29 april 2024

Redaktionen

 

 

 



Under perioden den 7 juli till den 10 augusti utkommer Tidningen Fastighetsaktiens nyhetsbrev, Dagens Fastighetsaktie, med veckobrev.


Redaktion önskar våra prenumeranter och läsare en avkopplande sommarsemester.

 

 

 



 

 

 


Akademiska Hus köper Fysikhuset med tillhörande nio byggnader om cirka 40.000 kvm vid campus Albano.
Foto: Stockholms universitet, Orasis foto

 

 

 

 

 

 

Akademiska Hus har tecknat avtal om att förvärva fastigheten Alba Nova i Stockholm av Statens fastighetsverk. Köpeskillingen beräknas uppgå till cirka 2 Mdr kr.

Fastigheten Alba Nova (Kattrumpstullen 1) ligger strax norr om Roslagstull, ett stenkast från campus Albano där Akademiska Hus just nu utvecklar ett nytt vetenskapligt nav som binder samman Stockholms tre universitet med varandra och staden. Fastigheten består av cirka 40.000 kvm fördelade på en större huvudbyggnad (Fysikhuset) samt nio mindre fristående byggnader.

Huvudbyggnaden, som är ritad av den danska arkitekten Henning Larsen, uppfördes av Skanska och invigdes år 2001. I byggnaderna bedriver Stockholms universitet och KTH utbildning och forskning inom fysik, astronomi och bioteknik. Akademiska Hus tar över hyresavtalen vid tillträdesdagen. Den exakta köpeskillingen sätts på marknadsmässig grund vid tillträdesdagen den 1 december 2020, men de beräknas i nuläget uppgå till cirka 2 Mdr kr.

– Genom köpet av Alba Nova kan Akademiska Hus i än högre utsträckning ta ett helhetsansvar för utvecklingen av Albano till en modern och konkurrenskraftig kunskapsmiljö. Det strategiska läget mitt emellan de tre stora universiteten i Stockholm skapar alla förutsättningar att bli den naturliga knutpunkten, en levande plats med undervisningslokaler, bostäder, restauranger och anlagda parker som skapar en dynamisk övergång mellan innerstaden och nationalstadsparken, säger Magnus Huss, marknadsområdesdirektör på Akademiska Hus.

Campus Albano – ett grönt campus
Genom campus Albano utvecklas i Stockholm ett sammanhängande universitetsområde som sträcker sig från Stockholms universitet i norr, via KTH över till Hagastaden med Karolinska Institutet i väst. Här byggs också cirka 1.000 studentbostäder. Utvecklingen av en modern och konkurrenskraftig universitetsmiljö sker i samklang med naturen och med målsättningen att bli en förebild inom hållbart stadsbyggande. Albano blev också det första campus i Sverige att certifieras enligt Citylab, som till skillnad från andra miljöcertifieringar inte enbart gäller en enskild byggnad utan omfattar ett helt stadsutvecklingsprojekt.







fredag, 10 juli 2020 13:39

Atrium Ljungberg ökade omsättningen

 

 

 


Annica Ånäs, vd för Atrium Ljungberg.

 

 

 

 

 

 

Under det första halvåret 2020 ökade Atrium Ljungberg nettoomsättningen till 1.464 Mkr (1.358), varav hyresintäkter uppgick till 1.227 Mkr (1.280). Uthyrningsgraden minskade knappt till 92 procent (93), inklusive projektfastigheter.

Nettouthyrningen för andra kvartalet minskade till -7 Mkr (19) varav -1 Mkr (-1) avsåg projektfastigheter. Det medförde att driftöverskottet från fastighetsförvaltningen sjönk till 811 Mkr (879). Överskottsgraden var 66 procent (69).

Resultat före värdeförändringar uppgick till 566 Mkr (626). Under perioden minskade de orealiserade värdeförändringarna för  förvaltningsfastigheter till -1.207 Mkr (1.314), medan de orealiserade värdeförändringar derivat förbättrades till -240 Mkr (-374).

Under första halvåret sjönk värdet på förvaltningsfastigheterna till 43.616 Mkr (46.547) samtidigt som de långfristiga räntebärande skulderna minskade till 18.230 Mkr (20.043) liksom de kortfristiga räntebärande skulderna som sjönk till 1.266 Mkr (1.501). Det medförde att det egna kapitalet steg till 21.552 Mkr (21.198), med en soliditet som ökade till 45,5 procent (42,5) och med en räntetäckningsgrad om 4,1 gånger

Periodens resultat sjönk till -570 Mkr (1.227), vilket motsvarade -4,39 kr/aktie (9,42). Investeringar i egna fastigheter ökade till 1.156 Mkr (815). Förvärv av fastigheter minskade till 295 Mkr (1.160).


