29 april 2024

Redaktionen

torsdag, 10 november 2016 12:51

Mats Viker, ny vd för SGAF

alt

                                                                                                                  
Styrelsen för Stockholm Globe Arena Fastigheter AB (SGAF), Stockholms stads arenabolag, har utsett Mats Viker till vd för bolaget. Han ersätter Christel Wiman som har varit t f vd sedan den 23 juni då Mats Grönlund fick lämna vd-posten. Mats Viker är idag vd för AB Ekerö Bostäder tillika chef för Ekerö kommuns fastighetskontor, och tillträder sin nya tjänsst i februari nästa år.

 

Mats Viker har en bred erfarenhet av såväl teknisk som ekonomisk fastighetsförvaltning och har tidigare även arbetat som vd för Praktikertjänst Fastigheter AB och som fastighetschef på Akademiska Hus.
    

– Det känns bra att Mats med sin kompetens kommer att lotsa företaget i de utmaningar verksamheten står inför. Med begränsade ekonomiska resurser ska vi klara den omdaning som området och anläggningarna står inför, säger Emilia Bjuggren (S), ordförande i SGAF.
    

– Det känns stimulerande att bli en del av Stockholms stad och säkra upp för framtiden en väl fungerande verksamhet med arenor som Ericsson Globe och Tele2 Arena, säger Mats Viker.

onsdag, 09 november 2016 17:30

Hemfosa ökade vinsten till 2.746 Mkr

alt
Jens Engwall, vd för Hemfosa.

 

Hemfosa ökade niomånadersvinsten efter skatt till 2.746 Mkr (1.766), motsvarande 19,40 kr per stamaktie (12,34). Till ökningen bidrog orealiserade värdeökningar i fastigheter om 1.256 Mkr (1.026) och i derivat om -5 Mkr (-61). Vidare ökade intäkter från bolagets joint ventures till 325 Mkr (141), medan reavinster från fastighetsförsäljningar uppgick till 35 Mkr (91). Hyresintäkterna ökade till 1.958 Mkr (1.819), medan driftnettot steg till 1.346 Mkr (1.233) och förvaltningsresultatet förbättrades till 1.275 Mkr (958), vilket motsvarade 8,23 kr per stamaktie (6,48).

 

Under perioden investerade Hemfosa 2.754 Mkr (3.963), varav 2.223 Mkr (3.554) var förvärv och 531 Mkr (409) investeringar i befintlig fastighetsportfölj. Renodlingen av portföljen fortsatte, vilket innebar att bolaget sålde oprioriterade fastigheter för 971 Mkr (1.387).

 

Enligt vd Jens Engwall har Hemfosa avstått från att genomföra många affärer i år på grund av utbudet bedöms vara för högt prissatt.
– Detta är särskilt tydligt i Sverige med stor likviditet på marknaden och med många nya aktörer, inte minst finansiella investerare. På den norska marknaden börjar vi se en liknande utveckling medan vi upplever att konkurrenssituationen vad gäller samhällsfastigheter i Finland är något mindre intensiv, säger han.

 

Förändringarna i fastighetsbeståndet bidrog ändå till att portföljens redovisade värde ökade till 33,0 Mdr kr (29,6) fördelat på 418 direktägda fastigheter. Bolagets största joint ventures är dels Söderport Holding AB med en ägarandel om 50 procent med 48 fastigheter för totalt 5,7 Mdr kr, dels den 65 procentiga andelen Gardermoen Campus Utvikling AS med 2 fastigheter värda 1,1 Mdr kr.

 

Hemfosas räntebärande skulder uppgick till 18.957 Mkr (17.709) och finansierades till en snittränta om 2,05 procent (2,25 den 30/9 2015). Av skulderna var 17.723 Mkr lån från kreditinstitut, 1.200 Mkr obligationslån, 14 Mkr säljarreverser och 20 Mkr övriga skulder. LE

 

En nyemission om 1.848 Mkr bidrog till att det egna kapitalet ökade till 14.731 Mkr (10.749), motsvarande en stärkt soliditet till 41,5 procent (34,2). Substansvärdet (EPRA NAV) beräknades till 88,40 kr per stamaktie (71,61)

 

– Med starka finansiella nyckeltal och bra tillgång till kapital har Hemfosa alla förutsättningar att ta nästa steg i tillväxten inom samhällsfastigheter. Vi tror att det kommer dyka upp intressanta affärer och då är vi beredda – både finansiellt, organisatoriskt och mentalt, säger Jens Engwall.

