16 maj 2024

Redaktionen

torsdag, 13 augusti 2020 17:31

Svenska Nyttobostäder köper för 11,8 Mdr

 

 

 


I ett noterat Svenska Nyttobostäder blir Alm Equity med vd Joakim Alm den största ägaren med 62 procent av stamaktierna.

 

 

 

 

 


ALM Equitys dotterbolag Svenska Nyttobostäder har tecknat bindande förvärvsavtal för fastigheter till förvaltning om totalt 11,8 Mdr kr. 21 procent av fastigheterna är färdigställda, 21procent är i produktion och 58 procent ska produktionsstartas med färdigställande fram till år 2025. Affären innebär också att ALM Småa Bostad ingår bindande försäljningsavtal om 3.400 bostäder till ett värde om 6,8 Mdr kr. Affären är en del av vägen fram till en notering av Svenska Nyttobostäder, som görs i två steg. I första steget emitteras stamaktier och preferensaktier i Svenska Nyttobostäder där kapitalet används för att förvärva de färdigställda fastigheterna. Investerare åtar sig även att teckna de preferensaktier Svenska Nyttobostäder ska emittera fram till 2025 för att förvärva resterande fastigheter vid färdigställande. Totalt väntas Svenska Nyttobostäder därmed att emittera preferensaktier för upp till 3,9 Mdr kr, varav 1,0 Mdr kr till ALM Equity.

Samtliga investerare har nu tecknat bindande avtal för den första delen av affären. I vissa projekt behövs godkännande till affären från långivarna.

I affärens andra steg kommer Svenska Nyttobostäder att ansöka om notering av bolagets aktier på Nasdaq First North under hösten 2020. Vid noteringen krävs inget ytterligare kapital. De största stamaktieägarna blir ALM Equity AB med 62 procent, Bengtssons Tidnings AB med 11 procent och Resona Holding AB med 5 procent.


– Det är fantastiskt att se 27 investerare från våra utvecklings- och förvaltningsprojekt investera i Svenska Nyttobostäder tillsammans med oss. Det blir ett stort bolag vi gemensamt skapar och som investerarna finansierar uppbyggnaden av över de kommande fem åren. Att vi har finansiering av det egna kapitalet klar för både de färdigställda fastigheterna och kommande förvärv på många miljarder redan nu innan notering visar på att vi ligger helt rätt i tiden med utveckling av förvaltningsfastigheter, men det visar också på investerarnas tro på ALM Equitys förmåga att utveckla bolag och skapa bra affärer, säger Frida Holmberg, chef för affärsområde Finansiering i ALM Equity.

Svenska Nyttobostäder kommer efter förvärven att äga cirka 5.800 bostäder i kommunikationsnära lägen i Stockholm med förväntat driftnetto om cirka 600 Mkr.

torsdag, 13 augusti 2020 13:16

Usel beläggning på hotellen i Stockholm

 

 

 



Hotellen i Stockholms län noteras för mycket svag beläggning. Under juli 2019 noterades en beläggning på 69 procent, en siffra som i år stannar på endast 22 procent. Särskilt antalet gästnätter av utländska medborgare sjönk från cirka 613.000 i juni 2019 till 66.183 i juni månad i år 2020.

 

 

 

 



Det går fortsatt trögt för hotellbranschen. I juli månad stannade beläggningen i Sverige på 41 procent och i Stockholms län var siffran klart lägre, endast 22 procent.

– Rörelsen är åt rätt håll, men det går trögt som sirap och situationen är fortsatt så dålig att man redan nu kan slå fast att högsäsongen ödelagts. Det kommer krävas att regeringen förlänger stödet för förlorad omsättning över sommarmånaderna, annars kommer dessa företag kämpa i uppförsbacke väldigt länge, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

Helt nya siffror från Benchmarking Alliance visar att även juli månad blev riktigt svag för svenska hotell.

Beläggningen i Sverige slog i botten under april månad då endast 12 procent av rummen var uthyrda. Därefter noterades 16 procent i maj, 22 procent i juni och nu 41 procent i juli. Föregående år var beläggningen 74 procent på svenska hotell under juli månad.

Hotellen i Stockholms län noteras för ännu svagare siffror. Under juli 2019 noterades en beläggning på 69 procent, en siffra som i år stannar på endast 22 procent.

