29 april 2024

Redaktionen

 

 

 


Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties, anser att bolaget har stor chans att vinna tvisten med Stockholm stad om det förlorade exploateringsavtalet om bostadsprojektet Gasklockan.

 

 

 

 

 

Oscar Properties stämmer Stockholms stad på 182 Mkr för tagna kostnader för arkitekter och marknadsföring med mera samt den skada i övrigt som uppstått kring bostadsprojektet Gasklockan i Stockholm. Det uppger Oscar Properties grundare och vd Oscar Engelbert för Nyhetsbyrån Direkt.

Stämningen sker enligt Oscar Engelbert på grund av att staden förra sommaren uppgav att den rening av marken som enligt avtal och ställda miljökrav staden hade åtagit sig att utföra enligt exploateringsavtal med Oscar Properties inte längre skulle komma att utföras av staden, varken före eller efter ett tillträde, utan att Oscar Properties skulle ordna det.

– Oscar Properties finansiärer accepterade inte dessa ändrade villkor och staden hävde utan giltigt skäl köpet av marken för projektet Gasklockan i Norra Djurgårdsstaden och erbjuder sig märkligt nog nu åter i förhållande till ny exploatör att uppfylla alla ställda miljökrav. Sedan stadens hävning har en utomrättslig lösning diskuterats och Staden har fått del av kravet och allt som redovisas i stämningen för en tid sedan men uppgav i förra veckan att en uppgörelse utom rätta inte var en framkomlig väg. Oscar Properties hänvisades till att stämma, uppger Oscar Engelbert.

– Att staden mörkade en miljöutredning från 2013 som visar på föroreningar och eventuella hinder för framtida produktion är faktiskt upprörande. Vi fick tag i den i sent skede närmast av en slump, tillägger han.

Oscar Engelbert
anser att Oscar Properties har  stor chans att vinna tvisten.
– Vi ville fullfölja avtalet men Staden vägrade rena marken till avtalad nivå, säger han till Nyhetsbyrån Direkt

I maj meddelade Oscar Properties att bolaget reserverade 182 Mkr för upparbetade kostnader som bolaget har tagit i bostadsprojektet Gasklockan. Dessutom gjordes nedskrivningar om 125 Mkr avseende projektportföljen.

– Oscar Properties beklagar att man inte tillsammans med Stockholms stad verkar få möjlighet att realisera Gasklockan, som har förutsättningar att bli ett av Sveriges mest extraordinära arkitektoniska landmärken. Oscar Properties har anlitat två separata juridiska ombud vilkas utlåtanden båda visar att bolaget har goda förutsättningar att kunna återfå minst de nedlagda projektkostnaderna i form av skadestånd, skrev bolaget i pressmeddelandet i maj.

Stockholms stad delar inte Oscar Properties syn kring föroreningar av marken, uppgav stadens projektchef Staffan Lorentz för Nyhetsbyrån Direkt i november 2019.


 

 

 


Hösten 2019 påbörjade Tyréns etapp 8 där mittpartiet på slottets västra fasad restaureras. Fasaden är rikt utsmyckad med bland annat tio karyatider (kvinnoskulpturer), var och en fem meter höga.

 

 

 

 

 

Fasadrestaureringen av Stockholm Slott är den största i modern tid. På uppdrag av Statens fastighetsverk har Tyréns konstruktörer bidragit till hållbara infästningslösningar för att byta ut stenblock i fasaden som vittrat sönder. Projektet är indelat i 25 etapper och beräknas pågå till år 2050. Just nu pågår etapp 8 av 25.

Stockholms slott är ett unikt turistmål som besöks av cirka 800.000 turister per år. Slottsfasaderna är rikt utsmyckade med många detaljer av gotländsk sandsten och täcker en yta motsvarande fyra fotbollsplaner. En utredning fastslog att fasadstenen var i stort behov av renovering. I syfte att byta ut de mest söndervittrade och skadade fasadstenarna påbörjades renovering av slottsfasaderna år 2011.

