16 maj 2024

Redaktionen

onsdag, 26 augusti 2020 11:15

Helsingborgshem flyttar till Drottninghög

 

 

 


Helsingborgshem flyttar till kontoret Drottningen efter årsskiftet 2020/2021. Foto: Helsingborgshem

 

 

 

 

 

 


Helsingborgshem lämnar kontoret intill Hamilton vid Fria Bad och flyttar till nya kontorshuset Drottningen på Drottninghög i början av 2021. Cimbria Holding Fastighets AB, som ingår i samma företagsgrupp som Stenströms Skjortfabrik, står som byggherre för kontoret och blir hyresvärd åt Helsingborgshem.

– Lokalerna vid Hamilton har tjänat oss väl och det är ett fantastiskt läge. Men nu är det dags för flytt och förnyelse, säger Lars Hansson, styrelseordförande för Helsingborgshem.

Flytten till det nya kontoret beräknas ske i början av nästa år. Den ökade närvaron på Drottninghög är ett led i bostadsbolagets strategi att bidra till attraktiva stadsdelar i hela Helsingborg, där Drottninghög är ett viktigt utvecklingsområde. Med fler aktörer som verkar på området kan det utvecklas till en mer dynamisk stadsdel med liv och rörelse.

Flytten innebär samtidigt att bolaget lämnar kontoret vid Hamilton House på Drottninggatan 136.

Lokalerna som Helsingborgshem lämnar kommer fortsatt att hyras ut som kontor, men till vem eller vilka är inte klart ännu. Helsingborgshem fortsätter att äga både kontorshuset och bostadshuset Hamilton House.

– Helsingborgshem är en viktig kraft i den omvandling av Drottninghög som pågår. Flera aktörer satsar på Drottninghög med siktet inställt på en mer dynamisk stadsdel i nordöstra Helsingborg. Att ha bolagets största kontor i området är ett strategiskt viktigt val för att skapa en mötesplats för kunskapsdelning och utveckling, flöden till stadsdelen och möjliggöra attraktivitet och variation, säger Lars Hansson.


onsdag, 26 augusti 2020 11:02

Martin Gidenstam, ny vd för Stena Bygg

 

 

 

 

 


Rekryteringen av Martin Gidenstam (bilden) innebär att han blir Stena Byggs nya vd. Han kommer närmast från en roll som affärsutvecklare inom Stena Fastigheter, där han bland annat ansvarat för utvecklingen av Masthuggskajen, ett av Göteborgs största stadsutvecklingsprojekt. Martin Gidenstam kommer att ingå i koncernledningen och han tillträder sitt nya uppdrag den 1 oktober.

– Martin Gidenstam har en genuin kunskap inom hela projektutvecklingsprocessen från råmark till inflyttningsbara hus. Han är duktig på att skapa relationer och har ett erkänt bra ledarskap. Martin Gidenstam har också framgångsrikt drivit projekt med höga hållarhetsambitioner, något som kunder ställer allt högre krav på och som är en viktig grundsten för vårt långsiktiga fastighetsinnehav, säger Stena Fastigheters koncernchef och vd Cecilia Fasth.

Utifrån en långsiktig affärsplan växlar Stena Fastigheter upp takten i rollen som hållbar stadsutvecklare, med ett arbetssätt som stärker de områden bolaget äger och förvaltar. Under de senaste åren har bolaget gått från att främst ägna sig åt förvaltning av fastigheter till att genom nybyggnation och strategiska samarbeten hållbart utveckla hela stadsdelar för långsiktigt ägande.

– Jag är jättestolt och glad över ett uppdrag som innebär att ta vidare Stena Fastigheters ambition med att starta byggnationen av minst 5.000 hållbara hem fram till 2022. Utöver det tillkommer samhällsfastigheter och kontor. Vi har ett stort markinnehav med möjligheter för utveckling de kommande åren såsom Vega och Fisksätra i Stockholm och Ekebäckshöjd, före detta SKF området, Humlestaden och Masthuggskajen i Göteborg. Med tolv pågående projekt med blandade upplåtelseformer av bostäder inklusive kontor, skola och äldreboende så blir det en flygande start, säger Martin Gidenstam.

