16 maj 2024

Redaktionen

 

 

 


Det är andra gången på kort tid som Oscar Properties med vd Oscar Engelbert begärs i konkurs.

 

 


 

 



Ett av Oscar Properties dotterbolag begärs i konkurs för obetalda hyror och en total skuld på drygt 293.000 kronor till fastighetsbolaget Heba. Det skriver Expressen.

Bakgrunden är att dotterbolaget Oscar Properties Förvaltning AB har hyrt ett showroom av Heba, där det nu havererade projektet för gasklockan på Djurgården som visades upp för spekulanter.

Minst tre obetalda hyror ska ha förfallit, enligt Expressen. Delgivningsmän uppges ha sökt upp vd Oscar Engelbert personligen, senast den 28 maj.

Konkursansökan behandlas under tisdagen den 30 juni 2020, samma dag som moderbolaget Oscar Properties håller bolagsstämma.

– Konkursansökan gäller, den är inte tillbakadragen, säger Josefin Wahrolén, juridiskt ombud för Heba.

Den 9 december förra året sa Oscar Engelbert upp avtalet i sin egenskap av vd för Oscar Properties Förvaltning AB. Uppsägningstiden löpte på nio månader till den 30 september i år. Men redan innan Oscar Engelbert sa upp avtalet hade bolaget struntat i att betala minst en hyra.

I konkursansökan skriver juristen Josefin Wahrolén.

”Trots inkassokrav jämte ansökan om betalningsföreläggande har Oscar Properties Förvaltning AB underlåtit att erlägga avtalade och förfallna hyror avseende det fjärde kvartalet 2019 till ett belopp om sammanlagt  94.143 kronor. Sedan dess har hyror för ett första och andra kvartalet 2020 förfallit till betalning utan att regleras”. Det betyder att fram till i dag har den totala skulden stigit till 293.328 kronor. Heba Fastigheters juridiska ombud Josefin Wahrolén föreslår advokat Niklas Emthén som konkursförvaltare.

Det är andra gången som ett bolag begär Oscar Properties i konkurs. Första gången var det Humlegården Fastigheter som begärde Oscar Properties i konkurs för en hyresskuld om cirka 5 Mkr för bolagets huvudkontor på Linnégatan 2 i Stockholm. Konkursen återkallades den 24 april 2020 då Oscar Properties betalde skulden till Humlegården Fastigheter. Se länk

I en kommentar
kan sägas att Oscar Properties snart reglerar den förfallna hyresskulden då den endast är cirka 293.000 kr. SF

 

 

 

 

 


Industrisamhället Fastigheter, ett helägt dotterbolag till Fastator, har valt Leif Östling (bilden) till ny styrelseordförande. Som en av landets mest erfarna industriledare bidrar han med mångårig erfarenhet av att utveckla verksamheter inom industrin och främja Sverige som industrination.

Leif Östlin
g har en lång bakgrund inom lastbilsindustrin och var mellan år 1994 och 2012 koncernchef på lastbilsjätten Scania. Efter sin tid inom bilindustrin var han ordförande för Svenskt Näringsliv. Idag är han bland annat verksam som rådgivare till investmentbanken Morgan Stanley och som styrelseledamot.

Industrisamhället är ett snabbväxande fastighetsbolag som äger logistik- och industrifastigheter i så kallade stadsnära industriområden över hela landet. Det totala fastighetsvärdet uppgår till cirka 11,1 Mdr kr, inklusive avtalade icke tillträdda fastigheter. Hyrestagarna är små och medelstora företag inom lätt industri, lager, logistik och kontor.

– En väsentlig del av kommunernas intäkter och landets tillväxt skapas just i dessa stadsnära industriområden – de är oerhört betydelsefulla för Sveriges välfärd. Industrisamhället Fastigheter är en viktig kugge i det maskineriet. Jag ser fram emot att bidra med min kunskap för att skapa fastighetslösningar som gynnar landets industriföretag, säger Leif Östling.

Ägarbolaget Fastators vd Joachim Kuylenstierna kommenterar valet av ny styrelseordförande:
– Leif Östling besitter en kunskap om industrin som få kan matcha. Sveriges tillväxt skapas inte på Stureplan, och med Industrisamhället kommer vi nära där utvecklingen sker. Leif Östlings kompetens, erfarenhet och nätverk blir ett värdefullt tillskott när Industrisamhället fortsätter att expandera sin snabba tillväxt. Vårt mål är att inom tre år uppnå ett fastighetsvärde på 20 Mdr kr, och sedan ska vi växa ytterligare efter det.

