29 april 2024

Redaktionen

onsdag, 23 november 2016 11:55

Boverket skänker Malmö 102 Mkr i byggbonus

alt
Malmö stad får Boverkets första utdelning av byggbonus.

 

Hittills under år 2016 har det påbörjats 2.500 bostäder i Malmö, vilket är ett rekord. Den höga byggtakten ger Malmö 102 Mkr av den statliga byggbonus, som nu delas ut för första gången.

 

Boverket meddelande under onsdagen vilka kommuner som får ta del av de 1,84 Mdr i byggbonus som regeringen har beslutat ska fördelas i år. Malmö tillhör de kommuner som får mest. Under ansökningstiden för byggbonus mellan den 1 augusti 2015 och den 31 juli 2016, gav stadsbyggnadsnämnden i Malmö startbesked för 2.424 bostäder.

 

Regeringens syfte med bonusen är att främja ett ökat bostadsbyggande i Sverige. Statsbidraget består av två potter. Den ena potten avser nya bostäder som motsvarar behovet av bostäder för nyanlända, och den andra potten avser bostäder som byggs utöver behovet hos nyanlända.

 

– Malmö växer och bostadsbyggandet går för högtryck. Det krävs stora satsningar och investeringar för att möta Malmöbornas behov och regeringens byggbonus är välkommen eftersom den innebär att vi kan fortsätta att utveckla staden, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande.

 

– Det här är oerhört glädjande och ett kvitto på att vi är på rätt spår när det gäller bostadsbyggandet. Många vill bo i Malmö och många vill också bygga i Malmö – från kommunens sida ska vi på bästa sätt möta det intresset och skapa förutsättningar för att byggtakten hålls uppe. Bonusen som den rödgröna regeringen infört är en tydlig morot för kommunerna i detta arbete, säger Märta Stenevi (MP), stadsbyggnadskommunalråd.

onsdag, 23 november 2016 11:49

441 nya hyresrätter i centrala Södertälje

alt
På Sländan 6 vid Storgatan och Astrabacken i Södertälje ska Magnolia bygga 441 hyresrätter.

 

Stadsbyggnadsnämnden i Södertälje har beslutat att bevilja bygglov för 441 nya hyresrätter i direkt anslutning till det nya högskoleområdet Södertälje Science Park. Lägenheterna ska uppföras på fastigheten Sländan 6, belägen vid Storgatan, Kvarnbergagatan, Astrabacken. Lägenheterna är på ett till tre rum och kök, och i projektet ingår även tre mindre butiks- eller kontorslokaler. Utöver detta är ytterligare delar av fastighetens bottenplan möjliga att utveckla för butiksytor på sikt. Lägenheterna kommer att byggas av Magnolia AB.

 

– Det här är något vi har jobbat hårt för, och sannolikt är detta det största enskilda bygglovet sen 1975. Därför känns det extra roligt att vi nu är klara. Bostäderna kommer att öka stadslivet i den här delen av staden. Fler boende i området innebär också en ännu mer levande stadskärna dygnet runt, vilket stärker både handel och näringsverksamhet, säger Håkan Buller (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

 

Området ligger i direkt anslutning till KTH:s nya lokaler i Södertälje Science Park, som är ett samarbete mellan KTH, Scania och Astra Zeneca.

tisdag, 22 november 2016 17:14

Lundqvist, ny på fastighetskontoret

alt

                                                                                                                                       

David Lundqvist (bilden) har utsetts till ny administrativ chef och avdelningschef för administrativa avdelningen på fastighetskontoret i Stockholms stad. Han har arbetat inom den kommunala sektorn i över 15 år med frågor som bland annat spänner över områden som ekonomi, verksamhetsstyrning och fastigheter. Han arbetar för närvarande som ekonomichef på Järfällahus AB.

 

– Jag är mycket glad över att vi rekryterat David Lundqvist till tjänsten som administrativ chef och avdelningschef för administrativa avdelningen, säger fastighetsdirektör Åsa Öttenius.

