3 maj 2024

Redaktionen

måndag, 14 januari 2019 16:43

Appelsved, ny Leasing Director på ECP

 


Alexander Appelsved.


 

Alexander Appelsved har utsetts till ny Leasing Director på Eurocommercial Properties (ECP) i Sverige. Han har en gedigen bakgrund hos några av Sveriges ledande detaljhandelsföretag och började på Eurocommercial som Leasing Manager för knappt ett år sedan.

 

Alexander Appelsved efterträder Kati Stork som efter mer än sex år på Eurocommercial går till en ny tjänst hos Atrium Ljungberg i april.

 

Eurocommercial, som för närvarande äger åtta handelsplatser i Sverige med 450 butiker värderade till 9 Mdr kr, har inlett en process att anställa ytterligare en uthyrare.

 


Johanna Severed.


 

 

Johanna Severed, 38, är från den 1 januari  ny chef för Riksbyggens förvaltningsverksamhet i Jönköping. Hon började som ekonom på Riksbyggen år 2006 och har bland annat varit chef för ekonomisk förvaltning och kundgruppschef. Senast har hon varit leveranschef för teknisk- och ekonomisk förvaltning samt administration.

 

Som marknadsområdeschef blir Johanna ansvarig för en personalstyrka på 65 personer plus ett stort antal säsongsanställda under sommaren. Marknadsområde Jönköping innefattar Jönköpings län med kontor i Jönköping, Nässjö samt Värnamo men med kunder över hela länet.

 

Kunderna består av både bostadsrättsföreningar, kommuner och andra fastighetsägare. Sammanlagt handlar det om cirka 6.500 bostäder, både hyres- och bostadsrätter, och totalt cirka 140 kunder.

måndag, 14 januari 2019 16:16

Hemsö tillförs 1 Mdr kr

 


Kerstin Hessius, vd för Tredje AP-fonden.


Hemsö Fastighets har ökat det egna kapitalet med 1 Mdr kr genom aktieägartillskott från bolagets ägare Tredje AP-fonden och AB Sagax. Ägarandelarna i Hemsö, som omfattar 85 procent för Tredje AP-fonden och 15 procent för Sagax, har inte påverkats med anledning av det nya kapitalet.

 

Behovet av ny social infrastruktur i de marknader där Hemsö verkar är stort, framförallt nya skolor och äldreboenden. De kommande tio åren finns ett behov av att bygga 700 nya äldreboenden och 700 nya grund- och gymnasieskolor i Sverige. Sveriges kommuner har stora utmaningar i att tillgodose detta behov vilka skapar goda marknadsförutsättningar för Hemsös fortsatta tillväxt.

 

Det nya kapitalet kommer användas till att fördjupa samarbetet med den offentliga sektorn, främst genom nyproduktionsprojekt med Sveriges kommuner men även med privata skol- och vårdoperatörer.

 

– Investeringar i social infrastruktur är kapitalintensivt varför nytt kapital från våra ägare förbättrar möjligheten att hjälpa Sveriges kommuner att tillföra nya skolor och äldreboenden. Vi har ett antal förvärv och planerade projekt som genomförs under 2019 vilket gör att vi diskuterat bolagets finansiering med våra ägare. Det nya kapitalet innebär att vi kan fortsätta att växa och samtidigt säkerställa en stabil kapitalstruktur, säger Nils Styf, vd Hemsö.

 

– Hemsö är en långsiktig investering för Tredje AP-fonden som diversifierar vår portfölj på ett värdefullt sätt. Det är därför självklart för oss att bidra till Hemsös fortsatta utveckling. Behovet av ny social infrastruktur är stort och ökar kraftigt varför vi ser detta som en första kapitalinjektion och vi har beredskap att tillföra ytterligare kapital i framtiden om behov uppstår, säger Kerstin Hessius, vd Tredje AP-fonden.

måndag, 14 januari 2019 16:12

NCC startar miljardprojekt i Uleåborg

 


Uleåborgs nya sjukhus.


NCC börjar bygga ett stort sjukhusprojekt i Uleåborg i Finland. I de nya sjukhusplanerna, som har tagits fram efter att det första entreprenadavtalet undertecknades i november 2017, har NCC:s andel av projektet ökat med omkring 400 Mkr och uppgår nu totalt till cirka 1.100 Mkr.

 

– Nu kan vi börja bygga utifrån de nya ändrade byggplanerna och de nya mål som förhandlats fram inom samverkansavtalet, säger Mika Soini, chef för NCC Building Finland.

 

Rivningsarbetet på platsen har pågått sedan 2017 och kommer att avslutas i början av 2019. Byggstart blir i mars och arbetet förväntas vara klart i slutet av 2023.

måndag, 14 januari 2019 16:06

Logicenters hyr ut till GASA i Odense

 


Anders Østergaard Hansen, Business development & transactions på NREP och delar av Logicenters anläggning i Odense.


