29 april 2024

Redaktionen

torsdag, 02 juli 2020 09:39

Sehlhall köper i Nacka och Flemingsberg

 

 

 


Selhall Fastigheters vd är Dan T.  Sehlberg, med en bakgrund som vd för Magnolia Vårdfastigheter och som vd och grundare av Svenska Vårdfastigheter. Selhall Fastigheter bildades i juni 2019 med Anders Borg, fd finansminister, som bolagets  styrelseordförande.

 

 

 

 

 

Sehlhall Fastigheter förvärvar fastigheter i Flemingsberg, Huddinge och i Björknäs, Nacka för uppförande av två moderna gruppbostäder. Samtidigt tecknas 15-åriga hyresavtal för de båda fastigheterna med omsorgsföretaget Patia AB. Fastigheterna har färdiga byggrätter och Sehlhall räknar med byggstart under hösten och med inflyttning under våren 2021. Bedömt fastighetsvärde för de båda gruppbostäderna uppgår till cirka 50 Mkr.

Fastigheten i Nacka ligger i direkt närhet till Björknäs centrum och den kommande gruppbostaden om 550 kvm kommer att utgöra en naturlig förtätning av områdets villor och flerbostadshus. Säljare är en privat fastighetsägare.

Fastigheten i Huddinge ligger på promenadavstånd från Flemingsbergs pendeltågsstation, i ett lugnt bostadsområde. Säljare är Huddinge Samhällsfastigheter. Här planerar Sehlhall att uppföra ett modernt gruppboende om 500 kvm.

– Nacka och Huddinge är två prioriterade kommuner för oss. Delvis eftersom att vi sedan tidigare äger fastigheter här, men även på grund av att båda kommunerna har ett betydande behov av att tillföras ytterligare gruppbostäder. Jag välkomnar också samarbetet med Patia, en duktig och välrenommerad omsorgsaktör, säger Dan T. Sehlberg, vd för Sehlhall Fastigheter.

– Det känns bra att kunna presentera de här två etableringarna vilka utgör en viktig del av vårt arbete med att tillgodose behovet av bostäder för personer med funktionsvariationer. Vi ser detta som ett första steg i ett långsiktigt samarbete med Sehlhall, säger Erik Lind, vd för Patia.

Gruppbostäderna i Nacka och Huddinge kommer att utvecklas och förvaltas inom affärsområdet Sehlhall Gruppbostäder.

Selhall Fastigheter lanserades i juni 2019 genom att cirka 200 Mkr restes från investerare som delar företagets ambition gällande social infrastruktur och som alla står bakom en långsiktig affärsmodell. Bland dessa  investerarna finns CH Svanberg AB, som ägs av Carl-Henric Svanberg, Industricentralen med familjen Hirsch, Thord Wilkne med familj samt Tibia Konsult.

 

 

 


Sigtuna stadsängar ligger cirka 1.500 meter norr om gamla Sigtuna stadskärna och området kommer att präglas av små, trevliga kvarter, varierande bygghöjder. Totalt upptar Sigtuna stadsängar en yta på 330.000 kvm (33 hektar) och allt som allt planeras här cirka 900 bostäder.  I början av 2030-talet väntas den nya stadsdelen stå helt klar. Bild: Fojab

 

 

 

 


Bonava startar produktion av 212 hyreslägenheter i Sigtuna stadsängar. Under första kvartalet 2020 tecknades avtal om försäljning av projektet, villkorat bygglov, till Mästerbro Fastighets AB, ett bolag samägt av Estea och CBRE Global Investors.

Bygglov har nu vunnit laga kraft och produktion kan därmed starta enligt plan. Försäljningen redovisas i det andra kvartalet 2020 och projektet kommer etappvis att överlämnas till kund och resultatavräknas från och med det första kvartalet 2022.

– Det är glädjande att vi nu kan påbörja produktionen av Svanenmärkta hyresrätter i Sigtuna Stadsängar, där vi är med och skapar hem i olika upplåtelseformer. Hyresrätter utgör en viktig del i vår strategi och vision om att skapa levande områden där människor trivs, säger Fredrik Hemborg, affärsenhetschef, Bonava Sverige.

