16 maj 2024

Redaktionen

fredag, 21 augusti 2020 09:49

Balder tillsätter ny ekonomichef

 

 

 

 

 


Rekryteringen av Eva Sigurgeirsdottir (bilden) innebär att hon den 1 september tillträder tjänsten som ekonomichef på Balder. Hon kommer att ingå i bolagets ledningsgrupp. Jesper Mårtensson lämnar därmed rollen som tillförordnad CFO och han återgår till sina tidigare uppdrag inom ES Fastigheter AB.

– Balder är ett enastående bolag och jag är mycket glad och stolt över att ha fått förtroendeuppdraget att leda ekonomiarbetet framåt, säger Eva Sigurgeirsdottir.

Eva Sigurgeirsdottir har över 15 års erfarenhet inom fastighetsbranschen, med tyngdpunkt på fastighetsutveckling. Genom åren har hon haft flera roller med ekonomiansvar inom olika branscher, bland annat 9 år som ekonomichef på Sverigehuset, ett dotterbolag inom koncernen Ernström & C:o. De senaste 6 åren har hon arbetat som chefscontroller på Balder Fastighetsutveckling och ansvarat för att bygga upp ekonomifunktionen inom detta affärsområde.

– Eva har varit med oss länge och det känns väldigt bra att hon blir vår nya ekonomichef, säger Erik Selin, vd för Fastighets AB Balder.

Marcus Hansson fortsätter sitt uppdrag som finanschef på Balder, trots att misstankar om grovt insiderbrott kvarstår.

torsdag, 20 augusti 2020 19:14

Byggandet av Karlatornet har dött

 

 

 


Jätteprojektet Karlatornet, som ska bli Nordens högsta byggnad med sina 245 meter och 73 våningar, står helt still. Det finns ingen som finansierar projektet och Serneke har inga pengar.

 

 

 

 


Det är svåra tider för Ola Serneke, dels för att produktionen av Karlatornet står helt still, endast 7 våningar har byggts, dels finns ingen ny finansiär i sikte sedan Oaktree Capital Management hoppade av som finansiär, dels gör Serneke en rejäl förlust om minus 288 Mkr för första halvåret 2020.

Nu är det två finansiärer som har hoppat av jätteprojektet med Karlatornet, som med sina 245 meter och 73 våningar ska bli Nordens högsta byggnad och ett nytt landmärke i Göteborg. Förutom Oaktree som hoppade av en finansiering i mars i år, se länk, valde även NREP att hoppa av projektet och det gemensamma bolaget Karlastaden Holding AB redan i december 2018, se länk.

Nu växer antalet personer som betalat förskott för sina lägenheter i Karlatornet till ett hundratal personer, som kräver sina förskott tillbaka, vilka Serneke vägrar att betala.

Det rimmar illa att Serneke nått sin största orderstock någonsin med 11.072 Mkr (7.149) och samtidigt som bolaget varslar 100 anställda. Byggbolaget är helt enkelt mycket olönsamt, då intäkterna för första halvåret var 3.207 Mkr men produktions- och förvaltningskostnader var minus 3.432 Mkr. Ett resultat som kan ses som hopplöst och som en känd entreprenör valt att kalla det som ”att andas genom sugrör.”


Nu hade Serneke tillgängliga likvida medel vid periodens utgång om 450 Mkr (692). Frågan är om det räcker för framtiden? Ola Serneke säger om framtiden i rapporten:

– Vi är på inget sätt klara med att ställa om vår organisation. Detta är ett arbete som vi ser på flera års sikt. Våra initiala åtgärder är heller inget som vi förväntar oss ska visa sig direkt i våra siffror. De förväntade effekterna kommer, som vi tidigare sagt, nå fullt genomslag först under 2021. Men vi har varit beslutsamma och handlingskraftiga och vår linje ligger klar. Vi bygger just nu ett ännu starkare Serneke. SF


torsdag, 20 augusti 2020 18:25

Jan-Erik Höjvall avgår som vd för Amasten

 

 

 


Jan-Erik Höjvall kommer att sluta som vd för Amasten före år 2021.

 

 

 

 

 

 

 

Efter tre framgångsrika år har Amastens verkställande direktör Jan-Erik Höjvall meddelat styrelsen att han under 2020 avslutar sin anställning som vd för Amasten Fastighets AB. Han kommer tillsvidare att fortsätta arbeta i sin nuvarande roll som vd.