Försäljning av fastigheter ökade till 3.979 Mkr (-). Tillfälliga coronarabatter uppgick till netto 38 Mkr med resultateffekt i det andra kvartalet.

I en kommentar till rapporten säger vd Annica Ånäs:
– Vi har skrivit cirka 400 överenskommelser om tillfällig hyresrabatt i enlighet med regeringens stödförordning. Resultatet av dessa tillfälliga hyresrabatter uppgår till 38 Mkr, efter hyresgästernas stöd från staten.
Covid-19-pandemin innebär en stor påverkan på våra handelsplatser, men för juni är omsättningssiffrorna tillbaka på samma nivå som föregående år. Kontorsaffären är fortsatt stabil och vi ser en positiv trend i handelns besöksutveckling.

 

 

 


T-House uppfördes 1907-1910 på uppdrag av Svenska Livförsäkringsanstalten Trygg. Byggnaden vid Engelbrektsplan intill Humlegården är ritad av arkitekten Erik Lallerstedt (1864-1955). I T-House har Humlegården sitt huvudkontor.

 

 

 

 

 

Årets första sex månader 2020 präglas av pandemins effekter på människan och samhället i stort, där verksamheter påverkas och beteenden förändras. Humlegårdens affärsmodell skapar en robust finansiell ställning som medfört att bolaget har en stark position trots utmanande tider. Hyresintäkterna uppgick under årets första sexmånader till 775 Mkr (656), en ökning med 18 procent. I jämförbart bestånd minskade hyresintäkterna med 3 procent till följd av temporärt ökad ekonomisk vakans, ytorna är uthyrda men ännu inte inflyttade. Nettouthyrningen uppgick till 22 Mkr (58). Hyresnivåerna i omförhandlade avtal ökade i genomsnitt 12 procent (32). Uthyrningsgraden inklusive tecknade men inte inflyttade hyresavtal uppgick till 94 procent.

Driftöverskottet ökade med 20 procent till 578 Mkr (482). I jämförbart bestånd minskade driftöverskottet med 2 procent. Minskningen beror främst på en temporärt ökad ekonomisk vakans. Överskottsgraden uppgick till 75 procent (73).

Finansnettot uppgick till –120 Mkr (–74), vilket orsakades av en ökad skuldvolym som togs upp i samband med de förvärv som gjordes under hösten 2019. Förvaltningsresultatet ökade med 12 procent till 431 Mkr (386).

Marknadsvärdet på fastigheterna ökade till 35.101 Mkr. Orealiserade värdeförändringar på fastigheter minskade till 260 Mkr (892), vilket dock var en ökning med 0,8 procent sedan årsskiftet.

Resultat efter skatt minskade till 384 Mkr (873) med ett substansvärde per aktie som steg med 3 procent (7) under första halvåret.

Resultatmässigt var pandemins effekter relativt begränsade under första halvåret. Flera tillfälliga insatser genomfördes för att stödja kunder som drabbats ekonomiskt av covid-19. Exempelvis beviljade Humlegården hyresrabatter om totalt 6,9 Mkr enligt det statliga hyresstödet, varav Humlegårdens andel beräknas uppgå till 3,5 Mkr. Per halvårsskiftet har bolaget  lämnat uppskov på hyror för Q3 om totalt 15,3 Mkr. Totalt 98 procent av hyresfordringarna för Q3 har betalats per den 9 juli 2020.

Humlegården påbörjade utvecklingsprojektet Norra Station i kvarteret Härden, beläget där Hagastaden möter Vasastaden. I satsningen erbjuds lokaler om cirka 18.000 kvm. Inflyttning sker hösten 2021.

Gröna obligationer om 500 Mkr emitterades under första halvåret 2020. Andelen hållbar finansiering uppgick därmed till 74 procent av de räntebärande skulderna.

