29 april 2024

Redaktionen

fredag, 03 juli 2020 09:28

Folksam köper äldreboende av Skanska

 

 

 


Folksam köper av Skanska ett äldreboende, som är under uppförande med plats för 60 boende i kvarteret Gåsen, södra Helsingborg.

 

 

 

 

Folksam förvärvar en nybyggd fastighet i Helsingborg som innehåller ett äldreboende med plats för 60 boende i kvarteret Gåsen, södra Helsingborg. Hyresgäst och operatör är Vardaga. Säljare och utvecklare är Skanska.  Förvärvande bolag i Folksamgruppen är Folksam Sak. Det underliggande fastighetsvärdet i affären är 202 Mkr kronor.

– Vi fortsätter att öka innehavet i fastigheter i enlighet med vår strategi. Vi är mycket nöjda med att utöka vår närvaro i Helsingborg med ett nybyggt äldreboende med en stabil aktör och ett långt hyresavtal. Vi ställer mycket höga hållbarhetskrav på våra investeringar, t ex vill vi ha låg energiförbrukning och miljöcertifierade hus, vilket vi får i denna affär, säger Lars Johnsson, fastighetsdirektör Folksamgruppen.

Äldreboendet, som är under uppförande blir tre våningar högt, med en total yta om cirka 4.100 kvm. Byggnaden LEED-certifieras med silvernivå och kommer få mycket låg energiförbrukning, bland annat genom att solceller installerats på taket.

Projektet startades i januari 2019 och det kommer att färdigställas i oktober i år.

Fastigheter utgör cirka 10 procent av Folksamgruppens tillgångar och ambitionen är att fortsätta öka den andelen, eftersom fastigheter är ett stabilt och långsiktigt tillgångsslag.

 

 

 


MVB ska i etapper bygga särskilt boende, förskola, skola, tillagningskök och idrottshall i området Maglehill i västra Höör.

 

 

 

 

 

Höörs kommun och MVB påbörjar ett flerårigt samverkansprojekt för att utveckla stadens västra delar, Maglehill. För MVB är ordern värd drygt 400 miljoner kronor under en period om fyra år. Höörs kommun ingår sedan år 2005 i Stormalmö, enligt SCB:s definition.


Höörs kommun har ett stort behov av boende anpassat för äldre med behov av omsorg samtidigt som man även saknar lokaler för förskola, skola och idrott. Kommunen har därför antagit ett stadsdelsprogram gällande en exploatering av området Maglehill i västra Höör. Projektet, som omfattar nyproduktion av särskilt boende, förskola, skola, tillagningskök och idrottshall, kommer att ske i samverkan med byggföretaget MVB.

Maglehill byggs i två etapper där den första etappen omfattar en trevåningsbyggnad på 14.000 kvm innehållande särskilt boende, förskola, tillagningskök och matsal. Plan ett placeras förskolan med 10 avdelningar för vardera 20 barn samt ett tillagningskök avsett för 1000 portioner. På plan två och tre uppförs 60 platser för särskilt boende.

Andra etappen består av uppförandet av en F-6 skola anpassat för mellan 400 och 600 elever samt en idrottshall som även ska användas av kommunens olika föreningsverksamheter.

– Maglehill är ett riktigt spännande projekt då fastigheten ska anpassas till många olika användare och verksamheter. I samverkansprojektet kommer vi att bidra med vår kunskap från våra skol- och vårdprojekt och Höörs kommun med erfarenheten om sina verksamheters behov. Tillsammans ska vi utveckla ett riktigt fint område som kommer alla kommunens invånare till godo, säger Thomas Ellkvist, vd för MVB Syd.

Projekteringen påbörjas efter semestrarna och hela projektet beräknas vara klart 2024. MVB har redan flera pågående projekt i kommunen. Nyligen fick MVB uppdraget att uppföra Sätofta förskola till Höörs kommun samt Bangårdsterrasen omfattande 33 trygghetsboenden för Riksbyggen.

MVB är ett av Sveriges större privatägda byggbolag som utvecklar och utför såväl mindre som större byggprojekt. MVB har cirka 500 medarbetare och med kontor i Skåne, Stockholm, Mälardalen, Halland och Västra Götaland.

 

 

 


Carl Zetterqvist, vd för SPG i Sverige.

