29 april 2024

Redaktionen

tisdag, 04 augusti 2020 10:43

Catella rådgivare i Tammerfors

 

 

 


Catella var rådgivare i en försäljning av två kontorsfastigheter belägna i Hermia Science Park i Tammerfors. Fastigheterna byggdes 1998–2000 och de omfattar totalt cirka 30.000 kvm uthyrningsbar yta samt cirka 1.000 parkeringsplatser.

 

 

 

 

 

 

Cobbleyard Real Estate och Revcap har sålt två kontorsfastigheter av hög kvalitet belägna i kontorsområdet Hervanta i Tammerfors till en fond som förvaltas av tyska Quadoro Investment GmbH. Catella var säljarens rådgivare i transaktionen.

De sålda fastigheterna heter Hermia 5 och Hermia 6 och är belägna i Hermia Science Park i Tammerfors. Fastigheterna byggdes 1998–2000 och de omfattar totalt cirka 30.000 kvm uthyrningsbar yta samt cirka 1.000 parkeringsplatser. Fastigheterna är helt uthyrda till betydande hyresgäster som OP Bank, Vincit och CGI.

Hermia Science Park ligger i ett teknikcentrum intill Hervanta universitetsområde. Området får en nya spårvagnstrafik år 2021.

– Vi har under vår tid som ägare lyckats hyra ut alla ytor och vi har förbättrat fastigheternas attraktivitet. Vi är glada över att ha funnit en framstående ägare till Hermia 5 och 6. Detta är vår andra avyttring på uppdrag av samma investeringsgrupp, säger Christoffer Sundberg från Cobbleyard Real Estate.

 

 

 

 

 


Wästbygg Gruppen stärker koncernledningen. Till en nyinrättad tjänst som verksamhetsutvecklingschef på koncernnivå har Claas Wallin (bilden) rekryterats. Han har gedigen erfarenhet av att arbeta med både operativ och strategisk affärs- och verksamhetsutveckling inom samhällsbyggnadsområdet och han har tidigare arbetat bland annat på Skanska och JM.

– Wästbygg Gruppen har haft en positiv utveckling under en lång rad år. För att kunna fortsätta vår tillväxtresa behöver vi en person som utifrån ett helikopterperspektiv tittar på både vår verksamhet och på branschen som helhet. På så sätt kan vi identifiera och arbeta med de områden där Wästbygg Gruppen kan bli ännu bättre. Claas har rätt bakgrund och erfarenhet för det uppdraget och jag ser fram emot att arbeta tillsammans med honom både i verksamheten och i koncernens ledningsgrupp, där han tar plats, säger Jörgen Andersson, koncernchef.

Uppdraget spänner över hela Wästbygg Gruppens verksamhetsområde och omfattar såväl koncerngemensamma frågor som insatser i de olika koncernbolagen i samverkan med respektive bolags vd.

– Mitt intryck av Wästbygg så här långt är att det är ett nyfiket företag med en väl förankrad värdegrund som vill framåt i sin utveckling. Jag har också noterat både kunskap om och intresse för två av mina hjärtefrågor – hållbart samhällsbyggande och byggbranschens digitalisering. Jag ser därför min nya tjänst som ett tillfälle att både få vara med och bidra till att stärka Wästbygg och själv få lära mig nya saker, förklarar Claas Wallin.

Claas Wallin tillträdde sin nya tjänst den 1 augusti.

Wästbygg grundades 1981 och har kontor i Göteborg, Stockholm, Malmö, Jönköping, Borås, Helsingborg och Varberg. Wästbyggs helägda dotterbolag Logistic Contractor finns också i Norge, Danmark och Finland. Koncernen Wästbygg omsätter 3,9 Mdr kr och har cirka 320 medarbetare.

 

 

 


Mikael Matts, vice vd på Skanska.

 

 

 

 

 

 

Klimatomställningen är en av de viktigaste utmaningarna som vårt samhälle står inför. För att klara FN:s globala hållbarhetsmål krävs förändrade beteenden. Inte minst när det kommer till hur vi bor med tanke på att bostaden står för en femtedel av ett hushålls klimatavtryck. I Skanskas senaste rapport Bopanelen 2030 framgår att närmare hälften av svenskarna skulle kunna sälja sin bil om man hade tillgång till en pool med eldrivna fordon, bland yngre i åldern 18–29 år är motsvarande siffra två av tre.

