29 april 2024

Redaktionen

 

 

 


Balders ekonomidirektör Magnus Björndahl avgår i sommar, bland annat på grund av anhållandet och den långa häktningen för misstankarna om grovt insiderbrott.

 

 

 

 


Balders ekonomidirektör Magnus Björndahl avslutar sin anställning under sommaren 2020. Orsaken är enligt ett pressmeddelande att han på grund av anhållandet och den långa häktningen, där åklagaren misstänker honom för grovt insiderbrott, känner trötthet och har svårigheter att tillhandahålla det engagemang som tjänsten som ekonomidirektör kräver. Detta bristande engagemang i kombination av att han i augusti 2020 blir 63 år, innebär att han tillsammans med Balders vd Erik Selin kommit överens om att under sommaren 2020 avslutar sin anställning.

Fastighets AB Balder är skyldigt att offentliggöra denna information enligt EU:s förordning om marknadsmissbruk.

Magnus Björndahl tillträdde som CFO i Balder år 2008 då han lämnade AF-bygg där han hade varit vice vd.  Björndahl efterträdde Ulf Johansson som blev CFO på Stena Fastigheter AB.

Magnus Björndahl satt i häkte tillsammans med Balders finanschef Marcus Hansson under en lång tid, nära 2 månader, från den 29 maj till den 24 juni 2020.

 

Brottsmisstankarna om grovt insiderbrott kvarstår mot Marcus Hansson och Magnus Björndahl. Se länk.

 

 

 


Flemingsberg är ett kommunikationsnav som gör det möjligt för Sida att snabbt ta sig till och från kontoret, men också ut i landet och världen. Här bor 15.000 människor från världens alla hörn och det talas 150 språk. Visionsbild: BIG

 

 

 

 

 

 

Regeringens beslut att vidga lokaliseringsbeslutet för Sida öppnar för Flemingsberg som plats för ett framtida Sida-kontor. Läget är perfekt för att stärka den statliga närvaron och bidra till god socioekonomisk utveckling i Stockholmsregionen. Fastighetsbolaget Fabege är med och utvecklar Flemingsbergsdalen till ett nytt internationellt affärscentrum. I samma kvarter där Fabege idag utvecklar lokaler åt Operan och Dramaten uppförs ett hus där Sida erbjuds verksamhetsanpassade kontorslokaler på upp till 20.000 kvm med inflyttning 2023.

I Flemingsberg pågår Sveriges största stadsutvecklingsprojekt, här finns högre utbildning, världsledande forskning, rättsväsende, utmärkta kommunikationer och människor från världens alla hörn. Därför har Huddinge kommun och Fabege i en gemensam skrivelse till Sida pekat på Flemingsberg som ett alternativ till lokalisering av huvudkontoret.

– Flemingsberg är mitt i en spännande fas av stark utveckling som Fabege vill vara en självklar del av. Stadsdelen länkar samman flera högskolor och högre forskning med ett levande gatuliv och ständigt större utbud av fastigheter för bättre boende och mer attraktiva arbetsplatser. Om Sida väljer Flemingsberg för sin framtida placering får myndigheten i Fabege en engagerad partner som tror på södra Stockholms framtid, säger Stefan Dahlbo, vd för Fabege.

– Redan idag samlar Flemingsberg en spännande mix av högre utbildning, världsledande forskning och många nationaliteteter. Adderar vi tiotusentals nya arbetsplatser och lika många bostäder samt besökare i en ny attraktiv stadskärna blir det ett lyft för södra Stockholm som förändrar regionen i grunden, säger Daniel Dronjak (M), kommunstyrelsens ordförande, Huddinge kommun.

Flemingsberg är ett kommunikationsnav som gör det möjligt för Sida att snabbt ta sig till och från kontoret, men också ut i landet och världen. Här bor 15.000 människor från världens alla hörn och det talas 150 språk. Här finns möjlighet att vara med och forma en positiv hållbar utveckling lokalt och regionalt.

– Sidas vision om varje människas rätt och möjlighet att leva ett värdigt liv genom att minska fattigdomen kommer att välkomnas i området och lokaliseringen kommer att bidra till utvecklingen av en hållbar stadsdel. Här finns boende, studenter, forskare, civilsamhälle och föreningsliv med internationellt och lokalt perspektiv, säger Sara Heelge Vikmång (S), oppositionsråd, Huddinge kommun.