 

 

 

 

 

SPG, Scandinavian Property Group, förvärvar fastighet om 16.000 kvm i Gulskogen, Drammen kommun i Norge. Projektet är beläget i direkt anslutning till Gulskogen tågstation som ska bli den nya ändhållplatsen för Flytoget och projektet förväntas färdigställas under 2024.

– Vi har länge sett Drammen som en mycket intressant destination för framtida bostadsprojekt, säger Carl Zetterqvist, vd för SPG i Sverige.  I vårt pågående utvecklingsprojekt Drammen Slip & Verkstad, som befinner sig mitt i detaljplaneprocessen och där ambitionen är att konvertera en industrifastighet till 600–700 bostäder, upplever vi ett mycket gott och konstruktivt samarbete med planenheten samt de olika politiska partierna.

Vid Gulskogen station kommer SPG utveckla cirka 400 bostäder med fokus på bostäder för aktiva äldre, förstagångsköpare och barnfamiljer. Fastigheten har varit i familjen Halmrasts ägor i över 70 år och är idag uthyrd som lager- och logistikfastighet.


– Vi har varit i dialog med flera projektutvecklare angående försäljning av fastigheten och valt att samarbeta med SPG tack vare deras kännedom om Drammen samt deras erfarenhet i att utveckla olika bostadskoncept. Vi har också beslutat att gå med som delägare i projektet, säger Rolf Erik Halmrast, vd för Cibora Eiendom.
Advokatfirman Selmer har företrätt köparen och SANDS advokatfirma har bistått säljaren i transaktionen.

Scandinavian Property Group är ett fastighetsbolag som grundades 2004 och som verkar på den skandinaviska marknaden.  Organisationen består av 20 anställda med kontor i Oslo och Stockholm. SPG är en industriell aktör inom tre specifika områden, bostäder, samhällsfastigheter och projektutveckling av kontor och handel. SPG har sedan 2004 genomfört fastighetstransaktioner för över 60 Mdr kr.

 

 

 

 


One Publicus och dess fastighetsportfölj, omfattar efter transaktionen med vårdfastigheten på Orust, cirka 11.900 kvm, med en genomsnittlig återstående hyreslängd om cirka 16 år. One Publicus Fastighets AB förvaltas av Pareto Business Management AB.

 

 

 

 

 

One Publicus Fastighets AB, ett växande fastighetsbolag bildat av Pareto Securities 2018, utökar sin fastighetsportfölj genom att förvärva fastigheten Henån 1:411 belägen på Orust. Fastigheten är fullt uthyrd till Orust kommun, Capio och Folktandvården med en genomsnittlig återstående hyreslängd om drygt 13 år. Köpeskillingen före avdrag för latent skatt uppgår till drygt 200 Mkr. Säljarna är Elma Group AB och Safe Invest i Stenungsund AB. Panreal har varit säljarnas rådgivare i affären.

Byggnaden uppfördes 2018 och utgör Orust kommuns nya nav för samhällsservice med äldreboende, vårdcentral, familjecentral och tandläkarmottagning. Orust kommun har tecknat ett 20-årigt hyresavtal för ett äldreboende med 30 lägenheter och ett 14-årigt hyresavtal för en familjecentral som tillsammans utgör cirka 60 procent av den uthyrningsbara area
n.

– Vi är glada över att få möjlighet att genomföra ytterligare ett förvärv och Henån 1:411 är en mycket välfungerande vårdfastighet som kompletterar Publicus befintliga fastighetsportfölj och är helt i linje med bolagets strategi att äga och förvalta moderna samhällsfastigheter med offentligt finansierade hyresgäster. Genom detta tilläggsförvärv tar vi ytterligare ett steg mot målsättningen att uppnå ett totalt fastighetsvärde som överstiger en miljard kronor. Genom en ökad fastighetsvolym uppnår bolaget stordriftsfördelar och får en bättre diversifiering, vilket skapar ytterligare förutsättningar för stabila långsiktiga kassaflöden och fortsatt tillväxt, säger Ulf Attebrant, vd för One Publicus Fastighets AB

– Vi är stolta och glada över att få lämna över ägande och drift av Henån 1:411 till en kompetent och långsiktig ägare. Tillsammans med Orust kommun, Capio och Folktandvården har vi skapat ett koncept som bidrar till samhällsnytta för alla innevånare på Orust. Stort tack för gott samarbete till alla inblandade sedan vi först började driva frågan år 2014 om det som nu är en förebild för vårdfastigheter i Sverige, säger Putte Hermansson på Elma Group AB och Tony Lindberg på Safe Invest i Stenungsund AB.