 

Under det tredje kvartalet etablerade Hemfosa en egen närvaro i Finland genom att anställa Pasi Nieminen som fastighetschef med ansvar för det finska fastighetsbeståndet och efter kvartalets utgång har bolaget köpt och tillträtt ytterligare två fastigheter för 420 Mkr i Esbo, Helsingfors, med polismyndighet och åklagarämbetet som största hyresgäster.

 

Dessutom tillträdde Joacim Sjöberg sin tjänst som vice vd den 3 oktober. Meningen är att han i slutet av 2017 ska ta över som vd efter Jens Engwall.

alt

Frida Stannow Lind och Sven Stork.

 

Frida Stannow Lind, fastighetsutvecklingschef på Kungsleden, tar plats som ordförande i styrelsen för Kista Science City AB efter Micael Averborg. Samtidigt blir Sven Stork, regionchef Stockholm på Kungsleden, ordförande för föreningen Kista Science City Fastighetsägare. Övriga medlemmar i föreningen är Akademiska Hus, Areim, Atrium Ljungberg, Citycon/Kista Galleria, Humlegården, Klövern, Newsec/Starwood och Vasakronan.

 

Kista Science City, helägt av Stiftelsen Electrum, utvecklar och marknadsför Kista som ett kluster för aktörer inom informations- och kommunikationsteknologi. Det sker i nära samverkan mellan offentlig sektor, näringsliv och universitet.

 

– Jag är glad att Frida Stannow Lind har accepterat att bli vår ordförande. Vid sidan av samarbeten i den vetenskapliga miljön är stadsutvecklingsfrågor helt avgörande för Kista Science City de närmaste åren. Med sitt driv och sin förankring hos en av de större fastighetsägarna i området kan hon bidra med viktiga perspektiv, säger Johan Ödmark, vd i Stiftelsen Electrum och dotterbolaget Kista Science City AB.

 

– Det blir allt viktigare för oss som fastighetsägare och byggherrar att förstå och samverka med andra aktörer i samhället. Kistas utveckling är ett tydligt exempel på det. Med tanke på alla planerade projekt med bostäder, hotell och kontor, tvärbanans förlängning och det faktum att strukturplanen för stadsdelen ska uppdateras känns det som att mina erfarenheter och nätverk kan vara nyttiga, säger Frida Stannow Lind.

 

Kungsleden är den tredje största fastighetsägaren inom kontor i Kista Science City med cirka 145.000 kvm uthyrningsbar yta.

onsdag, 09 november 2016 17:13

SSM säljstartar vid Telefonplan

alt

Stadsbyggnadsnämnden godkände den 27 oktober 2016 detaljplanen för Metronomen (Timotejen 17), den mark som SSM äger och där bolaget tänkte uppföra Tellus Tower. Visionsbild flygbild över området med nya byggnader. Illustration: Arkitema architects

 

alt

Nya Tellus Towers. Två torn, ytterligare två lägre hus och en överdäckning av Telefonplans tunnelbana. Ett projekt som ökar från 700 till totalt cirka 1.200 lägenheter. Foto: Wingårdhs arkitekter/SSM

 

Nu är planen godkänd för SSM och Metronomen på Radiusbacken vid Telefonplan, på det gamla området för Tellus Tower, ett markområde som SSM äger, nära Ericssons gamla stora huvudkontor vid Telefonplan. Här ska SSM bygga, istället för Tellus Tower, cirka 175 bostäder, en förskola i marknivå mot gården, och verksamhetslokaler i bottenvåningar mot omgivande gator. Byggnaderna ska skapa en inramning av Radiusparken och gångfartsgatan som ingår i den intilliggande planen Lilla Tellus (Timotejen 19 och 28, med flera fastigheter).