Bopanelen 2030 – en rapport om framtidens hem, bygger på en undersökning genomförd av Kantar Sifo och lyfter frågor, trender samt utmaningar kring framtidens hem. Rapporten visar att hela 79 procent tycker att det kommer att vara viktigt att bo i en miljövänlig och hållbar bostad om tio år. Mest positiva till detta är de yngre i åldersgruppen 18–29 år, där uppger 84 procent att detta kommer att vara viktigt.

– Rapporten gör det möjligt för oss på Skanska att lättare kunna kartlägga framtidens behov och förstå hur människor vill bo om tio år. Det ger oss som bostadsutvecklare värdefulla insikter om hur vi måste arbeta för att kunna erbjuda de bostäder som efterfrågas av såväl individen som samhället i stort. Vårt mål är att skapa drömhem som främjar en hållbar livsstil och vi ska vara först på marknaden med klimatneutrala bostäder, säger Mikael Matts, vice vd på Skanska.

Resultatet visar att många kan tänka sig att betala extra för hållbara lösningar. Varannan person är villig att betala extra för solceller. Det visar att det finns både en efterfrågan och en vilja att bidra till hållbara lösningar. Nästan lika många kan dessutom tänka sig att spendera mer på smarta system som effektiviserar resursförbrukningen i hemmet såsom el-, värme- och vattenförbrukning. Men även om många svarat att det är viktigt med klimatsmarta bostäder och uppger att de är beredda att betala mer för det så ser Skanska ännu inte efterfrågan på marknaden.


– Klimatomställningen är en av de största utmaningarna som vårt samhälle står inför och hur framtidens bostäder byggs spelar roll. Men det behövs ytterligare incitament som premierar hållbara val för att åstadkomma en tydligare förflyttning; en grön flyttbonus skulle kunna vara en sådan, en miljöbostadspremie en annan. Framtidens hem behöver även smarta lösningar som underlättar hållbara val i vardagen. För att lyckas krävs samarbete mellan flera aktörer som regeringen, kommuner och byggföretag, säger Mikael Matts.

 

 

 


Visionsbild av den nya restauranglokalen. Bild: White arkitekter

 

 

 

 

 

 

I december i år 2020 blir det invigning för fisk- och skaldjursrestaurangen Kajutan i nya lokaler i Stora Saluhallen i Göteborg. Fastighetsägaren Higab har i dagarna inlett arbetet med att skapa en ny restauranglokal på saluhallens västra kortsida. Restaurangen kommer att ligga på ett entresol med servering på taket på några av de befintliga butikerna.

– Det kommer att bli en riktigt häftig lokal, säger Pontus Isaksson, fastighetschef på Higab. Vi tror att restaurangbesökarna kommer uppskatta upplevelsen av att äta och dricka gott med utsikt över Stora Saluhallens utbud och folkliv.

Restaurang Kajutan är redan välkänd bland besökarna i Feskekôrka, där den funnits de senaste åren. När Feskekôrka stänger för upprustning i september börjar förberedelserna för flytten till Kungstorget.


– Vi på Kajutan är glada för att det blev en bra lösning och det känns väldigt bra att flytta in i Stora Saluhallens unika entresolplan, säger Peter Cornelius, ägare av Gåsö Krog HB som driver Restaurang Kajutan. Vi ser fram emot att fortsätta servera göteborgarna förstklassiga fisk- och skaldjursrätter.

Stora Saluhallen, som invigdes 1889, är byggnadsminne vilket innebär att Länsstyrelsen fått göra en bedömning och ge sitt godkännande innan Higab fick bygglov för ombyggnaden.

– Det är viktigt att de anpassningar vi gör överensstämmer med byggnadens arkitektur och karaktär, påpekar Pontus Isaksson. Vi är övertygade om att den nya restaurangen kommer bli ett bra tillskott i denna fantastiska saluhall.

Han fortsätter:

– Namnet Kajutan lever vidare med vårt uppskattade fisk- och skaldjurskoncept, säger Peter Cornelius. Våra gäster kommer också mötas av några nyheter som passar våra nya fina lokaler.

Stora Saluhallen

År 1871 togs beslut om att en saluhall skulle byggas vid Kungstorget i Göteborg. En viktig faktor bakom initiativet var hygien – tidigare sålde bönderna sina varor direkt på torget och kött och mejerivaror låg framme i alla väder i myllret av människor och hästar. I början av 1889 var saluhallen klar för inflyttning efter en del förseningar och ökade kostnader. Konstruktionen var typisk för 1800-talets senare del. Fasaderna var av gulrött tegel med mönstermurning och granitdetaljer. Det välvda taket kläddes med plåt. Interiören fick en bågkonstruktion där takstolarna bars upp av gjutjärnskolonner. Ett decennium senare hade hallen blivit för trång och byggdes ut i två omgångar.

måndag, 03 augusti 2020 10:18

Akelius: Driftnettot ökade tio procent

 

 

 


Ralf Spann, vd för Akelius Residential Property.