Martin Gidenstam är 34 år och utbildad Lantmäteriingenjör. Han har tidigare arbetat inom Göteborgs stad på Stadsbyggnads- samt Fastighetskontoret och han kommer närmast från Castellum där han var projektutvecklingschef. Han tillträder sin tjänst den 1 oktober och efterträder Cecilia Fasth som under senaste året agerat tf vd i Stena Bygg.

 

 

 


En ny vägbron för buss, gång och cykel ska anläggas mellan Styrmansgatan, nära Malmö saluhall, och det nya området Varvsstaden.

 

 

 

 

 

 

 

En ny bro över hamnbassängen till Varvsstadens ska byggas. Under onsdagen den 26 augusti 2020 godkände tekniska nämnden anslutningen, som beräknas lätta på trafiktrycket till och från Västra hamnen.

I dagsläget finns tre in- och utfarter mellan Västra hamnen och övriga innerstaden. I rusningstid korkar trafiken snabbt igen.

Beslutet i tekniska nämnden innebär att en ny anslutning kan byggas. Vägbron för buss, gång och cykel ska anläggas mellan Styrmansgatan, nära Malmö saluhall, och det nya området Varvsstaden.

– Vi har problem under vissa tider med biltrafik som korkar igen. Med tanke på att Västra hamnen inte är färdigbyggt och alla bostäder och kontor som håller på att byggas i Varvsstaden behövs den här nya förbindelsen för att lätta på trafiktrycket, säger Andreas Schönström (S), ordförande i tekniska nämnden.

På den nya bron kommer Malmöexpressen stadsbusslinje 5 att köra. Intill brofästet i Varvsstaden anläggs en ny busshållplatsen som kommer att bli områdets enda hållplats. På bron och den fortsatta gatusträckningen blir det också breda vägfält för gång och cykel.

Genom satsningen på eldriven kollektivtrafik och snabba cykelstråk kan projektet också bidra till minskade utsläpp av växthusgaser. Stråkets bredd ger också möjlighet till varierad och rik grönska med goda möjligheter att ta hand om dagvatten.

– När Västra hamnen och Varvsstaden växer behöver den redan täta trafiken avlastas. Den nya bron skapar förutsättningar för smidiga trafikflöden och ett grönt resande i centrala Malmö, säger Håkan Linné (L), vice ordförande i tekniska nämnden.

Investeringen för bron beräknas bli 196  Mkr varav Malmö stad står för 18 Mkr. Huvudparten av investeringen betalas av privata fastighetsbolaget Varvsstaden AB och en stor del av staten genom storstadsavalet.

Beslutet i tekniska nämnden innefattar också renoveringen av kajen och anpassningar av Styrmansgatan. Bron beräknas invigas senast år 2024.



 

 

 

 

 


Rekryteringen av Susanna Gunnå (bilden) innebär att hon blir Associate Director på Colliers Capital Markets i Stockholm. Hon har 10 års erfarenhet av kommersiella fastigheter, de senaste åren via eget bolag och dessförinnan arbetade hon på Nordier Property Advisors.  Susanna Gunnå tillträder tjänsten den 1 september 2020.

Joachim Svedberg
, Acting Head of Capital Markets på Colliers, säger:
– Det är glädjande att vi lyckats rekrytera Sanna till vårt team i Stockholm. Förfrågan på våra tjänster har ökat i takt med att omvärlden kvicknar till efter Covid-19-utbrottet och Sanna blir ett välkommet tillskott. Vi avser att tillföra båda teamen i Stockholm och Göteborg med ytterligare nya erfarna medarbetare under hösten.

Susanna Gunnå, Associate Director Capital Markets på Colliers, säger i en kommentar:
– Jag ser mycket fram emot att ansluta till Colliers och där kunna bidra med min erfarenhet. Det är lockande med ett stort internationellt bolag med ett starkt svenskt team som verkligen är engagerade, snabbfotade och har en hög grad av professionalitet.

Colliers team inom Capital Markets består av 12 medarbetare med gedigen erfarenhet inom både köp- och säljrådgivning. Med fokus på att hjälpa kunder genom hela transaktionsprocessen genomför de transaktioner av enskilda kontors-, handels-, logistik- och bostadsfastigheter, såväl som av hela portföljer.

 

 

 


Orminge Centrums nya landmärke, Orminge Entré är ett projekt som är första etappen av Nacka kommuns stora planprogram med ambitionen att få ett nytt, attraktivt stadsdelscentrum.

