29 april 2024

Redaktionen

 

 

 


Johanna Frelin, vd för Riksbyggen och Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad.

 

 

 

 

 

 

I juli sålde Riksbyggen 74 bostadsrätter, vilket är en ökning med 37 procent jämfört med samma månad förra året. Uppsala var den marknad där Riksbyggen sålde flest bostadsrätter och Eskilstuna och Västerås hör också till städer som sticker ut i försäljningsstatistiken.

 

– Efter några avvaktande månader under den pågående coronapandemin är vi nu glatt överraskade av det ökade intresset för att köpa nya bostäder. Det finns en underliggande stor brist på nya bostäder och det stabilare läget som präglar samhället just nu gör att fler vågar avsluta sina bostadsaffärer, säger Johanna Frelin, vd för Riksbyggen.

 

Att räntan varit stabil trots coronapandemin och en aktiv successionsmarknad där ett ökat antal objekt tas bort före visning har påverkar utvecklingen i rätt riktning. Enligt statistik från Booli är Riksbyggen den aktör som sålt flest nyproducerade bostadsrätter i juli. Inflyttningsklara lägenheter eller lägenheter med kort tid till tillträdet är det som sålts absolut bäst.

 

– Våra egna aktiviteter under sommaren med bland annat kampanjen ”Alltid bra visningsväder” och en hög bemanningsgrad trots semestertider har också haft stor betydelse för utfallet. Framgången i juli är också ett resultat av uppskjuten försäljning från det andra kvartalet, säger Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad.

 

Trots säljframgångar i juli är det fortfarande oklart hur coronapandemin generellt kommer att påverka det framtida bostadsbyggandet. Beroende på utvecklingen kan det bli svårt att uppfylla bankernas säljkrav och då blir det inte byggstart såvida inte byggföretaget kan överbrygga med egna medel.

 

– Det är inte alla som har möjligheter till detta och för de som kan är möjligheterna begränsade vilket kommer att minska igångsättandet. En statlig garanti för byggnadskreditiv skulle därför under en period kunna hålla uppe nyproduktionen av bostäder, säger Mårten Lilja.


torsdag, 06 augusti 2020 11:50

Ett växande Heba

 

 

 


Patrik Emanuelsson, vd för HEBA Fastighets AB.

 

 

 

 

 

 


Heba fortsätter att redovisa ett förbättrat förvaltningsresultat med en ökning om 1,7 procent. Heba har under april 2020 tecknat ett avtal med Slättö VI AB om köp av hyresbostäder i Norrtälje hamn. Den pågående nybyggnationen består av 143 hyresbostäder.


Under perioden har Heba fortsatt arbetet med utvecklings- och ROT-projekt. Den totala investeringen för perioden motsvarar 419,9 Mkr. Vid periodens slut  hade fastighetsbeståndet ett värde om 10.490,7 Mkr. Närmare 600 lägenheter är under produktion, varav två äldreboenden, och cirka 200 lägenheter kommer att färdigställas under 2020.

 

Under kvartal två genomfördes en rating av Heba utförd av Nordic Credit Rating. I den ratingen erhöll Heba en long term rating A- med stable outlook. Det gör att Heba har erhållit den högsta rating som ett börsnoterat fastighetsbolag har i Sverige.

Under första halvåret minskade hyresintäkterna till 193,5 Mkr (198,7) med ett driftsöverskott som steg till 133,3 Mkr (130,5). Det innebar att förvaltningsresultatet ökade till 90,3 Mkr (88,8).

Periodens resultat sjönk till  72,8 Mkr (206,0), motsvarande 0,88 kr per aktie (2,50) efter att värdeförändringar på fastigheter minskade till 36,2 Mkr (122,6).


Substansvärde (NAV) steg till 82,21 kr per aktie (74,88), motsvarande en ökning med 9,8 procent.

 

I balansen ökade det egna kapitalet till 5.479,5 Mkr (4.987,8), motsvarande en soliditet om
50,1 procent (50,3).
De räntebärande skulder steg till 3.847,4 Mkr (3.429,0), finansierade till en genomsnittlig ränta om 1,37 procent (1,38).

