16 maj 2024

Redaktionen

tisdag, 25 augusti 2020 11:46

Arcona bygger om i Hagastaden åt Scius

 

 

 


Scius fastighet Skålen 24 byggs om av Arcona för att omfatta cirka 30.000 kvm, nära den kommande nya t-banestationen Hagastaden med utgång vid Torsplan.

 

 

 

 

 

 


Arcona har fått i uppdrag av Scius Partners att bygga om och renovera fastigheten Skålen 24 i Hagastaden i Stockholm. Ordervärdet uppgår till 400 Mkr.

Skålen 24 är belägen centralt i Nya Hagastaden och fastigheten köptes av Scius Partners under våren 2019. Säljare var SEB Trygg Liv.


Studio Stockholm Arkitektur har ritat om fastigheten Skålen 24 åt Scius Partners. Arcona ska bygga på befintlig stomme ett nya antal våningar. Skålen 24 ska bli en modern och unik fastighet, omfattande 30.000 kvm, i direkt anslutning till den nya tunnelbanan och nära landmärkena Norra tornen.

 

 

 

Citycon planerar att ett kvarteret i Stenugnstorg i etapper där hotellet och garaget är först ut. Hotellet föreslås få 164 gästrum, restaurang, bar, gym och en wellness-avdelning med bubbelpool och bastu, samt en takterrass. Den totala lokalarean uppgår till 6.500 kvm fördelat på fem våningsplan. I de resterande etapperna uppförs 80 bostäder.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 


Det nya hotellet med 164 rum ska ligga i gästhamnen i Stenugnsund.

 

 

 

 

 

 

 

Ett helt nytt stadskvarter med hotell och bostäder vid gästhamnen blir en del av Citycons omvandling av Stenungstorg till en modern stadskärna med en blandning av bostadskvarter, handel och service. Citycon har tillsammans med Annordia och Liljewall Arkitekter utformat ett konceptförslag som nu lanseras samtidigt som Citycon börjar söka efter en hotelloperatör via Annordia.

Stenungstorg i Stenungsund har en av regionens mest välbesökta handelsplatser, med drygt tre miljoner besökare årligen och ett unikt läge vid havet och en gästhamn. Här planeras en ny stadskärna för en framtida kommunbefolkning om 35.000 invånare. På platsen för det blivande hotellet finns idag en byggnad som är tänkt att rivas. Planen är att det nya kvarteret även kommer att inrymma bostäder och parkeringsgarage.

– Nu stärker vi centrum genom att omhänderta befintliga byggrätter och forma ett fint och blandat stadskvarter med ett hotellankare och bostäder direkt vid havet. Det blir en fantastisk förstärkning av stadslivet i Stenungstorg. Den kommande flytten av resecentrum till Stenungstorg gör området ännu mer attraktivt och skapar vidare förutsättningar för utveckling och förnyelse, säger Veronica Palmgren, stadsutvecklingsdirektör på Citycon.

Kvarteret planeras att byggas i etapper där hotellet och garaget är först ut. Hotellet föreslås få 164 gästrum, restaurang, bar, gym och en wellness-avdelning med bubbelpool och bastu, samt en takterrass. Den totala lokalarean uppgår till 6.500 kvm fördelat på fem våningsplan. I de resterande etapperna uppförs 80 bostäder.

Utöver det nya kvarteret i den norra delen av Stenungstorg planerar Citycon en utveckling av den södra delen med 180 havsnära lägenheter vid kulturparken.  Där bearbetas detaljplanen efter ett samråd.

– Förutom satsningen på Stenungstorg, arbetar vi långsiktigt med att utveckla fler bostäder och hotell som en del av våra stadsutvecklingsprojekt i Sverige, Norge och Finland. En levande stad behöver en befolkning under alla delar av dygnet för att skapa trivsel och trygghet. Hotell och bostäder bidrar till allt detta, säger Veronica Palmgren.

Stenungstorg

Stenungstorg Centrum vid gästhamnen i Stenungsund erbjuder ett brett utbud av shopping och kommersiell service, restauranger och caféer. Affärerna är en blandning av stora kedjor och lokala aktörer, Coop Extra och systembolag. Intill centrumet finns ett hamntorg med uteserveringar mot vattnet och strandpromenad. Stenungsund är strategiskt beläget vid en knutpunkt där väg 160 från öarna Orust och Tjörn ansluts till E6:an. Göteborg nås på cirka 40 minuter med bil eller tåg.