 

 

 


Hemmakväll är en av sju butiker som öppnar i Eurocommercials Elins Esplanad i Skövde.

 

 

 



Elins Esplanad i Skövde har nyligen haft invigning av fyra nya butiker. Efter sommaren utökas och breddas utbudet ytterligare då tre nya butiker väljer att slå upp sina portar i köpcentrumet. Eurocommercials satsning på Elins Esplanad i Skövde fortsätter och bara i år utökas utbudet med sju nya butiker. Fyra av dessa har redan hunnit öppna.

Redan på plats är Boligheter, Hemmakväll, Telia och Sushi Yama, berättar Alexander Appelsved, uthyrningsansvarig för Eurocommercial i Sverige.

– Vi är väldigt glada att dessa butiker har valt att öppna här på Elins Esplanad. Butikerna är ett mycket välkomnat tillskott och ett viktigt komplement till vår nuvarande mix av butiker. Resterande anläggningar och butiker: Nordic Wellness, Synoptik och H&M med sin full concept store som inkluderar bland annat HM Home , kommer att invigas kort efter sommaren, säger Alexander Appelsved.

– Vi kan även glädjande konstatera att besöksantalet nästan är tillbaka på samma nivåer som förra året. Vi ser goda möjligheter för en lyckad handelssommar i Sverige i år. Under sommaren utökar butikerna öppettiderna och fortsätter besöken på den här nivån är planen att återgå till normala öppettider redan i september, berättar Patrik Sörnell, fastighetschef, Eurocommercial Sverige.

 

 

 


Johan Eriksson, vd för Estea AB.

 

 

 

 


Estea AB:s helägda dotterbolag och alternativa investeringsfond Estea Sverigefastigheter 3 AB har förvärvat tomtmarken Nacken 1 i Eskilstuna med avsikt att uppföra flerbostadshus. Marken är belägen i samma område som befintligt innehav. Säljare är Fastighets AB L E Lundberg.

Tomten omfattar 5.073 kvm och är belägen i Norra Munktellstaden, där fonden även äger fastigheten Namnsdagen 1, innehållande drygt 160 hyresrätter. Avsikten är att uppföra flerbostadshus om drygt 10.000 kvm innehållande fler än 200 hyresrätter. Samarbetsavtal angående projektets genomförande har ingåtts med Whass Projektpartner AB. Projekttiden bedöms till två år och projektet beräknas inledas sommaren 2020.

– Vi har beslutat att fullfölja tidigare villkorade avtal avseende bostadsutveckling i Eskilstuna och attraktiva Norra Munktellstaden, ett område vi tror på och där vi har en effektiv etablerad förvaltning. Förvärvet kompletterar och stärker den övriga portföljen väl med ett inslag av värdetillväxt, säger Johan Eriksson, vd för Estea AB.


 

 

 


HSB planerar att bygga exklusiva bostadsrätter i Luthagen Strand, strax intill åkanten vid Fyrisån i Uppsala.

 

 

 

 

 

HSB planerar att bygga exklusiva bostadsrättslägenheter i Luthagen Strand, i ett unikt läge vid kanten av Fyrisån samt mot Luthagsesplanaden. Projektet i Luthagen Strand erbjuder en möjlighet att bo i nyproduktion med både hiss och parkering i huset, kvaliteter som annars är ovanliga i områdets befintliga bebyggelse. Preliminärt sker säljstarten under 2021.

–  I Luthagen Strand kommer HSB att kunna erbjuda ett attraktivt och nybyggt boende för den som söker högsta kvalitet, säger Göran Jaxeus, vd för HSB Uppsala. Tack vare det centrala och unika läget, i kombination med lägenheternas höga standard, räknar vi med ett stort intresse för det kommande projektet.

– De boende kommer bland annat att kunna njuta av balkonger med kvällssol och fin utsikt genom generösa fönsterpartier, säger Göran Jaxeus.

HSBs projekt Luthagen Strand kommer att byggas strax intill åkanten vid Fyrisån samt mot Luthagsesplanaden. Projektet innebär en möjlighet att köpa nybyggd bostadsrättslägenhet i Luthagen Strand, ett område som sedan länge är i stort sett färdigbyggt.