One Publicus och dess fastighetsportfölj omfattar efter transaktionen cirka 11.900 kvm med en genomsnittlig återstående hyreslängd om cirka 16 år. One Publicus Fastighets AB förvaltas av Pareto Business Management AB.

torsdag, 02 juli 2020 13:54

Magnus Karlsson, ny CFO i Sweco Sverige

 

 

 

 

 


Rekryteringen av Magnus Karlsson (bilden) innebär att han blir CFO i Sweco Sverige, med ansvar för affärsområdets finans- och ekonomifrågor, med medarbetare centralt och i de olika verksamhetsområdena. Nuvarande CFO Liselotte Haglind slutar på Sweco för att bli CFO för KPMG i Sverige.

Magnus Karlsson
har lång erfarenhet från liknande roller i bland annat Vattenfall, Nexus och Tele 2 och nu senast som tillförordnad vd på MAN:s skandinaviska bolag. Han tillträder på Sweco den 1 september.

– Som CFO kommer Magnus bidra mycket med sina erfarenheter inte bara inom finansområdet utan också av ledarskap. Han är nyfiken och har ett starkt driv att leverera resultat och utveckla verksamhet, vilket är viktigt för oss i en tid när förändring sker oerhört snabbt både hos oss själva och våra kunder, säger Ann-Louise Lökholm Klasson, Sweco Sveriges vd.

– Jag är både stolt och glad över att bli en del av Sweco-koncernen och Sweco Sverige, som har en viktig roll i omställningen till ett mer hållbart samhälle. Jag ser fram emot att tillsammans med mina nya kollegor fortsätta utvecklingen av en finansfunktion i världsklass, som säkerställer lönsam tillväxt och stöttar Swecos konsulter i att leverera största möjliga kundvärde. Ett viktigt fokusområde kommer vara digitalisering av processerna, säger Magnus Karlsson.

Liselotte Haglind, som arbetat i Sweco i 24 år och varit CFO sedan 2012, lämnar Sweco och går till KPMG.

– Liselotte är en engagerad och klok person med en helhetsförståelse inte bara för ekonomi- och verksamhetsfrågor utan också ledarskap och kultur som har varit avgörande för hennes insatser och de avtryck hon lämnar. Jag tackar henne å det varmaste för alla hennes år i företaget och önskar lycka till, säger Ann-Louise Lökholm Klasson.

 

 

 


HSB Malmö köper bostäder för drygt 188 Mkr i skånska Vellinge. Flygfoto över centrala Vellinge som ligger på Söderslätt, invid motorvägen E6/E22 mellan Malmö och Trelleborg.

 

 

 

 

 

Everleaf Property har sålt sex fastigheter i Vellinge till HSB Malmö. Fastigheterna utgörs av en bostadsportfölj om cirka 9.421 kvm  i uthyrningsbar area, fördelat på 106 lägenheter samt fyra kommersiella lokaler. Försäljningen sker i bolagsform med ett underliggande fastighetsvärde om 188,3 Mkr. Croisette Real Estate Partner agerade rådgivare åt säljaren.

– Det är välskötta fastigheter och vi är mycket glada att våra bosparande medlemmar nu får tillgång till hyreslägenheter i Vellinge. Det är ett strategiskt bra förvärv med tanke på att vi just nu bygger hyreslägenheter i Hököpinge, säger Lennart Eckerholm, tillförordnad affärsområdeschef för HSB Sundsfastigheter.

– Vi är glada över att ha fått förtroendet att bistå Everleaf Property i denna försäljning. Affären visar på en fortsatt stark transaktionsmarknad och vi kommer sannolikt fortsätta att se den här typen av affären på bra nivåer framöver trots rådande pandemi, säger Peter Eriksson, partner på Croisette Real Estate Partner i Malmö.

 

 

 


Logicenter utvecklar en 35.000 kvm stor logistikfastighet i Køge, strax utanför Köpenhamn, som PostNord TPL kommer att flytta in i.

 

 

 

 

 

Nu utökar Logicenters sin närvaro i Danmark och har signerat ett hyresavtal med PostNord TPL, Nordens största TPL-operatör, TPL: tredjepartslogistikföretag. Avtalet innefattar utveckling av en 35.000 kvm stor logistikfastighet i Køge, strax utanför Köpenhamn, som PostNord TPL kommer att flytta in i. Fastigheten beräknas stå redo för inflyttning hösten 2021.