Den första detaljplanen för Sigtuna stadsängar inkluderar bland annat 600 bostäder. Den antogs av Sigtuna kommunfullmäktige i februari 2016 och samtliga partier stödde planen.


 

 

 


SBB och Ludvigsson ska bygga 264 bostäder i Västerås vid Ängsgärdet i de centrala delarna av Västerås, cirka en kilometer från Västerås centralstation. Flygbild: Ängsgärdet i Västerås.

 

 

 

 

SBB bygger hyresrätter och äldreboende i centrala Västerås för SBB:s förvaltning. Projektet som görs i samarbete med byggmästarfamiljen Ludvigsson för nybyggnation av äldreboende och bostäder på en byggrätt om cirka 21.000  kvm  BTA. Bostäderna omfattar 174 bostadslägenheter och äldreboendet med 90 platser förhyrs av Västerås Stad med ett 25-års avtal.

 

Fastigheten är belägen vid Ängsgärdet i centrala delarna av Västerås cirka en kilometer från Västerås centralstation. Bygglov bedöms kunna vinna laga kraft under hösten 2020 och byggnationen bedöms vara färdigställd under våren 2023. Entreprenaden är upphandlad med fast pris. Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB, kommer att äga fastigheten långsiktigt. Hyresintäkterna bedöms vara 36-37 Mkr på årsbasis. Fastigheten kommer att uppfylla höga hållbarhetskrav och vara en del i SBB:s ramverk för grön finansiering.

– MILU Fastigheter (ett fastighetsutvecklingsbolag inom koncernen Ludvigssons) gör ett jättebra jobb och vi är glada att samarbeta med en byggmästarfamilj där vi stödjer Västerås tillväxt. Vår högsta prioritet är att uppfylla Västerås kommuns målsättning gällande snabb utbyggnad av antalet äldreboendeplatser och samarbetet ger optimala förutsättningar för tillmötes gå just detta. Vi är en stor aktör i Västerås och kommer att fortsätta växa med staden, säger Oscar Lekander, affärsutvecklingschef, Samhällsbyggnadsbolaget i Norden.

Bernstrom & Partners har varit rådgivare i affären.

 

 

 


Rolf Thorsen är vd för Selvaag Bolig ASA. Under Q2 2020 sålde Selvaag Bolig 186 bostäder för 920 MNOK, jämfört med Q2 2019 då Selvaag Bolig sålde 210 bostäder för 1.106 MNOK.

 

 

 


Selvaag Bolig sålde 186 bostäder för 920 MNOK under andra kvartalet. Hittills i år har Selvaag Bolig sålt 382 bostäder för 1.951 MNOK.

– Marknaden har varit utmanande, men med tanke på förhållandena har vi sålt bra, särskilt i Stor-Oslo. Vi har gjort goda framsteg med kampanjer och marknaden förbättrades mot slutet av kvartalet. Vi är optimistiska när det gäller den framtida marknadsutvecklingen. Boendebehovet är lika stort som tidigare, men färre bostäder har satts ut för försäljning och räntorna har sänkts. Detta kan leda till ökad efterfrågan och prisökningar, säger vd Rolf Thorsen.

Nettoomsättningen, justerad för Selvaag Boligs andel i samarbetsprojekt, slutade på 142 bostäder för 696 MNOK under andra kvartalet. Hittills i år uppgick nettoomsättningen till 306 bostäder för totalt 1.536 MNOK. Totalt påbörjades av 31 bostäder under Q 2, medan 104 bostäder färdigställdes och 122 bostäder överlämnades till köparen. Den 30 juni 2020 hade Selvaag Bolig 1.357 bostäder under uppförande och 25 färdiga bostäder som inte hade sålts.

– Antalet bostäder vi har under uppförande har sjunkit eftersom vi har startat färre bostäder än vi har färdigställt. Vi räknar med att hamna på 1.100 till 1.200 bostäder i produktion i slutet av året och att volymen gradvis kommer att öka igen om marknaden normaliseras. Minskningen beror på både marknadsförhållandena och det faktum att vi vill ha färre osålda bostäder under uppförande under denna oroliga tid, säger finansdirektör Sverre Molvik.

Hittills i år har Selvaag Bolig påbörjat byggandet av 46 bostäder, slutfört 193 bostäder och överlämnat 235 bostäder till köparen.

