3 maj 2024

Redaktionen


Sven-Olof Johansson, vd för Fastpartner AB.

 

 

 

Fastpartner har ansökt om en notering av ett obligationslån om 1.000 Mkr på Sustainable Bond List vid Nasdaq Stockholm. Första dag för handel förväntas bli den 9 januari.

 

Fastpartner offentliggjorde den 23 november 2018 att bolaget emitterat ett icke säkerställt 3,5-årigt grönt obligationslån om 1.000 Mkr inom ett rambelopp om 1.500 MSEK och som löper med en rörlig ränta om STIBOR 3M + 2,85 procentenheter. I syfte att kunna notera obligationslånet har Fastpartner upprättat ett prospekt.

 



 

tisdag, 08 januari 2019 13:32

SKB: Klart för förtätning i Botkyrka



Skiss av hur de föreslagna punkthusen (de vita husen i mitten) kan placeras i förhållande till SKBs nuvarande kvarter. Bild: ZIN Arkitektur

 




Botkyrka kommun har tilldelat SKB (Stockholms Kooperativa Bostadsförening) ett nytt planbesked för bostäder på Eriksbergsåsen i Norsborg. Planbeskedet gör att SKB kan bygga fler kooperativa hyresrätter i Botkyrka.

Projektet omfattar upp till 100 lägenheter i varierande storlekar och ska placeras intill SKBs nuvarande kvarter Skarpbrunna, som omfattar 153 lägenheter och just nu genomgår en omfattande renovering av stammar och fasader. Lägenheterna ligger inom gångavstånd från tunnelbanestationen Hallunda. Byggstart är planerad till tidigast 2024.


Skanska får ett omfattande uppdrag att renovera och bygga till Brookline High School i Massachusetts, USA.

 



Skanska har tecknat avtal om att renovera och bygga ut Brookline High School i Massachusetts i nordöstra USA. Kontraktet är värt cirka 1,1 Mdr kr och inkluderas i de amerikanska orderingångarna för fjärde kvartalet 2018.

I uppdraget ingår att bygga en skolbyggnad på cirka 11.000 kvm och att addera en flygel på cirka 6.500 kvm på en befintlig byggnad. Vidare ska en ny lobby på närmare 300 kvm uppföras. Skanska ska dessutom renovera samtliga skolans byggnader, park och vägnät.

Projektet startade i november i fjol och ska vara klart under det tredje kvartalet 2021. Arkitekter är William Rawn Associates.

tisdag, 08 januari 2019 13:27

SKF bygger nytt huvudkontor


Skissbild av SKFs nya huvudkontor, som ska stå klart för inflyttning sommaren 2020.

 


SKF har nu fått bygglov för att bygga om det gamla centrallagret på SKF:s produktionsområde i Göteborg till en dynamisk och energieffektiv kontorsbyggnad. Företaget lämnar därmed sin nuvarande kontorsbyggnad som ägs av Nyfosa för att bygga nytt i egen regi.

– Våra befintliga lokaler är inte längre ändamålsenliga och vi ser många fördelar med att flytta koncernhuvudkontoret till egna lokaler som är fullt anpassade till våra behov och arbetssätt. Med de nya lokalerna som är energi- och yteffektiva får vi lägre lokalkostnader. SKF:s globala huvudkontor blir också kvar i företagets vagga i Gamlestan i Göteborg vilket känns väldigt bra, säger Christian Johansson, finansdirektör i SKF-koncernen.

Många av företagets koncernfunktioner finns idag i Gamlestaden i Göteborg i den välkända gula, höga byggnaden från 1967, samt i en av de första fabriksbyggnaderna. Båda byggnaderna såldes i början av 2000-talet och SKF hyr sedan dess lokalerna. Snart löper hyresavtalet ut och lokalerna står inför en större renovering.

– Vi har utvärderat olika alternativ, men att återanvända och bygga om det tidigare Centrallagret är det klart mest fördelaktiga. Vi utnyttjar befintliga lediga lokaler, skapar nya förutsättningar för arbete över verksamhetsgränserna och stimulerar effektivt samarbete och kommunikation. Dessutom blir byggnaden mer yt- och energieffektiv, säger Christian Johansson.

SKFs nya kontor kommer att präglas av ljusa och öppna utrymmen anpassade för möten, samarbete och projektaktiviteter, men även för enskilt och ostört arbete. Byggnaden kommer att byggas enligt hållbarhetsklassning LEED nivå Guld, med lösningar som minskar energianvändningen och med målet att öka välbefinnandet för de som vistas i byggnaden.

tisdag, 08 januari 2019 13:21

Riksbyggen säljstartar i Kävlinge

 



Bonum Brf Kilen uppförs där Kvarngatan möter Skomakaregatan och Rundelsgatan – mitt emot kommunhus, vårdcentral, apotek och bibliotek i skånska Kävlinge.