Regeringen beslutade den 11 juni att vidga lokaliseringsbeslutet för Sida till att omfatta fler möjliga kommuner i Stockholms län. Idag har SIDA sitt huvudkontor i fastigheten Tre Vapen (före detta Konstfack) som ägs av Vasakronan på Valhallavägen 199 i Stockholm.

 

 

 


NCC ska åt SPG bygga projektet Stationslunden i Bålsta, Håbo kommun, norr om Stockholm. Det handlar om nybyggnation av fem huskroppar med 104 bostadsrätter och 284 hyresrätter. Foto: Tengbom

 

 


 

 

 

 


NCC ska på uppdrag av Scandinavian Property Group, SPG, bygga cirka 400 lägenheter, både bostadsrätter och hyresrätter, i Bålsta norr om Stockholm. Affären är en totalentreprenad och har ett ordervärde på cirka 450 Mkr.

– Scandinavian Property Group, SPG förvärvade projektet i Bålsta under hösten 2017 då detaljplaneprocessen var pågående och vi har sedan dess arbetat intensivt med att säkerställa ett genomförande av projektet. Startbesked har erhållits och SPG kommer nu etappvis påbörja byggnationen och tillföra Bålsta Centrum 400 nya bostäder, vilket känns fantastiskt, säger Carl Zetterqvist, vd för SPG i Sverige.

Projektet går under namnet Stationslunden och är beläget i Bålsta, Håbo kommun, norr om Stockholm. Det handlar om nybyggnation av fem huskroppar med 104 bostadsrätter och 284 hyresrätter. Lägenheterna är välplanerade i storleken mellan 1 och 4 rum och samtliga bostadsrätter har egen balkong eller uteplats.

Stationslunden erbjuder närhet till såväl natur och vatten som till pendeltåg och stadskärna. Området rymmer också flera skolor, gymnasium och service som äldreboende.

– Vi ser fram emot att fortsätta detta samarbete med SPG. Under projekteringsfasen har vi tillsammans utvecklat en produkt, utifrån både teknik och byggbarhet, som är mycket kostnadseffektiv. Detta har möjliggjorts genom ett kreativt och tätt samarbete, säger Annika Grönberg, avdelningschef NCC Building Bostad Stockholm.

Byggstart sker under sommaren 2020 och inflyttning sker successivt från och med år 2021.  Projektet beräknas vara färdigställt runt årsskiftet 2022/2023.

Affären uppgår till cirka 450 Mkr och orderregistreras i tredje kvartalet 2020 i affärsområde NCC Building Sweden.


 

 

 


Axel Brändström, CIO Real Assets, Alecta.

 

 

 



Under de senaste sju månaderna har Alecta, den svenska pensionsfonden med cirka 90 miljarder euro, cirka 942 Mdr kr, i tillgångsförvaltning, gjort flera stora investeringar i internationell infrastruktur. Investeringarna uppgår till 620 MEUR, cirka 6.491 Mkr, och är en del av Alectas mål att öka investeringarna inom reala tillgångar till 20 procent av det totala beloppet av tillgångsförvaltningen inom en femårsperiod. Infrastruktur är en integrerad del av denna strategi.

Investeringarna har gjorts i tre olika fonder, två av dem med fokus på den globala marknaden och en med europeisk inriktning.

– Det här är tre stora, skalbara investeringar inom infrastruktur som ger Alectas kunder möjlighet till god avkastning. Storleken och skalbarheten bidrar till kostnadseffektivitet och mångfald, säger Axel Brändström, CIO Real Assets, Alecta.

– Hållbarhet är integrerad i fonderna, både i investeringsprocessen och förvaltningen. Tillgångarna har en långsiktig hållbarhetsstrategi och distinkta kriterier för uteslutning, som passar bra med Alectas egna kriterier. Vår höga standard för hållbarhet har gjort att vi utesluter flera andra fondförvaltare, säger Frans Heijbel, Head of International Real Assets, Alecta

I slutet av 2019 placerade Alecta 100 MEUR i fonden Allianz European Infrastructure Fund. En europeisk avslutad struktur med fokus på energi, telekom, transport och social infrastruktur. Investeringsmöjligheter kommer att erbjudas tillsammans med fonden.

I april 2020 placerade Alecta 250 MEUR i fonden Antin Infrastructure Partners IV. Det är en global stängd struktur med fokus på energi, telekom, transport och social infrastruktur. Investeringsmöjligheter kommer att erbjudas tillsammans med fonden.

Den 30 juni 2020 placerade Alecta 300 miljoner dollar i ytterligare en fond med fokus på infrastruktur.