Under andra kvartalet 2019 sålde Selvaag Bolig 210 bostäder netto för 1.106 MNOK. Bruttoomsättningen under andra kvartalet 2019 uppgick till 276 bostäder för 1.393 MNOK. Under första halvåret 2019 sålde Selvaag Bolig 453 bostäder netto för 2.289 MNOK. Bruttoomsättningen under första halvåret 2019 uppgick till 546 bostäder för 2.712 MNOK.

 

 

 


Nu flyttar även Ecolean in i det anrika åttavåningshuset, Vångagärdet, som syns som ett landmärke vid Råå i Helsingborg.

 

 

 

 



Ecolean utvecklar och tillverkar innovativa förpackningssystem för drycker, mejeriprodukter och flytande livsmedel. Företaget är globalt och har verksamhet i cirka trettio länder – Kina, Pakistan och Ryssland är de största marknaderna. Nu väljer Ecolean att förlägga sitt huvudkontor till Catenas karaktäristiska fastighet på Landskronavägen, ritad 1974 av de danska arkitekterna Bengt Blasberg och Henrik Jais-Nielsen , en fastighet som Catena förvärvade år 2017. Delar av bottenvåningen, plan 1 och plan 2 samt hela plan 6 i kontorsdelen i fastigheten anpassas för Ecolean, totalt handlar det om cirka 2.500 kvm kontorsyta. Inflyttning sker i två etapper under januari och april 2021.

– Fastigheten på Landskronavägen ligger nära våra befintliga anläggningar och vi ser många fördelar med att kunna expandera i dessa lokaler. Med det nya kontoret och med Catena som hyresvärd får vi möjligheten att skapa en än mer ändamålsenlig arbetsplats med fortsatt närhet till vår kärnverksamhet, säger Peter L Nilsson, vd för Ecolean.

Sedan tidigare finns hyresgäster som exempelvis Solid Försäkring, Brinova Fastigheter, Mantena Sverige, Helsingborgs kommun och Aerocar i Catenas fastighet som även rymmer industri- och lagerlokaler samt Catenas eget huvudkontor.

– Vi har varsamt renoverat den aktuella fastigheten i samband med nya uthyrningar, att vi nu kan välkomna även Ecolean som hyresgäst är otroligt roligt och gör att det återigen blir full aktivitet i hela huset precis som när det byggdes, säger Mikael Waldesten, förvaltare på Catena.


 

 

 


Sammantaget har, bolagen för Brothers AB, Departments & Stores Europe AB och Polarn O. Pyret AB, cirka 1.300 borgenärer till vilka bolagen har skulder om totalt cirka 553 Mkr. Då fordringar upp till 10.000 kr betalas i sin helhet beräknas över 40 procent av fordringsägarna få fullt betalt enligt ett ackordsförslag.

 

 

 

 

 

RNB Retail and Brands dotterbolag Brothers AB, Departments & Stores Europe AB och Polarn O. Pyret AB har under onsdagen den 1 juli hos Stockholms tingsrätt presenterat de ackordsförslag som bolagen kommer att lämna till fordringsägarna. Ackordserbjudandet innebär för samtliga bolag att de oprioriterade fordringsägarna erhåller ett belopp om 10.000 kronor samt 25 procent på överskjutande belopp, dvs. en nedskrivning med 75 procent.

Brothers AB, Departments & Stores Europe AB och Polarn O. Pyret AB, samt deras rekonstruktörer advokaterna Ola Sellert och Mats Emthén har under rekonstruktionerna arbetat med de åtgärder som är nödvändiga för att säkra bolagens framtid såväl finansiellt som operativt. Ackorden är nödvändiga för att säkra bolagens fortlevnad.

Sammantaget har bolagen cirka 1.300 borgenärer till vilka bolagen har skulder om totalt cirka 553 Mkr. Då fordringar upp till 10.000 kr betalas i sin helhet beräknas över 40 procent av fordringsägarna få fullt betalt. Koncerninterna skulder får betalt först efter att bolagens leverantörer, hyresvärdar och övriga externa fordringsägare fått betalt.

Ackordsförslagen har anpassats till såväl den pågående som förväntade effekten på grund av pandemin. Förutom ackorden har stora kostnadsbesparingar gjorts i form av personalneddragningar, minskade inköp samt hyresrabatter.

