29 april 2024

Redaktionen

fredag, 25 november 2016 12:39

Fabege ökar i Solna

alt

Fastigheten Distansen på Kolonnvägen i Ulriksdal.


Fabege förvärvar Solna stads, Peabs och Jernhusens andelar i Arenabolaget i Solna KB, som äger fastigheten Nationalarenan 1, det vill säga Friends Arena. Därmed kommer Fabege och Svenska Fotbollförbundet (SvFF) gemensamt driva den fortsatta utvecklingen av arenan, som är en central del av Arenastaden – ett av Fabeges viktigaste stadsutvecklingsområden.
    

En förutsättning för transaktionen har varit fullföljande av ett sedan tidigare planerat kapitaltillskott. Som en följd av kapitaltillskottet tillförs Arenabolaget fastigheten Nationalarenan 9, den så kallade Arenagate som utgör entrébyggnaden till arenan. Genom omstruktureringen förbättras den framtida likviditeten i Arenabolaget avsevärt, dels genom lösen av kostsamma finansieringslösningar, dels genom amortering av lån. Ytterligare en förutsättning för genomförande av affären är att affären godkänns av kommunfullmäktige i Solna.
    

Den nya ägarbilden och kapitaliseringen av ABS innebär att Fabeges nettoexponering i balansräkningen är oförändrad. Den bedömda resultateffekten 2017 förväntas bli förbättrad i jämförelse med utfallet 2016 trots en större ägarandel.
    

Fabeges ägarandel efter omstruktureringen uppgår till 66,7 procent och Fabege tar därmed ett större ansvar för framtida resultat. Genom lika fördelning av ägandet i komplementären ABS AB (50/50) kommer Fabege och SvFF, som jämbördiga parter med lika inflytande, tillsammans att driva utvecklingen av ABS framåt. ABS kommer inte att konsolideras i Fabege-koncernen utan ska även fortsättningsvis redovisas som ett intressebolag.
    

I samband med kapitaliseringen av Arenabolaget i Solna KB (ABS) har ABS köpt tillgångar i anslutning till Friends Arena från Visio. Kvar i Visio finns därefter innehavet i Råsta som innefattar byggrätter i Solna. Råsta ägs till 75 procent av Visio och till 25 procent av Solna stad.
    

Köpeskillingen för andelarna i Visio uppgår preliminärt till 300 Mkr varav 200 Mkr erläggs genom en revers som förfaller i samband med att byggrätterna vinner laga kraft, dock senast den 31 december 2018. Genom affären kommer Visio att konsolideras i Fabegekoncernen vilket innebär att det initiala fastighetsvärdet ökar med cirka 550 Mkr.
    

Köpeskillingen för Distansen uppgår till 570 Mkr. Fastigheten är nyproducerad och delvis uthyrd till Johnson & Johnson. I affären ingår också ett nyuppfört p-hus samt en byggrätt om cirka 15.000 kvm kontor. Tillträde sker i januari 2017.
    

För Peabs del innebär försäljningarna i Ulriksdal ett positivt rörelseresultat på cirka 180 Mkr, medan försäljningarna av tillgångarna kopplade till Arenabolaget och Visio innebär ett negativt rörelseresultat på cirka -180 Mkr. Transaktionerna innebär för Peab netto ingen resultateffekt, men kommer att ge en ökad likviditet med cikra 900 Mkr och en minskad nettoskuld med cirka 500 Mkr.

fredag, 25 november 2016 12:26

Solna stad lämnar ägandet i Friends Arena

alt

Friends Arena invigdes den 27 oktober 2012 och är Skandinaviens största multifunktionsarena med plats för 75.000 åskådare. Foto: Casper Hedberg

 

År 2014 beslutade Solna stad och övriga ägare att överlåta driftverksamheten på Friends Arena till den internationella driftoperatören Lagardère. Nu tas det sista steget i att avveckla Solna stads engagemang i Friends Arena genom att staden överlämnar sitt ägande i arenafastigheten till fastighetsbolaget Fabege.

