29 april 2024

Redaktionen

måndag, 27 juli 2020 20:20

NP3 bygger nytt till DollarStore i Umeå

 

 

 


Maria Paringer, affärschef norr NP3 Fastigheter.

 

 

 



NP3 Fastigheter har tecknat ett 15-årigt hyresavtal med DollarStore i Umeå.  Uthyrningen omfattar drygt 3.000 kvm på fastigheten Björnjägaren 3, (Björnvägen 5) i handelsområdet Mariedal/Ersboda. Andra hyresgäster på fastigheten är bland annat Mio Möbler, Sovkoncept, Hermanssons Kök och Röda Korset Kupan.

NP3 kommer riva en del av byggnaden som varit vakant och därefter nyproducerar den del av byggnaden som DollarStore ska inrymma. Den totala uthyrningsbara arean på Björnjägaren 3 omfattar 11.200 kvm.

Fredrik Holmström, etableringsansvarig DollarStore säger:
– Vi har under många år letat ett bra läge i Umeå men kände att vi inte träffat rätt förrän vi hittade denna möjlighet i bästa läge inom Umeås äldsta och mest etablerade handelsområde via N P3 Fastigheter.

Maria Paringer, affärschef norr NP3 Fastigheter, säger:
– Vi är väldigt glada över att få utöka vårt samarbete med DollarStore. Umeå blir den fjärde DollarStore-butiken inom vårt fastighetsbestånd. Vi har under en tid arbetat med att utveckla den del av området och denna byggnad som vi nu nyproducerar för DollarStore.

DollarStore är en privatägd lågpriskedja inom hem, hushåll, inredning m.m. som grundades 1999 och är idag Sveriges mest snabbt växande lågpriskedja med idag 111 butiker och med en omsättning på cirka 2,9 Mdr kr.

 

 

 


Offentliga Hus, har ingått avtal med Frisk Drift AB om köp av fastigheterna Solrosen 9, 19 och 20 i Simrishamn för 182 Mkr. Den största hyresgästen i fastigheterna är Region Skåne som hyr drygt 11.000 kvm. Årshyresvärdet uppgår till drygt 18 Mkr och den genomsnittliga återstående hyresavtalstiden överstiger 10 år.

 

 

 

 

 

Fastators innehavsbolag Offentliga Hus, har ingått avtal med Frisk Drift AB om köp av fastigheterna Simrishamn Solrosen 9, 19 och 20. Förvärven sker genom bolagsförvärv och tillträdet är beräknat till den 31 augusti 2020.

Den uthyrningsbara arean på fastigheterna uppgår till 25.500 kvm och består av lokaler för primärvård, specialistvård, psykiatri, vårdcentral, tandläkare och ytterligare flertalet inrättningar kopplat till offentlig verksamhet. Den största hyresgästen i fastigheterna är Region Skåne som hyr drygt 11.000 kvm. Årshyresvärdet uppgår till drygt 18 Mkr och den genomsnittliga återstående hyresavtalstiden överstiger 10 år. Överenskommet fastighetsvärde i transaktionen uppgår till 182 Mkr och den preliminära köpeskillingen för aktierna beräknas till cirka 101 Mkr.


– Fastigheterna utgör en regional vårdhub i Skåne och detta förvärv blir ett starkt komplement till Offentliga Hus fastighetsportfölj. Vi ser med tillförsikt fram emot att under många år framöver utveckla fastigheterna och i samarbete med regionen och privata aktörer erbjuda Simrishamns invånare ett sjukhus som levererar välfärdstjänster av hög klass. Offentliga Hus långsiktiga ägande gör att vi kan investera i och tillhandahålla ändamålsenliga lokaler för våra hyresgäster under lång tid framöver, kommenterar Fredrik Brodin, vd för Offentliga Hus.

–  Vi är nöjda med att ha genomfört den här affären med Frisk Drift AB och ser fram emot att framöver göra ytterligare kompletteringsförvärv till vår fastighetsportfölj med liknande vårdfastigheter. Dessa samhällsfastigheter stärker vårt kluster i Skåne och kommer att generera stabila kassaflöden under många år framöver, säger Johan Bråkenhielm, COO för Offentliga Hus.

