16 maj 2024

Redaktionen

måndag, 24 augusti 2020 12:50

Peter Eriksson, ny chef på Croisette

 

 

 

 

 


Tidigare i år lanserade Croisette ett nytt affärsområde – Croisette Digital Property Management & Administration. Croisette Digital Property Management & Administration erbjuder förvaltningstjänster med fokus på effektiva och smarta lösningar. Ansvarig över affärsområdet blir Peter Eriksson (bilden), som sedan tidigare är partner på Croisette Real Estate Partner.

Peter Eriksson
har sedan start arbetat i Croisettes transaktionsteam i Malmö, som bildades för nära fem år sedan. Han tar nu klivet till affärsområdesansvarig för förvaltning. Innan Peter Eriksson började på Croisette arbetade han som fastighetschef för HSB Skånes egenägda fastigheter samt marknadsområdeschef på BRF-avdelningen.

– Det är en ynnest att få internrekrytera till denna tjänst som är oerhört betydelsefull. Peter är den perfekta kandidaten med sin kunskap om oss som tillväxtorgan, erfarenhet av sylvass rådgivning och dessutom med sin erfarenhet och förståelse för fastighetsägarens perspektiv. Förvaltningseffektivitet är något Peter verkligen brinner för, så även om vi tappar en enorm tillgång i transaktionsteamet får vi en ännu större tillgång i den blivande förvaltningsorganisationen som nu växer fram, säger Per Svensson, vd för Croisette Real Estate Partner.

Croisette har innan sommaren rekryterat Elin Albäck som påbörjade sin tjänst i mitten av augusti. Hon kommer närmst som administrativ förvaltare på HSB och har sex års samlad erfarenhet av fastighetsförvaltning.

–  Det känns otroligt inspirerande att få vara med och utveckla den nya satsningen inom Croisettes digitala förvaltning. Efter flera år i fastighetsbranschen är det spännande att bli en del av en så innovativ organisation, säger Elin Albäck.

– Även om det känns lite sorgligt att lämna transaktionsverksamheten och teamet där som jag varit med och byggt upp från grunden kan jag med stolthet ta steget vidare i Croisettes fortsatta utvecklingsresa och bolagsbyggande. Jag är även glad att vi äntligen kan kommunicera att Elin nu är en del av vårt nya affärsområde. Jag vet att hon har varit extremt uppskattad internt och hos externa klienter i tidigare roller och ser verkligen fram emot att ha henne i mitt team, säger Peter Eriksson, Head of Digital Property Management & Administration på Croisette Real Estate Partner.

Han fortsätter:
–  Den digitala fastighetsförvaltningen kommer ge fastighetsägarna i branschen en ny dimension i fastighetsägandet som i sin tur kommer leda till att det blir mer attraktivt att både bo och bedriva verksamhet i fastigheterna. Synergin av vårt arbete kommer utan tvekan leda till bättre driftnetton och nöjdare hyresgäster.

måndag, 24 augusti 2020 12:34

Ny skridsko- och bandyhall i Gubbängen

 

 

 


Stockholms första inomhusanläggning för bandy och långfärdsskridskor finns nu i Gubbängen. Anläggningen är 25 meter hög och upptar en yta på 76 x 134 meter. Inuti finns, förutom en fullstor bandyplan, också en bana om 250 meter för långfärdsskridsko, ståplatsläktare med plats för 1.800 åskådare, omklädningsrum, förråd och serviceytor. Illustration: AIX Arkitekter

 

 

 

 

 

 

 

Under måndagen den 24 augusti invigdes Stockholms första inomhusanläggning för bandy och långfärdsskridskor i Gubbängen. På plats fanns fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) och idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C) tillsammans med föreningarna som ska nyttja anläggningen.


Efterfrågan på idrottsaktiviteter är under ständig tillväxt i Stockholm. Staden växer likaså snabbt och i takt med detta utgör den rådande bristen på idrottsanläggningar stora utmaningar för idrottsrörelsen och föreningslivet. Issporten är en av de samlingsidrotterna som har störst brist på tillgänglig träningstid vilket slår mot sporter som ishockey, bandy, konståkning och långfärdsskridsko.

– Gubbängens skridsko- och bandyhall är den första av sitt slag i Stockholm och kommer att ha betydande effekt för skridskosporter i hela Stockholmsregionen. Issporten har brist på tillgänglig träningstid, därför är denna moderna anläggning särskilt betydelsefull och efterlängtad, säger Dennis Wedin (M).

