2 maj 2024

Redaktionen

 

En detaljplan för Skölsta, cirka 6 km från Uppsala centrum, vann laga kraft 2014 och den gör det möjligt att bygga cirka 350 småhus i varierande storlek. I planen ingår också plats för skola/förskola, närbutik, elnäts- och pumpstationer för vatten-och avloppsanläggningar och utjämningsmagasin för dagvatten.



ALM Equitys dotterbolag Småa AB har utvecklat 38 nya bostads- och skoltomter i området Skölsta, Uppsala. Fastigheten bestod initialt av cirka 82 tomter, varav 10 såldes 2016, 38 avyttras nu och resterande planerade cirka 34 behålls tills vidare.

De 38 tillskapade fastigheterna avyttras till bostadsutvecklaren OBOS. Värdet på fastigheterna vid försäljningen uppgår till 55 Mkr.

Den ursprungliga fastigheten förvärvades i juni 2016 via bolaget Arosslätten 2 AB.

– Genom att driva detaljplan för området har Småa nu förädlat stora delar av området och ser det som en naturlig del av bolagets strategi att avyttra de färdiga tomterna, säger Joakim Alm, vd för ALM Equity AB.

Småa AB planerar att tillskapa ytterligare 34 bostadstomter på den resterande delen av stamfastigheten i takt med Uppsala kommuns fortsatta utveckling av Skölsta.

För OBOS del är detta ytterligare ett steg i att ta position i Stockholmsregionen. Förvärvet av området Skölsta är strategiskt då Uppsala är en viktig marknad för OBOS.

 

– I Skölsta planerar vi att bygga både hus i projektform, styckehus samt en förskola, säger Malin Hart Randes, regionchef för OBOS Bostadsutveckling. Vi tror mycket på området och är väldigt nöjda med den här affären.

 

Den högsta ”yield spread” på 20 år. Ljublå linje: primär avkastning för bostäder i Köpenhamn. Mörkblå linje: primär avkastning för kontorsfastigheter i Köpenhamn. Svart linje: räntan på en 10-årig dansk statsobligation. Källa: Eurostat och Colliers International.



Trots en svag start var 2019 ett bra år för marknaden för kommersiella fastigheter och investeringar I Danmark. Under de senaste månaderna under 2019 har efterfrågan på fastigheter ökat betydligt, vilket vi särskilt kan tillskriva mycket låga eller negativa räntor. Men vad kan vi förvänta oss från 2020?

Ännu ett händelserikt år på fastighetsmarknaden har nått sitt slut. Men det var en tuff start för år 2019. År 2018 slutade med allvarliga förluster på finansmarknaderna och en markant nervositet spred sig till investerare. Danmark gick in ​​i en lågkonjunktur med minskad sysselsättning och konsumtion, vilket resulterade i ökad vakans för kommersiella lokaler samtidigt som det var några som förutspådde att räntorna skulle stiga.

En förväntan på lågkonjunktur och stigande räntor tyder inte på någon tydlig logik: en svagare ekonomisk utveckling är vanligtvis inte något som får räntorna att stiga, tvärtom. Men när nervositeten sprider sig kan man lätt fatta irrationella beslut.

Den svagare ekonomin och fortsatt mycket låg inflation fick dock centralbankerna att reagera resolut med ytterligare penningpolitiska lättnader och under sommaren 2019 sjönk de globala räntorna. Som ett resultat har såväl kortsiktiga som långa räntor gått in i negativt i stora delar av världen, och det skattas att obligationer värda mer än 15.000 miljarder amerikanska dollar handlas nu till negativa räntor.

Denna resoluta reaktion har utan tvekan haft en positiv effekt på ekonomierna i både Europa och USA. Det vi upplever ännu en så kallad Goldilocks-ekonomi: en ekonomi som inte är lågkonjunktur eller högkonjunktur, utan en ekonomi med måttlig tillväxt och låg inflation och som möjliggör en försiktig penningpolitik.

Men vi kan överväga om vi verkligen lever i ett samhälle utan betydande inflation. Nåväl, varken konsumentpriser för varor och tjänster eller för den delen, lönerna stiger för de flesta danskar, européer och amerikaner. Å andra sidan har priserna på finansiella tillgångar ökat kraftigt och i vissa delar av arbetsmarknaden har även betydande löneökningar registreras. Men mäter vi nu inflationen som vi nu gör, så är inflationen låg.

