29 april 2024

Redaktionen

 

 

 


Fastigheten Bakplåten 1 i Torvalla, Östersund, är en av de fastigheter som Riksbyggen kommer att förvalta åt Niam.

 

 

 

 

 

 

 

 


Riksbyggen har fått uppdraget att sköta totalförvaltningen av 883 hyresrätter i Östersund som ägs av Niam. Riksbyggen och Niam har tecknat ett 3-årigt förvaltningsavtal som börjar gälla från den 1 september i år.

– Vi är mycket glada och stolta över få förtroendet att förvalta fastigheterna i Östersund åt Niam, säger Karin Eriksson, marknadsområdeschef för Riksbyggens fastighetsförvaltning i Jämtland.

Riksbyggen är en av Sveriges största fastighetsförvaltare och förvaltar både hyres- och bostadsrätter samt ett stort antal kommersiella och offentliga lokaler. Verksamheten finns på cirka 430 orter över hela landet, från Trelleborg i syd till Karesuando i norr.

På Riksbyggen står hållbarhetsfrågorna i fokus. Riksbyggen har två år i rad utsetts till det mest hållbara företaget i fastighetsbranschen enligt Sustainable Brand Index B2B.

onsdag, 12 augusti 2020 10:39

Peab bygger polishus i Kiruna för 430 Mkr

 

 

 


Peab bygger ett polishus i Kiruna i fyra plan om 10.600 kvm. Beställare är LKAB och hyresvärd är Samhällsbyggnadsbolaget (SBB). Illustration: Sweco

 

 

 

 


Peab har fått uppdraget att bygga Kirunas nya polishus beläget i kvarter 94 i Nya Kiruna Centrum. Beställare är LKAB och kontraktssumman uppgår till 430 Mkr.

Projektet avser nybyggnation av lokaler för Polismyndigheten. Beställare är LKAB och hyresvärd är Samhällsbyggnadsbolaget (SBB). Det nya polishuset byggs med anledning av Kirunas stadsflytt samt ett behov av att samlokalisera polisens verksamheter som idag håller till på två olika platser i staden.

Byggnaden kommer att upprättas i fyra plan om 10.600 kvm med en källarvåning, en suterrängvåning och två våningar över mark. Utöver kontorsytor ska byggnaden innehålla polisiär verksamhet såsom reception, förhörsrum, arrest, skjutbana och garage. Det kommer även att finnas motionshall, gym och en större produktionslokal för hantering av in- och utgående post. Utöver detta kommer fastigheten att innefatta en intern lastgata.

– Vi är tacksamma att vi får förnyat förtroende att fortsätta utveckla det nya Kiruna. För oss på Peab är det här ett väldigt spännande projekt. Ett polishus är speciellt att bygga eftersom både upphandling och den färdiga byggnaden ställer höga säkerhets- och skyddskrav, men vi har lång erfarenhet av liknande projekt, säger Susanne Hallberg, regionchef Peab.

Uppdraget är en totalentreprenad i samverkan med byggstart i slutet av augusti 2020. Polishuset beräknas vara färdigställt under första kvartalet 2023. Projektet orderanmäls i det tredje kvartalet 2020.

 

 

 


Fastigheten Vitikka 1 ligger i Esbo i StorHelsingfors. Cirka 40 procent av fastighetens uthyrbara arean förhyrs till Senatfastigheter och övriga delar hyrs ut till Esbo tingsrätt och flera mindre hyresgäster.

 

 

 

 

 

 

SBB, Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB, har genom dotterbolaget Hemfosa Finland, förlängt hyresavtal med Senatfastigheter om 14.124 kvm fram till fjärde kvartalet 2032. Senatfastigheter är den finska statsförvaltningens förvaltningsenhet för fastigheter och som i sin tur kommer att vidareförhyra lokalerna till för Västra Nyland huvudpolisstation i Esbo, i StorHelsingfors. Fastigheten kommer att moderniseras i enlighet med Polisstyrelsens nya polishuskoncept. SBB kommer att investera 23,6 MEUR I fastigheten med en bedömd direktavkastning om 5,3 procent. Ny hyresintäkt, efter renoveringen som bedöms avslutas fjärde kvartalet 2022, bedöms till 3,4 MEUR. Hyresintäkten justeras till 100 procent av förändringar i KPI.

– Finland är en av SBB:s huvudmarknader och vi kommer att fortsätta att investera för att tillhandahålla och erbjuda social infrastruktur till den finska staten och de finska kommunerna, säger Arto Nummela, förvaltningschef, SBB Finland.