Gubbängens skridsko- och bandyhall är den första av sitt slag i Stockholm och den kommer att ha betydande effekt för skridskosporter i hela Stockholmsregionen.
Anläggningen är 25 meter hög och upptar en yta på 76 x 134 meter. Inuti finns, förutom en fullstor bandyplan, också en bana om 250 meter för långfärdsskridsko, ståplatsläktare med plats för 1.800 åskådare, omklädningsrum, förråd och serviceytor.

– Det är väldigt roligt att vi äntligen har en fullstor inomhusanläggning av detta slag på plats. Bandy- och skridskoklubbarna har väntat länge nog. Anläggningen kommer utöver föreningslivet också nyttjas av eleverna på Midsommarkransens gymnasiums bandylinje, vilket är jättekul för ungdomarna, säger Karin Ernlund (C).

På Gubbängens IP finns sedan tidigare en konstis- och konstgräsplan som nyttjas av föreningslivet. När Gubbängens skridsko- och bandyhall nu öppnar finns det två fullstora bandyplaner på idrottsplatsen.


 

 

 


Stadt Hamburg 13 på Gustav Adolfs Torg byggdes år 1809 och innehöll då både restaurang och Malmö Teater med 450 platser. Arkitekten var HofConducteuren Anders Sundström. Restaurangen, som kom att kallas Stadt Hamburg, hade en trädgård som gick ända ned till kanalen. År 1961 revs teatersalongen trots protester. I stället byggdes det glashus som nu ligger mot Stora Nygatan.

 

 

 

 

 

 

 

Croisette har på uppdrag av Ramsbury Property hyrt ut en kontorslokal till Tengbrogruppen om cirka 750 kvm i fastigheten Stadt Hamburg 13, även kallat HM-huset, mitt på Gustav Adolfs Torg i Malmö. Inflyttning förväntas bli under första delen av 2021.

– Lokalens unika karaktär och läge passar perfekt för en arkitektverksamhet. Den gamla ordenssalen tillsammans med takterrassen kan göra detta till en av Malmös mest spektakulära lokaler, säger Peter Bergquist, Head of Leasing på Croisette Real Estate Partner.

– Vi är oerhört glada att vi hittat ett så bra kontor för oss - läget tillsammans med lokalens exceptionella kvalitéer gjorde valet enkelt. Vi går faktiskt ner i antal kvadratmeter från våra nuvarande lokaler i Hyllie då vi ser att våra arbetssätt och därmed behov av typ av kontor förändrats i och med att många väljer att arbeta på annat sätt nu dvs på distans - hemma eller på annan plats. Det centrala läget är uppskattat av våra medarbetare och ger oss också goda möjligheter för delningsfunktioner. Vi ser med spänning framemot vår flytt till Stadt Hamburg 13, säger Emma Nilsby och Josefin Klein, kontorschefer på Tengbom i Malmö.


måndag, 24 augusti 2020 11:25

Blomsterdalen i Årstadal rustas

 

 

 

Parken Blomsterdalen ligger i korsningen Marieviksgatan/Sjöviksvägen i Årstadal.

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 



Förutsättningarna för Blomsterdalens växter förbättras samtidigt som den redan blomsterrika parken får fler blommande buskar och träd med en större variation över året. Parken beräknas vara klar sommaren 2021. Illustration: AJ Landskap

 

 

 

 

 



Parken Blomsterdalen ligger i korsningen Marieviksgatan/Sjöviksvägen i Årstadal och stod klar 2010. Parken är populär bland boende, närliggande skolor och förskolor och har sedan den öppnades blivit mycket sliten. Därför genomförs nu en återställning och en mindre upprustning av parken. Parken behåller sin ursprungliga utformning

I det förslag som har tagits fram bevaras parkens ursprungliga utformning och staden gör förbättringar som bland annat gör parken mer tålig. Slänterna i parken förstärks för att klara slitage och motverka erosion.

Förutsättningarna för växterna förbättras samtidigt som den redan blomsterrika parken får fler blommande buskar och träd med en större variation över året. Förbättringsåtgärder görs också för att förhindra att vatten blir stående i parkens lågpunkter.

Sittplatser förnyas, lekutrustning rustas upp och fallskyddsunderlag byts ut. Under soliga dagar blir det lätt varmt i parken och därför sätts ett solskydd upp över lekplatsens sandlåda.

