16 maj 2024

Redaktionen

torsdag, 27 augusti 2020 18:26

SPG ska bygga 20 förskolor under år 2021

 

 

 


Scandinavian Property Group, SPG byggstartar nu två förskolor i Uppsala. Förskolor byggs i trä och certifieras med miljöbyggnad silver

 

 

 

 

 

 



Scandinavian Property Group, SPG, tecknar tre 17-åriga hyresavtal med Kunskapsförskolan och byggstartar samtidigt två förskolor.


Scandinavian Property Group (SPG) har tecknat 17-åriga hyresavtal med Kunskapsförskolan för tre separata förskolor. Två av förskolorna är belägna i Uppsala och den tredje i Kungälv strax utanför Göteborg. Samtidigt byggstartar SPG båda förskolorna i Uppsala.

– Vår satsning på att utveckla förskolor i Sverige är långsiktig och detta är en bra start för vår målsättning att bygga en portfölj om cirka 20 förskolor kommande år
. Vi är otroligt glada över att ha etablerat ett större samarbete med Kunskapsförskolan gällande våra förskolor. Samtliga förskolor byggs i trä och certifieras med miljöbyggnad silver. säger Carl Zetterqvist, vd för SPG i Sverige.

torsdag, 27 augusti 2020 17:54

Prisras för kommersiella fastigheter i USA

 

 

 


Jim Costello , Senior Vice President, Real Capital Analytics, säger att det värsta prisfallet för kommersiella fastigheter i USA, har inte kommit ännu.

 

 

 

 

 

 

 

Fastighetspriserna för amerikanska kommersiella fastigheter sjunker i takt med att ekonomin försämras då utbredningen av Covid-19-pandemin växer. Och prisfallet har precis börjat.

Prisindex för kontors-, detaljhandels- och logistikfastigheter rasar nu, visar data enligt från Real Capital Analytics Inc, samtidigt som transaktionsvolymen sjönk till 14 miljarder dollar för alla fastighetssektorer i juli i år, en minskning med 69 procent jämfört med transaktionsvolymen från juli 2019.

– Det värsta har ännu inte kommit, säger Jim Costello, Senior Vice President, Real Capital Analytics i en telefonintervju till Bloomberg News.

Priserna för kommersiella fastighetsaffärer i USA har dämpats under en längre tid då långivare beviljar låntagare uppskov med räntebetalningar och amorteringar samtidigt som fastighetsägare fortfarande är ovilliga att rabattera begärda priser.

Detta låsta läge kan förändras under de närmaste månaderna när skulderna ökar och utsikterna dämpas för detaljhandel, med minskade hotellbokningar och färre uthyrda kontor. Till och med kan priserna  på bostadsfastigheter falla, bostadsfastigheter som redan har drabbats av ett överutbud på marknaden innan pandemin började påverka den amerikanska ekonomin.


 

 

 


Bergsundets flerbostadshus på Västra Erikslid. Illustration: Nordmark & Nordmark arkitekter.

 

 

 

 

 


Nu börjar gestaltningen ta form för Skellefteås nya stora bostadsområde Västra Erikslid och i höst startar arbetet på plats.

Idel nya aktörer kommer att bygga upp det nya området med plats för cirka 450 lägenheter. Fastighetsbolagen Bergsundet och Magnolia Bostads bygglovsansökningar togs upp under torsdagens bygg- och miljönämnd. Och i måndags utsågs NEK AB som totalentreprenör för gatuombyggnaden.

– Det är roligt att så många nya aktörer vill in på marknaden i Skellefteå. Vi behöver dessa stora nationella aktörer såväl som våra lokala företag för att lyckas möta efterfrågan på bostäder, säger Patrik Larsen, mark- och exploateringschef, Skellefteå kommun.

Västra Erikslid blir ett av stadens nya stora bostadsområden med flerbostadshus. Med direkt närhet till såväl friluftsområdet Vitberget som Erikslids centrum är läget superbt för såväl stora som små familjer. I anslutning till Västra Erikslid utvecklas även Klockardalsparken till en hållbar och trivsam mötesplats.

Några smärre justeringar behöver göras innan byggloven beviljas. För att skynda på processen har nämnden gett ordförande fullmakt att skriva under byggloven så snart handlingarna är korrekta. Flerbostadshusen kommer att bli mellan fyra och sex våningar höga och bestå av yteffektiva och smarta lägenheter.

Närmast pulkabacken kommer Bergsundet att bygga fyra flerbostadshus med hyresrätter. Husen ska tillsammans rymma cirka 160 lägenheter och fasaderna kommer att bestå av slät stående träpanel, tre hus i brunt och det högsta huset i svart.