Planeringen pågår för fullt och preliminärt räknar HSB med en säljstart under 2021.

tisdag, 30 juni 2020 10:53

Pangea: Färre utländska köpare

 

 

 


Enligt Pangea minskade fastighetstransaktionerna i Norden med mellan 2 och 22 procent under första halvåret 2020 jämfört med motsvarande period 2019.

 

 

 



Pangea säger i en sammanfattning att fastighetstransaktionerna under första halvåret 2020 minskade med 22 procent för Finland och för Norge, men endast med 2 procent för Danmark.  Samtidigt minskade andelen utländska köpare till låga 16 procent under andra kvartalet. men överraskande har andelen utländska köpare bara minskat från 32 till 29 procent under första halvåret 2020 jämfört med samma period förra året. Totalt nådde transaktionsvolymerna på den nordiska fastighetsmarknaden 15,5 miljarder euro under första halvåret 2020, vilket är 15 procent lägre än samma period föregående år. Efter ett starkt första kvartal minskade aktiviteten med mer än 40 procent under andra kvartalet, enligt nya siffror från fastighetsrådgivaren Pangea Property Partners.

Nordens transaktionsvolym minskade till 6,1 miljarder euro under andra kvartalet 2020, från 10,2 miljarder euro under samma period förra året.

 

– Utbrottet av Covid-19 förändrade bilden helt. Efter en ökning av transaktionsvolymen med 10 procent under första kvartalet jämfört med samma period föregående år har covid-19 drabbat den nordiska fastighetsmarknaden under andra kvartalet. Momentum vände, och nu är frågan när det kommer att vända igen, säger Mikael Söderlundh, analyschef och partner på Pangea Property Partners.

Störst fall i Norge och Finland

Transaktionsvolymen i Sverige uppgick till 6,7 miljarder euro under första halvåret 2020, en minskning med 14 procent från förra året. Volymen i Norge minskade med 22 procent till 2,8 miljarder euro. I Finland och Danmark minskade volymerna med 22 respektive 2 procent.

Totalt var antalet transaktioner på den nordiska fastighetsmarknaden 23 procent lägre under första halvåret 2020 än samma period föregående år. Den genomsnittliga affärsstorleken ökade något från 37 miljoner euro till 38 miljoner euro.

Låg gränsöverskridande aktivitet

Andelen utländska köpare var så låg som 16 procent under andra kvartalet. Överraskande har siffran bara minskat från 32 till 29 procent under första halvåret 2020 jämfört med samma period förra året.

– De internationella köparna förväntas återvända efter ytterligare minskade resebegränsningar. De nordiska fastighetsmarknaderna visar en styrka med en attraktiv risk kontra avkastningsprofil. Dessutom förväntas Norden återhämta sig snabbare än resten av Europa, som vi har sett i tidigare kriser, säger Bård Bjølgerud, vd och partner på Pangea Property Partners.

Stort uppsving för bostäder

Det största fastighetssegmentet var bostäder som stod för 32 procent av transaktionsvolymen under första halvåret 2020, nära följt av kontorsfastigheter som svarade för en transaktionsvolym om 31 procent. Andelen bostadsaffärer har ökat markant från 21 procent under samma period förra året. Däremot har andelen detaljhandeln minskat från 17 till 10 procent.

– Vi har en splittrad marknad just nu med mycket hög aktivitet inom typiska kärnsegment som bostäder, offentlig sektor och logistik, medan likviditeten har  försvunnit i  andra segment, säger Mikael Söderlundh.

De största fastighetstransaktionerna i Norden under första halvåret 2020 var:

1. Fredensborg, Norwegian Property and Union Real Estate Fund III som förvärvar Veidekkes fastighetsutveckling i Norge och Sverige för 8,75 miljarder NOK. 2. Varma, Shinhan och NH Investment förvärvar OP Groups huvudkontor i Helsingfors för 0,5 miljarder euro.  3. Antiloopi köper en kontorportfölj i Finland av Sponda för cirka 0,5 miljarder euro. 4. Nyfosa förvärvar 38 fastigheter i Sverige av SBB för 4,9 miljarder SEK.




tisdag, 30 juni 2020 10:48

Newsec: Starkt första halvår 2020

 

 

 


Max Barclay, Nordenchef för Newsecs rådgivningsverksamhet.

 

 

 

 

 

Då Newsec summerar aktiviteten på den svenska kommersiella fastighetsmarknaden under första halvåret 2020 konstaterar fastighetskonsulten att transaktionsmarknaden är i princip opåverkad. Marknaden har förändrats men den totala transaktionsvolymen är kvar på historiskt höga nivåer.