– Vi har hittills uppfyllt vår plan men har en tuff resa framför oss. Bl a måste hyrorna på sikt anpassas till rådande marknadsläge. Om inte hyresvärdarna kan få in kunder till sina gallerior och på så sätt uppfylla sin del av hyresavtalet, så måste hyrorna ändras till någon form av prestationsbaserad hyra, säger Kristian Lustin, vd för RNB Retail and Brands.

Rekonstruktionerna har löpt enligt plan och den förväntas pågå i ytterligare minst tre månader. Beslut i tingsrätten om ackorden beräknas under oktober.

I ackordsförslagen offentliggörs att:

Brothers AB
Bland Brothers ABs oprioriterade skulder märks bl.a. leverantörsskulder som per rekonstruktionsdagen uppgick till cirka 37 Mkr. Staten genom Skatteverket har för lönegaranti samt skatter och avgifter cirka 39 Mkr att fordra. Bolagets omsättning i butikerna i Sverige har under kvartalet mars-maj 2020 uppgått till cirka 46 procent ställt i relation till samma kvartal föregående år (dvs. en 54-procentig nedgång i försäljningen).
Brothers AB räknar med att nå en omsättning på cirka 320 Mkr för det innevarande räkenskapsåret som löper ut den 31 augusti. Bruttomarginalerna förväntas försämras då bolaget för att driva försäljning i rådande marknadsklimat måste använda kampanjer och erbjudanden som innebär sänkta priser mot kund.

Departments & Stores Europe AB
Bland Departments & Stores Europe ABs oprioriterade skulder märks bl.a. Bolagets leverantörsskulder som per rekonstruktionsdagen uppgick till cirka 95 Mkr. Staten genom Skatteverket har för lönegaranti samt skatter och avgifter cirka 78 Mkr att fordra. Departments & Stores Europe AB:s omsättning i NK-varuhusen har under kvartalet mars-maj 2020 uppgått till cirka 46 procent ställt i relation till samma månad föregående år (dvs. en 54-procentig nedgång i försäljningen). Departments & Stores Europe AB räknar med att nå en omsättning på cirka 760 Mkr för det innevarande räkenskapsåret som löper ut den 31 augusti. Bruttomarginalerna förväntas försämras då bolaget för att driva försäljning i rådande marknadsklimat måste använda kampanjer och erbjudanden som innebär sänkta priser mot kund.

Polarn O. Pyret AB

Bland Polarn O. Pyret ABs oprioriterade skulder märks bland annat bolagets leverantörsskulder som per rekonstruktionsdagen uppgick till cirka 18 Mkr. Staten genom Skatteverket har för lönegaranti samt skatter och avgifter cirka 50 Mkr att fordra.Polarn O. Pyret AB:s omsättning i butikerna i Sverige har under kvartalet mars-maj 2020 uppgått till cirka 56 procent ställt i relation till samma kvartal föregående år (dvs. en nedgång om  44-procent i försäljningen). Polarn O. Pyret AB räknar med att nå en omsättning på cirka 460 Mkr för det innevarande räkenskapsåret som löper ut den 31 augusti. Bruttovinstmarginalerna förväntas försämras då bolaget för att driva försäljning i rådande marknadsklimat måste använda kampanjer och erbjudanden som innebär sänkta priser mot kund.

 

 

 


Wilfast bygger ut huvudlagret i Kungsbacka med 5.000 kvm till 38.000 kvm åt det internationella livsmedelsföretaget Paulig.

 

 

 

 

 

Det internationella livsmedelsföretaget Paulig, som bland annat äger varumärkena Santa Maria, Risenta och Paulig, har tecknat avtal om att utöka och utveckla sitt svenska distributionscenter i Kungsbacka med 5.000 kvm till över 38.000 kvm. Samtidigt förlängs hyresavtalet med fastighetsägaren och förvaltaren Wilfast i tio år till år 2031.

– Vi är naturligtvis väldigt glada och stolta över att ha fått ett fortsatt förtroende från en så stor, stabil och långsiktig hyresgäst som Paulig, säger Ulf Holmberg, fastighetsförvaltare på Wilfast.