 

 

 

 

 


För första halvåret ökade Akelius hyresintäkterna till 238 MEUR, en ökning med 6,3 procent för jämförbara fastigheter, dock var hyresinbetalningar två procentenheter lägre än normalt på grund av covid-19. Driftsöverskottet var 128  MEUR, en ökning med 10,3 procent för jämförbara fastigheter. På grund av covid-19 beslutade Akelius i slutet av mars att stoppa majoriteten av  investeringar, vilket inkluderade uppgraderingar av lägenheter. Färre investeringar och lägre vakansgrad ledde till ett förbättrat kassaflöde och en större finansiell motståndskraft.

Vid utgången av juni uppgick fastighetsbeståndets värde till 11.986 MEUR. Fastigheterna hade en positiv värdeförändring om 55  MEUR, vilket motsvarade en ökning med 0,5 procent.

Totalt ägde Akelius 43.989 lägenheter,
varav 14.036 i Berlin,  2.228 i London, 3.609 i Hamburg, 1.552 i Paris, 5.924 i Stockholm, 4.708 i Malmö, 1.031 i Köpenhamn, 1.736 i New York, 3.506 i Toronto, 3.863 i Montreal. 1.028 i Boston, och 1.240 i Washington. 

I balansen förbättrades räntetäckningsgraden till 2,4 gånger med en belåningsgrad, som minskade med 3 procentenheter, till 37 procent.
Likviditeten uppgick till 626 MEUR.

I en kommentar till halvårsrapporten säger vd Ralf Spann:
– Under de senaste 12 månaderna minskade vakansgraden i jämförbart bestånd med 2,1 procentenhete. Trenden för vakanser och hyresinbetalningar är positiv och visar bolagets motståndskraft mot negativa marknadshändelser. Framtiden är mer osäker än vanligt och bolaget har intagit en försiktig inställning till nya investeringar för att upprätthålla ett stabilt finansiellt läge.

torsdag, 30 juli 2020 13:59

Åtal mot Percy Nilsson och Dan Olofsson

 

 

 


Percy Nilsson, t v, och Dan Olofsson, t h, förnekar brottsmisstankar om grovt insiderbrott, dels i det danska telekombolaget TDC, dels i Victoria Park.

 

 

 

 

 

 

I ett pressmeddelande skriver Ekobrottsmyndigheten att den under torsdagen den 30 juli väckt åtal mot sammanlagt 14 personer för totalt 27 brottsmisstankar i ett omfattande ärende om misstänkt grovt insiderbrott. Förundersökningsledare i ärendet är chefsåklagare Thomas Langrot vid Ekobrottsmyndighetens Finansmarknadskammare.

Brottsmisstankarna är kopplade till aktiehandel, dels i det danska telekombolaget TDC i december 2017, dels i det Malmöbaserade fastighetsbolaget Victoria Park i mars-maj 2018. Under de aktuella perioderna fanns uppköpserbjudanden på de aktuella bolagen som inte var kända för marknaden. Flera av de åtalade personerna misstänks för insiderbrott kopplade till bägge bolagen.


– Det har varit en omfattande utredning med många misstänkta och jag gör den bedömningen att fällande domar kan förväntas utifrån den bevisning som har säkrats under utredningens gång, säger chefsåklagare Thomas Langrot vid EBM:s Finansmarknadskammare.


Bland de 14 personerna som åtalas märks näringslivstopparna Percy Nilsson och Dan Olofsson som åtalas för grovt insiderbrott i samband med upphandlingen av bolaget Victoria Park. De båda anhölls redan i december. ”Insiderinformation således som får hanteras varsamt”, ska det ha stått i ett sms från Olofsson till Nilsson.

I september 2018 såldes slutligen fastighetsbolaget Victoria Park i Malmö,  där Dan Olofsson var storägare,  till tyska bolaget Vonovia,.

Olofsson ska ha förmedlat information till Percy Nilsson om budgivningen innan denna var offentlig. Därefter köpte Nilsson via sitt bolag aktier i Victoria Park för runt 3,4 miljoner. Dagen efter Nilssons inköp blev Vonovias bud på Victoria Park offentligt, och det sistnämnda bolagets aktie steg märkbart.

”Hej Percy. Kommer ett bud på Victoria Park på 38 kr. Insiderinformation således som får hanteras varsamt. Jag har accepterat detta bud men inte det tidigare från Starwood”, ska det ha stått i sms:et från Olofsson till Nilsson, enligt Di.se.