I en kommentar till halvårsrapporten säger vd Patrik Emanuelsson:
– Heba har nu under ett antal år jobbat med tillväxt och förnyelse av beståndet. Med den investeringstakten och redan befintlig projektportfölj bör vi inom en femårsperiod passera 5.000 lägenheter, öka förvaltningsresultatet med 70 procent, erhålla en överskottsgrad en bit över 70 procent och en direktavkastning på över 3 procent. Om marknaden dessutom fortsätter att ha samma genomsnittliga värdetillväxt som de senaste 15 åren kommer vi att kunna passera ett fastighetsvärde på över 20 miljarder år 2025.



torsdag, 06 augusti 2020 11:09

Catella rådgivare åt finska Varma

 

 

 


Catella har varit en exklusiv rådgivare åt det finska pensionsbolaget Varma i två fastighetsförsäljningar, dels för ett rehabiliteringscenter i Uleåborg, (bilden t v), dels för en detaljhandelsfastighet i Lappeenranta.

 

 

 

 

 


Catella har varit en exklusiv rådgivare åt det finska pensionsbolaget Varma i två fastighetsförsäljningar i Uleåborg och Lappeenranta.

Den ena fastigheten, Kiinteistö Oy Kuntotalo i Uleåborg, ligger i omedelbar närhet av Uleåborgs CBD och består av ett halvt kvarter. Fastigheten byggdes i början av 1980-talet som ett rehabiliteringscenter. Byggnadskomplexet om 5.500 kvm är beläget på en tomt med egen lagfart. Byggnaderna är utformade för rehabilitering och de har använts som sådana sedan fastigheten uppfördes. Idag hyrs byggnaderna ut till Verve, som fortsätter att vara hyresgäst i lokalerna. Köparen är en privat investerare.

Den andra fastigheten, Lappeenrannan Kodinkeskus, är en detaljhandelsfastighet på en tomt om 4,6 hektar belägen i Lappeenrannan (Willmanstrand), cirka 5 mil nordost om ryska Viborg.
Fastigheten har en uthyrbar yta om 15.800 kvm och den är helt uthyrd till framstående detaljhandelsaktörer som Tokmanni och Puuilo. Köparen är Suomen Liikekiinteistöt SLK Oy.


 

 

 

 

 


Koncernen Strawberry omstrukturerar för att samordna hanteringen av hotellfastigheterna genom att samlar all verksamhet inom fastighet under en ledning. Daniel Stenbäck (bilden) blir CEO för Strawberry Forever och Strawberry Brothers, samt styrelseordförande för Strawberry Properties.

Utöver de hel- och delägda hotellfastigheterna blir också projekt- och förvaltningsbolaget Nordic Property Management en del av den nya organisationen. Stenbäck kommer fortsatt sitta i koncernledningen och vara ansvarig för nyetablering och fastighetsutveckling för Nordic Choice Hospitality Group.

– Genom att samla ansvar och resurser på detta sätt så gör vi en samlad satsning för att skapa de bästa hotellen för våra gäster, säger Strawberrys grundare Petter Stordalen.

–  Nu kommer ansvaret för att hitta, utveckla och underhålla Nordens bästa hotellprodukter med långsiktiga perspektiv samlas under en och samma ledning. Därmed säkrar vi effektivitet och handlingskraft inom detta viktiga område. Daniel Stenbäck har stor hotell- och ledarerfarenhet som gör att vi är trygga med att han är den bäste till att ta sig an detta stora ansvar, säger Torgeir Silseth, koncernchef för Nordic Choice Hotels.

Stenbäck tillträder tjänsten den 10 augusti och han kommer att fortsätta att vara en del av Nordic Choice Hotels koncernledning. Han har lång erfarenhet från hotellbranschen bl.a som tidigare vd för First Hotels, Senior Vice President för Nordic Hotels & Resorts, vd för Gothia Towers och Clarion Hotel Post, samt ledarpositioner i branschorganisationen Visita i Västsverige.