– Det är ett väldigt stort problem att omställningsstödet endast täcker mars och april, eftersom hotellens kris ligger i allt väsentligt efter april månad. Det leder till väldigt stora ekonomiska bortfall som man inte kan söka stöd för och då är det svårt att rädda jobb i besöksnäringen. Det är uppenbart att stora delar av branschen har problem och behöver mer stöd, säger Stefan Westerberg.

Snittpriserna på svenska hotell föll med 8 procent i landet, från 987 kronor i juli 2019 till 911 kronor i juli 2020. Motsvarande jämförelse för Stockholms län visar att priserna sänktes med 21 procent, från 972 kronor till 773 kronor.

Det innebär att de samlade logiintäkterna för hotell föll med 49 procent i landet och hela 75 procent i Stockholms län.

–  Stockholm drabbas väldigt hårt av att upplevelseindustrin begränsats och i vissa delar helt avstannat. Stora evenemang inom kultur, musik och idrott och kända nöjesparker är en väldigt viktig del av huvudstadens attraktionskraft. När dessa verksamheter står på paus så blir det svårare att locka gäster och det återspeglas så klart i hotellens siffror, säger Stefan Westerberg.

 

 

 


Gästbloggare Karin Witalis har skrivit en kort summering av den senaste SEPREF-rapporten på CBRE:s Sveriges Fastighetsblogg.

 

 

 

 

 

 

Karin Witalis och SEPREFs senaste konsensusprognos indikerar att kontorshyrorna fortsätter att falla även under tredje kvartalet i våra tre storstäder Stockholm, Göteborg och Malmö. Det är hyra för kontor i bästa läge (prime office rent) som prognosen avser. Hyressänkningen sedan mätningen för andra kvartalet prognostiseras bli 200 kr per kvm och år i Stockholm och 100 kr per kvm och år i Göteborg och Malmö, vilket motsvarar ett hyresfall på cirka 3 procent.

Hyresprognosen på ett års sikt visar däremot på en något mer positiv marknadssyn idag jämfört med den prognos som gjordes innan sommaren. Då förväntade sig majoriteten av de svarande sjunkande kontorshyror i alla tre storstäderna, och inte någon förväntade sig stigande hyror på ett års sikt. I den senaste undersökningen har andelen som förväntar sig sjunkande hyror det kommande året minskat, och i Stockholm och Malmö finns det en grupp svarande som ser framför stigande kontorshyror på ett års sikt.

Beträffande direktavkastningskrav för kontor (prime office yield) väntas nivån förbli i stort sett oförändrad på kort sikt i samtliga tre storstäder. Även här indikerar prognosen på ett års sikt ett förbättrat marknadsläge. Förra kvartalet var andelen som förväntade sig stigande avkastningskrav i storstäderna på ett års sikt mellan 50 och 68 procent. I den senaste undersökningen uppgår denna andel som mest till 44 procent (Göteborg). För Malmö och Stockholm finns det en viss förväntan om sjunkande avkastningskrav på ett års sikt (cirka 7 procent av de svarande).

torsdag, 13 augusti 2020 12:49

NCC bygger bostadsrätter i Lomma strand

 

 

 


Likartade bostäder, som NCC tidigare byggt i Lomma strand åt samma kund. Fotograf: Klas Andersson

 

 

 

 

 

 

 

NCC ska på uppdrag av CA Fastigheter bygga 18 exklusiva bostadsrätter i Lomma strand, Lomma kommun. NCC har tidigare byggt liknande bostäder åt samma kund i området. Affären är en totalentreprenad och har ett ordervärde på cirka 85 Mkr.

– Efterfrågan på exklusiva strandnära bostadsrätter är stor. Det är därför glädjande att vi nu tillsammans med NCC kan bygga ytterligare bostadsrätter i området Lomma strand, säger Remus Cismas, regionchef, CA Fastigheter.

Uppdraget omfattar två flerbostadshus i fem plan med vardera nio rymliga och välplanerade lägenheter i olika storlek. Bostadshusen byggs på pelare, vilket ger en svävande och lätt karaktär samt skapar utrymme för bilparkering och källare undertill.

Husen präglas av en tidlös och modern arkitektur, där alla lägenheter har stora balkonger och terrasser med utsikt över strandängarna, dynerna och sundet.

Inom området finns sedan tidigare fyra liknande flerbostadshus med totalt 45 bostadsrätter, som NCC byggt åt samma kund i två etapper under åren 2014–2016. De nya bostadsrätterna byggs i anslutning till dessa.