– De medel som vi har investerat i förvaltas alla av välrenommerade fonder i internationell infrastruktur med långa och framgångsrika resultat. Det faktum att vi kan stänga stora investeringar med dessa fonder bevisar att vi har förmågan att växa med våra tillgångar inom infrastruktur i den takt och kvalitet som våra högt uppsatta mål för hållbarhet, tillgångsallokering, ekonomisk avkastning och kostnadseffektivitet kräver, säger Frans Heijbel.

Alecta hade cirka 900 Mdr kr i tillgångsförvaltning, vid utgången av första kvartalet 2020. Alecta har sedan 2016 successivt ökat sin andel av alternativa tillgångar inom sin portfölj, främst fastigheter, men också inom infrastruktur och alternativa krediter. Sedan 2016 har den totala andelen alternativa tillgångar ökat från 7 till 12 procent, med målet att nå 20 procent av de totala tillgångarna inom en femårsperiod.


 

 

 


Norska Læringsverkstedet har en projektavdelning som arbetar med förvärv och med design av nya förskolor. Nu säljer Læringsverkstedet 138 förskolor till SBB för 4.250 MNOK.

 

 

 

 

 

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB förvärvar en förskoleportfölj i Norge med nytecknade 35-åriga triple-net-avtal för 4.250 MNOK,cirka 4.165 Mkr.  Den förvärvade portföljen omfattar 138 fastigheterna med 114.000 kvm byggnadsyta och 601.000 kvm tomtyta. Portföljens årliga hyresintäkten för uppgår till cirka 251,4 MNOK och SBBs genomsnittliga justerade kontraktslängd ökar till nio år i och med affären. I samband med affären blir Laeringsverkstedet aktieägare i SBB samt att parterna inleder ett fördjupat långsiktigt samarbete där SBB ska stödja Laeringsverkstedets expansion i Norden.

– I och med denna affär stärker vi ytterligare vår position som marknadsledande i Norden inom social infrastruktur med särskilt fokus på välfärdsstaternas absoluta kärnverksamheter; vård, skola och omsorg. Det är också viktigt att betona att över 80 procent av fastigheterna ligger i anslutning till Norges storstadsregioner och att antalet barn i åldrarna noll till fem år beräknas att öka med nästan tio procent i Norge fram till 2035. Vi ser även att det fördjupade samarbetet med Nordens ledande förskoleoperatör Laeringsverkstedet kommer att generera ytterligare investeringsmöjligheter för att bidra till en stärkt social infrastruktur i hela Norden, säger Ilija Batljan, vd för SBB.

Affären finansieras vid tillträde med 2.850 MNOK i kontanta medel och med 1.400 MNOK i D-aktier som avses emitteras till en kurs om 31 SEK per D-aktie. Tillträde är planerat till den 31 augusti 2020.




 

 

 


Det hyresrättsprojekt som Lansa köper av Bonava ingår i den andra av tre etapper i kvarteret Förseglet i Västerås där Bonava över tid ska utveckla cirka 500 hem i samma grannskap.

 

 

 


Bonava säljer ett hyresrättsprojekt till Lansa Fastigheter AB. Affären omfattar 162 hyreslägenheter belägna i den nya stadsdelen Öster Mälarstrand i Västerås. Projektet beräknas produktionsstartas under det tredje kvartalet 2020 och resultatavräknas under det fjärde kvartalet 2022. Parterna har även tecknat en avsiktsförklaring gällande ytterligare en hyresrättsaffär, vilken beräknas avslutas under 2020.

– Genom den här affären kommer vi tillsammans med Lansa att kunna erbjuda fler Svanenmärkta, nyproducerade och välplanerade hyreslägenheter i ett centralt och attraktivt läge i Västerås. Hyresrätter utgör en viktig del i vår strategi och vision om att skapa levande områden där människor trivs, säger Fredrik Hemborg, affärsenhetschef, Bonava Sverige.

Projektet ingår i den andra av tre etapper i kvarteret Förseglet där Bonava över tid ska utveckla cirka 500 hem i samma grannskap. De två aktuella byggnaderna kommer att erbjuda de boende en unik utsikt över staden.

 

 

 


Gävle stadsbibliotek ska byggas om och till och därför flyttar stadsbiblioteket till Castellums Gevaliapalatset på Nygatan.

 

 

 

 

I februari 2021 slår Gävle stadsbibliotek upp dörrarna till nya tillfälliga lokaler i Castellums fastighet på Nygatan, det så kallade Gevaliapalatset, som är en anrik kulturminnesmärkt fastighet från 1892.  Flytten till Gevaliapalatset, dit både böcker och personal flyttar, sker på grund av en om- och tillbyggnad av det befintliga stadsbiblioteket på Slottstorget.

