29 april 2024

Redaktionen

alt

Wihlborgs har tecknat ett 20-årigt hyresavtal med Helsingborgs tingsrätt.


Wihlborgs bygger ut Helsingborgs tingsrätts lokaler med 4.000 kvm och gör parallellt en ombyggnad av 5.000 kvm i de befintliga lokalerna.

 

Investeringsbeloppet beräknas till 180 Mkr och avkastningen till 6 procent. Entreprenör för projektet är Peab, som fått uppdraget efter en LoU-upphandling.

 

Tingsrättens nuvarande lokaler finns i fastigheten Polisen 4 på Carl Krooks gata i centrala Helsingborg. Tillbyggnaden uppförs i direkt anslutning till den befintliga byggnaden.

 

– Det är glädjande att vi kan fortsätta vårt långsiktiga samarbete med Helsingborgs tingsrätt. Vi bidrar dessutom till en utveckling av staden genom att skapa ett torg med ett intressant butiksläge mellan den nya byggnaden och Malmöleden, säger Anders Jarl, vd för Wihlborgs Fastigheter.

 

Ny- och ombyggnaden blir klar våren 2019 och regeringen har nyligen godkänt ett 20-årigt hyresavtal för lokalerna. Byggstart sker inom kort.

måndag, 28 november 2016 18:20

Galären hyr ut till Däckia i Luleå

alt

Kurt Lindberg, Platschef Däckia Luleå. Foto:Galären

 

Däckia – en av Sveriges största däckservicekedjor – satsar vidare i Luleå och öppnar en till enhet i nytt strategiskt läge.

 

Kedjan finns sedan tidigare etablerade på Gammelstadsvägen 3 i centrala Luleå men satsar nu ytterligare och öppnar under våren 2017 upp ytterligare en enhet på Storheden. Den nya etableringen på nästan 900 kvm blir i en av Galärens fastigheter på Betongvägen 20 i ett attraktivt affärsläge på handelsområdet.

 

– Kurt Lindberg, Platschef på Däckia i Luleå,  säger att han ser nu framemot den nya etableringen. I och med denna nya enhet får vi bättre möjligheter att ta större marknadsandelar både på personbilssidan men framförallt tung trafik som nu enkelt når oss.

Däckia är en av Sveriges största däckservicekedjor och vänder sig till privatpersoner och företag runtom i Sverige. I kedjan ingår 63 Däckiaverkstäder och 51 samarbetspartners spridda från Malmö till Kiruna. Däckia AB ägs sedan juni år 2012 av Pirelli.

 

Under 2014 omsatte bolaget 830 Mkr. Idag sysselsätter Däckia mer än 300 personer. Däckia har ett brett sortiment av däck och fälg, och tillhandahåller ledande varumärken för allt från stora entreprenadmaskiner till skottkärror. Däckia har även en regummeringsanläggning i Bollnäs, med ett eget unikt regummeringssystem kallat Unicircle.

måndag, 28 november 2016 18:13

Magnolia och Slättö i ramavtal om 5 Mdr

alt

Fredrik Lidjan, vd Magnolia, och Johan Karlsson, vd Slättö.

 

Magnolia Bostad har tecknat ramavtal med Slättö, vilket innebär att Slättö förvärvar bostadsprojekt av Magnolia Bostad till ett värde av minst 5 Mdr kr, vilket succesivt kan komma att öka till 14 Mdr kr.

 

Projektportföljen, som är koncentrerad till Stockholm, Uppsala och Öresundsregionen. omfattar 13 projekt om 450.000 kvm ljus BTA, motsvarade cirka 7.000 lägenheter. Samarbetet baseras på byggnation av hyresrätter samtidigt som parterna har en gemensam intention att cirka 25 procent av byggrätterna ska upplåtas som bostadsrätt.

 

Avtalet innebär ingen omedelbar vinstavräkning, utan vinstavräkning kommer ske i takt med att projekten realiseras.

 

Drygt hälften av projekten finns redan i Magnolias befintliga portfölj medan resterande är ej ännu förvärvade potentiella byggrätter.

 

Enligt överenskommelsen ska Magnolia ansvara för att samtliga projekt uppförs som nyckelfärdiga flerbostadshus och parterna har så långt som möjligt fastställt de ekonomiska, juridiska och byggnadstekniska villkoren för projekten.

