitekturfestivalen, en var helt enkelt bara att lyssna på musik.

 

Monica von Schmalensee var vd för White arkitekter från den 1 januari 2011 till den 1 januari 2018.

 

Alexandra Hagen var under sju år vd för White i Malmö innan hon blev vd för White arkitekter den 1 januari 2018.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ulla Bergström, kontorschef White arkitekter i Stockholm i samtal med Stefan Fröjdendahl, vd för Tidningen Fastighetsaktien, på kajen i Norra Hammarbyhamnen i Stockholm.

 

 

Text: Stefan Fröjdendahl

 

Foto: Kjell Åke Nilsson

 

 

 

Det var stor aktivitet under torsdagen då White presenterade sin Arkitekturfestival 2019 med ledorden Modig arkitektur i Whites hus på Östgötagatan 100 och utomhus vid kajen i Norra Hammarbyhamnen. Värdar för festivalen var Ulla Bergström, kontorschef för White Stockholm och Alexandra Hagen, vd för White arkitekter.

 

Det fanns flera utställningar, ett stort antal work shops, debatter, panelsamtal och föreläsningar. Bland talarna märktes Helena Bjarnegård, riksarkitekt, Christer Larsson, stadsbyggnadsdirektör i Malmö, Dan Hill, Director of Strategic Design, Vinnova, Thorleif Falk, stadsarkitekt i Stockholms stad, Kieran Long och Frida Melin från ArkDes, Maria Wolrath Söderberg, retorikforskare på Södertörns Högskola, Mattias Goldmann, vd för Fores, Ulrika Bandeira  från Film Capital Stockholm, Smart Kreativ Stad, Sara Sjölander från  Make Equal, Elin Olsson, statssekreterare till bostadsminister Per Bolund, Nupur Prothi Khanna, Urbanist & planner, landskapsarkitekt och antikvarie, och Maria Soxbo & Emma Sundh  från Klimatklubben.

 

Ulla Bergström framhöll i sin presentation att arkitekter behöver nå utanför sina väggar för att utveckla en stad för alla på lika villkor, och finna sätt att skapa en hållbar stad för ett attraktivt liv. Då gäller det menade Ulla Bergström att utforska och se potentialen i varje plats och förstå det vackra i dessa platser. Arkitektur är ett bra verktyg i de utmaningar vi står inför. Det handlar om att se olika perspektiv men också att hitta nya lösningar på de frågor som kommer upp och ha modet att förändra.

 

Med stort engagemang utvecklade White sitt kontor Katsan där White agerade både arkitekt, byggherre, beställare, projektledare och brukare. Men nu tar White nästa steg då Stockholm växer. Södermalm växer mot Gullmarsplan och Slakthusområdet i det som vi kallar Söderstaden. Och de lösningar som diskuteras under Arkitekturfestivalen gör att vi arkitekter kan bättre. Men vi har inte alla svaren därför vill vi lyssna då vi bjuder på samtal, debatt, inne och ute.

 

Efter Ulla Bergström talade Alexandra Hagen som sa att Ulla ställt frågan till henne om vad är god arkitektur för mig och mitt svar är att arkitektur hänger väldigt mycket samman med kreativitet. För oss på White är arkitektur att med kraft driva utvecklingen och omställningen mot ett hållbart liv. Det är vår tids största utmaning och vi kommer aldrig klara den omställningen utan mot ett hållbart liv att använda vår kreativitet.

 

Alexandra Hagen lyssnade en gång på försvarsbolaget Saabs vd Håkan Buskhe då han han sa att ”the best way to kill an good idea is to put it through the form of campaign” Ofta är det så att många organisationer saknar utrymme för kreativitet. Vår mänskliga hjärna är byggd för kreativitet. Vi måste vara modiga för att kliva ut ur våra invanda mönster. Att för att öka vår kreativitet måste vi hela tiden utveckla nya intryck och ju fler intryck som vår hjärna kan markera desto fler nya kopplingar kan hjärnan göra. Paradoxen blir att när vi odlar specialisten väldigt hårt riskerar vi att vi specialiserar oss från långt ifrån generalisten som ger oss de här kopplingarna. Så vi måste odla generalisten och specialisten. När vi är kreativa balanserar vi ofta på gränsen på det möjliga.