Projektering utfördes 2019-2020 med en byggstart nu i augusti 2020. Parken beräknas vara klar sommaren 2021

Trafikkontoret driver projektet tillsammans med Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning. Landskapsarkitekter är AJ Landskap.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Det var i oktober 2019 som Solna stad överenskom med HSB om att HSB får bygga cirka 1.000 bostäder i Ekelund, strax norr om Pampas Marina, med villkoret att HSB bidrar med med finansiering av åtgärderna i vägnätet samt med 150 Mkr till finansieringen av en ny tunnelbaneuppgång vid Västra skogen. Foto: Amkvo

 

 

 

 

 

 


HSB Bostad överlåter cirka 500 byggrätter i Pampas/Ekelund till Aros Bostad. Affären innebär att HSB Bostad och Aros Bostad ska utveckla den helt nya stadsdelen tillsammans, via ett gemensamt exploateringsbolag.

– Vi är glada över att ha Aros Bostad som partner i framdriften av området. Samarbetet är tänkt att öka exploateringsförutsättningarna, skapa ett varierat utbud av bostäder samt möjliggöra en högre utbyggnadstakt. Vi vet att området är efterlängtat av HSBs bosparare och viktigt för Solna stad, säger Jonas Erkenborn, vd för HSB Bostad.

Samarbetet omfattar den första etappen av Solna stads och HSB Bostads utveckling av Ekelundsområdet. Etappen innehåller cirka 1.000 bostäder, stadsgator med ett rikt utbud av service samt förskolor. Den populära strandpromenaden som ansluter till området ska även rustas upp och en ny tunnelbaneuppgång till stationen Västra Skogen planeras.

– Vi ser fram emot att utveckla den nya stadsdelen Pampas/Ekelund tillsammans med HSB Bostad och Solna stad. Det är ett fantastiskt läge för att skapa attraktiva och hållbara bostäder i och med närheten till både vatten, grönområden och goda kommunikationer, säger Magnus Andersson, vd för Aros Bostad.

 

 

 


Stockholmsbarometern steg under andra kvartalet 2020 till ett värde på 80,6 där 100 utgör det historiska normalvärdet.

 

 

 

 

 

 


Stockholmsekonomin tog ett kliv uppåt under det andra kvartalet. Trots det befinner den sig på en nivå i paritet med under finanskrisen och vissa näringar brottas med omfattande problem.

– Ekonomin har vänt upp från träskbotten men är ännu inte i närheten av att se ytan. Det är ett ansträngt läge och de sektorer som har det allra svårast är fortfarande i desperat behov av starkare politiska stödåtgärder, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

Stockholmsbarometern steg under andra kvartalet 2020 till ett värde på 80,6 där 100 utgör det historiska normalvärdet. Det är en tydlig förbättring från första kvartalet 2020, då värdet stannade på 61,6.

Uppgången förklaras till stor del av att näringslivets konfidensindikator stiger från 60 till 81. Bland hushållen är uppgången mindre, från ett värde på 77 till 83.

– Riktningen är positiv, men den samlade bilden är likväl att ekonomin går på sparlåga och att stämningsläget är negativt. Vi befinner oss fortfarande i ett mycket svagt ekonomiskt läge som ligger rejält under det normala, säger Stefan Westerberg.

Vid en jämförelse mellan landets olika regioner så har Stockholmsregionen drabbats särskilt hårt av coronakrisen. Både under kvartal ett och två 2020 så har indexutfallen, som mäter stämningsläget i näringslivet för respektive region i förhållande till det historiska genomsnittet, varit svagast i Stockholms län.


– Huvudstadsregionen har en stark och välutvecklad tjänstesektor där många företag har internationell prägel och global profil. Därmed har restriktioner och den generellt minskade rörligheten slagit hårt mot delar av tjänstesektorn och gjort att regionen drabbats extra hårt, säger Stefan Westerberg.

Den privata tjänstesektorn uppvisar tecken på återhämtning under andra kvartalet, men företag med uppdragsverksamhet och hotell- och restaurangnäringen befinner sig fortsatt på en väldigt låg nivå.

– Eftersom omställningsstödet inte täcker månaderna efter april så finns en risk att en så här dålig högsäsong för exempelvis hotellen bygger in problem och svagheter som kan bli svåra att hantera under hösten och vintern. Det vore rättmätigt att förlänga dessa stöd och genom det minska risken för att jobb fortsätter att slås ut, säger Stefan Westerberg.

 

 

 

fredag, 21 augusti 2020 11:42

Catella har påverkats negativt av pandemin

 

 

 


Johan Claesson, tf vd för Catella.

