29 april 2024

Redaktionen

måndag, 07 november 2016 19:12

Peab byggstartar Nya Råsunda

alt

I Nya Råsunda inryms totalt 700 lägenheter i fyra bostadsrättsföreningar.

 

Under hösten påbörjas uppförandet av 700 nya bostäder på platsen där Råsunda Fotbollsstadion i Solna tidigare stod. Det nya området har fått projektnamnet Nya Råsunda och förutom bostäder planeras även kontor och butikslokaler. Peab bygger bostäderna och den första bostadsrättsföreningen, Brf Derbyt med 157 lägenheter, har säljpremiär den 14 november. För formgivningen av Nya Råsunda svarar Nyréns Arkitektkontor.

 

– Stockholm har ett stort behov av bostäder, så det känns väldigt bra att gå in i nästa fas där vi börjar bygga de 700 bostäder som blir Nya Råsunda. Det är ett stort projekt för att ligga så nära stan, säger Christer Fursth, distriktschef på Peab Bostad.

 

Marken köptes redan 2009 av Peab och Fabege för 490 Mkr, men rivningsarbetet påbörjades först tre år senare av hänsyn till fotbollsklubben AIK, vars fans också var delaktiga i nedmonteringen av Råsunda Fotbollsstadion.

 

De 700 lägenheterna kommer att byggas i fyra bostadsrättsföreningar. Slutresultatet blir Nya Råsunda med två storgårdskvarter där husen blir 6-9 våningar höga. Förutom bostäder och kontor ska förskolor med ett hundratal platser få rum och på bottenvåningarna mot Solnavägen och Torgstråket – den nya gata som ska förbinda Råsunda torg med Tvärbanans hållplats – ska olika affärsverksamheter flytta in.

 

– Utformningen av bostadskvarteret är inspirerat av det gamla Råsunda. Materialval som puts och tegel knyter an till platsen och uppglasade lokaler i gatuplan ger en stadsmässig karaktär, säger Erik Hovlin, ansvarig arkitekt på Nyréns Arkitektkontor.

 

Inflyttning i de första bostäderna planeras under första kvartalet 2019 och 2022 ska hela området vara färdigbyggt.

måndag, 07 november 2016 19:08

Scandic expanderar i Drammen

alt
4-stjärniga Ambassadeur Hotel i Drammen.

 

Scandic Hotels har tecknat ett långsiktigt avtal med norska Utstillingsplassen Eiendeom A/S, om att gemensamt ta över Ambassadeur Hotel och Globus Hotel i norska Drammen från och med januari 2017. Anrika Ambassadeur Hotel, med anor från sent 1800-tal, samt Globus Hotel är belägna vid Strømsø Torg, endast 50 meter från Drammens järnvägsstation.

 

De bägge hotellen är idag fristående hotell men kommer efter övertagandet att genomgå en omfattande renovering och integreras till ett hotell för att därefter bestå av närmare 300 rum samt 13 konferensrum, restaurang och bar. Hotellen kommer att vara öppna under renoveringen

 

– Drammen är en av Norges snabbast växande hotellmarknader. Ambassadeur Hotel är ett klassiskt hotell och en välkänd profil i staden. Genom förvärvet förstärker vi vår position ytterligare på marknaden, säger Frank Fiskers, vd och koncernchef för Scandic Hotels Group.

 

Drammen ligger 40 km väster om Oslo och är Norges femte största stad. Staden har 63.000 invånare och regionen över 150 000 invånare. Drammen är slutstation på järnvägslinjen till Gardemoens flygplats.

 

– Med Ambassadeur Hotel och Globus Hotel mer än fördubblar vi vår nuvarande rumskapacitet i Drammen. Hotellet blir ett värdefullt tillskott i vår hotellportfölj, säger Svein Arild Steen-Mevold, Scandics landschef i Norge.

måndag, 07 november 2016 18:56

Sörensen tillträder som vd på Ramböll

alt

                                                                                                                                

Nu har Niklas Sörensen (bilden) tillträtt som ny vd för Ramböll Sverige. Han lämnar närmast en tjänst som affärsområdeschef för Samhällsbyggnad på WSP Sverige AB och han ersätter Bent Johannesson, som efter 13 år som vd för Ramböll Sverige nu går i pension.