Styrelsen har omgående inlett arbetet med att söka efter en efterträdare.

 

 

 



 

 

 

 

 


Rekryteringen av Torbjörn Karlsson (bilden) innebär att han blir ny arbetschef hos Einar Mattsson Byggnads AB, där han ska leda bolagets byggproduktion inom både nyproduktion och ROT. Torbjörn Karlsson kommer att ingå i bolagets ledningsgrupp. Han kommer närmast från Bonava där han varit chef för produktion av flerbostadshus.

– Torbjörn har med sina 36 år i branschen minst sagt bred och djup kunskap. Hans kompetens är ett viktigt tillskott till ledningsgruppen i bygg- och projektbolagen där vi har högsta fokus på att fortsätta utvecklingen av vår produktkopplat till en effektiv produktion med hög kvalitet, säger Peter Svensson, vd för Einar Mattsson Byggnads AB och Einar Mattsson Projekt AB.

– Einar Mattssons verksamhet vilar på en spännande kombination av ett långsiktigt perspektiv, ett framåtriktat fokus och viljan att hela tiden vilja förbättra den produkt som kunden möter. Jag ser fram emot att tillsammans med ledningsgrupperna i bygg- och projektbolagen effektivisera produktionen och arbeta för att kunderna ska få än ännu mer hållbar produkt, säger Torbjörn Karlsson, tillträdande arbetschef på Einar Mattsson Byggnads AB.

Under sina 36 år i branschen har Torbjörn Karlsson arbetat i olika roller inom Skanska, NCC, Besqab och senast i Bonava Sverige. Rollerna han har haft i de olika bolagen har bland annat varit arbetsledare, projektchef, entreprenadingenjör, projektingenjör, verksamhetsutvecklingschef, projektchef, chef för design och produktion och senast som chef för produktion av flerbostadshus.



 

 

 

Humlegården har dels uppfört en ny kontorsbyggnad, Nybrogatan 17 vid Sofi Almquist plats, dels restaurerat Astoriahuset mot Nybrogatan, där stjärnkrögaren Björn Frantzén etablerar ett brasseri.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 


Entréhall till Nybrogatan 17.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I ett av Stockholms mest välkända stråk har Humlegården uppfört en ny kontorsfastighet. Nybrogatan 17 erbjuder mötesplatser och kontor i förstklassig miljö. I direkt anslutning ligger det nu restaurerade Astoriahuset, där stjärnkrögaren Björn Frantzén etablerar ett brasseri. Mötet mellan modern arkitektur och omsorgsfullt renoverat 1870-tal gör platsen unik.

Nybrogatan 17 ligger mitt i ett myllrande kvarter, med närhet till flera av Stockholms välkända landmärken, såsom Östermalmstorg, Stureplan, Dramaten och Östermalms saluhall. Satsningen består av två delar, där Humlegården uppfört en ny kontorsbyggnad, Nybrogatan 17 vid Sofi Almquist plats samt restaurerat Astoriahuset mot Nybrogatan.

– Här skapar vi kontorslokaler med de allra bästa förutsättningarna. Betydelsen av ett dynamiskt sammanhang har aldrig varit viktigare. På Nybrogatan och i de omgivande kvarteren finns flera av Stockholms mest intressanta platser, butiker och restauranger, säger Peter Lind, fastighetschef på Humlegården.

De kommersiella lokalerna sträcker sig över cirka 6.000 kvm. Här återfinns en välkomnande lobby, karaktärsfulla kontorsplan och en gemensam takterrass. Intresset har varit mycket stort. Bland de företag som valt att etablera sig på Nybrogatan 17 återfinns FM Global Insurance och Convendum. Strax intill, i lokaler som tidigare huserat den välkända biografen Astoria, kommer Frantzén Group att etablera Brasseri Astoria. Ett internationellt brasseri som är öppet alla dagar i veckan, hela året. Restaurangen består av en huvudmatsal med öppet kök, en intimare del som fått namnet ”Lilla a”, samt en stor lounge och bar.

– Vi är mycket stolta över denna etablering och ser fram emot att slå upp portarna. Platsen är fantastisk, och vi har inspirerats av historiken i huset i arbetet med Brasseri Astoria, säger Björn Frantzén, krögare.