Fasaden är ojämn och varje sten är unik till form, färg och yta. En enskild sten kan väga upp till ett och ett halvt ton, vilket kräver unika konstruktionslösningar vid byte av utvalda stenar utav det cirka 10 000 kvm fasadsten som smyckar slottet.

Tyréns konstruktörer har bidragit till infästningslösningar för ett stort antal av fasadstenarna. Genom att använda laserscannade punktmoln och ortofoto i kombination av manuell mätning fås måtten fram för fasadstenarna.

– Det är en utmaning att hitta konstruktionslösningar för infästning av de rikt varierade fasadstenarna. Exakthet och anpassning är nyckelord. Stenarna fäst in med rostfria stålstänger och kamstänger – så kallade ”kramlor”. Det gör att stenen kommer sitta säkert för lång tid framöver och fasaderna på slottet behålls intakta, säger Karin Viotti Eriksson, uppdragsansvarig Tyréns.

Fasadsten kan ha olika benämningar och former till exempel - kornischsten, konsolvolut, karyatider, balusterdockor, postament, pilastrar och återspeglar den anrika och arkitektoniska tradition Stockholm Slott har. Stenhantverkare från olika länder deltar i arbetet att byta ut eller hugga om vissa stenar för att sedan återmontera. Den gotländska sandstenen finns inte längre att tillgå i tillräckligt stor mängd, varvid passande ersättningssten istället tas från Schweiz.

Projektet är indelat i 25 etapper och beräknas pågå till år 2050. Hösten 2019 påbörjades etapp 8 där mittpartiet på slottets västra fasad restaureras. Fasaden är rikt utsmyckad med bland annat tio karyatider (kvinnoskulptur), var och en fem meter höga. Ordet karyatid kommer från grekiskan och betyder ”flicka från staden Karyai”. Även nio reliefmedaljonger av bly med porträtt och namn på svenska regenter ses över. Etapp 8 kommer att pågå till slutet av 2021.

 

Fakta Stockholm Slott

Arkitekt: Nicodemus Tessin den yngre. Slottet är ett romerskt palats i barockstil. Byggdes i olika omgångar åren 1692–1754. Total mängd fasad: cirka 30.000 kvm. Fönster: 972. Fönsterrutor: 31.600. Fristående skulpturer: 28. Balusterdockor: 717. Konsolvoluter: 242. Total mängd puts: cirka 10.000 kvm. Fönster och portar:  cirka 7.500 kvm Källa: Statens fastighetsverk. Uppdragsgivare: Statens fastighetsverk via generalarkitekt AIX arkitekter. Entreprenör: M3 bygg

Tyréns har cirka 3.000 medarbetare med verksamhet i Sverige, Danmark, England, Estland och Litauen.


 

 

 


Visionsbild av hur den nya bebyggelsen på Solnavägen kommer att se ut där  Veidekke Eiendom planerar 220-330 nya bostäder, lokaler och butiker i bottenvåning, samt en förskola med 4–6 avdelningar.

 

 

 

 

Den nya detaljplanen för Veidekke Eiendoms fastighet längs med Solnavägen i Solna har antagits och vunnit laga kraft. Nu tas första steget för att förverkliga Solna stads vision om att göra Solnavägen till en stadsgata som binder samman centrala Solna med Hagastaden, och i förlängningen Stockholms innerstad. Inom ramen för den nya detaljplanen planerar Veidekke Eiendom att bygga 220-330 nya bostäder, lokaler och butiker i bottenvåning, samt en förskola med 4–6 avdelningar.

– Med den nya bebyggelsen, som länkar samman centrala Solna med Hagastaden, tar vi första steget i utvecklingen av Solnavägen från en trafikled till en mer levande, attraktiv och trygg stadsgata, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande, Solna stad.