Åtalet för grovt insiderbrott är ”obegripligt”, enligt Dan Olofsson – som anlitat tre juridiska experter för att bedöma om hans gärning är brottslig. Samtidigt hävdar Percy Nilsson genom sin advokat att han lagt uppdraget om att köpa aktier i Victoria Park långt innan han fick det meddelande från Dan Olofsson som åtalet bygger på, skriver Sydsvenskan.

Dan Olofsson är känd för Sigma som introducerades på som Stockholmsbörsen år 1997[. År 2001 hade verksamheten vuxit till över 3.000 anställda och Sigma delades upp i tre olika börsföretag inom respektive affärsområden under namnen Sigma, Epsilon och Teleca. Olofsson blev styrelseordförande och huvudägare för samtliga.Han har sedan dess förvaltat verksamheten genom det egna familjeägda holdingbolaget Danir AB.

Percy Nilsson är känd för PNB entreprenad som gick i konkurs 2003. Genom sina företag Parkfast AB och Emporia har Nilsson, dels sålt mark till köpcentrumet Emporia som färdigställdes 2012, dels låtit bygga Malmö Arena med hotell på marken.


 

 

 


Skanska bygger nu kontorsbyggnaden P180 som kommer att bestå av femton våningar med en uthyrningsbar yta om cirka 32.000 kvm. Den kommer att vara belägen intill tunnelbanestationen Wilanowska i Warszawa.

 

 

 

 



 

 

Skanska investerar 76 MEUR, cirka 783 Mkr, i en ny kontorsbyggnad i Warszawa, Polen. Byggkontraktet är värt 133 miljoner zloty, cirka 311 Mkr, vilket kommer att inkluderas i orderingången för Europa för det tredje kvartalet 2020.

Kontorsbyggnaden P180 kommer att bestå av femton våningar med en uthyrningsbar yta om cirka 32.000 kvm. Den kommer att vara belägen intill tunnelbanestationen Wilanowska samt nära spårvagns- och busshållplatser.

Kontorsbyggnaden P180 kommer att byggas i enlighet med riktlinjerna för den internationella standarden WELL, vilket innebär att byggnaden uppfyller ett antal strikta kriterier relaterade till hälsa, välbefinnande och komfort på jobbet. Byggnaden kommer också att ansöka om LEED-certifiering och certifikatet ”Building without Barriers”.

Byggnationen av kontorshuset kommer att påbörjas i tredje kvartalet 2020 och färdigställandet är planerat till det tredje kvartalet 2022.


 

 

 

 


Under perioden den 7 juli till den 10 augusti utkommer Tidningen Fastighetsaktiens nyhetsbrev, Dagens Fastighetsaktie, med veckobrev.

 

 

 

 

 



 

 

 


Joachim Kuylenstierna, vd för Fastator.

 

 

 

 

 


Fastator renodlar innehavsbolagen Offentliga Hus och Industrisamhället, samtidigt som ett nytt innehavsbolag skapas med förvärv av aktier i Studentbostäder i Sverige AB.  Offentliga Hus säljer fastigheter med ett underliggande fastighetsvärde om 350 Mkr till Industrisamhället som genomför en nyemission om 215 Mkr och uppnår ett substansvärde om cirka 500 Mkr. Fastator kommer att äga 50 procent av Industrisamhället och Fastator förvärvar 34 procent av aktierna i Studentbostäder i Sverige, med ett fastighetsvärde om 2,1 Mdr kr.

– Vi genomför nu ett antal transaktioner av renodlande karaktär som väsentligt stärker våra innehavsbolag Offentliga Hus och Industrisamhället, där Offentliga Hus renodlas inför sin börsintroduktion samtidigt som Industrisamhället fortsätter sin tillväxtresa och nu har fastigheter för 1,4 Mdkr inklusive avtalade fastighetsförvärv. Därutöver är det mycket glädjande att kunna presentera ett nytt innehavsbolag för Fastator i form av Studentbostäder i Sverige, som med Rebecka Eidenert i spetsen hittills har levererat en fantastisk tillväxt och på kort tid byggt ett fastighetsbolag med fastigheter för 2,1 Mdkr, kommenterar Joachim Kuylenstierna, vd för Fastator. 