– Biblioteket är en av hörnstenarna i ett fungerande samhälle. Det känns roligt att kunna hjälpa till med en riktigt bra lokal för stadens invånare, säger Stefan Öberg som är affärsområdeschef på Castellum i Gävle.

Förutom kontorslokaler inrymmer Gevaliapalatset bostäder och butikslokaler i markplan. Läget intill Stortorget är ett av Gävles mest centrala.

Kvarteret Gevalia byggdes i samband med den stora återuppbyggnaden av centrala Gävle och anläggningen på Stortorget, är stadens självklara mittpunkt. Under 1970-talet byggdes kvarterets innergård in för att skapa större moderna lokaler. Idag finns SVT, Statens servicecenter och Swedbank bland hyresgästerna. Kvarteret Gevalia och grannfastigheten Hypoteksbankens hus är de enda kvarlevande originalbyggnaderna kring torget som överlevde 1950- och 1960-talens omfattande rivningar.

I detta historiska kvarter förläggs bibliotekets verksamhet under cirka tre år framöver. Läget är mycket lättillgängligt på markplan, och ytan uppgår till cirka 2.000 kvm. Lokalen har historiskt använts som banklokal, och de gamla bankvalven med sina tjocka ståldörrar är fortfarande bevarade.

– Både det centrala läget och de fina lokalerna talar för att detta blir en riktigt bra lösning i väntan på framtidens kultur- och bildningscenter som ska byggas där Stadsbiblioteket står idag, säger Gävle kommuns bibliotekschef Petra Jonsson. Gävle Stadsbibliotek är Gävles mest besökta kulturinstitution med närmare 500.000 besök årligen. Förutom böcker finns bland annat tidskrifter, ljudböcker, musik och film för utlåning. Biblioteket öppnades 1907 i stadshuset och finns sedan 1962 i lokalerna på Slottstorget.

 

 

 

 

 


 

 

 


I kvarter D på Mandolingatan i Västra Frölunda ska Tornstaden bygga 155 nya hyresrätter åt Framtiden.
Tornstaden har redan en pågående produktion av 140 hyresrätter samt P-hus åt Framtiden i kvarteren på Mandolingatan.

 

 

 


I konkurrens med ett antal andra aktörer har Tornstaden fått förnyat förtroendet av Framtiden Byggutveckling att ansvara för totalentreprenaden av ytterligare ett kvarter vid Mandolingatan i Västra Frölunda. Utöver de 140 hyresrätter samt P-hus som är i produktion just nu, startas under hösten byggnationen av 155 nya hyresrätter i närliggande Kvarter D. Projekten på Mandolingatan ingår i bostadssatsningen BoStad2021.

På Mandolingatan i Västra Frölunda har Framtiden Byggutveckling utvecklat ett område som ska tillföra cirka 560 nya hyresrätter till Göteborg. Bostäderna kommer att ägas och förvaltas av Poseidon. Byggnads AB Tornstaden har idag Kvarter BC i produktion och kommer i höst starta byggnationen av 155 nya hyresrätter i Kvarter D. Det är ett slutet kvarter med varierande våningsplan, tegelfasader, sedumtak och en grön gård.

– I sitt anbud för kvarter D lyckades Tornstaden tillskapa fler lägenheter. Anbudsgivarna gavs i anbudsskedet möjlighet att lämna in förslag på alternativa utformningar av projektet, varpå flera alternativ inkom. I den sammanvägda bedömningen var det ett genomtänkt och tydligt förslag i kombination med priset som ledde till att just Tornstaden fick uppdraget. Jag är jättenöjd med resultatet och framförallt med att vi kan bidra med fler lägenheter inom projektet och i Frölunda, säger Anna Runesson, projektledare på Framtiden Byggutveckling.

– Vi har idag två hyresrättsprojekt i produktion för Framtiden Byggutveckling i Göteborg och vi är glada att vi fått förnyat förtroende i ytterligare ett projekt på Mandolingatan. Upphandlingsmodellen har skapat förutsättningar för oss att nyttja vår erfarenhet, kompetens och kreativitet för att optimera kvalitet och ekonomi vilket känns mycket bra. Nu ser vi fram emot vårt fortsatta samarbete, säger Erik Olofsson som är vd för Byggnads AB Tornstaden.