 

Alexandra Hagen berättade om att processer kan vara oförutsägbara då hon berättade om hur amerikanska forskarna och teknikerna lyssnade på hur Sputnik den första ryska satelliten pep i rymden i oktober 1957, för att kunna se dess färdväg. Amerikanerna lyckades räkna ut vilken banan Sputnik färdades i rymden efter att de hade spelat in dess pip. Då säger en annan amerikansk forskare att ni har räknat ut positioner för ett rörligt objekt i rymden från en fast plats på jorden. Men frågan bli kan ni göra tvärtom för jag vill ha koll på alla ryska kärnubåtar. Detta blev sedan grunden för den teknik för den kartteknik för gps som nu finns i våra mobiltelefoner. Något som vi kan göra är att älska våra misstag. Det är ofta så att våra mest framgångsrika ideér kommer från våra misstag.


Därför måste vi vårda våra misstag. Arkitekter ska testa sina gränser och finna ett mod att förändra världen och våga misslyckas genom att ta fram modet att fråga om arkitekturen inte kan vara på något annat sätt.

 

Under programpunkten: Arkitektur, samhällsutmaningar och mod var Monica von Schmalensee moderator i en panel med Helena Bjarnegård, riksarkitekt, Christer Larsson, stadsbyggnadsdirektör i Malmö, Dan Hill, Director of Strategic Design, Vinnova, och Thorleif Falk, stadsarkitekt i Stockholms stad.

 

Monica von Schmalensee inledde med att säga att nu vet vi att vi har ett klimathot, vi har ökade klyftor mellan rika och fattiga och när vi inte har råd att investera i samhällsutbyggnad. Vad behövs? Ja, att bygga bostäder som alla har råd att flytta till. Urbaniseringen ökar. Våra städer växer. Var ska vi leva? Var ska vi bo? Hur ska vi leva och göra. Den stora utmaningen är hur möts den kortsiktiga kvartalsekonomin med den långsiktiga utvecklingen som vi ser framför oss. Hur ska tekniken hjälpa oss att fatta rätt beslut.

 

Sverige är en av få länder där vi har tagit fram en politik med planer om gestaltad livsmiljö som handlar mycket om att modet att ändra, modet att våga och modet att gå före och vad det betyder det för oss alla som ingår i denna process.

 

I sin presentation om den eminenta panelen sa Monica von Schmalensee att Dan Hill, Director of Strategic Design, Vinnova, är en professor har erfarenhet av urban planering från flera länder, Christer Larsson, Malmös stadsbyggnadsdirektör och arkitekt är en förkämpe för vår kvalité i vår bebyggda miljö, författare till arkitekturpropositionen Gestaltad livsmiljö 2015, Christer Larsson är ofta med i någon tankesmedja. Helena Bjarnegård, riksarkitekt, har en bakgrund som landskapsarkitekt och stadsträdgårdsmästare i Göteborg och gruppchef för White. Thorleif Falk är Stockholms stadsarkitekt, intressant med Falk är att han haft olika roller som beställare och arkitekt, vilket har varit till hjälp att kunna hitta rätt process för att finna vägar att bygga billigt där människor har råd att bo.

 

Dan Hill beskrev hur att han medverkade till att återuppbygga en stadsdel i Kanada digitalt och hur teknologi formar städer i en djupare förståelse av människor, platser och livsvärden. Återuppbyggnaden handlade inte om nya gator eller hus utan om nya engagemang där till exempel hur staden kan växa med mindre biltrafik. Hill berätta om hur japaner kunde bygga billiga hus i Tokyo i kvarter som förändras varje kvarts sekel genom att släktingar och barn bygger på nytt i dessa kvarter. Han redogjorde även hur kooperativ i Melbourne, Zürich och Berlin där arkitekter ledde nybyggen och inte fastighetsutvecklare, vilket ledde till att kostnaderna kunde reduceras med 25 procent.

 

Christer Larsson, berättade att han sommaren 2014, då han låg i hängmattan, fick ett förslag från Kulturdepartementet om att leda och skriva utredningen Gestaltad livsmiljö – en ny politik för arkitektur, form och design. Men han var tveksam till arbeta med ett alltför stort uppdrag.  Det som avgjorde att han till slut antog utmaningen att leda utredningen var dess direktiv, vilka stämde väl överens om hans egna uppfattningar om arkitektur och stadsbyggande. Vad departementet ansåg var att arkitekturpolitiken behövde uppdateras. När utredningen började var det vid den tiden mycket diskussion om byggindustrin och förenklade byggprocesser, och dess slutsatser som inte var sanna och något som dåtidens bostadsminister inte insåg.