Längs Klockarbergsvägen och Lasarettsvägen norr om rondellen kommer Magnolia att bygga hyres- och bostadsrätter, cirka 300 lägenheter fördelat på åtta huskroppar. Fasaderna blir målad träpanel i olika mjuka naturfärger.

 

– Vi är mycket glada att ha påbörjat vårt första projekt i Skellefteå och bidra till kommunens expansiva tillväxt. Tillsammans med Heimstaden Bostad och Derome säkerställer vi att projektet får en genomgående hög standard med hållbara och miljövänliga byggmaterial, säger David Andersson, regionchef Norr på Magnolia Bostad.

NEK AB är totalentreprenör för gatuombyggnaden mellan den nya och befintliga bebyggelsen. Det handlar bland annat om att smalna av gatan från rondellen upp till Ormens väg samt att anlägga en gång- och cykelbana som binder samman gång- och cykelvägarna efter Klockarbergsvägen och Ormens väg. Samt alla ytterligare åtgärder som behövs för en trygg och säker miljö.

– Vi har nyligen etablerat och utökat vår verksamhet i Skellefteå då vi ser en stor potential här, säger Per Greus från NEK AB.


torsdag, 27 augusti 2020 15:09

Evolv och Colliers i samarbete om logistik

 

 

 


Colliers ska hyra ut nyproducerade lager- och logistiklokaler om cirka 20.000 kvm i Enköping åt Evolv Property AB.

 

 

 

 

 

 

 


Evolv och Colliers inleder samarbete kring uthyrning av nyproducerade lager- och logistiklokaler om cirka 20.000 kvm i Enköping.

– Det är med stor glädje vi inleder vårt samarbete med Evolv Property AB, ett offensivt och spännande företag med en ung och kreativ ledning. Deras höga målsättning att erbjuda nyproducerade lokaler med stor grad av flexibilitet, logistik- och energieffektivitet samt en trevlig och sund arbetsmiljö tilltalar oss mycket. Att den dessutom ligger på ett strategiskt läge där Riksväg 55 och E18 möts samt med ett unikt exponeringsläge mot motorvägen gör den extra attraktiv. Fastigheten beräknas att stå färdig under 2022, säger Mikael Wallner, Head of Leasing & Industrial & Logistics på Colliers.

– Vi på Evolv satsar offensivt och har förvärvat ett flertal lager & logistikfastigheter i anslutning till E18 i Enköping. Att vi även säkrat mark på Annelundsgatan ger oss möjligheten att erbjuda marknaden en modern, effektiv och nyproducerad lager & logistikfastighet med ett ypperligt läge. Colliers blev vårt val av samarbetspartner, dels tack vare sina goda referenser på tidigare väl genomförda uppdrag, dels för sin kvalité och sitt engagemang vid vår upphandling. Vi är övertygade om att Colliers kommer motsvara våra högt ställda förväntningar och vara en professionell partner till oss i att erbjuda framtidens lager & logistiklösningar, säger Lars Axelsson, grundare och delägare, Evolv Property AB.




torsdag, 27 augusti 2020 10:15

Magnolia köper bostadsmark i Handen

 

 

 


Magnolia Bostad planerar att utveckla flerbostadshus med cirka 345 bostäder i två kvarter i Haninge, Söderbymalm, samt garage och två lokaler.

 

 

 

 

 

 


Magnolia Bostad har tecknat avtal om förvärv av tre fastigheter i Handen, Haninge kommun. På fastigheterna planerar Magnolia Bostad utveckling av cirka 345 bostäder samt lokaler, om totalt 21.000 kvm BTA.

Säljare är WBME Holding i Varberg AB, ett samägt bolag mellan Järngrinden och Mjöbäcks Entreprenad. Detaljplanen för området vann laga kraft 2017. Förvärvet avser tre projektbolag med vilka Haninge kommun har tecknat Marköverlåtelseavtal för fastigheterna Haninge Söderbymalm 3:541, 3:542 och 3:543. Marköverlåtelseavtalen är villkorade av tidpunkt för bygglov och startbesked.


Magnolia Bostad planerar att utveckla flerbostadshus i två kvarter samt garage och två lokaler. Byggnaderna kommer att certifieras i enlighet med Miljöbyggnad Silver. Området ligger nära naturen med en gång- och cykelbro till Rudans friluftsområde i närheten av bostadsprojektet. Det är även promenadavstånd till Haninge Centrum och pendeltågstationen från vilken man på 30 minuter når Stockholms centrum.