– Vi har med stort engagemang ägt och förvaltat Simrishamns Sjukhus under många år. Den ”nära vård” som sjukhuset kan erbjuda för hela Simrishamn med omnejd är oerhört viktig för vår region i Skåne. Möjligheten att få sälja till en kapitalstark ägare med långsiktiga ambitioner som Offentliga Hus är fantastiskt för alla som arbetar på sjukhuset, och framför allt för alla patienter som söker vård där, avslutar Uno Levinsson, delägare i Frisk Drift AB.

måndag, 27 juli 2020 14:09

Lifvs: Nya tidens lanthandel växer

 

 

 


Lifvs är fullsorterade livsmedelsbutiker. Butikerna inryms i moduler som är effektiva att tillverka och ställa på plats. Alla etableringar sker i kluster med upp till fem butiker i ett område.

 

 

 

 


Konceptet med Lifvs har mottagits väl på den svenska landsbygden. Den första Lifvs-butiken stod klar i mars 2019. I dag finns 16 butiker från Dalarna till Skåne.

– Sedan slutet av 1980-talet har dagligvaruhandeln genomgått en stor omstrukturering. Den lilla närbutiken har försvunnit medan handeln har koncentrerats till stora butikslador i städernas industriområden. I dag är hälften av Sveriges livsmedelsbutiker borta, men det ska Lifvs ändra på. Genom att kombinera digitalisering med en innovativ byggprocess och smart logistik har Lifvs återinfört lanthandeln – fast på ett helt nytt sätt, berättar Daniel Lundh, grundare av och COO för Lifvs.

Lifvs är fullsorterade livsmedelsbutiker. Butikerna inryms i moduler som är effektiva att tillverka och ställa på plats. Alla etableringar sker i kluster med upp till fem butiker i ett område. Varuleveranserna sker till ett klusterlager eller direkt till butiken, sedan har Lifvs en medarbetare som ansvarar för att fylla på varorna i de fem butikerna.

En kund laddar ner Lifvs-appen i sin telefon och registrerar sig med BankID. Mobilen blir sedan nyckeln för kunden att komma in i butiken, dygnet runt och då kunden handlar scannas varorna med betalning i mobilen.

– På det här sättet kan vi minimera vår kostnadskostym och bygga livsmedelsbutiker där de behövs mest. Eftersom hela kundresan är digitaliserad kan vi också skapa mervärden i form av personliga erbjudanden som kunderna faktiskt utnyttjar – istället för att skicka kuponger som de ändå aldrig använder hem till deras brevlådor,  säger Daniel Lundh.

– Vi har sikte på att få upp hundratals butiker inom de närmaste åren. I det första läget fokuserar vi på Sverige där det finns fler platser än så som har ett behov. Närmast fortsätter vi vår snabba etableringstakt vi har året ut, sedan får vi se, säger Daniel Lundh som inte är främmande för en expansion till andra länder.

Han fortsätter:
– Vi kommer att etablera oss där behovet är som störst. Folk kommer alltid att behöva handla mat. På de orter vi har etablerat oss har vi ofta blivit en lokal mötesplats. Inom några månader brukar cirka 80 procent av alla hushåll bli handlande kunder.Det tycker jag talar sitt tydliga språk.

I mars gick familjeägda Herenco Invest in som ägare i det svenska food tech-bolaget Lifvs. Under våren har Lifvs fortsatt sin snabba expansion med etablering på flera nya orter. Bland annat kommer de etablera sig i Barnarp utanför Jönköping. Man har också sedan tidigare ansökt om bygglov i Furusjö i Habo kommun.

Herenco är ett Jönköpingsbaserat familjedrivet ägarbolag i fjärde generationen som funnits i 154 år, med sammanlagt 33 bolag och 1.133 anställda. Tillsammans omsatte bolagen under 2019 cirka 3,3 Mdr kr.

måndag, 27 juli 2020 09:56

Stendörren och Dahl bryter stort avtal

 

 

 


Stendörren tvingas avbryta ett stort avtal om att bygga ett stort centrallager om 56.500 kvm  i Kalhäll, Upplands Bro för den globala byggkoncernen Dahl. Visionsbild GreenHub i Kalhäll, Stendörren.