 

David Lundqvist kommer att ingå i fastighetskontorets ledningsgrupp och tillträder tjänsten som administrativ chef i månadsskiftet januari/februari 2017.

tisdag, 22 november 2016 17:05

Brinova köper för 960 Mkr

alt
Per Johansson, vd för Brinova.

 

Brinova Fastigheter har ingått avtal om tre separata förvärv i Eslöv respektive Kävlinge och Vellinge av totalt sju fastigheter till ett totalt underliggande fastighetsvärde om cirka 960 Mkr. Vidare har bolagets styrelse beslutat, med stöd av bemyndigande från årsstämman den 15 april 2016, att genomföra dels en nyemission av B-aktier med företrädesrätt för bolagets aktieägare om cirka 210 Mkr, dels en riktad nyemission av B-aktier, utan företrädesrätt för bolagets aktieägare, om 48 Mkr. Förvärven är ett led i Brinovas strategi att etablera sig som en betydande aktör på den sydsvenska fastighetsmarknaden.

 

Genom förvärven ökar Brinovas fastighetsvärde från 1,8 Mdr kr till 2,8 Mdr kr, samtidigt som hyresvärdet stiger från 152 Mkr till 220 Mkr och uthyrbara area ökar från 136.885 kvm till 191.422 kvm.

 

Förvärvet i Eslöv finansieras genom en kombination av befintliga likvida medel, upptagande av nya banklån och utställd revers till säljaren, där reversen uppgår till cirka 150 Mkr och avses refinansieras med likvida medel från företrädesemissionen.

 

Brinovas tre största aktieägare, Backahill AB, Fastighets AB Balder och ER-HO Förvaltning AB, vilka tillsammans representerar 93,4 procent av rösterna och 71,9 procent av aktiekapitalet, har förbundit sig att teckna sina pro rata-andelar i denna emission, motsvarande totalt cirka 151 Mkr         Spridningsemissionen riktas till allmänheten i Sverige, samt till institutionella investerare i Sverige och internationellt, och genomförs i syfte att ge Brinova förutsättningar att genomföra ytterligare förvärv samt möjliggöra förstärkning av den institutionella investerarbasen och en ökad ägarspridning bland allmänheten.

 

Teckningskursen i såväl Företrädesemissionen som Spridningsemissionen är fastställd till 16 kr per B-aktie och teckningsperioden i emissionerna beräknas pågå från och med den 1 december till och med den 15 december 2016.

 

– Vi är mycket positiva till att så snart efter noteringen på Nasdaq First North Premier kunna genomföra dessa förvärv som är en del i tillväxten mot vårt mål om 4 Mdr kr i fastighetsvärde 2018. Den ökade geografiska spridning som förvärven medför passar väl med vår strategi att etablera bolaget som en betydande aktör på den sydsvenska fastighetsmarknaden, säger Per Johansson, vd för Brinova.

 

Fastigheterna i Eslöv är fem till antalet med en total yta om 47.641 kvm. Fastighetsbeståndet består av 455 bostäder samt samhällsfastigheter om 10.713 kvm för vård och förskola. Fastigheterna förvärvas till ett underliggande fastighetsvärde om 685 Mkr och har ett bedömt hyresvärde om 53 Mkr. Stora hyresgäster i fastighetsbeståndet innefattar Eslöv kommun, Capio och Region Skåne. Fastighetsbeståndet innefattar även byggrätter om 10.000 kvm bruttototalarea. Tillträde beräknas ske den 29 november 2016.

 

Förvärvet finansieras genom banklån och en säljarrevers med förfallodatum den 31 december 2016 om cirka 150 Mkr. Delar av emissionslikviden i Företrädesemissionen ska användas till återbetalning av säljarreversen.

 

Fastigheterna i Vellinge och Kävlinge med en total yta om 6.896 kvm. Fastigheten i Vellinge om 3.477 kvm uthyrbar yta är under produktion och beräknas vara inflyttningsklar den 1 april 2017 och är då fullt uthyrd till Attendo med ett 15-årigt hyresavtal. Fastigheten i Kävlinge om 3.419 kvm uthyrbar yta består av ett LSS-boende samt bostäder.