– Vi är mycket intresserade av att utveckla boenden i Haninge som är en expansiv kommun. I Haninge finns möjlighet att utveckla en mycket god boendemiljö med närhet till natur och även skärgård, säger Björn Bergman, regionchef Öst på Magnolia Bostad.

 

 

 


Niams vd Fredrik Jonsson tvingas nu lämna sin tjänst med omedelbar verkan.  Han har varit vd för Niam sedan år 2017 och han har dessförinnan haft ledande befattningar inom bolaget sedan 2007.

 

 

 

 

 

 

 

Niams vd Fredrik Jonsson lämnar sin tjänst med omedelbar verkan. Processen för att rekrytera en ny permanent vd för Niam kommer att inledas omgående. Orsaken till varför Fredrik Jonsson tvingas bort från Niam anges inte pressmeddelandet. Styrelsen i Niam har även utsett Jennifer Andersson och Rikard Henriksson till tillförordnande Managing Partners.

Fredrik Jonsson, som även lämnar sina styrelseuppdrag inom bolaget, tillträdde som vd för Niam 2017 och han har dessförinnan haft ledande befattningar inom bolaget sedan 2007.

Jennifer Andersson
har varit verksam inom Niam sedan 2007, senast som Head of Investor Relations and Business Development.

Rikard Henriksson
anställdes 2010, senast i rollen som Head of Asset Management.

– Niam är norra Europas ledande fondförvaltare inom fastighetsinvesteringar och vi utvärderar kontinuerligt olika investeringsstrategier för att ytterligare stärka och bredda vårt erbjudande. Det innebär även att vi söker ett nytt ledarskap som kan leda organisationen igenom nästa fas av utveckling. Fredrik Jonsson har under sina närmare 15 år inom Niam haft en betydande del i bolagets framgång hittills. På mina egna och styrelsens vägnar vill jag tacka Fredrik för hans insats, säger Urban Edenström, vd för Stronghold Invest och grundare av Niam.

Som ett led i Niams ambition att fortsatt vara den marknadsledande fondförvaltaren har bolaget nyligen förstärkt sitt team genom att rekrytera Mathias Pedersen som ny CFO/COO Fund Financial & Regulatory Management, Daniel Andersson till tjänsten som Head of Acquisitions i Sverige, samt Jens Skovlunde som Head of Asset Management i Danmark.

Niam förvaltar ett fastighetsbestånd om cirka 3,6 miljarder euro. Niam grundades 1998 och har sedan start investerat i fastigheter till ett värde överstigande 10,8 miljarder euro. Niam har fler än 65 anställda med kontor i Stockholm, Helsingfors, Oslo, Köpenhamn och Luxemburg.



 

 

 


De 174 ungdomsbostäderna, som Wästbygg uppför åt NREP, byggs i direkt anslutning till den nya stadsparken och aktivitetsstråket i Skärholmen. Inflyttning i Vårbergstoppen är planerad till 2022.








Inom Stockholms prioriterade satsning Fokus Skärholmen ska nu NREP och Wästbygg Projektutveckling AB utveckla funktionella ungdomsbostäder. Med social hållbarhet som tydligt ledord skapas förutsättningar för gemenskap och aktivitet i projektet som uppförs vid Vårbergstoppen. De 174 lägenheterna är en fortsättning på NREPs expansion i Stockholmsregionen med siktet inställt på att berika de boendes liv genom att bryta ny mark inom hållbarhet och innovation.

Fokus Skärholmen är ett viktigt stadsutvecklingsprojekt som ska bidra till att området, där knappt några bostäder byggts sedan miljonprogrammets tid, blir en levande och attraktiv plats för att möta ett växande Stockholm. Nu blir NREP en del i att förverkliga utvecklingen av stadsdelen med inriktning på social hållbarhet. Bolaget förvärvar 174 ungdomsbostäder som Wästbygg tagit fram detaljplan för och också kommer att uppföra i rollen som byggentreprenör. Ungdomsbostäderna blir ett viktigt bidrag till att skapa bostäder för unga, en grupp med höga trösklar in på Stockholms bostadsmarknad.

– Wästbygg har under lång tid arbetat för att ge fler unga möjlighet till ett eget boende. Under de senaste åren har vi utvecklat och byggt nästan 900 student- och ungdomslägenheter i Stockholmsområdet. Det känns mycket positivt att nu också få förverkliga vårt utvecklingsprojekt Vårbergstoppen tillsammans med NREP och samtidigt bidra till ett attraktivare Skärholmen, säger Therese Sundman, affärsutvecklingschef på Wästbygg Projektutveckling.

NREP och Wästbygg delar en hög ambitionsnivå vad gäller social hållbarhet i samhällsbyggandet. För Vårbergstoppen har unika förutsättningar för delaktighet och engagemang bland de boende skapats redan i den tidiga planeringsfasen.