 

– Det är inte en kommunal uppgift att driva eller äga arenor, utan det ska kommersiella aktörer göra. Vi har varit med i starten för att få till en utveckling av Arenastaden med tiotusentals nya jobb, ny tunnelbana och nya bostäder, men nu är det dags att lämna arenan. Vi lämnar över till en ägare, som är expert på fastigheter och därmed bättre på att äga arenafastigheten, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande i Solna.

 

Överenskommelsen innebär att Fabege tar över Solna stads andelar och aktier i fastighetsbolaget Arenabolaget i Solna och det vilande driftbolaget Sweden Arena Management. Staden skjuter till 120 Mkr för att täcka framtida förluster i Arenabolaget. Dessutom skjuter staden till drygt 58 Mkr för att bolaget ska kunna förvärva hela ArenaGate-fastigheten (entrébyggnaden till arenan). I och med uppgörelsen upphör stadens borgensåtagande om 297,26 Mkr.

 

– Överlåtelsen innebär att Solna stads engagemang i Friends Arena avslutas. Arenan är därmed ett stängt kapitel för oss. Vår roll blir istället att fokusera på utvecklingen av Arenastaden, ett av Sveriges främsta tillväxtområden, avslutar Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande i Solna.

 

Förutom överlåtelsen av Solna stads ägande i Arenabolagen tar Fabege över Jernhusens och PEABs ägande i Arenabolagen. Efter överlåtelsen kommer Fabege och Svenska Fotbollförbundet att äga Friends Arena.

 

Kommunfullmäktige förväntas fatta beslut om överlåtelsen av Solna stads aktier och andelar till Fabege den 19 december 2016.

 

torsdag, 24 november 2016 17:11

Bonnier Fastigheter anlitar AIX i Värtan

alt

Pirhuset från söder. Illustration: AIX/Tomorrow

 

I internationell konkurrens har AIX tillsammans med samarbetspartnern DPS utvalts av Bonnier Fastigheter att fortsätta vidareutveckla kontorsfastigheten Pirhuset i Södra Värtan. Bonnier Fastigheters vision är att skapa ett levande stadsrum och företagskvarter med internationell attraktionskraft som återspeglar områdets arv och kultur.

 

Fastigheten, om cirka 50.000 kvm BTA, ligger ute på kajen i nordost. Den högsta byggnaden markerar stadens avslut och kajens historiska hörn, medan en lägre, mer utsträckt volym ligger på utfylld mark, utanför nuvarande strandlinje. Höghuset med sina 25 våningar förstärker områdets redan varierande skalor och accentuerar platsens dignitet.

 

Byggnadsvolymerna formar en välkomnande gest för de många besökare som angör Stockholm från vattnet. De två byggnaderna förbinds ovanför kajplanet av tre kontorsvåningar. I gatuplanet möts stadens och byggnadens funktioner i en lobby i två plan.     

 

– AIX arbetar även med stadsplaneringen för den nya stadsdelen Södra Värtan som har ambitionen att bli världens första klimatpositiva stadsdel. Detta ska givetvis avspegla sig i byggnaden som också har en hög målsättning för hållbarhet med bland annat låg energiförbrukning, solceller och gröna tak med naturliga hamnbiotoper, säger Helena Ekelund, handläggande arkitekt och miljösamordnare på AIX.

alt

Vancouver är en kuststad med 0,7 miljoner invånare, belägen i regionen Lower Mainland i British Columbia i det sydvästra hörnet av Kanada. Staden har fått sitt namn från den brittiske kaptenen George Vancouver, som utforskade området på 1790-talet.

 

Vancouver i Kanada har identifierats av den schweiziska banken UBS som det globala finansiella centrum med de mest riskfyllda fastighetsbubblorna. Global Real Estate Bubble Index, som släpptes under tisdagen av UBS, ser på tillståndet för fastighetsmarknaden i utvalda städer runt om i världen och rangordnar dem efter risken för bostadsbubbla.

 

I rapporten konstateras att huspriserna i riskzonen för bostadsbubblor har ökat med nästan 50 procent sedan 2011.

 

UBS säger att för Vancouver blev bostadspriserna opåverkade av den finansiella krisen under 2008 och bostadspriserna fortsätter att stiga trots vikande råvarupriser i Kanada.