De nya bostäderna som ska byggas kommer att inrymmas i tre separata kvarter som byggs samman med ett gemensamt garage. Det kommer att finnas ett brett urval av olika lägenhetsstorlekar och bostadshusens fasader mot Solnavägen kommer att få stora franska fönster, vilket kommer att skapa en stadskaraktär med mycket glas.

Veidekke Eiendom planerar att påbörja försäljningen av bostäderna i projektet kring årsskiftet 2020/2021 och byggstarten beräknas ske under 2022.

–  Det känns fantastiskt att detaljplanen äntligen har vunnit laga kraft och att vi nu kan komma igång med projektet på riktigt. Vi ser fram emot att få ta första steget i att utveckla Solnavägen till en ny stadsgata tillsammans med Solna stad, säger Ann-Sophie Forsberg, affärsenhetschef på Veidekke Eiendom.



 


 

tisdag, 07 juli 2020 11:49

Fler förmedlade bostäder i Stockholm

 

 

 


Den längsta kötiden hos Bostadsförmedlingen i Stockholm i juni 2020 var 38,3 år för en hyresrätt om 2 rok på 43 kvm i fastigheten Drottningen 5 på Katarina Kyrkobacke 7/Högbergsgatan 16, uppförd 1757 och ägd av Stadsholmen. Hyresnivån är 5.131 kr/månad.

 

 

 

 


I juni förmedlade Bostadsförmedlingen i Stockholm 1 577 bostäder. Den genomsnittliga kötiden var 9,1 år. Hittills i år har 8.423 lägenheter förmedlats av Bostadsförmedlingen i Stockholm. Det är 1.077 lägenheter fler än vid samma tidpunkt år 2019. Under det första halvåret 2020 har den genomsnittliga kötiden varit 9,6 år, vilket är en minskning med 0,9 år jämfört med årsgenomsnittet för 2019.

I juni förmedlades 303 studentbostäder och 123 ungdomslägenheter. 359 av de totalt 1 577 förmedlade bostäderna var nyproducerade.

Kortaste kötiden:
Kanslivägen 15, Tullinge; studentlägenhet (1 rum och kök; 25 kvm) – 10 dagar

Längsta kötiden:
Katarina Kyrkobacke 7B, Södermalm; vanlig hyresrätt (2 rum och kök; 43 kvm) – 38,3 år

Mest klickade annonsen: Varvsgatan 33, Södermalm; vanlig hyresrätt (2 rum och kök; 63 kvm) – 37.960 sidvisningar

Mest klickade nybyggnadsprojektet: Projekt Nybohovsbacken, Liljeholmen – 5.803 sidvisningar

 

 

 


Benny Thögersen, vd för Catena Fastigheter.

 

 

 

 


För första halvåret 2020 ökade Catena hyresintäkterna med 6 procent till 622,3 Mkr (585,0), vilket resulterade i att driftsöverskottet steg med 10 procent till 500,3 Mkr (455,1). Detta medförde ett starkt förvaltningsresultat som ökade med 13 procent till 358,5 Mkr (317,9).

Värdeförändringarna i fastighetsbeståndet, som minskade till 52,8 Mkr (324,6 Mkr, bidrog till att periodens resultat sjönk till 323,5 Mkr (507,5), motsvarande ett resultat per aktie om 8,58 kr (13,46).

Under perioden ökade värdet på förvaltningsfastigheterna till 17.222,5 Mkr (15.570.4) samtidigt som de räntebärande skulderna steg till 9.591,5 Mkr (8.819,9), finansierade till en sänkt medelränta om 2,4 procent (2,5). Det innebar att det egna kapitalet ökade till 6.395,8 (5.606,1) med en soliditet om 34 procent (33) och en stärkt räntetäckningsgrad om 4,1 gånger (3,9).

I en kommentar till halvårsrapporten säger Catenas vd Benny Thögersen:
– För det andra kvartalet 2020 levererar Catena ett bra utfall trots osäkerheten på marknaden. Ett driftsöverskott som ökar med 10 procent är en av flera faktorer som bidrar till den fortsatta kapaciteten framåt.