 

Betänkandet utreddes brett av både Kulturutskottet och Civilutskottet. Processen var mycket bred och Christer Larsson träffade mellan 600 och 700 personer under arbetet med betänkandet. Nu finns det stora förväntningar på arkitekten då det inte längre går att bygga i affärsmodeller utan samhällsmodeller och samhällskontakter. Det går inte att reducera arkitektur till en fasad. Christer Larsson menar att arkitekter ska vara modiga genom att anta roller som byggherrar i fastighetsbolagen eller anta uppdrag på stadsbyggnadskontoren för att kunna påverka på riktigt.

 

Helena Bjarnegård, riksarkitekt, berättade att hon har blivit upplärd av två arkitekter, nämligen Monica von Schmalensee, som då var ordförande för Rådet för hållbara städer och Christer Larsson som var en tillfällig riksarkitekt. Regering och riksdag anser att arkitektur, form och design har avgörande betydelse i samhällsbygget eftersom den gestaltade livsmiljön påverkar alla människor i deras vardag. År 2018 antog riksdagen politiska mål för arkitektur-, form- och designområdet.

 

Helena Bjarnegårds uppdrag som riksarkitekt är att se till att arkitektur och design bidrar till ett jämlikt och hållbart och ett mindre segregerat samhälle i gestaltade livsmiljöer. Arkitektur är ett verktyg för omsorgsfullt gestaltade livsmiljöer. Nu håller 100 kommuner i Sverige just nu på att ta fram arkitekturprogram, vilket kommer leda till att kommunerna kommer att ställa högre krav på byggherrarna. I Uppsala är nu arkitekturprogrammens krav tydliga i kommunens exploateringsavtal med byggherrar. Alla ord i kommunernas gestaltnings- och hållbarhetsprogram ska översättas till fysiska miljöer.

 

 

Thorleif Falk, Stockholms stadsarkitekt, berättade att Monica von Schmalensee gett honom frågan: Varför har vi så få byggnader i Stockholm som sticker ut? Han svarade att först är det underbart att arbeta med arkitektur i Stockholm, men det också rätt så trist ibland då han ofta får kommentaren: Varför byggs det inget kul i Stockholm? Men vad betyder det att sticka ut? Är det ett stort hus eller är det hus som synligt tar stor plats? Eller är det något som ger upplevelser eller är det något lågmält? Men Stockholm är unikt ur ett globalt perspektiv med sitt skärgårdslandskap.


Nu har Stockholm blivit ett av Europas hetaste besöks- och etableringsmål samtidigt som vår huvudstad är en av den mest växande i Europa. Detta har egentligen skett utan bidrag av arkitektur. Han framhöll att han inte är motståndare till arkitektur som sticker ut. Thorleif Falk visade en bild på Helsingfors nya huvudbibliotek, en byggnad som sticker ut och interagerar i stadsrummet. En sådan byggnad skulle han gärna se att vi fick i Stockholm. Han framhöll att vi fått flera byggnader som är annorlunda i Stockholm och han visade bilder på Oscar Properties bostadshöghus Innovationen i Hagastaden och bostäderna 79&Park på Gärdet.

 

Spännande är utbyggnaden av Operan i Stockholm och det nya renoverade Nationalmuseum. Flera av dessa projekt har drivna arkitekter från beställarsidan. Men han påpekade att det finns ofta en rädsla i att finna utmaningar och flera projekt blir ofta för ordinära. Vad han önskar är att arkitekter fördjupar sig och kompletterar med utökad antikvarisk kompetens eftersom det finns ett så rikt kulturarv i Stockholm. Arkitekter behöver ett nytt ledarskap och de behöver nya roller för arkitekturens utveckling.

 

I en avslutning frågade Monica von Schmalensee: Vad är de viktigaste för Stockholm i framtiden? Dan Hill svarade att frågan är okomplicerad eftersom det viktigaste är att starkt minska biltrafiken genom att bygga ut kollektivtrafiken och cykellederna.

 

Christer Larsson menade att arkitekterna måste lämna fasaderna för en stund för att tag i stora samhällsproblem och ta mer plats i samhällsutveckling och vara mindre ängsliga i utövandet och se stadsbyggnadskontoren som arkitektens bästa vänner.

 

Monica von Schmalensee berättade att hon nyligen hört två personer säga på engelska: Here in Stockholm it is too expensive. We can’t be here.