 


Riksbyggen tar sitt populära koncept för seniorbostäder, Bonum, till skånska Kävlinge. I dagarna startar försäljningen av 53 lägenheter i Bonum Brf Kilen.

– Behoven av fler seniorbostäder är stort i Kävlinge i takt med att andelen äldre personer ökar och många vill byta villan mot en mer lättskött bostad. Fler seniorbostäder behövs också för att öka rörligheten på bostadsmarknaden. På så sätt kan det befintliga bostadsbeståndet användas på ett effektivare sätt vilket inte minst är viktigt i en tillväxtkommun som Kävlinge, säger Jon Ossler, konceptägare för Bonum seniorboende på Riksbyggen.

I Bonum Brf Kilen finns effektiva tvåor, lite mer generösa treor och rymliga fyror med plats för lite mer och fler. Planlösningarna är öppna och välplanerade med omsorg för hur vardagslivet fungerar bäst. Rummen bjuder in ljusflöde genom stora fönsterpartier och den generösa takhöjden gör rummen ljusa och luftiga.

Riksbyggens Bonum seniorboende är en riktig framgångssaga. Den första skissen till Bonum ritades 2006 och 2008 startades konceptet officiellt. Idag är över 1.000 Bonum-bostäder inflyttade runt om i landet. Bonum vänder sig till hushåll där minst en person är över 55 år.

 


Dr. Thomas Beyerle, Head of Group Research, Catella.


 

Vid en förväntad ränteuppgång i euroområdet kommer kommersiella fastighetsinvesteringar i medelstora städer att vara mer motståndskraftiga mot värdeförluster än motsvarande investeringar i storstäderna – detta för att tillväxtpotentialen i hyror är större i medelstora städer än i storstäder. Det är slutsatsen i en nyligen publicerad analys från Catella Research.

 

Enligt undersökningen har de stora metropolerna fortfarande den största potentialen för hyreshöjningar fram till 2022. I en europeisk jämförelse bedöms kontorssektorn i Berlin ha förutsättningar för ökning om cirka 20 procent från nuvarande nivå. Betydande utrymme för uppgångar finns även i Paris La Défense (+15,5 procent), München (+15,3 procent), Stockholm (+14,5 procent) och Frankfurt (+13,5 procent). Samtidigt bedömer Catella att hyrorna i mindre och medelstora städer inte kommer att stiga med mera än tio procent fram till år 2022.

 

De nuvarande historiskt låga räntorna har lett till ett betydande inflöde av kapital på fastighetsmarknaden, vilket har drivit priserna till rekordnivåer, särskilt i stora städer. Som ett resultat av detta ligger direktavkastningen i tyska städer som Berlin, München, Frankfurt och Hamburg för närvarande på cirka 3 procent. Samtidigt ligger avkastningen i medelstora städer som Münster, Leipzig eller Hannover kring 4,5 procent. Även i andra europeiska länder kan betydligt högre initialavkastningar uppnås, exempelvis i Århus (4,5 procent), Lille (4,75 procent), Rotterdam (5,05 procent) och Utrecht (5,75 procent).

 

Vid en räntehöjning förväntar sig Catella Research att kapital omfördelas från fastighetstillgångar till ränteplaceringar, vilket kan leda till en minskning av marknadsvärdena på kommersiella fastigheter. I ett scenario där statsobligationsräntorna stiger med i genomsnitt 140 punkter till år 2022 kan förlusterna i marknadsvärden komma överstiga 15 procent. För att kompensera för en sådan nedgång skulle en hyreshöjning på upp till 33 procent behöva realiseras för en fastighetsinvestering i Berlin eller Dublin. För många medelstora städer skulle det med motsvarande scenario fordras en hyreshöjning om drygt 8 procent för att kompensera nedgången i marknadsvärden.

 

För fastighetsfonder innebär detta enligt Dr. Thomas Beyerle, Head of Group Research, Catella, att investeringar i de större europeiska metropolerna endast kan genomföras inom ramen för en för fonden höjd risk.

måndag, 07 januari 2019 16:03

Bergström, tf vd Castellum Stockholm-Norr


Stefan Bergström är ny tf vd för Castellum Stockholm-Norr.