Året inleddes starkt med den högsta uppmätta transaktionsvolymen för ett förstakvartal, drygt 43 Mdr kr. Newsec bedömer att det andra kvartalet landar omkring 40 Mdr kr, vilket är i linje med det historiska snittet. Det svagaste andrakvartalet sedan finanskrisen är 2012 med en transaktionsvolym som uppgick till 25 Mdr kr.

– Att det skulle råda stiltje på den svenska fastighetsmarknaden stämmer inte, vi ser en urstark avslutning på det första halvåret 2020. Newsecs prognos är dessutom att helåret kommer att gå till historien som ett av de tre starkaste genom tiderna, med en totalvolym omkring 170 Mdr kr, säger Max Barclay, Nordenchef för Newsecs rådgivningsverksamhet.

Det har skett färre miljardaffärer och fler transaktioner på nivåer under 500 Mkr. Även om snittstorleken på transaktionerna har blivit mindre under det första halvåret har det genomförts 17 miljardaffärer. Två exempel på stora transaktioner som utmärker sig är DWS:s förvärv av kontorsfastigheten Solna United från Skanska för 3,3 Mdr kr och Nyfosa som har avtalat om att förvärva en portfölj med 44 fastigheter för 4,9 Mdr kr från SBB.

– De underliggande drivkrafterna kvarstår. Vi har en fortsatt lågräntemiljö där fastigheter är ett attraktivt investeringsalternativ jämfört med börsen och andra placeringar. Allokeringen till fastigheter som investeringsslag ökar och just nu ser vi ännu mer kapital i systemet som söker avkastning, säger Max Barclay, Nordenchef för Newsecs rådgivningsverksamhet.

Bostäder, samhällsfastigheter och logistik utgör tillsammans hälften av den totala transaktionsvolymen för det första halvåret 2020.

– Vissa segment är relativt mer attraktiva på marknaden just nu av olika anledningar men det innebär inte att alla investerare är intresserade av just dessa utan det finns olika strategier och angreppsätt bland de olika fastighetsägarna, tillägger Max Barclay.

 

 

 


Det första projektet mellan parterna Odalen och SBB är en LSS-fastighet i Ängelholm om 1.700 kvm med ett 15-årigt kommunkontrakt, som redan har levererats till SBB.

 

 

 


Odalen Fastigheter AB inleder ett samarbete med SBB genom ett gemensamt bolag för att skala upp nybyggnation av samhällsfastigheter med fokus på främst äldreboenden. Det gemensamma bolaget bygger redan ett äldreboende i Ängelholm och förbereder för nybyggnation i Göteborg.

I samband med kapitalmarknadsdagen tidigare i juni lyfte SBB fram sin stora byggrättsportfölj och den nya fokuseringen att använda densamma för att leverera nybyggda samhällsfastigheter till egen förvaltning. Efterfrågan på samhällsfastigheter är stor och SBB vill använda sin starka finansiella ställning för att hjälpa kommunerna att leva upp till sina välfärdsåtaganden.

Som ett led i detta har SBB startat ett gemensamt bolag med Odalen Fastigheter AB. Det gemensamma bolaget kommer i första hand att bygga äldreboenden och LSS-fastigheter. Första LSS-fastigheten i Ängelholm är på 1.700 kvm med ett 15-årigt kommunkontrakt, och har redan levererats till SBB. Dessutom pågår en byggnation av ett äldreboende på 4.600 kvm där ett 15-årigt hyresavtal med en privat aktör är tecknat och där bygget väntas vara färdigställt sommaren 2021.

Det gemensamma bolaget ser möjligheten att i Ängelholm använda sin byggrätt på ytterligare 14.000 kvm BTA att uppföra såväl förskola, skola samt trygghetsboende. Samtidigt har SBB och Odalen inlett arbetet att förbereda för nybyggnation på sin byggrätt i Göteborg som möjliggör 100 hyreslägenheter och 100 äldreboendeplatser.

måndag, 29 juni 2020 17:48

SPG planerar 250 bostäder i Orminge

 

 

 


Carl Zetterqvist, vd för SPG i Sverige.

 

 

 

 

 

Scandinavian Property Group (SPG) tecknat ett avtal med bostadsrättsföreningen Agaten i Nacka om att förvärva en potentiell byggrätt om totalt 16.000 kvm BTA.