– Det är en utmanande roll i en utmanande tid som jag tackat ja till. Men är det någon gång som man ska våga satsa och tänka nytt så är det nu. Nordic Choice Hotels ska fortsätta växa, vi ska fortsätta utveckla vår relation till fastighetsägare och vi ska fortsätta vara aktiva partners när det gäller att skapa attraktiva hotell. Vi samlar nu förvärv, utveckling och förvaltning av alla fastigheter och operatörskontrakt i en och samma funktion och jag är helt övertygad om att det kommer ge oss som koncern ökad kraft och tempo för att snabbast möjligt ta oss ur den kris vi är i just nu men också fortsätta pusha den här branschen framåt, säger Daniel Stenbäck.

Stenbäck kommer fortsatt ansvara för Strawberry Livings verksamhet som bolagets styrelseordförande.

onsdag, 05 augusti 2020 10:38

Amund Tøftum blir ny vd för AF Gruppen

 

 

 

 

 


Rekryteringen av vice vd Amund Tøftum (bilden) i norska AF Gruppen innebär att han från den 24 augusti blir vd för koncernen AF Gruppen. Tøftum har 15 års erfarenhet i företaget med erfarenhet från både byggande och offshore, samt 5 års erfarenhet som medlem av koncernledningen.

– AF Gruppen bygger på tydliga kärnvärden, ett starkt samhälle och med ett tydligt mål att odla sina egna ledare. Med Morten Grongstad som vd har AF Gruppen stärkt sin position som en ledande företagargrupp. När Morten nu vill ta stafettpinnen är det mycket tillfredsställande att vi har en ny intern ledare, säger styrelsens ordförande Pål Egil Rønn.

- Det är dags att skicka stafettpinnen vidare. AF Gruppen har en storlek och en affärsbredd som ger Amund Tøftum och 5.600 fantastiska kollegor goda möjligheter att fortsätta den lönsamma tillväxt som kännetecknar AF, säger Morten Grongstad.

– Jag ser fram emot möjligheten att leda ett företag med så många skickliga medarbetare. Företaget har genomgått en betydande tillväxtfas och håller nu på att etablera sig som ett av Nordens större byggföretag. AF kommer att fortsätta sträva efter att bli ett framåtblickande företag där säkerhet och lönsamhet är nyckelelement för vår värdeskapande, säger Amund Tøftum.


Det blev klart i mars i år att AF-Gruppen ska färdigställa 21 km av Förbifart Stockholm till december 2024, efter att Trafikverket hävde kontraktet i mars 2019 med LSAB, Lovön Samverkan AB, bildat av de italienska bolagen Vianini Lavori och CMC di Ravenna. Se länk.

onsdag, 05 augusti 2020 10:20

Skanska köper mark i Texas

 

 

 


Richard Kennedy, CEO, Skanska USA.

 

 

 

 

 

 

Skanska har förvärvat cirka 11.500 kvm mark i Texas, USA. Säljare är Houston Westmont LP. Investeringen uppgår till 27 miljoner dollar, cirka 235 Mkr.

I området Montrose i Houston, mellan Midtown och River Oaks, planerar Skanska att utveckla ett projekt som kan komma att bestå av flerfamiljshus, detaljhandel och/eller kontor för lokalsamhället. Projektet kommer sträva efter att nå LEED Platinum-certifiering.

Sedan år 2009 har Skanska kommersiella fastigheter i USA investerat mer än 2 miljarder dollar i kontors- och flerfamiljshus samt utvecklat huvudkontor för hyresgäster såsom Waste Management, Bank of America, Brooks Sports, PricewaterhouseCoopers och Tommy Bahama.

onsdag, 05 augusti 2020 09:59

Södra Snösätra blir naturreservat

 

 

 


Byggnaderna i Snösätra industriområde, som ligger mellan Rågsveds centrum och sjön Magelungen i södra Stockholm, ska rivas. Södra Snösätra kommer att ingå i Rågsveds naturreservat som är 94 hektar stort, varav 13 hektar är vatten.