 

Helena Bjarnegård menade, för att lyckas som en arkitekt, är det centralt att förklara varför arkitektur är viktig, vilket är bra uttryckt i propositionen Gestaltad livsmiljö. Det gäller att skapa en hållbar arkitektur i samhällsbygget. Nu talar alltför många hur komplexa problemen är men dessa problem har alltid funnits. Det viktiga är att förklara arkitektens kompetens för det framtida hållbara samhällsbygget.


Thorleif Falk refererade till då han jobbade på ett arkitektkontor med flera kommersiella kunder och då en man från en kommunikationsbyrå sa: ”Ni måste förstå kundens affär.” Det är viktigt med inlevelseförmåga och ett ärligt intresse, vare sig det är för stadsbyggnadskontoret eller för en beställare. Det gäller för arkitekten att pröva olika roller, vilket kan vara en framgångsfaktor.

 

Monica von Schmalensee avslutade paneldebatten med att säga arkitekterna måste finna nya samverkans- och affärsmodeller för kommunerna klarar inte av finna dessa. Det finns inte pengar för det. Då måste det privata näringslivet och det kommunala näringslivet gå samman för att utforma det långsiktiga samhällskontraktet. Det gäller för arkitekterna att satsa på nya affärsmodeller och att vara modiga, vilket är bättre än att satsa på en gammal häst som aldrig kommer i mål.

 

 

torsdag, 29 augusti 2019 11:50

Regio säljer i Örebro till Mio

 

Mio köper en fastighet i handels- och utvecklingsområdet Boglundsängen i Örebro av Regio. På platsen ska Mio utveckla en ny butik om 4.000 kvm.


Fastighets AB Regio har tecknat avtal och sålt fastigheten Kardanen 14 i Boglundsängen, norr om centrala Örebro. Fastigheten förvärvas av Mio som ska bygga en ny butik på handelsplatsen. Den nya butiken planeras stå färdig under tredje kvartalet 2020.

 

Hösten 2017 förvärvade Regio en stor del av handels- och utvecklingsområdet Boglundsängen i Örebro.
Sedan dess har bolaget, tillsammans med P&E Fastighetspartner, drivit en större utbyggnation av handelsområdet med inriktning på handel, restauranger och service.

 

Mio avser att börja byggnation under hösten 2019 och invigningen av den nya butiken är planerad redan till hösten 2020. Det innebär att inrednings- och möbelbutiken kommer att lämna sin tidigare lokal i Örebro på Hagagatan för att själva bygga och flytta till den nya butiken i Boglundsängen. De nya lokalerna kommer att
rymma 4.000 kvm butiksyta.

 

Jan-Christer Nilsson, P&E Fastighetspartner, säger:
– Med sitt starka läge i anslutning till E18/E20 erbjuder Boglundsängen Örebroborna en nära och växande handelsplats. Att Mio, en av landets ledande aktörer inom inredning, väljer att flytta hit bekräftar att starka varumärken ser områdets nuvarande attraktivitet samt potential att fortsätta växa. Vi och Regio välkomnar Mio till Boglundsängen och ser fram emot att berätta om fler spännande nyheter under året.

 

Jan Lanner, butikschef Mio, säger:

– Örebro är ett lönsamt marknadsområde för oss och vi ser potential att öka vår attraktivitet ännu mer med en helt ny, modern butik. Vår ambition är att vi ska bli Örebros destination för möbler och inredning, och med den här satsningen skapar vi förutsättningar för det.

 

Björn Lindblad, vd för Mio, säger:

– Det är oerhört glädjande att se en stark investeringsvilja hos våra entreprenörer. Kombinationen av en ehandel som växer oerhört snabbt och en ny modern butik är tillsammans viktiga framgångsfaktorer för att nå visionen att bli Örebros (och Sveriges) destination för möbler och inredning.


Fastighets AB Regio ("Regio") äger och förvaltar kontors- och handelsfastigheter i regionstäder och storstädernas ytterområden. Idag äger bolaget fastigheter med en uthyrbar area om cirka 500.000 kvm. Regio är ett samägt fastighetsbolag som startades av Tredje AP-fonden och Brunswick Real Estate under 2015. Brunswick förvaltar det samägda bolaget där AP3 är majoritetsägare.


 


 

Klematis Fastigheter köper åtta bostadsfastigheter i centrala Kalmar av LW Fastigheter.


Klematis Fastigheter, som ingår i Holmströmgruppen, har i dagarna köpt åtta bostadsfastigheter i centrala Kalmar och fyra bostads-/vårdfastigheter i Läckeby/Rockneby av Kalmarföretaget LW Fastigheter för 270 Mkr.