Området är beläget cirka en kilometer norr om Orminge centrum i Nacka kommun. För närvarande drivs en detaljplaneprocess och SPG planerar att uppföra fem punkthus med cirka 250 bostäder samt ett stort garage under mark. Detaljplanen förväntas vinna laga kraft i slutet av 2021 med byggstart året därpå.

– Förvärvet är helt i linje med vår satsning inom bostäder i Stor-Stockholm. Detta blir vårt andra projekt där vi förvärvar mark från en bostadsrättsförening och där vi omvandlar markparkering till bostäder genom att bygga underjordiskt garage och bostäder ovanpå. Det ska bli spännande att driva färdigt detaljplanen och genomföra vårt första projekt i Nacka kommun, säger Carl Zetterqvist, vd för SPG i Sverige.

Schjødt Advokatbyrå, med ansvarig delägare Charles Andersson, är legal rådgivare till SPG.

Scandinavian Property Group är ett fastighetsbolag som grundades 2004 och verkar på den skandinaviska marknaden.  Organisationen består av 20 anställda med kontor både i Oslo och Stockholm. SPG är en industriell aktör inom tre specifika områden, bostäder, samhällsfastigheter, samt projektutveckling av kontor och handel. SPG har sedan 2004 genomfört fastighetstransaktioner för över 60 Mdr kr.



 

 

 


I kvarteret i Ursvik, Sundbyberg planeras Magnolia cirka 380 boenden och en förskola för cirka 75 barn. Magnolia Bostad planerar även, i anslutning till bostäderna, lokaler samt 168 garageplatser. Byggnaderna kommer certifieras i enlighet med Miljöbyggnad Silver. Projektet som är ritat av Lindberg Stenberg Arkitekter.

 

 

 

 


Magnolia Bostad säljer ytterligare projekt till Heimstaden Bostad, denna gång i Ursvik Sundbybergs kommun. Försäljningen omfattar cirka 380 bostäder, förskola, åtta lokaler och 168 garageplatser. Bedömt fastighetsvärde vid färdigställande uppgår till cirka 1 Mdr kr.

Försäljningen sker som en bolagsaffär och gäller fastigheterna Brygghuset 1, 2 & 3, totalt omfattande cirka 32.970 kvm BTA. Projektet har lagakraftvunnen detaljplan och är förvärvat under kvartalet. Vinstavräkning sker under andra kvartalet 2020. Området ligger i Västra Ursvik invid Ursviks allé och kommer att angränsa till framtida Ursviks Torg samt ligga bredvid tvärbanan som planeras att färdigställas våren 2022.

Detta är Magnolia Bostads första projekt i Sundbyberg. I kvarteret planeras cirka 380 boenden och en förskola för cirka 75 barn. Magnolia Bostad planerar även, i anslutning till bostäderna, lokaler samt 168 garageplatser. Byggnaderna kommer certifieras i enlighet med Miljöbyggnad Silver. Projektet som är ritat av Lindberg Stenberg Arkitekter har ägnats stor omsorg kring detaljer och material. Fastigheten delas av två höga portiker och får fasader som varieras med restauranger, bostäder, förskola och lokaler. Kvarteret hålls samman med en tydlig form med varierat innehåll och möter på ett naturligt sätt det centrala torget i Ursviks nya stadskärna.

Totalentreprenadavtal är tecknat med Mecon Bygg AB och byggstart planeras till slutet av 2020 med planerad inflyttning under första halvåret 2024. Efter försäljning och frånträde av projektet har Magnolia Bostad ett projektledningsavtal med köparen som löper fram till inflyttning. Projektledningsavtalet faktureras och intäktsredovisas löpande.

– Vi är mycket glada över att vara delaktiga i att utveckla hållbara boenden i det snabbväxande bostadsområdet Ursvik, säger Björn Bergman, regionchef Öst på Magnolia Bostad.

Heimstaden Bostad är ett ledande fastighetsbolag i Europa med fokus på att förvärva, förädla, utveckla och förvalta bostäder och lokaler. Heimstaden har cirka 97.800 lägenheter och ett fastighetsvärde om cirka 132 Mdr rk. Huvudkontoret ligger i Malmö. Heimstaden Bostad är en långsiktig samarbetspartner till Magnolia Bostad och bolagen har utöver ramavtal tillsammans bildat två JV-bolag för utveckling av totalt cirka 2.840 boenden i Österåker och Upplands Bro.