Vikten av pengar

Gradvis uppfattar de flesta marknadsaktörer mycket låga eller negativa räntor som ett långsiktigt, om inte permanent fenomen. När besparingarna ökar i pensionsfonderna samtidigt som obligationer inte ger någon avkastning letar vi naturligtvis efter andra tillgångsslag som t.ex. fastigheter, där vi kan förvänta oss en viss avkastning.

Som ett resultat har efterfrågan på fastigheter ökat avsevärt de senaste månaderna under 2019. När förstklassiga förvaltningsfastigheter med starkt kassaflöde i de mest attraktiva städerna i Europa kommer ut på marknaden är det inte ovanligt med 10, 20 eller ibland upp mot 50 anbudsgivare. Varje gång finns det bara en vinnare – och många investerare får inte den exponering som deras bud indikerar.

Avkastningskravet minskar för de bästa fastigheterna

Det är överraskande att ett enormt investeringsintresse inte har pressat ned de ursprungliga avkastningskraven ytterligare – ”yield spread” –  definierad som ett första års direkta avkastning på en primär investeringsegendom i förhållande till den effektiva räntan på en 10-årig statsobligation, är således den högsta under de senaste 20 åren. Anledningen kan bara vara en kombination av ett extremt disciplinerat tillvägagångssätt från investerarnas sida och ett fortsatt försiktigt beteende inom finanssektorn, som trots enorma insättningsöverskott ännu inte minskat på kreditkvalitetskraven.

Det kan tyckas uppenbart att kritisera bankerna för att de är alltför försiktiga. Om vi köper en kontorsfastighet för 4 procent i direktavkastning är finansieringsgraden 1,0 procent eller 1,5 procent, och om vi vill låna 60 procent och finansiera 40 procent med eget kapital är det svårt att se att det kan gå helt fel. Vi kan tolerera mycket stora hyresminskningar eller en mycket hög vakans innan det blir en utmaning för fastighetens kassaflöde.

Men det är ett disciplinerat och ett försiktigt tillvägagångssätt för både investerare och finanssektorn som hindrar investeringsmarknaden från överhettning. Med en dansk ekonomi som inte går in i lågkonjunktur tror Colliers således på ett år 2020 med fortsatt god aktivitet på marknaden och något stigande priser för de bästa fastigheterna. Med andra ord, för att använda begreppen från klassisk bubbelteori: Fastighetsinvesterare är positiva, men de är ännu inte entusiastiska – och de har inte nått marknaden där girighet helt har eliminerat rädslan.

 

Rolf Thorsen, vd för Selvaag Bolig.



Selvaag Bolig sålde 169 bostäder för totalt 859 MNOK under det fjärde kvartalet 2019. Under helåret 2019 sålde Selvaag Bolig 908 bostäder till ett totalt värde av 4.492 MNOK, cirka 4.789 Mkr. Bruttovärdet på försäljningen ökade med mer än 40 procent jämfört med år 2018.

– Försäljningen har varit stabil under hela året. Vi upplever ett stort intresse för de bostäder aom vi har till salu nu, särskilt i Stor-Oslo, och vi tror på fortsatt goda marknadsförhållanden under 2020. Vi har över 700 bostäder till salu och under det kommande året kommer vi att starta helt nya projekt och nya etapper i befintliga projekt, säger vd Rolf Thorsen.

Nettoomsättningen, dvs försäljningen justerad för Selvaag Boligs ägarintresse i samarbetsprojekt, slutade på 752,5 bostäder till ett totalt värde av 3.753 MNOK. Under året inledde Selvaag Bolig byggandet av 830 bostäder och 775 bostäder färdigställdes och 731 levererades till köpare.

Nettoomsättningen under fjärde kvartalet isolerat uppgick till 140 bostäder till ett totalt värde av 705 MNOK. Byggandet av 248 bostäder påbörjades under det fjärde kvartalet. Totalt färdigställdes under Q4  254 bostäder och 214 överlämnades till köpare. Den 31 december hade Selvaag Bolig 1.504 bostäder under uppförande och 56 färdigställda bostäder som inte hade sålts.

Nettoomsättningen för 2018 var 695 bostäder med ett sammanlagt värde av 2.829 MNOK. Nettoomsättningen under det fjärde kvartalet 2018 uppgick till 148 bostäder för 614 MNOK. Bruttoomsättningen 2018 var 777 bostäder för 3.169 MNOK. Bruttoomsättningen under det fjärde kvartalet 2018 uppgick till 158 bostäder för 660 MNOK.