– Vi ser fram emot att sätta spaden i marken för den tredje etappen tillsammans med CA Fastigheter i Lomma Strand. De unika bostäderna på pelare är en väldefinierad produkt, där NCC:s erfarenhet från de tidigare projekten samt vår breda tekniska kompetens kommer väl till pass, säger Ulf Öst, affärschef NCC Building Sweden.

Projektering påbörjas omgående och byggstart beräknas bli i höst. Inflyttning planeras till våren 2022.

Affären om 85 Mkr orderregistreras i tredje kvartalet 2020 i affärsområde NCC Building Sweden.

torsdag, 13 augusti 2020 10:10

NCC bygger för MTV i Helsingfors

 

 

 


Byggstart för NCC:s sista etapp i projektet, Fredriksberg D i Helsingfors, planeras ske under det tredje kvartalet 2020 och beräknas stå klart sommaren 2022. Med uthyrningen till MTV uppgår uthyrningsgraden till cirka 70 procent av uthyrningsbar yta. Illustration: SARC Architects

 

 

 

 

 

 

 

Det finska mediebolaget MTV har tecknat ett långt hyresavtal för cirka 6.000 kvm och flyttar sitt huvudkontor till Fredriksberg, där den fjärde och sista etappen byggs i NCC:s utvecklingsprojekt i Helsingfors. Fredriksberg ligger i Konepaja, ett område med en industri- och kulturmiljö av riksintresse i centrala Helsingfors.

– En ny typ av stadsmiljö växer fram i området och vi är glada att MTV kommer att vara i dess hjärta, nära människorna. Det är viktigt för oss att få med i byggprocessen de olika behov som våra medarbetare och andra målgrupper har samtidigt som vi ställer höga hållbarhetskrav och vi ser fram emot att tillsammans bygga ett nytt hem för företaget. Detta ska bli en unik mötesplats och en plats för nöje, upplevelser och nyheter, säger Johannes Leppänen, vd för MTV.

– Vi är mycket glada att MTV valde att förlägga sitt nya huvudkontor till ett av Helsingfors trendigaste och snabbast utvecklande stadsområden. MTV medför nytt liv och en kreativ stadskultur till området, till nytta för alla som arbetar i, bor i eller besöker området, säger Yirui Jiang, utvecklingschef för NCC Property Development.

– Med starten av den fjärde och sista fasen av Fredriksberg-projektet lyfter NCC Konepaja-området. Vi har då utvecklat totalt 30.000 kvm kontors- och affärslokaler på ett hållbart sätt och skapat ett modernt stadsrum i centrala Helsingfors, säger Petri Bergström, chef för NCC Property Development Finland.

NCC utvecklar kontorsprojektet Fredriksberg i fyra etapper, där de första tre etapperna redan är färdigställda och sålda. Projektet siktar på att uppnå certifieringsnivå Excellent enligt det internationella miljöcertifieringssystemet BREEAM.

Byggstart för den sista etappen i projektet, Fredriksberg D, planeras ske under det tredje kvartalet 2020 och beräknas stå klart sommaren 2022. Med uthyrningen till MTV uppgår uthyrningsgraden till cirka 70 procent av uthyrningsbar yta. Entreprenaden utförs av NCC Building Nordics och orderregistreras under tredje kvartalet 2020.

 

 

 


Oscar Properties säljer till Genova och SBB fastigheterna Nacka Sicklaön 13:24, 13:139 och 362:1 samt del av Sicklaön 13:78, 13:135 och 13:87, där detaljplan förväntas medge utveckling av bostäder och lokaler om cirka 39.400 kvm BTA.

 

 

 

 

 

 

 

Oscar Properties överlåter samtliga aktier i Nackahusen Holding AB inklusive de helägda fastighetsägande dotterbolagen till ett av Geneova Property Group AB och Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB samägt bolag. Nackahusen Holding i Nacka Strand består av initialt sex fastigheter med byggrätter om cirka 40.000 kvm ljus BTA. Köpeskillingen för aktierna uppgår till 1 krona och parterna övertar ansvaret för det utestående obligationslånet om cirka 360 Mkr. Skälet till Oscar Properties försäljning är konkurshotet som omnämns i Nackahusens årsredovisning om att bolaget inte kan överleva ifall obligationslånet inte löses.