 

Planförslaget om Metronomen var på samråd i slutet av 2014 med en granskning under maj-juni 2016. Under granskningstiden har 30 yttranden inkommit. Därefter har planförslaget kompletterats med en fördjupad utredning om markmiljö, som säkerställt områdets lämplighet för bostäder. Exploateringsnämnden antog den 20 oktober exploateringsavtalet som rör alla allmänna ytor och reglerar hur fastighetsägaren ska uppföra den allmänna marken och överlämna den till staden.

 

Den tidigare detaljplanen för området omfattade en högre byggnad, kallad Tellus Tower. Under plansamrådet i slutet av 2014 inkom samrådsyttranden från Länsstyrelsen och Försvarsmakten med synpunkter på förslaget. Beskedet innebar att Tellus Tower inte kunde uppföras på platsen. Istället finns nu plan för Nya Tellus Towers i detaljplanen för Centrala Telefonplan.

 

Antal lägenheter i planen för Metronomen har minskat från gamla Tellus Towers cirka 700 till cirka 175. Den tidigare solitära byggnaden bryts upp i två huskroppar som placeras mellan bebyggelsen i kvarteret Timotejen 23 och den planerade bebyggelsen i Timotejen 28. Byggnaderna har 6-7 våningar med undantag för en högre uppskjutande byggnadsdel på 12 våningar närmast Radiusparken. Samtliga lägenheter uppförs som bostadsrätter. Nu har SSM säljstartat projektet Mekonomen med ett tänkt tillträde sommaren 2018.

 

I en kommentar kan sägas att SSM även planerar att säljstarta de två nya tornen, Tellus Towers under första kvartalet 2017. SSM säger att tornen ska rymma drygt 1.200 lägenheter, varav hela 95 procent är planerade för 1–2 personer. Färdigställandet ska ske preliminärt år 2021. Tornen ska byggas enligt ett koncept skapat av Hong Kong-arkitekten Gary Chang. Väggar och paneler kan dras ut och flyttas, vilket gör att 24 funktioner ryms på en begränsad yta.

 

Det var i februari år 2015 som SSM Bygg & Fastigheters högtflygande planer på en 240 meter hög skyskrapa, Tellus Tower, fick avslag på grund av att Försvarsmakten pekade ut placeringen som ett hot mot rikets säkerhet.

 

Sedan dess har SSM och Stockholms stad kommit överens om att det högsta tornet ska fortfarande bli norra Europas högsta bostadshus med 78 våningar (237 meter), dock är projektet större nu då det innehåller totalt fyra byggnader, varav två skyskrapor, och sammanlagt drygt 1.200 lägenheter jämfört med de tidigare 700. TM

onsdag, 09 november 2016 14:46

Atrium Ljungberg rekryterar Monica Fallenius

alt

                                                                                                                           

Monica Fallenius (bilden) har anställts som ny chef för affärsområdet Transaktion och etablering på Atrium Ljungberg och kommer att ingå i bolagsledningen. Fallenius har lång erfarenhet från ledande befattningar inom fastighetsbranschen. Hon kommer närmast från Hemsö där hon arbetat som fastighetschef för Sverige och som regionchef. Bland tidigare arbetsgivare finns bolag som GE Capital Real Estate, Jernhusen, Fabege och Drott. Datum för tillträde är ännu inte fastställt.
    

Som chef för Transaktion och etablering kommer Monica Fallenius ansvara för Atrium Ljungbergs viktiga etableringsarbete inom handel, kontor och bostäder samt transaktionsarbetet - avgörande frågor för bolagets framtida tillväxt.
    

– Atrium Ljungberg har en stor och intressant projektportfölj som jag ser fram emot att vara med och utveckla. Det ska bli fantastiskt spännande och roligt att få bidra till att skapa nya platser för människor att bo, verka och trivas på. Atrium Ljungberg är ett välrenommerat långsiktigt bolag med djupa grundvärderingar som jag delar och där relationer mellan människor står i centrum, både vad gäller medarbetare och i affärsrelationer, kommenterar Monica Fallenius.
    