 

 

 

 

 


I mitten av augusti i år 2020 startar omvandlingen av den södra delen av Snösätra industriområde, som ligger mellan Rågsveds centrum och sjön Magelungen i södra Stockholm. Befintliga industribyggnader ska rivas och marken ska återställas till naturmark för att ingå i Rågsveds naturreservat, enligt ett beslut i exploateringsnämnden från 2018. Parallellt med detta arbete utreds den norra delen av Snösätra med målet att lyfta området till en lokal kulturplats med utgångspunkt i områdets unika karaktär. Rågsveds naturreservat är 94 hektar stort, varav 13 hektar är vatten. Stora delar av området visar spår av människors brukande av marken som präglat landskapet i flera hundra år. I naturreservatet finns goda möjligheter till promenader, löpning, natur- och kulturupplevelser och vintertid även skidåkning.

Arbetet i den södra delen kommer att pågå under hela hösten och därefter väntar provtagning inför kommande sanering av området.

- Arbetet med att omvandla den södra delen av Snösätra från industriområde till naturreservat startar nu. Vi samarbetar nära med andra förvaltningar inom staden för att utveckla Snösätra som helhet till något positivt, säger projektledare Denise Silveti Bustillos på exploateringskontoret som ansvarar för återställandet till naturmark.

Samtidigt pågår en utredning av förutsättningarna för att skapa en kulturplats i den större norra delen av industriområdet.

– Staden ska lyfta Snösätra som en lokal kulturplats med utgångspunkt i områdets unika karaktär. Platsen är en viktig resurs för det lokala förenings- och kulturlivet och är starkt identitetsskapande. Det blir därför en viktig förutsättning för stadens arbete och planer, säger Ulrika Wallin, chef stadsutvecklingsenheten, Kulturförvaltningen.

– Vi ser över hur vi kan ha en dialog och samla in synpunkter från kulturutövare och andra som brukar Snösätra i arbetet med att utreda förutsättningarna för en kulturplats, säger Kersti Tagesson, avdelningschef för lokaler och stadsmiljö på Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsförvaltning.

tisdag, 04 augusti 2020 14:23

Amazon lanserar Amazon.se

 

 

 


Jeff Bezoz, född 1964 i Mexico, är världens rikaste man enligt Forbes, med en förmögenhet om cirka 184,3 miljarder dollar.

 

 

 

 

 

 

Idag den 4 augusti 2020 offentliggjorde Amazon att företaget påbörjat lanseringen av Amazon.se vilket innebär en ny köpupplevelse för svenska kunder, samt möjligheter för mindre, lokala företag att nå fler kunder – både i Sverige och över hela världen.

– Amazon har varit tillgängligt för svenska konsumenter och företag genom våra olika europeiska hemsidor under flera år, men nästa steg är att introducera ett komplett detaljhandelserbjudande i Sverige och det är det vi planerar att göra nu, säger Alex Ootes, Vice President EU Expansion på Amazon. Vi är optimistiska inför att vi, genom att fokusera på de saker vi tror att kunderna kommer att lägga störst vikt vid – låga priser, stort utbud och snabba leveranser – på sikt kommer att kunna vinna de svenska kundernas förtroende.

Uppskattningsvis 60 procent av all fysisk försäljning på Amazon globalt sker via försäljningspartners. Idag finns 1,7 miljoner små och medelstora företag världen över som säljer sina varor genom Amazons butiker, och under förra året nådde Amazon.com fler än 200.000 entreprenörer med 100.000 dollar i försäljning. Varje år investerar Amazon tiotals miljarder kronor i förbättrad infrastruktur, bättre verktyg och tjänster som gör det möjligt för små och medelstora företag att nå nya kunder och framgångsrikt sälja sina produkter online.

