3 maj 2024

Redaktionen

 


8 Fenchurch Place, intill Fenchurch Street Station och byggnaden Lloyd's of London, är belägna i ett av världens största distrikt med försäkringsbolag.


Fastighets AB Balder har förvärvat 8 Fenchurch Place i centrala London. Säljare är Amundi Asset Management. Fastigheten 8 Fenchurch Place i centrala London har en uthyrningsbar yta om drygt 9.000 kvm och är uthyrd till i huvudsak försäkringsbolag och konsultföretag med en återstående genomsnittlig löptid om 9 år. Investeringen uppgår till 75 MGBP (851 Mkr) och har hyror på 4,4 MGBP (50 Mkr).

 

 

– Det är Balders första förvärv i London, vilket har varit en marknad som vi följt sedan en tid tillbaka. Förvärvet är ett naturligt steg för Balder i den diversifiering av fastighetsportföljen som vi genomfört de senaste åren. Vi hoppas kunna finna ytterligare investeringar i London framöver, säger Balders finanschef Marcus Hansson

 

Amundi/Ærium förvärvade 8 Fenchurch Place för 93 MEUR (80 MGBP) från ett joint venture mellan ARES Management och PMB Holdings. Fastigheten som ligger, intill Fenchurch Street Station och byggnaden Lloyd's of London, är belägna i ett av världens största distrikt med försäkringsbolag.



 


Skanska ska bygga laboratorier och klassrum för  Western Carolina University i Collowhee, North Carolina, USA.




Skanska inleder året med att redogöra för ytterligare avtal och tilläggsavtal för cirka 1,9 Mdr kr i USA. Under den senaste veckan har bolaget rapporterat om nya uppdrag i USA för totalt cirka 13,7 Mdr kr.

Nu senast meddelade Skanska att bolaget har tecknat tilläggsavtal värt 620 Mkr med Sherwood School District för att bygga Sherwood High School i Oregon. Den sammanlaga kontraktsumman för uppdraget blir därmed cirka 1,3 Mdr kr. Skolan ska stå klar till årsskiftet 2020-2021.

Vidare går Skanska in i nästa fas av ett avtal om 570 Mkr med Western Carolina University om att bygga en universitetsbyggnad för naturvetenskapliga ämnen i Cullowhee, North Carolina. Uppdraget omfattar en byggnad om 17.000 kvm vetenskapslaboratorier och klassrum samt med takterrass och växthus på taket.
Projektet startade i juli 2018 med ett kontraktsvärde för den första fasen om 200 Mkr och färdigställandet beräknas ske i oktober 2021.

I Vancouver, Washington, har Skanska tecknat tilläggsavtal värderat till 390 Mkr för två nya skolor med Vancouver School District. Det initiala kontraktet offentliggjordes i juni 2018 och den sammanlagda kontraktssumman blir cirka 700 Mkr.

Slutligen har ett nytt avtal tecknats med TriHealth om att bygga TriHealth Good Samaritan Western Ridge Medical Center i Cincinnati, Ohio. Detta kontrakt värderas till 310 Mkr och uppdraget avser en utbyggnad om 9.000 kvm, vilken ska inrymma primärvårdsläkare och utbyggd cancervård, inklusive strålklinik och infusionscentrum.

 


Hélène Wersäll-Dahlen.




För att stärka erbjudandet inom bostäder tar Newsecs svenska förvaltningsverksamhet in Hélène Wersäll-Dahlen som ny fastighetschef bostäder Stockholm. Hon kommer närmast från en roll på HSB Södertörn som affärsområdeschef ekonomi och förvaltning. I sin nya roll får Wersäll-Dahlen ansvar för hälften av de 5.000 bostäder som Newsec förvaltar åt Folksam.

Sedan 2015 har Newsec och Folksam ett strategiskt samarbete där Newsec förvaltar hela Folksams fastighetsbestånd som består av kontor, handel och bostäder i storstadsregionerna. Portföljen omfattar 140 fastigheter med en total uthyrningsbar area om 750.000 kvm, varav knappt hälften utgörs av bostäder. Uppdraget sysselsätter ett 80-tal medarbetare på Newsec.

– Med Hélènes kompetens kommer vi att kunna fortsätta att utveckla bostadsaffären och vässa Newsecs erbjudande ytterligare, säger John Forselius, kundansvarig Folksam, Newsecs svenska förvaltningsverksamhet.