 

Niklas Sörensen har erfarenheter från flera teknikområden inom samhällsbyggnad, med ett fokus de senaste åren på affärsutveckling inom transportinfrastruktur, vatten och telekom. Han har ett stort engagemang för ökad digitalisering inom samhällsbyggnad och ser stora möjligheter för resurseffektivisering.

 

− Det känns roligt att komma tillbaka till Ramböll som alltid varit en viktig aktör i branschen och var det bolag som fostrade mig i konsultrollen. Jag tycker branschen står inför spännande förändringar, där konsultrollen kommer att ändras och jag känner att Ramböll är ett bolag med förutsättningarna och viljan att vara med och leda den utvecklingen, säger Niklas Sörensen.

måndag, 07 november 2016 12:23

Lansa köper 720 lägenheter från Slättö

alt

I Lansas förvärv från Slättö ingår bland annat projektet Kumminen i Örebros nya stadsdel Södra Ladugårdsängen. Kumminen innehåller 187 hyresrätter med moderna, effektiva planlösningar, fördelat på totalt fem huskroppar.

 

alt

Claes Malmkvist, vd för Lansa.


Lansa Fastigheter AB, ägt av bolag inom Länsfösäkringsgruppen, har gjort sitt första förvärv som omfattar sju nyproducerade bostadsfastigheter på sex tillväxtorter runt om i landet. Affären omfattar 720 lägenheter med en total yta om 41.000 kvm.  Säljare är fonderna Slättö I samt Slättö III och fastigheterna kommer att tillträdas under kommande sex månader.
    

– Affären är ett startskott för Lansa och skapar en bra plattform för fortsatt expansion. Samtliga byggnader är nyproducerade med bostäder som är helt anpassde efter dagens höga krav på utvecklade hyresrätter, säger Claes Malmkvist, vd för Lansa.
    

I ett samtal med Fastighetsaktien förklarar Malmkvist att förvärven genomförs i Karlstad, Örebro, Linköping, Umeå, Uppsala och Upplands-Bro.
– I affären med Slättö ingår bland annat projektet Kumminen om 187 lägenheter i Örebros nya stadsdel Södra Ladugårdsängen, säger han.
    

– Vi på Slättö är nöjda med att en trygg och långsiktig ägare förvärvat våra fastigheter. Vi har tecknat ett avtal om att fortsatt sköta förvaltningen av beståndet och är tacksamma för det förtroendet från Lansa Fastigheter, säger Johan Karlsson, vd Slättö.

 

Pangea har varit rådgivare till Slättö i affären.

fredag, 04 november 2016 18:23

Nära plan för Skanskas Tegelbacken 4

alt

Snart kan Skanska börja riva det före detta KPMG-huset, intill Sheraton vid Tegelbacken, för att bygga ett nytt kontorshus.

 

Stadsbyggnadskontoret i Stockholm har skapat ett planförslag för att göra det möjligt för Skanska Fastigheter Stockholm att bygga ett modernt kontorshus med centrum i bottenplan vid Tegelbacken 4, tomträtten Snäckan 8, men också för att förbättra framkomligheten för fotgängare i området.

 

Förslaget innebär att kontorshuset vid Tegelbacken 4 rivs och ersätts av ett nytt kontorshus. För att använda platsen mer effektivt kommer de två motstående huskropparna mot Herkulesgatan respektive Tegelbacken att byggas samman över gården.

 

Det nya huset kommer att rymma flera olika företag och lokaler av olika slag. Dels blir det en blandning av kontorsrum och kontorslandskap, dels en blandning av butiker och service i husets bottenplan. Dessutom skapas en gångpassage mellan Tegelbacken och Herkulesgatan som kommer vara öppen under kontorstid.

 

Planområdet ligger vid Tegelbacken 4 i kvarteret Snäckan och består av en kontorsbyggnad som vetter mot Riddarfjärden och Gamla stan. Intill kontorshuset ligger Hotell Sheraton. I området finns det gott om butiker, restauranger och annan service.

 

Inom 200 meter finns Centralstationen, T-centralen och Station City som öppnar 2017 för pendeltågstrafik. Ett flertal busslinjer stannar vid Tegelbacken, framför kvarteret Snäckan.