I december fick Selvaag sin första markanvisning på Årstafältet i Stockholm. Se länk.

 

Fasad för kv Svärdfisken, ett kvarter som ligger i Varbergs norra del, ett expansivt område där gammal industrimark förvandlas till ett kvarter med kontor och bostäder.



Maleryd Fastigheter har gett MVB i uppdrag att bygga en ny fastighet på området Svärdfisken i centrala Varberg. Ordervärde är på drygt 80 Mkr.

Kvarteret Svärdfisken ligger i Varbergs norra del, ett expansivt område där gammal industrimark förvandlas till ett kvarter med kontor och bostäder. Maleryd Fastigheter är en av aktörerna som utvecklar området och som nu investerar i en ny fastighet vid Birger Svenssons väg.

Fastigheten omfattar cirka 1.000 kvm kontorsyta för tre separata hyresgäster, en mindre restaurangdel samt 28 hyreslägenheter med balkong. Huset blir totalt åtta våningar högt inklusive källargarage och teknikrum längst upp. Huset byggs för att kunna certifieras enligt Green Building 4.0.

– Det är spännande projekt och vi ser fram emot ett fint samarbete med Maleryd Fastigheter. Det är roligt att få vara en del i utvecklingen av framtidens Varberg som är den stad som vi bor och verkar i, säger Mattias Kågeby, regionchef MVB Astor Bygg.

MVB är en etablerad byggentreprenör i området och har flera pågående projekt såsom nybyggnation av bostäder i Ullared samt Träslövs terrass och Träslövs läge i Varberg. Nyligen avlutades även byggnationen av Falkenbergs köpcentrum och Varbergs nya veterinärklinik.

Den nya fastigheten i Kvarteret Svärdfisken beräknas bli klar för inflyttning under kvartal ett 2021.

MVB Astor Bygg AB, med säte i Göteborg och vd Per Henrik Ljungdahl, omsatte år 2018 cirka 882 Mkr med ett resultat om 1,3 Mkr (-20,3). Antalet anställda var 138 (144) och omsättningstillgångarna var 186 Mkr (181).
torsdag, 02 januari 2020 12:02

Inflyttningen i Brf Framsidan i Haninge

 

Riksbyggens Brf Framsidan med 122 bostadsrätter är en uppföljare till Brf Blicken som byggstartades i april 2016. Det nya området Haningeterrassen kommer att få drygt 600 nya bostäder, butiker och restauranger.

 

 

 

 



Bild från visningslägenheten i Brf Framsidan som inretts av Nathalie Harb.

 

 

Nu flyttar de första bostadsrättsinnehavarna  in i Riksbyggens Brf Framsidan i Haninge. Brf Framsidan består av 122 bostadsrätter och i projektet finns en unik visningslägenhet signerad den libanesiska inredaren, konstnären och scenografen Nathalie Harb.

– Det är jätteroligt att inflyttningen nu är igång. Det är alltid lika kul när en inflyttning startar, det blir så konkret vilken samhällsnytta Riksbyggen bidrar med genom att bygga nya bostäder, säger Veronica Persson, sälj- och marknadsansvarig för Haningeterassen på Riksbyggen.

Brf Framsidan är en uppföljare till Brf Blicken som byggstartades i april 2016. Det nya området Haningeterrassen kommer att få drygt 600 nya bostäder, butiker och restauranger. Inflyttningen i Brf Framsidan startade i december och kommer att fortsätta under första kvartalet 2020.

– Riksbyggen gjorde i höstas tillfälligt slut med ljust och fräscht. I ett internationellt samarbete lät Riksbyggen prisbelönade Nathalie Harb från Beirut inreda en unik visningslägenhet i Brf Framsidan, berättar Veronica Persson.

Nathalie Harb
Inredaren, konstnären och scenografen Nathalie Harb föddes i Libanon, men har idag världen som scen och hon växlar mellan sina hem i London och Beirut. Hon representerade år 2018 Libanon på London Design Biennal med sin installation The Silent Room.

