29 april 2024

Redaktionen

fredag, 11 november 2016 16:30

Vasakronan hyr ut till ABB i Kista

alt
Kista Entré uppfördes 2002 av Skanska.

 

ABB Business Center Stockholm lämnar sina lokaler i Häggvik och omlokaliserar till Vasakronans Kista Entré.

 

I augusti kontrakterade Vasakronan Nordea på 7.000 kvm i Kista Entré. Nu är det klart att även ABB Business Center Stockholm hyr i samma fastighet. Företaget hyr 1.300 kvm på plan 6 och den nya adressen blir Knarrarnäsgatan 7.

 

– Efterfrågan på riktigt bra produkter med flexibla lösningar är hög i Kista. Det är ett av världens ledande IT-kluster och ett område med stark framåtanda som vi tillsammans med andra fastighetsägare, Kista Science City och Stockholm Stad ständigt arbetar för att vidareutveckla. Det, tillsammans med goda kommunikationer, attraherar starka bolag som till exempel Nordea och ABB, säger Ronald Bäckrud, Chef region Stockholm, Vasakronan.

 

Med byggår 2002 är Kista Entré en av områdets mest moderna fastigheter. Den ligger centralt, granne med Kista Science Tower och utgör porten till det som kallas Kista Science City – ett av världens ledande IT-kluster. I området finns cirka 1.400 företag med aktörer som bland annat Ericsson, Microsoft, IBM och Samsung.

 

ABB Business Center Stockholm tillträder sina nya lokaler den 15 mars 2017 och därmed når Vasakronans bestånd i Kista en uthyrningsgrad om 90 procent.

fredag, 11 november 2016 16:21

Ian Harcourt går till RBS Jersey

alt

                                                                                                                                       

Ian Harcourt (FRICS), bilden ovan, har utsetts till ny chef för Financial & Corporates Services av Royal Bank of Scotland International på Jersey (en av Kanalöarna). Han ingår även i bolagets Corproate & Markets ledningsgrupp.

 

Harcourt var tidigare Nordenchef för RBS Nordisk Renting, och han lämnade bolaget efter 13 år i somras. I samband med detta lämnade han även SSM Fastigheters Advisory Board efter drygt 4 år. Dessutom kommer Henrik Steinbrecher (FRICS and f.d. Senior Partner, PWC) ta över ordförandeskapet av RICS Sverige efter Harcourt i november i år.

alt

Catherina Fored, chef för stadsutveckling och markförsörjning på ByggVesta.


Exploateringsnämnden i Stockholm har utnämnt ByggVesta till ankarbyggherre inom det stora stadsutvecklingsprojektet Fokus Skärholmen – ett pilotprojekt i Stockholms stad för att ta fram större generella detaljplaner och öka takten i bostadsbyggandet. Utnämningen gäller delprojektet Vårbergsvägen som totalt ska rymma cirka 1.000 bostäder. Beslutet ger dessutom ByggVesta en byggrätt på 150 lägenheter.
    

En ankarbyggherres uppdrag är dels att tillsammans med staden och en strukturarkitekt arbeta fram ett gemensamt koncept för hela planområdet, dels delta i processen och hjälpa till att säkerhetsställa kvalitet- och genomförandeperspektiv för hela planområdet, dels tillsammans med staden utveckla en tydlig tidplan för projektet för att nå det gemensamma målet.
    

– Vi är stolta att få göra en pionjärinsats i denna nya form. Staden öppnar nu upp för oss byggherrar att på allvar och i dialog med varandra, staden och brukarna bli stadsbyggare. Vi är glada över att staden har identifierat vår kompetens att leda ett sådant arbete, säger Catherina Fored, chef för stadsutveckling och markförsörjning på ByggVesta.
    

Sedan miljonprogrammets slut har det nästan inte byggts några bostäder i Skärholmen. Nu ska cirka 4.000 nya bostäder byggas inom en tioårsperiod, och en viktig målsättning är att utveckla området med fokus på social hållbarhet.
    

Livet i staden, medborgarinflytande och långsiktighet är de dimensioner som ByggVesta kommer att koncentrera sig på.
    

– Att få arbeta med helheten och skapa kvalitéer mellan husen är särskilt viktigt för oss som bygger hyresrätter och därför blir verksamma länge i området, avslutar Catherina Fored.
    