 

 

 

 

 

 

 

Under första halvåret 2020 minskade Catellas totala intäkter till 1.027 Mkr (1.142) med en nettoomsättning som sjönk till 948 Mkr (1.124). Det innebar att rörelseresultatet minskade till 111 Mkr (226) med ett resultat före skatt om 67 Mkr (203). Periodens resultat efter skatt sjönk till -139 Mkr (197), varav hänförligt till moderbolagets aktieägare blev -147 Mkr (149). Det egna kapitalet minskade till 1.381 Mkr (1.544).

I slutet av andra kvartalet 2020 uppgick förvaltat kapital till 148,6 Mdr kr, en minskning med 7,6 Mdr kr jämfört med föregående kvartal, varav 6,2 Mdr kr var hänförlig till valutaeffekter. Totala intäkter under kvartalet uppgick till 523 Mkr med ett rörelseresultat om 39 Mkr, en minskning med 165 Mkr respektive 125 Mkr.

Catella påverkades negativt av pandemins utbredning och turbulensen på finansmarknaderna, främst inom Equity, Hedge and Fixed Income Funds och Corporate Finance. Property Investment Management har inte påverkats nämnvärt av pandemin under andra kvartalet.

 

Den tidigare negativa trenden inom Equity, Hedge and Fixed Income Funds fortsatte under kvartalet och rörelseresultatet inom affärsområdet minskade med 125 Mkr jämfört med andra kvartalet 2019. Resultat hänförligt till moderbolagets aktieägare uppgick till -147 Mkr, vilket inkluderar nedskrivning av koncernmässiga uppskjutna skattefordringar om 70 Mkr, relaterat till avyttringen av Catella Fondförvaltning AB, och reservering för kostnader för avveckling uppgående till 55 Mkr, relaterat till avvecklingen av Catella Bank.

I en kommentar till rapporten säger Johan Claesson, tf vd för Catella:
– Renodlingen av Catella till ett bolag mer fokuserat på produkter och tjänster relaterat till affärsområdet Property Investment Management och Corporate Finance fortsatte under andra kvartalet. Det framtida Catella kommer i allt större omfattning att koncentrera kapital och resurser inom Property Investment Management, Corporate Finance och fastighetsutvecklingsprojekt. De mest påtagliga förändringarna är att ytterligare fokus kommer vara att tydliggöra våra strategier inom förvaltningsuppdrag, alternativt fastighetsfonder och skapa selektiva fonder inom olika segment, såsom bostäder, logistik, projektverksamhet, hotell, workout med mera. Det innebär bland annat att Catella successivt kommer att stärka sin kompetens och inriktning inom projektutveckling både i egen regi och i samarbete med andra aktörer i syfte att skapa mer värde i tidiga faser med målet att dessa ska övertas av fonder som skapas och förvaltas av Catella.


 

 

 


Östersund Frösön. Foto: Tomas E Johansson/Fjellfotografen

 


 

 

 

 

 

 

Arwidsro har tecknat planavtal med Östersunds kommun om att utveckla kv. Skjutbanan 1 med flera i centrala Östersund.

Planavtalet syftar till att detaljplan ändras så att den nya planen medger byggande av bostäder och särskilt boende för äldre (SÄBO) samt underjordiskt garage. Marken omfattar de kommunalt ägda fastigheterna Skjutbanan 1 och 7, som idag används för allmän parkering, samt del av den privatägda fastigheten Skjutbanan 2.

Miljö- och samhällsnämnden gav, den 15 juni 2020, ett positivt planbesked för planläggning av kv. Skjutbanan 1. Planarbetet sker i samarbete med Klas Förvaltning i Östersund.

–  Östersund är i en spännande utveckling som helhet och i stadskärnan i synnerhet. Det är glädjande att vi hittat ett samarbete med Klas Förvaltning och kommunen om att utveckla denna centrala plats till en hållbar och bestående livsmiljö, säger Tobias Kjellin, affärsområdesansvarig på Arwidsro Samhällsfastigheter.

Östersunds kommun med dryga 60.000 invånare är regionens tillväxtmotor. Arbetsmarknaden kännetecknas av ett näringsliv med många småföretag inom ett vitt spann av branscher och ett starkt myndighetskluster. Besöksnäringen är stark och erbjuder ett varierat utbud av besöksmål året runt. Stadens utbud av kultur, evenemang och handel bidrar till en levande och trivsam stadskärna. Östersund är en universitetsstad, med såväl Mittuniversitetet som Skiduniversitetet. Östersund är en internationell metropol för tävling, träning och utveckling inom flera olika vinteridrotter.