Logicenters kommer att stå som byggherrar för utvecklingsprojektet och kommer den här gången att ta med sig sina svenska förtroendeentreprenörer över sundet.

– Vi är glada och stolta över att återigen ha fått förtroende hos PostNord och för att vi nu tar
vårt samarbete ännu längre. Det är ett kvitto på att vi erbjuder attraktiva och moderna logistikfastigheter i toppklass. Avtalet utgör ett spännande uppdrag där Logicenters med sin samlade kompentens även kommer stå som entreprenör för uppförandet av den nya fastigheten. Vi är övertygade om att PostNord kommer att stortrivas i sin nya anläggning, säger Matthias Kettelhoit, Head of Logicenters.

Logicenters ligger i framkant gällande hållbarhetssatsningar och har ett stort fokus på att utveckla hållbara byggnader med låga koldioxidutsläpp och låg energiförbrukning. Därför kommer denna fastighet att ha ett tydligt hållbarhetsfokus och kommer förberedas för installation av solceller på fastighetens tak. Vidare kommer fastigheten även bli BREEAMcertifierad, vilket är en miljöcertifiering som ställer hårda krav på fastighetens miljöprestanda.

– Vi har haft en positiv, snabb och affärsmässig dialog med Logicenters under hela avtalsprocessen och det upplevs inom vår organisation som tryggt att ha med en motpart med lång och gedigen erfarenhet att bygga effektiva logistikfastigheter, säger Håkan Lindberg, CEO på PostNord TPL A/S i Danmark.

Logicenters är en ledande utvecklare och ägare av moderna logistikanläggningar i Norden med närvaro i
Sverige, Danmark, Norge och Finland och över 1,3 miljoner kvm logistikutrymme. Logicenters utvecklar, bygger om och äger moderna logistikanläggningar på de viktigaste platserna i regionen. Logicenters bildades av NREP 2015.

 

 

 


I Hangar 5 i Brommastaden finns plats för cirka 2.500 arbetsplatser, fördelat i tre kontorshus mellan 10.000 kvm och 11.000 kvm. Lokalerna kan variera från 250 kvm till 20.000 kvm, vilket innebär gott om flexibla mötesrum och öppna ytor för samarbete.

 

 

 

 


NCC har ingått avtal med co-workingaktören Quick Office som etablerar sig i Hangar 5, beläget i Brommastaden, ett av Stockholms största utvecklingsområde. Hyresavtalet avser 1.700 kvm flexibel kontorsyta.

 

Co-workingaktören Quick Office kompletterar serviceutbudet i Hangar 5 som för närvarande består av long stay-hotellet BIZ Apartments, SATS, ICA Maxi, Apoteket Hjärtat, restaurang och espressobar, vilka alla bidrar till att skapa en unik och intressant mötesplats. För ytterligare utbud är Bromma Blocks närmaste granne med cirka 80 butiker.

– Quick Office etablering i Hangar 5 ökar kvarterets mångsidighet och öppnar upp för stora och små företag med ett behov av att ha kontorsarbetsplatser på en plats med mycket service och goda kommunikationer. Vi ser fram emot deras inflyttning, säger Andreas Lindelöf, regionchef Stockholm, NCC Property Development.

NCC:s projekt Hangar 5 består av fyra hus som erbjuder potentiella hyresgäster stora horisontella och flexibla plan, förenade av gröna innergårdar och unika kommunikationer med närheten till Bromma Flygplats och direkt access till den nya tvärbanan samt garage- och cykelparkeringar. Projektet avslutas 2021-2022.

– Quick Office erbjuder en professionell och flexibel kontors- och konferenslösning med hög servicenivå. Hangar 5:s placering var avgörande när vi valde Brommastaden. För oss är platsen optimal, då vi vill skapa en naturlig mötesplats för resande och företag som vill få närhet till många funktioner, utbud av närservice och goda kommunikationer, säger Niklas Lénart, vd för Quick Office.

Quick Office flyttar in i oktober 2021. Sedan tidigare har Quick Office kontor i Danderyd, Mälarhöjden, Globen City, Kista Science City, Mall of Scandinavia, på Drottninggatan och Artillerigatan i Stockholms innerstad samt i Malmö.






torsdag, 02 juli 2020 10:26

Savills: Måttlig inbromsning

 

 

 


Niklas Zuckerman, transaktionschef på Savills och Peter Wiman, analyschef på Savills.