I april i fjol tecknade Logicenters avtal om förvärv av en logistikanläggning om 21.000 kvm i danska Odense. Kort efter att avtalet tecknades påbörjades utvecklingen av fastigheten, som nu har anpassats för trädgårdsaktören GASA Groups verksamhet. Totalt består fastigheten av 11.200 kvm terminal, 6.200 kvm lageryta och 3.600 kvm kontor.

 

– Utvecklingen av den nya fastigheten har gått snabbt och vi är stolta över anläggningens moderna specifikationer. Med ett bra strategiskt läge i Danmark passar den väldigt bra in i vår logistikportfölj. Nu blir det väldigt spännande att följa GASA Group:s verksamhet i fastigheten och vi kommer självklart att fortsätta stötta dem som en långsiktig ägare, säger Matthias Kettelhoit, Commercial Head, Logicenters.

 

Fastigheten är belägen på Logistikvej 4 i Odense, Danmark. Platsen är strategiskt vald då Odense ligger centralt placerat i Danmark samt ligger nära GASA Group:s leverantörer. Positionen ger enkel tillgång till både väg E20 till Köpenhamn och väg E45 till Tyskland.

 

– Det har varit ett nöje att ansluta sig och stötta GASA:s engagerade projektledare under anläggningens utvecklingsprocess. GASA har varit mycket samarbetsvilliga och professionella under processen, och såg tillsammans med entreprenören Dansk Halentreprise till att projektet kunde lämnas över snabbare än planerat, säger Jesper Kyhl Gudmann, Project Director på Logicenters.

måndag, 14 januari 2019 16:00

Skanska anlägger en vindkraftspark i Umeå

 


Högaliden vindkraftpark med 25 turbiner  ska vara helt färdigställd i december år 2020.


Nu startar Skanska anläggningen av Högaliden vindkraftpark i Umeå kommun. Parken, som utvecklas av norska Fred. Olsen Renewables och omfattar 25 turbiner, ska uppföras på Loberget strax utanför Botsmark.

 

Skanskas uppdrag omfattar infrastrukturarbeten: fundament, vägar, kranplaner, internt el- och optonät, transformatorstation samt servicebyggnad. Hållbarhetsaspekterna blir viktiga, och ett särskilt fokus på masshantering i samband med schakt- och fyllningsarbeten på vägar och kranplaner ska minimera antalet transporter.

 

En bergtäkt belägen mitt i parken ska försörja vindparken med nödvändigt krossmaterial. Arbetena påbörjas omgående och beräknas vara klara till sommaren 2020. Högaliden vindkraftpark ska vara helt färdigställd i december samma år.


Illustration som visar Rinkebysvängen när den byggts om och flyttats i sidled. I bilden syns den nya skolan i Rinkebydalen. Illustration: White arkitekter

 



Flygperspektiv sett från öster med Ulvsundavägen i förgrunden och Rinkeby till höger. Rissne skog och den nya skolan syns centralt i bilden. Illustration: White arkitekter

 

 

 

Programförslaget för Spångadalen, gällande del av Akalla 4:1 och Bromsten 9:2, godkändes av stadsbyggnadsnämnden i december. Förslaget kopplar samman Tensta, Rinkeby och Bromsten, både socialt och fysiskt.

 

Programmet innehåller en ny grundskola, årskurs F-9 för 900 elever med tillhörande idrottshall, en mindre idrottshall, fyra nya parker, två nya förskolor, 1.500-1.700 nya bostäder i både flerbostadshus och radhus, ett regionalt cykelstråk och en ny gång- och cykelbro till Rissne. Detta stora förslag kommer att genomföras i etapper under de närmaste 10-15 åren. Just nu är arbetet i början av processen, i det skede som kallas program.

 

 

Områdena Tensta, Rinkeby och Bromsten kommer att kopplas samman med nya gator och ny bebyggelse. Det gör att det blir lättare och ta sig mellan de olika stadsdelarna och använda kollektiv­trafik och service där. Bebyggelsen ska möta upp gaturum och parker med entréer och fönster för att bidra till mänsklig närvaro och ge ett tydligare möte mellan privat och offentligt. Nya gemensamma mötesplatser skapas mellan områdena och barn och ungas platser ska prioriteras.

 

Tre nya gator föreslås för att koppla samman befintliga gator inom de olika stadsdelarna. Kopplingarna föreslås på strategiska platser för att stärka viktiga stråk där de gör mest nytta.

 

I utvecklingen av området ska hänsyn tas till platsens kulturvärden och befintlig bebyggelse. Den nya bebyg­gelsen varierar i 2-6 våningar och anpassas till landskapets höjder.

 

 

 


 

 


 

fredag, 11 januari 2019 16:40

Heimstaden rekryterar Christian Fladeland

 


Christian Fladeland är 32 år och kommer till Heimstaden från en position som partner på Colliers Internationals danska kapitalmarknadsavdelning (tidigare Sadolin & Albæk), där han varit i 12 år.


Heimstaden har rekryterat Christian Fladeland till rollen som Chief Investment Officer (CIO). Christian Fladeland kommer närmast från rollen som partner på Colliers International i Danmark och tillträder sin nya roll på Heimstaden den 16 januari 2019.