ByggVesta inleder arbetet omedelbart genom att formera en projektgrupp i samverkan med staden och övriga intressenter.

alt

Från vänster: Johan Ljung, fastighetschef på Akademiska Hus region Stockholm, Henrik Grönberg, prorektor på Karolinska Institutet, Daniel Dronjak, kommunstyrelsens ordförande i Huddinge och Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus region Stockholm.

 

Under fredagen gick startskottet för bygget av framtidens laboratorium på universitetsområdet i Flemingsberg. Projektet är en ombyggnation om cirka 12.300 kvm och kommer att förse Karolinska Institutet med modernare lokaler för spetsforskning. På campusområdet i Huddinge planeras projektet framtidens laboratorium att stå klart år 2018. Här byggs moderna lokaler för forskning, utbildning och kreativa möten som ska leda till ökad interaktion och samverkan mellan institutioner och klinik.


– Bygget av framtidens laboratorium är ett spännande projekt som skapar en helt ny akademisk miljö. Här kan vi utveckla vår redan starka forskning och utbildning tillsammans med sjukvården så att vi på ett bra sätt kan möta framtida behov och utmaningar, säger Henrik Grönberg, vikarierande prorektor KI.

 

Miljöer som leder till kreativa möten

Tanken bakom utvecklingen av Alfred Nobels Allé 8 är att skapa laboratorier utrus­tade för spetsforskning, med fokus på bland annat infektionsmedicin, hepatologi, gastro­enterologi, regenerativ medicin, endokrinologi och metabolism, där gränser mellan institutioner och kliniker rivs och forskare samverkar baserat på ett gemensamt forsk­ningsintresse. Vissa funktioner, som delade seminarierum och speciallaboratorier, ska främja möten mellan studenter och forskare och skapa en miljö för samverkan.

 

Idén och ambitionen är att skapa forskningsmiljöer som styrs av forskarnas gemensamma intressen, oavsett institutionstillhörighet. Labbet kommer därför att vara temaindelat och dessutom ska forskarna kunna dra fördel av den gemensamma tillgången av dyrbar laboratorieutrustning.

 

– Flemingsbergs campusområde utvecklas med full kraft vilket stärker Universitetshuvudstaden som en ledande kunskapsregion. Här byggs också framtidens laboratorium där Karolinska Institutet ges möjlighet att bedriva avancerad forskning som kan förbättra människors hälsa, säger Sten Wetterblad, regiondirektör Akademiska Hus Stockholm.

 

Akademiska Hus investerar cirka 320 Mkr i ombyggnationen som ställer mycket högra krav på utformning och säkerhet för att kunna hantera den avancerade forskning som Karolinska Institutet bedriver. De nya lokalerna kommer tillsammans att ha en laboratorieyta för 700 till 800 personer.

 

Arbetet startade under sommaren 2016 och inflyttningen kommer att ske successivt för att vara helt klar vintern 2018.

 

torsdag, 10 november 2016 18:28

Catenas fastigheter steg till 10,4 Mdr kr

alt
Gustaf Hermelin, vd för Catena.

 

Orealiserade värdeförändringar på derivat om -143 Mkr (2,4) och på fastigheter om 134 Mkr (231) samt förändring av goodwill med -39 Mkr (0) medverkade till att Catenas niomånadersvinst efter skatt föll till 173 Mkr (426), motsvarande per aktie om 5,29 kr (16,49) per aktie. Samtidigt bidrog förvärvet av Tribona och färdigställda projekt till att hyresintäkterna ökade med 70 procent till 587 Mkr (345) och att driftsöverskottet steg med 62 procent till 430 Mkr (265). Förvaltningsresultatet förbättrades – trots att det belastades med betydande belopp av engångskaraktär – med 22 procent till 235 Mkr (192). 

 

– Marknadsutsikterna och efterfrågan är alltjämt goda i spåren av ökande godsflöden och vår uthyrningsgrad har förbättrats och uppgår till dryga 92 procent. En hel del arbete återstår innan vi har lyft hela fastighetsbeståndet och åter är uppe på den överskottsgrad på runt 76 procent som vi hade innan vårt stora förvärv av Tribona. Med ett fortsatt gott fotarbete med energieffektiviseringar och förbättringar av driften så är jag övertygad om att vi kommer att lyfta dagens 72 procent och nå dit igen, säger vd Gustaf Hermelin i en kommentar i delårsrapporten.