 

 

 

 

 

 


Arwidsro ska tillsammans med Gotska Fastighets AB utveckla Orminge Centrums nya landmärke, Orminge Entré. Projektet ingår i första etappen av Nacka kommuns stora planprogram med ambitionen att få ett nytt, attraktivt stadsdelscentrum som är tryggt, tillgängligt och levande för boende, besökare och företag. Utvecklingsprojektet innefattar uppförandet av hyresbostäder, livsmedelshandel och parkeringsplatser inom ramen för Arwidsros gröna ramverk.

Gotska Fastighets AB vann markanvisningen 2017 och har framgångsrikt tillsammans med kommunen drivit detaljplanearbetet.

– När efterfrågan för brf- lägenheter förändrades under 2017 undersökte vi på Gotska möjligheterna att justera detta attraktiva projekt. Vi sökte en partner och valde Arwidsro, som vi tycker har gjort en spännande resa och har liknande värderingar som Gotska, säger Anders Dahlström, vd för och ägare av Gotska Fastighets AB.

Orminge Centrum är ett stadsdelscentrum i Saltsjö-Boo, Nacka kommun. Området med omgivningar är under omfattande utveckling genom tillskapande av bostäder, lokaler, handel, platser för rekreation samt olika insatser för att öka kollektivtrafikresandet. Orminge Entré förstärker Orminge Centrum som en knutpunkt för kollektivtrafiken och kommer att utgöra ett landmärke för det utvecklade Orminge.

– Vi på Arwidsro är mycket glada över att få bli en del av projektet och ser att vi tillsammans med Gotska kompletterar varandra väl för genomförandet. Inom Arwidsro Samhällsfastigheter utvecklar vi hållbara fastigheter för samhället, och kombinationen med kollektivtrafiknära bostäder och dagligvaruhandel – passar oss perfekt. Samtidigt vet jag, som Nackabo, att när nya Skurubron snart är färdigställd och kollektivtrafiken utvecklas ytterligare kommer efterfrågan av bostäder att öka ännu mer. Det känns kul att kunna bidra när behovet är stort, säger Tobias Kjellin, affärsområdesansvarig för Arwidsro Samhällsfastigheter.

Nacka utanför Stockholm är en av Sveriges mest expansiva kommuner. Med över 100.000 innevånare, varav en fjärdedel av befolkningen är barn, är det den 16:e största kommunen i landet. De kommande åren planeras ett stort antal framtidssatsningar på tunnelbana, överdäckning av Värmdöleden samt bostäder, handel och kontor.

 

 

 


Gunnar Hagman, vd Skanska Sverige.

 

 

 

 

 

 

 


Skanska Sverige vässar nu sin organisation för att möta kunderna och deras behov på en tuffare marknad. Ledningen för verksamhetsgren Hus får en mer tydlig struktur och styrning genom att byggverksamheten och de utvecklande enheterna samlas under två vice vd:ar istället för tre. Mikael Matts lämnar rollen som vice vd i Skanska Sverige.


Byggverksamheten inom Hus samlas fortsättningsvis under vice vd Hus Magnus Persson och de utvecklande enheterna under vice vd Alexandra Laurén. Syftet med ändringen är att organisationen renodlas och anpassas för att möta kunden, samt att bättre göra det möjligt att fokusera framåt och ta nästa kliv i en utmanande tid.

Grunden för detta har lagts på ett föredömligt sätt av Mikael Matts som kontinuerligt med sin erfarenhet som ansvarig för bostadsutveckling i Centraleuropa genomfört nödvändiga förbättringsåtgärder.

– Vi har ett läge med högre konkurrens när marknaden viker. Då är det viktigt att förändringar görs för att möta marknaden samlat i syfte att vara konkurrenskraftiga i en mer utmanande tid, säger Gunnar Hagman, vd Skanska Sverige.

En av förändringarna är att projektutveckling samlas under en vice vd. Det kommer primärt ge möjlighet till ökade synergier mellan Nya Hem, Projektutveckling och Hyresbostäder.