Citycon

Av Citycons 40 centrum, med ett värde om 4,4 miljarder euro, finns 9 i Sverige, inklusive Kista Galleria, 10 i Finland, 17 i Norge, två i Estland och två i Danmark. Därtill uthyr och förvaltar Citycon 7 köpcentrum i Norge på uppdrag av andra ägare. Besökarantalet uppgår till cirka 170 miljoner årligen.

 

 

 


Bostadsrättsprojektet West Side Solna är slutsålt. Projektet innehåller 252 bostäder med ett till fyra rum och kök, varav cirka 90 procent är ettor och tvåor med en bostadsyta om 23 – 56 kvm.

 

 

 

 

 

 


SSMs bostadsrättsprojekt West Side Solna, i joint venture med Alecta, med totalt 252 bostäder, varav cirka 90 procent är ettor och tvåor, är slutsålt. Projektet som är beläget i gränslandet mellan Solna och Sundbyberg har en Urban Score om 100 poäng när parametrarna mobilitet, gemenskap, hälsa och vardagstjänster vägs samman. Under perioden Q3 2019 till och med Q2 2020 har 238 bostadsrätter tillträtts av bostadsköpare. Resterande tillträden förväntas ske under Q3 2020.

Med ett läge i gränslandet mellan Solna och Sundbyberg har SSM utvecklat och producerat bostadsrättsprojektet West Side Solna med 252 bostäder med ett till fyra rum och kök, varav cirka 90 procent är ettor och tvåor med en bostadsyta om 23 – 56 kvm.

Projektet är centralt beläget vid tunnelbana och shopping med närhet till rekreation. De flesta av bostäderna har tillgång till egen balkong och sociala ytor finns i form av en gemensam terrass och utomhuspool. I byggnadens bottenplan finns sex kommersiella lokaler med bland annat affärer och uteservering.

Inflyttningar i projektet påbörjades i slutet av september 2019 och 238 bostäder har tillträtts per 30 juni 2020. Resterande tillträden förväntas ske under Q3 2020.


– Boende i West Side Solna har i sommar kunnat ”hemestra” med sina familjer och vänner i den väl tilltagna utomhuspoolen eller på den attraktiva takterrassen. Nöjda boenden ger oss goda betyg och vi ser nu fram emot att få lämna över nycklarna till de allra sista bostadsköparna under september månad, säger Mattias Lundgren, koncernchef för SSM.

SSM har ytterligare två bostadsrättsprojekt i produktion. Det är dels Metronomen vid Telefonplan med 188 bostadsrätter och en Urban Score om 100 poäng, dels Platform West med 109 bostadsrätter i Roslags-Näsby och en Urban Score om 97 poäng.

 

 

 


Vecturas fastighet Forskaren kommer att omfatta 24.000 kvm för ett nytt innovationscenter inom life science i Hagastaden, som beräknas stå klart för inflyttning årsskiftet 2023/2024.

 

 

 

 

 

 

Zengun har tecknat avtal med Vectura Fastigheter om projektering och planering av nybyggnationen av Forskaren i Hagastaden, Stockholm. Ambitionen från båda parter är att samarbetet fortsätter i en byggentreprenad. Den nya byggnaden, som kommer att bli ett nytt innovationscenter inom life science, beräknas stå klar för inflyttning årsskiftet 2023/2024.

Forskaren kommer att bidra till en vetenskapsstad i världsklass genom att skapa en kreativ mötesplats för talanger och nytänkare inom life science. Byggnaden kommer att erbjuda 24.000 kvm flexibla kontor, gemensamma ytor och det senaste inom smart mat och dryck. Gatuplanet kommer vara öppet för allmänheten med event, föreläsningar och utställningar som utmanar våra invanda idéer och föreställningar. Här är alla som är nyfikna på och vill veta mer om life science välkomna. Byggnaden ska certifieras enligt LEED platinum och enligt WELL.

– Vi är mycket glada över förtroendet att få starta ett samarbete med Vectura kring denna fantastiskt spännande fastighet som inrymmer så stora ambitioner, säger Sture Nilsson, vd och koncernchef för Zengun.

– Med Forskaren vill vi göra det möjligt för företag inom life science att växa genom att skapa kontor som öppnar upp för innovation, kreativitet och kunskapsutbyte. Vi ser därför fram emot att inleda ett samarbete tillsammans med Zengun som är en stark lokal aktör med erfarenhet av komplexa byggprojekt med fokus på kontor i Stockholm, säger Petter Ekevärn, projektutvecklingschef på Vectura Fastigheter.