Tornstaden omsätter cirka 1,8 Mdr kr med cirka 140 anställda och med kontor i Göteborg, Stockholm och Malmö.



 

 

 


Skeppsviken ska bygga 88 hyreslägenheter på Långströmsallén i Göteborg åt Balder. Visualiseringsbild: Lindberg Stenberg Arkitekter

 

 

 

 

 

 

Långströmsallén på Hisingen i Göteborg fortsätter att växa. Skeppsviken har tecknat ett avtal med Fastighets AB Balder om att uppföra 88 hyreslägenheter på Långströmsallén.

Lägenheterna är fördelade på två huskroppar, en högre del i kvarterets sydliga del och en något lägre längs gatan norrut.

– Balder gör en omfattande satsning i området och det känns väldigt roligt att ha tecknat detta avtal med Skeppsviken och att komma igång med byggnationen även på östra sidan om nya Långströmsallén säger Karin Henström, fastighetsutvecklare på Balder.

Byggnadens formspråk baseras på sin rationella indelning som delvis är inspirerad av det befintliga byggnadsbeståndet i området. Fasaden bryts upp med balkongernas inbyggnad och ger ett rationellt och enkelt uttryck. Projektet ska certifieras enligt Miljöbyggnad silver 3.0.

– Vi är väldigt glada över att ha fått förtroendet från Balder, det är en projektutvecklare med framtidstro som gör att både Göteborg och Sverige utvecklas. Vi fortsätter med detta projektet vår resa att växa i Göteborgsregionen, säger Davor Sinik, vd för Skeppsviken Bygg i Göteborg AB.

Projektet beräknas starta i september i år och stå färdigt till semestern år 2023.




 

 

 


Henrik Orrbeck, partner på EQT Real Estate, säger att Svenska Verksamhetsfastigheters portfölj förväntas bli gynnad av den ökade urbaniseringstakten i stadskluster och bolaget har som målsättning att nå ett portföljvärde om 4 till 5 Mdr kr inom de kommande 2 till 3 åren.

 

 

 

 


I ett pressmeddelande säger EQT Real Estate att bolaget Svenska Verksamhetsfastigheter accelererar satsningen på stadsnära lager- och logistikfastigheter. Den ökade urbaniseringstakten och demografiska tillväxten i svenska städer ställer nya krav på stadsbilden. En växande befolkning och kontinuerlig utveckling av nya bostadsområden och butikskomplex har över tid resulterat i en minskning av lagerlokaler i citynära områden. Bristen och efterfrågan på dessa fastigheter förväntas växa ytterligare i takt med att den ökade övergången till e-handel kräver logistik med kortare ledtider och snabbare leveranser.

EQT Real Estate och dess team i Stockholm identifierade behovet av urbana logistikfastigheter som särskilt högt i svenska universitetsstäder då områdena kännetecknas av en god ekonomisk tillväxt och stabil befolkningsökning. I juli 2019 gick EQT Real Estate och fastighetsbolaget Kvalitena samt Broadgate Asset Management samman och lanserade Svenska Verksamhetsfastigheter, ett joint venture, med fokus på lager- och industrifastigheter i citynära områden.

Sedan juli 2019 har Svenska Verksamhetsfastigheter genomfört en ambitiös ”buy and build-strategi” och efter att ha stängt sex tilläggsförvärv under 2020 förvaltar bolaget idag en portfölj om 28 fastigheter omfattande totalt 174.000 kvm i universitetsstäder i mellersta och södra Sverige.


Henrik Orrbeck, partner på EQT Real Estate, säger i en kommentar:
– Efterfrågan på urbana logistikfastigheter drivs av den exponentiella tillväxten inom e-handel och vi ser att denna trend påverkar städer över hela Sverige och i synnerhet universitetsstäder. Svenska Verksamhetsfastigheters portfölj förväntas bli gynnad av den ökade urbaniseringstakten i dessa stadskluster och bolaget har som målsättning att nå ett portföljvärde om 4 Mdr kr till 5 Mdr kr inom de kommande 2 till 3 åren.

Richard Wollter
, vd för Broadgate Asset Management, säger:
– Vi fortsätter att bygga en attraktiv plattform, implementera den strategiska affärsplanen samt utveckla portföljen genom aktiv asset  management. Vi utvärderar hela tiden marknaden för potentiella tilläggsförvärv i de kluster där Svenska Verksamhetsfastigheter är verksamma. Transaktionerna som genomförts består både av portföljer och mindre styckeaffärer, varav majoriteten är gjorda off-market.