Wilfast, som äger fastigheten tillsammans med den norska investeringspartnern Ness, Risan och Partners (NRP), arbetar främst med förvaltning av kommersiella fastigheter inom lager, logistik, industri samt handel. Enligt Ulf Holmberg är den långa erfarenheten av logistikfastigheter en viktig anledning till att samarbetet med Paulig fungerat så bra genom åren och att utvecklingsarbetet med det nya lagret har kännetecknats av positiva och konstruktiva samtal.

– Paulig är en professionell och noggrann hyresgäst som ställer höga krav på sina lokaler, både vad gäller funktionalitet, trivsel och miljö. Jag känner mig väldigt nöjd med att vi har kunnat leva upp till de kraven på ett bra sätt, säger Ulf Holmberg. 

Det nya lagret utformas genom att det befintliga öppnas upp mot utrymmen i fastigheten som varit vakanta och som renoveras och anpassas efter Pauligs önskemål och behov. Det innebär att det befintliga lagret tillförs ytterligare 5.000 kvm lageryta.

– Utöver det nya lagret bygger vi även personalutrymmen samt lokaler för produktion av kampanjmaterial som Paulig tillverkar i samarbete med Samhall. Dessutom uppförs fem nya lasthus och en helt ny isolerad karantänbyggnad med en avjoniseringsanläggning som bland annat används för förvaring av råvaror och kryddor, säger Ulf Holmberg.

På fastigheten finns även en byggrätt om 6.000 kvm, vilket innebär att Paulig har goda möjligheter att fortsätta att expandera sin verksamhet i Kungsbacka.

– Vi är ett företag som satsar på ytterligare internationell tillväxt och i den resan är vårt distributionscenter i Kungsbacka självklart centralt. Läget möjliggör effektiva utleveranser till våra marknader, inte bara i Sverige utan i hela Europa. Från och med den här veckan är det dessutom inte bara Santa Maria-produkter vi lagrar här, utan också hela vårt Risenta-sortiment. Det är en milstolpe i Pauligs historia, säger Henrik Samuelson, Senior Vice President, Paulig Scandinavia & Central Europe.

 

 

 


Från vänster: Hans Wallenstam, vd Wallenstam, Andreas Ljunggren, vd Österåkers Golf, Mathias Aronsson, vvd Wallenstam och Johan Aftén, vd Aftén Bil.

 

 

 

 

 

Wallenstam förvärvar mark av Österåkers Golf AB och Aftén Fastigheter AB för framtida nyproduktion i Österåker kommun. Säljarna är lokala näringsidkare som länge verkat för utvecklingen av Österåkers kommun, avseende både arbetsplatser och attraktionskraft för besökare, en ambition som delas av Wallenstam. Wallenstam har varit verksamt i Österåker sedan 2018 och har i dagsläget cirka 130 lägenheter i förvaltning och drygt 300 lägenheter under produktion i kommunen.

Marken, som omfattar totalt cirka 100.000 kvm, ligger i ett centralt utvecklingsområde i anslutning till Österåker GK:s golfbana och kommunens kommande multiarena. Avsikten är en stadsutveckling i samspel med både säljarnas och kommunens visioner för befintlig och planerad sport- och fritidsverksamhet i omgivningen. Här planeras nyproduktion av bostäder och service som förstärker entrén till Åkersberga centrum och som har en karaktär som överensstämmer med pågående satsningar i området. Arbetet med detaljplanen beräknas starta under 2020, och en första byggstart bedöms då kunna ske under 2024.

– Österåker är en väldigt attraktiv kommun så när vi får tillfälle att expandera på detta sätt skapas många möjligheter, vilket vi är fantastiskt glada över, säger Hans Wallenstam, vd.

– Det är många som väljer att flytta till vår storstadsnära skärgårdskommun. Därför är vi väldigt glada att Wallenstam fortsätter att satsa på Österåker för att vara med och förverkliga Åkersbergas utveckling till en modern stad med småstadskaraktär med en mångfald av bostäder och möjligheter, säger Michaela Fletcher (M), kommunstyrelsens ordförande i Österåker.