– Vår största tillgång är våra medarbetare. Att få dem att arbeta under de absolut bästa förutsättningarna som finns är viktigt för att nå framgång och med den här omorganisationen tror jag vi kommer att uppnå det, säger Gunnar Hagman

Den nya organisationen gäller omgående.

tisdag, 25 augusti 2020 18:28

Lovisa Hallman går från Skanska till SPG

 

 

 

 

 


Scandinavian Property Group (SPG) har rekryterat Lovisa Hallman (bilden) från Skanska till SPG:s Stockholmskontor. Hon anställs för att stärka organisationen med fokus på att förverkliga de pågående projekt som SPG har inom bostäder och omsorg. Lovisa Hallman kommer närmast från Skanska där hon arbetat under fyra års tid. Från sin tid på Skanska tar hon med sig erfarenheter från flera olika verksamhetsområden. Hon har haft flera roller i byggproduktionen och hon har dessutom varit en del av traineeprogrammet Skanska 21. 

– SPG har flera projekt i tidiga skeden, projekt som snart byggstartar samt projekt som är mitt i produktion. Detta gör att bolaget behöver en bred kompetens för att säkerställa ett optimalt genomförande. SPG har nu genomfört tre nyckelrekryteringar från Skanska under det senaste halvåret. Rekryteringen av Lovisa gör organisationen komplett för den fastighetsportfölj bolaget har idag, säger Carl Zetterqvist, vd för SPG i Sverige.

Scandinavian Property Group är ett fastighetsbolag som grundades 2004 och som verkar på den skandinaviska marknaden.  Organisationen består av 20 anställda på kontor  i Oslo och i Stockholm. SPG är en industriell aktör inom tre specifika områden, bostäder, samhällsfastigheter, samt projektutveckling av kontor och handel. SPG har sedan 2004 genomfört fastighetstransaktioner för över 60 Mdr kr.


tisdag, 25 augusti 2020 16:46

Willhem ökade intäkterna till 1,18 Mdr kr

 

 

 


Mikael Granath, vd för Willhem.

 

 

 

 

 


För första halvåret 2020 ökade Willhem intäkterna till 1.175 Mkr (1.123), motsvarande en ökning om 4,6 procent. Driftnettot steg till 725 Mkr (663), en ökning med 9,4 procent. Ökningen i jämförbart fastighetsbestånd var 7,7 procent.

Periodens orealiserade värdeförändring på fastigheter uppgick till 479 Mkr (890), vilket motsvarade en värdeökning om 1,2 procent (2,4).  Värdeförändringen på finansiella instrument uppgick till -419 Mkr (-531). Resultat efter skatt minskade till 580 Mkr (603).

I balansen steg värdet på bolagets 519 (503) förvaltningsfastigheter, omfattande 1,83 miljoner kvm (1,80), till totalt 42.088 Mkr (37.489).

Det egna kapitalet ökade till 15.205 Mkr (13.330), vilket medförde att soliditeten steg till 34,5 procent (33,3) och med en räntetäckningsgrad om 3,1 gånger (3,2).

Investeringarna i fastighetsbeståndet uppgick till 584 Mkr (552), varav 461 Mkr (472) avsåg investeringar i befintliga fastigheter och 123 Mkr (80) avsåg nyproduktion.

Willhem har under perioden förvärvat 41 lägenheter i Helsingborg samt 44 lägenheter i Malmö.

Under perioden har avtal tecknats om förvärv av 870 nyproducerade lägenheter i Stockholm. Affären omfattar sex hyresrättsprojekt varav två tillträddes i februari. Avtalat fastighetsvärde uppgick till drygt 2 Mdr kr.

Under året har hela världen påverkats av en pandemi där viruset covid-19 spridit sig. Det är fortfarande svårt att förutse alla konsekvenser. Hittills har Willhems verksamhet inte påverkats negativt ur ett finansiellt perspektiv. Bolagets exponering mot särskilt utsatta branscher är låg. Det, tillsammans med Willhems finansiella styrka, gör att ledningen i Willhem i dagsläget bedömer att pandemin får begränsad påverkan på bolaget.