 

Ramavtalet sträcker sig till den 31 mars 2020 med möjlighet till förlängning och är villkorat av att Slättö erhåller erforderlig finansiering.

 

Pangea Property Partners har agerat finansiell rådgivare och Wistrand Advokatbyrå har agerat legal rådgivare åt Slättö, medan Wigge & Partners har agerat legal rådgivare åt Magnolia Bostad.

måndag, 28 november 2016 15:02

Lilliehöök, ny marknadschef på Colliers

alt

                                                                                                                                
Colliers International har anställt Maria Lilliehöök (bilden) som ny marknadschef. Hon kommer att ansvara för marknadsföring och kommunikation samt för Colliers marknadsavdelning i Sverige. Hon kommer dessutom att vara en del av ledningsgruppen för Colliers International AB.
    

Maria Lilliehöök har många års erfarenhet från ledande positioner i fastighetsbranschen. Närmast kommer hon från Fastighetsägarna Service och tidigare har hon ansvarat för marknadsföringen av flera köpcentrum i Unibail-Rodamcos portfölj.
    

– Vi är mycket glada att Maria blivit en del av vårt team på Colliers. Hon har en gedigen erfarenhet från marknadsföring i fastighetsbranschen och vi ser att hennes kompetens kommer att stärka vårt arbete i ledningsgruppen, säger Dan Törsten, vd för Colliers International AB.

 

måndag, 28 november 2016 14:29

NP3 köper för 474 Mkr av Castellum

alt

NP3 Fastigheter ökar med 35.000 kvm i Östersund och blir bland annat ägare till den kulturhistoriskt värdefulla Fältjägaren 4 i stadsdelen Norr.


NP3 Fastigheter har köpt sex fastigheter i Östersund och fyra fastigheter i Sundsvall för 473,5 Mkr från Castellum. Den sammanlagda uthyrningsbara ytan uppgår till 48.000 kvm (varav 35.000 i Östersund och 13.000 kvm i Sundsvall) och det årliga hyresvärdet ligger på 50,4 Mkr. Förvärvet sker i bolagsform och finansieras med cirka 60 procent banklån och resterande del genom kassa samt befintliga kreditlöften. Fastigheterna tillträds den 31 mars 2017. Pangea har varit Castellums rådgivare i affären.
    

– Affären är en del av de försäljningar vi aviserat och innebär att vi fortsätter att koncentrera verksamheten genom att minska antalet orter där vi är verksamma, säger Henrik Saxborn, koncernchef Castellum.
    

Portföljens uthyrningsgrad ligger på 80 procent och de största hyresgästerna är friskolan Prolympia och Arbetsförmedlingen som står för 16,4 procent respektive 13,4 procent av hyresvärdet. Den genomsnittliga återstående löptiden på hyresavtalen uppgår till cirka 3,5 år.
    

För Castellums del innebär försäljningen innebär att bolaget lämnar Östersund och i samband med tillträdet tar NP3 över bolagets lokala organisation för förvaltning och uthyrning som består av fem personer.
    

I och med förvärvet uppnår NP3 målet om 100.000 kvm uthyrbar yta i Östersund och därtill finns omfattande byggrätter i affärsområdet vilket sammantaget innebär att NP3 blir en av de mer framträdande fastighetsägarna i kommunen. Fastigheterna och byggrätterna i Östersund ligger i Stadsdel Norr där NP3 sedan tidigare äger flertalet fastigheter.
    

– För 10.000 kr kvadratmetern har vi köpt en portfölj med fastigheter av väldigt god kvalité i helt rätt lägen som har en uppenbar uppsida vad gäller avkastningen. Förvärvet innebär initialt en ökning med nära 6 procent av förvaltningsresultatet per aktie, säger Andreas Nelvig, vd NP3 Fastigheter.
    

Hittills i år har NP3 genomfört förvärv för cirka 1,7 Mdr kr med en genomsnittlig direktavkastning om 7,3 procent.

alt
Daniel Hummel, vd för Fastator.