Som fastighetsägare har NREP ett långsiktigt perspektiv och stort kundfokus. Bolaget avsätter resurser för att över tid uppmuntra och stötta de boende i att förverkliga egna initiativ så som stadsodling och hälsoaktiviteter. Något som ska skapa naturliga kontakter och bidra till att de boende lär känna sina grannar. I syfte att ytterligare förstärka trivseln utvecklas de generösa entréerna som möblerade och aktiva mötesplatser.

– Ungdomsbostäderna är ett projekt som för Stockholm i rätt riktning mot bakgrund av den ansträngda bostadssituationen. Jag är glad över att NREP nu bidrar med ett innovativt och långsiktigt perspektiv i Stockholms Stad och framförallt i ett viktigt fokusområde. Utöver de funktionella lägenheterna blir utformningen av bostadshuset och de gemensamma ytorna viktigt för att skapa en hemtrevlig kultur. Nu ser vi med stor tillförsikt på ett gott samarbete med Wästbygg och att längre fram välkomna de boende till deras nya hem, säger Rickard Langerfors, ansvarig för bostäder på NREP.

De 174 ungdomsbostäderna byggs i direkt anslutning till den nya stadsparken och aktivitetsstråket i Skärholmen, som är under uppförande. Inflyttning i Vårbergstoppen är planerad till 2022.

Wästbyggs rådgivare i denna affär har varit Tango och Setterwalls. NREPs rådgivare har varit Real Advokater.

 

 

 


KPA Pension, som är en del av Folksamgruppen, köper 5 skånska bostadsprojekt med totalt cirka 600 lägenheter, omfattande 37.600 kvm, som uppförs av Skanska.

 

 

 

 



KPA Pension, som är en del av Folksamgruppen, förvärvar fem fastighetsprojekt omfattande cirka 600 lägenheter om 37.600 kvm som uppförs av Skanska. Fastigheterna är belägna i Malmö, Helsingborg, Ängelholm och Lund. Totalt uppgår affären till ett värde om 1.490 Mkr.

– Vi fortsätter med denna affär vårt framgångsrika samarbete med Skanska inom bostadsutveckling och kompletterar vårt befintliga bostadsbestånd med ytterligare några bra och hållbara fastigheter på attraktiva hyresmarknader. Vi förvärvade tidigare i somras även ett äldreboende i Helsingborg av Skanska, säger Lars Johnsson, fastighetsdirektör för Folksamgruppen.

Det är KPA Pension som förvärvar fastigheterna, har tillsammans med Skanska en hög ambition i dessa projekt, särskilt inom hållbarhetsområdet, vilket skapar en bra grund för samarbetet.

– Bostäder är bra placeringar för KPA Pensions långsiktiga kapitalförvaltning. Nu ökar vi andelen fastigheter vilket ger en högre avkastning. Det blir bra hållbara bostäder att hyra och bra pensioner till våra kunder den dag de avslutar arbetslivet. Dessutom ger investeringen Skåne 600 nya bostäder, säger Britta Burreau, vd för KPA Pension.

Affären avser projekt i Malmö, Lund, Helsingborg och Ängelholm som utvecklas och byggs av Skanska Sverige. I portföljen ingår hyresbostäder med hus upp till åtta våningar men också med radhuskaraktär. Totalt omfattas cirka 600 lägenheter. Samtliga projekt byggs med tydligt fokus på hållbarhet och minimerad klimatpåverkan där hyresgästerna uppmuntras till en hållbar livsstil.

Projektet i Malmö, Västra hamnen
, består av 65 hyresbostäder och har en tydlig social agenda. Satsningen omfattar praktikplatser för arbetssökande, ett skolsamarbete och samverkan med det lokala initiativet Yalla Trappan, som skapar arbetstillfällen för utlandsfödda kvinnor. Skanska uppför även bostadsrätter, äldreboende och förskola i kvarteret. Projektet är byggstartat och beräknad inflyttning sker andra kvartalet 2021.

I södra Helsingborg uppförs 51 hyresbostäder med fin boendekvalitet mellan hav och stad intill äldreboende som såldes till Folksam tidigare i somras och i norra Ängelholm byggs 32 lägenheter som komplement till andra projekt som Skanska utvecklat; BoKlok, äldreboende och småhustomter. I södra Ängelholm byggs 110 lägenheter som blir starten på en ny stadsdel nära centrum och stationen. Beräknad byggstart är till hösten 2020 med färdigställande under 2022.