Vectura är ett fastighetsbolag som grundades 2012 och ägs av Patricia Industries – en del av Investor. Vectura utvecklar, förädlar, förvaltar och äger fastigheter inom segmenten samhällsfastigheter och kommersiella fastigheter. 

Antalet medarbetare i Zengun är cirka 200 och nettoomsättningen i koncernen uppgick 2019 till 2,6 Mdr kr.

 

 

 


Skanskas egna Göteborgsverksamheten kommer att flytta in på drygt 5.300 kvm i kontorsprojektet Citygate i Gårda. Huset som Skanska bygger kommer att bli 36 våningar högt, motsvarande 144 meter, och en total uthyrningsbar yta om cirka 42.000 kvm när det är färdigställt under 2022.

 

 

 

 

 

 


Skanska har tecknat ett hyresavtal med den egna Göteborgsverksamheten om att flytta in på drygt 5.300 kvm i kontorsprojektet Citygate i Gårda, Göteborg. Hyresavtalet är på 10 år och inflyttning kommer att ske under sommaren 2022.

Kontorshuset, som Skanska bygger med sin starka hållbarhetsprofil, kommer att bli 36 våningar högt, motsvarande 144 meter, och få en total uthyrningsbar yta om cirka 42.000 kvm.

För att skapa ytterligare positiv kraft i samband med projektet har Skanska tillsammans med Göteborgs stad tagit fram hållbarhetsplaner där projektet tar ett omfattande socialt ansvar för att motverka utanförskap och främja sysselsättning bland unga vuxna. Här skapar parterna även hälsosamma arbetsplatser med ambitionen att certifiera enligt WELL och LEED.

 

 

 


Aktiviteten på Logistikposition Sunnanå ökar ytterligare när Scandinavian Cosmetics, Rechon Life Science och Padel Crew nu flyttar in i de sista lediga lokalerna i Catenas nyligen uppförda multihyresgästlager.

 

 

 

 

 

 

 

Det utmärkta logistikläget strax utanför Malmö vid E6/E20 har gjort Catenas Logistikposition Sunnanå till ett nav för transporter och varuflöden. Intresset för etableringar på platsen är stort, nu flyttar ytterligare tre hyresgäster in i det multihyresgästlager som senast uppfördes på området.

Scandinavian Cosmetics som är nordens ledande brand management företag inom hud- och hårvård, make-up och doft har tecknat ett åttaårigt avtal med Catena och hyr en yta om 7.300 kvm, läkemedelsföretaget Rechon Life Science har tecknat ett tioårigt avtal och hyr en yta om 5.900 kvm och Padel Crew har tecknat ett åttaårigt avtal för en yta om 4.300 kvm. Därmed är multihyresgästlagrets två byggnader om totalt 36.000 kvm och 10,5 meter fri takhöjd fullt uthyrda – de nya hyresgästerna beräknas vara inflyttade till första kvartalet 2021.

– Bland våra anläggningar på Logistikposition Sunnanå fyller multihyresgästlagret en viktig funktion. Scandinavian Cosmetics, Rechon Life Science och Padel Crew har skilda behov men den inbyggda flexibiliteten och anpassningsbarheten gör att vi kan skapa optimala förutsättningar för olika typer av verksamheter, säger Fredrik Renå, Catenas regionchef, Malmö.

–  Samarbetet med Catena, förutsättningarna i lokalerna och det geografiska läget passar vår verksamhet väl och innebär att vi än mer effektivt kan tillgodose den skandinaviska marknadens behov, bekräftar Joakim Johnsson, CEO för Scandinavian Cosmetics.

Sedan tidigare har Chefs Culinar, Svensk Cater, DS Smith, Lekia samt DHL Supply Chain verksamheter på Logistikposition Sunnanå. Därutöver pågår byggnation av en ny flyggodsanläggning till DHL Express. Catena ser stor potential att fortsätta utveckla området – just nu pågår detaljplaneprocessen för ytterligare 110.000 kvm mark med möjligheter till logistiklokaler om totalt cirka 55.000 kvm.

 

 

 


Telge Fastigheter köper av ett dödsbo efter en privatperson fastigheten Södra 1:32 på stationsområdet i Södertälje centrum. 