 

 

 

 

 

I en rapport säger Savills att det var en måttlig inbromsning under det andra kvartalet 2020 för fastighetstransaktioner på den svenska marknaden. Men årets andra kvartal blir det första kvartalet på den svenska fastighetsmarknaden där effekterna av Covid-19 blir tydliga. Trots en utbredd osäkerhet på marknaden så uppgick kvartalets transaktionsvolym till 36 Mdr kr, vilket var en nedgång med cirka 35 procent jämfört med motsvarande kvartal 2019.

Trots de sjunkande volymerna så fortsätter likviditeten att vara god och antalet genomförda transaktioner under andra kvartalet föll med endast tolv procent jämfört med motsvarande kvartal föregående år.

– Även om inbromsningen verkar påtaglig så kan man jämföra med 2009, där den genomsnittliga transaktionsvolymen låg på lite drygt 14 Mdr kr per kvartal och det sämsta kvartalet uppgick volymen till endast nio miljarder. Även om många segment på fastighetsmarknaden påverkats på olika sätt så är marknaden på många sätt starkare än om man jämför med finanskrisåren, kommenterar Peter Wiman, analyschef på Savills.

 

Transaktionsvolymen för första halvåret uppgick därmed till närmare 102 Mdr kr, vilket var en ökning med lite drygt en procent jämfört med H1 2019. Den höga transaktionsvolymen under årets första kvartal förklaras till viss del av förvärvet av det noterade bolaget Hemfosa.

Under det andra kvartalet svarade hyresbostäder och samhällsfastigheter för mer än hälften av kvartalets transaktionsvolym och hittills i år har bostäder till ett värde om cirka 25 Mdr kr omsatts.

– På grund av det osäkra ekonomiska läget så ser vi ett kraftigt ökande intresse för fastigheter med låg risk, såsom hyresbostäder, samhällsfastigheter, logistik och kontorsfastigheter med långa hyresavtal med stat eller kommun. Osäkerheten kring hyresutvecklingen för kontorsfastigheter har lett till en avvaktande attityd hos köparna och vi har noterat att en antal transaktionsprocesser har skjutits fram, säger Niklas Zuckerman, transaktionschef på Savills.

Nära hälften av transaktionsvolymen för hyresbostäder avser projekt under uppförande (sk forward-affärer) och uppgår till hela 12 Mdr kr under det första halvåret. Under hela 2019 genomfördes affärer avseende projekt till en volym om strax under 17 Mdr kr, vilket innebär att en ny rekordnotering för dessa typer av affärer är sannolik under 2020.

– De höga volymerna avseende projektfastigheter förklaras till del av ett generellt ökat intresse för att uppföra hyresbostäder, men mer sannolikt är det ett direkt resultat av att projektutvecklande bolag nyttjar den starka efterfrågan kombinerat med att stärka det egna bolaget och minska kapitalbindningen, kommenterar Peter Wiman, analyschef på Savills.

torsdag, 02 juli 2020 10:03

Eitech hyr mer av Galären i Luleå

 

 

 


Galärens fastighet på Yttervikens industriområde i Luleå där Eitech utökar sina lokaler.

 

 

 

 


Galären och ett av Sveriges ledande elinstallationsföretag, Eitech AB, har tecknat hyresavtal om utökning av de befintliga lokalerna i Luleå och en förlängning av avtalstiden. Utökningen gör att Eitech kan rekrytera 10-20 nya tjänster till Luleå.

Eitech hyr drygt 600 kvm lokaler av Galären på Yttervikens industriområde i Luleå. I och med utökat avtal hyr Eitech drygt 1.000 kvm samtidigt som avtalet förlängs med 5 år.

– Vi är mycket glada att Eitech utökar verksamheten i vårt bestånd. Vi har haft ett långt samarbete med företaget och är glada att vi får fortsätta det nu när företaget växer, säger Vincent Lundahl, lokaluthyrare på Galären.

– Vi behöver utöka verksamheten i Luleå för att bemöta vår efterfrågan och för att kunna bli fler medarbetare behöver vi större ytor. Tillsammans med Galären har vi hittat en lösning som underlättar vår fortsatta expansion, säger Kurt Johansson, regionchef på Eitech AB.

Eitech tar över de nya ytorna från och med 1 januari 2021. Då kommer Galären och Eitech gemensamt investera i en långsiktig ombyggnation och förädling av ytorna för att skapa en ny och verksamhetsanpassad lokal för Eitechs verksamhet.