Avsikten är att parterna ska utveckla såväl hyresrätter för långsiktig förvaltning som bostadsrätter. Utöver detta tillkommer en tilläggsköpeskilling baserad på projektens vinster vid färdigställande. Tilläggsköpeskillingen kan maximalt uppgå till 240 Mkr.

Nackahusen Holding har sedan tidigare avyttrat fastigheter och likvid hänförlig till detta kommer regleras dels i november 2020 om cirka 50 Mkr, dels närmare 120 Mkr när detaljplan vunnit laga kraft. Det gemensamt ägda bolaget kommer därefter kontrollera fastigheter och byggrätter överstigande cirka 30.000 kvm ljus BTA till ett underliggande fastighetsvärde om cirka 190 Mkr.

Genovas investeringsåtagande uppgår initialt till 30 Mkr och finansieras med egna medel.

Genova och SBB har sedan tidigare ett samarbete på Gåshaga, Lidingö som ingicks under 2020 där parterna gemensamt äger fastigheten Stapelbädden 3. Avsikten är att utveckla fastigheten som idag innehåller närmare 50.000 kvm mark och komplettera tidigare utveckling på Gåshaga, Lidingö med tonvikt på hållbara bostäder och fastigheter med samhällsinslag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Gottsunda centrum kommer att fortsätta växa i betydelse som stadsnod med arbetsplatser, bostäder, samhällsservice och handel samt och en bredd av fritids- och kulturverksamheter. Foto: Anders Tukler

 

 

 

 

 

 

Uppsala kommun återupptar nu försäljningsprocessen av Gottsunda centrum efter en tillfällig paus med anledning av coronapandemin. Externa aktörer bjuds in att bidra med kompletterande kompetenser och utvecklingskraft som en viktig del av expansionen i södra Uppsala. Gottsunda centrum kommer att fortsätta växa i betydelse som stadsnod med arbetsplatser, bostäder, samhällsservice och handel samt och en bredd av fritids- och kulturverksamheter.

Kommunens bedömning av fastighets- och transaktionsmarknaden är att den är fortsatt stabil för fastigheter som Gottsunda centrum, med en hög andel offentliga och samhällsviktiga hyresgäster, trots pandemin. Gottsunda centrum har redan idag en bredd av samhällsfunktioner i både offentlig och privat regi. På ett spektrum från kulturhus och jobb- och utbildningscenter till folktandvård, vårdcentral och livsmedelshandel. Betydelsen av Gottsunda som stadsnod är redan idag stor och kommer att öka i och med expansionen av södra Uppsala.

– På fastighetsmarknaden finns idag ett stort intresse av samhällsfastigheter liknande denna multifunktionsfastighet med stor andel offentlig service och livsmedelsbutiker samt en mindre andel övriga kommersiella verksamheter. Det är en stark trend och försäljningsobjekt som Gottsunda centrum förväntas vara fortsatt attraktiva, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Kommunen har tagit fram ett tävlingsprogram för att marknadens aktörer ska kunna ange ett prisanbud och beskriva sitt förslag för hur Gottsunda centrum och dess närområde skulle kunna utvecklas.
De inkomna tävlingsförslag som har prisanbud som anses ligga på en marknadsmässig nivå går vidare till en utvärdering av förslagets kvaliteter och aktörens erfarenheter. Det slutliga valet av köpare görs genom en sammanvägd bedömning av pris och kvalitet. Kommunens förhoppning är att efter utvärderingen kunna inleda en förhandling med en extern aktör om fortsatt samarbete i Gottsunda.

– Med en kombination av fysiska och sociala åtgärder och samverkan mellan flera aktörer ska Gottsunda fortsätta utvecklas i riktning mot en levande, trygg och trivsam stadsnod i expansiva södra Uppsala. Vi vill hitta en aktör, eller en sammanslutning av aktörer, som tillsammans med kommunen, andra hyresgäster och fastighetsägare, näringsliv, boende och verksamma i området skapar långsiktighet och social hållbarhet i utvecklingen, säger Erik Pelling.

Planeringen och genomförandet av utvecklingen i Gottsunda, som en av fyra stadsnoder utanför Uppsalas stadskärna, förväntas gynnas av att externa aktörer med spetskompetenser och erfarenheter av liknande områdesutveckling involveras och kan bidra proaktivt i planering och stadsutveckling.