Östersunds kommun har antagit en ambitiös klimatstrategi, vilken är vägledande för att hela Östersund ska vara fossilfritt och energieffektivt 2030. Det innebär noll fossila koldioxidutsläpp, 30 procent minskad energiförbrukning jämfört med 2010 och minskade utsläpp från konsumtion.

– De strategiska utvecklingsområdena i kommunens klimatstrategi går helt i linje mer våra ambitioner och vi ser fram emot givande dialoger och samverkan. Just samverkan, tidiga och konkreta dialoger är avgörande för att vi ska lyckas skapa hållbara livsmiljöer, säger Maria Björkling, hållbarhetsansvarig på Arwidsro.

fredag, 21 augusti 2020 10:34

Nytt centrum i Klagshamn, Malmö

 

 

 


Klagshamn, som ligger cirka 15 km söder om Malmö centrum,  har cirka 3.100 invånare.

 


 

 

 

 

 

 

Klagshamn växer med nya bostadsområden. Men stadsdelen i Malmö har ingen naturlig samlingspunkt. Stadsbyggnadskontoret får nu i uppdrag att utreda möjligheterna att etablera ett centrum, med service och verksamheter, i Klagshamn.

Malmö är en av de snabbast växande städerna i landet. Utbyggnaden av Malmö märks inte minst i Klagshamn där nya bostäder och invånare har tillkommit i rask takt de senaste åren. Bara sedan 2016 har den lokala befolkningen vuxit med tolv procent.

Orten kommer att växa ytterligare. Enligt storstadsavtalet mellan Malmö stad och staten, som ingicks år 2017, ska 2.300 bostäder byggas i Klagshamn fram till år 2035.


En ort i tillväxt ställer också krav på mer service. De flesta har fler behov än att bara bo. De senaste åren har därför sett välkomna tillskott i Klagshamn med bland annat en ny förskola, lekplats, ridanläggning, utegym, ombyggnad av Folkets hus och år 2019 blev Klagshamnsudden ett naturreservat. Inom kort blir stadsbuss 6 eldriven med ökad komfort och tyst framfart, dessutom med planerad direktlinje till Hyllie i rusningstid.

Däremot saknas en naturlig samlingspunkt på orten. En plats, likt ett torg, som kantas av verksamheter och därmed lockar besökare och skapar rörelse. En välplanerad centrumyta kan höja trivseln och ge andra mervärden, till exempel ökad trygghet. Som exempel har en del av Obos tomt öster om kalkbrottet pekats ut av boende på orten som lämplig plats.

Vid stadsbyggnadsnämndens möte under torsdagen den 20 augusti lämnade Socialdemokraterna och Liberalerna ett initiativ, med uppdrag till stadsbyggnadskontoret att utreda intresset för ett lokalt centrum bland invånarna i Klagshamn samt lokalisering för ett eventuellt sådant centrum. Utredningen ska redovisas för stadsbyggnadsnämnden.

– Klagshamn, med sitt läge nära havet och med mycket natur, är för många en attraktiv stadsdel att bo i. I takt med att befolkningen har ökat ställs högre krav på service och stadsliv. Med den här utredningen tar vi reda på hur vi ökar trivseln ytterligare, säger Sofia Hedén (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

– Alla Malmöbor vill inte bo i staden, utan föredrar kanske ett boende närmare naturen. Klagshamns läge möjliggör just ett sådant boende för många Malmöbor, med närhet till havet och naturen. När befolkningen växer i Klagshamn så ställs också högre krav på service och mötesplatser, hur den mötesplatsen kan se ut i framtiden ska den här utredningen svara på, säger Lars Hellström (L), förste vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.


 

 

 


Dogmans butik i Väla Centrum, ägt av Skandia Fastigheter, utanför Helsingborg.

 

 

 

 

 

 

 



Svenska Handelsfastigheter har tecknat avtal med husdjurskoncernen Dogman om förhyrning av fyra nya butiker om totalt knappt 2.700 kvm. Samtliga butiker är på 600-800 kvm vardera. På vilka orter dessa butiker kommer att öppna meddelas i ett senare skede.

 

Dogman grundades 1965 och är en av Nordens största leverantörer av husdjursprodukter med en omsättning på cirka 400 Mkr.

 

– Dogman befinner sig i ett intressant utvecklingsskede med en ökad satsning på fysiska butiker vilket gör det särskilt intressant för oss att vara med och stötta dem långsiktigt, säger Benny Andersson, regionansvarig Syd vid Svenska Handelsfastigheter.