 

Tillträde för fastigheten i Vellinge är planerat till maj 2017. Tillträde till fastigheten i Kävlinge beräknas kunna ske i juni 2018 efter att slutbesiktning har genomförts.

 

Fastigheterna förvärvas till ett underliggande fastighetsvärde om cirka 275 Mkr och ett bedömt hyresvärde om 15 Mkr. Bägge förvärven är att betrakta som närståendetransaktioner och är villkorat av beslut på Brinovas årsstämma 2017.

 

Emissionerna
Brinovas styrelse har beslutat, med stöd av bemyndigande från årsstämman den 15 april 2016, att genomföra Förträdesemissionen om cirka 210 MSEK och Spridningsemissionen om 48 MSEK före emissionskostnader. Spridningsemissionen ger Brinova förutsättningar att genomföra ytterligare förvärv samt möjliggör ytterligare förstärkning av den institutionella investerarbasen och ökad ägarspridning bland allmänheten. Spridningsemissionen riktas till såväl institutionella investerare som allmänheten i Sverige, inklusive Brinovas aktieägare.

 

Villkor för Företrädesemissionen
Den som av Euroclear Sweden AB är registrerad som aktieägare i Brinova på avstämningsdagen den 29 november 2016 äger företrädesrätt att teckna nya B-aktier. För varje innehavd aktie i Brinova erhålls en (1) teckningsrätt. Teckningsrätterna berättigar innehavaren att med företrädesrätt teckna B-aktier, varvid fyra (4) teckningsrätter ger rätt till teckning av en (1) ny B-aktie. Härutöver erbjuds möjlighet för investerare att teckna B-aktier utan stöd av teckningsrätter. Om inte samtliga B-aktier tecknats med stöd av teckningsrätter, ska styrelsen besluta om tilldelning av B-aktier tecknade utan teckningsrätter. B-aktierna handlas inklusive rätt till deltagande i Företrädesemissionen till och med den 25 november 2016.

 

Teckningskursen uppgår till 16,00 SEK per ny B-aktie. Under förutsättning att Företrädesemissionen fulltecknas kommer aktiekapitalet att ökas med 52 590 716 SEK genom nyemission av 13 147 679 B-aktier. Företrädesemissionen kommer vid full teckning att tillföra Brinova cirka 210 Mkr före avdrag för emissionskostnader.

 

Teckning av nya B-aktier ska ske under tiden från och med den 1 december 2016 till och med den 15 december 2016. Brinovas styrelse har rätt att förlänga teckningstiden. En eventuell förlängning kommer att offentliggöras av Brinova senast den 15 december 2016.

 

Aktieägare i Brinova, vilka tillsammans representerar 93,4 procent av rösterna och 71,9 procent av aktiekapitalet i Brinova, har åtagit sig att teckna aktier för totalt 151 Mkr. Emissionslikviden avses användas till att återbetala den säljarrevers som avses utgöra en del av finansieringen av förvärvet i Eslöv.

 

Villkor för Spridningsemissionen
Rätt att teckna nya B-aktier inom ramen för Spridningsemissionen ska, med avvikelse från Brinovas aktieägares företrädesrätt, tillkomma allmänheten i Sverige samt institutionella investerare i Sverige och internationellt, med de undantag som anges i sidhuvudet till detta pressmeddelande.     

 

Sista dag för handel i aktien inklusive rätt att delta i Företrädesemissionen – 25 november 2016 Beräknad dag för offentliggörande av prospektet – 30 november 2016

 

Avstämningsdag för deltagande i Företrädesemissionen – 29 november 2016. Teckningsperiod samt handel i teckningsrätter och BTA inleds – 1 december 2016. Handel i teckningsrätter avslutas – 13 december 2016. Teckningsperiod avslutas – 15 december 2016. Beräknad dag för offentliggörande av utfallet i Emissionerna – 20 december 2016

 

Rådgivare
Swedbank Corporate Finance är finansiell rådgivare och Advokatfirman Glimstedt är legal rådgivare i samband med Emissionerna.

tisdag, 22 november 2016 13:56

JM fortsätter satsa på Kallhäll

alt
JM fortsätter med att bygga 250 bostadsrätter i Kalhäll.

