16 maj 2024

Redaktionen

måndag, 17 augusti 2020 09:23

Lagerhaus till Västermalmsgallerian

 

 

 

 


Lagerhaus öppnar en ny pop up-butik i Västermalmsgallerian som ägs av AMF Fastigheter på Kungsholmen i Stockholm.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Västermalmsgallerian som ägs av AMF Fastigheter, i hörnet av S:t Eriksgatan/Fleminggatan på Kungsholmen i Stockholm, får Lagerhaus som ny hyresgäst. Under torsdagen den 27 augusti öppnar Lagerhaus upp dörrarna i gallerian till en ny pop up-butik om cirka 180 kvm.

– Västermalmsgallerian är ett attraktivt köpcentrum där vi har många engagerade kunder. Vi ser fram mot etableringen och vi kommer under hösten ladda med härliga produkter till fantastiska priser, säger Lagerhaus försäljningschef och vd Jerker Levin.

– Med Lagerhaus pop-up butik kan vi erbjuda våra besökare populär heminredning med unik och nytänkande design. Vi är jätteglada över att välkomna dem till oss och hoppas att det blir ett uppskattat tillskott till handelsplatsen, säger Tobias Edberg, centrumchef AMF Fastigheter.

Lagerhaus öppnade sin första butik år 1996 i Göteborg. Idag har Lagerhaus ett fyrtiotal butiker från norr till söder i Sverige, flera butiker i Norge samt en skandinavisk e-handel.


 

 

 


I Västervik ska Skanska bygga en helt ny byggnad i sex våningar som kommer att inrymma rättspsykiatri, heldygnsvård och öppen vuxenpsykiatri inom Västerviks befintliga sjukhusområde. Totalt rör det sig om cirka 23.000 kvm nybyggnation. Skanska har goda erfarenheter från byggandet av Psykiatrin i Oskarshamn (bilden).

 

 

 

 

 




Skanska har tecknat ett avtal med Region Kalmar Län om att bygga nya lokaler för psykiatrin i Västervik. Projektet bedrivs i två faser där avtal nu slutits om den första som innefattar projektering, planering och kalkylering. Parallellt med detta bedöms ett antal mindre förberedande delprojekt genomföras
.

– Vi har goda erfarenheter från byggandet av Psykiatrin i Oskarshamn att dra nytta av, så det är fantastiskt kul att få förtroendet att tillsammans med region Kalmar Län ta sig an detta stora och viktiga projekt. Vi ser fram emot att komma igång, säger Ola Löwgren, ombud, Skanska Sverige AB.

Det ska bli en helt ny byggnad i sex våningar som kommer att inrymma rättspsykiatri, heldygnsvård och öppen vuxenpsykiatri inom Västerviks befintliga sjukhusområde. Totalt rör det sig om cirka 23.000 kvm nybyggnation.

Projektet genomförs i partnering som innebär ett nära samarbete med Region Kalmar län. Den förberedande fasen beräknas ta cirka ett år och därefter tecknas ett separat avtal för själva utförandet av byggprojektet.

 

 

 


När sjukhuset i Ängelholm skulle koncentrera sin verksamhet fick White Arkitekter i uppdrag att ta fram en strategi för hur förtätningen skulle lösas. De äldre vårdbyggnaderna byggs om till modern standard och kompletteras med flera nya byggnader. Nu belönas Whites förnyelse av Hälsostaden med Ängelholms arkitekturpris.

 

 

 

 

 

 

 

Förnyelsen av Hälsostaden som White Arkitekter har utfört på uppdrag av Hälsostaden Ängelholm AB har utsetts till vinnare av Ängelholms arkitekturpris. Den nya vårdbyggnaden, med ny huvudentré till sjukhuset, färdigställdes under 2018 och prisades redan 2019 med Vårdbyggnadspriset. Ängelholms arkitekturpris är därmed projektets andra utmärkelse. Som huvudanledning nämner juryn projektets breda register av arkitektoniska kvaliteter; känsla för material och form, utblickar, variation och mönster.

När sjukhuset i Ängelholm skulle koncentrera sin verksamhet fick White Arkitekter i uppdrag att ta fram en strategi för hur förtätningen skulle lösas. De äldre vårdbyggnaderna byggs om till modern standard och kompletteras med flera nya byggnader. En ny bro över Rönne å har minskat avståndet mellan centrum och sjukhusområdet avsevärt. Fokus har också legat på att skapa en hälsofrämjande och positiv miljö för patienter och vårdpersonal.

