16 maj 2024

Redaktionen

 

 

 

 

 


Organisationen i Aros Bostadsutveckling stärks med tre nya personer inom projektutveckling, eftermarknad och transaktion. Fredrik Hjortzén (bilden) tar plats i ledningsgruppen som ansvarig för bolagets projektutveckling, med särskilt fokus på kostnadseffektiva och industriellt tillverkade bostäder.

Fredrik Hjortzén
har lång erfarenhet av fastighetsrelaterad affärs- och projektutveckling från Skanska, BoKlok och Serneke. Han blir projektutvecklingschef för Aros Bostad den 1 september 2020 och han kommer att vara del av bolagets ledningsgrupp. Utöver att leda arbetet med den befintliga byggrättsportföljen kommer Fredrik Hjortzén att ansvara för att vidareutveckla Aros Bostads segment med industriellt byggda bostäder i trä.

Industriellt byggande har många fördelar ur ett hållbarhetsperspektiv, samt ger en möjlighet att erbjuda marknaden bostäder med kortare genomförandetid och till ett bättre pris. I dagsläget utvecklar Aros Bostad ett projekt med flerbostadshus i Nacka samt ett radhusprojekt i Täby, båda med industriellt tillverkade trästommar.

Magnus Andersson, vd för Aros Bostad, säger:
– Vi har fortsatt att utvecklas under det första halvåret genom nya projektstarter, förvärv av ytterligare byggrätter och en stark försäljning, vilket gör att det verkligen känns roligt att hälsa nya medarbetare välkomna till Aros Bostad. Fredriks bakgrund från BoKlok och Skanska passar perfekt med vår målsättning att öka tillväxten och bredda vårt geografiska avtryck genom en utökad satsning på kostnadseffektiva bostäder.

Fredrik Hjortzén ersätter Thomas Hollaus som projektutvecklingschef i bolaget. Thomas Hollaus, som har varit aktiv delägare sedan Aros Bostad startade för snart femton år sedan, kvarstår i bolaget men övergår till att arbeta operativt med bostadsprojekten.

Teamet inom Aros Bostad har dessutom utökats med två nya tjänster. Mattias Gutenberg anställdes i början av sommaren till en nyinrättad roll som ansvarig för eftermarknad. Han kommer närmast från en liknande roll hos Oscar Properties.

Jacob Werner
har rekryterats från Citycon till en roll som analytiker inom transaktionsteamet och ansluter till Aros Bostad under oktober.

 

 

 


Patrik Hall, vd för Heimstaden.

 

 

 

 

 

 

 


För första halvåret 2020 ökade Heimstaden Bostads hyresintäkter för perioden till 3.308 Mkr, en ökning med 68 procent jämfört med första halvåret 2019

Överskottsgraden steg till 58 procent (55), drivet av högre marginaler i de nederländska och tjeckiska portföljerna samt lägre kostnader i befintlig portfölj

Under perioden var det en begränsad operativ och finansiell effekt från Covid-19 med en negativ påverkan på hyresintäkter om cirka 8 Mkr.

Över 99 procent av fakturerade intäkter inbetalda på balansdagen. Hyresintäkter för jämförbar portfölj ökade med 4 procent Förvärv under perioden uppgick till 18.805 Mkr.

Den orealiserade värdeförändringen för fastigheter steg till 3.510 Mkr (2.341).

Det totala fastighetsvärdet på balansdagen var 135,1 Mdr kr och antalet lägenheter i bostadsportföljen steg till 100.123 lägenheter (54.863).

Heimstaden har en stark finansiell ställning med en belåningsgrad om  43 procent (45).

Under perioden valdes Casper von Koskull, före detta vd för Nordea Group, till ny styrelseordförande.

I en kommentar till rapporten säger vd Patrik Hall:
– De senaste månaderna har pandemin gjort betydelsen av ett väl fungerande hem än viktigare. För oss fastighetsägare blir det än viktigare i dessa tider att vi på ett säkert och tryggt sätt levererar en service och en produkt som förenklar och förgyller våra hyresgästers vardag. Vår kundnöjdhet har fortsatt att förbättras, och jag är tacksam för alla våra medarbetare som gör en skillnad i våra hyresgästers och varandras liv under dessa osäkra tider.