 

Under årets tredje kvartal genomförde Fastator ett antal betydelsefulla förvärv. Dessutom förstärkte bolaget sin kapitalbas genom en obligationsemission om 250 Mkr. Samtidigt utvecklades bolagets befintliga innehav positivt. Substansvärdet förbättrades under kvartalet med 12 Mkr, motsvarande 37,02 kr per aktie

 

– I början av kvartalet förvärvade Fastator ett bolag inom student- och temporärboenden i ett antal snabbväxande högskolestäder i sydvästra Sverige. Vi genomförde också ett förvärv av förvaltningsbolaget Nordic PM, främst i syfte att framöver kunna erbjuda alla bolag inom Fastatorsfären en prisvärd teknisk och ekonomisk förvaltningstjänst. Båda förvärven innebär att vi nu expanderar portföljen till nya sektormässiga och geografiska delområden med tillväxtpotential på fastighetsmarknaden, säger vd Daniel Hummel.

 

Han fortsätter:
– Genom obligationsemissionen i september står vi väl rustade för att ytterligare öka vår förvärvstakt. Under kommande period är det vår ambition att fortsätta att stärka vår innehavsportfölj.

alt

Mikael Granath, vd för Willhem.

 

Willhem köper totalt 178 hyresrätter av Bonava i Hyllie och Elinegård i Malmö för 391 Mkr. Affären innefattar 77 hyresbostäder och en större kommersiell lokal i Elinegård samt 101 hyresbostäder i Hyllie. Den sammanlagda uthyrningsbara ytan i båda projekten är cirka 11.700 kvm och samtliga byggnader kommer att vara miljöklassificerade enligt Svanen. Cushman & Wakefield var säljarens rådgivare.

 

Båda projekten ligger i Malmös södra expansiva delar och har bra kommunikationer till Köpenhamns flygplats, Köpenhamn och Malmö centrum. Byggstart sker under det första kvartalet 2017 och Willhem tar över projekten och förvaltningen efter det att bostäderna är färdigställda i slutet av 2018 och början av 2019.

 

– Vi är glada över att förvärva nyproduktion i två av Malmös mest attraktiva områden. På det sättet stärker vi vår position i Malmö och breddar vårt erbjudande till marknaden ytterligare, kommenterar Mikael Granath, vd för Willhem.  

 

– Det är glädjande att genomföra dessa affärer i Malmö. Försäljningen av dessa hyresrätter ligger i linje med vår strategi att utveckla fler hyresrättsprojekt i Sverige, säger Joachim Hallengren, vd och koncernchef för Bonava.

fredag, 25 november 2016 15:18

Pandox hyr ut på 20 år i Köpenhamn

alt
Urban House Copenhagen har drygt 1.000 bäddar.

 

Pandox har ingått ett tjugoårigt omsättningsbaserat hyresavtal med garanterad minimihyra för Urban House Copenhagen. Hyresgäst är den tysklandsbaserade hotellkedjan Meininger Hotel Group. Hyresavtalet träder i kraft den 1 januari 2017 och hotellfastigheten kommer då att omklassificeras från Operatörsverksamhet till Fastighetsförvaltning.

 

– Vi är glada över detta samarbete med Meininger. Hyresavtalet är konkurrenskraftigt och visar att Pandox aktiva ägande genom hela värdekedjan skapar värden, samt reducerar risken för både företaget och dess aktieägare. Avtalet är i linje med Pandox strategi att ta över underpresterande hotellfastigheter, ompositionera dem och sedan hyra ut dem igen till starka hotelloperatörer till goda hyresvillkor, säger Anders Nissen, vd för Pandox.

 

Pandox köpte hotellfastigheten hösten 2010 som ett affärshotell av låg standard. Pandox tog över driften av hotellet 2014 och skapade då en ny form av hotell/hostel-hybrid under namnet Urban House Copenhagen med drygt 1.000 bäddar. Urban House Copenhagen har sedan ompositioneringen utvecklats mycket väl och är ett bra exempel på Pandox förmåga att skapa värde genom att vara aktiv över hela hotellvärdekedjan.

 

Meininger kommer att genomföra ett varumärkesbyte av hotellet under de första tolv månadernas drift, för vilket företaget bär samtliga kostnader.

 

Pandox behåller rättigheterna till varumärket Urban House. Pandox ansvar för framtida investeringar under hyresavtalet är begränsat till större tekniska installationer och fastighetsstruktur.

alt
Peter Eriksson, bostads- och digitaliseringsminister.