– Att både patienter, personal och besökare ska omges av en trivsam miljö har varit av stor vikt. Den nya vårdbyggnaden öppnar upp sig mot den omgivande grönskan och ligger precis intill promenadstråket vid Rönne å. Miljöerna inbjuder både till aktivitet och återhämtning. Det gröna tas även tillvara i den invändiga miljön med generösa utblickar, varma, naturnära kulörer och ljusa träslag, säger Kjell Nyberg, ansvarig arkitekt på White Arkitekter.

Nu belönas Whites förnyelse av Hälsostaden med Ängelholms arkitekturpris. Ett pris där allmänheten fick möjlighet att nominera sina arkitektoniska favoriter i staden. En jury bestående av ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, ytterligare politikerrepresentant, stadsarkitekt, planchef, bygglovschef och chef för kultur och stad har sedan valt ut ett vinnande bidrag.


– Vi är givetvis väldigt stolta och glada över att få ta emot denna utmärkelse. Det är ett kvitto på att vi lyckats med det vi alltid strävar efter, att skapa ett modernt sjukhus där hållbarhet och människors välmående står i fokus, säger Kjell Nyberg.

Juryns motivering:

”Utmärkande för projektet är ett brett register av arkitektoniska kvaliteter; känsla för material och form, utblickar, variation och mönster. Genom skicklig och inkännande gestaltning av gränssnittet mellan befintlig sjukhusarkitektur, Rönne å:s grönska och stadens centrala stråk skapas vackra och funktionella rum med fokus på människans välbefinnande.”

 

 

 


ICA Kvantum öppnar hösten 2021 på Bäckebol handelsplats i norra Göteborg.

 

 

 

 

 

 

Trophi Fastighets AB stärker och breddar sitt erbjudande inom dagligvaror ytterligare då ICA Kvantum och Apotek Hjärtat har valt att etablera cirka 3.600 kvm på Bäckebol handelsplats i norra Göteborg. Planerad öppning för butikerna är hösten 2021. Redan idag är Bäckebol en av Göteborgs starkaste handelsplatser med över 6,5 miljoner besökare per år. Etableringen av ICA Kvantum kommer ytterligare stärka handelsplatsen som den självklara handelsdestinationen i norra Göteborg. ICA Kvantum kommer att ha ett kunderbjudande med ett brett sortiment för Bäckebols kunder, med effektiva kundytor, där det kommer vara snabbt och enkelt att handla. Etableringen omfattar även Apotek Hjärtat, som är Sveriges största privata apotekskedja.

 

–Vi har ett stort intresse från butikskedjor att komma till Bäckebol och är verkligen glada att nu ICA och Apotek Hjärtat har valt att flytta in till oss. Genom denna etablering förstärker vi ytterligare vår position som Nordens största hyresvärd för dagligvarubranschen, säger Jan Björk, vd för Trophi.

Trophi är ett fastighetsbolag med handelsfastigheter i Norden. Affärsidén är att långsiktigt investera i och äga fastigheter med fokus på livsmedelsbutiker. Trophi äger cirka 280 fastigheter i Sverige och Finland, med en lokalarea på 830.000 kvm och ett underliggande fastighetsvärde på över 14 Mdr kr. Trophi ägs av Tredje AP-fonden.

fredag, 14 augusti 2020 11:51

Titania bygger radhus i Österåker

 

 

 


Brf Skogsgungan – Valsjöskogen, i Margretelund, Österåkers kommun.

 

 

 

 

 

 

 

Titania AB har erhållit beviljat bygglov för uppförande av radhus i Österåkers kommun. Inte långt från centrala Åkersberga och med Stockholms skärgård runt knuten växer Valsjöskogen fram. Här utvecklar Titania i samarbete med Blooc bostadskvarteret Brf Skogsgungan om 30 stadsradhus ritade av arkitekterna på Blooc.

Valsjöskogen blir en attraktiv stadsdel belägen på en storslagen bergshöjd som bjuder in till en stillsam och naturnära livsstil. I en trygg miljö omfamnad av natur får du närhet till en promenad i skogen, så väl som bad, fiske och båtliv i Stockholms skärgård runt knuten.

Husen erbjuder generösa planlösningar med rumsligheter med tyngdpunkt på det sociala livet och ytor som det går att växa i.

Derome som är Sveriges största familjeägda träindustri med anor från 1946 har fått uppdraget att uppföra radhusen med en planerad produktionsstart Q4 2020.