 

Skanska förvärvade i september 2014 tomträtten, Snäckan 8, av Alecta för 650 Mkr. Fastigheten, som ligger centralt vid Tegelbacken intill Sheraton, omfattar cirka 17.000 kvm kontor. Fastigheten har varit uthyrd till KPMG i många år.


Alecta köpte Snäckan 8 år 2005 för 601 Mkr. KPMG flyttade i juli i år till Vasakronans Klara C på Vasagatan.

fredag, 04 november 2016 16:39

Catella ökade vinsten till 299 Mkr

alt

Knut Pedersen, vd för Catella.

 

Under årets nio första månader ökade Catella vinsten efter skatt till 299 Nkr (144), varav hänförligt till moderbolagets aktieägare 235 Mkr (120), motsvarande 2,87 kr (1,47) per aktie.

 

Nettoomsättningen steg till 1.401 Mkr (1.287), varav 1.033 Mkr (894) från verksamhetsområdet Asset Management and Banking och 388 Mkr (402) från Corporate Finance. Rörelseresultatet förbättrades till 177 Mkr (150) och resultatet före skatt ökade till 417 Mkr (178). Det egna kapitalet ökade till 1.534 Mkr (1.232), motsvarande 18,75 kr (15,07) per aktie.

 

Under perioden medverkade Catella i fastighetstransaktioner för 33,8 Mdr kr (32,9), fördelat mellan Sverige 12,2 Mdr kr (14,6), Frankrike 10,5 Mdr kr (10,8) och Tyskland 2,0 Mdr kr (1,9).

 

Inom Asset Management and Banking ökade det förvaltade kapitalet till 148,3 Mdr kr (137,9).

 

– Under tredje kvartalet ökade Catellas totala intäkter med fem procent och det var främst hänförligt till affärsområdet Banking. Våra fasta intäkter är högre tack vare ökat förvaltat kapital, vilket skapar en stabilare intjäning och möjlighet till högre framtida resultatbaserade intäkter, säger Knut Pedersen, vd och koncernchef på Catella.

alt
Matias Lindberg lämnar vd-skapet i Concent och blir vd för SHH Bostad AB:s projektutveckling.

 

alt

Concent har nu förlorat projekt med 95 borätter i kvarter 15 i Norrtälje Hamn. Bild: Tengbom

 

Den 20 oktober i år lämnade vd Matias Lindberg tillsammans med fem ledande personer fastighetsutvecklingsbolaget Concent. Detta strömhopp av ledande personer i Concent har inneburit att Concent nu förlorar markanvisningen om 9.700 BTA och 95 borätter i Norrtälje Hamn. Orsaken är enligt Norrtälje kommun och Ulrika Falk (S), kommunstyrelsens ordförande, som i ett pressmeddelande skriver:

 

– Concent har varit lyhörda för vad vi vill uppnå i Norrtälje Hamn, men vi måste vara beredda att ompröva tidigare beslut när verkligheten förändras. Därför väljer vi nu tyvärr att avbryta samarbetet med Concent för den här gången. Det handlar om att vi inte vill riskera vare sig invånarnas skattepengar eller vår uppsatta tidsplan för hamnenprojektet. Norrtälje Hamn är och förblir ett stabilt projekt med god planering och framförhållning, ett krav vi har på oss själva men också på andra aktörer.

 

I en kommentar kan sägas att den verkliga orsaken till att det socialdemokratiska Norrtälje säger upp markanvisningsavtalet med Concent är sannolikt att kommunen nu hellre vill att det byggs fler hyresrätter i Norrtälje Hamn, vilket kommunen även har påtalat för Index Residence.

 

Strax efter Matias Lindbergs avhopp från Concent den 20 oktober meddelade styrelsen för SHH Bostad AB, att den hade utsett Matias Lindberg till ny vd för koncernens dotterbolag och med ett operativt ansvarar för all bostadsutveckling och produktion. Lindberg blev även medlem i SHH:s koncernledning. Enligt SHH så expanderar bolaget kraftigt och det har för närvarande cirka 700 bostäder i produktion och därtill byggrätter med färdig eller pågående detaljplan för ytterligare cirka 2.500 bostäder.

 

Matias Lindberg har under de senaste 20 åren haft vd-roller i såväl HSB Projektpartner AB och Akademiska Hus som i kommunala bostadsbolag, bland annat Telge Bostäder AB, förutom en kortare tid då han var vd för Concent Holding AB.