Idékoncepttävlingen pågår mellan 12 augusti och 14 oktober, därefter utvärderas anbuden.
Förhandlingar inleds med en av aktörerna i slutet av året. I början av 2021 väntas beslut tas om försäljning till den aktör som tillsammans med Uppsala kommun och andra ska vidareutveckla Gottsunda centrum och dess närområde.


Möjligheten att komma in som fastighetsägare i Gottsunda centrum utgör en så mycket större möjlighet än att köpa ett affärs- och servicecentrum, vilket som helst. Istället handlar det om att bli en ansvarstagande partner i ett storskaligt stadsutvecklingsprojekt i mångmiljardklassen tillsammans med andra. Inte minst kommunen, regionen och staten inom ramen för Uppsalapaketet.

År 2050 beräknas de södra delarna av Uppsala ha 100.000 fler invånare än idag. Södra delarna av Uppsala har då vuxit med 45.000 bostäder, 20.000 arbetsplatser, en tågstation i Bergsbrunna, ytterligare två järnvägsspår mellan Uppsala, Arlanda och Stockholm, samt en robust kollektivtrafiklösning som binder ihop södra staden med dess övriga delar samt med huvudstadsregionen.

Gottsunda kommer att vara en av fyra stadsnoder utanför Uppsalas innerstad i denna kraftiga expansion. En stadsnod är ett regionalt och lokalt centrum, en knutpunkt för kollektivtrafiken som skapar närhet och mervärden i vardagen för de som bor och verkar i området. Stadsnoderna kompletterar stadskärnan med en hög koncentration av samhällsservice, handel, arbetsplatser och bostäder.


 

 

 


Catella Fonders vd Erik Kjellgren har blivit uppsagd.

 

 

 

 

 

I samband med ägarförändringar i Catella Fonder har nu vd Erik Kjellgren blivit uppsagd. I mitten av juni månad i år sålde Catella 70 procent av Catella Fondförvaltning till Athanase Industrial Partner. Ägarförändringen kräver ett nytt ledarskap enligt Catellas tillförordnade vd Johan Claesson.

Ny tillförordnad vd för Catella Fondförvaltning utsågs under onsdagen Fredric Calles. Han är i dag Head of Alternative Investments på Catella AB.

Fredric Calles var tidigare medlem av koncernledningen på AB Industrivärden där han bland annat arbetade som Head of Asset Management samt som vd för dotterbolaget Nordinvest. Han var dessförinnan Head of Trading på Alfred Berg Fondkommission.

– I samband med att Catella AB avyttrar 70 procent av Catella Fondförvaltning till Athanase Industrial Partner går bolaget in i en ny fas vilket kräver ett nytt ledarskap. Fredric Calles gedigna erfarenhet av att bygga upp starka innovativa organisationer tillsammans med en djup kännedom av riskhantering gör honom till rätt person att leda Catella Fonder. Tillträdet har dessutom skett i samråd med Athanase. Jag vill även tacka Erik Kjellgren för hans insatser för bolaget, säger Johan Claesson, tf vd för Catella AB samt styrelseordförande för Catella Fondförvaltning AB.

Fredric Calles kommer att genomgå sedvanlig ledningsprövning hos Finansinspektionen.

Athanase Industrial Partner kontrolleras av Stefan Charette, tidigare vd på Öresund och Creades. Tidigare i år avvecklade Creades sin bankverksamhet.


 

 

 


Fredrik Widlund, CEO för CLS Holdings.

 

 

 

 

 

 

För första halvåret 2020 ökade CLS Holding hyresintäkterna med 5,0 procent till 56,5 miljoner pund.
Resultatet före skatt sjönk med 62,8 procent till 31,5 miljoner pund (84,6) efter en minskad värdeökning av fastigheterna om på 2,7 miljoner pund (36,9 miljoner pund). Fastighetsvärdet steg i Tyskland med 2,6 procent och i Frankrike med 0,4 procent, medan det minskade i Storbritanniens med 2,0 procent till totalt 2.053,9 miljoner pund (1,961,0).


I balansen fanns skulder till 33,7 procent av portföljvärdet (31 december 2019: 31,4 procent), vilket återspeglar nettoförvärv under perioden.