Bra kontorsytor efterfrågas samtidigt som det finns ett skifte där lokalerna går ifrån att främst ses som en arbetsplats till att bli mer av en mötesplats. På Nybrogatan 17 kombineras klassiska kontorsplan i en exceptionell miljö med co-working. Som mötesplats är Nybrogatan 17 svårslagen.

– Vi ser större krav på flexibilitet, bra läge och inspirerande sammanhang. Det har varit viktiga ledord i vårt arbete. Nybrogatan 17 är utformat för att möta dessa behov – här finns möjlighet till flexibilitet när lokalbehoven förändras, närmiljön bjuder på många inspirerande platser och läget är sällsynt bra, säger Anna Kullendorff, affärsutvecklingschef på Humlegården.

Humlegårdens vision har varit att kombinera kontor, mötesplatser och bostäder på ett sätt som bidrar till Nybrogatans liv. Den danska arkitektbyrån 3XN anlitades för uppdraget. En viktig utgångspunkt har varit att arbeta med gedigna material. Den nya byggnadens fasad baseras på handgjort tegel, inspirerat av de omgivande kvarteren. En spektakulär lutande glasfasad vetter mot innergården och skapar en rymd och ger karaktär till varje våningsplan. I entrén möts man av en vacker trappa som löper genom hela byggnaden, upp till takterrassen. Trappan ger ett fint ljusinsläpp och uppmuntrar till rörelse men är också en plats där man möts.

Strax intill den nya kontorsfastigheten återfinns Astoriahuset. Byggnaden som vetter mot Nybrogatan har anor från 1874. Fastigheten har genomgått en omsorgsfull och omfattande restaurering. Ett exempel är biografens entré och foajé, som rustats upp och blir entré till restaurangen. Det som tidigare var kontor har omvandlats till bostäder, något som var det ursprungliga ändamålet. Planlösningarna är utformade efter de ursprungliga rumsstrukturerna och med hänsyn tagen till de kulturhistoriska värdena.

– Vi är mycket stolta över slutresultatet, där vi kombinerar det gamla och det nya på ett omsorgsfullt sätt, och tillgängliggör en plats som varit stängd under många år. Den respons vi fått när Nybrogatan 17 och Astoriahuset nu tas i bruk har varit mycket positiv, vilket vi ser som ett kvitto på att vi också levt upp till vår höga ambitionsnivå, säger Viktor Sandberg, tf projektutvecklingschef på Humlegården.

Fakta
Totalt 6.000 kvm kommersiella lokaler, varav cirka 4.800 kvm kontor och 1.200 kvm restaurang.
I fastigheten finns 18 bostadslägenheter. Miljöcertifiering: BREEAM Excellent i designfasen (kontorsfastigheten). Byggnadsår: Astoriahuset 1873–74, 1928 samt 2018–2020. Nybrogatan 17: 2018–2020.

torsdag, 20 augusti 2020 11:44

Einar Mattsson anvisas mark i Årstastråket

 

 

 


Årstastråkets etappindelning och områdesnamn.


 

 

 

 

 

 


Exploateringsnämnden i Stockholm anvisar mark för bostäder inom del av fastigheten Enskede Gård 1:1 till Einar Mattsson. Det är Einar Mattsson Projekt AB,  som har inkommit med en ansökan om en markanvisning för att få bygga cirka 60 bostadsrättslägenheter i ett flerbostadshus inom den tredje etappen av Årstastråket inom detaljplanearbetet för kv. Allgunnen.

Markanvisningen inryms i inriktningsbeslutet för Årstastråket. Ett reviderat inriktningsbeslut för Årstastråket godkändes av Exploateringsnämnden i april 2020.

Planeringen för Årstastråket har pågått sedan år 2000. Projektet syftar till att skapa cirka 3.000 nya bostäder för 7.500 invånare i ett centralt och attraktivt läge med god tillgång till kollektivtrafik, rekreation och service.

I området finns även plats för en ny grundskola, idrottshall, förskolor samt lokaler för butiker och verksamheter.

Einar Mattsson ska efter fastighetsbildning i kv. Allgunnen förvärva marken för 18.250 kr per kvm ljus BTA för bostäder. Under de senaste tre åren har Einar Mattsson fått fyra markanvisningar om totalt 395 lägenheter.


 

 

 


Det var 2015 som Botrygg vann den första markanvisningstävlingen för Centrala Nacka bland 150 inkomna anbud. Den blivande bostadsrättsföreningen Nya Gatan består av 137 lägenheter, från ett till fem rum och kök.