 

Affären har förmedlats av Pontuz Löfgren, vd för Pontuz Löfgren AB. Han säger:

– Det är den hittills största affären hos Pontuz Löfgren AB och också en av de största fastighetsförsäljningarna som har gjorts i Kalmar.

 

Klematis Fastigheter hade tillgångar år 2018 om cirka 118 Mkr med vd Gustav Carp. F. Holmström Fastigheter, ett större bolag där Klematis Fastigheter ingår och med vd Lars Fredrik Holmström, hade år 2018 tillgångar om cirka 258 Mkr.

 

 

Walter Unterrainer tillträder som professor i arkitektur och ekonomi på Chalmers.


Nu tillsätts Sveriges första tvärvetenskapliga professur i arkitektur och ekonomi på Chalmers i Göteborg. Österrikiska arkitekten Walter Unterrainer blir professorn som ska länka samman arkitektur med affärsförståelse, och därmed utveckla arkitektrollen för generationer framöver. Bakom initiativet till professuren står Maria och Magnus Månssons stiftelse.


– Vi är mycket glada att kunna meddela att Walter Unterrainer kommer att tillträda tjänsten i september. Walters gedigna erfarenhet från både teori och praktik skapar möjlighet till en snabbare kunskapsutveckling inom det viktiga området mellan arkitektur och ekonomi. Det är en spännande komponent att tillföra Chalmers övriga lärarkrafter, säger Fredrik Nilsson, prefekt för Institutionen för Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik.

 

Magnus Månsson står bakom stiftelsen och är koncernchef för arkitektkontoret Semrén & Månsson. Han är övertygad om att den nyinstallerade professuren kan bidra till att förflytta arkitektrollen på bred front.

 

– Inom Semrén & Månsson har vi sett hur våra arkitekters affärsmannaskap blivit en nyckelfråga i relationen till både kunder och samhälle. Att tillföra ekonomi till arkitektutbildningen svarar helt enkelt upp till dagens nya krav, säger Magnus Månsson.

 

Walter Unterrainer, född och uppvuxen i Österrike, har tidigare drivit eget arkitektkontor och har lång erfarenhet från akademin. Hans arbete profileras av ekologisk hållbarhet och genom att bygga i egen regi har han utvecklat ett flertal innovativa lösningar för såväl energieffektivitet som kraftigt sänkta kostnader.

 

Flytten till Chalmers, där han tidigare föreläst, går nu närmast från Aarhus School of Architecture i Danmark.

– Jag ser frågor kring ekonomi som grundläggande för arkitekturen, såväl som för arkitektprofessionen. Ekonomin bestämmer om och hur en arkitektonisk idé kan omsättas till en konkret, materialiserad lösning. Ekonomi inom arkitektur innefattar enligt mig en ansvarsfull hantering av alla resurser, som kan vara miljötillgångar, pengar, en specifik plats, befintliga byggnader, restprodukter och mänskliga resurser. Diskussionen om faktiska kostnader, och framförallt värden, kopplar en pragmatisk syn på arkitekturen till dagens större frågor om klimatförändring, utarmning av naturresurser och social utveckling, säger Walter Unterrainer.

 

I Tyskland och flera andra europeiska länder finns redan liknande akademiska tjänster som kopplar samman ekonomi och arkitektur men i Sverige blir professuren, som finansieras av Maria och Magnus Månssons stiftelse, den första i sitt slag.

 

– Vi arkitekter måste ha en utvecklad affärsförståelse om vi ska bygga in värde i det vi ritar. Det gäller oavsett om vi verkar för en privat klient eller arbetar med detaljplaner på ett stadsbyggnadskontor. Därför är jag mycket glad att få en så skicklig och internationellt välrenommerad kollega som Walter till Chalmers. Nu bygger vi in den ekonomiska förståelsen som ett moment i grundutbildningen och jag ser fram emot att se hur det kommer att påverka och förändra arkitektrollen på sikt, säger Magnus Månsson, koncernchef på Semrén & Månsson och grundare till Maria och Magnus Månssons stiftelse.

 

 

 

 

 

I den röda cirkeln finns en del av Skanskas fastighet Vasatorp 1:1 i Helsingborg som nu omfattas av ett detaljplanearbete.