Han fortsätter:
–  Marknaden har varit avvaktande men vi upplever samtidigt att effektiva och hållbara logistikanläggningar är fortsatt efterfrågade. I de diskussioner vi för är frågan om logistik och fungerande varuflöden mer aktuell än någonsin, säger - Det är tydligt att de krav som ställs när förutsättningarna förändras ökar trycket påtagligt i många av våra fastigheter. Mot den bakgrunden har kapaciteten i hela logistiknätverket behövts justeras på kort tid. Det är svängningar som vi och våra hyresgäster har kunnat hantera, mycket tack vare den anpassningsbarhet som vi gärna bygger in i våra fastigheter från start.


måndag, 06 juli 2020 12:45

Fabege: Fortsatt hög uthyrning

 

 

 


Stefan Dahlbo, vd för Fabege AB.

 

 

 

 


Under andra kvartalet blev 2020 blev effekterna av covid-19 synliga i resultatet för Fabege genom hyresrabatter och minskade fastighetsvärden. Projekten fortlöpte dock enligt plan utan några större störningar. Nettouthyrningen under första halvåret uppgick till 20 Mkr. Omförhandlingarna minskade i volym till följd av pandemin men bidrog positivt till hyresvärdet. Under kvartalet förvärvades två fastigheter. Hyresintäkterna minskade till 1.407 Mkr (1.449). Minskningen berodde främst på fastighetsförsäljningar samt 18 Mkr i beviljade rabatter med anledning av covid-pandemin. I identiskt bestånd ökade intäkterna med cirka 4 procent (19).

Driftsöverskottet minskade till 1.046 Mkr (1.063). I identiskt bestånd ökade driftsöverskottet med cirka 6 procent (19). Överskottsgraden steg till 74 procent (73), medan förvaltningsresultatet minskade till 728 Mkr (741).

De realiserade och orealiserade värdeförändringar på fastigheter sjönk till 1.550 Mkr (3.122), vilket medförde att periodens resultat efter skatt minskade till 1.559 Mkr (2.790), motsvarande 4,73 kr per aktie (8,44).


Värdet på fastighetstillgångarna steg till 73.565 Mkr (71.821 Mkr per den 30 juni 2019) samtidigt som de räntebärande skulderna minskade till 24.964 Mkr (27.544). Det innebar att det egna kapitalet steg till 40.278 Mkr (36.868) med en soliditet som ökade  till 53 procent (52) och belåningsgraden som förbättrades till 34 procent (36).

– Självklart kommer marknaden se annorlunda ut efter pandemin men idag är det för tidigt att dra några slutsatser kring kundernas ändrade beteenden. Vi tror på kontorets fortsatta betydelse för att skapa starka varumärken, gemenskap och lojalitet bland medarbetare, en plats för möten och kreativitet och dess positiva betydelse för arbetslivet även om vi förutspår en större utsträckning av distansarbete även efter pandemin. Vi är övertygade om att vi, tillsammans med våra kunder, kommer att utveckla vårt erbjudande för att möta morgondagens krav på en modern, flexibel och situationsanpassad arbetsplats, kommenterar Stefan Dahlbo, vd för Fabege AB.

 

 

 

 

 




Logicenters växlar upp i Norge och stärker teamet genom en nyckelvärvning som ska stötta den framtida tillväxtresan. Logistikfastighetsaktören rekryterar Ruben Krantz (bilden) som tillträder rollen som Commercial Manager för Logicenters i Norge. Krantz har en gedigen erfarenhet av logistikbranschen och han kommer senast från rollen som Director Business Development på Colliers.

Logicenters har högt ställda ambitioner och expanderar kraftigt i Norge. Genom både markköp och nyutvecklingar i Vestby, strax utanför Oslo, har logistikfastighetsaktören utökat sin närvaro i Norge rejält under 2020. För att stötta den framtida tillväxten och som en del i den fortsatta satsningen rekryteras nu Ruben Krantz som Commercial Manager till Logicenters i Norge.