– När vi summerar det första halvåret kan vi konstatera att vi lyckats leverera ett stabilt resultat, trots de utmaningar hela samhället ställts inför. Effekterna av pandemin är begränsade under det första halvåret och de bedöms bli synliga först under årets andra halva. Tack vare vårt fokus på kassaflöde, en stark kundbas, en väl positionerad fastighets- och projektportfölj samt finansiell stabilitet står vi väl rustade. Vi har ett fortsatt stort fokus på dialogen med våra kunder och att stödja de som drabbas av pandemin. I vårt arbete krävs en bra balans mellan ansvarsfullt agerande och affärsmässighet, liksom en förmåga att hitta effektiva stödinsatser samtidigt som långsiktiga värden försvaras. När näringslivet nu kraftsamlar för en omstart vill vi verka för att kopplingen mellan ekonomisk tillväxt och klimatambitioner stärks. En grundförutsättning för långsiktigt värdeskapande är att det också är hållbart, säger Anneli Jansson, vd för Humlegården Fastigheter.

Hon fortsätter:
– En effekt av covid-19 är att redan pågående skiften påskyndas. Ett sådant område är kontorets roll, där det sker en förflyttning från främst arbetsplats till mer mötesplats. Mycket arbete fungerar riktigt bra digitalt, som avstämningar och eget arbete, men det är något som saknas. Att framgångsrikt driva företag och bygga företagskultur handlar till största delen om andra parametrar – att skapa engagemang, kreativitet och att åstadkomma något tillsammans. En förutsättning för det är fysiska möten mellan människor. Humlegården är väl positionerade för den här utvecklingen. Våra fastigheter är koncentrerade runt några av Stockholms mest attraktiva platser. Utmaningen är att löpande utveckla dessa mötesplatser så att de fortsätter vara de mest attraktiva miljöerna för både befintliga och nya kunder. Att öka verkningsgraden i våra fastigheter är något vi arbetat med under en längre tid och det är något som blivit än mer aktuellt nu.


Humlegården äger, förvaltar och utvecklar främst kontorsfastigheter i Stockholmsregionen. Bolaget har 88 anställda och äger 59 fastigheter till ett värde om 35,1 Mdr kr (30 juni 2020).

 

 

 


Biltema öppnar ett av kedjans största varuhus med en total yta på mer än 8.000 kvm plus parkeringsytor i Bredden, Upplands Väsby.

 

 

 

 



Den 31 juli slår Biltema upp portarna för sitt nya varuhus i Bredden, Upplands Väsby. Varuhuset som är ett av kedjans största har en total yta på mer än 8.000 kvm plus parkeringsytor. Profi Fastigheter tecknade våren 2016 avtal med Biltema om försäljning och exploatering av mark i Bredden. Avtalet med Biltema innebar att Profi avyttrade två obebyggda fastigheter till Biltema och därefter investerade i omfattande infrastrukturprojekt för att säkerställa tillgängligheten till varuhuset.

Biltemas etablering stärker Bredden positionen som norra Stockholms ledande handelskluster inom hem- och fritidssektorn. Varuhuset blir Biltemas andra i norra Stockholm, med bästa skyltläge utmed E4:an där 80.000 fordon passerar varje dygn. Enligt Biltemas egna beräkningar estimeras varuhuset generera cirka 1 miljon besökare årligen.

Klas Modin
, chef fastighetsutveckling  på Profi Fastigheter, säger:
– Att Biltema väljer att etablera sig i Bredden är ett bevis på det starka detaljhandelsläget. Biltema blir ett välkommet tillskott till det breda handelsutbudet och ligger i linje med utvecklingsplanen att ytterligare stärka platsen som kluster för branscher inom bland annat hem och fritid.

Profi Fastigheter
driver aktiv förvaltning och utveckling av kommersiella fastigheter med fokus på Storstockholm. Fastighetsbeståndet omfattar cirka 500.000 kvm kommersiella lokaler och 300.000 kvm under utveckling.

 

 

 


Den nya bron i Trondheim omfattar tunnel och tunnelportaler om totalt 80 meter med två körfält för den framtida Byåsen-tunneln samt cirka 1,4 kilometer ny väg med två körfält.

 

 

 

 

 

 

Skanska har tecknat avtal med norska Vegvesenet om byggnationen av en ny bro i Trondheim, Norge. Kontraktet är värt 805 MNOK, cirka 800 Mkr, vilket kommer att inkluderas i orderingången för Norden för det tredje kvartalet 2020.