 

Under 2015 omsatte Concent Holding, med styrelseordförande Sven Kallstenius, cirka 300 Mkr, med ett resultat om cirka 130 Mkr och ett eget kapital om 478,5 Mkr. TM


fredag, 04 november 2016 12:21

Riksbyggen rekryterar Annika Bagge

alt

                                                                                                                              
Annika Bagge (bilden) tillträder den 1 december som marknadschef på Riksbyggen. Det är en nyinrättad roll som är ett led i Riksbyggens arbete att öka kundfokus och att stärka varumärket på både kort och lång sikt. Bagge har lång erfarenhet av marknadskommunikation och att driva varumärke, varav 14 år i ledande befattning. Hon har en gedigen erfarenhet av reklam och medieköp i alla kanaler. Närmast kommer hon från Telia som mediechef.
    

Annika Bagges ansvarsområde kommer att vara att driva och leda ett enhetligt marknadskommunikationsarbete och Riksbyggens varumärke framåt.
    

– Vi är mycket glada över rekryteringen. Annika har en bred kompetens både när det gäller business-to-business och när det gäller marknadsföring direkt till konsumenter. Riksbyggen befinner sig i en stark tillväxtfas och vi ser ett behov av förstärka marknadsfunktionerna för att öka kundfokus och att stärka varumärket, säger Britta von Schoultz, kommunikationschef på Riksbyggen.

alt

Orangeriet, som det planeras att se ut när projektet är slutfört 2018. Ursprungligen byggdes fastigheten i början av 90-talet för att inrymma Bonnier Tidskrifters nya tryckeri. Därefter har fastigheten haft många olika hyresgäster med verksamheter som till exempel Svensk Filmindustris huvudkontor och filmateljéer samt världens modernaste halvledartillverkning.


Bonnier Fastigheters har precis avslutat etapp två av tre av handelsplatsen Orangeriet, bredvid Heron City i Kungens kurva – alldeles intill den kommande nya infarten till området, som kommer att bli en del av Förbifart Stockholm. K-Rauta har funnits i fastigheten sedan 2008 och i mitten av oktober öppnade Bygghemma.se, EM Home och KungSängen. Den 2 november slog dessutom Bounce upp portarna till sitt trampolinparadis. Dessa hyresgäster hyr 16.000 kvm och under nästa år planeras start för den sista etappen, som omfattar ytterligare 11.000 kvm.
    

– Trenden för köpcentrum är idag tydlig, man behöver erbjuda sina kunder något mer än enbart traditionell handel. Att ge handelsplatsen ett tydligt koncept som ger kunderna en konkret anledning att besöka handelsplatsen tillsammans med en bra mix av butiker, restauranger och upplevelser är något vi är övertygade om kommer att skapa en väl fungerande handelsplats för både dagens och framtidens kunder, säger Sara Olsson, uthyrningsansvarig, Bonnier Fastigheter.

torsdag, 03 november 2016 18:58

Hedh, ny affärsområdeschef på Diös

alt

                                                                                                                                      

Den 1 december tillträder Mikael Hedh (bilden) som ny affärsområdeschef på Diös i Dalarna. Han har en gedigen bakgrund i branschen, bland annat från Kungsleden, Clas Ohlson och från Diös där han sedan 2013 har arbetat som förvaltare i Mora. Hedh efterträder Jessica Nyman, som vid årsskiftet tillträder en tjänst som affärsutvecklare på Archus Development i Stockholm.

 

–  Det är fantastiskt att kunna rekrytera internt. Det betyder att våra medarbetare kan utvecklas och vi tar tillvara på rätt kunskaper. Jessica har gjort ett väldigt bra jobb i Dalarna som nu Mikael får ta över och utveckla ytterligare. Nu önskar vi Jessica stort lycka till med nytt uppdrag i Stockholm och hälsar Mikael välkommen till en ny tjänst hos oss, säger Henrik Lundmark, fastighetschef på Diös Fastigheter.

 

I Dalarna äger Diös 44 fastigheter motsvarande cirka 270.000 kvm i Borlänge, Falun och Mora, som alla har lokala kontor och team. Totalt arbetar 18 personer i affärsområdet.