Fastigheten Vitikka 1 som är belägen i Esbo, i Helsingforsregionen, är en optimal lokalisering för polisen och möjliggör fsnabb åtkomst till alla större stadsdelar i Esbo. Cirka 40 procent av den uthyrbara arean förhyrs till Senatfastigheter och övriga delar hyrs ut till Esbo tingsrätt och flera mindre hyresgäster. Byggnaden uppfördes ursprungligen under 60-talet och större utbyggnationer gjordes under 90-talet. Fastighetens tomt är stor och inkluderar en betydande framtida utvecklingspotential.

 

 

 


IT-bolaget ACNR ska hyra 3.700 kvm i Wihlborgs fastighet Olsgård 8 i industribyn Fosie i Malmö. Fastigheten omfattar totalt 8.189 kvm.

 

 

 

 

 


ACNR Cyber Technology AB är ett IT-bolag med inriktning på mjuk- och hårdvara. Bolaget grundades i Stockholm och nu etablerar företaget även verksamhet i Malmö. Den 1 december tillträder ACNR lokaler med 3.700 kvm kontor, lager och plats för testning i fastigheten Olsgård 8 i stadsdelen Fosie.

– ACNR är ett intressant tillväxtbolag med spännande framtidsutsikter. Vi ser fram emot att bidra till deras etablering och framtida utveckling i Malmö genom att erbjuda lokaler som passar deras behov både nu och framåt, säger Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs Fastigheter.


tisdag, 11 augusti 2020 16:48

1.100 nya bostäder i Mälaräng

 

 

 


Nya bostadskvarter längs Bredängsvägen.


 

 

 

 

 

 

 

Planområdet för Mälaräng.

 

 

 

 

 


Området Mälaräng, som ligger mellan Bredäng och Mälarhöjden, har nu fått en godkänd detaljplan. Namnet Mälaräng har bildats genom delar av orden Mälarhöjden och  Bredäng. Idag domineras området kring Bredängs trafikplats av alltför stora trafikytor som skapar barriärer mellan stadsdelarna. Genom att minska ytorna för bil och bygga en mer effektiv trafikplats närmare motorvägen frigörs plats för nya bostäder. Detaljplanens huvudsyfte är att omvandla området kring Bredängs trafikplats till en funktionsblandad och levande stadsbebyggelse som bidrar till att koppla samman Bredäng, Mälarhöjden och Västertorp.

Den nya detaljplanen möjliggör för cirka 1.100 lägenheter, en separat förskola med 8 avdelningar, en F-9 skola med plats för 900 elever, tillkommande ytor för handel samt centrumändamål i bottenvåningar och en flyttad drivmedelstation.


Planförslaget innebär en omfattande ombyggnad av den befintliga miljön där Skärholmsvägen föreslås att helt tas bort inom planområdet och ersättas av en breddad och förlängd Murmästarväg och en ombyggd trafikplats med en ny signalkorsning närmare Södertäljevägen. Längs verksamhetsområdets norra sida föreslås en ny lokalgata, ”Hantverksgången” som är tänkt att leda under Bredängsvägen via den befintliga planskilda korsningen. Både Bredängsvägen och Eksätravägen är föreslagen att byggas om för att få en mer stadsmässig karaktär med angöringsparkering, träd och cykelbanor.

Slättgårdsvägen bildar tillsammans med Eksätravägen och en framtida ombyggd Skärholmsväg ett sammanlänkande huvudstråk mellan Mälarhöjden och Skärholmen, med fokus på gång- och cykel snarare än bil. Huvuddelen av kullen med naturmark vid Bredängsvägen sparas och blir del av den framtida utvidgade Slättgårdsparken som sparas i sin helhet och utvecklas med en ny lekplats.

På sikt planeras även Spårväg Syd trafikera områdets västra del och binda samman Skärholmen med Fruängen.

Den nya gatustrukturen bildar en ram för fyra nya bebyggelsekvarter. Bebyggelsen utformas med en sluten kvartersstruktur mot Hantverksgången, Bredängsvägen och Slättgårdsvägen för att möjliggöra privata bullerskyddade gårdsrum. Genom ny bebyggelse som skärmar av buller från motorvägen skapas också en lugnare ljudmiljö för den befintliga närliggande bebyggelsen.

Mot Eksätravägen föreslås en öppnare bebyggelsestruktur med varierade tjocka punkthus. Vid trafikplatsen möjliggörs för en ny handelsbyggnad. På Bredängsvägens östra sida föreslås en byggnad med enkelsidiga lägenheter som en skärm mot trafikplatsen. Norra delen av Bredängsvägen kompletteras med ny bebyggelse längs bergspartiet mot Ugglemossevägen. Norr om Slättens gård vid Slättgårdsvägen föreslås en ny F-9 skola i fyra till fem våningar. Skolan placeras vid befintlig förskola som föreslås flyttas.