 

UBS säger att: ”Under de senaste två åren har bostadsmarknaden gått in en överväxel på grund av en stark efterfrågan på lokala marknader från utländska investerare tillsammans med en expansiv penningpolitik av Centralbankerna. För närvarande är huspriserna i Vancouver klart i otakt med ekonomiska fundamenta, och därför är bubbelrisken där extra stor.

 

I hälarna på Vancouver för bostadsbubbla är London och Stockholm. I rapporten sägs, att med undantag av Milano, har låga räntor i euroområdet, ökat bubbelrisken i alla europeiska städer.

 

Den låga räntan som finns i Europa för att förbättra tillväxten, har bidragit till en överhettning av bostadsmarknaderna. Resultatet har blivit att bostadspriserna i London, Stockholm, München och Zürich har nått nya rekordnivåer.

 

Centralbankerna ökar bubbelrisken

I rapporten noteras också att risken för en fastighetsbubbla har avtagit i Paris och Genève.


Dean Turner, ekonom på UBS Wealth Management, berättade för CNBC under tisdagen att priserna drivs av optimism och kapitalinflöde, men tillade att centralbanker expansiva politik spelade även en viktig en roll:

– En tredje effekt av den expansiva globala penningpolitiken är att världen verkar vara i en period där denna expansiva politik kommer att finnas under en längre tid, tillade Turner.

 

Han förklarade även hur rapporten kom till sina slutsatser:
– När det gäller vad som kategoriserar en bubbla, är det de index som vi använder för Global Real Estate Bubble Index. Så det är inte bara bostadspriserna enskilt, utan vi ser även på hushållens inkomster, hyresnivåer i städerna och i slutändan jämförs alla index med städernas utveckling historiskt.

torsdag, 24 november 2016 16:23

FastPartner tillförs 770 Mkr

alt
Sven-Olof Johansson, vd för FastPartner.

 

Resultatet för FastPartners företrädesemission, för vilken teckningsperioden avslutades den 21 november, visar att 6.671.738 stamaktier motsvarande 99,6 procent av de erbjudna stamaktierna, tecknades med stöd av teckningsrätter. Därtill har teckningsanmälningar motsvarande 657.227 stamaktier mottagits för teckning utan stöd av teckningsrätter, vilket motsvarar cirka 10 procent av antalet stamaktier i företrädesemissionen. Företrädesemissionen är således fulltecknad och FastPartner kommer härigenom att tillföras cirka 770 Mkr, före avdrag för emissionskostnader.

 

Genom företrädesemissionen ökar FastPartners registrerade aktiekapital med 67,0 Mkr till cirka 623,1 Mkr och det totala antalet registrerade stamaktier ökar med 6,7 miljoner till cirka 60,4 miljoner aktier. FastPartner har 111.212 återköpta stamaktier, varigenom det totala antalet utestående stamaktier efter det att företrädesemissionen registrerats hos Bolagsverket kommer uppgå till 60,3 miljoner. Härutöver har FastPartner 1.897.499 preferensaktier utestående.

 

Carnegie Investment Bank AB är finansiell rådgivare till FastPartner, Berghco Advokatbyrå AB är legal rådgivare till FastPartner och Gernandt & Danielsson Advokatbyrå KB är legal rådgivare till Carnegie i samband med företrädesemissionen.

torsdag, 24 november 2016 16:10

Peab får uppdrag om 262 Mkr av Sisab

alt

Grönklassade Kämpetorpsskolan ritad av Paul Hedqvist ska genomgå en omfattade om- och tillbyggnation. Bild: Aperto Arkitekter

 

Peab har fått uppdraget att bygga om och bygga till Kämpetorpsskolan i Solberga söder om Stockholm. Beställare är kommunägda Sisab och kontraktssumman uppgår till 262 Mkr. Uppdraget är en utförandeentreprenad med byggstart i januari 2017 och färdigställandet är beräknat till maj 2019.

 

Projektet innebär en omfattande om- och tillbyggnad där den befintliga skolan utökas med två skolbyggnader samt en ny byggnad för tillagningskök och matsal. Alla befintliga byggnader genomgår också en omfattande ombyggnad.