I Lund uppförs 358 hyresbostäder samt lokaler och parkeringsgarage nära Ideon och forskningsanläggningarna på Brunnshög. Bostäderna certifieras enligt Miljöbyggnad silver. Byggstart beräknas ske vid årsskiftet. Inflyttning sker successivt från 2022 och projektet ska vara fullt utbyggt kring årsskiftet 2023/2024.

Projekten startas under 2020 och de kommer att färdigställas 2021-2024.

 

 

 


Ivo Stopner, vd för Hufvudstaden.

 

 

 

 

 

 


Under första halvåret 2020 minskade Hufvudstaden nettoomsättningen från fastighetsförvaltningen med 5,5 procent till 886 Mkr (938), vilket främst förklaras av tillfälliga hyresrabatter och ökade kundförluster för butiker och restauranger till följd av Covid-19.

Fastighetsförvaltningens bruttoresultat uppgick till 626 Mkr (682). Minskningen om 8 procent förklaras främst av lägre hyresintäkter för butiker och restauranger till följd av Covid-19.

Periodens resultat efter skatt uppgick till -1.082 Mkr (1.481), motsvarande -5,24 kronor per aktie (7,18). Minskningen förklaras främst av negativa orealiserade värdeförändringar i fastighetsbeståndet avseende fastigheter med en betydande andel butiker och restauranger.


Fastighetsbeståndet marknadsvärderades till 46,2 Mdr kr (47,7 vid årsskiftet), vilket ger ett substansvärde (EPRA NTA) om 175 kronor per aktie (185 vid årsskiftet). Periodens orealiserade värdeförändringar i fastighetsbeståndet var -1.915 Mkr (1 292).

Soliditeten uppgick till 62 procent (62), nettobelåningsgraden till 18 procent (17) och räntetäckningsgraden var 9,3 gånger (11,3).

Hyresvakansgraden vid periodens slut var 8,7 procent (6,5). Exklusive pågående utvecklingsprojekt uppgick hyresvakansen till 4,1 procent (2,9).

I rapporten skriver Hufvudstaden att Covid-19 har påverkat bolagets centralt belägna marknadsplatser och fastigheter.:
”Internationell turism har i princip upphört och människor har i stor utsträckning arbetat hemifrån. Åtgärderna för att stoppa smittspridningen har i hög grad påverkat Hufvudstadens centralt belägna marknadsplatser och fastigheter. Ett resultat av detta har varit att betalningsförmågan försämrats under kvartalet för flera av våra hyresgäster inom butik och restaurang. Hufvudstaden har därför haft en nära dialog för att på bästa affärsmässiga sätt stödja våra hyresgäster genom denna period. Totalt har vi tecknat över 350 överenskommelser om tillfälliga hyresrabatter för kvartal 2. I halvårsbokslutet 2020 uppgår dessa hyresrabatter till cirka 90 Mkr. Av dessa redovisas cirka 39 Mkr som ersättning från staten enligt lokalhyresstödpaketet. Det medför att Hufvudstadens resultat påverkats negativt med drygt 50 Mkr. Periodens resultat har även påverkats av ökade kostnader för kundförluster.”

onsdag, 26 augusti 2020 14:52

Lars Granlöf, ny CFO på Bonava

 

 

 

 

 


Rekryteringen av Lars Granlöf (bilden) innebär att han har utsetts till ny CFO på Bonava. Han efterträder Ann-Sofi Danielsson som har beslutat sig för att gå i pension.

Lars Granlöf
blir medlem av Bonavas koncernledning, med tillträde senast den 1 januari 2021. Han är utbildad civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm och han kommer närmast från Coop Sverige AB, där han sedan 2015 innehaft rollen som CFO. Dessförinnan har Lars Granlöf haft CFO-roller i bolag såsom Saab AB och Gambro AB.

– Jag är väldigt glad över att välkomna Lars till Bonava. Hans gedigna och breda erfarenhet som CFO i stora bolag är ett viktigt tillskott i koncernledningen och till vårt strategiska arbete framgent, säger Joachim Hallengren, vd och koncernchef för Bonava.

Ann-Sofi Danielsson
har efter en lång och innehållsrik karriär, bland annat 13 år som CFO på NCC, beslutat sig för att gå i pension. När Bonava knoppades av från NCC 2016 utsågs hon till CFO för Bonava.

– Ann-Sofis långa erfarenhet och solida kompetens har varit mycket värdefullt under den här intensiva tid som Bonava har varit noterat som bolag. Jag vill tacka henne för ett fantastiskt arbete och samarbete, säger Joachim Hallengren.

Ann-Sofi Danielsson slutar som CFO i samband med Lars Granlöfs tillträde.