 

Förvärvet av Tribona för 5.265 Mkr genomfördes i februari och bidrog tillsammans med investeringar om 363 Mkr och försäljningar om 730 Mkr och den orealiserade värdeökningen till att Catenas portfölj nästan fördubblades i värde till 10.378 Mkr.

 

Skulder till kreditinstitut ökade till 6.543 Mkr (3.085) och finansierades till en snittränta om 3,5 procent (2,6) och den egna kapitalet ökade efter utdelning om 98 Mkr och nyemission om 856 Mkr till 3.415 Mkr (2.478).

 

Soliditeten minskade till 28,2 procent (35,7) och belåningsgraden sjönk till 63,0 procent (70,3). Substansvärde per aktie Epra Nav ökade till 132,8 kr (115,0, 108,6 den 30/9 2015).

 

Efter periodens slut har Catena genomfört en kontant riktad emission vilken tillfört bolaget 330 Mkr, något som har stärkt såväl likviditet som soliditet och utökat antalet aktieägare. Dessutom har bolaget anställt Benny Thögersen som ny vice vd och avtalat om förvärv av två fastigheter till ett värde om drygt 100 Mkr. LE

torsdag, 10 november 2016 18:24

Pandox visade vinst om 1.442 Mkr

alt

Anders Nissen, vd för Pandox.

 

Pandox niomånadersvinst efter skatt resultat minskade till 1.442 Mkr (1.450), vilket motsvarade 9,56 kr (9,67) per aktie efter full utspädning. I resultatet ingick reavinster om 159 MKr (8) och orealiserade värdeförändringar för fastigheter med 888 Mkr (903) och för derivat md -155 Mkr (110). Rörelseresultatet (EBITDA) ökade till 1.353 Mkr (1.222) och cash earnings steg till 975 Mkr (817 justerat för engångintäkt och erhållen skattekompensation).

 

Intäkter från affärsområdet Fastighetsförvaltning ökade till 1.329 Mkr (1.178) och driftnettot steg till 1.127. Mkr (974) – en ökning om 8 procent justerat för valutakurseffekter och jämförbara enheter. Driftnettot från Operatörsverksamhet uppgick till 309 Mkr (312) – en minskning med 6 procent justerat för valutakurseffekter och jämförbara enheter. Den negativa effekten på driftnettot, hänförligt till terrordåden i Bryssel, uppskattas till cirka 48 Mkr jämfört med motsvarande period föregående år. Negativ påverkan på driftnetto för helåret 2016 beräknas nu uppgå till drygt 40 Mkr.

 

Under perioden investerade Pandox 246 Mkr (234), varav 106 Mkr (134) i förvaltningsfastigheter och 140 Mkr (100) i rörelsefastigheter och den 30 september bedömdes marknadsvärdet på portföljen till totalt 33,1 Mdr kr (31,4), varav 25,8 Mdr (25,1) för förvaltningsfastigheterna och 7,3 Mdr (6,4) för rörelsefastigheter.

 

Beslutade investeringar uppgick till cirka 995 Mkr, varav större projekt utgörs av Leonardo Wolfsburg City, Hotel Berlin, Berlin, Elite Park Avenue Göteborg, Elite Stora Hotellet i Jönköping, Hyatt Regency Montreal, InterContinental Montreal, Lillehammer Hotel, Hilton Grand Place Brussels samt det gemensamma investeringsprogrammet med Scandic Hotels för 19 hotellfastigheter i Norden.

 

Låneportföljen omfattade 15.547 Mkr (15.546) och finansierades till en snittränta om 2,7 procent (2,8), inklusive effekter av ränteswappar. Det egna kapitalet ökade till 13.428 Mkr (12.215) motsvarande en soliditet om 40,1 procent (38,6).

 

Efter periodens slut har Pandox köpt Hilton Grand Place Brussels för motsvarande cirka 525 Mkr. LE

torsdag, 10 november 2016 18:19

Peabs vinst steg till 1.166 Mkr

alt

Jesper Göransson, vd för Peab.