 

– Kämpetorpsskolans arkitekt, Paul Hedqvist, ritade cirka 60 skolor över hela Sverige. Kämpetorpsskolan uppfördes i etapper under åren 1952-1969. Paul Hedqvist har som få arkitekter satt sin prägel på Stockholm då han bland annat ritade DN-huset, Skatteskrapan och Västerbron. Vår uppgift är att bevara skolans unika karaktär samtidigt som vi varsamt renoverar och bygger till, förklarar Claes Magnusson, vd för Sisab.

torsdag, 24 november 2016 16:07

Stendörren avtalar för 16,5 Mkr i Järfälla

alt

Stendörren förbättrar avtalsstrukturen i Järfälla Veddesta 2:43.

 

Stendörren Fastigheter utökar och förlänger det strategiskt viktiga hyresavtalet med Finisar Sweden AB i fastigheten Järfälla Veddesta 2:43. Det nya hyresavtalet omfattar cirka 6.000 kvm lokalyta och löper på 10 år. I fastigheten bedriver Finisar högteknologisk forskning och tillverkning av optiska produkter för kommunikation, routrar och internet.

 

I samma fastighet har Stendörren även tecknat ett nytt 10 årigt hyresavtal för 2.400 kvm produktions- och kontorslokaler med Inission Stockholm AB. Företaget är en totalleverantör för skräddarsydda tillverknings- och logistiktjänster inom avancerad industrielektronik.

 

Dessutom har Stendörren avtalat med PMC El i Stockholm AB som ska hyra kontor och lager om 340 kvm i fastigheten.

 

– Genom dessa nya hyresavtal förbättrar vi väsentligt hyresavtalsstrukturen i vår fastighet i Veddesta samtidigt som vi långsiktigt säkrar våra hyresgästers behov av högteknologiska lokaler. Vi är glada och stolta över att vi fått förtroendet till fortsatt samarbete med Finisar Sweden och ser fram emot att välkomna våra nya hyresgäster, säger Fredrik Brodin, vd för Stendörren.

alt

Arkitekterna David Chipperfields och Christoph Felgers Nobel Center i mässing. Enligt den nuvarande tidplanen beräknas Nobel Center, omfattande 26.000 kvm, invigas år 2019. Vy från Skeppsholmen.

 

Staten kommer att bidra till Nobel Centers drift med 40 Mkr per år från och med att det öppnar och tre år framåt. Sammantaget med ökat stöd från Stockholms stad kommer verksamheten att tillföras 60 Mkr per år under tre år. Totalt 180 Mkr de första tre åren. Det meddelar närings- och innovationsminister Mikael Damberg, ministern för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson och Roger Mogert, stadsbyggnads- och kulturborgarråd i Stockholm idag.

 

I december 2011 undertecknade Nobelstiftelsen och Stockholms stad en principöverenskommelse om att verka för ett Nobel Center på av staden ägd mark i Stockholm. Detta center är avsett att inrymma ett utbyggt, moderniserat Nobelmuseum och lokaler för symposier, seminarier, skolverksamhet m.m. samt utgöra basen för en bred internationell verksamhet.

 

Regeringen bedömer att Nobel Center kan förväntas få en betydande roll och ge positiva effekter för forskning och utbildning i hela Sverige. Centret kan också förväntas fylla en central funktion för kultur och vetenskap. En ny byggnad för Nobelcentret ger bättre förutsättningar för att utveckla museiverksamheten, utgöra ett viktigt besöksmål och kan bli en nationell och internationell mötesplats där vetenskap, humanism, litteratur och fred i Alfred Nobels anda står i centrum. Det nya Nobel Center beräknas få en betydligt mer omfattande verksamhet än dagens.

 

Verksamheten vid Nobel Center är av nationellt intresse och regeringen avser därför bidra med ökad delfinansiering. Sammantaget med ökade bidrag från Stockholms stad kommer verksamheten att tillföras 60 Mkr per år under tre år. Sammantaget 180 Mkr de första tre åren.