 

Tisdagen den 8 januari tillträder Stefan Bergström som tillförordnad vd för Castellum Region Stockholm-Norr till dess att ny vd utses. Bergström, som också ska ingå i Castellums koncernledning, har lång erfarenhet av internationell affärsutveckling i ledande positioner, bland annat som affärsområdeschef på Studsvik AB och på ledande roller inom ABB och Business Sweden.

 

– Det känns spännande att få vara en del i den tillväxtresa Castellum gör. Jag hoppas kunna bidra med nya infallsvinklar för fastighetsbranschen och en stark teamkänsla inom Castellumkoncernen, säger Stefan Bergström.

 

Det var den 10 december under förra året som Anders Nilsson lämnade sin befattning på dagen som vd för Castellum region Stockholm Norr.

måndag, 07 januari 2019 15:50

Cromwell köper i Finland för 1,16 Mdr kr


Tomas Beck, Head of Nordics Cromwell Property Group in Europe

 

Cromwell European Real Estate Investment Trust ("CEREIT") har förvärvat 11 kontorsfastigheter i Finland för 113,1 miljoner euro, cirka 1,16 Mdr kr. Fastigheterna kommer att förvaltas av CEREITs via Cromwell Property Group.

 

De 11 finska kontorsfastigheterna är huvudsakligen belägna i Helsinki Metropolitan Area (HMA) och de har en total uthyrningsbar yta om 61.972 kvm. Endast en fastighet ligger utanför Helsingfors och den är belägen i Kuopio, som är en växande regional knutpunkt och en universitetsstad i östra Finland.

 

Flertalet av de förvärvade fastigheter har utmärkta transportförbindelser inom Helsinki Metropolitan Area, inom räckhåll till Ring II och till lokala tågstationer till Helsingfors flygplats, som hanterar cirka 83 procent av Finlands hela flygtrafik.

 

Tomas Beck, Head of Nordics at Cromwell Property Group in Europe, säger i en kommentar:

– Vi är för närvarande verksamma på en likvid kontorsmarknad i Finland. En marknad med ökande hyresnivåer för högkvalitativa och väl belägna kontorsfastigheter.

 

måndag, 07 januari 2019 15:19

F. Scott Ball, ny vd för Citycon


F. Scott Ball.

 

F. Scott Ball är ny vd för Citycon sedan den 2 januari. Han ersätter Marcel Kokkeel som har tjänstgjort som Citycons vd sedan år 2011.

 

Ball har i mer än tre årtionden arbetat en rad ledande befattningar i fastighetsbranschen. Före Citycon var han bland annat vice vd för Oxford Properties Group i Kanada och före dess verkade han som COO inom Starwood Retail Partners.

 

– Jag är glad över att bli vd för Citycon. Under de senaste veckorna har jag haft möjligheten att tillbringa tid i företaget och jag är imponerad av inte bara på kvaliteten i fastighetsinnehavet utan även av de team som dagligen arbetar för att förbättra fastighetsportföljen. I framtiden kommer vi att fortsätta arbeta hårt för att ta företaget till nästa nivå och skapa värde för alla intressenter, säger F. Scott Ball.

måndag, 07 januari 2019 13:23

Convendum hyr 5.000 kvm i Umami Park


Wallenstam utvecklar stadsdelen Umami Park i Hallonbergen, Sundbyberg.

 


Coworkingföretaget Convendum etablerar sig i Wallenstams stadsdel Umami Park i Hallonbergen, Sundbyberg. Umami Park kommer att omfatta 800 bostäder, moderna kontorsytor, butiker och närservice kontraktet med Convendum omfattar sammanlagt över 5.000 kvm fördelat på tre våningsplan i tre huskroppar. Avtalet sträcker sig över tolv år.


– Vårt koncept ger företag nya möjligheter till flexibla kontor med den senaste tekniken i bra lägen. Efterfrågan är stor och en etablering i Umami Park, ett nytt dynamiskt område med perfekt läge och en spännande framtid framför sig, känns helt rätt för oss. Här vill vi skapa en mötesplats för innovationer och utveckling där stora och små företag möts, säger Håkan Jeppsson, vd för Convendum.


Umami Park etableras nära Hallonbergens tunnelbanestation med utmärkta kommunikationer till Stockholm City och Arenastaden.


– Till sommaren har vi glädjen att välkomna de första bostadshyresgästerna här, det tillsammans med Convendums kommande etablering känns fantastiskt roligt för den kommande utvecklingen av Umami Park, säger Mathias Aronsson, vice vd för Wallenstam.