Projektet inkluderar byggandet av den nya bron Rv. 706 Nydalsbrua över Nidelvfloden samt vägförbindelser till nuvarande och framtida vägnät på bägge sidor av floden. Det kommer också att byggas en ny gång- och cykelväg, tunnel och tunnelportaler om totalt 80 meter med två körfält för den framtida Byåsen-tunneln samt cirka 1,4 kilometer ny väg med två körfält. Den nya vägen kommer att korsa floden Leirelva på två platser och två mindre broar på 50 respektive 100 meter kommer också byggas.

Projektet är en del av Greener Trondheim, ett partnerskap för hållbar transport och med höga ambitioner avseende klimat och miljö. Det är ett pilotprojekt inom miljöområdet för det norska Vegvesenet och projektet kommer också att certifieras enligt CEEQUAL, en internationell klassificeringsstandard inom hållbarhet.

Byggnationen påbörjas i oktober 2020 och ska vara slutförd i augusti 2024.


 

 

 


Magnolia Bostad köper mark i Kungsängen om 43.000 kvm BTA av Kilenkrysset. På fastigheten planerar Magnolia Bostad att utveckla cirka 400 bostäder

 

 

 

 

 

 

Magnolia Bostad har tecknat avtal om förvärv av del av fastigheten Kungsängens-Tibble 1:478 i Upplands-Bro kommun. På fastigheten planerar Magnolia Bostad att utveckla cirka 400 bostäder om cirka 43.000 kvm BTA.

Förvärvet sker som en bolagsaffär och säljare är Kilenkrysset. Detaljplanearbete pågår och affären är villkorad av att detaljplanen vinner laga kraft, vilket beräknas ske 2022.

Magnolia Bostad planerar ett blandat område med flerbostadshus och småhus samt en förskola. Området kommer att få ett naturskönt läge angränsande till naturreservatet mot Örnnässjön och i direkt anslutning till befintlig småhusbebyggelse samt med närhet till service, skola och idrottsplats. Kungsängen har goda kommunikationer med tät pendeltågförbindelse till Stockholm.

– Vi är glada att inleda ett samarbete med Magnolia Bostad. Kilenkrysset och Magnolia Bostad är båda långsiktiga stadsutvecklare med resurser och tålamod att långsiktigt arbeta med detaljplanering och projektutveckling, säger Jan Persson, vd och styrelseordförande för Kilenkrysset.

– Genom förvärvet i Kungsängen fortsätter vi vår satsning i Upplands-Bro som är en attraktiv tillväxtort med närhet till både sjöar och fina naturområden. Vi utvecklar redan cirka 1.500 bostäder i Bro Mälarstad och med det här nya förvärvet är vi tillbaka i kommunens centralort Kungsängen med ett projekt om ytterligare cirka 400 bostäder, säger Björn Bergman, regionchef Öst på Magnolia Bostad.

Törngren Magnell & Partners har varit legal rådgivare till Magnolia Bostad. 

 

 

 


Stina Lindh Hök, operativ chef för Nyfosa.

 

 

 

 

 


Nyfosa har ingått en avsiktsförklaring med fonder rådgivna av Blackstone om avyttring av en logistik­portfölj till ett värde om cirka 2,1 Mdr kr. Genom avyttringen skapas utrymme för nya förvärv med kassaflödet i fokus.

Avsikten är att ingå bindande avtal om avyttring under september 2020. Nyfosa avser att återkomma med ytterligare information senast när villkoren för avyttringen är överenskomna.

– Nyfosa ska fortsätta växa, bygga kassaflöden och vara aktiva på transaktionsmarknaden. Genom denna avyttring i logistiksegmentet stärker vi balansräkningen för nya förvärv med inriktning på tillväxt i kassaflöde. Under det senaste året har vi haft ett högt transaktionstempo då vi förvärvat fastigheter för cirka 13,5 Mdr kr och sålt för cirka 1 Mdr kr, kommenterar Stina Lindh Hök, operativ chef för Nyfosa.



 

 

 


Bostadskvarteret Gråalen i Norrtälje Hamn omfattar cirka 140 bostäder fördelat på åtta byggnader, varav fyra med stomme i massiv trä (KL-trä). Foto: Mårten Lindquist

 

 

 

 

 

Gråalen är nytt bostadskvarter i Norrtälje Hamn som ska växa fram med fokus på hållbarhet och användning av trä i stomme och fasader. Byggherre är Slättö Förvaltning och ansvarig arkitekt är C.F. Møller Architects.