– Det här är en rekrytering vi verkligen är nöjda med. Ruben besitter en värdefull erfarenhet från branschen, ett brett nätverk och en god förståelse för vad våra kunder värdesätter. Logicenters befinner sig i en stark tillväxtfas, inte minst i Norge, och Ruben blir en viktig kugge i verksamhetens vidare satsningar. Jag vill varmt välkomna Ruben till vårt team och jag ser fram emot att arbeta tillsammans framöver, säger Matthias Kettelhoit, Head of Logicenters.

Ruben Krantz besitter en gedigen erfarenhet och förståelse för logistik i Norge. Senast kommer han från rollen som Director Business Development på Colliers och innan dess var Krantz Business Developer på Malling & Co Markets. Nu blir han en nyckelperson i Logicenters team som ska leda logistikfastighetsaktörens vidare satsningar i Norge.

– Att få ansluta till en så framgångsrik och ambitiös aktör som Logicenters är något jag är mycket stolt över och ödmjuk inför. Mitt mål är att bidra till att Logicenters blir den ledande logisikfastighetsaktören i Norge och jag ser fram emot att få stötta och utveckla verksamheten ytterligare tillsammans med mitt nya team, säger Ruben Krantz.

 

 

 


Riksbyggen planerar 143 nya bostäder i två bostadsrättsföreningar vid Selma Lagerlöfs Torg, Brf Dunungen och seniorbostäder i Bonum Brf Mårbacka. AF Bygg beräknar ett färdigställande  under 2023.

 

 

 

 

 


Selma Lagerlöfs Torg i Backa, Göteborg, är under förvandling. Nu planerar Riksbyggen för 143 nya bostäder i två bostadsrättsföreningar vid Selma Lagerlöfs Torg, Brf Dunungen och seniorbostäder i Bonum Brf Mårbacka. Riksbyggen har nu tecknat entreprenadavtal med AF Bygg Göteborg för genomförande av de två projekten.

– På Riksbyggen är vi väldigt glada över att nu ta ytterligare ett steg framåt för byggande av nya Selma stad. Riksbyggen är en långsiktig samhällsbyggare och vi tar med oss vårt stora kunnande om ett mer hållbart bostadsbyggande vid utvecklingen av våra nya bostäder vid Selma Lagerlöfs Torg, säger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef för Riksbyggen i Göteborg.

– Vi ser fram emot att få bidra till en större mångfald av bostäder i Selma stad som kan ge många olika människor möjlighet att både bo kvar i och flytta till stadsdelen, säger Håkan Boman, vd för AF Bygg Göteborg.

Vid Selma Lagerlöfs Torg i Backa utvecklas en ny stadsdel med bostäder samt handel, kultur och idrott. I den här första etappen uppförs omkring 1.000 nya bostäder och på sikt kommer det totalt att tillföras totalt cirka 3.000 bostäder.

– I Brf Dunungen kommer Riksbyggen kommer att bygga ljusa och välplanerade lägenheter om 1-4 rok. Det flesta lägenheterna har fönster åt två håll och alla kommer att ha antingen balkong eller uteplats i bästa möjliga solläge. Riksbyggen erbjuder därmed ett funktionellt, prisvärt och långsiktigt boende i ett bra läge i Göteborg, säger Martin Lundblad, sälj- och marknadsansvarig för Riksbyggen i Göteborg.

Först ut av de två projekten är Brf Dunungen. Säljstart i Brf Dunungen kommer att ske under vintern 2020/21 och beräknad inflyttning är under 2023.

 

 

 

 


SBB köper av Magnolia Bostad fastighetsprojektet Gyllehemmet 2 i Borlänge. Fastigheten har lagakraftvunnen detaljplan med fyra 20-åriga hyresavtal tecknade under slutet av 2019 med Borlänge kommun. Fastigheten beräknas bli färdigsställd under senare delen av 2022.