Atrium Ljungbergs bolagsledning består efter rekryteringen av: Annica Ånäs, vd, Martin Lindqvist, cfo, Helena Martini, HR-chef, Mattias Celinder, affärsområdeschef Fastigheter, Linus Kjellberg, affärsområdeschef Affärsutveckling, Angela Berg, affärsområdeschef Projekt samt Monica Fallenius.

alt
Åsane Storsenter ligger strax norr om norska Bergen.

 

alt

Torp Köpcentrum, vid E6 strax väster om Uddevalla.

 

Steen & Strøm har sålt Åsane Storsenter i Bergen om cirka 50.000 kvm (hälftenägt med Nordea Liv Norge) och helägda Torp Köpcentrum i Uddevalla om 31.600 kvm till Olav Thon Group. Försäljningarna baserar sig på fastighetsvärden om 1.928 MNOK respektive 1.285 Mkr, totalt cirka 3,4 Mdr kr.

 

För Steen & Strøms ägare Klépierres del är försäljningarna en del i strategin att optimera sin portfölj, samtidigt som Klépierres frigör finansiell kapacitet till kommande utvecklingsprojekt och eventuella förvärv i Skandinavien.

 

För snart ett år sedan köpte Steen & Strøm köpcentrumdelen av kontors- och handelskomplexet Oslo City av DNB Livforsikring.

 

I samband med detta förvärv framhöll Steen & Strøms CIO Bjørn Tjaum att han såg fram emot att vidareutveckla köpcentrumet tillsammans med befintliga och framtida hyresgäster.

tisdag, 08 november 2016 20:21

Wallenstam visade vinst om 1.646 Mkr

alt
Hans Wallenstam, vd för Wallenstam.

 

Wallenstams vinst efter skatt för årets tre första kvartal minskade till 1.646 Mkr (2.167), motsvarande 5,0 kr per aktie (6,5). Till minskningen bidrog lägre orealiserade värdeförändringar på förvaltningsfastigheter och på derivatinstrument med 1.852 Mkr (1.880) respektive -378 Mkr (30).

 

– Av fastigheternas värdeökning under de tre första kvartalen kommer drygt 700 Mkr (435), motsvarande cirka 40 procent, från vår nyproduktion, något som känns tryggt gällande värdeökningar i framtiden. Sammantaget ger det en substansvärdestillväxt på rullande helår om drygt 16 procent, säger vd Hans Wallenstam.

 

Vidare var reavinsterna lägre jämfört med motsvarande period ifjol. Fastigheter för 730 Mkr (1.850) såldes med reavinster om 113 Mkr (144), vilket var 18 procent över senaste värdering.

 

Hyresintäkterna ökade till 1.197 Mkr (1.159) och förvaltningsresultatet för bolagets fastigheter steg med 10 procent till 564 Mkr (512). Ökningen var främst en effekt av en effektivare förvaltning och att nyproduktioner kommit in i drift.

 

Däremot föll förvaltningsresultatet för Wallenstams naturenergi till -53 Mkr (-3), främst beroende på lägre produktion jämfört med fjolårets goda vindår och på lägre pris på elcertifikat.

 

Under perioden köpte Wallenstam fastigheter för 133 Mkr (1.233), investerade för 1.641 Mkr (1.328) och sålde för 617 Mkr. Detta bidrog till att portföljens värde ökade till 34.646 Mkr (32.090 vid årsskiftet).

 

Bolagets räntebärande skulder steg till 16.136 Mkr (15.153) och finansierades till en sänkt snittränta om 2,05 procent (2,22). Det egna kapitalet ökade till 16.145 Mkr (15.12), vilket motsvararade 49 kr per aktie och en soliditet på 43 procent (44).

 

På bokslutsdagen hade Wallenstam drygt 1.600 lägenheter i produktion.