I en kommentar till rapporten säger vd Mikael Granath:
– Vi kan konstatera att Willhem, i en tid med stor oro i omvärlden, levererar ett starkt första halvår resultatmässigt. Driftnettot ökade med 9,4 procent och överskottsgraden uppgick till 61,7 procent. Som alla andra bolag har vi påverkats av covid-19, men hittills är effekterna på verksamheten marginella. Vi har avtalat om förvärv av ett bostadsbestånd med 870 nyproducerade lägenheter i Stockholmsområdet samt mindre förvärv i Malmö och Helsingborg. Även i år kunde vi glädjas åt riktigt fina siffror i kundundersökningen med en ökning av serviceindex på 2,3 procentenheter. Möjligheterna framåt ser goda ut, trots den rådande omvärldssituationen.


tisdag, 25 augusti 2020 16:12

Carina Silberg, ny chef på Alecta

 

 

 

 

 


Styrelsen i Alecta har beslutat om att mer fokus ska läggas på utveckling av arbetet med ägarstyrning och hållbarhet. Avsikten är att ge ännu bättre förutsättningar för att fortsätta skapa en långsiktigt god avkastning till Alectas kunder, på ett hållbart sätt. Därför inrättas den 1 september 2020 en ny grupp inom Alectas kapitalförvaltning som heter Ägarstyrning & Hållbarhet och samtidigt skapas en ny roll som chef för Ägarstyrning och Hållbarhet. Carina Silberg (bilden) kommer att bli ny chef för gruppen. I gruppen samlas medarbetare på Alecta med huvudsakliga arbetsuppgifter inom ägarstyrning och hållbarhet.

Inom ägarstyrning och hållbarhet har kapitalförvaltare länge pratat om tre delar: miljö, sociala frågor och bolagsstyrning. (På engelska: Environment, Social and Governance, förkortat ESG). Bildandet av den nya gruppen Ägarstyrning och Hållbarhet innebär att Alecta nu samlar kärnkompetens inom ESG för att bättre kunna stötta företagets tillgångsförvaltare i arbetet med just ESG-integrering och för att säkerställa att organisationen är rätt rustad för att vara en ägare som kan stötta innehavsbolagen i deras hållbarhetsarbete.

Alecta tar också ett bredare angreppssätt i valberedningsarbetet där fler personer i organisationen kommer att bli involverade i beslutsfattande och analys.

– För att fortsätta skapa långsiktigt god avkastning till våra kunder på ett hållbart sätt behöver Alecta integrera ESG-frågor fullt ut i den aktiva förvaltningen. Den nya gruppen kommer bland annat att utveckla sitt arbete som en supportfunktion till aktie-, ränte- och fastighetsenheterna inom vår kapitalförvaltning, säger Hans Sterte, chef för Kapitalförvaltning på Alecta.

– Den nya gruppen ska bidra till en starkare integrering av ESG-frågor i kapitalförvaltningen och till en närmare dialog med de bolag vi är ägare i, för att bli tydligare med vad vi förväntar oss av bolagen. Jag ser fram emot att tillsammans med övriga kollegor i gruppen och inom kapitalförvaltningen fortsätta utveckla Alectas arbete med ägarstyrning och hållbarhet, säger Carina Silberg, tillträdande chef för Ägarstyrning och Hållbarhet på Alecta.

Ramsay Brufer
, som länge lett Alectas ägarstyrningsarbete, går i pension under 2021 och han kommer fram tills att han slutar på Alecta att fortsätta i rollen som ägaransvarig och bistå Carina Silberg med att bygga upp den nya gruppen.

tisdag, 25 augusti 2020 11:55

Christoffer Abramson, ny CFO för Catella

 

 

 

 

 


Christoffer Abramson (bilden) har utsetts till Chief Financial Officer och medlem av koncernledningen på Catella AB. Han kommer närmast från en roll som CFO på EF Real Estate Holdings i Boston.

Christoffer Abramson har i sin roll inom EF-koncernen varit med och byggt upp en global fastighetsgrupp med bas i USA. Dessförinnan arbetade han som operating executive för olika Private Equity-fonder i London och Paris. Christoffer Abramson startade sin karriär inom General Electric där han i 10 år arbetade i olika roller, senast som CFO för GE Real Estate i London.

– Genom Christoffers gedigna bakgrund och erfarenhet inom internationell fastighetssektor ser jag att Catella får ett viktigt tillskott för att vidareutveckla verksamheten och säkerställa framtida tillväxt, säger Johan Claesson, tf vd och koncernchef för Catella AB.

Christoffer Abramson tillträder rollen som ordinarie CFO på Catella den 15 oktober 2020. Tillsättningen är föremål för godkännande av tillsynsmyndigheten i Luxemburg, Comission de Surveillance du Secteur Financier.