– Trots den extraordinära situationen, så har den finansiella och operativa utvecklingen för Heimstaden Bostad varit positiv. Betydande operativt fokus har bidragit till en förbättrad överskottsgrad, stabila, låga vakansnivåer och inga ökningar av obetalda hyror. I linje med vår strategi har vi också den finansiella soliditet och flexibilitet som krävs för att fortsätta vår ansvarsfulla och hållbara tillväxt framöver.


 

 

 


 

onsdag, 19 augusti 2020 16:30

Fastator ökade omsättningen till 133 Mkr

 

 

 


Joachim Kuylenstierna, vd för Fastator.

 

 

 

 

 

 


För första halvåret 2020 ökade Fastator omsättning, till 133,0 Mkr (76,1). Värdeförändringar av fastigheter minskade under halvåret till 101,0 Mkr (172,0), vilket innebar att resultatet för perioden sjönk till 87,6 Mkr (142,2).                                                    

I balansen ökade anläggningstillgångarna till 3.051,5 Mkr (2.173,2), med ett eget kapital som steg till
1.471,2 Mkr (1.046,2), vilket medförde en soliditet om 43,8 procent (44,4).


I en kommentar till rapporten säger vd Joachim Kuylenstierna:

– Nästa gång jag skriver en kvartalsrapport har vi börsintroducerat Offentliga Hus!

– För denna period gick Fastator in i ett andra kvartal i en omvärld där ingen riktigt kunde orientera sig. Och vi gick ur det andra kvartalet med fortsatt god tillväxt och ett stabilt resultat. Inte minst tack vare det som jag påpekade efter första kvartalet, styrkan i Fastators affärsidé.

– Som ett investmentbolag inom fastigheter startar, utvecklar och driver vi bolag i segment där vi ser möjligheter för god tillväxt. Som en konsekvens kan vi både ta tillvara på möjligheter och samtidigt uppnå god riskspridning. Man står som bekant stadigare på flera ben, samtidigt som man rör sig i högre tempo. Precis det som vi gjort under perioden med fokus på tillväxt, utveckling, förstärkning och omstrukturering.

– Vi har under kvartalet haft ett stort fokus på pandemin covid-19 och dess effekter. Fastator har hittills påverkats i relativt begränsad omfattning, men vi följer givetvis situationen väldigt noga. Offentliga Hus under ledning av Fredrik Brodin har förutom det gedigna arbetet i att förbereda bolaget inför noteringen i oktober, dessutom hållit fortsatt högt tempo med nya förvärv. Offentliga Hus har därmed ett totalt fastighetsvärde om cirka 9 Mkr, inklusive avtalade icke tillträdda förvärv.

– Points faktiska affärsidé har vi låtit flyga lite under radarn, som man gärna gör med goda idéer så att de får tid att mogna och växa till sig. I maj lyfte vi upp vad Points centrumutveckling i små och mellanstora svenska städer egentligen betyder för Fastator. Ett helhetskoncept där ortens betongkloss och fula ankunge förvandlas till ortens mittpunkt och glädje för invånarna. Fastigheter bebyggda med bostäder, dagligvaruhandel och service i ett och samma hus som skapar nytt liv och attraktion i stadskärnorna. I juni presenterades Points projekt i Trelleborg för kommun och invånare, vilket gav lika stora positiva reaktioner som bolagets första projekt i Motala. Fler orter står nu på tur. Point har 14 fastigheter med totalt cirka 60.000 kvadratmeter hyresbyggrätter i pipeline fördelat på cirka 760 lägenheter.

– I juni trädde Leif Östling in som ny styrelseordförande för Industrisamhället. Att kalla honom legendar inom svenskt näringsliv är knappast att ta i. Jag ser verkligen fram emot att arbeta med Leif inom ett område som har framtiden för sig – industrisamhället. Ryggraden i svensk ekonomi.

– Under kvartalet arbetade Fastator med omstrukturering av innehavsbolagen som meddelades i slutet av juli. Offentliga Hus och Industrisamhället renodlas och samtidigt bildas ett nytt innehavsbolag när Fastator förvärvar 34 procent av aktierna i Studentbostäder i Sverige. Vi vässar laget och ger varje bolag de bästa förutsättningarna för att lyckas ännu bättre med sin uppgift och tillväxtresa, och därmed även förstärka Fastator totalt sett.