 

– Vi har fullt fokus på att investera cirka 3 Mdr om året i nya projekt. Mot bakgrund av att fastighetsmarknaden är väldigt het just nu känns det bra med inriktningen som vi valt – att skapa värdetillväxt och resultat genom vår nyproduktion, säger Hans Wallenstam. LE

tisdag, 08 november 2016 20:18

Stark resultatutveckling för Bonava

alt

Joachim Hallengren, vd för Bonava.

 

Under årets första nio månader resultatavräknade Bonava 2.487 bostäder (2.562), varav 2.281 (1.781) till konsumenter och 206 (781) till investerare. Genomsnittspriset per bostad till konsumenter uppgick till 2,7 Mkr (2,5).

 

Nettoomsättningen ökade till 6.908 Mkr (5.756), detta främst tack vare starka marknader i Sverige, Tyskland, Danmark-Norge och S:t Petersburg. Rörelseresultatet steg till 577 Mkr (362) och marginalen förbättrades till 8 procent (6). Resultat efter finansiella poster ökade till 365 Mkr (94) och vinsten efter skatt till 287 Mkr (75), motsvarande 2,65 kr (0,70) per aktie. Antalet sålda bostäder uppgick för perioden till 3.516 (4.016) medan antalet produktionsstartade bostäder uppgick perioden till 3.150 (3.507).

 

En ökad volym för pågående bostadsprojekt bidrog till att Bonavas totala tillgångar ökade till 18.352 Mkr (17.478). Antalet byggrätter minskade till 29.100 (30.300) varav 18.200 (20.000) inkluderades i balansräkningen.

Minskningen är hänförlig till en aktiv portföljhantering där mark på icke prioriterade marknader har avyttrats.

 

Nettolåneskulden minskade till 5.179 Mkr (10.355), varav nettolåneskulden i svenska bostadsrättsföreningar och finska bostadsaktiebolag uppgick till 4.269 Mkr (3.242). Den lägre nettolåneskulden förklarades främst av det av NCC AB i december 2015 erhållna aktieägartillskottet om 5,0 Mdr kr. Per 30 juni 2016 uppgick nettolåneskulden till 5.080 Mkr.

 

Vid periodens utgång var 6.666 (6.920) bostäder till konsumenter och 2.405 (2.151) bostäder till investerare under produktion. Försäljningsgraden var 65 procent (71) för bostäder till konsumenter respektive 100 procent (94) för bostäder till investerare.

 

Antalet osålda färdigställda bostäder vid periodens slut var 129 (162).

 

Marknaden gillade rapporten då aktien steg med drygt 8 procent till 177,10 kr. LE

tisdag, 08 november 2016 20:09

HEBA:s fastighetsvärde steg till 7,1 Mdr kr

alt
Lennart Karlsson, vd för HEBA.

 

alt

Nu färdigställer HEBA och Skanska 184 lägenheter i Flemingsbergsdalen.

 

alt

I Norra Djurgårdsstaden har HEBA och Skanska byggt 72 lägenheter med hög miljöprofil.

 

alt

I Gubbängen har HEBA färdigställt 57 lägenheter i två hus.

 

HEBA har under 2016 växt med totalt 129 lägenheter, dels i Norra Djurgårdsstaden, dels i Gubbängen. Ytterligare 184 lägenheter färdigställs i Flemingsbergsdalen under 2016/2017. Dessutom tillträder HEBA två nybyggda äldreboende i Farsta och i Sollentuna. Därutöver har bolaget ett omfattande ROT-program i Västertorp och i Vällingby om 142 lägenheter. Denna nyproduktion och detta ROT-program betyder rejält ökade hyresintäkter för 2017.

 

För årets första nio månader steg hyresintäkterna till 218,5 Mkr (211,4) med ett driftöverskott som ökade till 136,1 Mkr (133,4). Men på grund av att värdeförändringen på fastigheterna för perioden endast blev 133,8 Mkr (662,5) samt att värdeförändringen för derivat steg till –22,5 (–4,5) sjönk vinsten efter skatt till 188,2 Mkr (585,9).