Som tidigare offentliggjorts är avsikten att börsintroducera Offentliga Hus. I syfte att renodla Offentliga Hus ytterligare inför en sådan börsintroduktion har det ingåtts avtal om att sälja fastigheter som inte klassificeras som samhällsfastigheter med ett totalt fastighetsvärde om 350 Mkr samt att sälja innehavet om 34 procent av aktierna i bolaget Studentbostäder i Sverige för 200 Mkr. Med denna renodling blir Offentliga Hus ett ännu starkare bolag inför sin börsintroduktion, som är planerad till första hälften av oktober 2020.

Industrisamhället förvärvar fastigheterna enligt ovan av Offentliga Hus. Förvärvet finansieras med banklån och nyemitterade aktier om 215 Mkr till Offentliga Hus, som omgående säljer dessa aktier vidare till Nordact, ägarbolaget till Offentliga Hus som Fastator äger 50 procent av. Vidare förvärvar Nordact befintliga aktier i Industrisamhället av Fastator samt erhåller befintliga aktier i Industrisamhället i form av aktieägartillskott. Nordact kommer därefter äga samtliga aktier i Industrisamhället som kommer ha ett fastighetsvärde om cirka 1,4 Mdr kr, inklusive andra avtalade men ej tillträdda förvärv, samt ett substansvärde (EPRA NAV) om cirka 500 Mkr. Som tidigare offentliggjorts har Leif Östling valts till ny styrelseordförande i Industrisamhället.

Även innehavet i Studentbostäder i Sverige säljs av Offentliga Hus till ägarbolaget Nordact, som sedan omgående säljer dessa aktier vidare till Fastator. Fastator får därmed ett nytt innehavsbolag och kommer att äga 34 procent av aktierna i Studentbostäder i Sverige med ett fastighetsvärde om 2,1 Mdr kr och ett substansvärde (EPRA NAV) om 0,6 Mdr kr. Övriga större aktieägare är Amasten 21 procent, Lindbäcks Fastigheter 20 procent, SBB 18 procent och Älvstranden i Karlstad 4 procent.

Nordact ställer ut reverser om totalt 415 Mkr till Offentliga Hus som betalning för aktierna i Industrisamhället och Studentbostäder i Sverige. Reverserna avses lösas i samband med Offentliga Hus börsintroduktion.

Samtliga transaktioner genomförs till marknadsvärde baserat på externa värderingar. Transaktionerna genomförs som bolagsförvärv, där fastigheterna ägs av bolag vars enda verksamhet består i att äga dessa fastigheter. Inga anställda berörs av transaktionerna. Transaktionerna är villkorade av bankfinansiering. Transaktionerna medför ingen resultat- eller likviditetseffekt för Fastator.

Transaktionerna är att betrakta som närståendetransaktioner och är av sådan storlek att Fastators beslutsordning kommer att följa Aktiemarknadens uttalande 2019:25 om god sed på aktiemarknaden vid närståendetransaktioner, vilket bland annat innebär att transaktionerna är villkorade av godkännande av Fastators bolagsstämma. Fastator avser att kalla till en extra bolagsstämma, vilken indikativt kommer att hållas fredagen den 21 augusti  2020. Förutsatt godkännande av Fastators extra bolagsstämma avses transaktioner slutföras den 30 september 2020.

 

 

 


Link REIT, Asiens största fastighetstrust, köper Morgan Stanleys kontor i Canary Wharf, London, för cirka 4,29 Mdr kr, vilket är den största fastighetsaffären som äger rum i London i år, enligt Cushman & Wakefield.

 

 

 

 

 


Link REIT, Asiens största fastighetstrust, har köpt Morgan Stanleys kontor i Canary Wharf, London för 380 miljoner pund, cirka 4,29 Mdr kr. Kontoret som ligger på Canary Wharf’s 25 Cabot Square är Links första investering i Storbritannien. Försäljningen av kontorsbyggnaden med 17 våningar, som tidigare ägdes av Hines Interests Limited Partnership, är den största fastighetsaffären som har ägt rum i London hittills i år, meddelar Cushman & Wakefield.

Martin Lay, Head of City Investment på Cushman & Wakefield, som var Hines rådgivare i affären, menar att försäljningen visar på en ny aktivitet efter nedstängning på grund av COVID-19.

Försäljningen av landmärket bekräftar att kontorsmarknaden i London och i Storbritannien är fortfarande en viktig destination för utländska investeringarm, enligt Lay,

Link REIT, som nu växer, söker nu fler fastighetsinvesteringar i Storbritannien, Singapore, Australien och Japan, när reiten expanderar utanför Hongkong.

– Morgan Stanleys kontor på Cabot Square är den typen av en stabil inkomstproducerande högkvalitativ tillgång med långsiktig tillväxtpotential som vi letar efter, säger George Hongchoy, CEO för Link REIT.