Christoffer Baudou, arkitekt på Blooc berättar:
– Valsjöskogens karaktär och läge nära till natur såväl som stad går hand i hand med Bloocs vision om Modern Suburban Living. Platsens kvalitéer och tomternas centrala läge i området ger oss utrymme att skapa fantastiska stadsradhus. Ett bostadsområde med variation sammanhållet av sitt centrala läge. Varje radhus präglas av närheten till naturen och de sluttande naturtomterna vid uteplatsen. Bostäderna om 99 kvadratmeter med ett socialt plan med kök, matplats och vardagsrum, samt ett privat plan med tre sovrum ger ett hem för den moderna barnfamiljens liv. Ett hem med goda arkitektoniska kvalitéer och detaljer som människor har råd att bo i.

Pege Abrahamsson & Malin Fuierer, ansvariga mäklare för projektet, säger:
– Margretelund är ett område som alltid lockar till sig unga par i startgropen att bilda familj och barnfamiljer tack vare närheten till flertalet skolor, förskolor, lekplatser och framförallt många lekkamrater till barnen. Området är samtidigt ett ställe där många väljer att bo kvar – många år efter att barnen är utflugna. Man trivs helt enkelt väldigt bra i området.

Området är beläget i Margretelund med ett litet centrum, matbutik, skola och förskolor. I skärgårdskommunen Österåker, med centralorten Åkersberga, finns cirka 1.100 öar och 93 mil kustlinje.

fredag, 14 augusti 2020 11:35

Wihlborgs utökar koncernledningen

 

 

 

 

 


Wihlborgs koncernledning utökas med regioncheferna Magnus Lambertsson (bilden t h), Maria Ivarsson (i mitten) och Magnus Prochéus (t h) från den 1 september i år 2020.

Wihlborgs koncernledning består därmed av: Ulrika Hallengren, vd, Andreas Ivarsson, projekt- och utvecklingschef, Anna Nambord, chef hållbara affärer, Arvid Liepe, ekonomi- och finanschef, Karin Wittsell Heydl, kommunikations- och marknadschef, Magnus Lambertsson, regionchef Helsingborg, Magnus Prochéus, regionchef Malmö och Maria Ivarsson, regionchef Lund.

-

 

 

 


Forum Medicum kommer att bli sex våningar hög med ett källarplan, omfattande 15.000 kvm. Byggnaden har ritats av Henning Larsen Architects.

 

 

 

 

 


Skanska har tecknat avtal med Akademiska Hus om att bygga nya Forum Medicum i Lund. Totalt rör det sig om cirka 15.000 kvm forsknings- och utbildningslokaler åt Medicinska fakulteten vid Lunds universitet. Ordern är värd cirka 450 Mkr, vilken kommer att inkluderas i orderingången för Skanska Sverige i tredje kvartalet 2020.

I Forum Medicum samlas större delen av den medicinska fakulteten vid Lunds universitet i ett hälsovetenskapligt och medicinskt kunskapscentrum. Byggnaden kommer att bli sex våningar hög samt ett källarplan. Forum Medicum har ritats av Henning Larsen Architects.

Byggstart är planerad till tredje kvartalet 2020 och byggnaden ska stå färdig under våren 2023.

 

 

 


Den nya larm- och ledningscentralen om 11.600 kvm, som Serneke ska bygga i Örebro, blir gemensam för polis, räddningstjänst och SOS-Alarm men den kommer även att ha en större gemensam samhällsfunktion för Försvarsmakten, MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap), länsstyrelsen och Region Örebro.

 

 

 

 

 

 


Serneke har tecknat entreprenadavtal för att bygga ny larm- och ledningscentral i Örebro åt Polismyndigheten. Intea Fastigheter AB är hyresvärd och beställare av projektet som är värt cirka 405 Mkr.

Den nya larm- och ledningscentralen blir gemensam för polis, räddningstjänst och SOS-Alarm men den kommer även att ha en större gemensam samhällsfunktion för Försvarsmakten, MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap), länsstyrelsen och Region Örebro. Målsättningen med anläggningen, som är den första i sitt slag, är att öka samverkan vid krissituationer och kunna hantera räddningsarbetet bättre.

Ledningscentralen kommer att uppföras vid den norra infarten till Örebro i anslutning till väg E 20 och omfattar 11.600 kvm. Lokalerna kommer, förutom flera olika ledningscentraler, även att inrymma stabsrum, utbildningslokaler med mera. 