 

– Nobelpriset spelar en avgörande roll för bilden av Sverige som en ledande forskningsnation och Nobelcentret kommer att vara basen för den utåtriktade verksamhet där forskning och innovationers betydelse lyfts fram, säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning.

 

– Regeringen ser positivt på att tillsammans med Stockholms stad kunna bidra till verksamheten vid ett nytt och stort Nobel Center. Nobelpriset är underutnyttjat av Sverige. Här fokuserar vi mest på festen i december medan resten av världen sätter pristagarna i centrum. Ett Nobel Center kan bli en enorm tillgång för Sverige att loka hit investeringar, besökare och talang hit, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

 

– Nobelstiftelsen och Nobelpriset är en av Sveriges och Stockholms viktigaste institutioner. Ett Nobel Center med museum och möjlighet till föreläsningsverksamhet samt skolbesök kommer bli en stor tillgång för Stockholm och Stockholmarna, säger Roger Mogert, stadsbyggnads- och kulturborgarråd, Stockholm.

onsdag, 23 november 2016 16:53

Titania tar hem anvisning i Sollentuna

alt

Gemenskapsytor på taket i det vinnande trähuskonceptet från Titania och Arkitema.

 

Titania har utsetts till vinnare av en markanvisningstävling i Sollentuna kommun och ska nu teckna avtal med kommunen om köp av mark för nyproduktion av 88 bostadsrättslägenheter. Markanvisningstävlingen är en del av ett större utvecklingsprojekt för området norr om Ribbings väg i Edsberg. Titania blev tilldelat lott C i markanvisningstävlingen. Resterande lotter som ingick i tävlingen ska utvecklas av Balder Projektutveckling AB samt Botrygg Bygg AB. I samma område utvecklar även kommunägda Sollentunahem egen mark.

 

I områdets närhet finns tillgång till grönområdet Rösjöns naturreservat, möjlighet till fritidsaktiviteter som slalomåkning och motionsspår för löpning samt längdskidåkning. Bostäderna får även utsikt över den alpina slalomanläggningen Väsjöbacken.     

 

Titania kommer att samarbeta med Arkitema Architects för framtagandet av bebyggelsen som kommer att utföras i trä. Sedan tidigare har dessa parter samarbetat i projekt som innefattat stadsutveckling i större skala som Tingstorget i Botkyrka och trähusbebyggelse i Enskededalen i Stockholm. Byggstart är planerad till 2019 och projektet beräknas vara avslutat 2021.

onsdag, 23 november 2016 14:08

Skanska säljer för 150 Mkr i Kristianstad

alt

Northern Horizons första förvärv i Sverige blir ett av Skanskas nybyggda vård- och omsorgsboende i Kristianstad.

 

Skanska har sålt ett vård- och omsorgsboende till Northern Horizons fastighetsfond Nordic Aged Care för cirka 150 Mkr. Vårdboendet är under uppförande i Kristianstad och Attendo blir hyresgäst med preliminär inflyttning i september 2017.

 

Huset får 54 lägenheter och en uthyrbar yta om 3.600 kvm fördelat på tre våningar. Ambitionen är att projektet ska certifieras enligt det internationella miljöcertifieringssystemet LEED Guld (Leadership in Energy and Environmental Design).

 

– Vi har nu utvecklat ett flertal äldreboenden tillsammans med olika operatörer, bland annat Attendo. Vi har tillsammans med dem fått en stor och värdefull kunskap om en hållbar produkt, vilket är positivt för våra kunder, säger Hanna Lindbladh, projektchef, projektutveckling Skanska Sverige.

 

Förvärvet är Northern Horizons första i Sverige. Företaget planerar att genomföra flera liknande förvärv i Sverige under 2017.

 

– Denna fastighet passar väldigt bra in i vår strategi.  I Kristianstad finns det en stor efterfrågan för denna typ av boende och staden har en positiv befolkningsutveckling. Fastigheten hyrs ut till ett av de marknadsledande vårdbolagen, som vi känner mycket bra och utvecklas och byggs av ett välrenommerat bolag, säger Andreas Michelsson, portföljförvaltare i Nordic Aged Care.