Samråd hölls 5 september till och med 17 oktober 2017. Granskning 25 april till och med 23 maj 2018.
Genomförandebeslut i exploateringsnämnden 25 april 2019. Antagande i kommunfullmäktige 2 september 2019. Detaljplanen fick laga kraft 6 augusti 2020.

Byggaktörer
HSB har medverkat i rollen som markanvisad ankarbyggherre. Övriga byggaktörer är Storstaden bostad, Sveafastigheter, Botrygg, JM, Sisab, Sagax och Preem.

 

 

 


Den senaste idéskissen för hur det nya polishuset i Göteborg kan komma att se ut. Foto: Wingårdh Arkitektkontor

 

 

 

 

 

 

Göteborg kan få ett nytt stort polishus  i 16 våningar som blir närmaste granne med Ullevi-arenan – och intill planeras 200 studentlägenheter. Ritningar har tagits fram av Gert Wingårdh och byggnaden i ljust tegel förelås få en rundad form.

– Vi är nog faktiskt färdiga efter två år. Den sista ritningen drogs för inblandade parter i juni, så jag är hoppfull., säger Christer Johansson, ägare av företaget Klippan Kulturfastigheter till DN.

Det är  Klippan Kulturfastigheter som tillsammans med Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder, SGS, och Robert Dicksons stiftelse under stor sekretess drivit projektet ”Ernst Fontell” i samråd med polisen.

Klippan Kulturfastigheter, SGS och Robert Dicksons stiftelse vann 2017 en markanvisningstävling för platsen. Idén var att bygga 120 bostäder, vanliga kontor och butiker. Men polisen sa snabbt nej. Trion tog då fram nya planer.

Även Vasakronan har presenterat ett förslag som går ut på att dagens polishus byggs ut. Polisen har dock valt att inte gå vidare med det förslaget. Nu när Gert Wingårdhs polishusritningar och Semrén+Månssons skisser på studentbostäder redan ligger på bordet återstår dock en hel del innan planen är spikad.

Från kommunens sida har den velat baka samman tre olika projekt till en samlad ny detaljplan. Wallenstam och Vasakronan är också parter i utvecklingen av hela kvarteret kring polishuset. Nu har dock inga beslut fattats för det nya polishuset.

Wallenstam äger området väster om polishuset där Ullevi Tennisklubb håller till. Wallenstam vill komplettera med andra lokaler utöver tennisen.

Vasakronan har å sin sida visat intresse för att bygga ut det befintliga polishuset, som de äger.

– Men vi har inte velat gå vidare med det, säger Pål Sjölander, polisens fastighetsansvarige till DN.


tisdag, 11 augusti 2020 12:21

Carlsbergs nya hk får ”kolsyrad” fasad

 

 

 


Fasaden till Carlsbergs nya huvudkontor i Köpenhamn visualiseras med gyllene bubblor. Arkitekt är C.F. Møller.

 

 

 

 

 

 

 

 


Vid ingången till det nya huvudkontoret ansluter sig tre vingar i byggnaden för att bilda en bro över en av de viktigaste vägarna till platsen. Här består fasaden av 385 perforerade aluminiumplåtar som täcker en yta på 1.640 kvm.

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Entrén till Carlsbergs nya huvudkontor.

 

 

Carlsberg Groups nya huvudkontor är en del av en stor omvandling där platsen för det tidigare bryggeriet utvecklas till Carlsberg Byen i Köpenhamn. Fasaddesignen för huvudentrén är en hyllning till platsens historia. Med hjälp av RMIG ImagePerf visualiseras gyllene bubblor. Arkitekt är C.F. Møller.

Carlsberg grundades 1847 av J. C. Jacobsen. Samma år flyttade bryggaren sin ölproduktion till Valby Bakke, som vid den tiden låg i utkanten av Köpenhamn. Den nya anläggningen hade bättre tillgång till rent bryggvatten, då den låg placerad högst upp på en kulle, och namnet Carlsberg är en sammansättning av Carl, som var namnet på Jacobsens son, och ordet berg.

Företaget växte och Carlsberg har utvecklats till en del av Danmarks levande kulturarv och historia. I över 150 år var Valby Bakke hörnstenen i Carlsbergs produktion, och nu har omvandlingen av vad som förmodligen är den mest berömda bryggeriplatsen i världen, resulterat i ett unikt, sprudlande område i hjärtat av Köpenhamn. Carlsberg Byen/City District kommer att erbjuda allt från kontors- och bostadshus till caféer, butiker, hotell och skolor och en härlig blandning av modern och historisk arkitektur.