Avtalet tecknades den 30 juni 2020 och köpet avser Hagby 1:98 samt delar av Hagby 1:5. Förvärvet sker genom bolag och det överenskomna fastighetsvärdet uppgår till cirka 240 Mkr. Fastigheten Hagby 1:98 tillträds den 1 september 2020. Delarna av fastigheten Hagby 1:5 planeras få ett tillträde när fastighetsbildning ägt rum.

 

 

 


Fredrik Jonsson, vd för Niam. Foto: Niam

 

 

 

 

 

 

 

HSB Bostads fastighet Gjutmästaren 5 i Ulvsunda industriområde, Bromma, har sålts via en bolagsaffär till Niam som tillträdde fastigheten igår. Gjutmästaren 5 utgörs idag av en industrienhet om cirka 15.700 kvm tomtareal och ingår i Stockholm kommuns planläggning av Bällsta Hamn, som ligger bredvid Bromma flygplats. Kommunens målsättning med planområdet är att skapa en blandstad med ett flertal olika funktioner.

Fredrik Jonsson, vd för Niam säger:
– Vi är glada att ha förvärvat en fastighet med stor potential i ett utvecklingsområde som Ulvsunda. Vi tror att fastighetens läge vid flygplatsen och nära till centrala Stockholm i framtiden kommer utgöra ett attraktivt erbjudande för hyresgäster och boende.

HSB Bostad förvärvade fastigheten i syfte att i framtiden utveckla bostäder på platsen. Möjligheten att utveckla bostäder på fastigheten har med tiden begränsats av Bromma flygplats och den fastslagna bullergränsen. Fastigheten planeras därmed till överhängande del att utvecklas för kommersiellt ändamål.

Leif Lindqvist, chef fastighet och transaktion på HSB Bostad säger:
– Avyttringen är en naturlig del av HSB Bostads fokus på bostadsproduktion och vi är väldigt glada över att Niam tar vid utvecklandet av byggrätterna i detta spännande område.


Niam
Niam är norra Europas ledande fondförvaltare inom fastighetsinvesteringar och förvaltar ett fastighetsbestånd om cirka 3,6 miljarefdr euro. Niam erbjuder finansiella investerare möjlighet att investera i de nordiska marknaderna genom sina fonder. Fondförvaltaren grundades 1998 och har sedan start investerat i fastigheter till ett värde överstigande 10,8 miljarder euro. Niam har fler än 65 anställda och kontor i Stockholm, Helsingfors, Oslo, Köpenhamn och Luxemburg.

 

 

 


De tre delprojekten i kontorskomplexet Generation Park Y i Warszawa, har en total uthyrningsbar yta på cirka 87.000 kvm kontorslokaler samt därutöver stor yta för parkeringsplatser. Nu hyr försäkringsbolaget PZU Group för 47.000 kvm kontorslokaler samt därutöver 325 p-platser i skyskrapan Generation Park Y i Warszawa, ett avtal som är Skanskas största mätt i kvadratmeter.

 

 

 

 

 

 

 

Skanska har tecknat ett hyresavtal med försäkringsbolaget PZU Group för 47.000 kvm kontorslokaler samt därutöver 325 p-platser i skyskrapan Generation Park Y i Warszawa, Polen. Hyresgästen kommer att påbörja inflyttningen andra kvartalet 2022. Med detta avtal är byggnaden till 98,5 procent uthyrd. Avtalet är det största hyresavtalet i Skanskas historia vad gäller antalet uthyrda kvadratmeter.

Generation Park Y är en byggnad i kontorskomplexet Generations Park som består av tre kontorsbyggnader namngivna med X, Y, Z, som en referens till de generationer av människor som kommer att bo och arbeta där. Projektet förväntas erhålla certifieringarna LEED Platinum, WELL samt Building without Barriers. De tre delprojekten i kontorskomplexet har en total uthyrningsbar yta på cirka 87.000 kvm kontorslokaler samt därutöver stor yta för parkeringsplatser. Generation Park är därmed Skanskas största kontorsutvecklingsprojekt i Warszawa med företagets första kontorsskyskrapa i Central- och Östeuropa.

Skanska påbörjade byggnationen av Generation Park Y i november 2018. Färdigställande av själva byggnaden beräknas till första kvartalet 2021. Därefter kommer anpassningar interiört att utföras för hyresgästen fram till andra kvartalet 2022, vilket också är inflyttningsdatum