 

 

 

 

 

Magnolia Bostad har sålt en samhällsfastighet till Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (SBB). Fastigheten omfattar ett särskilt boende för äldre på 54 lägenheter, 47 trygghetsbostäder, lokaler för dagverksamhet, kontor för hemtjänst och en förskola med plats för 120 barn. Totalt omfattar projektet cirka 10.000 kvm BTA. Bedömt fastighetsvärde vid färdigställande uppgår till cirka 335 Mkr.

 

Försäljningen sker som en bolagsaffär och avser fastigheten Gyllehemmet 2 i Borlänge. Vinstavräkning sker det andra kvartalet 2020. Fastigheten har lagakraftvunnen detaljplan och fyra 20-åriga hyresavtal tecknade under slutet av 2019 med Borlänge kommun. Fastigheten kommer att samla kommunala verksamheter under samma tak där det finns möjlighet för de olika verksamheterna att nyttja gemensamma funktioner såsom som storkök, gym och bastu. Byggnaden kommer att ha dubbla hissar, samlingssal och för äldreboendet en SPA-avdelning.

– Vi ser fram emot att fördjupa vårt redan starka samarbete med Borlänge kommun som vi gjort ett flertal affärer med tidigare samt att utveckla vårt samarbete med Magnolia Bostad ytterligare. Fastigheten med 20-åriga kommunala hyresavtal passar mycket bra in i vår portfölj med samhällsfastigheter där cirka 90 procent av hyresintäkterna är finansierade av de nordiska välfärdsstaterna. Kombinationen av äldreboende, förskola, trygghetsboende och hemtjänst, ser vi som en effektiv lösning på de stora kommande behoven av offentlig omsorg, säger Oscar Lekander, affärsutvecklingschef, SBB.

–  Vi välkomnar SBB som köpare av Gyllehemmet. Detta är vår första försäljning till SBB vilket känns riktigt roligt och vi ser mycket fram emot vårt samarbete. SBB är en stark lokal aktör med en gedigen förvaltningsorganisation. Vi har en mycket god dialog med Borlänge kommun och nu vill vi fortsätta att utveckla och bygga i på fler platser i Borlänge. Vi tror på konceptet med flera viktiga samhällsfunktioner i en byggnad då det innebär yteffektiva och hållbara lösningar för våra samarbetspartners, säger Catrin Viksten, chef Samhällsfastigheter på Magnolia Bostad.

Entreprenadavtal är tecknat med PEAB och byggstart planeras till hösten 2020, med beräknat färdigställande under senare delen av 2022. Efter försäljning och frånträde av projektet har Magnolia Bostad ett projektledningsavtal med köparen som löper fram till inflyttning. Projektledningsavtalet faktureras och intäktsredovisas löpande.

Wigge & Partners har agerat legal rådgivare till Magnolia Bostad. Bernström & Partners har varit rådgivare varit rådgivare i affären.

 

 

 


Karl Persson, Head of Cushman & Wakefield i Sverige, Annika Edström, Head of What's Next/Research på Cushman & Wakefield och Anders Elvinsson, Head of Valuation & Strategic Advisory på Cushman & Wakefield.

 


 

 

 

 

 

Covid-19 har haft en tydlig påverkan under andra kvartalet 2020 med främst en avsaknad av internationella köpare och med större andel affärer utanför de traditionellt starka storstadsregionerna. Enligt de senaste transaktionssiffrorna från Cushman & Wakefield har pandemiutbrottet och en avsaknad av internationella köpare under perioden påverkat både vilka regioner och segment som sett flest affärer och störst volymer under Q2 2020. Mest aktiva under perioden har i huvudsak privatägda svenska bolag varit, hela 97 procent av säljarna och 87 procent av köparna var svenska aktörer.

Siffrorna visar även på att nettoköpare utgjorts av främst privatägda fastighetsbolag och att börsnoterade bolag och offentlig sektor istället varit nettosäljare.