RMIG, världsledande inom perforering, har tillverkat och levererat de perforerade metallplåtarna i fasaden, och den unika designen togs fram med hjälp av RMIG:s koncept City Emotion. Varumärket Carlsberg är synonymt med kolsyrade drycker, så vad passar då bättre än en fasaddesignen som visualiserar produkterna. Med hjälp av RMIG ImagePerf visar fasaden uppfriskande gyllene bubblor, så att åskådaren själv kan föreställa sig sin favoritdryck.

RMIG ImagePerf är en del av RMIG:s City Emotion-koncept som erbjuder eleganta och innovativa lösningar på många av utmaningarna inom arkitektonisk design. RMIG ImagePerf konverterar perforerad metall till en ”projektionsskärm” för konst, fotografier, illustrationer och grafiska mönster.


Vid medverkan i ett projekt av den här skalan är ett framgångsrikt samarbete av största vikt. Carlsbergs huvudkontor ritades av det danska arkitektföretaget C.F. Möller. RMIG tog fram en modell så att arkitekter och andra involverade i projektet kunde få en överblick på slutresultatet, och på det här sättet kunde man också kontrollera att alla kravställningar skulle uppfyllas.

Vid ingången till huvudkontoret ansluter sig tre vingar i byggnaden för att bilda en bro över en av de viktigaste vägarna till platsen. Här består fasaden av 385 perforerade aluminiumplåtar som täcker en yta på 1.640 kvm.  De perforerade plåtarna är anodiserade vilket gör dem både dekorativa och korrosionsbeständiga. Att installera ett stort antal perforerade produkter kräver expertis och erfarenhet. RMIG ansvarade för att numrera varje enskilt ark för att underlätta installationen och se till så att de 6 meter långa panelerna placerades på sina exakta platser.

Fakta
Råmaterial: Aluminium. Mönster: RMIG ImagePerf. Tjocklek: 3,0 mm. Ytbehandling: Anodising D1 (AC-Gold) 20 MY. Efterbehandling: Bockning. Arkitekt: C.F. Møller Arkitekter.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 







 

 


 

 

 

 

 

 

 

tisdag, 11 augusti 2020 11:51

Multiaktivitetshus byggs i Gällivare

 

 

 


Totalt ska det byggas ett Multiaktivitetshus i Gällivare 24.000 kvm, fördelat på sex våningar. Det är Tyréns som har i uppdrag att projekt- och byggleda arbetet med Gällivares nya mötesplats. Multiaktivitetshuset kommer att erbjuda konserter, evenemang, dans, styrketräning, kampsport och spa. En sporthall kommer även att byggas med skatehall, klättervägg och ungdomsgård. Illustration: MGA, Michel Green Architecture

 

 

 


Snart planeras byggstart på ett nytt, modernt aktivitetshus med utrymme för idrott, simhall, äventyrsbad, bio, bibliotek, musik, fritidsgård och restaurang. Tyréns har i uppdrag att projekt- och byggleda arbetet med Gällivares nya mötesplats.

– Byggnaden kommer bli ett viktigt tillskott till Gällivares utveckling och en attraktiv mötesplats med centralt läge. Det känns roligt att Tyréns fått förtroendet att vara med hela vägen, säger Örjan Matti, projektledare på Tyréns.

Totalt är byggnaden 24.000 kvm, fördelat på sex våningar. Huset är indelat i olika delar med en förbindande 120 meter lång inomhusgata. På vardera sida om gatan finns lokaler som bland annat kommer erbjuda konserter, evenemang, dans, styrketräning, kampsport och spa. En sporthall kommer att erbjuda skatehall, klättervägg och ungdomsgård.

– Det är ett spännande och roligt projekt med många nya utmaningar. Gällivare är inte vana att uppföra byggnader i den storleken på en begränsad markyta i ett centralt läge vilket ställer krav på logistiken. Det är också en komplex byggnad med avancerad träkonstruktion och långa spännvidder i trä, som dessutom inrymmer många olika funktioner vilket man behöver vara ödmjuk inför, säger Örjan Matti.

Projektet är uppdelat i två olika entreprenader. Första entreprenaden, som förväntas pågå fram till september, utgörs av rivningsarbeten samt schakt och spont. Därefter tar nästa entreprenör vid och bygger huset under tre år. Tyréns har jobbat med projektet sedan 2,5 år tillbaka och kommer fortsätta projekt- och byggleda under kommande tre år då bygget pågår.