– Vi är både glada och stolta att få förtroendet att bygga en sådan viktig funktion i samhället. Vi kommer att ta oss an projektet med samma engagemang och ansvar som vi alltid gör, säger Magnus Ryström, arbetschef på Serneke.

– Vi har arbetat med detta projekt sedan 2017 och har tillsammans med hyresgästen fått fram unika lokaler där säkerhet och miljö har legat i fokus. Det är spännande att få vara med och arbeta fram en helt ny typ av byggnad som är ett skyddsobjekt och kommer att miljöcertifieras enligt Breeam Excellent, säger Kjell-Åke Nilsson, affärsutvecklingschef på Intea.

Hyresavtalet som har ingåtts med Polismyndigheten sträcker sig över 15 år. Hyresvärdet uppgår till drygt 25 miljoner kronor. Byggstart är beräknat till årsskiftet och väntas pågå fram till våren 2023.

 

Anders Arfvén är sedan 1 juli i år nytillträdd vd för Serneke Sverige. Han säger:
– För mig är det väldigt roligt att komma in och se att våra medarbetares kompetens och engagemang tar hem och genomför ytterligare ett stort och viktigt projekt som gör skillnad i samhället. Detta projekt stärker också Sernekes långsiktiga satsning i region Mitt.

Projektering har pågått sedan sommaren 2019 och nu inleds detaljprojekteringen. Preliminär byggstart är beräknad till december 2020. Under våren 2023 ska den nya larm- och ledningscentralen stå klar.

Ordersumman om cirka 405 Mkr inkluderas i orderingången för tredje kvartalet 2020.

 

 

 



I maj nästa år 2021 slutar Lennart Karlsson som vd för det norskägda fastighetsbolaget Aspelin Ramm Fastigheter, efter att ha varit vd för bolagets svenska verksamhet sedan år 2000.


 

 

 

 

 

 

 


Lennart Karlsson har meddelat styrelsen att han slutar som vd för det norskägda fastighetsbolaget Aspelin Ramm Fastigheter i maj nästa år, där han har varit vd för bolagets svenska verksamhet sedan år 2000.

 

– Efter 22 fantastiska och framgångsrika år med företaget har jag kommit fram till att jag vill spendera mer tid med familjen och kanske ägna mig åt lite andra saker i framtiden. Vi får se vad som händer, just nu är jag planlös, säger Lennart Karlsson.

Aspelin Ramm Fastigheter grundades redan under unionen med Norge av den svenska bergsingenjören Gustaf Aspelin. På Storgatan i Oslo startade han 1881 en verksamhet med inriktning på försäljning av järn, stål, tråd, spadar och hantverksutrustning. Sedan dess har bolaget vuxit och är idag ett av Norges största fastighetsbolag. Det svenska dotterbolaget startade sin verksamhet 1998 i samband med utvecklingen av Eriksbergsområdet på Norra Älvstranden i Göteborg.


– Vi har alltsedan starten varit ett renodlat fastighetsutvecklingsbolag med fokus på att ge nytt liv och nya funktioner till gamla fastigheter och miljöer. Bra exempel på det är bygget av det stora köpcentrumet 421 i Högsbo där en nedlagd galonfabrik blivit en attraktiv handelsplats, eller handelsområdet Lugnetrondellen i Varberg som tidigare var ett uttjänt garveri. Ytterligare exempel är den före detta lärarhögskolan Pedagogen i Mölndal som idag är på väg att omvandlas till en helt ny stadsdel med bostäder, kontor, butiker och lokal service, säger Lennart Karlsson.

Kännetecknande för bolagets verksamhet har alltid varit ett tydligt fokus på att byggnaden ska utgöra ett värdefullt element i stads- och landskapsbilden.

– God arkitektur, slitstarka och passande material samt respekt för miljön och omgivningen är centrala värden som alltid legat till grund för vårt utvecklingsarbete. Att jag slutar som vd nästa år innebär ingen förändring i våra ambitioner att bedriva fastighetsutveckling som alltid sätter människan i centrum. Det har varit den stabila grunden för vår framgångsrika tillväxt och är också den grund på vilken företaget ska utvecklas vidare i framtiden, säger Lennart Karlsson.

Nu påbörjas processen att rekrytera en efterträdare till Lennart Karlsson som menar att det inte borde vara svårt att hitta lämpliga kandidater.

– Att vara vd för Aspelin Ramm Fastigheter är förmodligen det roligaste, mest spännande och utvecklande jobb man kan ha i den här branschen. Jag är övertygad om att min efterträdare känner samma sak och tar det här fina bolaget vidare i sin utveckling för att skapa ännu fler levande miljöer där människor kan bo, arbeta, handla, trivas och må bra, tillägger Lennart Karlsson.