 

I balansen steg värdet på fastigheterna till 7,08 Mdr kr (6,19) samtidigt som de räntebärande skulderna ökade till 1.890,8 (937) medan de kortfristiga räntebärande skulderna minskade rejält till 308,4 Mkr (921,2), finansierade till en oförändrad medelränta om 2,1 procent.

 

Det innebar på slutraden att det egna kapitalet steg till 3.807 Mkr (3.364) och att bolagets soliditet blev så gott som oförändrad med 53,3 procent (53,9).

 

En placering i aktien är riskfri eftersom HEBA förbättrar starkt intjäningsförmågan då färdigställda projekt med 455 lägenheter plus intäkter från två samhällsfastigheter ökar bolagets hyresintäkter betydligt under kommande år 2017. TM

tisdag, 08 november 2016 11:42

Profi köper stort i Tumba och i Kista

alt

Med förvärvet av fastigheten Tumba 7:150 stärker Profi sin närvaro i södra Stockholm.


alt

Profi ser stor utvecklingspotential för Nordic Forum med tanke på fastighetens strategiska läge i Kista – en stadsdel som utvecklas mot att bli mer av en levande blandstad.


Profi Fastigheter köper fastigheten Tumba 7:150 omfattande 80.000 kvm lokalytor för bland annat kontor, utbildning och industri samt 23 hektar mark. Förvärvet genomförs i samarbete med Renger Investment Management (RIM), som också investerar i projektet. Samarbetet innebär vidare att Profi tillsammans med RIM kommer att driva och ansvara för det strategiska förvaltnings- och utvecklingsarbetet på fastigheten. Säljare är Starwood Capital Group genom SveaReal AB och tillträde sker 15 november.
    

Samtidigt köper Profi, från samma säljare och med samma tillträdesdatum, tomträtten till Borgarfjord 2 i Kista. Detta objekt, även känt som Nordic Forum, omfattanr 44.000 kvm kontor samt cirka 1.000 p-platser i garage. Cushman & Wakefield varit rådgivare till säljaren i båda dessa transaktioner.
    

Fastigheten i Tumba är strategiskt belägen med gångavstånd till Tumba Centrum och Tumba Station, en betydande knutpunkt för kollektivtrafik med pendeltåg och lokalbussar i södra Stockholm. Största hyresgäst är Alfa Laval som bedriver verksamhet på fastigheten sedan 1960-talet.  Uthyrningsgraden är cirka 90 procent, och utöver Alfa Laval är Riksantikvarieämbetet och Botkyrka kommun tongivande hyresgäster.
    

Profi ser goda möjligheter att tillsammans med Botkyrka kommun driva en stadsdelsutveckling av området som innefattas i kommunens översiktsplan som tät stadsbygd.
    

– Det här är ett jättespännande förvärv. Vi ser många möjligheter att utveckla fastigheten för befintliga verksamheter och parallellt driva det långsiktiga utvecklingsarbetet i linje med översiktsplanen för Tumba och med kommunens samhällsbyggnadsstrategi. Förvärvet är ytterligare ett led i att förstärka vår närvaro i södra Stockholm, där vi det senaste året gjort flera större förvärv om totalt 100.000 kvm, säger Thomas Sipos, vd för Profi Fastigheter.
    

I köpet av Nordic Forum i Kista ser Profi också goda möjligheter till att driva aktiv förvaltning samtidigt som det finns stora utvecklingsmöjligheter.

 

Fastigheten, som har en uthyrningsgrad om 50 procent, har ett utmärkt kommunikationsläge med gångavstånd från såväl Kista T-banestation som Helenelunds pendeltågsstation. Den stora mängden p-platser bidrar ytterligare till den höga tillgänglighetsnivån.
    

Kista är definierad som en tyngdpunkt i Stockholms stads översiktsplan och omdaningen av Kista mot en levande blandstad samt utbyggnaden av tvärbanan till Helenelund stärker fastighetens strategiska läge ytterligare.