 

 

 

 

 

 

Nu tvingas Stendörren bryta ett avtal som ingicks i oktober 2017 med den globala byggkoncernen Dahl om att bygga ett centrallager om 56.500 kvm i Kalhäll, Upplands Bro. Hyresavtalet för det tänkta lagret med namnet GreenHub Bro omfattade en hyresperiod om 20 år med en årshyra om cirka 44 Mkr. Nu bedömer Stendörren och Dahl att projektet inte kan genomföras med för Dahl viktiga funktioner för attraktiva kommersiella villkor för respektive part, därför har parterna gemensamt beslutat att inte fullfölja avtalet.

Dahl arbetar på alternativa lösningar och koncernen har en ambition att återkomma med mer information kring detta under hösten.

Dahl är navet i produkt- och informationsflödet mellan 2.000 leverantörer och 37.000 hantverkare. Dahl erbjuder tillsammans med dotterbolagen Bevego, Optimera, VVS Centrum, Konradssons Kakel och Kakelspecialisten varor och tjänster också inom bygg, anläggning och förvaltning. Företagen har cirka 2.500 anställda och omsätter cirka 15 Mdr kr. Dahl ägs av den franska industrikoncernen Saint-Gobain som börsnoterad i Paris.

I en kommentar kan sägas att Stendörren nu förlorar ett av sina största kontrakt. SF



fredag, 24 juli 2020 12:38

CLS säljer över värdering i Hamburg

 

 

 


CLS säljer en fastighet, omfattande 3.419 kvm lokalyta för kontor i Bahrenfeld i Hamburg, för cirka 375 Mkr, vilket är 38 procent över värdet den 31 december 2019. Fastigheten har idag hög vakans.

 

 

 

 

 


CLS har avtalat om att sälja fastigheten Albert-Einstein-Ring 17-21 i Hamburg för 36,45 miljoner euro, cirka 374,3 Mkr, exklusive kostnader, med ett slutförande den 30 september 2020.

Albert-Einstein-Ring 17-21 förvärvades av CLS år 2017 som en del i ett köp av Metropolis-portföljen. Fastigheten omfattande av 13.419 kvm lokalyta för kontor ligger i Bahrenfeld i Hamburg. Även om fastigheten erbjuder en långsiktig potential då området och kollektivtrafiken förbättras i stadsdelen under det kommande decenniet, har dock fastigheten för närvarande för höga vakansnivåer och den uppfyller därför inte CLS:s portföljkriterier. Försäljningen, sker till ett pris 38 procent över värdet den 31 december 2019, vilket speglar en initial avkastning om 3,6 procent.

I en kommentar till försäljningen säger Fredrik Widlund, CEO för CLS Holdings:
– Även om Hamburg fortfarande är en av våra viktigaste marknader, medför denna avyttring ett värde för våra investerare idag och den frigör ett kapital. Vi fortsätter att se spännande möjligheter på våra viktiga marknader och vi tror starkt på en stabilt intresse av väl belägna, prisvärda kontor på icke-prioriterade platser.


 

 

 


Fågelsångens skola i Salem ska byggas i suterräng med fem halvplan och teknikutrymme i källare, en yta om totalt cirka 7.000 kvm. Illustration: Sandellsandberg arkitekter

 

 

 

 

 


NCC har fått i uppdrag av Salems kommun att bygga Fågelsångens skola med plats för 500 elever samt en tillhörande idrottshall. Affären är en utförandeentreprenad och har ett ordervärde på cirka 320 Mkr.

– När vi nu bygger Fågelsångens skola så har vi tittat noga på platsen, landskapet och naturen. Detta ska bli vackra, runda byggnader som harmonierar med bebyggelsen och det kuperade landskapet. Omkring 500 salemselever kommer snart att få en trivsam plats för bildning och utveckling, säger Lennart Kalderén, M, kommunstyrelsens ordförande i Salem.