 

 

fredag, 11 januari 2019 11:50

Kungsleden rekryterar Victoria Sandkvist

 


Victoria Sandkvist.



Kungsleden har rekryterat Victoria Sandkvist som ny transaktionschef med tillträde i början av mars. Hon efterträder Henrik Gerdin som nyligen utsågs till fondchef för Niam Nordic VI

Victoria Sandkvist har flerårig erfarenhet av fastighetstransaktioner från bank och fastighetsbolag och kommer närmast från en roll som affärsprojektledare på Hemsö. Tidgare har hon arbetat som biträdande kundansvarig på SBAB. Hon har en civilingenjörsexamen med fastighetsekonomisk inriktning från Lunds universitet.

– Vi är mycket glada över att ha rekryterat Victoria och ser fram emot att välkomna henne till Kungsleden i början av mars. Hennes erfarenhet från fastighetstransaktioner och -finansiering blir ett värdefullt tillskott i det fortsatta arbetet med att optimera och expandera Kungsledens fastighetsportfölj, säger Ylva Sarby Westman, vice vd och CIO på Kungsleden.

 

 

torsdag, 10 januari 2019 17:47

SPG sålde bostäder för 1,1 Mdr

 


Christian Olofsson, vd för Scandinavian Property Group (SPG).


Scandinavian Property Group (SPG) sålde totalt 284 bostäder till ett samlat värde om 1,1 Mdr i Sverige och Norge under fjolåret.

 

– Vår strategi att bygga olika bostadskoncept riktat mot äldre, förstagångsköpare och familjer i förorter kring Oslo och Stockholm har varit mycket framgångsrik och vi planerar att genomföra ytterligare förvärv av byggrätter under det första kvartalet i år, säger Christian Olofsson, vd för SPG.

 

SPG har idag en portfölj på över 4.000 bostäder under utveckling i Norge och Sverige där de största projekten ligger i Bærum strax väster om Oslo, Jessheim i nordöstra Osloområdet samt i Stockholm.

 

 


Alexandra Hagen. Foto: Jenny Leyman



Ett upphandlingsförfarande som inkluderar livscykelanalyser för arkitekttjänster skulle sannolikt leda till en högre grad av återbruk av material och inventarier, enligt Alexandra Hagen.

 

Livscykelperspektivet finns sällan med i upphandling av arkitekter, skriver Alexandra Hagen, vd för White, i ett nyhetsbrev. Bygg- och fastighetssektorn står för cirka 18 procent av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser. För att nå våra högt ställda klimatmål måste denna andel minska. Samtidigt måste byggtakten öka för att anpassa samhället till en växande befolkning i behov av nya bostäder, skolor, sjukhus och andra samhällsviktiga fastigheter. Hur ska detta gå ihop?

 

Vi, skriver Alexandra Hagen,  som arkitekter kan redan i design- och planeringsstadiet ta hänsyn till byggnaders och byggda miljöers totala miljöpåverkan – från det att de upprättas till det att de i framtiden behöver restaureras eller rivas. Denna typ av livscykelanalyser används ofta av kommuner, landsting och statliga aktörer i upphandling av de som sköter byggandet. Men det är sällan detta finns med i upphandling av arkitekter.

 

På samma sätt som i andra delar av byggsektorn bör man premiera arkitekter som kan bidra till minskade utsläpp. Bedöm oss därför gärna på hur vi kan bidra till att utveckla nya, innovativa konstruktioner samt rita för material med lägre miljö- och klimatpåverkan.

 

Ett upphandlingsförfarande som inkluderar livscykelanalyser för arkitekttjänster skulle sannolikt leda till en högre grad av återbruk av material och inventarier. Men att likt förr i tiden minska kostnader och därmed miljöpåverkan genom återvinning kräver, i motsats till vad man kanske kan tro, ofta avancerade analyser och ett stort mått av nytänkande.

 

Ett sådant arbete genomfördes nyligen för ett kontorsprojekt i Luleå där White, tack vare kreativa designlösningar, lyckades minska kostnaderna för inköp genom att arbeta med återbruk och inköp av begagnade inventarier. Eftersom över 80 procent av inredningen återanvändes gav detta ett betydligt lägre klimatavtryck och en kontorsmiljö som ingår i ett cirkulärt kretslopp.