På Haningeterassen provar Riksbyggen också nya lösningar som ska underlätta för ett mer hållbar boende. Ett av dessa projekt är ”Innovativ parkering”, ett projekt som Riksbyggen genomför tillsammans med Haninge kommun, och som går ut på att underlätta för människor att bo och leva utan egen bil.

tisdag, 31 december 2019 17:28

CLS säljer 19 kontorsfastigheter

 

Fredrik Widlund, CEO för CLS Holdings.


 

CLS Holdings säljer en portfölj med 19 regionala kontorsfastigheter i Storbritannien för totalt cirka 65,0 miljoner pund, cirka 801 Mkr. Köpare är Elite Capital Partners – ett investmentbolag från Singapore.

Kontorsfastigheterna är belägna utanför regionen South East i Storbritannien och har, efter stora renoveringar under förra året, en mindre framtida förvaltningspotential. Försäljningen av portföljen är i linje med CLS strategi att aktivt generera kapital genom att fokusera på bolagets portfölj i London och i regionen South East. Efter denna transaktion kommer CLS att endast äga två fastighetstillgångar i Storbritannien som ligger utanför regionen South East.

Försäljningen av 17 av de 19 kontorsfastigheterna, som har egen lagfart, har sålts för 62,1 miljoner pund. Försäljningen om 2,9 miljoner pund avser de återstående två fastighetstillgångarna, som innehas med långa tomträttsavtal, förväntas slutföras under Q1 2020.

Portföljen omfattar cirka 57.500 kvm lokalrea och som är uthyrd till 97,5 procent till olika brittiska regeringsorgan med en genomsnittliga återstående löptid på hyresavtalen om 4,1 år. Portföljen har en nettohyra om 6,5 miljoner pund per år, motsvarande i genomsnitt 10,62 pund per kvadratfot. Portföljen värderades till 66,4 miljoner pund den 30 juni 2019 och försäljningsintäkterna representerar en liten förlust på 1,4 miljoner pund, en rabatt om 2,1 procent. CLS har emellertid erhållit över 3,2 miljoner pund i hyra från den här portföljen sedan den 30 juni 2019.

I en kommentar till försäljningen säger CEO Fredrik Widlund:
– Den här försäljningen är ett viktigt steg för att genomföra vår strategi att fokusera vår brittiska portfölj på marknaderna i London och i regionen South East där vi är övertygade om långsiktigt positiva framtidsutsikter. Vi fortsätter att se betydande möjligheter för förvärv på våra kärnmarknader och den här försäljningen kommer att göra det möjligt för oss att återvinna kapital för framtida förvärv.


måndag, 30 december 2019 17:53

Gröna Skolfastigheter köper i Skövde

 

Martin Malhotra, vd för Gröna Skolfastigheter.

 

Gröna Skolfastigheter är ett samhällsbyggarföretag med en inriktning på skolfastigheter. Bolaget har under måndagen genom en bolagsaffär förvärvat fastigheten Ventilen 1 i Skövde. Fastigheten förhyrs idag i sin helhet av Praktiska Sverige AB som ingår i börsnoterade Academedias gymnasieverksamhet. Köpeskillingen har inte meddelats.

– Förvärvet är i linje med vårt kommunicerade mål att initialt förvärva förvaltningsobjekt parallellt med att vi initierar och deltar i utvecklingsprojekt. Vi ser fram emot att tillsammans med verksamheten fortsätta att förvalta och utveckla fastigheten inom ramen för vår förvaltningsaffär, säger Martin Malhotra, vd för Gröna Skolfastigheter i Sverige AB.

Fastigheten är upplåten med äganderätt och omfattar lektionssalar, verkstadsytor, uppehållsytor, en idrottshall samt ett elevboende med cirka 60 studentbostäder som hyrs ut till studenter vid Högskola i Skövde.

– I samband med förvärvet har vi även breddat vår ägarkrets och står väl rustade för fortsatta förvärv. Vår strategi fokuserar på balanserad tillväxt genom förvaltning och projektutveckling och vi ser att egengenerade kassaflöden skapar uthållighet och kapitaleffektivitet, säger Martin Malhotra, vd på Gröna Skolfastigheter i Sverige AB.

Rådgivare till Gröna Skolfastigheter i samband med förvärvet inkluderar Advokatfirman Glimstedt Stockholm KB inom legala frågor, Jansa Consulting AB inom teknik- och miljöfrågor och CauseyWestling inom skatt- och momsfrågor.



 

Logistic Contractor nya kontoret ligger i Fairway-huset på Arne Jacobsens Allé 7 i Ørestad.