 

JM AB satsar vidare i Kallhäll, Järfälla och köper del av fastigheten Kallhäll 1:1 av Järfälla kommun. JM ska bygga 250 bostadsrätter i ett attraktivt läge nära kollektivtrafik, Görvälns naturreservat och Mälaren. Området, som idag är gammal industrimark intill Mälaren, omvandlas till bostadsområde med gårdsbildning och fina lekytor där flerfamiljshusen varierar mellan sex och sexton våningar.

 

– När Järfälla växer ska hela kommunen ta del av utvecklingen. Jag är glad att Bolinder strand får ett tillskott av nya bostäder i anslutning till god kollektivtrafik och fantastiska rekreationsområden, säger kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad (S).

 

I samband med byggandet av bostäder ska JM också rusta upp och förbättra för boende och besökare i området, bland annat genom att anlägga trottoar, flytta en korsning och göra en ny entré till Görvälns naturreservat.

 

Marköverlåtelseavtalet med JM och detaljplan för området Bolinderstrand II godkändes av kommunstyrelsen i Järfälla den 21 november.

tisdag, 22 november 2016 10:52

Humlegården till certifikatmarknaden

alt

Humlegårdens huvudkontor, T-House vid Engelbrektsplan i Stockholm.

 

Humlegården har emitterat de första certifikaten i det nyligen introducerade företagscertifikatprogrammet. De första emissionerna uppgick till 1.305 Mkr. Humlegården diversifierar därmed upplåningen genom att gå in på den korta penningmarknaden.

 

Certifikatprogrammet har ett rambelopp på 2.500 Mkr och en löptid på upp till 12 månader.

 

– Certifikatprogrammet blir ett bra komplement till Humlegårdens nuvarande finansiering. Det breddar vår finanseringsbas och är kostnadseffektivt, säger Anna-Karin Hag, CFO på Humlegården.

 

Programmet har arrangerats av Swedbank. Övriga emissionsinstitut är Handelsbanken och SEB.

tisdag, 22 november 2016 09:18

Migrationsverket hyr 17.000 kvm av Fabege

alt
Migrationsverket flyttar till Fabeges Grand Central i Sundbyberg under sommaren 2018.

 

Migrationsverket samlar stora delar av region Stockholms verksamhet till Grand Central Sundbyberg. Hyresavtalet gäller cirka 17.000 kvm, av totalt 36.000 kvm i kontorsbyggnaden, och löper i minst 6 år.  Hyresvärdet årligen är cirka 45 Mkr. Inflyttning beräknas ske efter sommaren 2018.

 

Efter en omfattande upphandling har Migrationsverket nu fattat beslut om att samla sina medarbetare och sitt nya servicecenter i Sundbybergs Centrum. Flytten innebär att Migrationsverket lämnar lokalerna i Arenastaden och Hallonbergen och flyttar in i helt nyrenoverade lokaler i fastigheten Grand Central Sundbyberg. Nettouthyrningseffekten för Fabege landar på cirka 20 Mkr. De övervägande skälen bakom valet av lokalisering var de mycket goda kollektivtrafikläget och flexibiliteten i de nya lokalerna.

 

Migrationsverkets nya kontor och servicecenter kommer att ha en egen entré med adress Sturegatan. Grand Central Sundbyberg har ytterligare cirka 19.000 kvm kontors- och butiksytor för uthyrning och framtida hyresgäster på de övre våningsplanen kommer att ha sin entré mot Järnvägsgatan och det framtida nya torget i Sundbyberg.