 

En upphandling av arkitekttjänster är komplex. Det gäller särskilt kärnan i upphandlingen eftersom den måste innehålla en bedömning av kvalitet. Men det bör inte hindra att man också mäter och premierar sådant som kan mätas. Exempelvis arkitektens bidrag till minskade utsläpp av växthusgaser genom användande av livscykelanalyser. Miljö- och klimataspekter är så pass viktiga att de förtjänar en större tyngd. För när de får utgöra en central parameter från början, så ökar sannolikheten att en konstruktion blir hållbar under hela dess livslängd.

 

FN:s senaste klimatrapport talar sitt tydliga språk: vi kan begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, men bara om vi tar ett betydligt större ansvar och halverar våra utsläpp till år 2030.

 

De politiker som nu tillträder i landets 290 kommuner och de ministrar som så småningom kommer att utgöra vår nya regering har tillsammans ett unikt ansvar att påskynda denna omställning. För att klara detta måste de utforma tydliga upphandlingskriterier för de affärer motsvarande över 800 miljarder kronor (cirka 20 procent av BNP) som den offentliga sektorn gör varje år.

 

Ett betydande steg i denna riktning är att även arkitekttjänster bör omfattas av det allt vanligare kravet på livscykelanalyser. Först då kan bygg- och fastighetssektorn bli klimatsmart på riktigt, först då kan vi i Sverige säga att vi gör allt vi kan för att minska våra utsläpp.

 

torsdag, 10 januari 2019 15:16

60 innovativa projekt får stöd av Boverket

 


Hans Lindgren, handläggare på Boverket.

 

Boverket har beviljat drygt 140 Mkr till 60 projekt som främjar ett innovativt och hållbart bostadsbyggande med minskad klimat- och miljöpåverkan. Stöd har bland annat beviljats för effektiva byggprocesser och projekteringar, självstyrning av uppvärmning och ventilation, innovativa träkonstruktioner, energieffektivisering, återanvändning av byggnadsmaterial samt digitala lösningar.

 

Stödet gick att söka under hösten 2018 för att utveckla eller använda en ny eller väsentligt förbättrad vara, tjänst eller process. Totalt kom det in 152 ansökningar, varav 60 har beviljats stöd. Sökande har framför allt varit företag, men även universitet, kommuner och föreningar har sökt stöd.

 

De beviljade projekten avser både förstudier och genomförandeprojekt och har fokus på experimentell utveckling, forskning eller processinnovation.

 

– Många företag har innovativa och klimatsmarta idéer om bostadsbyggande och därför har intresset för stödet varit stort. Ett grundkrav för att beviljas stöd är att resultat och erfarenheter av genomförda åtgärder ska spridas. Därför är det vår förhoppning att många av åtgärderna kommer att få ett genomslag i bostadsbyggandet framöver, säger Hans Lindgren, handläggare på Boverket.

 

torsdag, 10 januari 2019 14:51

Hemsö köper Qvarforts konkurs

 


Hemsö ska utveckla kvarteret Herkules i centrala Trelleborg. Bild: Trelleborgs kommun

 

Hemsö förvärvar halva kvarteret Herkules i centrala Trelleborg bestående av tre befintliga fastigheter om 5.900 kvm och byggrätter om 15.000 kvm. Förvärvet sker från konkursen i Tommy Qvarforts bolag Abitare. Investeringen uppgår till cirka 80 Mkr. Kvarteret, där även Rådhuset är beläget, ligger nära citykärnan i Trelleborg.

 

De förvärvade fastigheterna består förutom av byggrätten av en handelsfastighet samt ett magasin, det så kallade Thelinska Magasinet. De största hyresgästerna i handelsfastigheten är idag HM, Swedbank och Region Skåne.

 

– Trelleborgs kommun går en intressant framtid till mötes med fokus på tillväxt och intressanta stadsbyggnadsprojekt. Vi ser en stor utvecklingspotential i fastigheterna och kommer nu att påbörja planeringen för området med inriktning på samhällsservice, säger Robert Cardell, projektutvecklare på Hemsö.

 

– Det är med stor glädje och tillförsikt vi kan konstatera att arbetet med kvarteret Herkules nu kan gå vidare. Abitares konkurs har bromsat utvecklingen i detta Trelleborgs mest centrala kvarter och nu hälsar vi Hemsö varmt välkomna och vi ser fram emot att få vara en del i omdaningen, säger Mikael Rubin, kommunstyrelsens ordförande.