– Jag är övertygad om att hösten bjuder på många intressanta möjligheter och utöver börsintroduktionen av Offentliga Hus avser vi även refinansiera vår utestående obligation. Jag ser nu fram emot att möta hösten på starka ben som var och ett bär stadigt mot ytterligare stabil tillväxt!

onsdag, 19 augusti 2020 16:03

SPG säljer bostäder i Tyresö

 

 

 


Scandinavian Property Group, SPG, har i en första etapp i Tyresö sålt hälften av 74 bostadsrätter sedan säljstarten den 12 mars 2020.

 

 

 

 

 


Scandinavian Property Group, SPG, förvärvade under 2017 en byggrätt om cirka 14.000 kvm BTA i anslutning till Tyresö Centrum av Bostadsrättsföreningen Solhöjden. Sedan dess har detaljplaneprocess drivits och planen vann laga kraft i augusti 2019. Projektet omfattar i en första etapp 74 bostadsrätter och säljstarten ägde rum den 12 mars. Sedan dess har bindande förhandsavtal signerats på 50 procent av lägenheterna.

– Vi är oerhört nöjda med resultatet av försäljningen. Mot bakgrund av att vi säljstartat projektet under en period då finansmarknaderna varit extremt volatila och ändå lyckats så bra med en säljstart mitt under coronapandemin visar verkligen på attraktiviteten i vårt projekt. Tack vare en produkt som är riktad till en specifik målgrupp med en förnuftig prissättning har vi säkerställt att projektet nu går att genomföra, säger Carl Zetterqvist, vd för SPG i Sverige.

SPG har tillsammans med Vida Arkitekter arbetat fram kvadratsmarta och prisvärda lägenheter om 1-4 rok. De två översta planen består av unika etagelägenheter och köparna ges möjlighet att välja mellan tre val av köks- och badrumsinredning som ger bostaden ett genomgående koncept.  Projektet är beläget ett stenkast från Tyresö centrum och byggnation förväntas påbörjas under vintern 2020.

Scandinavian Property Group är ett fastighetsbolag som grundades 2004 och verkar på den skandinaviska marknaden.  Organisationen består av 20 anställda med kontor både i Oslo och Stockholm. SPG är en industriell aktör inom tre specifika områden, bostäder, samhällsfastigheter, samt projektutveckling av kontor och handel. SPG har sedan 2004 genomfört fastighetstransaktioner för över 60 Mdr kr.

 

 

 


Hälften av Magnolias bostäder i Partille kommer att vara av 2 rok och resterande av 1 rok och 3 rok. Husen har ritats av Arkitema Architects.

 

 

 

 

 

 

 

Med planerad byggstart i höst ska Byggnads AB Tornstaden ansvara för bygget av cirka 230 hyresrätter och 3.000 kvm kommersiell yta i Partille Port, cirka 15 minuter från centrala Göteborg, på uppdrag av Magnolia Bostad. Projektet ska uppföras enligt Miljöbyggnad Silver och första inflyttning beräknas bli vid årsskiftet 2022/2023. Fastigheten kommer att ägas och förvaltas av Heimstaden Bostad.

Hälften av bostäderna utgörs av 2 rok och resterande av 1 och 3 rok. Husen har ritats av Arkitema Architects och får en fin dynamik med varierande höjder. Uteplatser och terrasser blickar ut mot en grönskande innergård och på bottenplan planeras bland annat för en stor matbutik.

Stadsdelen Partille Port växer fram i ett naturnära läge. I området finns bland annat Partille Arena, kultur- och utbildningscenter samt ett stort köpcenter.

–För oss på Magnolia Bostad är det viktigt att samarbeta med totalentreprenörer som förstår villkoren för effektiv bostadsproduktion och vi är glada att nu påbörja ett samarbete med Byggnadsaktiebolaget Tornstaden, säger Niklas Ohldin, regionchef Väst på Magnolia Bostad.

– Vi ser fram emot att, i nära samarbete med Magnolia Bostad, förverkliga projektet Partille Port. De är en ny kund för oss på Tornstaden och vi kommer att göra vårt yttersta för att förvalta förtroendet som vi har fått, säger Erik Olofsson som är vd på Byggnads AB Tornstaden.

onsdag, 19 augusti 2020 13:34

Thomas Brcic, ny chef för Castellum i Lund

 

 

 

 

 


Rekryteringen av Thomas Brcic (bilden) innebär att blir ny affärsområdeschef för Castellum i Lund. Han kommer närmast från Länsförsäkringar och har innan dess arbetat sex år på Riksbyggen.