 

 


Logistic Contractor öppnar nu ett större kontor i Köpenhamn som en del av bolagets ökade insatser i Danmark. Detta framgår av ett pressmeddelande.

– Logistic Contractors lokala organisation i Danmark växer, samtidigt som vi ser ett ökande intresse i Danmark för den typ av rationel logistik och industriella fastigheter som vi har specialiserat på, säger Sandu Nylmon, vd för Logistic Contractor Denmark.

Kontoret ligger i Fairway-huset på Arne Jacobsens Allé 7 i Ørestad. Fastigheten ägs av Klövern, som sommaren 2018 köpte det av Niam som en del av en större affär.

– Det nya kontoret är ett steg mot att skapa en ännu bättre arbetsmiljö för vår växande danska organisation, men kontoret har också en bra läge sett ur ett kundperspektiv för  nuvarande och framtida projekt, säger Sandu Nylmon.

Logistisk Contractor ingår i Wästbygg Gruppen AB i Sverige
.

måndag, 30 december 2019 15:06

K2A startar projekt i Barkarbystaden

 

K2A kommer att i Järfälla utveckla 200 Svanenmärkta studentbostäder byggda i trä. Projektet förväntas färdigställas under 2022.

 

 

K2A ingick under 2018 ett markanvisningsavtal med Järfälla kommun om utveckling av 200 studentbostäder, ett LSS-boende med sex vårdbostäder och en förskola och nu startas projektet. Total uthyrningsbar area kommer att uppgå till cirka 6.100 kvm. 

Kvarteret ligger mitt i den framväxande Barkarbystaden med 100 meter till Barkarbystadens kommande tunnelbana vid Sveatorget där handel, restauranger och kaféer samsas med service och bostäder. Kvarteret ligger även på kort gångavstånd till grundskola och naturreservat.

K2A kommer att utveckla Svanenmärkta studentbostäder byggda i trä. Lägenheterna utvecklas enligt konceptet "Student21an" och kommer att bli välutrustade och yteffektiva med mellan 1-2 rum och kök. Projektet förväntas färdigställas under 2022. 

– Vi ser fram emot att starta vårt Svanenmärkta projekt i Barkarbystaden. Läget för projektet är väldigt bra med 100 meter till den nya tunnelbanestationen vilket innebär att studenterna kommer kunna ta sig till Stockholm city på under en halvtimme, kommenterar Johan Knaust, vd för K2A.

måndag, 30 december 2019 14:15

Veidekke bygger ett konstcentrum i Trondheim

 

Det nya konstcentrumet på Kjøpmannsgata 36-38 i Trondheim kommer att omfatta cirka 3.300 kvm. Det kommer att innehålla utställningslokaler, konstverkstäder, biblotek, scen, matsalar, kontor samt en skulpturpark på taket.

 

 

Veidekke har tecknat ett avtal med Kjøpsmannsgata Ung Kunst AS om att bygga ett miljöcertifierat konstcentrum i Trondheim, ett projekt initierat och finansierat av konstnären Kjell Erik Killi Olsen. Uppdraget är en totalentrprenad  om cirka 113 miljoner MNOK, cirka 120 Mkr.

– Vi är tecksamma och stolta över att Veidekke valts för att bygga en kulturbyggnad som kommer att betyda mycket för konstnärer och kulturliv i Trondheim, säger distriktschef Ståle Brovold från Veidekke Bygg Trøndelag.

Det nya konstcentrumet på Kjøpmannsgata 36-38 kommer att omfatta cirka 3.300 kvm. Det kommer att innehålla utställningslokaler, konstverkstäder, biblotek, scen, matsalar, kontor samt en skulpturpark på taket. Byggnaden ska vara miljöcertifierad enligt BREEAM-NOR Very Good.

– Kjøpsmannsgata Ung Kunst  är en generös och unik present om cirka 175 miljoner norska kronor till Trondheim från konstnären Kjell Erik Killi Olsen. Konstcentrumet kommer ha ett varierat utställningsprogram med både etablerade och mindre etablerade konstnärer med särskilt fokus på yngre konstnärer, säger Ståle Brovold.

Projektet utvecklades i samarbete med Killi Olsen, Kjøpmannsgata Unge Kunstnere, HUS och arkitekter samt Veidekke. Byggandet påbörjas i januari med planerad slutförande i september 2021.