 

 

 

 

 

 


Botrygg har köpt mark i det nya området Centrala Nacka. Här kommer 137 bostadsrätter att byggas med byggstart i september. Köpeskillingen för marken är drygt 229 Mkr.

– Nu börjar det verkligen hända mer i Centrala Nacka, säger stadsutvecklingsdirektör Katarina Wåhlin Alm. Med Botryggs tillträde är vi igång med den första etappen om 600 lägenheter i ett område i stark utveckling. Tillsammans med Botrygg, Sveafastigheter och Storstaden har vi de bästa förutsättningarna att skapa en unik stadsdel där det urbana stadslivet och naturen möts på ett nytt sätt.

– Vi är glada att få komma igång med byggnationen. Intresset är stort och lägenheterna bokas upp i snabb takt trots att vi säljstartade mitt i coronakrisen, säger Botryggs vd Adam Cocozza.

Det var 2015 som Botrygg vann den första markanvisningstävlingen för Centrala Nacka bland 150 inkomna anbud. Den blivande bostadsrättsföreningen Nya Gatan består av 137 lägenheter, från ett till fem rum och kök. Särskilt stort fokus har lagts på utemiljön med mycket grönska och med möjlighet till odling och rekreation på innergården.

Byggnationen startar i september i år 2202 och färdigställandet sker etappvis med inflyttningsstart under andra delen av 2022.

Centrala Nacka är en ny stadsdel som byggs från Järlahöjden i väster till Skvaltan i öster. Här planeras för 6.000 bostäder och 7.000 nya arbetsplatser. En ny stadspark och nya mötesplatser ska utvecklas tillsammans med butiker, kultur, idrottsplatser, skolor och ny tunnelbanestation. Det är en välkomnande och inspirerande plats med urbana kvaliteter och naturen runt hörnet.

Pågående och planerade bostadsprojekt på Nya gatan i Centrala Nacka utvecklas av Storstaden Bostad, Botrygg och Sveafastigheter.



 

 

 


Vestby Næringspark är en del av Oslos södra logistikkorridor och har ett optimalt strategiskt läge för lagerhållning med omedelbar närhet till E6:an. Logicenters senaste markförvärv är en av få storskaliga ytor för utveckling med direkt närhet till E6:an och Oslo.

 

 

 

 

 

 

 

Nu står det klart att Logicenters, NREP, köper ytterligare mark i norska Vestby. Den här gången rör det sig om en rejäl markyta om 100.727 kvm Med det senaste förvärvet äger nu Logicenters en total markyta för utveckling om 128.000 kvm i  området. Markförberedelser pågår för närvarande på den nyförvärvade tomten och Logicenters förväntas kunna ha en första fastighet redo i början av 2022.

Logicenters fortsätter att etablera sig på strategiska platser för logistik i Norden. Nu har logistikaktören förvärvat en betydande markyta i Vestby Næringspark, strax söder om Oslo, på adressen Toveien 21. Markytan köptes från investeringsaktören Ferd Eiendom.


Logicenters är sedan tidigare väletablerade i området. Logicenters har sedan 2016 köpt 130.000 kvm mark och utvecklat anläggningar om totalt 56.000 kvm i Vestby, inklusive en nyutveckling på 12.000 kvm som beräknas stå färdig i början av 2021, och så sent som i våras förvärvade logistikfastighetsaktören en markyta om 27.000 kvm där upp till 70 procent av tomten kommer att bebyggas. Med det senaste markförvärvet om drygt 100.000 kvm har Logicenters säkrat sin position för vidare utveckling i logistikparken framåt.

Markförhållandena på den nyförvärvade ytan är av mycket hög kvalitet vilket är avgörande för logistikanläggningar med höga belastningskrav.

– Vestby är en mycket attraktiv logistikpark för många aktörer. Därför är det viktigt för oss att säkra vår närvaro i området för att kunna utveckla fler högkvalitativa anläggningar för modern logistik. Vi har varit väldigt framgångsrika i Vestby och med det nya markförvärvet kan vi fortsätta utveckla och hyra ut logistikfastigheter till aktörer som har höga krav och ligger i framkant. Det här förvärvet kommer göra det möjligt för oss att erbjuda fastigheter för såväl större som mindre hyresgäster. Vi ser fram emot att välkomna våra första hyresgäster i början av 2022, säger Matthias Kettelhoit, Head of Logicenters.