Fågelsångens skola kommer att rymma 5oo elever från förskola till årskurs 9. Byggnaden utförs i suterräng med fem halvplan och teknikutrymme i källare, en yta om totalt cirka 7.000 kvm. Våningsplanen är runda och mellan varje halvcirkel finns det även en höjdskillnad.

I anslutning till skolan kommer det att byggas en idrottshall. Läktarna i hallen kommer att rymma cirka 300 sittande åskådare i totalt två plan. På idrottshallens tak ska ett solcellssystem uppföras. Skolan och idrottshallen kommer att miljöklassas enligt Miljöbyggnad 3.0 Silver. 

– NCC är en av Sveriges främsta skolbyggare och dessa erfarenheter tar vi med oss till detta projekt. Skolan och idrottshallen, som har ett spännande arkitektoniskt uttryck, kommer tillsammans med en stor skolgård skapa en fin miljö för elever och skolpersonal. Under projektet kommer vi att dra nytta av många av NCC:s specialistkompetenser; allt ifrån markarbeten, husbyggnation, installationer till solceller och energireducering, säger Matti Virkki, affärschef, NCC Building Sweden.

Byggstart sker i september 2020 och skolan beräknas vara färdigställd våren 2023.

Affären uppgår till cirka 320 Mkr och orderregistreras i tredje kvartalet 2020 i affärsområde NCC Building Sweden.



torsdag, 23 juli 2020 11:41

Skanskas resultat steg till 3,7 Mdr

 

 

 


Anders Danielsson, vd för Skanska.

 

 

 

 

 

 

För första halvåret 2020 minskade Skanska intäkterna med 5 procent till 76,7 Mdr kr (80,9), justerat för valutaeffekter sjönk intäkterna med 6 procent. Trots de minskade intäkterna ökade rörelseresultatet med 16 procent till 3,7 Mdr kr. Det motsvarade ett resultat per aktie som steg med 14 procent till 7,29 kr (6,41).

I rapporten säger vd Anders Danielsson:
– Skanskas resultat för de första sex månaderna 2020 består av ett starkt första kvartal utan i stort sett någon påverkan av Covid-19 pandemin, följt av ett relativt stabilt andra kvartal, där verksamheten påverkats av pandemin under hela perioden. Byggverksamheten har varit relativt motståndskraftig på flera av våra marknader, men osäkerheten kvarstår

Under halvåret stärktes det operativa kassaflödet till 3,3 Mdr kr (–2,5), enligt IFRS.

I balansen ökade de totala tillgångarna till 127,4 Mdr kr (125,5) med ett eget kapital som steg till 36,03 Mdr kr (29,47), vilket medförde att soliditeten steg till 28,4 procent (23,6).

Orderingången i Byggverksamheten steg till 78,2 Mdr kr (61,9), justerat för valutaeffekter ökade orderingången med 25 procent. Orderstocken minskade totalt till 189,0 Mdr kr (199,0).

Rörelseresultatet i Byggverksamheten minskade till 1,4 Mdr kr (1,6) medan rörelseresultatet i Projektutveckling steg till 2,7 Mdr kr (1,7).

Avkastning på sysselsatt kapital i Projektutveckling steg till 11,9 procent (10,9) liksom avkastning på eget kapital som ökade  till 20,6 (17,4) procent.

Trots Covid-19 står Skanska starkt. I rapporten säger vd Anders Danielsson:
– Det är fortfarande svårt att säga hur länge denna pandemi kommer att pågå och hur framtiden kommer att se ut. Vi fortsätter att leverera på vår strategi att växa inom Projektutveckling, förbättra lönsamheten, minska kostnader och risker samt stärka balansräkningen och förbättra styrningen. Skanska står fortsatt starkt. Med en sådan stabil grund kan vi anpassa verksamheten efter framtidens krav, behov och möjligheter.


 

 

 


Clarion Hotel Amaranten på Kungsholmen i Stockholm omfattar 461 rum och 10 konferenslokaler.