– Det känns enormt inspirerande att få vara med och driva utvecklingen i Lund, säger Thomas Brcic. Jag brinner för att skapa goda förutsättningar både för stadens och våra kunders långsiktiga utveckling. Vår viktigaste framgångsfaktor är goda relationer, och förmågan att kunna erbjuda bästa möjliga lösningar.

Klassiska studentstaden Lund knakar av förnyelse och tillväxt, med allt från satsning på spårväg (första i landet sedan 1911), Kunskapsstråket med sin unika koncentration av forskning och innovativa företag till helt nya stadsdelen Brunnshög där 40.000 människor ska arbeta och bo. Castellum är sedan länge delaktiga i Lunds utveckling, närmast med två nya kontorsbyggnader om totalt 20.000 kvm i företagsparken Edison Park och det visionära kontorskvarteret Höjdpunkten i Brunnshög.

– Jag är övertygad om att Thomas erfarenhet blir en stor tillgång som gör vårt team ännu starkare, säger Ola Orsmark, vd för Castellum Region Öresund.

onsdag, 19 augusti 2020 13:18

Mathias Pedersen, ny CFO/COO på Niam

 

 

 

 

 


Rekryteringen av Mathias Pedersen (bilden) innebär att han blir CFO/COO Fund Financial & Regulatory Management på Niam. Han är för närvarande vd för Qliro Group AB och han tillträder sin roll senast den 20 november.

Den 1 oktober tillträder Daniel Andersson tjänsten som Head of Acquisitions på Niam i Sverige. Han kommer närmast från en roll som Partner och Head of Real Estate Corporate Finance på Arctic Securities.

I Danmark har Niam anställt Jens Skovlunde som Head of Asset Management. Han har de senaste åren arbetat som rådgivare och entreprenör, varav de senaste sex åren som konsult på Niam. Jens tillträder sin tjänst den 1 september.

Niam har ytterligare stärkt sitt förvärvsteam genom att per den 19 augusti anställa Linus Nilsson som Director och han kommer främst att fokusera på investeringar i Sverige. Han kommer närmast från en roll som Investment Manager/Director på Nuveen.

I februari utökade Niam även sitt norska team med Torstein Bomann-Larsen som Associate Director. Han arbetade dessförinnan som Investment Manager på Citycon.

Under våren öppnade Niam kontor i Luxemburg där Erik Tejler, Compliance Officer & Head of Risk Management och Ebba Ekström, Associate Director arbetar. Erik Tejler har tidigare arbetat på Niams Stockholmskontor och Ebba Ekström kommer närmast från Swedbank AB:s filial i Luxemburg där hon har jobbat som Controller.

onsdag, 19 augusti 2020 13:05

Logistic Contractor bygger åt Catena

 

 

 


Bilden visar den anläggning om 13.000 kvm i Helsingborg som Logistic Contractor utvecklade för Seafrigo Nordic under år 2018.

 

 

 

 



Logistic Contractor har fått i uppdrag av Catena att bygga en logistikanläggning i Åstorp i norra Skåne på 11.100 kvm. Hyresgäst i fastigheten kommer att bli Seafrigo Nordic,som är ett internationellt företag inom tredjepartslogistik med fokus på hantering och lagring av livsmedel. Fastigheten kommer därför att innehålla både kyl- och frysdel samt förses med reservkraft för att garantera drift även vid ett längre strömavbrott. Ordervärdet uppgår till 100 Mkr.

– Vi ser fram emot att återigen får bygga åt Catena. Även hyresgästen Seafrigo känner vi sedan tidigare efter att ha utvecklat och byggt en liknande anläggning åt dem i Helsingborg för några år sedan. Den nya fastigheten uppförs i ett mycket bra logistikläge längs E4, och det känns extra positivt att få bygga med ett stort hållbarhetsfokus. Solceller ska monteras på taket och hela anläggningen ska certifieras enligt Miljöbyggnad Silver, säger Benn Karlberg, vd för Logistic Contractor.

Arbetet påbörjas omgående och anläggningen ska vara klar för inflyttning under andra kvartalet 2021.


 

 

 

 



onsdag, 19 augusti 2020 12:25

Balder köper bensinmack på Östermalm

 

 

 


Balder köper av Circle K den nedlagda bensinstationen på Birger Jarlsgatan 68 på Östermalm. Fastigheten har en detaljplan som tillåter 4.700 kvm bostäder i sju våningar.