Nu har förslaget om vad som ska hända med marken i Vasatorp, utanför Helsingborg, blivit offentligt. När detaljplanen är antagen kommer Vasatorp 1:1 att kunna möta behovet av mer mark för logistik- och lagerverksamheter. Dessutom skrivs en avsiktsförklaring med Skanska om området som kallas för ”Uteslutningen”, vilket är det största kvarvarande området i gällande översiktsplan för utveckling av mark för näringslivet. Innehållet i denna avsiktsförklaring handlar om att ta fram ett koncept för utveckling av området samt förhandla kring eventuella markbyten eller markköp.

 

Ett av kommunstyrelsens mål är att Helsingborgs stads säljbara mark för näringslivet ska uppgå till minst 40 hektar i december 2021. Det är av stor vikt att staden får större rådighet som markägare för planläggning och försäljning av mark i syfte att kunna möta näringslivets behov.

 

– För Helsingborgs stad är utvecklingen av Helsingborg Vasatorp 1:1 en väsentlig förutsättning för att på sikt tillgodose mark för näringslivet och därmed möjliggöra för företagsetableringar vilket skapar fler arbetstillfällen. Nu har vi en avsiktsförklaring för både Vasatorp och området vi kallar ”Uteslutningen”, vilket känns väldigt bra för att möta stadens ambitioner, säger Patrik Möller chef för Mark- och exploateringsenheten i Helsingborg.

 

– Det är mycket inspirerande att tillsammans med Helsingborg stad kunna gå vidare i arbetet med att utveckla Vasatorp. Vi är glada att Skanska är en bidragande part i Helsingborgs utveckling för att möta framtida behov, säger Johan Larsson, affärsutvecklare, Skanska Sverige.

 

Kommanditbolag Vasatorps-Fastigheter (Skanska) äger fastigheten Helsingborg Vasatorp 1:1 och för del av fastigheten pågår detaljplanearbete. Mark- och exploateringsenheten och Skanska har diskuterat framtida utveckling inom ramen för pågående planarbete. Som kommande fastighetsägare av del av Vasatorp 1:1 förbinder staden sig att teckna ett markanvisningsavtal som gäller för del av marken och under en tidsperiod om tre år vilket innebär att dessa ytor inte kan försäljas eller anvisas till annan intressent än Skanska eller annat bolag inom koncernen Skanska.

 

 

Fastigheten Trappsteget 2 i Teaterkvarteret i Högdalen Centrum med 72 hyresrätter säljer Veiddekke Bostad till HEFAB.


Sedan år 2010 har Veidekke utvecklat Teaterkvarteret i Högdalen Centrum. I området byggs åtta hus med totalt cirka 400 lägenheter som upplåts med såväl bostadsrätt som hyresrätt. I en gemensam affär utvecklar och säljer Veidekke Entreprenad och Veidekke Bostad en del av projektet, fastigheten Trappsteget 2 med 72 hyresrätter, till HEFAB. Köpeskillingen för den aktuella fastigheten uppgår till cirka 206 Mkr och affären görs enligt så kallad forward-funding.

 

– Vi arbetar löpande med vår projektportfölj och den här affären ligger helt i linje med vår långsiktiga affärsstrategi, att utveckla både hyres-, bostadsrätts- och kommersiella fastigheter. Genom affären med HEFAB stärker vi Veidekke Bostads möjligheter att fortsätta utvecklingen av Teaterkvarteret såväl som andra kommande strategiska projekt i Mälardalen, säger Mårten Othérus, regionchef Mälardalen, Veidekke Bostad

 

Bygglovshandlingarna för de aktuella hyresrätterna skickas in under september, med förhoppningen om att bygglovet beviljas vid årsskiftet. Hyresrättslägenheterna utgör den fjärde etappen i projektet och Veidekke Entreprenad kommer vara ansvariga för entreprenaden.

 

– Det känns givetvis bra att HEFAB ser oss som en viktig partner i detta projekt. Det är ett spännande projekt på många sätt och vi ser fram emot att gemensamt utveckla de nya bostäderna, säger Arne Svensson, regionchef Bygg Bostäder, Veidekke Entreprenad

 

– HEFAB är mycket glada för detta förvärv i ett attraktivt tunnelbanenära läge i Stockholm och ser fram emot att genomföra detta projekt tillsammans med en stabil och kompetent organisation som Veidekke. Projektet ger HEFAB, efter 30 års kontinuerligt byggande av hyreslägenheter i Stockholm, möjligheten att tillhandahålla ännu fler attraktiva hyresrätter inom Stockholms stad i närtid. I och med starten av detta projekt har HEFAB ca 200 hyreslägenheter i produktion i Stockholm med färdigställande under 2020 och 2021, säger Mathias Borg, vd för HEFAB Fastighets AB.