 

 

 


Annika Edström, Head of What’s Next, Cushman & Wakefield, Ola Jacobsson, Partner, Cushman & Wakefield och Annie Lilja, Strategic Advisor, Cushman & Wakefield.

 

 

 

 

 

 

Med ny energi och blicken riktad framåt släpps nu Cushman & Wakefields kontorsrapport Office Snapshot Sweden Q2 där temat för detta kvartal är motståndskraften hos kontorsmarknaden. Nya förutsättningar för kontorsarbete skapas i och med pandemins framfart och gör att investerare i kontorsfastigheter idag är extra intresserade av att följa utvecklingen av både marknadsdata och trender på nära håll.

Under det andra kvartalet ser Cushman & Wakefield att prime yielder har legat stabilt, topphyrorna har däremot sjunkit något i Stockholm (från 8.200 till 8.000 kr/kvm), Göteborg (från 3.400 till 3.300 kr/kvm) och Malmö (från 3.200 till 3.100 kr/kvm). Vidare har också vakansgraderna ökat något i CBD-mätningarna under perioden, från 3 till 3,5 procent i Stockholm och i Malmö från 4,5 till 6,5 procent. I Göteborg har nivån däremot legat stabil på 4 procent.

Ola Jacobsson, Partner, säger:
– Capital Markets på Cushman & Wakefield: “Efterfrågan för kontor sjönk markant under inledningen av Covid-19-pandemin, speciellt för projekt inom value add och re-development. Under senare delen av Q2 har intresset för kontorsfastigheter återvänt men utbudet, speciellt i Stockholm, har varit begränsat och prisnivåerna har därför inte testats på allvar. Vår senaste försäljning av kontor i Gamla stan visar dock på en styrka i marknaden vilket kan vara startskottet för ytterligare prisrekord under hösten.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar fram till årets slut att, om möjligt, undvika kollektivtrafik och för att i det fall vi måste pendla säkerställa social distansering. Att säkerställa social distansering är viktigt även för de personer som inte kan jobba på distans och därför behöver anpassningar göras på våra arbetsplatser. Cushman & Wakefield tog redan i våras fram konceptet “6 Feet Office” som syftar till att anpassa själva arbetsplatsen så att människor kan komma tillbaka till kontoret på ett tryggt och säkert sätt genom metoder för att hålla ett säkert avstånd.    

Annika Edström
, Head of What’s Next på Cushman & Wakefield, säger:
– Våra uppdragsgivare är i nuläget minst sagt intresserade av att följa utvecklingen på kontorsmarknaden för att förstå vad kontorshyresgäster kommer att efterfråga framöver. Detta är helt rätt då hyresgästerna i sin tur nu ser över sina lokalstrategier för att optimera användningen av ytorna. Globalt ser vi att marknaden blir mer tillmötesgående för användare av kontorslokaler och samma utveckling sker givetvis även i Sverige.

För att förstå vilken typ av anpassningar som behöver göras i kontorsbyggnader för att de skall vara relevanta även på sikt, är det viktigare än någonsin att förstå behoven och arbetssätt hos framtidens kontorshyresgäster. Att produktiviteten kortsiktigt har hållits hög även under en period då arbete hemifrån har varit normen, har öppnat upp för ett mer flexibelt tänk hos företagsledare och en ökad förståelse för att anställda kan jobba även på andra ställen än på det traditionella kontoret. Vissa trender, såsom bland annat ökad digitalisering, har också på många håll snabbats på för att organisationer ska kunna fortsätta driva sina verksamheter. Kontorets styrka som en kreativ mötesplats består och behöver bibehållas för att säkerställa fastighetens attraktivitet på transaktionsmarknaden. 

Annie Lilja
, Strategic Advisor, säger
– Valuation & Strategic Advisory på Cushman & Wakefield “I nuvarande läge ser vi ett ökat intresse för analyser inför kommande utvecklingsprojekt, både i enskilda fastigheter men även för hela stadsdelar. Konkurrensen om hyresgästerna är hög och vi ser en tydlig trend i klusterprofilering av fastigheter. Här är det viktigt att slutprodukterna blir utformade på ett effektivt sätt för att tillgodose hela spektrat av hyresgästernas behov, både i den dagliga verksamheten men även för att kunna växa på ett strategiskt vis i framtiden.