Bostadskvarteret Gråalen omfattar cirka 140 bostäder fördelat på åtta byggnader, varav fyra med stomme i massiv trä (KL-trä). Till projektet hör en parkeringskällare, en ungdomsgård, LSS-boende samt dagverksamhet för LSS-boendet. Bostadskvarteret är utformat för att välkomna människor och familjer i olika skeden i livet, med olika bakgrund och olika livsstilar.

C.F. Møller Architects, Slättö Förvaltning och Norrtälje kommun står tillsammans bakom beslutet att använda trä som huvudsakligt byggnadsmaterial i stomme och fasader. Beslutet grundar sig i att ta ansvar för projektets samlade miljöpåverkan och livscykelperspektiv, vilket även inkluderar produktion, drift och omhändertagande.

Kvarteret utförs med en varierad gestaltning som blir en förlängning och en modern tolkning av Norrtäljes historiska stadskärna, vilken innefattar många välbevarade äldre trähus.

– Med det nya bostadskvarteret Gråalen vill vi bidra med en inkluderande arkitektur med vackra detaljer och levande offentliga rum där det centrala är människors närvaro och deras välmående, säger arkitekt Ola Jonsson.

C.F. Møller Architects ligger också bakom Sveriges högsta träbyggnad Kajstaden Tall Timber Building i Västerås. Den nio våningar höga byggnadens alla delar utgörs av korslimmat trä, vilket inkluderar väggar, bjälklag, balkonger samt hiss- och trapphusschakt. Dessutom är kontoret kända för Copenhagen International School i Köpenhamn, vars fasad är täckt av 12.000 solcellspaneler, som gör skolan delvis självförsörjande med energi.

Fakta

Gråalen beräknas vara inflyttat under första kvartalet 2022. Ansvarig arkitekt: C.F. Møller Architects.
Bygghandling: Brunnberg & Forshed Arkitektkontor. Uppdragsgivare: Slättö Förvaltning. 
Omfattning: 13.500 kvm BTA. Byggperiod: 2018 - 2022



 

 

 

 

 








Rekryteringen av tre chefer innebär att Alecta Fastigheter har anställt tre nya medarbetare i nyckelpositioner som ska bygga upp och utveckla bolaget tillsammans med vd Lena Boberg och de tio medarbetare som redan idag arbetar med det svenska fastighetsbeståndet.


Johanna Boltzius
(bilden t v) har rekryterats till rollen som ansvarig för transaktioner, Malin Lövemark (bilden i mitten) som ansvarig för förvaltning och Karolin Forsling (bilden t h) med ansvar för projekt- och stadsutveckling.

– Det känns otroligt roligt att ha lyckats rekrytera Johanna, Malin och Karolin.  Med deras breda erfarenheter, kompetens och personligheter kommer de bidra stort till utvecklingen av Alecta Fastigheter. Vi blir redan från start ett av Sveriges största fastighetsbolag och ska fortsätta växa de kommande åren. Jag ser fram emot att tillsammans med dem och det befintliga teamet bygga upp det nya fastighetsbolaget, säger Lena Boberg, vd för Alecta Fastigheter AB.  

Johanna Boltzius arbetar idag på Alecta som transaktionsansvarig för den direktägda fastighetsportföljen. Tidigare har hon bland annat arbetat på JLL som retailansvarig på capital markets. Hon påbörjar sin tjänst som transaktionschef omgående.

Karolin Forsling
arbetar idag i egen verksamhet inom stadsutveckling och tidigare har hon bland annat arbetat på AMF Fastigheter AB. Hon påbörjar sin tjänst under hösten 2020.

Malin Lövemark
arbetar idag på Folksam och tidigare bland annat på AMF Fastigheter AB. Hon påbörjar sin tjänst under hösten 2020.

Alecta Fastigheter AB kommer initialt att äga och förvalta fastigheter till ett värde av 45 Mdr kr. Målet är att bolaget sedan ska växa genom både förvärv och utveckling, i kombination med aktiv förvaltning och stort kund- och hållbarhetsfokus.

Andelen fastigheter i Alectas portfölj ska öka de närmaste fem åren, vilket innebär nya investeringar i svenska och utländska fastigheter på cirka 50 miljarder svenska kronor. Investeringstakten är beroende av om Alecta hittar möjligheter som möter de avkastningskrav som finns på investeringarna. 

 

Alecta Fastigheter AB bildas för att Alecta ska kunna öka skalbarheten i fastighetsinvesteringarna, skapa god avkastning och samtidigt fortsätta förvalta kundernas pensionspengar till så låg avgift som möjligt.