 

 

 

 

 


Fastighetsbolaget Strawberry Forever säljer fastigheten som inrymmer Clarion Hotel Amaranten på Kungsholmsgatan 31 i Stockholm till den nordiska fastighetsinvesteraren NREP. Nordic Choice Hotels kommer även framgent driva hotellverksamheten i fastigheten.

Efter ett stort intresse från nationella och internationella investerare innebär det att Stordalenägda fastighetsbolaget Strawberry Forever säljer fastigheten som inrymmer Clarion Hotel Amaranten på Kungsholmen i Stockholm. Ny ägare blir fastighetsinvesteraren NREP.

–  Fastigheten var egentligen inte till salu men det är svårt att tacka nej till en affär ifall köparen är seriös, kapitalstark och har en tydlig utvecklingsplan för byggnaden. Det här är bra för Nordic Choice Hotels, det är bra för kungsholmsborna och det blir bra för hotellets gäster eftersom hotellet redan 2021 kommer att uppgraderas, säger Strawberry Forevers ägare Petter Stordalen.

Fastigheten kommer med den nya ägaren fortsätta att utvecklas. Bland annat kommer byggnaden energieffektiviseras och moderniseras i syfte att förbättra inomhusmiljön och sänka klimatpåverkan.

– För oss på NREP är förvärvet av Amaranten en attraktiv möjlighet att skapa långsiktigt värde för alla involverade parter. Vi vill göra hotellet ännu bättre för Nordic Choice Hotels att driva, för gästerna att bo på men även ur ett hållbarhetsperspektiv. Därför har vi redan planerat renoveringar och energieffektiviserande lösningar som ska förbättra både fastigheten och hotellupplevelsen. Nu ser jag med stor tillförsikt på ett fortsatt bra samarbete med Nordic Choice Hotels, säger Marianne Hoffman, Investment Director på NREP.

 

Affären omfattar enbart fastigheten. Nordic Choice Hotels kommer även fortsättningsvis bedriva hotellverksamheten i byggnaden. Köpeskillingen uppgår till 1,5 Mdr kr och ägarskiftet sker formellt i augusti.


tisdag, 21 juli 2020 11:14

Nära konkurs för Prime Living

 

 

 


I utkanten av förorten Oxie utanför Malmö står kinesiska lägenhetsmodulerna på rad. Här har det omskrivna bostadsbolaget Prime living smällt upp över 500 studentbostäder. Ägaren har problem eftersom var sjätte av skandalbolagets över 500 lägenheter i Oxie är tomma.

 

 

 

 



I ett pressmeddelande säger Prime Livings vd Lars Wikström:
– Vi har sedan en tid arbetat hårt med att stärka bolagets finansiella situation och i slutet av förra året tog vi viktiga steg mot en hållbar situation. Bolagets situation har dock visat sig allvarligare än vad vi bedömde då och omvärldsläget har försämrats. Vi behöver därför ta radikala grepp och kraftigt förstärka balansräkningen för att det ska vara möjligt att realisera potentialen i den kvarvarande portföljen, vilket skulle skapa värde för både aktieägare och borgenärer. Förmår vi inte ta detta krafttag, bedömer jag att bolaget inte kommer att överleva.


Problem för Prime Living har genom åren var många. Lunds universitet tvingades evakuera 200 studentlägenheter år 2019 efter att de dömts ut som undermåliga av miljönämnden. Ägarna Prime Living saknade tillika bygglov för husen och svartbygget står fortfarande övergivet. Lunds universitet har stämt ägarna på 3,4 miljoner för avtalsbrott.  I en genstämning kräver Prime Living 6,2 Mkr av Lunds universitet.

Prime Living har utsetts till en av landets värsta värdar av Hyresgästföreningen i Stockholm efter problem kring av bygget av 1.100 studentbostäder i Spånga där studenterna fick flytta in innan modulbostäderna var färdiga. I bakgrunden finns dessutom en historia med miljonstämningar och mordkopplingar. Se länk.

Prime Living är också länkad till den konkursmässiga bostadsrättsföreningen i Kinesiska muren på Rosengård i Malmö.