 

– Vi är mycket glada över att Migrationsverket blir kvar som kund hos Fabege. Baserat på vår långa och mycket goda relation har det varit viktigt för oss att hitta ett riktigt bra kontor och placering för deras verksamhet, säger Andreas Malmsäter, uthyrnings- och marknadschef på Fabege.

 

Fastighetsbeteckningen för Grand Central Sundbyberg är Orgeln 7.

tisdag, 22 november 2016 08:59

Castellum säljer för 4,5 Mdr kr till Diös

alt

Henrik Saxborn, Castellums koncernchef och Knut Rost, vd Diös.

 

Castellum har, med Pangea som säljrådgivare, genomfört en försäljning av 10 fastigheter i Sundsvall, 13 fastigheter i Umeå och 9 fastigheter i Luleå. Försäljningspriset uppgick till 4.500 Mkr, efter avdrag av bedömd uppskjuten skatt om cirka 100 Mkr, vilket översteg värderingen med 8 procent och köpeskillingen vid förvärvet av Norrporten i våras med 16 procent. Resultatet kommer även påverkas av försäljningsomkostnader om cirka 30 Mkr, upplösen av goodwill om cirka 320 Mkr samt uppskjuten skatteintäkt om 350 Mkr. Affären genomfördes med en direktavkastning om 5,1 procent på nuvarande driftnetto efter Castellums administrationskostnader.

 

Köpare är Diös och frånträde sker den 1 februari 2017.

 

Försäljningen är villkorad av att företrädesemission godkänns vid extra bolagsstämma i Diös. Sedvanlig konkurrensprövning av försäljningen kommer att ske av Konkurrensverket. Castellum har en garanti att huvudägarna i Diös, representerade 36 perocnet av kapitalet, kommer teckna sina respektive pro-rata andelar i företrädesemissionen. Resterande belopp har Nordea och Swedbank åtagit sig att garantera på sedvanliga villkor.

 

Portföljen som nu säljs består främst av kontor/butiker och ett visst inslag av bostäder, totalt cirka 216.000 kvm, fördelat på 10 fastigheter i Sundsvall om cirka 53.000 kvm, 13 fastigheter i Umeå om cirka 87.000 kvm och 9 fastigheter i Luleå om cirka 76.000 kvm. Försäljningen innebär att Castellum koncentrerar beståndet och i och med denna affär lämnar Umeå, att innehavet i Luleå reduceras kortsiktigt till en fastighet och att innehavet i Sundsvall ytmässigt reduceras med en fjärdedel. Totalt motsvarar försäljningen 15 procent av den fastighetsportfölj som förvärvades i samband med Norrporten-affären.

 

Det totala hyresvärdet uppgår till cirka 360 Mkr och driftnettot till cirka 230 Mkr (inklusive administrationskostnader). De största hyresgästerna är Sveriges Domstolar, Skandia och Trafikverket. Den ekonomiska uthyrningsgraden är cirka 93 procent och den genomsnittliga kontraktslängden cirka 4,5 år.

 

Castellum fortsätter i och med affären att genomföra det som utlovades efter förvärvet av Norrporten i våras: att sälja fastigheter för minst 4 Mdr kr som en del i finansieringen. Tidigare i höst har Castellum sålt fastigheter för cirka 1,2 Mdr kr. 

 

– Affären innebär att vi koncentrerar verksamheten till färre orter – och att vi därmed ökar densiteten i beståndet, säger Henrik Saxborn, Castellums koncernchef och tillägger att den portfölj som nu säljs rönt ett stort intresse.

 

– Castellum kommer, säger Saxborn vidare, i enlighet med vår långsiktiga strategi, att fortsätta växa och öka beståndets kvalitet och densitet, genom såväl projekt som förvärv.

 

Fastigheter som affären omfattar:

Sundsvall: Aesculapius 10, Badhuset 1, Bryggeriet 1, Cupido 7, Järnvägsstationen 1, Skandia 1, Stenhuggaren 5, Vesta 1, Vesta 3 och Ödet 7.