 

 

 

 


Balder har tecknat ett avtal med Circle K om att köpa fastigheten Sälgen 4 på Birger Jarlsgatan 68 på Östermalm i Stockholm. Fastigheten avses tillträdas i slutet av 2020. Köpeskillingen har inte meddelats.

Det är Newsec som har haft uppdraget av Circel K att sälja den gamla bensinstationen som byggdes år 1927.

Sälgen 4 har en detaljplan som tillåter 4.700 kvm bostäder i sju våningar.  Balders avsikt är att i samarbete med Stockholms stad skapa ett bostadsprojekt på tomten om cirka 30 lägenheter.


Balder äger sedan tidigare två närbelägna fastigheter, dels Spårvagnshallarna som Balder köpte i september 2012, se länk, dels den gamla Arkitekturskolan vid Karlavägen i Stockholm, som Balder köpte i juli 2019, se länk.


onsdag, 19 augusti 2020 11:50

AFIAA köper i Gamla Stan

 

 

 


Fastigheten Cerberus 2, Lilla Nygatan 27, Kornhamnstorg 4, uppfördes 1750. År 1871 startade Stockholms handelsbank (sedermera Svenska Handelsbanken) sin verksamhet med expeditionslokal en trappa upp. Forex bank sålde Cebreus 2 med sitt huvudkontor på Kornhamnstorg 4 till NFF Nordic AB under fjärde kvartalet 2016 och Forex tecknade ett nytt hyresavtal. Försäljningen bidrog att rädda Forex från ett dåligt resultat.

 

 

 

 

 

 

 


Colliers har agerat rådgivare när den schweiziska investeringsstiftelsen AFIAA förvärvat sin första fastighet i Sverige. Fastigheten som förvärvats, Cerberus 2, är en historisk byggnad belägen på Kornhamstorg 4 i Gamla Stan i Stockholm. Totalytan uppgår till 1.645 kvm och fastigheten är idag fullt uthyrd till en Forex och används främst som kontor. Säljare är NFF Nordic AB som har haft Cushman & Wakefield som rådgivare rådgivare till säljaren. Köparens juridiska rådgivare har varit Linklaters.


Gunnar Larsso
n, Director Capital Markets på Colliers, säger:
– Det känns väldigt roligt att hjälpa AFIAA att göra entré på den svenska fastighetsmarknaden. Vi på Colliers ser denna affär som ett styrketecken för Stockholms kontorsmarknad som visar att bra objekt, i bra lägen med starka hyresgäster står starka även i osäkra tider”.

Forex banks sålde Cebreus sitt huvudkontor på Kornhamnstorg 4 i Gamla stan i Stockholm till NFF Nordic AB under fjärde kvartalet 2016 och Forex tecknade ett nytt hyresavtal.Försäljningen bidrog att rädda Forex från ett dåligt resultat.

Fastighetsaktien bedömer att fastigheten säljs för över 200.000 kr/kvm, motsvarande ett pris om cirka 230 Mkr.

– Tack vare stabilitet och positiva tillväxtutsikter är Sverige i allmänhet och Stockholm i synnerhet en av de mest attraktiva fastighetsmarknaderna i Europa. Med tanke på att den svenska fastighetsmarknaden till stor del styrs av lokala investerare, är vi mycket glada över att ha gått in på marknaden framgångsrikt och vi är angelägna om att analysera framtida möjligheter och göra ytterligare inköp, säger Sebastian Feix, AFIAA’s Head of Transactions International i ett pressmeddelande.

AFIAA Foundation grundades 2004 och fonden har sitt huvudkontor i Zürich samt dotterbolag i New York och Sydney.  AFIAA har tillgångar på 3,4 miljarder CHF, cirka 32,5 Mdr kr. under förvaltning. AFIAA äger fastigheter i Tyskland, Österrike, Finland, Storbritannien, Portugal, USA och Australien.

 

AFIAA Global förvärvar företag, kontor och detaljhandel med en investeringsvolym på 50 till 150 miljoner CHF. Investeringsaktiviteten är inriktad på fastigheter i Core och Core Plus på centrala platser i större städer i Europa, Nordamerika och Australien. Fondens tillgångar förvaltas av AFIAA Real Estate Investment AG, ett dotterbolag till Avadis Vorsorge AG.