I utkanten av förorten Oxie utanför Malmö står kinesiska lägenhetsmodulerna på rad. Här har det omskrivna bostadsbolaget Prime Living smällt upp över 500 studentbostäder. Ägaren har problem och bland hyresgästerna är bilden splittrad och var sjätte av skandalbolagets över 500 lägenheter är tomma.

Nu har Prime Living beslutat om en nedskrivning av bokförda värden för fastigheterna Träpanelen 1, Träpanelen 6 och Träpanelen 8, gällande Oxie-fastigheterna i Malmö, om totalt cirka 254 Mkr vilket medförde att för Prime Living bedöms  nedskrivningen påverka bolagets förutsättningar för att kunna uppfylla villkoren i dess befintliga obligationsfinansiering.  Prime Living har även noterat ökande problem med uteblivna hyresinbetalningar, vilka bedöms vara kopplade till Corona-pandemin.

Nu måste Prime Living försöka genomföra en plan för rekapitalisering som innehåller följande huvudpunkter:
1. Undersöka förutsättningarna för en försäljning av Oxie-fastigheterna i Malmö som är pantsatta till förmån för innehavarna av bolagets Oxie obligationen med ett totalt emitterat belopp om 400 Mkr. Det bokförda värdet för Oxie-fastighetena är endast 254 Mkr. När en principöverenskommelse med en potentiell köpare av Oxie-fastigheterna föreligger, kommer försäljningen underställas innehavarna av Oxie Obligationen för godkännande i ett skriftligt förfarande. Avsikten är att försäljningslikviden ska användas till återbetalning av Oxie Obligationen. Om det återstår skuld enligt Oxie Obligationen efter sådan återbetalning är avsikten att den ska konverteras till preferensaktier av serie C i Bolaget. Den slutliga utformningen av förslaget kommer att fastställas och kommuniceras i samband med kallelsen till det skriftliga förfarandet för Oxie Obligationen.

2.
Bolagets obligationslån, Senior Unsecured Obligationen, med ett totalt emitterat belopp om 190 Mkr samt med upplupen ränta per den 30 juli 2020 om cirka 7,22 Mkr föreslås att det konverteras till preferensaktier av serie C i bolaget genom en riktad nyemission till en teckningskurs om 0,1 kr per aktie. Teckningskursen är bestämd efter sonderingar med antal större obligationsinnehavare.

3. Prime Living obligationslån, Campus Stockholm Obligationen, med ett totalt emitterat belopp om 50 Mkr samt upplupen ränta per den 30 juli 2020 om cirka 1,9 Mkr, föreslås omvandlas till preferensaktier av serie C i bolaget genom en riktad nyemission till en teckningskurs om 0,1 kr per aktie. Teckningskursen är bestämd efter sonderingar med ett antal större obligationsinnehavare.

 

Enligt det senaste bokslutet år 2018 omsatte Prime Living endast 56,7 Mkr med ett resultat om -587 Mkr. Soliditeten angavs till 9,05 procent (34,08) med tillgångar om 1,9 Mdr kr.


Törngren Magnell & Partners Advokatfirma KB är legal rådgivare för Prime Living i samband med planen för rekapitalisering.


måndag, 20 juli 2020 12:37

Skanska bygger kontorshus i Swindon

 

 

 

 

 

 

 


Skanska kommer att bygga cirka 9.300 kvm kontorsytor på totalt sex våningar samt en terrass åt Zurich Insurance i Swindon, cirka 11,5 mil väster om London.

 

 

 

 

 


Skanska har tecknat avtal med Zurich Insurance om att bygga ett nytt kontorshus i Swindon, cirka 11,5 mil väster om London. Kontraktet är värt GBP 37 GBPM, cirka 420 Mkr, vilket kommer inkluderas i orderingången för Europa för det tredje kvartalet 2020.

Skanska kommer att bygga cirka 9.300 kvm kontorsytor på totalt sex våningar samt en terrass. Skanska ansvarar också för el- och VVS-installationer och kommer att tillhandahålla specialiserade lösningar för pålning av grunden.

Byggnaden väntas certifieras enligt BREEAM, nivå ”Excellent”, när den är färdigställd.

Byggnadsarbetet startar i juli 2020 och är planerat att vara slutfört i april 2022.