 

Regeringen har tillsatt en utredning som ska se över modellen för presumtionshyra vid hyressättning för nyproduktion av hyreslägenheter. En särskild utredare kommer att undersöka hur väl modellen fungerar i dag och hur den kan utvecklas för att göra det möjligt att fler hyresrätter byggs.

 

En av punkterna i det bostadspolitiska programmet, 22 steg för fler bostäder, som regeringen presenterade i juni 2016, är en utveckling av hyressättningsmodellen för hyresrätter i nyproduktion.

 

Hyror, enligt dagens hyressättningssystem, sätts genom kollektiva förhandlingar mellan lokala parter på hyresmarknaden. För 10 år sedan infördes en undantagsregel om presumtionshyra för att underlätta byggandet av hyresbostäder. Regeln, eller modellen, betyder att fastighetsägaren och en hyresrättsorganisation på förhand frivilligt kan komma överens om skäliga hyror för lägenheter i ett nybyggt hus under en period om 15 år.

 

– Det är viktigt att fastighetsägare och byggherrar inte känner sig hindrade av det hyressättningssystem vi har idag. Jag tror att det finns utrymme att finslipa på regeln om presumtionshyra och därmed göra det möjligt att ännu fler hyresrätter byggs, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.

 

Regeln om presumtionshyra innehåller vissa oklarheter och det saknas information om hur väl regeln fungerar. Till exempel finns det inte klarlagt hur vanligt det är med presumtionshyror eller hur många fastighetsägare som avstår från att bygga nya hyresrätter eftersom hyresläget kan vara oklart när presumtionstiden gått ut.

 

Regeringen tillsätter därför en utredare som ska:

1. Analysera hur modellen med presumtionshyra fungerar i praktiken.

2. Lämna förslag på hur systemet med presumtionshyra bör utvecklas.

3. Hur fastighetsägaren bör skyddas mot övergångseffekter när presumtionstiden går ut.

4. Om det ska vara möjligt att ändra hyran under löpande presumtionstid till exempel om standardhöjande åtgärder genomförs

5. I samråd med parterna på hyresmarknaden bedöma om det finns behov av en modell för att komma överens om presumtionshyra och i så fall lämna förslag på modell.

6. Förslaget ska vara inriktat på att underlätta byggandet av hyreslägenheter. En utgångspunkt är att modellen med kollektiv förhandling av hyran ska kvarstå. Hyressättning i det befintliga beståndet ska inte heller påverkas. Reglerna ska även vara välavvägda så att de möjliggör ett attraktivt boende för hyresgäster.

 

Utredningen ska för Regeringskansliet redovisas senast den 31 juli 2017.

 

Särskild utredare utses av regeringen vid ett senare tillfälle.

alt

                                                                                                                                        

Annica Tisell (bilden) har fått tjänsten som fastighetschef på Älvstranden Utveckling i hård konkurrens. Hon tillträder den 1 december.

 

– Annica har med sin långa erfarenhet inom fastighetsbranschen och sitt breda kontaktnät just den kompetens vi behöver i bolaget. Hon har ett högt förtroende hos medarbetarna och tar sig an uppgiften med stor energi. Vi känner att det här är helt rätt för bolagets utmaningar och är övertygade om att hon kommer att lyckas i sin nya viktiga roll, säger Marika Ogrelius, vice vd Älvstranden Utveckling.

 

Idag har Annica Tisell en roll som uthyrningsansvarig på Älvstranden Utveckling. En ersättningstjänst kommer inom kort att utannonseras.

 

Fakta om Älvstranden Utveckling

Älvstranden Utveckling AB är ett helägt kommunalt bolag. Uppdraget är att förverkliga Vision Älvstaden där centrala Göteborg ska utvecklas till en inkluderande, grön och dynamisk innerstad. Bolaget har ett stort fastighetsbestånd i centrala Göteborg med sin grund i de gamla varvsområdena.

 

Fastigheterna består av allt ifrån industribyggnader, skolor, moderna kontor i Lindholmen Science Park till små verkstäder och byggnader bevarade från varvstiden.

 

Hundratals samarbetspartners

 

Omsättning 2015: 361 Mkr

 

Fastighetsbestånd: 76 byggnader, 310.000 kvm uthyrningsbar yta och 4 miljoner kvm outnyttjade byggrätter

 

4 Mdr kr i bokfört fastighetsvärde

 

94,8 procent uthyrningsgrad