 

Peab ökade vinsten för årets tre första kvartal till 1.166 Mkr (934), motsvarande 3,95 kr (3,17) per aktie. Den operativa nettoomsättningen ökade till 32,7 Mdr kr (32,1) medan det operativa rörelseresultatet steg till 1.434 Mkr (1.272) och marginalen förbättrades till 4,4 procent (4,0).

 

Under perioden ökade orderingången till 31,1 Mdr kr (28,108) där vägprojekten  E6 Trondheim i Norge samt ombyggnad av E45 utanför Göteborg svarade för cirka 1 Mdr kr vardera. Vid periodens slut uppgick orderstocken till 34,2 Mdr kr (27,0 vid årsskiftet, 28,1 den 30/9 2015). Av total orderstock förväntas 75 procent (74) att produceras efter 2016 (2015). Detta innebär en ökning om 4,9 Mdr kr att producera efter innevarande räkenskapsår i jämförelse med samma tidpunkt 2015. Den svenska verksamheten svarade för 83 procent (87) av orderstocken.

 

– Vår affärsmodell med fyra kompletterande affärsområden ger oss en god position. Marknadsutsikterna visar på ett fortsatt starkt konjunkturläge. Orderläge, byggrättsportfölj och en stark finansiell ställning ger oss goda förutsättningar i vårt fortsatta arbete de närmaste åren, säger vd Jesper Göransson.

 

Igångsättningen av egenutvecklade bostäder ökade under perioden till 1.648 enheter (1.487), medan antalet sålda bostäder steg till 1.469 (1.405). Vid periodens slut uppgick antal egenutvecklade bostäder i produktion uppgick till 3.968 (3.672), varav 77 procent (82)var sålda.

 

I balansomslutningen om 30,8 Mdr kr (28,0) ingick projekt- och exploateringsfastigheter om 7,1 Mdr kr (6,7). Nettoskulden ökade till 3.624 Mkr (3.118) och den genomsnittliga räntan i låneportföljen inklusive räntederivat uppgick till 2,3 procent (2,8). Det egna kapitalet ökade till 8.695 Mkr (8.076), motsvarande en soliditet om 28,2 procent (29,5). LE

alt

Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties.

 

Oscar Properties har förvärvat en byggrätt för bostäder avseende fastigheterna Veddesta 1:21, 2:29 och 2:55, belägna i närheten av Barkarby station och ”Stockholm Väst” i Järfälla. Säljare är Norrman & Son. Kommande detaljplan väntas ge möjlighet att uppföra omkring 400 bostäder på fastigheterna. Initial köpeskilling är 10 Mkr. Förvärvet är villkorat av att detaljplan vinner laga kraft och tilläggsköpeskilling utgår för det antal byggrätter som kan skapas.

 

Förvärvet av byggrätterna ligger i linje med Oscar Properties strategi för fortsatt expansion i attraktiva områden utanför tullarna och fastigheterna Veddesta 1:21, 2:29 och 2:55 är belägna bara några hundra meter från det som i framtiden kommer att bli en av Stockholms viktigaste kollektivtrafikpunkter – Barkarby station och ”Stockholm Väst”.

 

Visionen för Södra Veddesta är att skapa upplevelserik och tät, sammanhängande stadsmiljö med flera boendemöjligheter, fler arbetsplatser, kommersiell service och ett väl integrerat nav för kollektivtrafiken. Planprogram för Södra Veddesta har upprättats av Järfälla kommun och kommunen bedriver för närvarande ett arbete att ta fram en fördjupad strukturplan.

 

– Förvärvet passar bra in i vår strategi att expandera i attraktiva lägen utanför tullarna i Stockholm. Genom förvärvet väntas vi kunna addera omkring 400 bostäder i ett strategiskt viktigt nav för Stockholm Väst. Vi bidrar på så sätt med vårt unika koncept till Barkarbys spännande stadsomvandling, säger Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties.

 

I transaktionen har Newsec varit säljarens rådgivare.