 

Umeå: Ask 5, Björken 1, Hugin 4, Kraften 12, Läraren 1, Magne 4, Nytorget 2, Odin 12, Skvadronen 2, Slöjdaren 3, Sågen 5, Vipan 24 och Älvsbacka 9, 10.

 

Luleå: Biet 1, Forellen 9, Gripen 1, Hermelinen 12, Hunden 15, Katten 14, Råttan 17, Strutsen 14 och Östermalm 6:16.

måndag, 21 november 2016 16:12

Skanska säljer Snäckan 8 till Slussgården

alt

Skiss över hur Snäckan 8 på Tegelbacken 4 kan se ut år 2020. Bild: Skanska

 

Skanska har tecknat avtal med Slussgården om att sälja Snäckan 8 (före detta KPMG-huset) på Tegelbacken 4 strax intill Centralstationen i Stockholm. Avtalet omfattar en ny fastighet om cirka 23.500 kvm och i uppgörelsen ingår ett hyresavtal med SKL (Sveriges Kommuner och Landsting, tillika ägare av Slussgården) som planerar att flytta sitt huvudkontor till fastigheten. Affären är villkorad av detaljplan och bygglov och Skanska kommer att meddela den slutgiltiga köpeskillingen, och därmed även byggkontraktet, när detaljplan har fastställts. Catella har varit exklusiv rådgivare åt Slussgården vid förvärvet.

 

– Det är väldigt roligt att redan tidigt i processen få in en så engagerad köpare som Slussgården och deras ägare och hyresgäst SKL, säger Caroline Arehult, vd på Skanska Fastigheter Stockholm.

 

Försäljningen bokförs i samband med byggstart, vilket beräknas kunna ske under det första kvartalet 2018. Tillträde sker i samband med att byggnaden står klar, vilket beräknas ske under det tredje kvartalet 2020. Projektet definieras i pågående detaljplaneprocess och beräknas få högsta miljöklassificering, Platinum, enligt LEED.

 

– Förvärvet passar oss mycket bra. Det ger oss möjlighet att både tillhandahålla mer anpassade lokaler för SKL och utveckla SKL:s nuvarande kontor Överkikaren (vid Slussen red anm) för andra hyresgäster, säger Jari Lalli, vd för Slussgården.

 

Catella initierade affären med den nuvarande ägaren Skanska, vilket möjliggjort ett förvärv redan innan byggstart.  

 

– Vi känner Slussgården väl och har genom vårt kunnande och starka position på den svenska fastighetsmarknaden proaktivt lyckats skapa en affär utanför marknaden. Utifrån kundens mål om ökad fastighetsexponering identifierade vi ”KPMG-huset” som ett attraktivt alternativ. Fastigheten var inte ute till försäljning, varför vi tog kontakt med Skanska för att påbörja en dialog i ett tidigt skede, säger Carl Wingmark, projektansvarig partner på Catella. 

alt

Atrium Ljungberg bygger kontor med närhet till handel, service, mat, nöje och smidiga parkeringsmöjligheter i Gränbystaden, Uppsala.


Efterfrågan på kontorslokaler i Uppsala ökar stadigt och Atrium Ljungberg utnyttjar detta genom att erbjuda marknaden 10.000 kvm kontorsyta i Gränbystaden. Just nu färdigställer bolaget 3.000 kvm med planerad inflyttning 2018 och på lite längre sikt planerar bolaget ytterligare 7.000 kvm med god tillgänglighet, parkering och närhet till handel och service. 
    

Kontorsytorna byggs på plan 2 i de tre nya husen vid södra entrén till gallerian. Redan under hösten 2017 är dock det första huset klart och dit flyttar Swedbank och Fastighetsbyrån. De två kommande fastigheternas lokaler som vardera är 1.300 kvm, passar företag med cirka 100-130 anställda och fungerar för alla typer av kontorsbaserade verksamheter.
    

– Uppsala är en av Sveriges snabbast växande städer och som fastighetsaktör och stadsutvecklare har vi ett stort ansvar att ta i den utvecklingen, säger Petter Klingofström, uthyrningschef kontor, Atrium Ljungberg.