Office Snapshot Sweden
Office Snapshot Sweden innehåller uppdaterad marknadsinformation för kontorsmarknaden med Cushman & Wakefields syn på hyres- och investeringsmarknaden i hela Sverige. Rapporten släpps kvartalsvis och ger möjlighet att på nära håll följa utvecklingen på kontorsmarknaden. I rapporten presenterar Cushman & Wakefield aktuella kvartalsdata och trender för kontorsmarknaden i storstadsregioner över hela Sverige, där särskilt fokus ligger på delmarknader i Stockholm, Göteborg och Malmö. Cushman & Wakefield har nyttjat hela bolagets erfarenhet och kompetens för att ta fram en väl underbyggd kontorsmarknadsrapport som grund för beslutsfattande för aktörer i branschen.

Cushman & Wakefield

Cushman & Wakefield (NYSE: CWK) är ett ledande globalt fastighetsrådgivningsföretag som levererar betydande värde till fastighetsägare, investerare och hyresgäster. Cushman & Wakefield är bland de största fastighetsrådgivarna med 53.000 anställda på cirka 400 kontor i 60 länder. Under 2019 hade företaget en omsättning på 8,8 miljarder USD och ett tjänsteutbud som omfattar bland annat capital markets, hyresgästrådgivning, värdering, uthyrning och andra tjänster.

torsdag, 20 augusti 2020 10:24

Co-working ökar på campus Alnarp

 

 

 


På Campus Alnarp kommer Green Innovation Park att utveckla co-working och konferenslokaler i byggnaden Teknikum, centralt belägen på campus. Skiss: Kanozi Arkitekter

 

 

 

 

 

 


Nu är det klart att co-workingkonceptet Green Innovation Park får nya lokaler och växlar upp sin verksamhet vid Sveriges lantbruksuniversitets campus i Alnarp i Skåne.

Green Innovation Park är en arena för co-working där akademi, näringsliv, investerare och entreprenörer möts för att samverka kring innovation och tillsammans arbeta mot en hållbar framtid. Den första miljön startades av Akademiska Hus och Sveriges lantbruksuniversitet år 2016 på Campus Ultuna i Uppsala och nu har det alltså blivit dags för Alnarp.

– Alnarp är en fantastisk plats och en unik miljö där vi vet att många forskningsnära företag vill vara. Det känns jättebra att vi tillsammans kan utveckla lokaler som ger ännu bättre förutsättningar för näringsliv på campus, säger Åsa Henninge, marknadsområdesdirektör vid Akademiska Hus.

På Campus Alnarp kommer Green Innovation Park att utveckla co-working och konferenslokaler i byggnaden Teknikum, centralt belägen på campus. Platsen blir ett växthus där start-upbolag kan växa sig starka och förhoppningsvis bli så stora att de flyttar vidare. Närheten till forskning och experimentella miljöer och utrustning är i många fall helt avgörande för mindre företags utvecklingsförmåga.

– SLU:s kunskapsområden är centrala för flera av de stora samhällsutmaningarna och universitetets forskning, utbildning och miljöanalys bidrar till att lösa riktiga problem i den pågående omställningen. Samverkan mellan universitet, näringsliv och andra aktörer i samhället är väl utvecklad vid SLU Alnarp, exempelvis genom väletablerade och framgångsrika plattformar som Partnerskap Alnarp och Movium. Green Innovation Park i Alnarp blir ett utmärkt tillskott till utbudet av möjligheter att utveckla innovationer och samarbeten av olika slag, säger Håkan Schroeder, dekan för LTV-fakulteten vid Sveriges lantbruksuniversitet.

– Närhet mellan kunskaper är en avgörande faktor för framgångsrik samverkan och gemensam innovationsutveckling. Här kan Green Innovation Park som fysisk plats göra skillnad, genom att förenkla och aktivt underlätta för dessa kunskapsmöten. Unikt för campus är också de uppskalningsmöjligheter, för till exempel produktion, som finns i SLU:s Mellangård, säger Niclas Östlund, verksamhetsutvecklare för Green Innovation Park i Alnarp.

 

Akademiska Hus startar nu renovering och ombyggnation för Green innovation Parks nya lokaler. Totalt utvecklas 375 kvm och de första företagen planeras flytta in i april 2021. Green Innovation Park är en del av SLU Holding.