Annika Edström, Head of What's Next/Research på Cushman & Wakefield, säger:
– I vår senaste Property Investor Confidence index, som genomfördes i slutet av april, uppgav 63 procent av investerarna att de aktivt tittade på affärer och var redo att agera på desamma. Sedan dess har fler objekt nått marknaden och finansieringsläget förbättrats, vilket givit en ordentlig ketchupeffekt. Osäkerheten kopplad till Covid-19 ställer högre krav på och särskiljer idag attraktiva objekt och kapitalstarka köpare mer än tidigare.

Det mest populära segmentet totalt sett under Q2 2020 var överlägset bostäder (47 procent), följt av kontor (31 procent) och industri/logistik (8,5 procent). Transaktioner i de tre storstadsregionerna står gemensamt endast för 36 procent av marknaden och därmed har de flesta affärer (64 procent) skett i regionstäder eller mindre städer. Traditionellt sker nära hälften av transaktionsvolymen i de tre storstadsregionerna (44 procent under 2019 och 52 procent under 2018). Trenden under Q2 visar tydligt att den geografiska allokeringen förändrats i och med pandemins framfart.

Anders Elvinsson, Head of Valuation & Strategic Advisory på Cushman & Wakefield, säger:
– Traditionellt sett har internationella aktörer främst varit aktiva i storstadsregionerna och inom kontors-, handels-, och logistiksegmenten. En betydande osäkerhet kring framtida driftnetton inom segmenten kontor och handel har pausat en rad affärer och gjort säljare ovilliga att gå ut med objekt på marknaden vilket tydligt gjort avstamp i transaktionsstatistiken där vi kan se att de utländska aktörernas hemmamarknader, storstäderna, kraftigt minskat sin andel.

Störst volym avser affärer med underliggande fastighetsvärde i spannet 200-499 Mkr (32 procent) följt av affärer i spannet 1.000-1.999 Mkr (19 procent). Intressant är att sett till nettoköpare sticker Norge (3,1 Mdr) och Storbritannien (960 Mkr) ut, nettosäljare under kvartalet var främst aktörer i Sverige (-3.597 Mdr) och Tyskland (-703 Mkr).

Anders Elvinsson, Head of Valuation & Strategic Advisory på Cushman & Wakefield, säger:
– Flera affärer som kommunicerats under det andra kvartalet har blivit av i och med att det idag i större utsträckning råder en “köparens marknad”. Säljare har nu ansett att tidigare förkastade bud nu framstår som attraktiva och köpare har därmed haft möjlighet att komma över objekt som skapar en större förvaltningsenhet eller av andra anledningar varit av stort intresse. Det finns också exempel på affärer där säljaren bistått med reverser eller andra typer av lösningar, något som var relativt sällsynt under året före Covid-19-pandemin. Lösningar som initialt underlättat köparens finansiering och bidragit till att affären kunnat bli av på prisnivåer i linje med före Covid-19.

Regioner som sticker ut med höga volymer under årets andra kvartal är Värmland (2,4 Mdr), Uppsala (2,3 Mdr) och Östergötland (1,9 Mdr), tillsammans utgör de drygt 6,5 Mdr i underliggande transaktionsvolym.

Karl Persson, Head of Cushman & Wakefield i Sverige, säger:
– Vi ser att transaktionsmarknaden går från klarhet till klarhet nu före sommaren och att det finns ett fortsatt starkt intresse för främst bostadsfastigheter, samhällsfastigheter och logistik, men även för andra segment om prisförväntningarna är rätt. Med de 20-tal affärer vi genomfört fram tills dags dato i år inom samtliga segment så är vår bedömning att transaktionsmarknaden kommer vara fortsatt stark, både avseende inhemskt kapital men framförallt utländskt då dessa har ett fortsatt stort flöde in i sina fonder.

Cushman & Wakefield är bland de största fastighetsrådgivarna med 53.000 anställda på cirka 400 kontor i 60 länder. Under 2019 hade företaget en omsättning på 8,8 miljarder dollar.