I en kommentar till halvårsrapporten säger CEO Fredrik Widlund:
– CLS redovisar ett starkt resultat under de första sex månaderna år 2020, trots en utmanande ekonomisk utveckling och marknad. Bolagets hyresintäkter har varit fortsatt starka då cirka 99 procent av avtalade hyresbelopp har inbetalats. Vi fortsätter med att prioritera vår personals, hyresgästers och andra intressenters välfärd genom tydliga säkerhetsåtgärder mot Covid-19. Vi tror att kontorsmarknaden kommer att fortsätta att utvecklas mot en ökad närvaro av mer hemarbete på ett färre antal kontorsplatser.  Vår strategi är att koncentrera vår verksamhet på prisvärda kontor med flexibla hyresavtal på orter med bra transportförbindelser.

onsdag, 12 augusti 2020 14:46

Medborgarhuset öppnas igen

 

 

 


Forsgrénska badet i Medborgarhuset på Södermalm – efter omfattande renovering och ombyggnation.

 

 

 

 

 



Nyréns fick år 2014 uppdraget att arbeta med en omfattande upprustning, restaurering och utveckling av Medborgarhuset på Södermalm i Stockholm. Nu är uppdraget slutfört. Forsgrénska badet slår upp dörrarna den 17 augusti och andra verksamheter i Medborgarhuset öppnar successivt efter det. Peab påbörjade upprustningen i januari 2018. Ombyggnaden har omfattat cirka 23.100 kvm BTA för ett kontraktsbelopp om cirka 600 Mkr. På uppdrag av fastighetskontoret i Stockholm, har Nyréns Arkitektkontor och Liljewalls Arkitekter skapat ett förnyat Medborgarhus utifrån ursprungliga intentioner men även moderniserade funktioner för dagens standard.

Resultatet är ett medborgarhus som öppnar sig för allmänheten och bjuder in till de aktiviteter som alltid funnits i byggnaden. En förädlad pärla där materialen försiktigt har renoverats och nya tillägg har lyft fram den historiska arkitekturen.

– Medborgarhuset är en kulturhistorisk skatt som vi har fått äran att omvandla och bevara. Det är ett uppdrag som man tar sig an med stor ödmjukhet. Jag är otroligt stolt över att vi, tillsammans med fastighetskontoret, har utvecklat en mötesplats i hjärtat av Stockholm och därmed bidragit till en del i Södermalms historia, berättar Sofia Kanje, uppdragsansvarig arkitekt vid Nyréns Arkitektkontor.

– Uppdraget att renovera Medborgarhuset har under lång tid engagerat många av våra medarbetare med olika kompetenser; arkitekter, ingenjörer, inredningsarkitekter och byggnadsantikvarier. Vi har så mycket erfarenhet av omvandlingar av kulturhistoriskt värdefulla miljöer, fyllda av minnen och historia. Det är en komplex byggnad så det har både varit utmanande och stimulerande. För att lyckas har det varit extra viktigt med nära samverkan och stor lyhördhet mellan alla engagerade. Vi har bidragit med kunskap och erfarenhet, samtidigt som vi har lärt oss mycket,  säger Ulrika Bergström, vd för Nyréns Arkitektkontor.

Medborgarhuset uppfördes 1936–39 för att tillgodose stockholmarnas behov av samlingslokaler, bibliotek och bad.

– Sedan byggnaden stod klar i slutet av 30-talet har en mängd olika verksamheter fyllt huset med liv. Vår ambition har varit att ge fortsatta möjligheter för aktiviteter inom bildning, lärande och idrott att verka i lokaler anpassade till nutida behov. Jag ser fram emot att Tranströmerbiblioteket och Kulturskolan, som fått en ny plats i huset ska fyllas med människor, inte minst barn och unga, säger Ebba Engelbrektson, inredningsarkitekt på Nyréns Arkitektkontor.

Nyréns arbete har bland annat handlat om att öppna huset med nya entréer från Götgatan och från tunnelbaneplanet, att tillföra en ny huvudentré från Medborgarplatsen samt sänka fönsterbröstningar på västra sidan för att synliggöra funktionerna för ögat. Den soliga södra sidan har fått fler restauranger och därmed blivit mer levande. De tre byggnadslamellerna har bundits ihop genom att ljusgårdarna täckts över med glastak. På så sätt har mer yta tillskapats och huset blivit ”ett” istället för tre. Genom den nya ytan har det blivit möjligt att skapa ett modernt bibliotek. Badet har efter renoveringen god tillgänglighet och omklädningsrummen finns nu på markplan. Nyréns inredningsarkitekter har ansvarat för såväl lös som fast inredning.