Gunnar Bøyum är koncernchef och styrelseordförande för Aspelin Ramm Fastigheter. Han har redan har påbörjat rekryteringen av en ny vd. Han säger:
– Vi är naturligtvis ledsna över att Lennart slutar för vi förlorar en väldigt kompetent vd som tillsammans med sina medarbetare har gjort att den svenska verksamheten har vuxit snabbt och idag utgör mellan 25 och 30 procent av koncernens omsättning. Samtidigt respekterar vi hans beslut och önskar honom lycka till i framtiden. Med en ny vd vill vi fortsätta att växa i och runt Göteborgsregionen som vi idag ser som vår hemmamarknad och med samma hållbarhetsperspektiv som alltid har präglat företagets verksamhet

fredag, 14 augusti 2020 10:19

Diös förlorar Casino Cosmopol i Sundsvall

 

 

 


Casino Cosmopol i Sundsvall öppnades 2001 och var då Sveriges första internationella casino. Därefter öppnades casinon i Malmö, Göteborg och Stockholm. Pressfoto: Svenska Spel

 

 

 

 

 


Casino Cosmopol i Sundsvall har sedan många år kämpat med lönsamheten och de senaste tio åren har besökskurvan stadigt pekat nedåt. Det saknas nu tillräckligt kundunderlag för att fortsätta driva verksamheten. Mot den bakgrunden har styrelsen för Svenska Spel beslutat att avveckla och stänga casinot i Sundsvall. Totalt 68 medarbetare berörs av beslutet.

– Det är ett ledsamt besked att behöva ge till våra duktiga medarbetare. Men vi måste anpassa oss till rådande marknadsförutsättningar. Med ett ständigt minskande kundunderlag så är casinot i Sundsvall inte längre lönsamt och då är det tyvärr inte affärsmässigt försvarbart att fortsätta driva verksamheten, säger Patrik Hofbauer, vd och koncernchef för Svenska Spel i ett pressmeddelande.

Casino Cosmopol i Sundsvall öppnades 2001 och var då Sveriges första internationella casino. Därefter öppnades casinon i Malmö, Göteborg och Stockholm. Casinot i Sundsvall har dock sedan en lång tid kämpat med lönsamheten. Sundsvallsborna är stolta över sitt casino, men efterfrågan på casinospel och andra casinoerbjudanden har inte varit tillräcklig.

Förutom det vikande kundunderlaget, som varit särskilt tydligt de senaste åren, har casinot även påverkats av den kraftiga övergången till spel online och de strikta marknadsföringsregler som är kopplade till verksamheten. Casinot i Sundsvall och dess medarbetare har kämpat hårt och tagit många initiativ genom åren för att vända trenden, utan att det gett tillräcklig effekt på lönsamheten.

Styrelsen för AB Svenska Spel tog beslutet om avveckling av Casino Cosmopol i Sundsvall den 13 augusti 2020. Avvecklingen sker snarast och berör 68 medarbetare i Sundsvall. Redan i mars lades ett varsel som nu kommer att träda i kraft. Alla casinon är just nu tillfälligt stängda till följd av coronapandemin. När övriga casinon har öppnat igen och då personalgruppen behöver förstärkas kommer särskilt ansökningar från medarbetare i Sundsvall att välkomnas.

Svenska statens och Svenskas Spels casinon i Stockholm, Göteborg och Malmö berörs inte av beslutet. Fokus framåt är att utveckla Casino Cosmopols verksamhet, bland annat genom en utbyggnad av Casino Cosmopol i Göteborg. Casino Cosmopol AB ingår i Svenska Spel-koncernen som ett helägt dotterbolag till AB Svenska Spel.

Svenska staten godkände att Casino Cosmopol öppnades den 30 juni 2001 i Sundvalls gamla stationshus, uppfört på 1870-talet och ombyggt 1954. Under flera år hade andra icke-statliga aktörer sökt tillstånd att bedriva casiono-spel i Sverige. År 2001 ägdes det gamla stationshuset i Sundsvalls hamn av Norrporten. Fastigheten kom sedan att ägas av Castellum då bolaget våren 2016 köpte hela Norrporten. Sedan såldes flera fastigheter i Norrporten samma år, 2016, och då blev Diös ägare till fastigheten Järnvägsstationen 1, om 3.500 kvm, med Cosmopol som hyresgäst.
SF