 

 


 

 

 


Riksbyggen byggstartar 120 hyresrätter i Råby i Västerås. Lägenhetsstorlekarna fördelar sig 1-4 rum och kök från 35 kvm till 86 kvm. Husen kommer att byggas för att certifieras enligt Miljöbyggnad silver med solpaneler på taken för produktion av egen el.

 

 

 

 

 

 

Nu i augusti 2020 startar Riksbyggen byggandet av 120 hyresrätter i Råby i Västerås. Inflyttningen kommer att ske i tre etapper med start i juni 2022. Riksbyggen har tecknat avtal med entreprenören HMB Construction AB för genomförande av projektet.

– Riksbyggen fortsätter sin offensiva plan med en hög byggtakt trots den pågående coronapandemin. Det är därför mycket glädjande att vi nu kan starta byggandet av fler hyresrätter i Västerås i ett projekt med stort fokus på hållbarhetsfrågorna, säger Johanna Frelin, vd för Riksbyggen.

Lägenhetsstorlekarna fördelar sig 1-4 rum och kök från 35 kvm till 86 kvm. Husen kommer att byggas för att certifieras enligt Miljöbyggnad silver med solpaneler på taken för produktion av egen el. I planerna finns även införande av bilpool för att underlätta en vardag utan egenägd bil samt förberedelse för laddplatser av elbilar.

– De nya hyresrätter får ett mycket attraktivt läge med närhet både till naturen och service i det närbelägna stadsdelscentrumet samt till handelsområdet Erikslund. Riksbyggen ser nu fram emot att vara med och utveckla stadsdelen Råby med nya bostäder, säger Mikael Pettersson Sjölund, marknadsområdeschef Bostad för Riksbyggen Bostad Bergslagen.

De ny bostäderna byggs i kvarteret Kornknarren, ett område som utvecklas av Riksbyggen i samarbete med Hemsö. Inom ramarna för projektet kommer även en ombyggnad och en förlängning av befintlig lokalgata och gång- och cykelbanor att göras. Inflyttningen i de 120 hyresrätterna kommer att ske i tre etapper med en planerad start i juni 2022 och den beräknas avslutas i november samma år.

tisdag, 11 augusti 2020 10:52

Genesta bygger ut Svea Artilleri

 

 

 


Genesta startar en omfattande renovering och modernisering för att möta framtidens krav på miljö och funktion för fastigheten Svea Artilleri på Lidingövägen. Foto: Strategisk Arkitektur/Genesta

 

 

 

 

 

 

 

 

Den omfattande renovering och modernisering av Svea Artilleri ska ske etappvis med färdiga lokaler våren 2021, hösten 2021 och sommaren 2022. Foto: Strategisk Arkitektur/Genesta

 

 

 

 

 

 

 

Genesta har beviljats bygglov och nya hyresgäster har avtalats i kontorsfastigheten Svea Artilleri. Bygglovet för den 12.850 kvm stora fastigheten längs Lidingövägen vid Stockholms Stadion innebär en utbyggnad om drygt 700 kvm uthyrbar kontorsyta. Samtidigt startar ägaren Genesta en omfattande renovering och modernisering för att möta framtidens krav på miljö och funktion.

– Ombyggnationen gör att vi öppnar upp för både små och stora företag som erbjuds efterfrågad service i en modern kontorsbyggnad i ett utmärkt läge, säger Ted Söderlund, Head of Investment Management, på Genesta.

Entréerna byggs ut och i hjärtat av huskroppen öppnar en gemensam reception med intilliggande mötesrum, lunchrum och lounge. Tekniken uppgraderas och fastigheten får en grönare profil med ambition om miljöcertifieringen Breeam in Use, nivå Excellent.

Utvecklingen sker etappvis med färdiga lokaler våren 2021, hösten 2021 och sommaren 2022.

Genesta har under våren skrivit kontrakt med nya hyresgäster på sammanlagt 1.200 kvm och fler företag visar nu intresse för Svea Artilleri. Fastigheten förvärvades av Genesta år 2018 då AFA Fastigheter sålde fastigheten. Se länk.

– Då gillade vi läget och såg att fastigheten passade in i vår tydliga investeringsstrategi. Nu ser vi att det var ett bra val eftersom intresset är stort trots en ovanlig vår som präglats av osäkerhet, säger Ted Söderlund.

Med utvecklingen av Svea Artilleri önskar Genesta att bidra till miljön, men också till närområdet som karakteriseras av utveckling och nybyggnation med bland annat grannarna nya Musikhögskolan och nya bostadsprojekt.

– Svea Artilleri blir en fräsch kontorsbyggnad som smälter in i den nya stadsbilden här. Nya utbyggda entréer och ny belysning gör området tryggare att vistas i för alla, säger Ted Söderlund.