 

Se länk:

Förfalskad värdering i Qvarforts bolag


torsdag, 10 januari 2019 12:51

Castellum bygger för Mekonomen i Malmö

 


Mekonomens etablerar sitt nya koncept på Borggatan i Malmö.

 


Castellum startar nybyggnation av en verkstads- och lagerbyggnad om 3.700 kvm på Borrgatan 1 i Malmö. Den största hyresgästen på ett tioårigt avtal blir Mekonomen. Anläggningen uppförs i nära anslutning till Nyhamnen och beräknas stå klar under våren 2020. Lokalen utformas enligt Mekonomens nya koncept och kommer innehålla verkstad, butik och lager.

– Vi på Mekonomen är mycket glada att kunna etablera butik och verkstad i detta läge i Malmö. Med vårt uppdaterade koncept erbjuder vi extra allt; ett fullskaligt sortiment, hög tillgänglighet och hög kundservicegrad, riktad både till professionella verkstäder och bilägare, säger Stig Tornell, vd Mekonomen Sverige.

Anläggningen kommer certifieras enligt Miljöbyggnad Brons. Totalentreprenör för projektet blir DC Wäst.

– Vi har redan idag ett fint samarbete med Mekonomen, som är hyresgäst hos oss bland annat i Fosie/Malmö och i Helsingborg. Det är mycket glädjande att Mekonomen har valt att etablera sitt nya koncept i Malmö och vi hälsar dem varmt välkomna, säger Erik Gamner, affärsområdeschef Castellum Malmö.

 

 

 

 


 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 


torsdag, 10 januari 2019 12:23

Skanska i nya avtal om 4,5 Mdr i USA

 


Skanska renoverar James A. Farley Post Office Building på Manhattan. Bild: Thehornet

 

 


Skanska meddelar att bolaget tecknat ytterligare avtal i USA. Den här gången rör det sig om fyra olika projekt med ett totalt kontraktsvärde om motsvarande 4.525 Mkr. Det enskilt största avtalet har tecknats med fastighetsutvecklaren Vornado Realty Trust om att slutföra den sista renoveringsfasen av James A. Farley Post Office Building på Manhattan, NYC, USA. Kontraktet är värt 3 Mdr kr (339 MUSD) och uppdraget gäller utveckling av cirka 79.000 kvm kontor och detaljhandelslokaler samt att färdigställa restaureringen av Farley-byggnadens historiska fasad. Dessutom ska Skanska ansvara för utveckling och installation av ny mekanik, elektronik, VVS och annan bygginfrastruktur. Projektet är påbörjat och fortsätter in i 2021.

I ett kontrakt värt 535 Mkr med Metropolitan Transportation Authority (MTA) i New York genomför Skanska tunnelarbeten på East Side Access, MTA:s största projekt.
I uppdraget ingår att bygga en 240 meter lång tunnel och installera spårbanor och växlar vid knutpunkten, the Harold Interlocking, vilken sammankopplar tågen på Long Island Rail Road, LIRR, med Grand Central Terminal. Projektet påbörjas under våren 2019 och fortsätter till och med halvårsskiftet 2021.

Vidare uppgraderar Skanska två pendeltågsstationer i New Jersey för 320 Mkr. Här är beställaren the Port Authority of New York and New Jersey och uppdraget omfattar demontering och installation av totalt sex hissar och sju rulltrappor på de bägge stationerna. Arbetet sker i sekvenser, så att pendeltågen kan upprätthålla passagerarantalen vid bägge stationerna. Projektet är påbörjat och fortsätter in i 2022.

Slutligen rapporterar Skanska att bolaget ska bygga en ögonklinik för barn för 350 Mkr samt en polisstation/säkerhetscenter för 320 Mkr i Portland, Oregon i nordvästra USA.
Ögonkliniken omfattar en anläggning om 6.000 kvm, vilken ska byggas för Oregon Health & Science University (OSHU), medan polisstationen omfattar 7.000 kvm fördelat på tre våningar. Byggnaden ska stå emot jordbävningar och ha ett soldrivet energisystem, samt backup-generator. Projektet inleddes i augusti 2018 och ska vara klart i april 2020.