– Möjligheterna på Amazon är enorma. Amazon har vuxit till att bli vår viktigaste kanal för export och inom de första månaderna av vårt samarbete med Amazon nådde vi ett positivt kassaflöde, säger Pierre Magnusson, Head of E-Commerce på N!CK’S, som tillverkar och säljer nyttiga snacks. N!CK’S fortsätter att växa och har blivit ett av de bästsäljande varumärkena inom vår kategori, och vi ser fortfarande en 50-procentig årlig tillväxt enbart från Amazons butiker inom EU. Jag skulle definitivt rekommendera fler svenska företag att börja sälja på Amazon.


 

 

 


Barry Sternlicht, född 1960, grundade Starwood Capital Group tillsammans med Robert Faith år 1991.

 

 

 

 

 

Barry Sternlicht, som är ordförande för Starwood Capital Group, reser nu en krigskassa om 11 miljarder dollar för investerare i nödlidande fastigheter

Enligt Bloomberg har redan 8 miljarder dollar rests för Starwood Global Opportunity Fund XII. Nu ska denna fond utökas med ytterligare 3 miljarder dollar som öronmärks för investeringar i nödlidande fastigheter, säger en anonym källa, något som Starwood vägrar att kommentera.

Starwood, är en av världens största privata fastighetsinvesterare, reser nu nytt kapital i en mycket orolig tid på grund av Covid-19. Sternlicht berättade för Bloomberg i juni att det blir alltmer svårt för hotellfastigheter på grund av pandemin.

I förra veckan rapporterade Starwood Property Trust Inc., att den förbereder en försäljning av energiinfrastrukturlån värda nästan 2 miljarder dollar, efter att andelarna i dessa lån har minskat nästan 40 procent i år.

”Vi har genomgått och klarat varje kredit- och ekonomisk kris och vi har alltid utvecklats starkare,” skrev Sternlicht i ett memo i mars till aktieägarna i Starwood Property Trust. ”Kriser kan ge ovanliga möjligheter och medan vi är försiktiga i detta osäkra klimat ser vi fram emot att använda våra betydande finansiella resurser och vårt globala innehav för att dra fördel av marknadsförändringar.

Starwood, delvis ägt av Dyal Capital Partners, samlade år 2018 totalt 7,55 miljarder dollar för sin elfte flaggskeppsfond, som var den största sedan starten. Investerare i det fonden, inkluderade lärarpensionssystemet i Illinois, i Texas och i New York.

Separat grundade Sternlicht nyligen utvecklingsbolaget Jaws Acquisition Corp. som började att förvärva fastigheter i maj år. Bolaget ska inte tävla mot med Starwood.

Starwood förvaltar tillgångar om cirka 60 miljarder dollar, vilket är lägre än Blackstones förvaltade tillgångar om 571 miljarder dollar och Oaktree Capital Mangement som förvaltar tillgångar om cirka 124,7 miljarder dollar.

 

 

 


Skanska ska utveckla och bygga en ny större motorvägskorsning vid State Road 557 i Florida med två nya broar som möjliggör trafik på State Road 557 över till den nyligen breddade I-4. Kontraktet är värt 70 miljoner dollar, cirka 611 Mkr.

 

 

 

 

 

 

Skanska har tecknat avtal med Florida Department of Transportation (FDOT) om att utveckla och bygga en ny större motorvägskorsning vid State Road 557 som är en del av Interstate 4 (I-4), i Polk City, Florida, USA. Kontraktet är värt 70 miljoner dollar, cirka 611 Mkr, vilket kommer att inkluderas i orderingången för USA för det tredje kvartalet 2020.

Byggnationen kommer att ändra befintlig motorvägskorsning till en korsning som anpassad för rådande trafikbehov. En ny bro kommer att byggas för att möjliggöra för trafik på State Road 557 att ta sig över den nyligen breddade I-4, samt för att rymma snabbfiler för bärgning och utrymme för höghastighetståg. Projektet kommer att bidra till en förbättring av trafikflödet och öka trafikanternas säkerhet.

Som en del av projektet kommer två nya broar att byggas över I-4 för att möjliggöra korsningar för vilda djur mellan naturområdena norr och söder om projektet. Viltstängsel kommer också att uppföras.

Byggnationen påbörjas i september 2020 och är planerad att slutföras i juli 2023.