 

Förutom att Fladeland ska ansvara för den befintliga investeringsavdelningen med 10 anställda i Sverige och Norge skall han även etablera en ny investeringsavdelning för hela Heimstaden koncernen i Köpenhamn och rekrytera ytterligare 10-12 anställda under år 2019. Ambitionen är att bygga Europas starkaste investeringsteam för inköp och utveckling av bostadsfastigheter.

 

Initialt kommer fokus att vara på Skandinavien och Nordeuropa, men med tiden kommer andra delar av Europa och världen också att omfattas av investeringsavdelningen.

 

– Vi kunde inte ha anställt en bättre ledare för vår investeringsverksamhet än Christian, säger Patrik Hall, vd på Heimstaden. Christian delar vår vision att förenkla och förbättra vardagen för våra hyresgäster och han vet att vi i Heimstaden investerar både med hjärta och hjärna. Vi köper och utvecklar fastigheter som är bra hem för våra hyresgäster, stöder våra långsiktiga miljöambitioner och ger attraktiv riskjusterad avkastning.

 

Christian Fladeland är 32 år och kommer från en position som partner på Colliers Internationals danska kapitalmarknadsavdelning (tidigare Sadolin & Albæk), där han varit i 12 år.

 

– Trots sin ringa ålder är Christian erkänd som en av branschens starkaste profiler. Han stärker Heimstaden-laget som en blandning av Zlatan och Messi. Bättre kan det inte bli, fortsätter Patrik Hall.

 

Själv säger Christian Fladeland att han ser framemot att börja arbeta på Heimstaden.

 

–  Fredensborg och Ivar Tollefsen är en beslutskraftig och väldigt kompetent ägare, och i kombination med en stor investeringskapacitet skapar detta unika möjligheter att leda en investeringsavdelning med en global synvinkel. Jag ser framemot att skapa ett team som operationellt, analytiskt och finansiellt är best-in-class, säger Christian Fladeland.

 

 


Digital Inn flyttar in i nybyggda lokaler i S:t Paul på Götgatsbacken i Stockholm.


Digital Inn, en Apple Premium Reseller-partner, etablerar sig i Einar Mattssons ikoniska fastighet i hörnet Götgatan/S:t Paulsgatan under hösten 2019. Digital Inn är en av Sveriges ledande Apple-återförsäljare med nio butiker i Mälardalen.

 

– I en tid då handeln digitaliseras gläds Digital Inn åt att Einar Mattson tillsammans med Digital Inn skapar ett upplevelsecentrum, med ett starkt erbjudande inom handel och restauranger, säger Per Tamm, vd för Digital Inn

 

Förutom Apples hela sortiment erbjuder de också tillbehör såsom hörlurar och Hi-Fi-produkter från marknadens bästa och hetaste märken. De erbjuder även tjänster och lösningar för IT-miljöer, seminarier, utbildningar och events.

 

– Det är roligt att få välkomna ett så starkt varumärke som Digital Inn till våra nyligen ombyggda lokaler. De är viktiga för husets och områdets attraktivitet, kommenterar Martin Fors, fastighetschef på Einar Mattsson AB.

 

Digital Inn är fastighetens tredje kommersiella hyresgäst. Sedan tidigare har Technopolis med co-workingkonceptet UMA Workspace hyrt alla kontorsytor. Den prisade hamburgerkedjan Bastard Burgers har tecknat avtal på en av tre restauranglokaler. Verksamheterna kommer öppna under hösten/vintern 2019.

fredag, 11 januari 2019 15:05

CapMan köper 1.740 bostäder i Finland

 


Joakim Frimodig, CEO för CapMan.


CapMan Real Estate har slutfört ett off-market förvärv av en bostadsportfölj från den finska fondförvaltaren ICECAPITAL och dess lokala investerare. CapMan, köper på uppdrag av Bayerische Versorgungskammer (BVK), Tysklands största offentliga pensionsfond, totalt 37 bostadsfastigheter och 1.740 lägenheter med en sammanlagd yta om cirka 100.000 kvm. Bostäderna ligger främst i Helsingfors storstadsområde.

 

 

Efter förvärvet ökar CapMans nordiska mandat i investeringar för BVK till cirka 820 MEUR, (8.403 Mkr), allokerade främst till Helsingfors, Köpenhamn och Århus. CapMan fortsätter att undersöka om fler förvärv för BVK i Norden.

 

 

– Vi är väldigt nöjda med att lägga till denna högkvalitativa portfölj till BVK-fonden och vi ser fortsatt ett ökat intresse från internationella investerare för nordiska bostadsfastigheter, säger Sampsa Apajalahti, investeringschef på CapMan Real Estate.

 

 

– Mandatets tillväxt är ett utmärkt exempel på det förtroende som internationella institutioner har i CapMans lokala kompetens. Investeringsmandat är en del av CapMans strategi att betjäna en bredare kundbas genom vår plattform av lokala investeringsexperter, säger Joakim Frimodig, CEO för CapMan.