– Det känns mycket tillfredställande att ha skapat ett stort värde för såväl nuvarande ägare som för Oscar Properties genom att initiera och genomföra den här transaktionen i ett av framtidens mest spännande bostadslägen. Vi ser ett enormt tryck på befintliga och framtida byggrätter, säger Dan Sandstedt, Head of Property Transaction, Newsec.

alt

De nya kvarteren norr om Åkermyntans Centrum i Hässelby. Foto: Peab Bostad AB/Link arkitektur.

 

Nu har det varit samråd om planerna för 210 bostadsrättslägenheter vid Åkermyntan. Planen innebär att omkring 210 borätter byggs i två skilda kvarter vid Åkermyntans Centrum. Det ena kvarteret ska byggas av Hökerum Bygg AB och planeras vid Lövkojsgränd och det andra ska byggas av Peab Bostad AB och planeras vid Drivbänksvägen. Planen innebär att förskolan Åkermyntan rivs och ny förskola planeras att byggas på den obebyggda marken mot Snårvindevägen. Denna plan om förskolan ska antas i Stadsbyggnadsnämnden före årsskiftet.

 

Förutom de 210 nya borätterna finns i förslaget totalt 116 parkeringsplatser under Åkermyntans Centrum, varav 55 kommer att tillhöra Åkermyntans Centrum, vilka ersätter 50 av centrumets p-platser som försvinner i och med bygget. För de boende planeras 0,65 respektive 0,75 p-platser per lägenhet. Garaget ska även kunna rymma 185 cyklar.

 

Förslaget är nu ute på samråd fram till 7 december. Om planen inte överklagas så vinner den laga kraft under våren 2017 med planerad byggstart inom ett år och planerad inflyttning under 2019.

 

Projektet är ett viktigt bidrag för att uppfylla stadens mål med bostäder i lägen där det finns god tillgänglighet till service och kollektivtrafik. Husen kommer att vara i fyra våningar höga och rymma runt 100-120 lägenheter i storlekar från ett rum och kök till fyra rum och kök. Ovan på huset mot söder föreslås en terrass för de boende. Entréer, miljörum och garageinfart placeras mot Lövkojsgränd och centrumet för att skapa en tryggare miljö invid vändplanen och centrumets baksida.

 

Åkermyntans Centrum, som ägs av Citycon, har cirka 1,8 miljoner besökare årligen. Centrumet har cirka 25 butiker, varav två livsmedelsbutiker. I centrumet finns även ett bibliotek och en vårdcentral.

 

Åkermyntan Centrum som byggdes 1977, genomgick under 2012 en omfattande modernisering samt en utbyggnad om cirka 1.500 kvm.

torsdag, 10 november 2016 13:41

Svenska Bostäder rekryterar Åsa Steen

alt

                                                                                                                
Åsa Steen (bilden) blir Svenska Bostäders nya förvaltningschef. Hon har en bred erfarenhet och kompetens inom både stadsbyggnad och kommunal verksamhet med stort fokus på utveckling. För närvarande är Åsa Steen biträdande förvaltningschef och tillförordnad vice stadsdirektör i Sundbybergs stad. Hon börjar på Svenska Bostäder den 1 februari 2017.
    

– Jag är mycket glad över att Svenska Bostäder har rekryterat en ny förvaltningschef med den breda kompetens som Åsa Steen har. Hennes erfarenheter från Sveriges snabbast växande stad, Sundbyberg, är mycket värdefulla för oss med tanke på vår omfattande nyproduktion och vår snabbt växande förvaltningsvolym, säger Pelle Björklund, Svenska Bostäder.
    

Åsa Steen är uppvuxen i västerort med Vällingby som närmaste centrum där Svenska Bostäder idag har sitt huvudkontor. Hon har bland annat arbetat nära Fastighets AB Förvaltaren, Sundbybergs kommunala bostadsbolag, som projektledare för utvecklingen av Hallonbergen och Ör.
    

– Att få möjlighet att varje dag skapa förutsättningar för att människor ska kunna leva ett gott liv i sin bostad och i sitt bostadsområde är otroligt inspirerande. Det lockar också att vi hela tiden kan se fysiska resultat av vårt arbete i form av välskötta fastigheter välkomnande gårdar. Självklart är det också spännande av vara en del av den tillväxt som sker i Stockholm och bidra till att skapa nya bostäder och nya boendemiljöer, säger Åsa Steen.