 

 

 

 

 


I Telge Fastigheters uppdrag ligger att förvalta, underhålla, modernisera, bygga nytt, samt att sälja och köpa fastigheter i kommunen. Bolaget ska också aktivt medverka i utvecklingen av Södertälje stadskärna och har, som en del i det, köpt fastigheten Södra 1:32 på stationsområdet i Södertälje centrum.

Uppdraget att förvärva fastigheten kommer från Södertälje kommun. Syftet är att kunna ta ett helhetsgrepp om området kring Södertälje station och fortsätta att utveckla en attraktivare stadskärna.

– Att äga denna fastighet är ett bra sätt för Telge fastigheter och kommunen att visa att vi tar ansvar för utvecklingen av centrum, i det här fallet stationsområdet, säger Lars Greger, styrelseordförande  för Telge Fastigheter.

Fastigheten, som inkluderar det röda tegelhuset på stationsområdet, har med sitt läge en betydande roll i Södertälje. För de hyresgäster som idag hyr lokaler i byggnaden innebär ägarbytet ingen förändring, annat än en ny hyresvärd.

– Vi kommer se över området som helhet, inte huset enskilt, för att skapa en tryggare om mer välkomnande miljö, berättar Lars Greger. Detta sker parallellt med arbetet med den nya stationspaviljongen som Trafikförvaltningen i regionen driver.

Stina Norrbom
, huvudprojektledare för stadskärnan, Södertälje kommun, säger:
– Centralstationen är en entré till staden som ska kännas välkomnande och trygg. Vi vill ta grepp över helheten runt stationen och skapa en attraktiv miljö för medborgare och besökare. Det röda tegelhuset har fina kulturmiljövärden som vi vill bevara och lyfta fram i utvecklingsarbetet.

 

 


 


 

 

 


Nya ICA Kvantum, om 2.300 kvm, öppnar på Magnus Ladulåsgatan 40 på Södermalm den 14 oktober.
ICA Kvantum på Södermalm är den andra butiken för ICA Kvantum i Stockholms innerstad efter ICA Kvantum Kungsholmen.

 

 

 

 

 

 


Den 14 oktober 2020 öppnar ett helt nytt ICA Kvantum dörrarna på Magnus Ladulåsgatan 40 på Södermalm i Stockholm. Det är Stockholmshem som har tecknat avtal med ICA Sverige AB om 2.300 kvm för dagligvaruhandel på Södermalm.

Stockholmshem förädlar kvarteret Linjalen på Åsögatan intill Magnus Ladulåsgatan och Swedenborgsgatan. Samtidigt förnyas den intilliggande Rosenlundsparken på Södermalm. Projektet innebär en större ombyggnad av gårdsytor och iordningsställandet av lokaler i bottenplanet av fastigheten.

I fastigheten inryms också drygt 450 befintliga bostadslägenheter. Den intilliggande nyproduktionen omfattar 200 nya bostäder.

Den 2.300 kvm stora butiken kommer att ha känslan av en matmarknad och erbjuda allt från en stor färskvarudisk till bistro med föränderlig meny. ICA Kvantum Södermalm kommer att erbjuda det största ekologiska och  lokalproducerade sortimentet i innerstan, ha en nollvision för matsvinn samt verka för att vara en kraft för hållbarhet på Söder.

ICA Kvantumbutiken på Södermalm är den andra i Stockholms innerstad efter ICA Kvantum Kungsholmen. Butiken kommer att ligga i hjärtat av Södermalm vid Rosenlundsparken. Den har dubbelt så stor yta som vanliga innerstadsbutiker och utbudet är både bredare och spetsigare. I bistron serveras tillagad mat efter säsong med ambition att ta tillvara på matsvinn. Dessutom erbjuds utvalda ölsorter och viner i anslutning till bistron. I butikslokalerna finns även Apotek Hjärtat och ett parkeringshus med laddningsstationer för elbilar.

– Vi kommer erbjuda allt från finaste frukt och grönt – det största sortimentet av ekologiskaoch lokalproducerade produkter i stan – till fisk, kött och chark över disk. Dessutom serverar vi lagad mat i vår helt egna bistro med tillhörande öl- och vinbar. Det vi serverar kommer i största mån att komma från butiken, allt för att minska matsvinnet. Vi vill göra det enkelt för söderborna att välja rätt och inspirera till mer hållbara val, säger Thomas Bergman, handlare på ICA Kvantum Södermalm.

Den nya ICA Kvantumbutiken på Södermalm kommer att ha stort fokus på hållbarhet. Bland annat genom stans största ekologiska och lokalproducerade utbud, nollvision för matsvinn, miljömärkta personalkläder och laddningsstationer för elbilar. Som ett led i denna satsning har även Joakim Metz, tidigare butikschef på Paradiset, rekryterats. Butiken drivs av Thomas och Frida Bergman. Thomas Bergman har tidigare drivit ICA Supermarket i Salem.

 

 

 


Fastigheterna Bojen 1 och Fendern 1 utgörs av sex silor och omfattar 15.000 kvm BTA bostadsbyggrätter i Limhamn i Malmö. Foto: Pernila Wästberg

 

 

 

 

 



Trianon har tecknat avtal med Lernacken Fastigheter om att sälja 50 procent i ett bostadsrättsprojekt i Limhamn. Avtalet gäller utveckling av två projektfastigheter med ett överenskommet fastighetsvärde om 75 Mkr. Avtalet innebär lika ägande mellan parterna.

Fastigheterna Bojen 1 och Fendern 1 utgörs av sex silor och omfattar 15.000 kvm BTA bostadsbyggrätter i Limhamn i Malmö. I projektfastigheterna planeras 130 till 150 bostadsrätter på bästa läge i Limhamn. Avtalet är villkorat av finansiering. Tillträde beräknas ske i slutet av 2020.

Avtalet kommer att innebära ett likviditetstillskott motsvarande 60 Mkr samt en resultatpåverkan som kommer att redovisas fjärde kvartalet 2020.

– Fastigheterna ligger på ett av Malmös bästa lägen och vi är glada för vårt samarbete med Lernacken Fastigheter AB. Deras kompetens och erfarenhet av bostadsrättsprojekt kompletterar Trianon på ett väldigt bra sätt, säger Olof Andersson, vd för Trianon.

 

 

 


Den danska logistikaktören Godshotel flyttar till Logicenter i Ventrupparken 2 i Greve, ett logistikområde med ett attraktivt läge på Själland, cirka 2,5 mil från Köpenhamns stadskärna. Den aktuella fastigheten har uppförts i två etapper och har en total yta om 30.142 kvm.

 

 

 

 

 

 

Nu flyttar den danska logistikaktören Godshotel in i en av Logicenters fastigheter i Greve, Danmark. Det står klart sedan logistikfastighetsaktören tecknat ett hyresavtal med Godshotel om drygt 30.000 kvm. Hyreskontraktet gäller från och med den 1 september 2020 och tas över från Flying Tiger som flyttar ut ur lokalerna i slutet av augusti.

Godshotel Lager & Transport är en snabbt växande aktör inom lager-, förpackning- och transportlösningar i Danmark och nu står det klart att logistikaktören flyttar in i Logicenters fastighet på Ventrupparken 2 i Greve.

Logistikområdet har ett attraktivt läge på Själland med 2,5 mil till Köpenhamns stadskärna. Den aktuella fastigheten har uppförts i två etapper och har en total yta om 30.142 kvm. Fastigheten är av god kvalitet för att bedriva modern logistik.

– Att Godshotel väljer att flytta in i en av våra fastigheter är bevis på att vi utvecklar och tillhandahåller logistikfastigheter i toppklass belägna på attraktiva adresser. Godshotel kommer att flytta in i en fastighet som har alla de specifikationer som krävs för att bedriva modern och effektiv logistik på en adress med direkt närhet till E20 och Köpenhamn. Det känns väldigt roligt att få välkomna Godshotel till deras nya hem i Greve,  säger Thomas Petersen, Commercial Manager, Logicenters Danmark.

– Vi har upplevt en mycket stark tillväxt sedan vi samlade vår verksamhet i Greve och det var en självklarhet för oss att expandera ytterligare i området nu när möjligheten uppstod. Vi har haft en god dialog med Logicenters och hittat en lösning som passar oss perfekt, dessutom har vi säkrat ytterligare expansionsmöjligheter på tomten. Tack till Thomas Petersen och hans team på Logicenters för en bra och konstruktiv förhandlingsprocess och råd på vägen, säger Martin Dibbern, logistikdirektör på Godshotel.

Logicenters utvecklar och förvaltar moderna logistikanläggningar i hela Norden och äger ytterligare två fastigheter i danska Greve. Den ena fastigheten är ett pågående projekt, ett stenkast bort på Ventrupparken 4. Den andra fastigheten ligger på Greve Main 30. Vidare är Logicenter väletablerad på Själland medett fertal fastigheter i Køge, Ishøj och Vallensbæk.